Overslaan en naar de inhoud gaan

De uiterste zuidpunt van Latijns-Amerika, verdeeld over Chili en Argentinië, is Patagonië.  Eén van de grilligste berglandschappen ter wereld, een laatste indrukwekkende uitbarsting van de Andes vóór hij in zee ten onder gaat. Maar het is ook een land van eindeloze natuurgebieden, waar slechts de hemel de blik begrenst. Je doorkruist een mooi deel van Patagonië, van Ushuaia tot Torres del Paine en dringt diep door in het landschap tijdens mooie dagtochten. Aan het begin van de reis verken je het Peninsula Valdez, dit natuurpark staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en biedt een overweldigende variëteit aan fauna.

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

Perrito Moreno gletsjer

Perrito Moreno gletsjer

torres

Torres del Paine nationaal park in Chili

Buenos Aires

Buenos Aires

Programma

Programma

A Dag 1
Internationale vlucht naar Buenos Aires

Welkom in Buenos Aires, de stad van de tango, dwaze moeders, Maradona en Evita Perón! Bij aankomst in de luchthaven wacht een chauffeur jullie op om je naar het hotel te brengen, gelegen in San Telmo.
Buenos Aires is een stad met vele wijken, ook wel ´barrios´ genoemd, die allen een eigen verhaal en geschiedenis hebben. Puerto Madero bijvoorbeeld is de meest dure en nieuwste wijk van de stad; hier komen 4 havens samen die ontworpen zijn door ingenieur Madero. Of ontdek de wijk Palermo, een residentiële en zeer trendy wijk. In Recoleta kennen vele gebouwen Frans-geïnspireerde architectonische stijlen, strekkend van neoclassicistisch tot ultramodern. Veel van de oude herenhuizen zijn nu tot ambassades omgebouwd, aangezien weinig inwoners van Buenos Aires het onderhoud van de luxe gebouwen nog kunnen bekostigen. De echte Argentijnse sfeer is te vinden in de wijk San Telmo, dat bol staat van de antiek-winkels en tango shows.

Hotelovernachting, in Buenos Aires. (-)

B Dag 2
Buenos Aires

Op de fiets zie je de stad op een originele manier aan je voorbij glijden. Buenos Aires is een kosmopolitische stad waar de invloed van de grote aantallen immigranten die hier in het verleden naartoe zijn gekomen goed te zien is. De tour begint en eindigt bij het historische plein San Martin en laat vele interessante plaatsen van de stad zien, zoals de hippe buurt Palermo Soho, het Parijse Recoletta met haar beroemde begraafplaats en het rustgevende bosgebied van Palermo Norte. (halve daguitstap, in groep). Van aan de Plaza San Martin kan je bijvoorbeeld terug naar het hotel wandelen en onderweg nog een aantal bezienswaardigheden bezoeken zoals de kathedraal en de Casa Rosada.

Hotelovernachting, in Buenos Aires. (O)

Tip! Gezien de waaier aan interessante bezienswaardigheden en de boeiende geschiedenis van Buenos Aires zou je hier een of meerdere extra dagen kunnen boeken (zie toeslagen).

C Dag 3
Buenos Aires – vlucht naar Trelew en transfer naar Puerto Madryn

Transfer naar de luchthaven van Buenos Aires voor de binnenlandse vlucht naar Trelew, vervolgens transfer naar je hotel in Puerto Madryn. Puerto Madryn is pittoresk gelegen aan de baai Golfo Nuevo, met een mooi strand, een wandelpromenade en talloze  restaurantjes en winkeltjes. Het is de toegangspoort tot Península Valdes en één van de belangrijkste toeristische plaatsen van Patagonië. 
Na aankomst ben je vrij om de omgeving te verkennen.

Hotelovernachting, in Puerto Madryn (O)

D Dag 4
Bezoek Península Valdés.

Dit natuurpark staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en biedt een overweldigende variëteit aan fauna. Afhankelijk van de tijd van het jaar heb je er kans om pinguïns, walvissen, zeeleeuwen, zeehonden, orca´s, mara´s  (= Patagonische haas), choiques (= soort struisvogel) en guanacos (= een kleine lamasoort) te zien. Bij Punta Canter en Punta Norte kan je zeehonden en zeeleeuwen bekijken en bij Valdes Creek kan je stoppen om een kolonie van ongeveer 100 tot 200 kleine Magellan pinguïns te bekijken. (hele daguitstap, in groep)

Optioneel: Je kan deze excursie uitbreiden met een walvisexcursie (enkel mogelijk tussen midden juni tot midden december)

Hotelovernachting, in Puerto Madryn (O)

E Dag 5
Bezoek Punta Tombo

Vandaag maak je een uitstap naar Punta Tombo en de Vallei van de Chubut rivier. In Punta Tombo bevindt zich de grootste continentale pinguïnkolonie van het gebied, waar jaarlijks (afhankelijk van het jaargetijde) maar liefst tussen de 1.000.000 en de 1.200.000 Magellan pinguïns broeden. Samen met de gids kan je dwars door de kolonie lopen en de dieren van heel dichtbij bewonderen, terwijl de pinguïns zich door niets laten afleiden en onverstoord hun eigen weg gaan. Na dit bezoek gaat de excursie verder naar Trelew, waar je een city tour maakt en eventueel het Paleontologische museum Egidio Feraglio kan bezoeken. (hele daguitstap, in groep)

Hotelovernachting, in Puerto Madryn (O)

F Dag 6
Puerto Madryn – vlucht naar Ushuaia

Met een binnenlandse vlucht gaat het richting Ushuaia, Patagonië. Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld en gelegen op Vuurland. De naam Vuurland is ontstaan doordat de Spanjaarden tijdens de kolonisatie vanaf hun boten een constante rooksluier over het land zagen hangen. De indianen die verantwoordelijk waren voor deze vuurtjes zijn in de jaren daarna helaas door de kolonisten uitgeroeid. Er zijn momenteel alleen nog enkele musea die herinneren aan hun bestaan. De stad Ushuaia is ruim honderd jaar geleden ontstaan als strafkolonie voor Argentijnse criminelen en is vandaag vooral van nut voor de cruiseschepen die vanaf de haven vertrekken naar het witte continent Antarctica. Het is een levendig plaatsje met veel houten huizen omgeven door prachtige natuurgebieden zoals het Tierra del Fuego Nationaal Park.

Overnachting in een herberg, in Ushuaia. (O)

G Dag 7
Boottocht door het Beagle Channel en wandeling

Na het ontbijt scheep je in voor een boeiende boottocht doorheen het Beagle kanaal. Je zet eerst koers richting Alice Island om je te laten overdonderen door een kolonie zeeleeuwen om vervolgens door te varen naar Birds Island waar je aalscholvers ziet op en af scheren. Daarna zet je koers naar de gekende vuurtoren ‘Les Eclaireurs’, opgericht in 1919 en ook wel het einde van de wereld genoemd. Nadat je de vuurtoren achter je hebt gelaten is het tijd om de benen te strekken en een korte wandeltocht op Bridges Island te maken. Naast de mooie fauna en flora die je hier treft, zie je onderweg restanten van de Yamanas, de oorspronkelijke inheemse bevolking van Vuurland.
(halve daguitstap, in groep).

Overnachting in een herberg, in Ushuaia. (O)

H Dag 8
Wandeltocht Tierra del Fuego NP

Bezoek aan het Tierra del Fuego Nationaal Park: het prachtige park heeft een grootte van 69000 ha en herbergt een schat aan flora en fauna. Na een stop in Panoramic Point rijd je het Tierra del Fuego nationaalpark binnen waarna je trekking start. Hoewel het park zeer druk bezocht wordt door wandelaars en toeristen trachten we tijdens deze 4 uur-durende wandeltocht zo veel mogelijk de ongekende paadjes te bewandelen en een unieke kijk op dit uitzonderlijke woud en ecosysteem te bieden. Indrukwekkende bergketens doorkruisen het park en creëren diepe dalen en valleien waardoor de toegankelijkheid van het park bemoeilijkt wordt. Het park is afgezoomd door het Beagle Kanaal waar je mooie bosrijke baaien treft zoals Lapataia Baai. Kortom, een zeer afwisselende wandeltocht!
(halve daguitstap, in groep).

Overnachting in een herberg, in Ushuaia. (O)

I Dag 9
Ushuaia – vlucht naar El Calafate

Transfer naar de luchthaven van Ushuaia voor de binnenlandse vlucht naar El Calafate. Hier sta je midden in de Patagonische hoogvlakten, omgeven door een wonderlijk landschap van hooggebergte, gletsjers en ijs. Je bent nu in het uiterste zuidwesten van de provincie Santa Cruz, bij het meest spectaculaire berggebied van Argentinië. Tientallen meters dikke ijsmassa´s schuiven langzaam van de Andestoppen naar lager gelegen valleien en hebben langgerekte gletsjermeren doen ontstaan. El Calafate is één van de bekendste uitvalsbasissen om het Argentijnse deel van Patagonië te verkennen. Het is prachtig gelegen op de Patagonische hoogvlakte aan het azuurblauwe Lago Argentino en tevens het beginpunt voor een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer.

Overnachting in een lodge, in El Calafate (O)

J Dag 10
Perito Moreno en mini gletsjer trekking

Om de Perito Moreno gletsjer van dichtbij te bewonderen maak je een geweldige excursie waarbij je een minitrekking op de gletsjer zelf maakt. Je wordt opgehaald aan het logies en vertrekt richting het Nationaal Park ´Los Glaciares'. Met een boot word je naar het vertrekpunt van de minitrekking op het ijs gebracht. Er wordt een korte uitleg gegeven over het ontstaan van de gletsjer waarna je de speciale ijzers ondergebonden krijgt om over het ijs te kunnen stappen. Je zal versteld staan van de 70 m hoge ijsmassa waarbij geluiden van krakend en vallend ijs zo nu en dan te horen en te zien zijn.
(Hele daguitstap, in groep, voor mensen tussen 10 en 65 jaar met een goede fysieke conditie)

Overnachting in een lodge, in El Calafate (O)

K Dag 11
El Calafate – El Chaltén

Vanuit El Calafate ga je met de openbare bus naar El Chaltén (ritduur ca. 3 u). Bij aankomst wandel je naar je hotel. El Chaltén ligt aan de noordelijke oever van Lago Viedma, waar de Las Vueltas en Fitz Roy rivieren samenvloeien. Het landschap combineert de magie van gletsjers, verborgen lagunes, estancias, Lake Viedma, en de magnifieke aanwezigheid van Mount Fitz Roy. De top van deze statige berg is bijna altijd bedekt door een wolk, waarvan de Tehuelche Indianen dachten dat het rook was. Een vergissing dat de oorsprong vormde van de naam ´Chaltén´, wat vulkaan betekent. El Chaltén is benoemd tot nationale wandelhoofdstad door de grote diversiteit aan activiteiten voor wandelaars en klimmers. De meeste activiteiten starten vanuit het dorp.
Je moet geen wandelexpert zijn, je kan gewoon de wandelcircuits volgen over de bestaande paden. De granieten torens van de Torre en Fitz Roy-bergen scheppen een spectaculair panorama samen met de Viedma, Upsala en Moyano gletsjers. Tijdens de volgende dagen kan je op eigen houtje een paar trekkings maken.
Een kleine wandeling die je in de namiddag kan maken is naar de Mirador los Condores. Van daar heb je een prachtig zicht op Cerro Torre, Fitz Roy en de andere bergen uit de omgeving.

L Dag 12
Dagwandeling El Chaltén

Een populaire trekking is die naar Laguna Torre (ca. 6 u). Je stijgt ongeveer 600 m en in de helft kom je bij een uitzichtpunt op de Fitz Roy en de Torre-bergen. Op het einde van de wandeltocht sta je aan de voet van de mythische Cerro Torre en haar prachtige lagune omringd door gletsjers. Van hieruit kan je naar het uitkijkpunt van Maestri, het dichtstbijzijnde punt om de Glacier Grande gletsjer te bewonderen.
(optioneel, eigen gelegenheid).

Overnachting in een guesthouse, in El Chaltén (O)

M Dag 13
Dagwandeling El Chaltén

Een andere trekking is naar Lagona de los Tres (ca. 8 u). Je passeert het hart van het Nothofagusbos tot je op de helft van de trekking aankomt bij Laguna Capri. Vanaf de stranden van deze lagune kan je Cerro Fitz Roy al zien. Je vervolgt het pad naar Rio Blanco, waar je aan de klim start naar de Laguna de los Tres. Van hieruit heb je een adembenemend zicht op de bergen en het meer. Meer dan de moeite waard!
(optioneel, eigen gelegenheid).

Overnachting in een guesthouse, in El Chaltén (O)

N Dag 14
El Chaltén – El Calafate

Vandaag reis je per openbare bus weer terug naar El Calafate. Bij aankomst ga je op eigen houtje naar hetzelfde hotel waar je eerder overnachtte.

Overnachting in een lodge, in El Calafate (O)

O Dag 15 - 18
El Calafate – Torres del Paine Nationaal Park

’s Ochtends neem je de charterbus naar het beroemde Chileense park Torres del Paine, voor velen het hoogtepunt van hun reis. Wij stellen hieronder een programma voor met wandeltochten vanuit twee vaste hutten, maar je zou ook voor een 4-daagse doorgaande tocht kunnen kiezen waarbij je je eigen (beperkte) bagage draagt.
Het Torres del Paine nationaalpark dankt haar naam aan drie door ijs gepolijste monolieten omgeven door ijsstromen en is beroemd om haar gletsjers, turquoise meren en bijzondere dierenwereld. Het is 181.000 ha groot en is bestaat uit vier verschillende soorten vegetatie: het laag gebied langs de oevers van de rivieren en meren; het Magallanes bos met beukenbomen; de Magallanes toendra; en het hooggebied met weinig vegetatie door de groeiende hoogte. Er is een grote variatie aan fauna aanwezig, naast vele vogelsoorten (zoals de condor, flamingo en arend), zijn er ook vele zoogdieren te vinden zoals de poema, hert, lama, vos en stinkdier.
Tijdens je rit doorheen het park stop je op verschillende plekken om de benen te strekken zoals nabij de Salto Grande watervallen, Lake Nordenskjold, Lake Pehoé en de beroemde granieten torens van Torres del Paine.
Rond 16u30 word je bij het Laguna Amarga afgezet. Hierna kan je per shuttle busje naar de refugio Torre Central rijden, waar je de volgende 2 nachten verblijft.

Overnachting in slaapzalen in de berghut Torre Central, in Torres del Paine Nationaalpark. (O,L,A)

Dag 16

Mirador las Torres
Vandaag kan je een trekking maken naar de Mirador de las Torres. Hier heb je zicht op de grote granietkolossen die dit Nationaal Park wereldbekend hebben gemaakt. Deze granietformaties zijn gedurende 12 miljoen jaar gevormd en zijn voorzien van een kleine lagune. Hoewel de trekking zwaar kan zijn, is het meer dan de moeite waard! 
(optioneel, op eigen houtje, 6-7 uur wandelen).

Overnachting in slaapzalen in de berghut Torre Central, in Torres del Paine Nationaalpark. (O,L,A)

Dag 17

Paine Grande
Per shuttle busje ga je weer terug naar Laguna Amarga, vanwaar je de bus naar Pudeto neemt. Hier neem je de catamaran die je naar Pehoe brengt. Je bent nu in een ander gebied van het Nationaal Park aanbeland en begeeft je naar de lodge waar je de komende twee nachten zal slapen. Je kan in de namiddag al zeker even de omgeving verkennen.

Overnachting in slaapzalen in Lodge Paine Grande, Torres del Paine Nationaal Park. (O,L,A)

Dag 18

Valle Francès of Glaciar Grey
Een prima dag voor een mooie trekking in het Nationaal Park. Vandaag kan je een stuk van de beroemde W-route lopen naar Valle Francés. Hier heb je zicht op de Glacier del Francès. Onderweg hier naartoe heb je mooie zichten op de bergen Los Cuernos.
(optioneel, op eigen houtje, ca. 5 uur wandelen).
Of je kan ook kiezen om naar Grey Glacier te wandelen en terug, ook een hele mooie dagtocht.
(optioneel, op eigen houtje, 6-7 uur wandelen).

Overnachting in slaapzalen in Lodge Paine Grande, in Torres del Paine Nationaal Park. (O,L,A)

Tip! Het prachtige Torres del Paine kan dus ook bezocht worden tijdens de 4 daagse W-trekking waarbij je te voet van hut naar hut gaat. Op dag 15 reis je per shuttlebus van Laguna Amarga to Refugio Norte waarna je direct doorstapt tot Refugio Chileno. Op dag 16 wandel je via Base Torres naar Los Cuernos en overnacht je in de berghut Los Cuernos of in El Francés. Daarna zet je koers via de Francés Valley naar Lago Pehoe en de Refugio Paine Grande. Op je laatste wandeldag (dag 18) maak je een tocht naar Grey Glacier. Een zeer unieke en intense beleving!

P Dag 19
Torres del Paine Nationaal Park – El Calafate

Na het ontbijt per catamaran gaat het terug naar Pudeto en per bus via Cerro Castillo naar El Calafate en het hotel.

Overnachting in een lodge, in El Calafate (O)

P Dag 20
El Calafate – Buenos Aires

Transfer naar de luchthaven van El Calafate voor de terugvlucht naar de Argentijnse hoofdstad. Aangekomen in Buenos Aires staat er iemand je op te wachten om je naar het logies te brengen. Je kan de rest van de dag gebruiken om een gedeelte van de stad te bezoeken dat je nog niet gezien hebt, gaan shoppen of gewoon wat uitrusten en relaxen.

Hotelovernachting, in Buenos Aires (O)

Q Dag 21
Internationale vlucht

Afhankelijk van je vluchturen heb je eerst nog wat tijd om een stukje Buenos Aires te bezoeken. Nadien transfer naar de luchthaven voor de internationale vlucht terug naar Brussel. Aankomst op dag 22 in België. (O)

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Logies zoals vermeld
 • Transfers zoals vermeld (behalve op vrije dagen)
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dag-aan-dagprogramma
 • Alle genoemde excursies zoals vermeld in het dagschema onder begeleiding van een Engelssprekende gids (behalve op vrije dagen).
 • Openbare bustransfers zoals vermeld in het dagschema.
 • Uitgebreid informatiepakket met algemene landinformatie en een kaart van Buenos Aires (ter plaatse) en Nederlandstalige wandelbeschrijvingen in El Chaltén (op voorhand)

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Binnenlandse vluchten (deze kunnen best samen met de internationale vluchten worden geboekt).
 • Eenpersoonskamer
 • Overige maaltijden en dranken.
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.
 • Entreegelden bij de Nationaal Parken (opgegeven prijzen onder voorbehoud):
  • Tierra del Fuego Nationaalpark: AR$580
  • Península Valdés Nationaalpark: AR $650
  • Punta Tombo: AR$ 550
  • Los Glaciares Nationaalpark: AR$ 800.00
  • Torres del Paine Nationaalpark:  CLP$ 35.000  
 • Evt. verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 oktober tot/met 31 december 2020.

Wandelniveau

De verschillende dagtochten zijn gemiddeld . De wandelingen vanuit El Chalten en in Torres del Paine neigen soms naar  (maar deze kan je zelf inkorten indien je kiest voor vast verblijven). De hoogteverschillen zijn eerder gering, maar de onvoorspelbare weeromstandigheden kunnen het wandelen bemoeilijken.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens deze reis enkel een dagrugzakje tijdens de wandelingen en excursies.
Als je kiest voor de doorgaande tocht in Torres del Paine dien je zelf je beperkte bagage (persoonlijke spullen voor 4 nachten) te dragen. Je hoofdbagage kan tijdens de trekking in het logies in Calafate blijven.

Logies

Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid!

Buenos Aires: Een comfortabel hotel in de wijk San Telmo, het centrum van Buenos Aires. Alle kamers hebben een private badkamer en zijn voorzien van airconditioning en gratis wifi. In de omgeving van het hotel vind je vele restaurantjes, winkeltjes en gezellige cafeetjes.

Puerto Madryn: Een middelgroot hotel gelegen in het centrum van Puerto Madryn, aan het strand met prachtig zicht op de baai. Het logies telt 34 comfortabele kamers met private badkamer. Het hotel biedt gratis wifi in alle gemeenschappelijke ruimtes.

Ushaia: Een gezellige herberg omgeven door een prachtig kader, op 15 minuten rijden van het centrum van Ushaia. Comfortabele kamers met private badkamer en gratis internet verbinding. Vlakbij de herberg vind je een kruidenierswinkel en een bushalte met een verbinding naar het centrum.

El Calafate: Een lodge met 18 kamers die uitgeeft op het natuurreservaat Laguna Nimez. Alle kamers hebben een private badkamer en bieden gratis wifi. In het restaurant van de lodge kan je genieten van typische gerechten, maar ook van afternoon tea met huisgemaakte koekjes en cake.

El Chaltén: Een klein guesthouse  met slechts 4 gezellige kamers die een eigen badkamer en gratis wifi bieden. De eigenaars maken een lunch box, indien gewenst, en geven tips voor restaurantjes in de buurt.

Tijdens je verblijf in Torres del Paine logeer je in meerpersoonskamers in de berghutten. De bedden zijn voorzien van lakens en dekens, dus een slaapzak is niet nodig (een lakenzak wel).

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Op de meeste plaatsen in Argentinië gaan de restaurants pas open om 20u. Als je tegen dat uur komt heb je meestal plaats dus hoef je niet te reserveren. Wil je om 21 a 22u eten, wanneer de Argentijnen komen, dan reserveer je best.

Reisdocumenten

Voor Argentinië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet geldig zijn voor de duur van je verblijf..
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Een visum is niet nodig.

Wat je moet weten over deze reis

Over Argentinië

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren