Overslaan en naar de inhoud gaan

Met huurwagens of shuttles, te voet, met de fiets of te paard verkennen we enkele van de mooiste nationale parken van Amerika: de Grand Canyon, Monument Valley, Bryce Canyon en Zion N.P. Na een tussenstop in Las Vegas zoeken we opnieuw de rust op in Death Valley. Mono Lake en Yosemite brengen ons naar San Francisco waar we vanop de Golden Gate Bridge afscheid nemen van het zonnige Californië.

De hoogtepunten van deze reis

Arnaud Colson

Kamperen en 's avonds gezellig keuvelen rond het kampvuur.

Arnaud Colson

Las Vegas, flaneren langs The Strip, kijken naar de fonteinen aan The Bellagio en een gokje wagen

Hannah Pauwels

De verbazingwekkende natuur van Bryce Canyon

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-7
Grand Canyon N.P. en Monument Valley

Nog even het kampeermateriaal checken en we zetten koers naar Grand Canyon N.P. Onze route loopt door de uitgestrekte landschappen van Navajoland, waar ook de Hopi leven. We volgen de Rim Drive dat spectaculaire vergezichten op de Grand Canyon biedt. Gewapend met ettelijke liters water, dalen we te voet af in de canyon. Bij Monument Valley kamperen we in het overweldigende decor van tafelbergen en natuurlijke bruggen.

Tijdens de reis slapen we vooral in tweepersoonstentjes, bereiden we zelf onze maaltijd op de barbecue of laten we ons bedienen in een gezellig restaurant. Met auto’s geraken we overal, maar we doen ook geregeld beroep op de shuttles in de parken. We verkennen de natuur hoofdzakelijk te voet, maar fietsen, varen of paardrijden (facultatief) kan ook.

2 Dag 8-11
Bryce Canyon N.P.

Via de wondermooie landschappen van zuidelijk Utah, bereiken we de grillige rotsen van Bryce Canyon N.P., ongetwijfeld een volgende hoogtepunt. We wandelen via een Navajopad naar verschillende uitkijkpunten. De opkomende zon werpt een warmoranje gloed over de bizarre pinakels en orgelpijpen. Hier nemen we tijd voor!

3 Dag 12-14
Stappen in Zion N.P.

Door het land van de ‘rode rotsen’ rijden we naar Zion N.P.  Hier kunnen we stappen door de Narrows, een ‘droge’ rivierbedding, waar het water echter tot ons middel reikt. Liefhebbers kunnen ook opteren om een stuk van de Pa’rus Trail of van de Zion Canyon Scenic Drive met de fiets af te leggen. Deelnemers die van een extra uitdaging houden, kunnen de tocht naar Angels Landing maken.

4 Dag 15-16
Las Vegas

We keren terug naar Las Vegas, de neonverlichte gokstad die midden in de verlaten woestijn van Nevada ligt. We wagen een gokje in de casino’s op The Strip, vergapen ons aan een optreden of aan één van de vele andere spektakels. Het contrast met het sobere Utah is groot.

5 Dag 17-20
California, the Golden State

Death Valley N.P. vormt de tegenpool van Las Vegas. Dit kurkdroge en bloedhete gebied met indrukwekkende rotsformaties en uitgestrekte zoutplateaus beleven we vooral vanuit de wagens. We wandelen eventjes rond in Badwater, het laagste punt van de USA waarna we koers zetten naar Mono Lake. Yosemite N.P. is de laatste stevige brok natuur van deze reis met duizendjarige sequoia’s, ruisende watervallen en torenhoge granietrotsen. Een paradijs voor wandelaars!

6 Dag 21-23
San Francisco

Van op de Golden Gate Bridge hebben we een onvergetelijk zicht op de indrukwekkende skyline van San Francisco. We bezoeken de beruchte gevangenis van Alcatraz en wandelen door Chinatown.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 06/06/2020
Terug: 28/06/2020
Basisprijs: €2.395
+ 725 USD budget
al 2 boekingen, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 27/06/2020
Terug: 19/07/2020
Basisprijs: €2.555
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 04/07/2020
Terug: 26/07/2020
Basisprijs: €2.820
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 11/07/2020
Terug: 02/08/2020
Basisprijs: €2.820
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 29/08/2020
Terug: 20/09/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 08/06/2019
Terug: 30/06/2019
Basisprijs: €2.285
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: 11/05/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/10/2018
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 29/06/2019
Terug: 21/07/2019
Basisprijs: €2.655
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: 08/06/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/10/2018
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 06/07/2019
Terug: 28/07/2019
Basisprijs: €2.755
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: 15/06/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 13/07/2019
Terug: 04/08/2019
Basisprijs: €2.740
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: 01/06/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 31/08/2019
Terug: 22/09/2019
Basisprijs: €2.620
+ 725 USD budget
Vertrekvergadering op: 03/08/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Las Vegas en San Francisco - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 22 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (art. 14.2)
 • Brandstof huurwagens
 • Gebruik Joker-tenten en kampeermateriaal
 • 3 overnachtingen in San Francisco met ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Door de stevige dagtochten vereist deze reis een goede lichamelijke conditie.
 • Tijdens de reis slapen we voornamelijk in tenten. De wisselende weersomstandigheden, de beperkte sanitaire voorzieningen op de campings in de nationale parken en het samen bereiden van de maaltijdens, maakt deze reis een uitdaging.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 11 / 04 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
- Prachtige wandelingen in de nationale parken, zodat je ze echt kunt voelen;
- Het avontuur om dicht bij het natuurschoon te kamperen;
- De uitdaging om zelf te koken, en om voor een groep te koken;
- Mee vorm geven aan de reis.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We verkennen Zuidwest USA met huurwagens, en dat is een noodzakelijke keuze om deze regio zo flexibel en afwisselend mogelijk te verkennen.

We compenseren de ecologische voetafdruk van huurwagens met enkele bewuste duurzame keuzes:

 • Kamperen, dicht bij de natuur;
 • Zelf koken, en daardoor een stukje afstand nemen van de Amerikaanse neiging tot overdaad;
 • Wanneer we toch uit eten gaan, kiezen we liever voor een "locally owned" restaurantje, dan voor de typisch Amerikaanse (internationale) ketens;
 • Wandelen in de nationale parken, zodat je ze echt kunt voelen;
 • Waar mogelijk laten we de auto’s aan de kant, en maken we gebruik van meer duurzame opties.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
De Amerikanen praten altijd en overal met iedereen. Deze reis biedt ons kansen te over om elke dag opnieuw met de Amerikanen kennis te maken. Reken er maar op dat zij ons aanspreken nog voor we dat zelf hebben kunnen doen. Oefen maar al de traditionele Amerikaanse small talk: "Hi, how are you? Where are you from? What are you doing in the States?" Geniet ervan!

Documenten

Om naar de VS te reizen moet men beschikken over

 • een geldige internationale reispas, geldig tijdens de volledige reis
 • elektronische toestemming 'ESTA'

Deze elektronische reistoestemming kost 14 USD en moet voor afreis met een kredietkaart betaald worden. Dit is ook verplicht indien je naar een andere bestemming vliegt en enkel overstapt in de USA. Er zijn veel malafide websites te vinden waar deze toestemming tot 60 USD kost! Gebruik dus enkel de officiële website.

Aanvraag ESTA

De elektronische toestemming is 2 jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden. Best print je je toestemming af en neem je dit document mee bij vertrek. De aanvraag moet uiterlijk 72u voor afreis toegekend zijn. Op tijd aanvragen dus!

OPGELET

Vanaf 21/01/2016 gelden er striktere regels als je na 01/03/2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Somalië of Syrië geweest bent. De kans dat je dan met een ESTA kan reizen is erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De te volgen visum-procedure in stappen:

 • sessie starten op "https://ceac.state.gov/genniv/" waarbij Online Nonimmigrant Visa Application (DS-160) type B2 (Tourism) wordt ingevuld
 • account creëeren op Visum website 2
 • invoeren informatie inzake DS-160 op Visum Website 2
 • betalen van MRV-kosten (144 euro) via bankoverschrijving of "debet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • betalen van transportkosten (26 euro) via "krediet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • online maken van afspraak op Visum Website 2
 • interview op consulaat (paspoort wordt daar bijgehouden)
 • paspoort met ingeplakt visum wordt naar opgegeven adres verstuurd

De afspraken voor het interview op het consulaat worden niet telefonisch gemaakt maar uitsluitend online!

Meer info op de website van buitenlandse zaken

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Alle vertrekken van 2018, buiten de afreis van 8 juni, vliegen met Air Canada. Hierdoor is ook de elektronische toestemming voor Canada noodzakelijk. Je kan deze aanvragen via onderstaande website. De kostprijs hiervoor is CAD 7, te betalen met je kredietkaart.

ETA Canada

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Afhankelijk van de vertrekdatum vertrekken we vanuit Brussel, Amsterdam of Parijs. Joker zorgt bij vertrek vanuit Amsterdam of Parijs voor het transport van en naar de luchthaven. De exacte gegevens zijn op dit moment nog niet gekend.

Voor een aantal reizen vliegen we met Air Canada, bij die reizen is ook de ETA voor Canada noodzakelijk.

Vertrek op 8 juni met Delta Airlines en Air France

 • heenreis: vertrek in Brussel om 10u30 via New York met aankomst in Las Vegas om 20u58.
 • terugreis: vertrek in San Francisco om 20u30 via Parijs met aankomst in Brussel Zuid met de TGV om 20u43 de dag erna.

Vertrek op 29 juni met Air Canada

 • heenreis: vertrek in Schiphol om 11u55 via Toronto met aankomst in Las Vegas om 22u38.
 • terugreis: vertrek in San Francisco om 7u25 via Toronto met aankomst in Schiphol om 10u15 de dag erna.

Vertrek op 6 juli met Air Canada

 • heenreis: vertrek in Parijs om 15u10 via Montreal met aankomst in Las Vegas om 20u52.
 • terugreis: vertrek in San Francisco om 9u55 via Montreal met aankomst in Parijs om 08u40 de dag erna.

Vertrek op 13 juli met Air Canada

 • heenreis: vertrek in Parijs om 15u10 via Montreal met aankomst in Las Vegas om 20u53.
 • terugreis: vertrek in San Francisco om 9u30 via Montreal met aankomst in Parijs om 09u45 de dag erna.

Vertrek op 31 augustus met Air Canada

 • heenreis: vertrek in Brussel om 10u45 via Montreal met aankomst in Las Vegas om 22u25.
 • terugreis: vertrek in San Francisco om 9u25 via Montreal met aankomst in Brussel om 08u10 de dag erna.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
specifiek voor deze reis

We beschikken voor de volledige periode over enkele comfortabele huurwagens of één à twee minivans, afhankelijk van de grootte van de groep. Het gebruik van huurwagens (of minibus) heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We zijn dus flexibeler!

We maken eerder korte ritten, zeker naar Amerikaanse normen. Maar geregeld moeten we ook lange trajecten rijden: om de twee à drie dagen maken we een langere rit die een groot deel van de dag in beslag neemt. We stoppen wel geregeld zodat we even de benen kunnen strekken.

Naast de begeleider fungeren ook enkele deelnemers als chauffeur en co-chauffeur. Het is dan ook echt nodig dat sommigen zullen autorijden, anderen hun kwaliteit als kaartlezer bovenhalen of op andere manier actief participeren aan de reis.

Zoals in de reisvoorwaarden (art. 7.2) beschreven moet iedereen en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing, soms kunnen glas-, bodem- en bandenschade niet verzekerd worden. Bij schade worden dergelijke kosten dan door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Voor de chauffeurs: vergeet zeker je rijbewijs niet! Bovendien moet elke hoofdchauffeur over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
specifiek voor deze reis

We overnachten afwisselend in motels of in tweepersoonstenten die we zelf opzetten. Waar mogelijk kiezen we voor overnachtigingsmogelijkheden die in handen zijn van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.

We slapen ongeveer vijftien (15!) nachten per 2 in 3-persoonstenten die we zelf opstellen. De campings op onze route verschillen nogal qua comfort. Van ronduit luxueus (restaurants, wasserij, kraaknet sanitair, etc.) tot "basic" (wel toilet maar geen douche of andere voorzieningen). Zeker tijdens de maanden mei en september kan het ’s nachts vrij koud zijn (temperaturen rond het vriespunt), waardoor een degelijke slaapzak onontbeerlijk is.

In de steden overnachten we in motels of jeugdherbergen. In de motels slaap je steeds met twee personen in één dubbel bed en met vier personen op één kamer! Een lakenzak kan handig zijn. Gewone lakens etc. zijn steeds ter plaatse aanwezig. Handdoeken meestal ook, maar je dient er zelf toch één mee te nemen voor tijdens het kamperen.

Joker koopt elk jaar bij het begin van het reisseizoen nieuwe tenten. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer € 200. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen – ook jij – genieten van de degelijkheid ervan!

Joker stimuleert graag – in het kader van duurzaam reizen – het hergebruik van de tenten. Daarom kan je de Jokertentjes na de reis aankopen voor de democratische prijs van € 50 per tent.

De 3 laatste nachten slapen we in de Hostelling International aan Fisherman's Warf in San Francisco. Deze nachten, inclusief het ontbijt zijn inbegrepen in de prijs.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
We picknicken bijna dagelijks en geregeld steken we zelf een gezellige barbecue aan of koken we zelf ons potje. In juni en september hangt dat af van de temperaturen en de neerslag, en is dit misschien wat minder frequent. Zelf koken veronderstelt uiteraard ook menu’s samenstellen, boodschappen doen, afwassen, etc. Een actieve inbreng van alle deelnemers is dus gewenst, en zelfs noodzakelijk.

We wisselen het zelf koken af met uit eten gaan. De Amerikaanse keuken is vrij gevarieerd. Als de tijd het toelaat, ontbijten we met muffins, eieren, ham, fruitsap, croissants, bagels, yoghurt, cornflakes en/of pancakes met slappe koffie. Soms kopen we gewoon belegde sandwiches in een supermarkt, of vullen we een “bakje” aan het buffet van een supermarkt. Wegrestaurants kom je overal tegen. Vele ketens zijn over het hele land vertegenwoordigd, ze maken deel uit van “the all American way of life”. Maar we gaan ook op zoek naar lokale restaurantjes, en hun “couleur locale”.

Op elk lunch- of dinnermenu vind je salades met allerhande dressings als voorgerecht. Hamburger, steak, kip, kalkoen, forel, zalm staan vrijwel altijd op de kaart. En laten we de Amerikaanse pizza niet vergeten!

In de Verenigde Staten komen ook vegetariërs zonder probleem aan hun trekken.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
Houd rekening met zeer afwisselende omstandigheden: warm en koud, droog en nat, kust en bergen, stad en natuur;

 • Neem comfortabele reiskledij mee die je in verschillende omstandigheden kunt dragen (stadsbezoek, wandelen, eventueel zwemmen, ...);
 • Geef de voorkeur aan sneldrogende spullen;
 • Soepele reistas, niet te groot wegens beperkte kofferruimte in de wagens;
 • Dagrugzakje voor de wandelingen, dat je op het vliegtuig ook als handbagage kunt gebruiken;
 • Slaapmatje;
 • Warme slaapzak;
 • Regenkledij;
 • Warme trui;
 • Goede wandelschoenen of stevige sportschoenen;
 • Waterbestendige sandalen/schoeisel (wandeling door de Narrows);
 • Wandelkledij;
 • Zwemgerief;
 • Zonnebescherming: pet, bril, crème;
 • Eetgerief: bord, bestek, brooddoos;
 • Wereldstekkers, want de Verenigde Staten gebruikt andere stekkers
 • Fototoestel, als je de volgende winnaar van de fotowedstrijd wilt worden :-).

Onderweg zijn er geregeld mogelijkheden om kledij te wassen.

Omdat we met huurwagens reizen, vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

We nemen de tenten vanuit België mee. De reisbegeleider zal elke deelnemer vragen om iets in de bagage mee te nemen. Vul je reistas dus niet tot aan de limiet, maar reserveer enkele kilo’s voor tenten. Het kampeermateriaal huren we ter plaatse.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis bedraagt het budget 725 USD.

Voorzie een klein gedeelte hiervan in cash dollars. De rest kan je ter plaatse afhalen met je kredietkaart of bankkaart. Ga voor vertrek zeker langs bij je bank om de maestro functie te activeren voor de VS.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen. Aanbevolen is vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie.

De klemtoon ligt voor deze reis op natuurbeleving. De vele wandelingen op soms moeilijk terrein, met soms sterk stijgen en dalen in soms hoge temperaturen, vereisen een zeer sportieve en positieve ingesteldheid. Zo verteer je beter het wisselvallige klimaat, het gebrek aan comfort (kamperen) en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. We verwachten ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid. Je leeft immers drie weken lang erg dicht op elkaar, van enige privacy is weinig sprake.

Reisperiode en klimaat

Over het algemeen is het goed weer (tot 45°C is geen uitzondering, bvb. in Death Valley). Je moet wel rekening houden met fikse regenbuien of “thunderstorms”, voornamelijk in juli en september. Het weer is wat wisselvalliger in september.

In de bergen kan het 's avonds erg afkoelen; een trui kan dan best handig zijn. 's Nachts kan het tijdens elke periode op sommige plaatsen afkoelen tot tegen het vriespunt: een warme slaapzak is onontbeerlijk.

Aan de westkust en in San Francisco hangt vaak een hardnekkige mist die meestal in de namiddag optrekt.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Verenigde Staten
Geografie

De oppervlakte van de Verenigde Staten beslaat 9.833.571 km² waarmee het het 3de grootste land ter wereld is. De VS heeft landgrenzen met Canada en Mexico.

In het oosten en langs de kust aan de Mexicaanse Golf is het landschap vrij vlak en laaggelegen. Centraal komen de hogergelegen vlaktes voor. Helemaal in het westen komen de echte hooggelegen gebieden voor in de vorm van de Rocky Mountains die bijna tot aan de Stille Oceaan doorlopen.

Er zijn 2 staten die geologisch gezien totaal verschillend zijn met de rest en dat zijn Alaska en Hawaii.

De hoogste berg van de VS is Mount McKinley in Alaska en meet 6.194 meter.

Fauna en flora

De fauna en flora van de VS zijn heel divers dankzij de grote oppervlakte, de verschillende klimaatzones en de verschillende bodemstructuren. Aangenomen wordt dat er in de VS meer dan 100.000 verschillende dieren voorkomen.

Van de oorspronkelijke prairie op het centrale plateau, de lage en hoge grassen blijft maar weinig meer over door de ontginning van de gronden voor gigantische landbouwbedrijven.

In de Rocky Mountains en Alaska komen nog veel roofdieren voor zoals bruine, zwarte en grizzlyberen, lynxen, poema's en coyotes. In de swamps in het zuidoosten komen aligators en krokodillen voor.

In de VS zijn er bijna 7.000 nationale parken en beschermde gebieden, goed voor een oppervlakte van 2.607.131 km², ofwel een gebied zo groot als 85 keer België!

Staatsvorm

De Verenigde Staten van Amerika verklaarden zich op 4 juli 1776 onafhankelijk van het Britse Rijk maar werden pas op 3 september 1783 erkend als onafhankelijke staat.

Sindsdien is de VS een federale republiek met een president aan het hoofd. George Washington was de eerste president van Amerika. Donald J. Trump is de 45ste president sinds 20 januari 2017. Een president wordt voor een termijn van 4 jaar verkozen en kan maximaal 1 keer herverkozen worden. De president wordt samen met de vicepresident door het volk verkozen.

Het Amerikaanse parlement zetelt in Washington en heeft 2 kamers. De senaat met 100 zetels (2 zetels per staat) en House of Representatives met 435 zetels. Senatoren worden voor 6 jaar verkozen maar om de 2 jaar wordt 1/3 vervangen. Volksvertegenwoordigers worden voor 2 jaar verkozen.

In de VS zijn 4 partijen: de democraten, de republikeinen, de libertijnen en de groene partij.

Bevolking

In de VS wonen 321,5 miljoen mensen. De oorspronkelijke bewoners, de Indianen, komen slechts in zeer gering aantal voor (ongeveer 1% van de bevolking) en dan vooral in reservaten in het westen.

In New York wonen bijna 19 miljoen mensen, Los Angeles is goed voor 12,5 miljoen mensen en is de 2de grootste stad.

Blanken vormen de grootste bevolkingsgroep van de VS. Zij zijn goed voor een kleine 70% van de inwoners. Ongeveer 13% van de Amerikanen heeft een zwarte huidskleur en iets meer dan 10% van de inwoners zijn afkomstig uit Mexico, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek en Cuba. Er wonen ook 4% mensen van Aziatische origine in de VS.

Economie

Amerika is de grootste economische macht ter wereld. De markt is extreem vrij en weinig door de overheid gestuurd.

De economie had en heeft zwaar te leiden onder de economische crisis. Dit heeft ook z'n weerslag op de overheidsuitgaven die de pan uit swingen. In 2010 en 2011 bedroeg het tekort 9% van het BNP. In 2013 kwam het zelfs zover dat de overheid z'n betalingen niet meer kon verrichten voor het toegelaten schuldplafond verhoogd werd. Hierdoor moesten veel overheidsdiensten tijdelijk de deuren sluiten.

Computertechnologie is een heel belangrijke economische sector in de VS met grote bedrijven als Google, Facebook, Apple, HP.

Er is een kleine groep superrijken en een grote groep mensen die moeite heeft om rond te komen. De kloof tussen arm en rijk wordt helaas elk jaar groter wegens het ontbreken van een degelijk sociaal vangnet.

In de VS wordt er met US dollar (USD) betaald. 1 USD = 0,87 EUR (wisselkoers op 8 november 2018).

Religie

Iets meer dan de helft van de Amerikanen is protestant en een kwart is rooms-katholiek. Ongetwijfeld heeft de immigratie vanuit Europa hier veel mee te maken.

Een kleine 2% is mormoon, net zoals 2% moslim is.

Lokale gebruiken en gewoonten

In de meeste restaurants wordt er gratis water aangeboden bij de maaltijd. Ook in de nationale parken kan je gratis je waterfles bijvullen. Niet alleen goed voor je budget maar ook voor het milieu aangezien we zo geen plastieken wegwerpflessen gebruiken.

De regels rond alcohol zijn vrij strikt in de VS. Zo is het verboden om een open 'verpakking' in de wagen te hebben, zelfs al bevindt deze zich op de 3de rij van de minibus. Ben je jonger dan 21? Verwacht je er dan aan dat je niet toegelaten zal worden in cafés en bars. Er is wel degelijk toegangscontrole.

Tijdsverschil

De VS kent verschillende tijdszones, het kan er 6 tot 11 uur vroeger zijn dan in België.

 • in New York en Miami is het 6 uur vroeger dan in België
 • in New Orleans is het 7 uur vroeger dan in België
 • in Denver en Salt Lake City is het 8 uur vroeger dan in België
 • in Las Vegas en San Francisco is het 9 uur vroeger dan in België
Elektriciteit

De netspanning in de VS bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Het is aangeraden de instructies van het veiligheidspersoneel strikt na te volgen. Om eventuele onaangename situaties te vermijden, zoals tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst, is het raadzaam om in alle omstandigheden de zelfbeheersing niet te verliezen en de regels van beleefdheid te respecteren. Weerstand bieden heeft geen zin en heeft vaak enkel een averechts effect.

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn ten gevolge van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, laat paspoort en reisdocumenten in een kluis (maak kopieën) en betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis USA - Zuidwest
Monument Valley

Wat andere reizigers vinden

Het was mijn eerste grote reis en ik ben zeer tevreden over hoe deze verlopen is. De geplande bestemmingen en activiteiten waren goed. Ook al was het een uitgestippelde reis hadden we ter plaatse nog veel vrijheid om onze persoonlijke voorkeuren naar voor te brengen. Dit in combinatie met een zeer toffe groep en reisbegeleider zorgden dat deze reis er eentje is om nooit meer te vergeten!

Bruno Dullaert

Dit is de mooiste en coolste reis die ik ooit gemaakt heb... en daar ben ik niet alleen in. Velen die ooit naar de V.S. op reis zijn geweest, willen terug. En dat zegt genoeg...

Valerie De Munck

Een onvergetelijke reis. Ik stond er elke keer van versteld hoe divers de natuur is die we gezien hebben! Dat was iets wat ik op voorhand niet verwacht had, maar wat me telkens even stil deed worden.

Anneleen

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.