Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze complete Sri Lanka rondreis laat je kennismaken met alle hoogtepunten van Sri Lanka en doe je best in de maanden november tot april. De eeuwenoude tempels van het noorden, het felgroene centrale bergland, safari's en een ontspannend strandverblijf aan de zuidkust, zijn de belangrijkste ingrediënten van deze 14-daagse rondreis.

De hoogtepunten van deze reis

Strand van Unawatuna
Strand van Unawatuna

Helemaal tot rust komen aan de tropische stranden van Sri Lanka

Lions Rock Sigiriya
Lions Rock Sigiriya

Beklimming van de 200m hoge Lions Rock in Sigirya

Yala National Park
Yala National Park

Oog in oog staan met een luipaard in het Yala National Park

Programma

Programma

A Dag 1
Negombo: aankomstdag

Om je vakantie in Sri Lanka zo aangenaam mogelijk te starten, voorzien we na je vlucht een verblijf in Negombo, een rustigere plek dan Colombo. De palmbomen, het geluid van de zee en een leuk hotelletje zorgen er ongetwijfeld voor dat je helemaal in vakantiemodus geraakt. Na zonsondergang raden we aan om eens door Lewis Place te wandelen, een gezellige straat vol (souvenir)winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes. Een zeldzaamheid in Sri Lanka, dus een must voor reizigers die hiervan houden.

B Dag 2
Negombo - Anuradhapura

Na het ontbijt rij je in een dikke vier uur naar de zogenaamde culturele driehoek van Sri Lanka. Dit gebied, in centraal Sri Lanka, heeft drie belangrijke culturele centra, namelijk Anuradhapura, Sigiriya & Polonnaruwa. Vandaag bezoek je de oudste plek van de culturele driehoek: Anuradhapura.

Deze voormalige hoofdstad van Sri Lanka is een zeer belangrijk Boeddhistisch centrum met enorme tempelcomplexen uit de oudheid. Check zeker de witte Ruwanweli Seya dagoba (soort stupa), de Thuparama Dagoba en de Abhayagiri Dagoba. Dit zijn drie indrukwekkende bouwwerken met prachtig, gedetailleerd beeldhouwwerk. Daarnaast vind je in en rond de complexen, mooi aangelegde tuinen met waterpartijen en rijstveldjes. In samenspraak met je gids bepaal je welke zaken je nog wilt bekijken. Voldoende gezien van Anuradhapura? Dan ga je naar je hotel.

OPTIONEEL: Heb je geen probleem om ’s ochtends meteen vroeg op te staan? Overweeg dan zeker om een ochtendbezoekje te brengen aan de Negombo Fish Market. Hier word je meteen ondergedompeld in het lokale Sri Lankaanse vissersleven.

C Dag 3
Anuradhapura - Minneriya/Kaudulla NP - Habarane

Vanuit Anuradhapura rij je in een dik uur naar Habarane en check je in. In de late namiddag ga je op safari in het Minneriya of in het Kaudulla National Park, afhankelijk waar de olifantenkuddes zich op dat moment bevinden. Onder begeleiding van een gids die gespecialiseerd is in wildlife, trek je het park in en ga je op zoek naar olifanten. De olifanten die je in deze parken tegenkomt, trekken rond in groep, wat erg indrukwekkend is om te zien! In het Minneriya National Park kan je bijvoorbeeld getuige zijn van The Gathering. Dit is een spectaculair natuurfenomeen waar meer dan 200 olifanten verzamelen rond het meer van het park. Het vindt vooral plaats in de maanden september en oktober. Valt jouw bezoek buiten deze periode dan bestaan de groepen niet meer uit honderden maar nog wel uit tienstallen olifanten. Zeker nog de moeite waard dus! Na het olifanten- avontuur, rij je terug naar Habarane, waar je overnacht.    

D Dag 4
Habarane - Sigiriya Lion's Rock - Polonnaruwa - Habarane

Vandaag staat er een bezoek aan één van de merkwaardigste landmarks van Sri Lanka op het programma: de leeuwenrots van Sigiriya! Op deze enorme granieten rots, die 200 meter boven het omliggende landschap uitsteekt, werd het voormalige paleis van koning Kasyapa gebouwd. Langs verschillende trappen, uitgehouwen in de rotsen, baan je een weg naar dit UNESCO werelderfgoed en boven kan je genieten van een prachtig uitzicht op de groene omgeving.  Halverwege de beklimming vind je nog zeer gedetailleerde, kleurrijke  fresco’s terug van 22 meisjes met ontbloot bovenlichaam. Fresco’s die je zeker moet hebben gezien! Voor of na je klim naar de leeuwenrots, moet je ook het gebied rond de rots eens checken. Hier vind je ruïnes terug van de huisjes van het gewone volk en de voormalige koninklijke tuinen.

In de namiddag reis je verder naar de ruïnestad Polonnaruwa, de hoofdstad van Sri Lanka in de 11e eeuw. Dit tempelcomplex bezoek je met de fiets. Bij aankomst begin je bij het Archeologisch museum. Hier krijg je een mooie voorstelling van het oude Polonnaruwa aan de hand van foto’s, aardewerk en beelden. Wanneer je het museum buiten stapt, wandel je direct de Citadel tegenmoet. Dit is een prachtig tempelcomplex met schitterend beeldhouwwerk en zuilen dat in der tijd een koninklijk paleis, een audiëntiehal en een koningsbad huisvestte. Zorg wel dat je eten en drinken goed wegstopt want de aapjes durven wel eens nieuwsgierig kijken naar wat er in je rugzak zit.

E Dag 5
Habarane - Dambulla - Matale - Kandy

Vanuit Habarane zet je koers naar de rotstempels van Dambulla. Wanneer je een 30m hoog, verguld boeddhabeeld tegenkomt, weet je dat je bent aangekomen. De rotstempels vormden in de 1e eeuw voor Christus het onderkomen van Koning Valagambahu die moest vluchten van de Tamils. Binnenin de rotstempels krijg je prachtige fresco’s en mooie geschilderde boeddhabeelden te zien.

Vervolgens rij je in de richting van Matale, de specerijenhoofdstad van het land. Een beetje buiten het centrum bezoek je een Spice Garden. Hier word je ondergedompeld in de wereld van de kruiden:  kardemom, kaneel, kruidnagel, peper, vanille, etc.  Ook verschillende soorten tropische fruitsoorten zoals papaja, passievrucht, mango, ananas, … passeren allemaal de revue. Proeven, ruiken, voelen, zien,… Dit is het moment om hier wat meer over te weten te komen. Achteraf passeer je het winkeltje waar alle kruiden en oliën verkocht worden. Een souvenir kopen kan dus zeker hier maar voel je vooral niet verplicht. In de namiddag rij je verder door naar Kandy.

Kandy is het centrum van het culturele en religieuze leven in Sri Lanka. Je brengt oa. een bezoek aan de Temple of the Tooth Relic. Dit is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en vormt een belangrijk pelgrimsoord voor boeddhisten. De legende toont dat Boeddha’s linkerbovenhoektand, na zijn overlijden, naar Sri Lanka werd gebracht en vanaf dat moment als een heilig relikwie werd vereerd. Een tempel bezoeken voor een tand? Klinkt misschien raar maar het hele complex is écht de moeite waard om te bezoeken! Het is een schitterend bouwwerk met prachtige fresco’s, fijn houtsnijwerk en mooie deuren met stukken ivoor en zilver.  In de vooravond geniet je in Kandy van een leuke Cultural Show in één van de lokale hallen, vlakbij de Temple of the Tooth Relic. Een kleurrijk dansspektakel met lokale dansers, muzikanten en acrobaten. Ze zijn allemaal uitgedost in mooie uniformen en versiert met opvallende juwelen. De voorstelling wordt beëindigd met vuurlopers die over hete kolen lopen. Een leuke voorstelling dus met een combinatie van muziek, acrobatie en dans. Sommige reizigers vinden dit te toeristisch, anderen vinden dit een leuke ervaring. Je kiest uiteraard zelf! Na de show word je naar je hotel gebracht in Kandy.

F Dag 6
Kandy - Nuwara Eliya

Een rit met de trein doorheen het binnenland van Sri Lanka zou zeer hoog op je TO-DO lijstje moeten staan. Daarom leg je het traject van Kandy naar Nuwara Eliya af per trein. Onderweg slingert de trein zich een weg doorheen het felgroene tropisch regenwoud, langs uitgestrekte plantages, riviertjes en watervallen. Door de hogere ligging van Nuwara Eliya, is het hier een beetje koeler dan op andere plaatsen in Sri Lanka, een leuke afwisseling is!

In de namiddag ben je vrij om Nuwara Eliya op eigen houtje te verkennen.

G Dag 7
Nuwara Eliya - Horton Plains - Nuwara Eliya

Opnieuw vroeg uit de veren, want je brengt een bezoek aan Horton Plains, op een uurtje rijden van Nuwara Eliya. De Horton Plains vormen een geïsoleerde, groene hoogvlakte met meertjes en watervalletjes, gelegen op meer dan 2000 meter hoogte. Via een goed onderhouden wandelpad loop je door grasvlaktes en stukken regenwoud met als eindpunt het bekende World’s End. Het wandelpad wordt plots beëindigd met een afgrond van 800m. Op dit indrukwekkende viewpoint kan je genieten van schitterende vergezichten over de theeplantages van de laagvlaktes en de kusten van Zuid-Sri Lanka. Het is wel belangrijk om tijdig aan de wandeling te beginnen want in de loop van de voormiddag trekt de mist op en kan het uitzicht aan World’s End wel eens tegenslagen. De beste kans op een goed zicht aan World’s End is van januari tot en met maart.

Voor de sportievere reizigers, die op zoek zijn naar een grotere uitdaging, kan je ook Sri Lanka’s tweede (2395m) en derde hoogste (2359m) bergtop beklimmen. Onderweg gebeurt het al eens dat je gezelschap krijgt van herten, aapjes en verschillende soorten vogels, hoewel deze nogal schuw zijn op Horton Plains. Je kunt hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen dus afhankelijk van je voorkeur, bepaal je samen met de gids welke stukken van het National Park je wilt aandoen. Vanavond slaap je opnieuw in Nuwara Eliya.

H Dag 8
Nuwara Eliya - Lipton's Seat - Tea Plantation - Ella

Vanuit Nuwara Eliya rij je met de wagen tot aan de voet van Lipton’s Seat, het laatste stuk doe je te voet. Je wandelt omhoog langs felgroene theeplantages waar vrouwen druk in de weer zijn met het plukken van de theeblaadjes. Lipton’s Seat zelf is een uitkijkpunt met schitterende vergezichten over het Sri Lankaanse bergland. Bewolking durft het zicht al eens te belemmeren, vooral na de middag, dus zorg dat je zeker op tijd aan Lipton’s Seat aankomt om te genieten van deze natuurpracht! In 1890 bouwde Sir Thomas Lipton de Dambatenne Tea Factory. Je krijgt er een rondleiding en komt zo te weten hoe een theeblaadje uiteindelijk als thee(zakje) in je tas terecht komt. Achteraf krijg je uiteraard de mogelijkheid om te proeven van de thee en kan je enkele soorten kopen als souvenir. Verser kan je thee niet verkrijgen!

Vervolgens rij je verder door naar Ella. Dit kleine stadje ligt net boven de 1000 meter en is omgeven door schitterende theeplantages, rijstvelden en tropisch regenwoud. De verschillende tinten groen liggen als een mooi lappendeken op de omliggende heuvels. Een lust voor het oog! Door de ligging is het hier een beetje koeler dan op andere plaatsen in Sri Lanka, wat een leuke afwisseling is. De regio rond Ella leent zich perfect voor leuke wandeltochtjes. Dat is dan ook wat je deze namiddag kunt gaan doen! Geen zware of moeilijke tochten, maar korte, toffe wandelingetjes naar de Nine Arch Bridge, Mini Adams Peak of via de spoorweg naar de Kithal Falls. Na deze actieve dag overnacht je in Ella.

I Dag 9
Ella - Tissamaharama (Yala NP)

Vanuit Ella rij je in een dikke twee uur richting Tissamaharama. Rond 15h00 rij je vanuit je hotel met een aangepaste safari 4x4 naar de ingang van het Yala National Park. De vegetatie in het wildpark is zeer gevarieerd, zo vind je er savanne-achtige vlaktes, jungle, meren, duingebied aan de kust, etc. De meeste reizigers die het wildpark bezoeken, hopen om één van de luipaarden te spotten, aangezien er nergens op de wereld een grotere kans is om er één tegen het lijf te lopen. Hoewel dit toch een uitdaging blijft omdat luipaarden vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat actief zijn. Maar geen nood, zelfs zonder een luipaard kan je hier een hele hoop andere dieren aantreffen. Zo heb je veel meer kans op het spotten van olifanten, krokodillen, waterbuffels, mangoesten, herten, varanen, pythons, langoer-apen, etc. Na de safari keer je terug naar je hotel in de buurt van Tissamaharama.

J Dag 10
Tissamaharama (Yala NP) - Galle - Unawatuna

Na het ontbijt, rij je in een drietal uur naar Galle. Volgens ons het gezelligste stadje van Sri Lanka. De oude stad is een voormalig Hollands fort dat volledig omgeven is door een metersdikke omwalling. Starten doe je best met een wandeling bovenop deze stadsmuren. Zo passeer je de verschillende bastions en krijg je een goed beeld van deze indrukwekkende uitvalsbasis ten tijden van de kolonisatie. Al wandelend verken je de gezellige straatjes van Galle en bewonder je de prachtig gerenoveerde huizen in koloniale stijl. Als je nog geen idee hebt waar je wilt lunchen, probeer dan één van de restaurantjes in het Old Dutch Hospital. Het zeezicht krijg je er gratis bij! Vervolgens rij je naar je hotel in het zuidelijke badplaatsje Unawatuna.

K Dag 11 - 12
Unawatuna

De zuidkust van Sri Lanka is de place-to-be voor een strandverblijf in de maanden november tot april. Het parelwitte strand, de rijen palmbomen en het zachte geluid van de zee, zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt.

L Dag 13
Unawatuna - Colombo - Negombo

Vanuit Unawatuna rij je verder naar Colombo voor een kort bezoek aan de hoogtepunten van de hoofdstad. Je start in het hart van de stad, in de oude stadswijk Fort. Dit stadsdeel werd in de 16e eeuw door de Portugezen en Hollanders versterkt. Je vindt hier nu nog steeds een aantal koloniale gebouwen terug zoals het Grand Oriental Hotel en de klokkentoren. Vervolgens verken je de volkse wijk Pettah met zijn tientallen ambachtswinkeltjes, foodkraampjes, tempels en moskeeën. Elke ambacht heeft er zijn eigen straatje, al valt dit bij de ene ambacht beter op dan bij de andere. Na het bezoek rij je verder naar Negombo. Na dit stadsbezoek rij je door naar Negombo, waar je overnacht.

M Dag 14
Negombo: vertrekdag

Afhankelijk van de vlucht reis je terug naar de luchthaven van Colombo voor de vlucht naar Brussel.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • 13 overnachtingen (kamer met ontbijt) in 3* hotels (comfort) of 4* hotels (deluxe)
 • Wagen met Engelstalige privégids/privéchauffeur van dag 1 tot dag 14
 • Dagelijks een flesje mineraal water in de wagen
 • Alle vermelde excursies en activiteiten
 • Privésafari in het Yala National Park
 • Privésafari in het Minneriya/Kaudulla National Park
 • Toegangstickets, parkfees & taksen
 • Bijdrage voor het Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Early check-in op dag 1
 • Late check-out op de laatste dag
 • Overige maaltijden (lunch en diners)
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven & fooien
 • Visum kosten
 • Verzekeringen

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Sri Lanka kan je het hele jaar door bezoeken. Het land heeft een heel groene vegetatie en dat kan enkel wanneer er voldoende regen valt. Daarom is een kans op een regenbui steeds mogelijk. Deze zijn meestal van korte duur zodat je reisprogramma hier in principe niet al te veel last van ondervindt. Sri Lanka kent twee moessonperiodes die zich allebei op een andere plek op het eiland afspelen. Om die reden voorzien we steeds een strandverblijf aan de noordoostkust in de maanden mei tot oktober en een strandverblijf aan de zuidwestkust in de maanden november tot april. Zo kan je optimaal genieten van het heerlijke zonnetje tijdens je verblijf aan de kust.

Goed om weten

Tijsverschil
De tijd in Sri Lanka: Belgische tijd + 4u30 (onze winter) en + 3u30 (onze zomer).

Elektriciteit
De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. Belgische stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. De meest gebruikte stekker is de Britse met drie platte pinnen. Breng dus zeker een wereldstekker mee.

Fooien en geldzaken

Fooien
Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Sri Lanka vormt de fooi, spijtig genoeg, het grootste deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

 • Shoe minding bij tempels: 20 à 50 LKR per tempelbezoek
 • Gids/chauffeur: 1000 à 1500 LKR per gegidste dag in totaal
 • Restaurant: 5 à 10 % van de rekening
 • Safari Chauffeur/gids: 500 à 1000 LKR voor een halve safari dag
 • Foto nemen: 20 à 50 LKR per fotoGeldzaken
De Sri Lankaanse roepie (LKR) is de lokale munteenheid. Er bestaan bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 LKR. Voor 1€ krijg je ongeveer 155LKR.

Bij aankomst om de luchthaven van Colombo haal je best meteen wat geld af met je Maestro- of kredietkaart aan één van de bankautomaten (ATM’s). Een andere mogelijkheid is euro’s wisselen in Sri Lankaanse roepies aan één van de talrijke wisselkantoortjes op de luchthaven. Je kunt best ook wat kleine bankbiljetten voorzien (10, 20, 50 en 100LKR) zodat je bij een fooi geen grote biljetten hoeft te geven.

De kostprijs van maaltijden en drankjes zijn een stuk goedkoper dan in België. Uiteraard zijn chique 4* en 5* hotels hierop een uitzondering. Hier betaal je soms een stuk meer dan de goedkopere hotels, restaurants en cafés. Hieronder geven we een indicatie van de prijzen.

 • Frisdrank: 80-300 LKR (+/- 0,50 à 2€)
 • Pintje: 300-600 LKR (+/- 2 à 4€)
 • Cocktails: 600 – 1200 LKR (+/- 4 à 8€)
 • Fles wijn: 3500LKR - …  (+/-21€ à …)
 • Rice & Curry: 150 – 600 LKR (+/- 1 à 4€)
 • Westerse maaltijd: 600 – 2000 LKR (+/- 4 à 12€)
 • Buffet diner hotel: 1000 LKR (+/- 6€)
Medische info

EHBO
Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer het Joker reiskantoor en de lokale gids over eventuele medische aandoeningen. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Bloedzuigers
In de jungle en de bossen van Sri Lanka kan je bloedzuigers (leeches) tegenkomen. Dit is een kleine, bruin-zwart insectje dat zich meestal via de binnenkant van je schoen een weg baant naar je sok. Daar hecht hij zich vast aan je huid en begint bloed te zuigen. Wanneer de bloedzuiger voldoende ‘gedronken’ heeft, laat hij automatisch los. Je broek in je sokken steken en regelmatig je schoenen en broek nakijken op bloedzuigers is de enige manier om contact met deze profiteurs te vermijden. Buiten het feit dat ze een mini hoeveelheid bloed zuigen zijn ze voor de rest ongevaarlijk.

Vaccinaties
Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.
Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Malaria & Dengue Fever
Malaria komt over het algemeen niet voor in Sri Lanka, malariapillen zijn dus geen noodzaak. Dengue Fever daarentegen is een ziekte die, net zoals op vele plaatsen in Azië wel kan voorkomen. Beide ziektes worden overgedragen door muggen. Daarom is preventie het belangrijkste. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Daarnaast draag je best een lange broek en een T-shirt met lange mouwen bij zonsopgang en zonsondergang.

Over Sri Lanka

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren