Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek het authentieke Benin van dichtbij. Maak tijd voor een kennismaking op het Afrikaanse ritme en ervaar de lokale gebruiken en gewoonten via rechtstreeks contact met de inwoners van Benin.

De hoogtepunten van deze reis

Het Venetië van Benin: Ganvié
Het Venetië van Benin: Ganvié
Ontdek de geheimen van de Voodoo cultuur
Ontdek de geheimen van de Voodoo cultuur
Geniet van de couleur locale
Geniet van de couleur locale

Programma

Programma

A Dag 1
Cotonou

Inbegrepen: diner

Bij aankomst op de luchthaven in de bruisende stad Cotonou word je hartelijk ontvangen door je gids. Deze zal je begeleiden naar het eerste verblijf, een basic maar comfortabel hotel. Nadat je je opgefrist hebt, kan je hier ook avondeten. Hier kan je rustig wennen aan het Afrikaans ritme om de volgende dag in topvorm te starten aan de rest van de reis.

B Dag 2
Cotonou - Porto Novo

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt start je deze tocht met een introductiesessie in de Beninse cultuur. Je persoonlijke gids die je gedurende de rest van de reis zal begeleiden zal je uitleg geven over de verschillende gewoonten en gebruiken.  Nadien brengen we een bezoekje aan de beroemde markt Dantokpa. Hier vind je een variatie aan specialiteiten uit Benin zoals eten, kleren, souvenirs en nog veel meer. Vergeet zeker niet om af te dingen, want dat is hier meer dan de gewoonte! Lunchen doe je in een klein maar zeer populair restaurantje. Na de lunch vertrek je naar Porto Novo beter gekend als de rode stad. Deze stad staat deels bekend om haar typische kleur en deels om de typische Afro-Braziliaanse architectuur. Hier bezoek je het etnografisch museum dat meer inzicht geeft in de geschiedenis en het reilen en zeilen van de inwoners van Benin in het dagdagelijkse leven. Je komt er onder andere te weten hoe ze geboortes en huwelijken vieren maar ook hoe ze omgaan met de dood. ’s Avonds kan je vrij door de stad slenteren en iets lekker gaan eten in één van de vele restaurantjes. Je overnacht in een hotel nabij het Centre Songhai. Dit centrum omvat een bioboerderij die je morgen uitgebreid gaat bezoeken.

C Dag 3
Porto Novo - Ganvié

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt verken je de bio boerderij. Dit centrum is de place to be voor de inwoners van Benin. Hier kunnen ze terecht voor landbouwopleidingen en er worden ter plaatse ook 100% biologische producten gekweekt die aan een eerlijke prijzen worden verkocht. Een unieke kans om de lokale mensen van dichtbij aan het werk te zien. Na dit ecologisch bezoek is het tijd voor een cultureel bezoek. Het cultureel centrum Ouadada maakt culturele uitwisselingen mogelijk via de organisatie van exposities en festiviteiten. Hier maak je kennis met enkele lokale artiesten voor je verder trekt naar Ganvié, een prachtig palendorp dat enkel toegankelijk is met de kano. Om hier te geraken beleef je een klein avontuur want voor de komende twee à drie uur (afhankelijk van de staat van de weg) trek je door naar het Afrikaanse Venetië. Een lokale bootsman baant zich een weg tussen de paalwoningen waarbij je de locals ontmoet in een zeer speciale setting. Daar wacht je een uniek avondmaal en slaapgelegenheid want alles bevind zich op het water.

D Dag 4
Ganvié - Abomey

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Vandaag mag je vroeg opstaan om een unieke ervaring op te doen: je mag helpen op de lokale drijvende markt samen met de lokale bevolking. Hier zie je ook nog een typische gewoonte van de bewoners van Ganvié namelijk Akadja, een manier van vissen waarbij de vis gevangen wordt in een omheind gebied gemaakt uit takken. Ze maken een kweekvijver die van tijd tot tijd geleegd wordt. Vervolgens wordt de vangst door de vrouwen van het dorp verkocht op de drijvende markt. Na al het werk is het tijd om te ontbijten en nadien door te trekken naar Abomey. Tijdens deze transfer zal je ook onderweg  stoppen om te lunchen.  Zie je onderweg iets waarvoor je even wil stoppen, laat dit dan zeker weten aan de gids, zo maak je van de rit naar Abomey een soort van  natuursafari! Abomey is de oude hoofdstad van het voormalige Dahomey koninkrijk (het vroegere Benin). In de stad bezoek je het bekende historisch museum, dat gevormd werd door verschillende, oude koninklijke paleizen. Daarnaast worden alle aspecten van het verleden toegelicht om zo een beeld te kunnen vormen van het Bénin van vandaag. Na een toch wel zware dag is het tijd voor wat luchtigs: een vrije avond in Abomey! Ga iets lekkers eten en geniet van de stadssfeer. Je overnacht in een eenvoudig 2*hotel.

E Dag 5
Abomey - Possotomé

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt ga je het ondergrondse dorp Agongointo verkennen, een dorp dat pas in 1998 ontdekt werd en nog steeds zeer verrassend is. Agongointo is niet onterecht opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst! Daarna trek je door naar Possotomé, een dorp aan de oevers van het prachtige meer Ahémé, lunchen doe je onderweg. Bij aankomst in de ecolodge is er tijd om op te frissen en even op adem te komen. We zien elkaar weer in de namiddag voor een diepgaande onderdompeling in één van de meest mysterieuze religies ter wereld namelijk voodoo. Je gids vertelt je meer over de verschillende tradities, ceremonies en rituelen, de goden, maar ook het belang van het Heilige Woud. Je krijgt een zeer bijzondere inkijk in de geloofsovertuiging van de inwoners van Benin. Hierna volgen nog verschillende activiteiten zoals een bezoek aan de ruilhandelmarkt en een ontmoeting met ambachtslieden. Nadien ga je richting het  strand om iets te gaan eten. Vandaag eet je in een lokaal restaurant gebouwd op palen door de kok zelf, je krijgt er originele en lokale recepten voorgeschoteld. Overnachten doe je in een eenvoudige ecolodge.

F Dag 6
Possotomé

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Als het weer een beetje meezit, kan je opstaan met een prachtige zonsopgang die weerspiegelt in het meer van Ahémé. Vandaag is het tijd om deze schitterende locatie van dichterbij te bekijken. Je vaart het meer op dat niet alleen de omliggende volkeren van vis voorziet maar dat ook belangrijk is voor de irrigatie van de omliggende velden. De gids legt je een aantal vistechnieken uit voordat je zelf de theorie in praktijk mag omzetten. Uiteraard zal je gids eerst de voodoo watergoden oproepen om het gebied te beschermen. Voor diegene die liever zelf een plons wagen is dit ook een optie. Je mag hier zwemmen maar opgelet voor Awantiga, het eenzame nijlpaard dat deze wateren onveilig maakt! Lunchen doe je opnieuw in het restaurant aan de oevers van het meer. De rest van de namiddag ben je vrij.

G Dag 7
Possotomé - Kpétou - Avlo

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Je laat Possotomé achter je en rijdt richting Kpétou. Hier maak je een wandeling door het bos waarbij je de lokale Mona-apen probeert te spotten. Vervolgens vertrek je richting het dorpje Avlo. Dit dorp ligt tussen de lagune en de oceaan, een prachtig plekje waar je even tot rust kunt komen. Inwoners leven er van visserij, en van de productie van matten, manden en toffees. Sinds de opkomst van toerisme is er ook een nieuwe markt ontwikkeld: solidair en ecologisch toerisme. Hier ontdek je hoe ambachtslieden van het dorp op traditionele wijze vissen drogen en hun lokale specialiteiten produceren. Overnachting in een ecolodge.

H Dag 8
Avlo - Ouidah - Cotonou

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Ontbijt in de ecolodge waarna je een wandeling gaat maken in het natuurgebied "les Bouches du Roy". De delta van de Mono rivier, verschillende eilandjes, mangroven en moerassen vormen samen dit uniek stukje natuur. Onder begeleiding van een gids ontdek je dit gebied en kom je meer te weten over de lokale planten en vogels. Wie zin heeft, kan nog even zwemmen in de rivier.

Na de lunch zet je koers naar het stadje Ouidah, één van de belangrijkste steden in de slavenhandel. Van hieruit vertrokken de slaven richting de Nieuwe Wereld. Hier breng je een  inspirerend bezoek aan een museum over de slavenhandel en zowel de inhoud als het oude Portugese fort zelf zijn zeker een bezoek waard. Daarna stap je in de schoenen van de slaven en ga je zelf een stuk bewandelen van de beruchte Route des Esclaves of de Slavenroute. Deze route bracht de slaven naar het eindpunt in Afrika: de Poort van Geen Terugkeer. Dit was het laatste punt dat ze zagen van Afrika en vanaf hier werden ze dan per boot naar de Nieuwe Wereld overgebracht. Vervolgens keer je terug naar Cotonou waar een verfrissende douche op je wacht voor je terugkeer naar huis. Afhankelijk van je vlucht kan je nog een avondmaal eten in Cotonou voor je naar de luchthaven wordt begeleid.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Luchthaventransfers
 • Franstalige gids ( Engelstalige op aanvraag) van dag 1 tot dag 8
 • Lokale, franstalige gidsen per site
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma (O=ontbijt, L=lunch, D=diner)
 • 7 overnachtingen in lokale guesthouses, hotels of lodges
 • De bezoeken en activiteiten vernoemd in het programma
 • 2 flessen water (1.5L) per dag per persoon
 • Transfers ter plaatse met openbaar vervoer en privévervoer
 • Bijdrage voor het garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vlucht
 • Overige maaltijden en dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

mqlskdjf

Dag

Accommodatie

Kamertype

1

Centre BTA

Chambre climatisée

2

Centre Songhai

Chambre climatisée (Hôtel avec piscine)

3

Chez M

Chambre ventilée avec douche et toilette interne

4

Hôtel La Majesté

Chambre climatisée (Hôtel avec Piscine)

5

Gîte de Possotomè

Chambre ventilée avec douche et toilette interne

­6

Gîte de Possotomè

Chambre ventilée avec douche et toilette interne

7

Eco lodge

Chambre simple et propre avec douche interne et toilette externe

8

Centre BTA

Chambre climatisée

Wat je moet weten over deze reis

Goed om weten
 • Voor Belgen geldt er een visumplicht (E-visa) om naar Bénin te reizen en sinds 24 april 2018 kan dit heel eenvoudig online worden aangevraagd. Een toeristenvisum voor Benin kost momenteel EUR50 en geeft je 30 dagen toegang tot het land. Via onderstaande link kan je het e-visum aanvragen. Je vult de gevraagde gegevens in en krijgt, normaal gezien, na enkele minuten het e-visum toegestuurd via het opgegeven e-mail adres. Je hoeft enkel dit e-visum af te printen en samen met je paspoort mee te nemen wanneer je vertrekt naar Bénin. https://evisa.gouv.bj/en/

 • Vereiste geldigheid van uw paspoort: ten minste 6 maanden vanaf de retourdatum naar België.

 • Je drinkt best enkel mineraal water uit een gesloten fles.

 • Vermijd ijsblokjes in je drankjes, deze kunnen gemaakt zijn van niet drinkbaar water
 • Elektriciteit en/of internet in je hotel of guesthouse is een zeldzaamheid, hou hier rekening mee voor het opladen van je smartphone/camera en eventueel contact met het thuisfront.

 • Benin kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Benin even laat en in onze zomer 1 uur vroeger.

 • Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen. Water, koffie en thee tijdens de maaltijden zijn voorzien, maar de overige dranken zijn betalend. 
Fooien en geldzaken

GELDZAKEN
In Benin is de officiële munteenheid de CFA Frank (Communauté Financière Africaine). 100 CFA = +/- € 0,15. Bij aankomst in Cotonou, wissel je best in een plaatselijk wisselkantoor euro’s om in Franc CFA. Neem best grotere biljetten mee (20€ en 50€) want daar ga je een betere wisselkoers bij krijgen dan wanneer je kleinere biljetten voorlegt. Je kan ook je kredietkaart meenemen, maar die zal je enkel in de grote steden kunnen gebruiken. Zorg wel dat zowel je debetkaart als je kredietkaart kunnen worden gebruikt buiten Europa. Dit check je voor de zekerheid even met je bank.

FOOIEN
Op het einde van de reis is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de gids. Een goed richtbedrag ligt tussen de 4 à 8 € per dag. Uiteraard beslis je zelf hoeveel je geeft, afhankelijk van je tevredenheid over de gids.

Medische info
 • Bij een bezoek aan Benin, is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Daarnaast is het zeker aan te raden om ter preventie van malaria een profylactisch middel te nemen. Alle details en informatie over gezondheid en hygiëne voor een reis naar Benin vind je op deze pagina.
 • Benin is een land met zeer weinig en zeer eenvoudige medische infrastructuur. Een goede reisverzekering is dan ook onontbeerlijk bij een reis naar Benin

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren