Overslaan en naar de inhoud gaan

Verscholen tussen de bergketens van Gjirokaster en Permet in het zuiden van Albanië ligt de groene Vallei van Zagoria. In vergelijking met het noorden is het toerisme hier nog jong en zal je maar weinig andere wandelaars tegenkomen. Ontmoetingen met dorpsbewoners en herders zijn er hartverwarmend en laten je kennismaken met een bijzonder gastvrij volkje. In 5 wandeldagen rijg je een aantal semi verlaten gehuchtjes aan elkaar met de Dhembelpas (1450 m) als hoogste punt. Je overnacht 3 keer bij de mensen thuis. Deze reis is dus zeker iets voor jou als je houdt van ongebreidelde gastvrijheid en authenticiteit. 

Voor deze rondreis werken we samen met een gespecialiseerde partner (AR).

De hoogtepunten van deze reis

unesco

werelderfgoed Gjirokastra

Dhembelpas

Dhembelpas (1450 m)

homestay

verblijf bij de mensen thuis

Programma

Programma

A Dag 1
Tepelene

Bij aankomst in Tirana word je naar je eerste overnachtingsplaats in Tepelene gebracht. De rit naar het zuiden neemt ca. 3 uur in beslag, sterk afhankelijk van het verkeer. Tijdens de briefing wordt de reis overlopen. Vandaag overnacht je in een aangename omgeving, een agriturismo met mooi zwembad middenin een boomgaard.

Overnachting in een agriturismo.

B Dag 2
Peshtan – Limar (687 m)

Korte, mooie rit langs de wilde Vjosa rivier naar Peshtan, een klein bergdorpje waar de trekking start. Vlakbij, maar goed verscholen achter een keten van hoge bergen ligt de mooie schaduwrijke Zagoria vallei die zich enkel via een eenzame karavaanroute laat betreden. Je klimt naar een pas en komt uit in Kala, een dorpje waar nog welgeteld één familie leeft…Van daaruit steek je de rivier over naar de overzijde van de canyon en gaat het weer omhoog naar het dorpje Limar. Vannacht verblijf je bij de leraar van het dorp dat amper 10 leerlingen telt.

Tocht van 11 km, 5 uur. + 750 m / - 425 m.

Overnachting bij de mensen thuis. (O, L, A)

O = ontbijt        L = lunch          A = avondmaal

C Dag 3
Limar – Hoshteve (865 m)

Een netwerk van paden rijgt een aantal dorpjes aan elkaar. De mensen hebben het hier niet bepaald gemakkelijk. Ze leven vooral van hun dieren, bijenhouderij en van het verzamelen van medicinale kruiden. Het harde leven en de magere inkomsten zorgden voor een massale emigratie naar Griekenland in de late jaren negentig. Ook vandaag word je weer ontvangen door een Albanees koppel dat na 17 jaar terugkeerde uit Griekenland en in Hoshteve een B&B uitbouwde.

Tocht van 12,5 km, 5,5 uur. + 575 m / - 425 m. Optionele uitbreiding naar een waterval: 2 km, 1 uur. + 150 m / - 150 m.

Overnachting bij de mensen thuis.  (O, L, A)

D Dag 4
Hoshteve – Sheper (873 m)

Vandaag wandel je langs twee verlaten Orthodoxe kerkjes en door de gehuchtjes Konche en Nivan. Nivan is het administratief centrum van de Zagoria regio. Je vindt er overblijfselen van militaire installaties en opslagruimten die herinneren aan het communisme. Je daalt nogmaals af naar de rivier, een verlaten klooster en een Ottomaanse stenen brug. Over weiden bereik je Sheper. Hier slaap je  in een eenvoudig guesthouse bij een familie nomadische herders.

Tocht van 13 km, 5 uur. + 600 m / - 550 m.

Overnachting bij de mensen thuis.  (O, L, A)

E Dag 5
Sheper – Dhembelpas (1450 m) - Permet (242 m)

De oversteek van de Dhembelpas (1450 m) is het hoogtepunt van de reis. Je volgt een oude karavaanroute die ook nu nog door de bewoners van de regio wordt gebruikt. Met prachtige zichten op de Cajupi-berg klim je door een canyon naar uitgestrekte graasgebieden voor paarden en schapen. Op de pas heb je zicht op de oostelijke hooglanden en Griekenland. Een lange, stenige afdaling leidt naar Leuse en  het meer toeristische stadje Permet.

Tocht van 12,5 km, 6,5 uur. + 625 m / - 1250 m. Je bagage wordt per paard vervoerd vandaag.

Hotelovernachting. (O, L)

F Dag 6
Permet: Sopot, Benja & Gjirokaster

Rustige dag met bezoekjes aan een aantal mooie plekken in de buurt van Permet. Een lichte wandeling naar de Sopot-waterval is erg de moeite omwille van de idyllische locatie bij de 650-meter hoge Nemercka-rotswand. Vervolgens kan je  naar de zwavelbaden van Benje, een welkome traktatie om de indrukken van de week te verwerken. Afsluiten doe je in de sfeervolle oude stad Gjirokastra waar Ottomaanse huizen en het fort op de heuvel het beeld bepalen. Een ideale plek om souvenirs te kopen, rond te kuieren of het fort te bezoeken dat ’s avonds mooi verlicht is.

Tocht van 6 km, 2,5 uur. + 350 m / - 350 m. Rit van 110 km, 3 uur (onderbroken door wandeling naar de waterval en de warme bronnen).

Hotelovernachting. (O)

G Dag 7
Gjirokaster - Tirana

Loop nog even binnen in het etnografisch museum, voormalig huis van Enver Hoxha, de communistische dictator die vanaf 1944 ruim veertig jaar de plak zwaaide. ’s Middags privé-transfer naar Tirana (4 uur, 235 km). De afgelopen 20 jaar onderging Tirana een radicale metamorfose, je merkt er een eigenaardige mix van architecturale stijlen. Sinds de grijze communistische tijd zijn er veel nieuwe huizen gebouwd en sommige oude gebouwen werden zelfs bont geschilderd. De wijk Blloku is een hippe buurt met winkels, café's en restaurants.

Overnachting in een B&B. (O)

H Dag 8
Einde

Einde na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven. (O)

Verlenging

Boek een extra overnachting in Tirana en verken deze stad op je eigen ritme. Prijs op aanvraag. 

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • luchthaventransfers
 • logies
 • maaltijden zoals beschreven in het dagschema (incl. 4 x lunch en 3 x avondmaal bij mensen thuis)
 • uitgebreid informatiepakket met wandelbeschrijvingen en kopies van kaarten
 • in bruikleen ter plaatse: gsm met lokale SIM-kaart en lader, gps-toestel (type Garmin) met tracks en kaarten 
 • gps-tracks
 • bagagevervoer (wagen en paard)
 • BTW
 • privé-transfers tijdens de reis:
  • Tepelene – Peshtan: 30 min.
  • Permet – Strembec – Benja – Gjirokastra: 110 km, 3 uur (onderbroken door enkele tussenstops)
  • Gjirkosaster – Tirana: 4 uur, 235 km

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • dranken
 • evt. inkomgelden 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Extra nacht in Tirana (kamer met ontbijt): € 30 p.p. 
 • Toeslag transfer van of naar de luchthaven indien tussen 8pm en 6am (per enkele rit, per 3 personen): € 12

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periodes:
van 1 april tot en met 8 juni 2021
van 1 september tot/met 31 oktober 2021

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Tot Tirana (Mother Teresa Airport). Van hieruit is er een privé transfer noordwaarts naar Tepelena, een rit van ca. 3 uur - 188 km. De laatste dag word je van het hotel in Tirana terug naar de luchthaven gebracht, een rit van 20’ tot 45’. Beide transfers zijn inbegrepen.

Vervoer tijdens de reis

Er zijn een aantal privé transfers inbegrepen tijdens deze reis:

 • Tepelene – Peshtan: 30 min.
 • Permet – Strembec – Benja – Gjirokastra: 110 km, 3 uur (onderbroken door enkele tussenstops)
 • Gjirkosaster – Tirana: 4 uur, 235 km

Wandelniveau

2 stappertjes. Vijf tochten van gemiddeld 5 uur stappen en 500 m tot 600 m stijgen en dalen. Eén lichte tocht van 2,5 uur stappen. Eén uitschieter op dag 5 met een lange afdaling van 1250 m.  De wegmarkering is voor de meeste dagen al behoorlijk goed. Er zijn tot op heden geen goede topografische kaarten verkrijgbaar van het wandelgebied. In de praktijk zal de gps je leidraad zijn. Je ontvangt wel kopies van ingekleurde kaarten.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje. Je bagage wordt vervoerd per auto en te paard. Je mag dan max. 15 kg bagage meenemen gepakt in een soepele reistas of rugzak (geen harde koffers!).

Logies

 • Tepelene - familiaal gerunde agriturismo met zwembad tussen de boomgaarden en vlakbij de rivier.
 • Tijdens de trekking overnacht je 3 x bij de mensen thuis. Je beschikt steeds over een eigen kamer, maar met gedeeld sanitair (mochten er andere gasten zijn maar dit zal niet vaak het geval zijn). Handdoeken en lakens worden steeds voorzien. Eenpersoonskamers kunnen niet gegarandeerd worden.
 • Permet: eenvoudig, maar centraal gelegen hotel. Kamers met privé-sanitair.
 • Gjirokaster: comfortabel hotel met uitzicht op de stad en de vallei.
 • Tirana: goed gelegen, kleinschalige B&B met ruime kamers.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen. In Permet is de koffie bij het ontbijt niet inbegrepen.
 • 4 x lunchpakket inbegrepen, dit kan je zelf samenstellen tijdens het ontbijt.
 • 3 x avondmaal inbegrepen tijdens de trekking, huisbereide maaltijden die je laten proeven van de eenvoudige Albanese keuken.

Wat je moet weten over deze reis

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren