Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze Limited Edition trekt in het voorjaar naar Zuid-Korea op zoek naar hedendaagse kunst, fotografische hoogtepunten en authentieke tempels. Deze reis ademt kunst en cultuur en heel wat kunstvormen kruisen er ons pad: fotografie, video art, architectuur, hedendaagse kunst, enz. 

De begeleidster van deze reis is tegelijk ook de bedenker: Mie Cornoedus is een reizigster 'pur sang', die het prachtige Indonesië heeft ingeruild voor het vooruitstrevende Zuid-Korea. In Soeul begon het terug te kriebelen om reizen te begeleiden, dus werkte zij deze unieke reis uit, waarin ze zowel haar passie voor Zuid-Korea als Koreaanse kunst zal kunnen delen met haar deelnemers. Mie vertelt je graag zelf meer over haar passie voor deze reis >>

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Zuid-Korea

Hedendaagse kunst bewonderen tijdens tentoonstellingen en in kunstgalerijen

Groepsreis Zuid-Korea

Artistieke gekheid ervaren en ons zelf aan enkele workshops wagen

Groepsreis Zuid-Korea

Indrukwekkend erfgoed, authentieke tempels en vooruitstrevende architectuur

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - 5
Hedendaagse kunst in Soeul

Aangekomen in de hoofdstad verkennen we de hipste wijken en duiken er binnen in een van de vele trendy restaurantjes of winkeltjes. We kleden ons in traditionele kledij om het Gyeonbokgung paleis en omgeving te bezoeken. ‘s Avonds zetten we een stapje in de alternatieve muziekwereld en ontdekken dat Soeul niet enkel Kpop te bieden heeft.

Wat ons specifiek naar Zuid-Korea heeft gelokt is natuurlijk de hedendaagse kunst en het groot aantal galerijen en museum. Naargelang de lopende tentoonstellingen hoppen van gallerij naar gallerij, bezoeken we het Modern Museum of Contemporary Art en volgen we een workshop mandala tekenen. We vervolgen onze artisitieke tocht  met een foto tour door de verborgen urban jungle. Onze camera achterna laten we ons leiden naar oude buurten met hun marktjes, kleine workshops en lokale restaurantjes. Eindigen doen we in Oil Tank Cultural Park waar we poseren voor the perfect shot.

2 Dag 6
Wandelen door kunstsculpturen

Ten Zuiden van de hoofdstad ligt het Anyang art Park, een natuurgebied met merkwaardige kunstinstallaties. We strekken de benen en klimmen omhoog naar de Gwanaksan top (629m). Bovenaan op de klif wacht een prachtig uitzicht en een nog bijzonder actieve tempel.

3 Dag 7-8
Temple stay

We nemen de trein en houden halt aan de Golgulsa tempel voor een onvergetelijke ‘temple stay’. In deze tempel die bekend is om zijn martial arts, beoefenen we zittende of lopende meditatie, Sunmudo martial arts of meditatief boogschieten. Ons verblijf hier wordt overgoten met  een occasionele thee ceremonie en we genieten van de simpele maar gezonde keuken.

4 Dag 9-10
Kunstzinnig speels Busan

De Zuidkust smaakt naar meer en we reizen verder naar Busan, waar we logeren in een klein guesthouse te midden van een lokale vismarkt. We ontdekken er Gamcheon village, bekend om zijn opeenstapeling van felgekleurde ‘legolike’ huisjes. Ook het bezoeken van de Yonggungsa kunsttempel, genieten van Koreaanse sashimi en de Busan Art Fair (onder voorbehoud dat deze plaatsvindt) mogen niet ontbreken.

5 Dag 11
Glamping in het Zuiden

Het schiereiland Geoji-si roept, een rustmoment! We wandelen, steken onze voetjes in het water... of doen even helemaal niks. We koken 's avonds ons eigen potje en genieten van de omgeving.

6 Dag 12-13
Video art en UNESCO in Suwon

We nemen de bus en trein naar Suwon, een ondergewaardeerde stad niet ver van Seoul. We volgen er kookles, waarmee we terug in België onze vrienden en familie kunnen imponeren. Suwon is ook de thuishaven van Nam Juna Paik, de vader van de video art. In het Nam June Paik art centre bewonderen we zijn belangrijkste installaties en video werk. Een fikse wandeling van 5,5 km over de muren van het Hwaseong fort, een erkende UNESCO Heritage site, mag hier ook niet ontbreken.

7 Dag 14
Een ander Seoul ontdekken

We treinen terug naar Seoul en trekken naar Namsan tower met een goed overzicht over de stad en eindigen in Itaewon, het internationale gebied van Seoul voor een cocktail en een heerlijke vegetarische schotel.

8 Dag 15
Gapyeong en Nami island

We hoppen op de trein richting oost naar Le Petit France en Nami Island. Heerlijk hoe Korea enkele van dit soort namaakdorpen bezit en hoe populair ze zijn. We geven onze ogen de kost vooral aan de andere bezoekers.

Nami eiland is een artificieel aangelegd eiland en werd bekend door een televisie K-drama. Je kan het eiland bereiken per boot of per zip-lijn. Op dit mooie eiland gaan we op zoek naar de plek van de eerste kus in het harstochtelijke verhaal ‘Winter Sonata’.  

9 Dag 16-17
Laatste souvenirs in Soeul

Hanji is het mooie Koreaanse papier gemaakt van de moerbei boom. We bezoeken het atelier van een hanji kunstenares en we maken samen een klein kunstwerkje van hanji papier. Vanaf Soeul vliegen we terug naar huis. 

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Seoul en Seoul - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering (blz. 17)

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze route is onder voorbehoud: het programma is afhankelijk van de data van tentoonstellingen en voorstellingen die plaatsvinden tijdens de reis.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Natuurlijk dompelen we ons op een actieve manier onder in de kunst, cultuur en het dagelijkse leven van het hippe Zuid-Korea.

Tijdens ons verblijf in de Golgulsa Tempel nemen we deel aan een meditatiesessie, meditatief boogschieten en een occasionele thee ceremonie.

We volgen een kookworkshop om ons de Zuid-Koreaanse keuken eigen te maken en in Soeul wagen we ons aan het maken van een klein kunstwerkje van hanjipapier.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We reizen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer (trein en bus). We reizen met respect voor de natuur en de cultuur. We laten de natuur achter zoals we ze vonden en laten geen afval rondslingeren. We nemen foto's wanneer het past en vragen hiervoor ook toestemming.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze bestemming

We reizen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. We reizen met respect voor de natuur en de cultuur. We laten de natuur achter zoals we ze vonden en laten geen afval rondslingeren. We nemen foto's wanneer het past en vragen hiervoor ook toestemming.

Documenten

Voor Zuid-Korea heb je enkel een internationaal paspoort nodig dat nog geldig is tijdens je verblijf.

Je moet op voorhand geen visum aanvragen om het land binnen te mogen. Bij aankomst zijn er geen extra kosten.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Vluchturen nog niet bekend:

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We overnachten op verschillende manieren. We slapen in een tempel, waar stilte belangrijk is. We verblijven in een homestay,in nauw contact met Zuid-Koreanen. De overnachting op de glamping is een leuke afwisseling. Gewoonlijk slapen we echter in hostels. We liggen soms in groep, soms per drie, vier en uitzonderlijk meer in een kamer samen. Meestal is dit sekse-gescheiden, maar ook niet altijd zo strikt.

Over het algemeen zijn accommodaties zeer proper en aangenaam.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis:

Een mix van seafood, BBQ, rijst, noedels, gefermenteerde groenten, soepen en stoofpotjes. Noemenswaardige gerechten zijn o.a.: - Kimchi - Bibimbap - Bulgogi - ...

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

 • Rugzak of trolleyvalies: je bagage steek je best in een grote, stevige rugzak. Een trolleyvalies kan - ook, maar hou er rekening mee dat je die dikwijls zal moeten dragen. Niet alle stations hebben overal roltrappen, sommige stations zelfs helemaal geen, dus: indien je trolleyvalies voorzien is van een draagriem is dit eveneens een goede keuze.

 • Dagrugzak

 • Kledij: je hebt weinig warme bovenkledij nodig. Een fleecetrui voor 's avonds of in aircoruimtes, maar door de dag is dit normaal gezien niet echt nodig.

 • Een goede regenjas is een must hoewel een paraplu soms aangenamer is omwille van de warmte.

 • Goede, stevige stapschoenen zijn nodig voor enkele dagwandelingen. Neem ook lichter schoeisel en/of sandalen mee om de voeten "vrij" te kunnen laten na een lange dag.

 • Je draagt best katoenen broeken of broeken met een technische vezel. Vermijd jeans. Deze zijn veel te warm en als ze nat worden een ramp. Mijd bleke kleuren. Die zijn misschien aangenamer in de volle zon, maar worden snel vuil en dat in een land waar persoonlijke netheid door de band genomen erg hoog op de agenda staat. Doorheen de reis zijn er wel een aantal mogelijkheden om je kleren te wassen.

 • Bescherming tegen de zon moet ook zeker mee: een petje en een zonnemelk met een hoge beschermingsfactor.

 • Voorzie ook materiaal om je spullen waterdicht te verpakken. Daarvoor bestaan aangepaste rugzakhoezen, maar je kan ook alles in een aantal plastieken zakken inpakken natuurlijk.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Het budget ter plaatse bedraagt: 3.000.000 KRW

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. De medische infrastructuur is goed en vergelijkbaar met België, maar medische zorg is heel wat duurder dan bij ons. De grote ziekenhuizen hebben een internationale afdeling waar men in het Engels wordt voortgeholpen. In geval van hospitalisatie wordt een financiële waarborg geëist. Buiten de grote steden is het soms moeilijk om Engelstalige dokters te vinden. Het is nog moeilijker om Engelstalige verpleegsters te vinden en volgens de Koreaanse traditie is het de taak van de familie om de patiënt te verzorgen. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. De meeste geneesmiddelen zijn te vinden in Korea, maar hebben meestal geen Engelse bijsluiter. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen Voor Zuid-Korea zijn er geen verplichte inentingen nodig. Vaccinatie tegen GELE KOORTS is NIET vereist. Gele koorts komt hier niet voor.

In het algemeen beveelt het ITG aan om in orde te zijn met vaccinaties tegen TETANUS-, DIFTERIE-, KINKHOEST-, MAZELEN- en POLIOVACCINATIE. Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen HEPATITIS A beschermd zijn. Verder is vaccinatie tegen HEPATITIS B een aanrader.

Extra Het water is drinkbaar maar zeer gechloreerd. In de zomer wordt aangeraden mineraalwater te drinken.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Je hebt een normale lichamelijke conditie nodig voor deze reis.

Reisperiode en klimaat

Net zoals bij ons heeft Zuid-Korea 4 seizoenen: zomer, herfst, winter, lente. Deze reis vindt plaats in de lente.

In mei stijgt de temperatuur naar ruim twintig graden en meer tijdens de middaguren.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Zuid-Korea
Geografie

Zuid-Korea is gelegen in Oost-Azië op het zuidelijke punt van het Koreaanse schiereiland. Het land deelt haar enige grens met Noord-Korea. Kustgrenzen liggen aan de Japanse en Gele Zee en de straat van Korea. Het landschap is vooral heuvel- en bergachtig, maar met wijde kustvlaktes in het westen en zuiden.

De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoul, gelegen in het noordwesten van het land. Niet ver hiervandaan bevindt zich over de hele grens tussen Noord- en Zuid-Korea een vier kilometer brede gedemilitariseerde zone. In 1953 werd een staakt-het-vuren overeengekomen na de Koreaanse Oorlog, maar tot vandaag is er nog geen vrede gesloten tussen het communistische noorden en democratische zuiden (al is er zeer zeker positieve vooruitgang).

Het hoogste punt van Zuid-Korea is de schildvulkaan Hallasan, gelegen op het eiland Jeju.

Fauna en flora

Zuid-Korea heeft een mooie natuurlijke omgeving. Met meer dan 3.000 plantensoorten, waarvan er 500 typisch Koreaans zijn, heeft het hele schiereiland een mooie natuur te bieden. De grootste en oudste boom die vruchten draagt is te vinden in Zuid-Korea; de Ginkgo of Japanse notenboom.

Er zijn verschillende nationale parken in Zuid-Korea. Ook rond de Hallasan-vulkaan is er een nationaal park te vinden waar je verschillende wandelingen kan maken. Zuid-Korea heeft een rijke natuur. De nationale bloem van Zuid-Korea is de mooie orchidee, in het Engels ook wel bekend als de 'Rose of Sharon'.

Tegenwoordig bevindt zich in de gedemilitariseerde zone ook een weelderige biotoop waar verschillende planten- en diersoorten voorkomen. Er leven zelfs enkele bedreigde diersoorten zoals de zeer zeldzame Koreaanse tijger, Aziatische zwarte beer, Chinese kraanvogel en de amoerpanter. Verder leven er 70 soorten zoogdieren en 320 soorten vogels in de zone.

Staatsvorm

Hoewel Zuid-Korea een zeer lange geschiedenis kent, is de samenstelling van de huidige staatsvorm ontstaan uit voorvallen in de afgelopen eeuw.

Sinds 15 augustus 1945 is hedendaags Zuid-Korea onafhankelijk van Japan. Na een korte overgangsperiode, waarbij ze in handen waren van de Verenigde Staten van Amerika, konden ze zich vanaf 1948 uitroepen als onafhankelijke republiek. Maar het blijft op 15 augustus dat de inwoners hun nationale feestdag vieren. Dit is hetzelfde in buurland Noord-Korea.

De Koreaanse Oorlog is een tussen 1950 en 1953 uitgevochten oorlog tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Noord-Korea werd in de oorlog militair ondersteund door de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie. Zuid-Korea werd gesteund door de Verenigde Naties en ontving militaire bijstand van diverse VN-landen, onder leiding van de Verenigde Staten. De directe oorzaak van het conflict lag in de na de Tweede Wereldoorlog doorgevoerde deling van het in 1910 door Japan geannexeerde Keizerrijk Korea. Het noordelijk deel werd door de Sovjet-Unie bezet en het zuidelijk deel door de Verenigde Staten. Als scheidslijn werd de 38e breedtegraad genomen. De opdeling zou tijdelijk zijn, maar beide delen ontpopten zich al snel tot een eigen entiteit. Het noordelijk deel werd communistisch en het zuiden mocht zich - slechts in naam - democratisch noemen. Van een op vreedzame wijze samengaan van beide delen was al snel geen sprake meer en beide delen overwogen met militair geweld het andere deel in te palmen. Na diverse grensconflicten begon de oorlog op 25 juni 1950 met een invasie van Noord-Korea op het zuiden en eindigde op 27 juli 1953 met een wapenstilstand, zonder dat een echte winnaar tevoorschijn was gekomen. De nieuwe scheidslijn kwam nabij de 38e breedtegraad te liggen. Er is sindsdien geen vredesverdrag gesloten, waardoor het conflict formeel nog steeds voortduurt. De Koreaanse Oorlog wordt beschouwd als een onderdeel van de Koude Oorlog. **De houding tussen de 2 Koreaanse landen is de laatste tijd steeds minder gespannen. ** Zuid-Korea is een parlementaire democratie met president Moon Jae-in aan het hoofd. Het hoofd van de regering is Eerste Minister Lee Nak-yeon.

Bevolking

Inwoners van Zuid-Korea worden algemeen Koreaan genoemd.

Het aantal inwoners bevindt zich momenteel rond de 60 miljoen.

Er zijn enkele grote steden in Zuid-Korea, hiervan zijn Seoul, Busan en Incheon het dichtstbevolkt.

Economie

In de jaren '60 kon Zuid-Korea gerekend worden tot de armste landen van Afrika en Azië, maar sinds het land zich in 2004 bij de 'Trillion Dollar Club' voegde ging het steevast voorwaarts met de de Zuid-Koreaanse economie. Nu is het land de twaalfst grootste economie ter wereld.

Enkele belangrijke landbouwproducten zijn rijst, groenten, wortelgewas, gevogelte en fruit. Voor industrieën zijn dit elektronica, telecommunicatie, chemicaliën en staal.

Belangrijke exportproducten voor Zuid-Korea zijn motorvoertuigen, staal, computers en uitrustingen voor draadloze telecommunicatie.

Het land is economisch sterk verbonden aan de Westerse mogendheden (vooral de VS). De werkdruk ligt er zéér hoog.

Religie

Een groot percentage Zuid-Koreanen zijn christenen. Een eveneens groot, maar iets minder vertegenwoordigd aantal is boeddhistisch. Toch is het grootst aantal Zuid-Koreanen atheïst.

Het boeddhisme is zichtbaar in het land door de kunstvoorwerpen en tempels. Dit stamt uit het boeddhistische verleden van Zuid-Korea.

Lokale gebruiken en gewoonten

Zoals in veel Aziatische landen is status bepalend in Zuid-Korea. Gezichtsverlies/behoud is een aspect van de cultuur waar rekening mee gehouden moet worden in de communicatie. Dit is een culturele eigenschap die voortvloeit uit de Confuciaanse traditie (die indruk op alle Oost-Aziatische landen heeft nagelaten). In dezelfde lijn volgt trouwens dat ouderen er met enorm veel respect behandeld worden.

Ook discipline en hard werken is een belangrijk aspect in het leven van een Koreaan. Al op jonge leeftijd wordt de kinderen geleerd dat dit de sleutel tot succes is. Het onderwijssysteem wordt doorgaans gezien als zeer streng.

Het is gebruikelijk je schoenen uit te doen in een gebouw; het dragen van sokken wordt dan geapprecieerd.

Tijdens het eten is het ook gebruikelijk dat je de glazen van de anderen bijschenkt. Wel pas als deze leeg zijn. Wijs ook niet met je eetstokjes, dit kan al eens onbeleefd overkomen. Steek na het eten ook je stokjes niet rechtop in je rijstkom, maar leg ze op de houder voor je stokjes.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Zuid-Korea 7 uur later dan in België. In de winter is dit 8 uur later.

Elektriciteit

In Zuid-Korea bedraagt de netspanning 220 Volt. Soms tref je al eens een stekker aan zoals in België maar best neem je toch een verloopstekker mee!

Veiligheid

In Zuid-Korea kan je doorgaans zéér veilig reizen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.