Overslaan en naar de inhoud gaan

Vietnam en Cambodja mogen dan wel buren zijn, en rijst voor de 2 landen de nationale trots, toch bestaat er tussen beiden een wereld van verschil. ‘De Vietnamees plant de rijst en de Cambodjaan kijkt hoe hij groeit’, zegt waar het op staat: de bedrijvigheid van Vietnam versus het rustigere Cambodja. Hoe zich dat uit, dat ervaren we tijdens deze perfecte combireis.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Sfeer opsnuiven in Ho Chi Minh City

Saigon is na de gruwelijke oorlog tot Ho Chi Minh City herdoopt. We gooien ons tussen de duizenden brommertjes om de oude stad te verkennen, houden even halt bij de pagodes om de sfeer op te snuiven of dwalen rond op een plaatselijke markt. In de buurt vinden we Cu Chi: eindeloze, ondergrondse tunnels die tijdens de Vietnamoorlog als schuilplaats dienden voor de Viet Cong.

2 Dag 4-8
Mekongdelta

De Mekongdelta is erg vlak, ongelofelijk groen en vruchtbaar. Te midden van rivieren, kanalen en een rusteloze stoet van vaartuigen komen we in het tragere Aziatische ritme. Met de fiets, brommer of per boot verkennen we het rivierennetwerk van de Mekong en bezoeken er kleurrijke markten. De zonsondergang bewonderen we vanuit een peddelboot, op de drijvende markt van Cai Be proeven we een heerlijk stuk fruit, vogels spotten we in Xeo Quyt Forest. In Chau Doc wemelt het van de bedrijvigheid en leren we koken met ingrediënten die deze delta te bieden heeft.

3 Dag 9-10
Een blik op het verleden in Phnom Penh

Per boot steken we grens over naar Cambodja. Na de nodige administratie komen we aan in de stad van brede boulevards, koloniale gebouwen en gezellige promenades langs de Tonlé Sap, Phnom Penh. Naast het koninklijk paleis met de imposante zilveren Pagode, bezoeken we ook enkele tempels en de vele gezellige markten die Phnom Penh rijk is. Het Tuol Slengmuseum, het voormalige martelcentrum van de Rode Khmer, getuigt van een wreed verleden en laat niemand koud. Een bezoek aan de Killing Fields en de aangrijpende verhalen van de gidsen doen ons stilstaan bij de gruweldaden van het regime van Pol Pot.

4 Dag 11-15
Het pittoreske Kampot

In het ooit glorieuze dorp Kep zien we wat overblijft van wat ooit imposante villa’s waren die Frankrijk toebehoorden. Verse krab staat hier zonder twijfel op het menu, net zoals the famous Kampotpeper, met de mountainbike fietsen we langs de rijstvelden! We maken enkele dagwandelingen in de groene, weelderige omgeving, op zoek naar gibbons, hornbills en misschien spotten we wel een katachtige. Vanop Bokor Hill station, een oud Frans paleis, hebben we een uitzicht over de zuidelijke baaien van Cambodja.

5 Dag 16-18
Ontspannen op de stranden van Sihanoukhville

De stranden van Sihanoukville ontvangen, dankzij hun ligging, nog niet massaal veel toeristen.  Op het strand van Otres genieten we van wuivende palmbonen, een verdiende cocktail en laten we de verse vis smaken. We doen aan islandhoppen waar de witte stranden en warm zeewater van Koh Rong Samloen uitnodigen om zalig niets te doen of enkele uren te snorkelen of duiken (facultatief).

