Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis ontdek je heel verschillende facetten van Costa Rica. Je vertrekt richting Caraïbische kust met een bezoek aan nationaal park Tortuguero (gekend voor de zeeschildpadden) en Cahuïta. Daarna gaat het via het regenwoud in de buurt van Puerto Viejo naar de vulkaanstreek, met onder meer een bezoek aan de Arenal, Monteverde en Rincón de la Vieja. Het laatste deel van de reis gaat dan richting Stille Oceaan en de kustdorpjes Manuel Antonio en Dominical. Deze reis is mogelijk met een huurwagen of met openbaar vervoer. Voor meer informatie over de reis met openbaar vervoer kan je terecht in je Joker-kantoor.

Wij werken voor dit programma samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Fauna
Fauna

 Ga op zoek naar de spectaculaire tropische fauna.

Natuurparadijs
Natuurparadijs

Maak een adembenemende tocht langs tropisch regenwoud en watervallen.

stranden
stranden

Geniet van de uitgestrekte stranden!

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in San José

Bij aankomst in hoofdstad San José word je verwelkomd en naar een rustig hotelletje in het centrum gebracht.

Overnachting in een hotel in San José.

B Dag 2-3
Tortuguero Nationaal Park

Het avontuur start ‘s morgens vroeg wanneer je (Engelstalige) gids je met de minibus ophaalt voor een rit in noordoostelijke richting via de uitgestrekte nevelwouden van het Parque Nacional Braulio Carillo. In de Caraïbische laaglanden aangekomen stap je over in een boot om de rest van het traject naar Tortuguero via het water af te leggen. Een adembenemende tocht langs tropisch regenwoud, waar je tal van watervogels kan zien.
Tortuguero is een nationaal park gelegen aan de Caraïbische kust. Zoals de naam het verraadt, is dit gebied een geliefde broedplaats van diverse soorten zeeschildpadden, die van half juli tot eind oktober op het strand hun eieren komen leggen. In het regenwoud achter het strand leeft een groot aantal tropische diersoorten.
Rond de middag kom je aan in je hotel, omringd door regenwoud. Ons programma omvat drie begeleide excursies. Eén ervan gaat naar het dorpje Tortuguero, waar je de Caraïbische sfeer kan opsnuiven. De twee overige excursies zijn boottochten met gids door het regenwoud. We voorzien bewust twee boottochten, in tegenstelling tot veel toeristen die Tortuguero bezoeken, omdat het de kans aanzienlijk vergroot op het spotten van de spectaculaire dieren die zich hier schuil houden: 3 soorten apen, luiaards, toekans, papegaaien, kaaimannen, pijlgifkikkertjes, enz...
Deze begeleide excursies gaan door in groepjes van max. 16 personen.
Op eigen houtje kan je ook een wandeling langs het strand maken.
Optioneel: als je tijdens het broedseizoen van de zeeschildpadden reist (half juli t.e.m. oktober), kan je deelnemen aan een gegidste nachtexcursie op het strand om de leggende schildpadden te observeren.

Ter plaatse te betalen: 

 • entreegeld nationaal park: 15 USD p.p.
 • (optioneel) nachtexcursie schildpadden (half juli t.e.m. oktober) inclusief  vervoer:  35 USD p.p.
 • (optioneel) geleide kajaktocht door de kanalen van het nationaal park (ca. 2 uur):  35 USD p.p.


Overnachting in een lodge, Tortuguero NP. (O,L,A)

C Dag 4-5
Cahuita Nationaal Park

Nadat de boot je weer tot bij de weg heeft gebracht, trek je zuidwaarts langs de Caraïbische kust met kilometers verlaten palmenstranden. Je eindbestemming is Cahuita, een laid-back stranddorp waar de reggae en calypso muziek uit de huiskamers klinkt. Je verblijft in een rustig hotelletje omgeven door weelderige tuinen met zwembad. Vanuit Cahuita kan je het mooie gelijknamige nationaal park bezoeken: een combinatie van regenwoud en prachtige stranden. Je kan hier uitgebreid wandelen via goed onderhouden en bewegwijzerde paden, langs mooi laagland regenwoud en prachtige stranden afgezoomd met kokospalmen. De kans is groot dat je een groep capucijnapen tegenkomt, neusbeertjes of een drietenige luiaard. Daarnaast bezit deze kust één van de weinige nog levende koraalriffen in het land en behoort een snorkeltour tot de mogelijkheden.

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld nationaal park: vrijwillige bijdrage
 • (optioneel) snorkel- en regenwoudtour (ca. 5 uur: boot, snorkelmateriaal, Engelstalige gids, vruchtensnack, regenwoudwandeling): 65 USD p.p.
 • (optioneel) begeleid bezoek binnen de Kekoldi indianengemeenschap van de Bribri’s (ca. 6 uur: bezoek indianenfamilie, leguanenboerderij, regenwoudwandeling naar waterval met uitleg over medicinale planten, typische lunch): 70 USD p.p.

Overnachting in een hotel, Cahuita. (O) 

D Dag 6-7
Puerto Viejo de Sarapiquí

Je trekt opnieuw het binnenland in, een rit van een kleine 200 km in noordwestelijke richting naar de zeer biodiverse regio van Puerto Viejo de Sarapiqui. Hier verblijf je 2 nachten in een rustige lodge met zwembad, mooi geïntegreerd in het regenwoud. Een goede plek om te wandelen, want meteen vanuit de lodge vertrekken korte wandelpaden door het regenwoud, langs tropische tuinen en langs de snelstromende Sarapiqui rivier.
De nabije omgeving biedt daarnaast ook heel wat mogelijkheden voor activiteiten zoals een regenwoudwandeling in het Tirimbina reservaat (met een 280 m lange en 22 m hoge hangbrug!) of Parque Nacional Braulio Carillo. Het regenwoud zit hier ook weer vol verrassingen met mogelijke observatie van kleurrijke pijlgifkikkertjes, groene leguanen, smaragdbasilisken, toekans, papegaaien,…
Een andere aanrader is de 'cacao-excursie' in een organische cacao-plantage: een interactieve tour waarbij je alles leert over de productie van chocolade, en je je eigen regenwoudchocolade maakt!
Nog een mogelijkheid is een rafting op de Sarapiqui rivier: deze rivier stroomt door maagdelijk regenwoud en is met zijn klasse 2 en 3 stroomversnellingen ideaal voor beginners.  

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Tirimbina natuurreservaat: 17 USD p.p.
 • entreegeld Parque Nacional Braulio Carillo: 12 USD p.p.
 • (optioneel) rafting Rio Sarapiqui (halve dag: materiaal, vruchtensnack, Engelstalige gids): 60 USD p.p.
 • optioneel) chocolade-tour in organische cacao-plantage: 30 USD p.p.

Eco-lodge met zwembad. (O)

E Dag 8-9
La Fortuna en Volcan Arenal

Een rit van zo'n 75 km in westelijke richting brengt je in La Fortuna, gelegen aan de voet (maar op veilige afstand) van de actieve Arenal-vulkaan. De streek biedt opnieuw heel wat wandelmogelijkheden. In het nationaal park Volcan Arenal kan je naar een oude lavastroom wandelen en de vulkaan van heel dichtbij zien. Je geniet van prachtige verzichten op het Arenal-meer en het omringende Tilaran-gebergte.
Daarnaast is er het El Silencio regenwoudreservaat: hier maak je een wat pittigere wandeling met enkele steile klimmetjes door mooi maagdelijk regenwoud… slingerapen en brulapen liggen hier vaak op de loer. Je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzichtpunt.
Ten slotte kan je de La Fortuna waterval bezoeken: na een steile maar korte afdaling door het regenwoud kom je aan de voet van deze 70 m hoge waterval, waar je vervolgens een frisse duik kan nemen.
Maar het mag ook wel eens anders. In de streek rond de Arenal-vulkaan kan je heerlijk relaxen in een van de vele natuurlijke warmwaterbronnen opgewarmd door de Tabacon-rivier, die ontspringt aan de voet van de vulkaan.

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld nationaal park Volcan Arenal:  15 USD p.p.
 • (optioneel) entreegeld El Silencio Trail: 10 USD p.p.
 • (optioneel) entreegeld Ecoternales warmwaterbronnen: 44 USD p.p.
 • (optioneel) entreegeld waterval: 10 USD p.p.

Hotelovernachting. (O) 

F Dag 10-11
Monteverde

Ten zuiden van de Arenal ligt het Tilaran gebergte met het Monteverde nevelwoud. Op weg ernaartoe (zo'n 125 km) kan je genieten van de prachtige uitzichten op de laaglanden van Guanacaste en de kustlijn van de Golfe de Nicoya. Door de ligging in het gebergte is het woud van Monteverde het merendeel van de tijd gehuld in nevelwolken. Door de hoge vochtigheid is bijna elke boom overdekt met een dicht tapijt van epifyten (planten groeiend bovenop andere planten) zoals mossen, bromelia’s, varens en zelfs orchideeën: de ideale setting voor mooie natuurwandelingen in een mysterieus kader.  Twee natuurreservaten, het beroemde Monteverde Cloudforest Reserve en het Santa Elena reservaat, bieden wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraad aan.
Wie geen last heeft van hoogtevrees kan de spectaculaire Skywalk doen: een wandeling via enorme hangbruggen, gedeeltelijk door de toppen van de bomen. Ze biedt niet alleen spectaculaire uitzichten, maar laat ook toe de planten en dieren van de bovenste etages van het nevelwoud te observeren. Wie zo'n boomkruinwandeling te traag vindt, kan ook een 'canopy tour' of zipline uitproberen: met een klimgordel word je vastgemaakt aan een kabel en scheer je boven de bomtoppen van het ene platform naar het andere…

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Santa Elena reservaat: 14 USD p.p.
 • entreegeld Monteverde reservaat: USD p.p. 20 USD pp
 • (optioneel) Skywalk: 35 USD p.p.
 • (optioneel) Canopy Tour: 50 USD p.p. 

Overnachting in een lodge. (O) 

G Dag 12-13
Vulkaan Rincon de la Vieja

Een actieve vulkaan Rincón de la Vieja is gelegen op zo'n 140 km ten noordwesten van Monteverde. Je bent nu in het droge noordwestelijke gebied van Costa Rica. De volgende twee dagen breng je door in een gezellige lodge met zwembad, gelegen aan de voet van deze vulkaan. De lodge is omgeven door bloemrijke tuinen, op een half uurtje rijden van de ingang van het Parque Nacional Volcan Rincón de la Vieja. In dit beschermd gebied kan je opnieuw prachtige wandelingen maken. Eén pad loopt door een mooi stuk tropisch droog bos, langs gigantische wurgvijgen en enkele interessante geologische fenomenen zoals kokende modder, fumarolen en natuurlijke warmwaterbaden. Een ander pad gaat langs natuurlijke graslanden die een spectaculair zicht bieden op de grillige kustlijn van de Stille Oceaan en eindigen aan een verborgen waterval midden in het regenwoud. Hier kan je een frisse duik nemen. 

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Nationaal Park Rincon de la Vieja: 15 USD p.p.

Overnachting een guesthouse. (O) 

H Dag 14-15
Manuel Antonio

Na een mooie rit van ca. 280 km langs uitgestrekte palmplantages kom je in Manuel Antonio, een klein dorp langs de kust van de Stille Oceaan dat vooral bekend is vanwege het gelijknamige nationaal park en één van de mooiste stranden van Costa Rica. Een bezoek aan deze groene parel is dan ook een absolute must. Je wandelt hier door het regenwoud en maakt kennis met de erg nieuwsgierige capucijnapen, en natuurlijk geniet je van het prachtig wit strand met zijn blauwe, lauwwarm zeewater. Daarnaast kan je hier verschillende activiteiten ondernemen: raften, golfsurfen, snorkelen, of een bezoek aan het Rainmakers Park, waar je wandelt over reusachtige hangbruggen door het dak van het regenwoud.

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Parque Nacional Manuel Antonio: 16 USD p.p.
 • (optioneel) rafting Rio Savegre (hele dag: ontbijt, lunch, transport, materiaal, Engelstalige gids): 95 USD p.p.
 • (optioneel) Rainmakers Tour (halve dag: tocht over hangbruggen, lunch, transport, Engelstalige gids): 70 USD p.p.
 • (optioneel) huur snorkelgerief: 20 USD p.p. per dag

Hotelovernachting. (O) 

I Dag 16-17
Dominical

Zo'n 50 km verder zuidwaarts, in de buurt van Dominical, maken de palmolieplantages opnieuw plaats voor maagdelijk regenwoud. Het zuidelijk gedeelte van de Stille Oceaankust is nog vrij ongerept met regenwoud dat bijna volledig tot aan het strand komt. Je logeert in een eenvoudige ecolodge met zwembad op 500 m wandelen van een mooi, weinig bezocht strand en met toegang tot een uitgebreid netwerk van wandelpaden in het vlakke regenwoud evenwijdig aan het strand. Een ander netwerk van paden gaat wat steiler de bergen in naar primair regenwoud, met onderweg enkele mooie uitkijkpunten op de kust. Kleurrijke vogels zoals toekans, trogons en tangara’s, luiaards en tot drie soorten apen kruisen mogelijks je pad. Nog verder zuidwaarts kan je de mooie stranden van Uvita en Ventanas verkennen.
Een absolute aanrader is de beklimming met een klimgordel van een reusachtige regenwoudboom van 40 m hoog. Je gids garandeert je veiligheid en wijst je op allerlei interessante fauna en flora.
Een andere aanrader is een boottocht in het maritiem nationaal park Marino Ballena, waar je per boot op zoek gaat naar doortrekkende bultruggen en spelende dolfijnen. Het walvisseizoen loopt van half juli t.e.m. oktober en van half december t.e.m. februari.

Ter plaatse te betalen:

 • (optioneel) dolfijnen- en walvisexcursie (3,5 à 4 uur, Engelstalige gids, vruchtensnack, water, entreegeld voor Parque Nacional Marino Ballena): 90 USD p.p.
 • (optioneel) Monkey Challenge (avonturenparcours met beklimming boom + hangbruggen, op maat van kinderen, 15 a 30 minuten): 20 USD p.p.
 • (optioneel) zeekajakken (ca. 5 uur: transport, kayaks, vruchtensnack, Engelstalige gids): 78 USD p.p.

Overnachting in een lodge. (O) 

J Dag 18-19
Cerro de la Muerte

Je verlaat de kust om na een mooie rit van zo'n 80 km in de groene vallei van de Rio El General te komen, waarna je de Cerro de la Muerte oprijdt langs de hoogste pas van de 'Interamericana' (de snelweg die Midden-Amerika van noord naar zuid doorkruist). Hier, op zo'n 3400 m hoogte, kom je terecht in een bizar landschap van lage struiken, mini-bamboe en grote distels: de zogenaamde 'paramo' vegetatie (die je ook in het Andesgebergte aantreft). Vervolgens daal je af naar een mooie lodge aan de rand van een uniek oud eikenbos. Wandelpaden geven toegang tot het prachtige hoogland nevelwoud langs snelstromende riviertjes en kleine watervalletjes. Dit gebied is vooral bekend onder de vogelliefhebbers omdat het het leefgebied is van de spectaculaire quetzal. Het mannetje van deze fel rood-groene vogel heeft een staart van wel 1 meter lang en wordt beschouwt als de mooiste vogel van het Amerikaanse continent!

Ter plaatse te betalen:

 • (optioneel) vroege excursie op zoek naar de quetzal (ca. 2 uur, gespecialiseerde Engelstalige gids met telescoop): 30 USD p.p.

Hotelovernachting. (O) 

K Dag 20
San José

Je keert terug naar San José (ca. 100 km) waar je de laatste nacht doorbrengt in een rustig hotelletje, gelegen in een gerenoveerde, veilige buurt op wandelafstand van de voornaamste attracties. Je kan er enkele interessante musea bezoeken, zoals het unieke goudmuseum (Museo de Oro) of het Jade museum, of rustig struinen langs de mooie parkjes en pleinen, het nationaal theater of de mercado central, een overdekte markt met allerhande lokale producten en typische gerechten.

Overnachting in een rustig hotelletje (O)

K Dag 21-22
San José en terugvlucht naar huis

Terugvlucht naar België. Aankomst op dag 22 in België.

(O) 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld.
 • Maaltijden die vermeld staan in het dag-aan-dagprogramma.
 • Transport volgens gekozen optie bij “Vervoer ter plaatse”.
 • Bij huurwagen:type Suzuki Jimmy 4x4 (bij 2 pers) of Hyundai Santa Fe 4x4 (bij 4 pers) incl. basisverzekering* + wegenkaart + routebeschrijving + mobiele telefoon met 60 min belwaarde voor gesprekken binnen Costa Rica.
 • 2 begeleide bootexcursies in en 1 uitstap naar Tortuguero
 • Uitgebreid infopakket met praktische informatie en achtergrondinformatie + routebeschrijving (bij huurauto). 

* Basisverzekering:

 • 100 % verzekerd bij schade of perte total, maar de eerste 1000 usd is voor eigen rekening.
 • 100 % verzekerd bij gehele diefstal van auto, maar de eerste 1000 usd is voor eigen rekening.
 • Verzekerd tot 20 000 usd bij materiële schade aan derden
 • Verzekerd tot 100 000 usd per ongeval bij verwonding / doden van derden
 • Niet verzekerd tegen gedeeltelijke diefstal, vandalisme en schade / diefstal van ruiten en wielen
 • Borg van 750 usd wordt gevraagd via een geldige kredietkaart

Niet inbegrepen

 • Internationale vlucht
 • Overige maaltijden.
 • Bij huurwagen: full cover verzekering*.
 • Indien geen huurwagen: Openbaar vervoer en taxi’s (reken hiervoor op +/- 60 USD p.p.).
 • Optionele excursies.
 • Evt. verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Opgelet: Indien de reisperiode valt tussen 5 en 11 april 2020 zijn prijs en programma op aanvraag

Wandelniveau
1 à 2 stappertjes. Wandelingen van 2 tot 6 uur over afwisselend terrein. Deze reis is geschikt voor iedereen met een ‘normale’ fysieke conditie en een avontuurlijke ingesteldheid.

Bagage

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel je dag rugzakje.

Logies

Overnachting in een stadshotel in San José en elders in mooie B&B’s of kleinschalige hotelletjes of waar mogelijk in lodges middenin de weelderige natuur.

Vervoer ter plaatse

Huurauto vanaf dag 4 t.e.m. dag 20, gecombineerd met volgende transfers:
Dag 1: Nederlandstalige verwelkoming + privé-transfer naar je eerste hotel
Dag 2: bus-transfer van hotel San José tot Caño Blanco + boot-transfer naar hotel Tortuguero.
Dag 4 : boot-transfer van hotel Tortuguero naar Caño Blanco + bus-transfer naar Siquires.
Dag 21: privé-transfer hotel in San José - vlieghaven

Type huurwagen:

- bij 2 personen : Suzuki Jimmy 4x4

Upgrade naar Hyundai Tucson 4x4 mogelijk:zie toeslagen

- bij 4 personen: Hyundai Santa Fe 4x4

Opgelet:

 • het huren van een huurauto is enkel mogelijk wanneer bestuurder 23 jaar of ouder is.
 • Een geldige credit card is nodig bij het huren van een auto voor het regelen van de waarborg.

Programma zonder huurwagen

Prijzen zonder huurwagen zijn op aanvraag. Vraag meer info in je Joker-kantoor. 

Toeslagen

 • Full cover verzekering*: 18 euro per dag  (of 306 euro voor volledige huurperiode)
 • Mobiele router (wifi hotspot) in de huurauto waarop laptops, tablets en smartphones kunnen worden aangesloten: 10 euro per dag, met een maximum aan 100 euro.
 • GPS: 10 euro per dag (of 170 euro voor de volledige huurperiode) 
 • Upgrade huurwagen (bij 2 personen) Hyundai Tucson 4x4 ipv Suzuki Jimmy
  260€ (hoogseizoen), 200€ (middenseizoen), 170€ (laagseizoen)

* Full cover verzekering:

 • 100 % verzekerd bij schade of perte total.
 • 100 % verzekerd bij gehele diefstal van auto.
 • Verzekerd tot 5 000 000 usd bij materiële schade aan derden
 • Verzekerd tot 5 000 000 usd per ongeval bij verwonding / doden van derden
 • Road-assistance inbegrepen
 • Verzekerd voor 100 % tegen gedeeltelijke of gehele diefstal, vandalisme en schade / diefstal van ruiten en wielen
 • Borg van 100 usd wordt gevraagd via een geldige kredietkaart

Reisdocumenten

Voor Costa Rica heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 3 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Een visum is niet vereist.

Indien je via de USA reist heb je wel een ESTA nodig, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum door de Verenigde Staten te reizen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost $ 14, te betalen met kredietkaart. Hou bij het aanvragen je reispas en een kredietkaart bij de hand.

Wat je moet weten over deze reis

Over Costa Rica

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren