Overslaan en naar de inhoud gaan

In de schaduw van de mythische berg Ararat ligt Armenië. Het trotse Armenië is de oudste christelijke staat ter wereld en heeft een unieke cultuur en schrift. Gelegen in de zuidelijke Kaukasus en met een gemiddelde hoogte van 1800 m, is Armenië een bergland bij uitstek. Tijdens deze wandelreis ontdek je voornamelijk twee grote regio’s. Om te beginnen de regio in het noordoosten over de grens met Georgië en Azebeidjan en met de bergketen Voskepar, alsook de regio in het zuidoosten met de berg Ukhtasar (3250 m). Dagwandelingen wisselen af met een driedaagse kampeertrekking. Maar wie Armenië zegt, zegt ook kloosters. Op deze reis kom je dan ook langs heel wat getuigen van de rijke cultuur van het land.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

trekking

Driedaagse kampeertrekking

klooster

Afwisseling tussen cultuur en schitterende natuur

locals

Gastvrije bevolking en heerlijke keuken

Programma

Programma

A Dag 1
Internationale vlucht

Je vliegt best op Tbilisi, hoofdstad van Georgië. Bij aankomst word je opgewacht door een medewerker van ons lokaal agentschap. Vervolgens transfer van ca. 2u naar je hotel in het dorp Haghpat, gekend voor zijn mooie klooster dat prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (A)

B Dag 2
Haghpat – Sanahin – Haghpat

Na het ontbijt transfer naar Sanahin waar je een bezoek brengt aan het gelijknamige klooster. Samen met het klooster van Haghpat een restant van een weelderige periode. Deze oude kloosters waren belangrijke onderwijscentra en boden onderdak aan vele monniken. Ze laten zien hoe mooi de Byzantijnse kerkelijke architectuur zich vermengd heeft met de traditionele volksarchitectuur van de Kaukasus. Vanaf het klooster wandel je terug naar Haghpat.

Wandeltocht: ca. 3 à 4u, 9 à 11 km, +400 m/-250 m

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (O,A)

C Dag 3
Haghpat – Odzun – Haghpat

Een korte transfer brengt je in het pittoreske dorpje Odzun, vanwaar je koers zet naar het klooster van Kobayr. Het unieke aan dit klooster is zijn ligging. Het werd gebouwd op de rand van een diepe kloof, in het jaar 1171, door een tak van de Bagratuni koninklijke huis van Armenië. Na de wandeling komt men je weer ophalen en slaap je nog een laatste keer in Haghpat.

Wandeltocht: ca. 4 à 5u, 9 à 12 km

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (O,A)

D Dag 4
Start trekking doorheen de Voskepar-bergketen

Na het ontbijt begint het serieuze werk en word je afgezet in de Voskepar-bergketen, gelegen in het uiterste noordoosten van Armenië, net op de grens met Azerbeidjan. Rond de middag kom je aan in het dorpje Tsaghkashat, de ideale plek om te picknicken. Daarna zet je je tocht doorheen de weelderig groene bergketen verder, om uiteindelijk je tent op te slaan op een mooie plek. De kok zorgt voor een welverdiend avondmaal. Armeniërs houden van lekker en overvloedig eten. Dat zul je tijdens deze reis zeker zelf ondervinden: tafels vol met hartige gerechten, bereid met veel kruiden, knapperige slaatjes,... Het meeste typische gerecht is de 'horovats' (of khorovats), een lokale versie van de barbecue.

Wandeltocht: ca. 6 à 6,5u, 18 à 20 km, +500 m/-250 m

Overnachting in tenten. (O,L,A)

E Dag 5
Verderzetting van de trekking

Vandaag zet je je tocht verder doorheen het Voskepar-gebergte, startend op 1850 m daal je tot een hoogte van 1500 m, het laagste punt voor vandaag. Je geniet van de prachtige zichten en weelderige landschappen die je pad kruisen. Dat ‘voske’ goud betekent in het Armeens ontdek je hier stap voor stap.
Na opnieuw gestaag geklommen te zijn wordt er uiteindelijk halt gehouden bij een schuilplaats of berghut waar het kampement weer wordt opgesteld voor het avondmaal en de overnachting.

Wandeltocht: ca. 6 à 6.5u, 18 à 20 km, -350m/+300m

Overnachting in tenten. (O,L,A)

F Dag 6
Einde trekking – transfer naar Ijevan

Na het ontbijt zet je koers richting Enoqavan, een zomerresort dat tot 1935 bekend was onder de naam Krdevan. De kloof achter het dorp, je wandelgebied voor vandaag, is puur natuur; op je pad liggen groene wouden, bergrivieren en grotten. Bij aankomst in Enoqavan volgt er een transfer naar het nabijgelegen Ijevan. In Ijevan vind je een van de eerste en oudste wijnhuizen van Armenië.

Wandeltocht: ca. 6 à 6.5u, 19 à 20 km, -500m/+250m

Overnachting bij mensen thuis, in Ijevan. (O,L,A)

G Dag 7
Snipper- of wandeldag - Dilidjan

Keuze uit een cultureel getinte snipperdag of opnieuw de bergen in voor een extra wandeltocht. In het eerste geval word je na het ontbijt naar de stad Dilidjan gebracht. Dilidjan is een gekend kuuroord en ligt te midden van een natuurpark dat men ook wel eens het kleine Zwitserland noemt. De stad telt mooie vakwerkhuizen, enkele musea en een openluchttheater. Een ideale plek om wat rond te kuieren.  
Wie toch liever weer zijn stapschoenen aanbindt, kiest beter voor een transfer naar Semyonovk, waar de wandeling naar het dorpje Gosh start. In het midden van het dorp, tussen de huizen, tref je het Goshavank klooster aan, een van de meest indrukwekkende kloosters van Armenië. Na het verkennen van het klooster zoek je het Gosh-meer op om even uit te rusten en te genieten van de natuur. Daarna transfer naar Dilidjan.

Optionele wandeltocht: ca. 5 à 6u, 15 à 17 km, +450 m/-800 m

Overnachting in een hotel, in Dilidjan. (O,L tijdens de wandeltocht (niet bij vrije dag),A)

H Dag 8
Dilidjan – Selim Pas – Hermon

Vandaag heb je een rit van ca. 260 km voor de boeg. Na een korte rit doemt het meer van Sevan op, het grootste meer van Armenië en tevens van het Kaukasusgebied. Als je uitstapt, sta je hier op een hoogte van 1914 m en daarmee  is het Sevan-meer ook één van de hoogstgelegen grote meren ter wereld. Je zet je rit verder richting de Selim Pas (2410 m). Hier vangt je wandeltocht van vandaag aan. Na de wandeling breng je nog een bezoek aan de prachtig bewaarde karavanserai (stopplaats voor karavaanreizigers) van Selim.

Wandeltocht: ca. 4,5u à 5u, 12 à 13 km, -100m

Overnachting in een hotel, in Hermon (O,L,A)

I Dag 9
Hermon – Yeghegis – Sisian

Een korte rit breng je Yeghegis. Hier stap je door een mooi afwisselend landschap naar het 9de-eeuwse fort van Smbataberd (1825 m), strategisch gelegen tussen de dorpen Artabuyuk en Yeghegis. Maar daar houdt het nog niet op, want langs ons pad ligt ook het klooster van Tsakhats Kar (2025 m). Haal je camera maar boven, want van hieruit heb je een knap zicht op Smbataberd en zie je pas ten volle hoe ingenieus en spectaculair het fort van de prins van Syunik gelegen is en wat een listen het de vijand moet gevergd hebben om dit fort in te nemen.
Je wordt opnieuw opgepikt en naar Sisian in de provincie Syunik gebracht

Wandeltocht: ca. 5 à 5,5u, 14 à 15 km, +350/-350

Overnachting in een hotel, in Sisian. (O,L,A)

J Dag 10
Sisian – Ltsen – Tatev – Sisian

Transfer naar het afgelegen dorpje Ltsen. Van hieruit wandel je via landwegen naar het dorp Tatev en zie je het dagelijkse leven in al zijn eenvoud: kleine akkertjes, lokale boeren,... Picknicken doe je onderweg op het hoogste punt van de wandeling (2100 m). Eindpunt  is het klooster van Tatev, dat stamt uit de 9de eeuw en gelegen is op een basaltplateau. Van op afstand lijkt het eerder op een burcht. Het wordt allemaal nog indrukwekkender als je de legende kent die aan de bouw van dit klooster verbonden is en weet dat er op zijn hoogtepunt meer dan 700 monniken woonden.
Na een uitgebreid bezoek aan het klooster pikt het busje je opnieuw op en brengt je terug naar het hotel in Sisian, aan de rivier Vorotan.

Wandeltocht: ca. 4.5 à 5u, 13 à 14 km, +600m/-450 m

Overnachting in een hotel, in Sisian. (O,L,A)

K Dag 11
Sisian – Karahunge – Mt. Ukhtasar – Jermuk

Vandaag breng je door in het gebergte, meer bepaald op en rond de berg Ukhtasar, waarvan de top tot 3300 m reikt. Maar eerst breng je een bezoek aan Karahung, het ‘Stonehenge van Armenië’. Deze oudst gekende megalietensite is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Wat echter stilaan zeker is, is dat dit een necropool én een observatorium is uit de oudheid. Daarna rijd je per jeep naar het beginpunt van de tocht. Op 2700 m begin je te wandelen en op zo’n 3000 m vind je overal prachtige petrogliefen, afbeeldingen in de stenen gekerfd die duizenden jaren oud zijn. Na de wandeling transfer naar Jermuk waar je de nacht doorbrengt.

Wandeltocht: ca. 2 à 3u, 5 à 6 km, +800 m/-250 m

Overnachting in een hotel, in Jermuk. (O,L,A)

L Dag 12
Jermuk – Noravank-klooster – Garni

Lichte wandeltocht vandaag die je door de wilde Noravank-canyon, met hoge, rozerode rotswanden, brengt. De wandeling eindigt aan het gelijknamige klooster, één van de mooiste van Armenië met prachtige sculpturen. Na een welverdiende lunch in de grot van het Noravank-klooster transfer naar het dorpje Garni, gelegen aan de klif met uitzicht over de Azat-rivier en het Geghama-gebergte.

Wandeltocht: ca. 3u, 8,7 km, +535 m/-463 m

M Dag 13
Garni – Geghard-klooster – Jerevan

Rustige dag vandaag met een wandeling door een kloof met indrukwekkende basaltrotsen naar een Grieks-Romeinse tempel die waarschijnlijk dateert uit de 1ste eeuw en gewijd is aan de mystieke cultus van Mithra. Daarna staat het legendarische ‘klooster van de Speer’ op het programma: Geghard, uitgehouwen in de rotsen en één van de meest gekoesterde relieken van het Armeens christendom.
Transfer naar Jerevan en overnachting in een hotel.

Wandeltocht: ca. 1.5 à 2u, 5 à 7 km

Overnachting in een hotel, in Jerevan. (O,L,A)

N Dag 14
Jerevan – Ararat-bergtop – Jerevan

Het einde nadert, maar niet zonder apotheose. Ten noorden van Jerevan ligt een 4091 m-hoge slapende stratovulkaan Ararats, de hoogste berg van Armenië. Vanaf het Kari-meer op een hoogte van 3250 m maak je een laatste tocht naar de zuidtop, op 3880 m. Van hier zie je de Ararat in volle glorie.
Transfer terug naar Jerevan, waar je geniet van een laatste avondmaal op Armeense bodem.

Wandeltocht: ca. 4.5 à 5u, 6 à 7 km, +600m/-600m

Overnachting in een hotel, in Jerevan. (O,L,A)

O Dag 15
Naar de luchthaven van Jerevan - Thuiskomst

Terugreis naar Brussel.(o)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies zoals vermeld (o.b.v. twee- en/of driepersoonskamers)
 • Alle maaltijden zoals vermeld (incl. drinkwater)
 • Alle transfers zoals vermeld
 • Engelstalige gids in Yerevan, bij bezoek aan de Garni-tempel en het Geghard-klooster
 • Engelssprekende berggids tijdens de wandelingen
 • Bagagevervoer
 • Inkomgelden voor musea en andere bezienswaardigheden

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Overige transfers
 • Excursies op de vrije dagen/momenten
 • Persoonlijke uitgaven en andere dranken dan drinkwater
 • Fooien
 • Evt. verzekeringen

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend: € 130 p.p.

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 31 oktober 2020

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau 2 à 3 stappertjes, waarvoor een goede conditie en enig uithoudingsvermogen vereist zijn. Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De ondergrond is nergens moeilijk en varieert van verlaten wegen, oude karresporen, schapenpaden, rotsachtige bergpaden of bergweiden. De warmte kan een verzwarende factor zijn.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. De grote bagage wordt vervoerd, ook tijdens de trekking.

Vervoer tijdens de reis

Alle transfers zijn privé-transfers (taxi of minibus). Tijdens de trekking wordt een terreinwagen ingeschakeld.

Logies

Meestal wordt er overnacht in middenklassehotels zoals in Jerevan, aan het Sevan-meer (in een gerenoveerd Sovjet-hotel), Hermon, Sisian, Jermuk. In Ijevan, Haghpat en Garni logeer je bij mensen thuis. Je kan het geen B&B noemen, want het is allemaal veel authentieker, met enkele slaapkamers (compleet met kruisbeeld, ‘mooie’ sprei en een scheef lampje) en een badkamer die soms gedeeld dient te worden. Twee nachten slaap je in tenten in de prachtige Armeense natuur. Je dient hiervoor zelf een slaapzak en -matje mee te nemen.

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Reisdocumenten

Reispas:
Voor deze reis heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

  Wat je moet weten over deze reis

  Over deze reisformule

  Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren