Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Johannesburg naar Kaapstad: de BazBus brengt ons naar mooie plekken die ons het beste van de Regenboognatie tonen. We verkennen Johannesburg, gaan stevig stappen in de Drakensbergen, verbroederen met locals in de Oost-Kaap, spotten wildlife in Addo Elephant National Park, dompelen ons onder in de geschiedenis van dit land en beklimmen als apotheose de Tafelberg

De hoogtepunten van deze reis

Tafelberg

De Tafelberg beklimmen en genieten van de fenomenale skyline boven Kaapstad

Addo

Olifanten spotten op safari in Addo Elephant Park

ZAGZ

Stevige wandelingen in de Drakensbergen met schitterende panorama-uitzichten, je grenzen verleggen bij het rotsklimmen en afdalen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Citytrippen in Johannesburg

Johannesburg is dé opkomende stad van Zuid-Afrika en dat zullen we geweten hebben. Op de fiets verkennen we enkele (hippe) buurten en een township tour in Soweto waar we van onze gids heel wat info over de geschiedenis van de stad krijgen, mag ook niet ontbreken.

2 Dag 4-5
Naar de Noordelijke Drakensbergen

Met de BazBus reizen we naar de Noordelijke Drakensbergen waar we de top van de Amphiteatre Summit (een berg die uit een halve boog bestaat en zo op een amfitheater lijkt) beklimmen. We starten op 2.500 m en trekken naar 3.254 m. Onderweg hebben we een prachtig zicht op de tweede hoogste watervallen ter wereld, de Tugela Falls.

3 Dag 6-7
De Zuidelijke Drakensbergen en Lesotho

De BazBus brengt ons naar de Zuidelijke Drakensbergen. Met een 4x4 worden we langs de Sani Pass (de hoogste bergpas van Zuid-Afrika) naar de grens met Lesotho gebracht. Hier begint niet alleen een ander land, maar ook een andere wereld! In dit gebied leven de Basotho, die nog hun traditionele cultuur hebben weten te bewaren. De laatste 6 km (of 400 m) van de Sani Pass -Hodgon’s Peak of The Giant’s Cup, goed voor zo’n 3.256m - beklimmen we te voet in een fotogeniek decor van Alpijns uitziende weiden vol met kudden schapen en geiten. Neen, dit is niet Zwitserland, maar Zuid-Afrika! Op de top worden we beloond met een prachtig 360° uitzicht over de dramatische toppen van de Drakensbergen

4 Dag 8-11
Verbroederen met een Xhosa-community in de Oost-Kaap

Via Kokstad en East-London nemen we de BazBus richting Elundini, in de Oost-Kaap, waar we kennismaken met een lokale Xhosa community en waar we even meedraaien in een school, samen hout sprokkelen en brood bakken. Ook gaan we wandelen en hiken in het naburig grasgroen en nevelachtig bergdorpje Hogsback, waar Tolkien inspiratie opdeed voor zijn Lord of The Rings.

5 Dag 12-13
Port Elizabeth en op safari in Addo Elephant en Schotia National Park

Daarna bussen we naar Port Elizabeth, uitvalsbasis voor (zee)safari. In Addo Elephant National Park gaan we op zoek naar -niet the big 5- maar the big 7! Port Elizabeth is eveneens thé place to be voor een zee-safari aan de kust waar we zeeleeuwen, dolfijnen, haaien én walvissen kunnen spotten. Een jeepsafari in privé-wildpark Schotia National Park kan ons mooie plaatjes van -behalve leeuwen- buffels, zebra's, krokodillen, jakhalzen, nijlpaarden, giraffen, struisvogels en vele antilopen opleveren!

6 Dag 14-15
Adrenaline in Storm's River (West-Kaap)

We onderbreken de lange Bazbus-rit van Port Elizabeth naar Mossel Bay met een stop in Storm's River, bekend omwille van de hoogste bungeejump in Afrika (215m hoog, in nabijgelegen Tsitsikamma National Park, facultatief ca. 60 euro). Ook gaan we hier wandelen in Tsitsikamma, één van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika.

7 Dag 16-17
Mossel Bay

Na een korte Bazbus-rit komen we aan in het gezellige Mossel Bay, waar we met een boot een bezoek brengen aan Seal Island, een eiland dat bewoond wordt door zo’n duizenden Kaapse pelsrobben, ook gekend als de Zuid-Afrikaanse zeebeer. Diegenen die willen kunnen hier ook gaan paragliden (facultatief, ca. 50 euro) want Mossel Bay staat bekend als paraglide-capital van Zuid-Afrika.

8 Dag 18-19
Wijnregio in Stellenbosch

Net voor Kaapstad gaan we nog genieten van de uitgestrekte wijnvlaktes in Stellenbosch. We maken we een garden tour en degusteren de heerlijke lokale Z-Afrikaanse wijnen om s’avonds in de uitgaansbuurt van deze universiteitsstad te verbroederen met enkele lokale studenten.

9 Dag 20-24
The Mother City, Kaapstad

Volgende en laatste halte van de BazBus: The Mother City! De Tafelberg -die we natuurlijk gaan beklimmen- torent hoog boven de skyline van Kaapstad uit. Via Hout Bay en de indrukwekkende Chapman‘s Peak Drive verkennen we het schiereiland tot aan Kaap de Goede Hoop. We kuieren door de kleurrijke Bo-Kaap, gaan pinguïns spotten in Simon’s Town en een confrontatie met Zuid-Afrika’s geschiedenis op Robbeneiland mag zeker en vast niet ontbreken. Op dag 23 kunnen de liefhebbers die nog extra actie willen Lions Head beklimmen. Op dag 23 nemen we de vlucht terug naar huis om op dag 24 aan te komen in België.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 02/07/2022
Terug: 25/07/2022
Basisprijs: €2.726
+ 18.800 ZAR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 16/07/2022
Terug: 08/08/2022
Basisprijs: €2.760
+ 18.800 ZAR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 30/07/2022
Terug: 22/08/2022
Basisprijs: €2.760
+ 18.800 ZAR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021
Vertrek: 27/08/2022
Terug: 19/09/2022
Basisprijs: €2.606
+ 21.500 ZAR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Johannesburg en Kaapstad - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • Alle ritten met de BazBus
 • Voorschotten logies t.w.v. € 300 (2022)
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 18 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Als er iets is dat Zuid-Afrika goed kan, dan is het een mens aanzetten tot actie! We maken stevige wandelingen in de Drakensbergen, in Tsitsikamma N.P, in Hosback,...en proberen op eigen krachten de top van de Tafelberg te bereiken en laten de kabelbaan voor wat ze is.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Zuid-Afrika is een prachtig land en we willen, ook als toerist, ons steentje bijdragen om dit zo te houden. Ook al zijn de afstanden soms wat groot, een binnenvlucht stappen we niet op. We beschouwen daarentegen ook het reizen met de bus als een kans om het land van binnen uit te leren kennen. Onderweg kiezen we voor logies in de typische Zuid-Afrikaanse ‘backpackers’ en schuiven we ook gewoon mee aan tafel met de eigenaars van deze gezellige guesthouses.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Meer dan welk land ook, wordt de rainbownation Zuid-Afrika, gemaakt door zijn volk. Om dit land echt te bereizen en te leren kennen, is contact met locals de sleutel. Dit land is de belichaming van diversiteit en die trachten we dan ook samen met deze locals te doorgronden. Zo verbroederen we met een Xhosa-gemeenschap in de Oost-Kaap en verblijven we in ho(s)tels, backpackers en guesthouses die door locals worden uitgebaat. Aan een mix van nieuwe contacten dus geen gebrek of anders gezegd: Jokers antwoord op de verscheidenheid die dit land zo eigen is.

Documenten

Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal reispaspoort met twee lege pagina's nodig, dat nog ten minste 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika geldig is. Meer info op: www.diplomatie.be. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Ter plaatse reizen we met de lokale hop-on hop-off jongerenbus, de BazBus.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens deze reis slapen we in (propere en charmante) ho(s)tels, backpackers en B&B's, de typische guesthouses van Zuid-Afrika.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Ook het eten in Zuid-Afrika is enorm divers. In Zuid-Afrikaanse maaltijden, zie je vaak de geschiedenis op je bord: Afrikaanse, Europese en Aziatische smaken komen allen samen in 1 gerecht. Dit maakt de Zuid-Afrikaanse keuken tot de lekkerste en meest gevarieerde op het Afrikaanse continent. Verwacht je aan een heerlijke ‘curry’ of aan Boboti: een mengsel van gehakt, witbrood, melk en andere ingrediënten. Meestal wordt het gerecht met rijst, komkommersalade en chutney geserveerd, zoals echte Zuid-Afrikanen dat doen. Zoals wij in Europa een Mars of een Twix kopen voor de snelle hap, is Biltong is een typisch Zuid-Afrikaans tussendoortje. Eigenlijk is het niet meer dan gedroogd vlees met kruiden, maar de Zuid-Afrikanen zijn er dol op. Ook een gatsby of een samosa gaan er na een nachtje stappen vlotjes in.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - Grote rugzak (geen koffer of reistas!) - Dagrugzak - Plastic zakken: tegen regen, vuile was - Vuilzak ( of linnen zak) - Stapschoenen: degelijk profiel, sportschoen alleen niet voldoende - Drinkzak of drinkfles - Eventueel stevige rugzakhoes - Geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor ‘kleingeld’ (geen dikke portefeuille!)

Kleding:

 • Sokken
 • Licht schoeisel en/of sandalen
 • Ondergoed
 • T-shirts (licht en makkelijk te wassen) , ook met lange mouwen
 • Broeken, lang en kort of afritsbaar
 • Warm trui(tje) (wol) of fleece
 • Regenjas (of creatief met plastic)
 • Zonnepet/zonnebril
 • Zwemgerief, evtl. strandhanddoek
 • Plastic teenslippers (o.m. voor douche)
 • Sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler)
 • Deftiger kledij om ’s avonds een stapje in de wereld te zetten
 • Slaapkledij
 • Toiletgerief + toiletpapier, (papieren) zakdoeken

Extra handig

 • Gsm en oplader (evtl. lokaal nummer)
 • Fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
 • Batterijlader
 • Verrekijker
 • Hangslotje (voor in hostels)
 • Wereldstekker
 • Zakmes (niet in handbagage!)
 • Oordopjes
 • Een mini gezelschapsspelletje, een boek, kaarten...
 • Wasknijpers + stuk touw
 • Pen en papier , evtl. dagboekje
 • Wasmiddel
 • Persoonlijke reisapotheek
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Zuid-Afrika is de officiële munteenheid de Rand (ZAR). Richtkoers (24/10/2020): 100 Rand = € 5,21 Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Je neemt bij voorkeur een deel van het budget in cash euro's mee, voor vertrek geld wisselen in Rand is niet nodig. Kredietkaarten worden in de grote steden vlot aanvaard, er is tijdens de reis voldoende tijd om geld te wisselen en/of af te halen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider overeventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Lees grondig deze Praktische Infofiche. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Voor Zuid-Afrika zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd hierin te zwemmen of pootje te baden.

Malariapreventie is eveneens aangewezen. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die door de Anophelesmug wordt overgedragen. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en -opgang. Neem een goed insectenwerend middel op basis van DEET mee; gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Daarom is het ook belangrijk om muggensteken te voorkomen door enkele praktische maatregelen in acht te nemen zoals het dragen van losse kleding in lichte kleuren, de huid zoveel mogelijk bedekken door lange mouwen en een lange broek te dragen, geen parfums te gebruiken, enz.

Voorzichtigheid is sterk aangeraden wanneer je gaat zwemmen in de zee in Zuid-Afrika. Verraderlijke stromingen en hoge golven kunnen zwemmers meesleuren. Het is aan te raden om enkel aan bewaakte stranden te gaan zwemmen. Kom je in een 'rip current' terecht, zwem dan met de stroom mee tot deze minder wordt. De stroming is te krachtig om tegenin te zwemmen. Zwem schuin weg en ga over de zandbanken terug naar de kant.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Hou ook rekening met de lange afstanden die we met de BazBus afleggen!

Reisperiode en klimaat

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. De Kaapprovincies kennen een mediterraan klimaat. In de winter (juni-augustus) kan het hier ’s nachts vriezen en in de bergen valt er soms sneeuw, in de zomer (oktober-maart) blijft de warmte draaglijk met maxima tot 30 graden aan de kust.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Zuid-Afrika
Geografie

Zuid-Afrika is ruim 1,2 miljoen km² groot; België past ongeveer 39 keer in Zuid-Afrika. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho ligt in het oosten en is helemaal door Zuid-Afrika omsloten. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan, ten oosten de Indische Oceaan. Voor de kust liggen enkele eilanden. Robbeneiland tegenover Kaapstad is als jarenlange gevangenis voor ANC-strijders, het bekendste. Het land bestaat voor een groot stuk uit hoogvlakte, tussen 1.000 m en 1.800 m. Maar er zijn ook bergketens, waarvan de Drakensbergen de hoogste zijn met het hoogste punt op 3.820 m, laagvlaktes en woestijn (de uitlopers van de Kalahariwoestijn). Belangrijkste rivieren zijn de Oranjeriver en de Limpopo. De eerste vormt de grens met Namibië, de andere met Zimbabwe. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Tafelberg (1.086 m) bij Kaapstad.

Fauna en flora

Zuid-Afrika is groot én groots, zeker qua natuur, en het krioelt er van de dieren. Vele nationale parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid en moeten de natuur in al haar facetten beschermen. Zuid-Afrika is dan ook de wereldleider op het vlak van natuurbehoud. Het bekendste reservaat is het Kruger Nationaal Park, één van de grootste ter wereld, dat met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km² overeenkomt met 65% van de oppervlakte van België. De Zuid-Afrikaanse cijfers zijn gigantisch: 100 soorten slangen, 900 verschillende soorten vogels, 5.000 soorten spinnen, 270 vissoorten in de oceaan... maar de 'big 5' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard) spreekt het meest tot de verbeelding. De Zuid-Afrikanen spreken zelfs over de 'big 6' waarbij de walvis bij de grote 5 moet geteld worden. Walvissen komen tussen juni en november in de buurt van Hermanus om er hun jongen ter wereld te brengen.

Daarnaast kent Zuid-Afrika een zeer afwisselende plantengroei, enkel bossen zijn er weinig te vinden. Vooral het plantenrijk van de Kaap is bijzonder boeiend met een enorm hoge concentratie aan plantensoorten (maar liefst 8.500 soorten). De planten maken deel uit van het 'fynbos', een naam die slaat op de voor bouwhout ongeschikte dunne stammen van de struiken. De familie van de Protea is sterk vertegenwoordigd, waarvan de reuzenprotea de nationale bloem van Zuid-Afrika is.

Staatsvorm

Zuid-Afrika is een presidentiële republiek. De huidige grondwet dateert van 1996. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht: het Lagerhuis (National Assembly) wordt om de 5 jaar gekozen en dit Lagerhuis kiest ook de president. Daarnaast is er ook een senaat met vertegenwoordigers uit de provincies. Het parlement van Zuid-Afrika is gevestigd in Kaapstad, waardoor Kaapstad officieel de wetgevende hoofdstad is. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria, de rechterlijke macht is gevestigd in Bloemfontein. Sinds 15 februari 2018 is Cyril Ramaphosa, de nieuwe leider van het ANC, officieel president van Zuid-Afrika. Vorige president en ANC-leider Jacob Zuma trad op 14 februari 2018 af omdat de druk op hem wegens corruptieschandalen te groot was geworden.

Bevolking

Geschat wordt dat Zuid-Afrika 55,91 miljoen inwoners telt. Bijna de helft van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 25 jaar, 12% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 63.1 jaar. 65% van de mensen woont in stedelijk gebied: Johannesburg telt 9,3 miljoen inwoners, Kaapstad 3,3 miljoen.

Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land, de zogn. regenboognatie van Afrika. De Khoi en hun afstammelingen zijn de oorspronkelijke bewoners. Vandaag vormen de nakomelingen van de Bantoevolken de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Zij zijn de grootste groep van het land met 79% van de bevolking. Een eenheid is het niet omdat ze uit verschillende groepen bestaan, elk met een eigen cultuur en taal. De grootste groep zijn de Zoeloes gevolgd door de Xhosas. 9% van de bevolking is blank, 9% is kleurling, 3% Indisch of Aziatisch.

Economie

Economisch heeft Zuid-Afrika heel wat troeven: goed ontwikkelde financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren, vele delfstoffen (goud, platina, chroom, diamant, ...), goede infrastructuur. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk, met in het verlengde daarvan de assemblage van auto’s, evenals een uitgebreide chemische industrie. Ook toerisme is een belangrijke sector geworden. 9% van de mensen werkt in de landbouw. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor goede landbouwomstandigheden. De sector voorziet in vrijwel de volledige behoefte aan voedingsmiddelen in het land. De grootste boerderijen zijn in handen van blanken; zwarte boeren verbouwen voornamelijk producten voor eigen gebruik. Tenslotte is Zuid-Afrika de achtste wijnproducent ter wereld. De wijngebieden liggen in de Kaapprovincie, ten oosten van Kaapstad. Werkloosheid en armoedebestrijding blijven een grote uitdaging. 25% van de actieve bevolking is werkloos, 31% leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vertoont het land zowel kenmerken van een ontwikkeld land als van een onderontwikkeld derdewereldland.

Religie

Religie is voor de Zuid-Afrikanen heel belangrijk. In elk dorpje staat wel een kerk en in de steden zijn er kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Er bestaat een grote diversiteit: niet alleen het christendom en zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het hindoeïsme, jodendom en de islam komen veelvuldig voor. Het christendom kent de meeste aanhangers, 80% behoort tot een christelijke kerk of organisatie. Veel Zuid-Afrikanen combineren hun christelijke of islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook nog altijd veel aanhangers.

Lokale gebruiken en gewoonten

Uiteraard impliceert reizen door het multiculturele Zuid-Afrika dat je de verschillende bevolkingsgroepen respecteert en dat je absoluut vermijdt ook maar iets te doen waarvoor je als racist zou kunnen beschouwd worden. Best vermijd je ook gesprekken over racisme. Omdat Zuid-Afrika zo multicultureel is, kunnen gewoontes ook moeilijk veralgemeend worden.

Zuid-Afrika voelt vaak westers aan. Mensen zullen buitenlanders met een handdruk begroeten, vrouwen houden het soms bij een hoofdknik i.p.v. een handdruk. Ken je een vrouw goed dan zul je haar begroeten met een kus op de wang of een knuffel. Maar de wijze van begroeting kan verschillen van groep tot groep.

In Zuid-Afrika is de familie heel belangrijk. In de zwarte, traditionele samenleving is de stam en de uitgebreide familie dé plaats waar zowel emotionele ondersteuning als financiële zekerheid wordt geboden, terwijl blanke Zuid-Afrikanen meer focussen op het kleinere gezin.

Zuid-Afrikanen zijn heel trots op hun land en kunnen kritiek van buitenlanders niet echt appreciëren. Toch zullen ze zelf graag hun tekortkomingen becommentariëren.

Fooien geven is in restaurants en benzinestations in Zuid-Afrika heel normaal. 10% fooi is dan de gewoonte. Op markten en aan straatstalletjes kan je onderhandelen over de prijs.

Tijdsverschil

In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Best koop je een Zuid-Afrikaanse stekker in een plaatselijke supermarkt omdat de Zuid-Afrikaanse stekker (drie ronde pinnen in driehoek opgesteld) zelden in wereldstekkers te vinden is.

Veiligheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in haar reisadvies: mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Zuid-Afrika Cape of Good Hope

Wat andere reizigers vinden

Mijn reis naar Zuid-Afrika was een zeer unieke ervaring. Een ideale combinatie van de lokale cultuur, de prachtige natuur en een ruime dosis spanning en actie. Ik heb hierdoor een nieuwe manier van reizen ontdekt. Eentje die zeker voor herhaling vatbaar is!

Dorien Macquoi

Ik blijf erbij dat me inschrijven voor de reis een van mijn beste beslissingen is geweest tot nu toe. Ik heb heel veel bijgeleerd, gedaan, gezien en vooral: gelachen! Nieuwe mensen leren kennen, daar hou ik van. En om dat te kunnen doen in zo'n prachtige omgeving... Droomreis!!

Niels Mahieu

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.