6 Dag 19-22
Siem Reap en de tempels van Angkor Wat

Siem Reap is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor Wat en zijn jungletempels. Een verbluffende schoonheid! Twee dagen lang verkennen we de pracht en praal van een magistraal Angkor Wat en aanschouwen we de door wortels omklemde tempels. Vanuit Siem Reap vliegen we terug naar Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Ho Chi Minh City en Siem Reap - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-begeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden, visum Cambodja en luchthaventaksen ter plaatse.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 03 / 06 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Tijdens deze reis ontdekken we minder bekend terrein van zuidelijk Vietnam en Cambodja. Ook al is 'water' de rode draad in deze reis, we nemen slechts enkele dagen de tijd om te genieten van zon, zee en strand en dat in de buurt van Sinahoukville. Het overige deel van de reis is er ruimte voor een kookworkshop, fietsen, wandelen, shoppen we op de drijvende markten van de Mekongdelta, bezoeken we de plantages van de befaamde Kampotpeper en proeven we van de - van horen zeggen - heerlijkste krab ter wereld in Kep. Tenslotte kan je snorkelen of voor wie wil, duiken.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Voor een aantal van onze activiteiten doen we beroep op plaatselijke gidsen of organisaties waar we een duurzame relatie mee hebben opgebouwd.

We logeren telkens in plaatselijke hotelletjes of in kleine lokale guesthouses uitgebaat door lokale families. We pikken er ook de kleine gezellige restaurants uit zodat de uitbaters rechtstreeks genieten van onze inkomsten.

Wat verplaatsing betreft, doen we beroep op lokaal transport: bus, motorfiets, boot, enz.

We kiezen er tijdens deze reis voor om geen olifantenritten te maken.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Contact leggen met de lokale bevolking in Vietnam is uiterst simpel. Een Vietnamees is altijd wel met iets bezig en toont je maar al te graag met wat! We verkennen marktjes waar marktkramers hun aanbod aan je willen verkopen. Ze staan ook heel graag op de foto wat ook conversaties tot stand brengt. Soms verkennen we steden achter op de brommer zodat spontaan contact met je driver ontstaat.

Cambodjanen zijn een zeer gastvrije bevolking. Je kan er ook heel makkelijk contact leggen en een babbeltje slaan. Wanneer we het openbaar vervoer gebruiken, mengen we ons ook tussen de bevolking.

Documenten

Er zijn verschillende manieren om je visum aan te vragen:

**Visum bij het consulaat:
**
Hoewel we dit in de praktijk minder doen is het mogelijk om een visum aan te vragen bij het consulaat van Vietnam. Hiervoor moet de reiziger een afspraak maken en met het paspoort langs het consulaat gaan. Het visum wordt daar vervolgens in het paspoort aangebracht en de reiziger kan aanvangen met de reis.
Bij het aanvragen van je visum op de ambassade, neem je volgende zaken mee:
- je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's
- 1 ingevuld aanvraagformulier, downloaden via http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx .
- 1 kleuren pasfoto (gekleefd aan het formulier)
- 55 euro (cash)
- factuur van je reis
Je kunt het visum min. 7 werkdagen later op de ambassade afhalen.

Ambassade van Vietnam:
General Jacqueslaan 1
1050 Brussel
Tel: 02/379.27.37
E-mailadres: vnemb.brussels@skynet.be
De ambassade is open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00.
Contacteer voor je naar Brussel trekt best de ambassade, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren na te checken.
Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

**Visum on Arrival:
**
Een alternatieve optie die tot voor kort de aangewezen procedure voor Belgen was. Op deze manier verkrijg je het visum direct na aankomst in Vietnam. Om ongewenste reizigers te weren ging dit echter alleen als vooraf een approval letter was toegekend. Deze procedure werkt(e) als volgt:
De reiziger vraagt een approval letter aan via een Vietnamees visumbureau
Het Vietnamese visumbureau haalt de approval op bij het kantoor van de immigratiedienst
Het visumbureau stuurt een scan van de approval letter door naar de reiziger
De reiziger laat bij het boarden van het vliegtuig de approval letter zien
De reiziger kan bij aankomst in Vietnam een Visum on Arrival kopen
Bij de “Visum on Arrival” procedure van Vietnam moest derhalve tweemaal worden betaald; eerst aan het visumbureau, en na aankomst bij de immigratiedienst nogmaals voor het daadwerkelijke visum.

**De laatste nieuwe e-visum Vietnam procedure:
**
De nieuwe procedure combineert het beste van de twee oude procedures, en wordt daarom aangeraden:
- Het visum kan volledig vanaf thuis (of waar dan ook ter wereld) worden aangevraagd, het is dus niet nodig om met het paspoort naar het consulaat af te reizen
- Het visum kan in één keer worden verkregen, er hoeft dus maar eenmaal te worden betaald en bij aankomst in Vietnam - en daarom is het niet meer nodig om in een aparte rij aan te sluiten en extra kosten te betalen om het daadwerkelijke visum te verkrijgen.

Zoals altijd is er ook een nadeel aan het e-visum verbonden: de tijd tot toekenning. Waar een Visum on Arrival bij spoed vaak al dezelfde (werk)dag kan worden geregeld laat een e-visum gemiddeld drie werkdagen op zich wachten. Ook is het visum-aanvraagformulier van het elektronisch visum van Vietnam vrij ingewikkeld.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Voor Vietnam heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog 1 maand na terugkeer geldig moet zijn, evenals een visum dat je op voorhand in orde moet brengen.

Er zijn 2 mogelijkheden om je visum aan te vragen: via de ambassade of via een online-aanvraagdienst.

Bij het aanvragen van je visum op de ambassade, neem je volgende zaken mee:

 • je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's
 • 1 ingevuld aanvraagformulier, downloaden via http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx .
 • 1 kleuren pasfoto (gekleefd aan het formulier)
 • 55 euro (cash)
 • factuur van je reis

Je kunt het visum min. 7 werkdagen later op de ambassade afhalen.

Ambassade van Vietnam

General Jacqueslaan 1

1050 Brussel

Tel: 02/379.27.37, Fax: 02/374.93.76

E-mailadres: vnemb.brussels@skynet.be

De ambassade is open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00.

Contacteer voor je naar Brussel trekt best de ambassade, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren na te checken.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

Het is ook mogelijk om je visum online aan te vragen. Deze procedure is iets makkelijker en goedkoper. Hoe en via welke website het online aanvragen precies in zijn werk gaat, hoor je op je vertrekvergadering.

Online vul je de nodige formulieren in en betaal je het gevraagde bedrag met je credit card, dit bedraagt meestal ongeveer 20 USD. Enkele dagen later ontvang je een bewijs met een visumnummer (visa approval letter) waarmee je bij aankomst je visum kan bekomen. Hier betaal je dan nog eens een kost van ongeveer 25 USD. Belangrijk is om dit document af te printen. Luchtvaartmaatschappijen vragen dit vaak aan check-in en bij aankomst moet je dit document kunnen voorleggen om je eigenlijke visum te krijgen. Na de vertrekvergadering is er nog voldoende tijd om je visum online aan te vragen.

Voor Cambodja kan je je visum online aanvragen via de website: https://www.evisa.gov.kh/ .
De kostprijs is 36 USD en je betaalt een service fee van 6 USD. Het e-visa moet je binnen de 3 maanden na je aanvraag gebruiken en is 30 dagen geldig. Een pasfoto in digitaal formaat is nodig om op te laden, alsook een kredietkaart om je betaling af te ronden. Wanneer je je visum online aanvraagt, ontvang je 3 werkdagen later je certificaat in je mailbox. Print dit af in twee exemplaren: één om af te geven aan de douane en één om bij te houden gedurende je verblijf.

Het visum is ook te verkrijgen bij aankomst op de internationale luchthaven van Phnom Penh of aan de grensovergang en is 1 maand geldig. Voorzie 2 pasfoto’s, een kopie van paspoort (persoonlijke gegevenspagina's) en 30 USD. Zorg dat je dit ter plaatse cash op zak hebt!

Op de vertrekvergadering spreek je met de begeleider af of het visum voor vertrek wordt aangevraagd of niet.

Voor meer informatie: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vertrek 01/07/18 en 05/08/18

Vertrek om 13u30 in Brussel - via Bangkok - met aankomst in Ho Chi Minh om 09u05, de volgende dag.
Retour de voorlaatste dag om 20u45 in Siem Reap - via Bangkok -, aankomst in Brussel om 07u40, de volgende dag.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:
Vietnam verkennen we met openbaar vervoer, we charteren een busje en vaak verplaatsen we ons per boot. Gemiddeld leggen bussen 40 km per uur af. Dit kan de reis extra vermoeiend maken. Het comfort van de transportmiddelen is zeer variabel, en de staat van het wegennet ook! De fiets is het ideale vervoersmiddel, zowel om de Mekongdelta als de steden te ontdekken. De motorbikes die alom vertegenwoordigd zijn in Vietnam gebruiken we voor korte verplaatsingen in de stad of het platteland. Het leuke is ook dat je op zo een momenteel altijd een praatje kan slaan met je eigen driver.

In Cambodja springen we voor kortere afstanden, in en rond de stad, soms achter op de brommer of tuk tuk. Ook Angkor Wat bezoeken we mogelijk op deze manier. Langere afstanden doen we met gecharterd vervoer of openbaar vervoer. De afstanden zijn meestal klein maar vergt tijd, soms zijn dit 'trage' uren! Er zijn weinig geasfalteerde wegen, dus in het regenseizoen verkeert het wegennet in minder goede staat. We nemen de boot voor het maken van excursies of als enige transportmiddel tussen dorpen: die zijn eveneens weinig comfortabel, klein en dikwijls overladen, maar het is een avontuur op zich.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:
We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Als we in een stad overnachten kunnen we genieten van 2- of 3-persoonskamers waar we een eigen badkamer hebben. Eens buiten de stad doen we het met wat minder luxe.

Een lakenzak en/of slaapzak, afhankelijk van reisperiode, is wenselijk. Meestal zijn er handdoeken en heb je apart sanitair, airco of ventilator. Uitzonderlijk, waar het eventueel mogelijk is, overnachten we bij de lokale bevolking.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

De keuken in Vietnam heeft een sterke overeenkomst met de Chinese keuken (rijst, kip, sojascheuten, bamboe, loempia’s, noedelsoep, ...). Meer dan 500 verschillende gerechten zijn er, iedereen vindt dus wel iets naar zijn gading. Basis van het voedsel zijn rijst (Com) en soep (Pho). Citroenmelisse, munt en koriander geven de typische Vietnamese smaak. Aan de kuststreek en in de steden is er een groot aanbod aan ‘seafood’, vaak vers gevangen (vis, garnalen, krab,…). Hot pot is de specialiteit van Vietnam. Een lekkere rijstnoedelsoep kan ook smaken... telkens anders maar steeds lekker! Geliefde dranken zijn bier, rijstwijn en frisdranken.

In Cambodja is het hoofdbestanddeel van elke maaltijd rijst. De bijgerechten bestaan uit groenten, vlees of vis, maar veelal uit prahoc (vissaus), een onmisbaar onderdeel van de Cambodjaanse keuken. Vis en schaaldieren worden op ontelbaar vele manieren bereid. Ook aan de vegetariërs zal de Cambodjaanse keuken bevallen. Op vele plaatsen wordt ook de Thaise of Chinese keuken geserveerd.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Trekrugzak met bagagelabel

 • Kleine dagrugzak

 • Regenhoes of plastiek zaken om je kledij droog te houden als we verrast worden door een stortbui

 • Ondergoed & sokken

 • Hoed, pet of ander hoofddeksel tegen de zon

 • T‑shirts, hemden, fleece, ook met lange mouwen tegen insecten en om sommige tempels te bezoeken

 • Shorts en lange broeken, soms moeten knieën en/of de benen volledig bedekt zijn

 • Sarong, hoewel je dat ook ter plaatse kan kopen

 • warme kledij voor in het centraal hoogland of tegen de airco op de trein

 • regenjas

 • wandelschoenen

 • sandalen die nat mogen worden

 • zwemgerief

 • toiletgerief

 • bescherming tegen de zon

 • sneldrogende handdoeken

 • lakenzak

 • zaklamp, zakmes

 • persoonlijke reisapotheek

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een bedrag van 920 EUR.

In Vietnam is de officiële munteenheid de Dong (VND). In Cambodja is de officiële munteenheid de Riel (KHR).

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.

Neem bij voorkeur euro’s of dollars mee. Let erop dat de biljetten onbeschreven en onbeschadigd zijn. Ter plaatse wisselen we het geld voor de lokale munt.

Een kredietkaart is aangewezen om geld af te halen uit de bankautomaten of te betalen.

Hou 25 USD bij de hand wanneer je aankomt in Vietnam, dit heb je nodig om je visum te betalen op de luchthaven.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor Cambodja en Vietnam zijn geen verplichte inentingen nodig. Bewijs van gele koorts is enkel nodig als je reist uit een land waar gele koorts aanwezig is. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Malaria komt slechts in beperkte mate voor. Bespreek met je arts of het preventief innemen van medicatie voor jou noodzakelijk is. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. De trekking kent relatief weinig hoogtemeters, maar kan door omstandigheden (warmte, regen, modder, hoge luchtvochtigheid) door sommigen als zwaar worden ervaren. We dragen enkel onze dagrugzak. Zorg dat deze voldoende ruim is.

Een 'open mind' en positieve ingesteldheid zorgen voor een betere vertering van het veranderlijke klimaat, andere voedingsgewoonten, cultuurverschillen en vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

Vietnam kan verdeeld worden in drie klimaatzones: het zuiden, centraal-Vietnam en het noorden. Het zuiden is altijd tropisch warm en vochtig en heeft een regenseizoen van mei tot oktober (met zowat dagelijks korte, hevige buien) en een droog seizoen van november tot april. Het regenseizoen in de centrale strook loopt van november tot februari; het droge seizoen van juni tot oktober. De hooglanden zijn een flink stuk koeler. In het noorden zijn de winters (november tot april) koel en in de bergen zelfs koud (van 5 tot 10°C). De zomer (mei tot oktober) wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en korte, hevige buien. De gemiddelde temperatuur in Hanoi bedraagt in deze periode 30°C.

Cambodja ligt tussen 10 en 15 graden noorderbreedte en heeft een tropisch moessonklimaat. De zuidwestmoesson ontstaat tijdens de zomermaanden en brengt van juni tot oktober veel regen en een hoge luchtvochtigheid. Zowat dagelijks zijn er korte, hevige buien. Afgezien van enkele koelere kust- en berggebieden is het in Cambodja altijd warm tot zeer warm. Van november tot mei brengt de moesson droge lucht naar Cambodja en valt er slechts af en toe een regenbui.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Vietnam is een langgerekt land in Zuidoost-Azië. Van noord naar zuid tel je maar liefst 1.650 km terwijl de breedte varieert tot maximaal 600 km. Op sommige plaatsen is het land slechts 50 km breed. In het Oosten wordt het land begrensd door de Zuid-Chinese Zee, in het Zuiden is dat de Golf van Thailand. Buurlanden zijn China, Laos en Cambodja.

Vietnam kan je verdelen in 3 grote regio's: het noorden van Vietnam is vooral bergachtig gebied waar tal van minderheden wonen en de hoogste toppen van het land herbergt. In dit deel van Vietnam kan je prachtige en stevige meerdaagse trekkingen maken. Een belangrijke levensader is de Rode Rivier die zich kronkelt in het landschap. Ook de hoofdstad Hanoi is hier gevestigd. Het Zuiden wordt gekenmerkt door de vruchtbare delta van de Mekong waar je talrijke rijstvelden zal zien dankzij het afgezette slib. De omgeving is er vlak tot licht heuvelachtig. Het commerciële centrum van het Zuiden bevindt zich in Ho Chi Minh, het vroegere Saigon.

De smalle strook tussen noord en zuid heeft heel wat stranden, duinen en lagunes. Da Nang is hier een naam die bekend in de oren klinkt. In het Zuiden van de streek grenst het Centrale Hoogland waar je ook in contact kan komen met minderheden en het plattelandsleven. Steden die zeker een bezoek waard zijn: de keizerlijke stad Hue en het door UNESCO erkende Hoi An.

Fauna en flora

Samenhangend met de gevarieerde geografie van Vietnam is ook de fauna en flora erg verscheiden.

Het landschap bestaat nog voor ongeveer 35% uit tropisch regenwoud waar je meteen het merendeel van de gevarieerde fauna terug vindt. Het is vooral in de hoger gelegen gebieden dat je dit regenwoud treft. Op de vlaktes, waar het veel droger is, komt savanne en mangrove voor.
In de Mekongdelta kan je buiten de sterk ontwikkelde rijstteelt ook enorm veel verschillende soorten fruit en vruchten spotten en proeven. In Vietnam tref je heel vaak de mooie rode lotus aan, de nationale bloem.

Vietnam is een land waar verrassend genoeg, nog af en toe onbekende dierensoorten worden gespot. De andere zijde is natuurlijk dat ook veel zoogdieren met uitsterven bedreigd zijn. Hoewel het land nog enkele apensoorten, tijgers, neushoorns en olifanten telt, zal je deze tijdens je reis moeilijk vinden. Buffels daarentegen vind je overal. Ook slangen kom je af en toe tegen, er zijn zelfs markten waar ze verkocht worden.

Staatsvorm

Vietnam kent zowel op internationaal vlak als intern, tussen Noord en Zuid een zeer woelig verleden. Pas na de Tweede Vietnamoorlog (1975) tussen Amerika en Noord-Vietnam kwam er, onder hevig protest van Europa en de Verenigde staten, eindelijk een wapenstilstand.

Momenteel staat aan het hoofd van Vietnam president Tran Dai Quang. Vietnam is officieel geen communistisch land meer maar toch is hun maatschappij hierop nog steeds gebaseerd: er geldt nog steeds een censuur, kritiek op de politiek wordt niet getolereerd en zelfs het internet wordt niet algemeen aanvaard. Meer jongeren pleiten tegenwoordig wel voor meer vrijheden, voorop op economisch vlak dan.

Over de Vietnamoorlog valt uiteraard veel meer te vertellen. Tijdens de reis pikt onze begeleider hier graag op in.

Bevolking

Vietnam heeft ongeveer 95 miljoen inwoners waarvan de meeste leven in de delta van de Rode Rivier en de Mekong. Het land telt maar liefst 54 etnische groepen, waarvan de groep Vietnamezen de grootste groep vormt. Binnen deze groep van 'Viet' vind je vooral veel Chinese afstammelingen. Dat de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed wordt door China hoeft dus niet te verbazen.

In het Midden en Noord-Vietnam vind je een andere grote groep, de 'Moi'. Voor deze bergvolkeren ligt de levensstandaard lager dan de rest van het land. Vaak hebben ze zelfs niet dezelfde rechten als de 'Viet' maar hier is wel verbetering merkbaar. Jongeren mogen ook studeren aan universiteiten en het dragen van hun eigen klederdracht en het in ere houden van hun tradities wordt terug getolereerd. Enkele voorbeelden van deze minderheden zijn de Hmong- en Dao-gemeenschap.

Daarnaast leven er ook Khmer in voornamelijk Mekongdelta en Cham van het vroegere koninkrijk dat bestond in centraal-Vietnam.

Economie

Vietnam is de op 1 na grootste rijstexporteur ter wereld. Naast rijst, zijn ook cashewnoten, koffie, thee en rubber belangrijke exportproducten. Ook de groeiende toeristische sector draagt bij tot een betere economie.

Dankzij het succes van de Doi Moi, een economisch hervormingsproces in de jaren 80 waarbij handelscontacten met het Westen werden opengesteld, kent de Vietnamese economie een sterke groei. Er kwamen tal van buitenlandse investeringen die ervoor zorgen dat het werkloosheidscijfer daalde. Ho Chi Minhstad blijft het kloppende commerciële hart van Vietnam.

Uiteraard is - dankzij hun lange kustlijnen en uitgebreid rivierennetwerk - ook de vis export een belangrijk gegeven.

Religie

Vietnam kent een vrijheid van godsdienst en de wet moedigt ook de uitoefening van een bepaalde godsdienst niet aan. Vandaag merken we echter dat religie weer belangrijk wordt en we eigenlijk 3 belangrijke godsdiensten kunnen onderscheiden: het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme waarbij misschien voor de 2 laatste godsdiensten een beetje meer uitleg hoeft. In het taoïsme heeft men een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens zijn eigen natuur moet volgen zonder dat hem beperkingen van buitenaf worden opgelegd. Alles ontstaat uit eigen beweging.

Het confucianisme is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat men niet mag leven zoals je hart je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Vietnam is de bevolking over het algemeen vrij gereserveerd hoewel ze altijd klaar staan om je te helpen als je er naar vraagt.

 • Bij een ontmoeting met een man is een handdruk het meest geschikt. Een vrouw begroet je best met een glimlach.

 • Toon nooit aan iemand je voetzolen.

 • In boeddhistische tempels trek je je schoenen uit, terwijl je in Chinese tempels ze best aanhoudt.

 • Hou er rekening mee dat een Vietnamees je vraag mogelijk niet begrepen heeft, ook al laat hij blijken dat dit wel zo is. Vietnamezen lijden niet graag aan gezichtsverlies.

 • Sorry zal je niet makkelijk horen als een verontschuldiging op zijn plaats is, een glimlach volstaat voor hen.

 • Niet getrouwd zijn wijst op groot ongeluk voor de Vietnamezen. Stel ze dus gerust door te zeggen dat je het wel zeker van plan bent! Idem met kinderen!

Tijdsverschil

De tijd in Vietnam: Belgische tijd + 6u00 (winter) en + 5u00 (zomer).

Elektriciteit

Een universele reisstekker is niet nodig in Vietnam. Belgische stekkers passen op Vietnamese stopcontacten. Het voltage is 220 volt. Hou wel rekening met mogelijke stroomonderbrekingen.

Veiligheid

In Vietnam kan veilig gereisd worden. Waakzaamheid voor kleine criminaliteit is echter altijd aangewezen.

Het reisadvies voor Vietnam kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Geografie

Cambodja is 5 keer zo groot als België. In het westen grenst het aan Thailand, in het noorden aan Thailand en Laos, in het oosten aan Vietnam en in het zuiden aan de Golf van Thailand. De kustlijn is 350 km lang. In de hoofdstad Phnom Penh komen 3 rivieren samen: de Mekong (met 4.350 km, de grootste rivier in Zuidoost-Azië), de Tonlé Sap en de Bassac.

Het landschap is voornamelijk vlak. In het zuidwesten heb je 2 bergketens, het Kardemomgebergte en de Olifantsbergen. Daar vind je het hoogste punt van Cambodja, Phnom Aural (1.771 m). De bergketens houden een deel van de regen tegen. Daardoor valt er in de havenstad en badplaats Sihanoukville beduidend meer regen dan in Phnom Penh. De noordgrens met Thailand bestaat uit Dangkrek Mountains en in het oosten bestaat de grens met Vietnam uit het Moi-plateau.

Door de lage gebieden stromen grote rivieren. Allereerst de Mekong die in Tibet ontspringt en via China, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Daarnaast is er de Tonlé Sap, wat ook de naam is van het grote meer in het midden van Cambodja. Interessant feit: de stromingsrichting verandert 2 keer per jaar. In de regentijd (mei–oktober) stroomt er zó veel water door de Mekong dat die rivier al dat water niet kan afvoeren. Het overtollige water wordt naar het noordwesten gestuwd, via deze Tonlé Sap dus.

Fauna en flora

Cambodja is bedekt met tropisch oerwoud. Helaas zijn grote delen al gekapt. Op hogere gebieden groeien tal van naaldbomen, orchideeën en het bekende tropische teakhout. Behalve bossen, bergen en rivieren vind je in Cambodja ook een prachtig meer, het meer van Tonlé Sap, wat in het regenseizoen het grootste zoetwatermeer van Azië wordt.

De bossen van Cambodja zijn een geliefde leefomgeving voor veel exotische diersoorten zoals tijgers, olifanten, apen, jachtluipaarden en beren. De kouprey (een wilde os) is het nationale symbool. Net als verschillende andere soorten is dit dier met uitsterven bedreigd. Dit komt doordat veel diersoorten gevangen worden genomen en verkocht worden aan het buitenland.

Reptielen en insecten tref je vaak in het land aan. Sommigen zijn giftig.

Cambodja kan ook rekenen op een grote vogelpopulatie: de zeldzame groene ekster en de neushoornvogel zijn hier enkele voorbeelden van.

Staatsvorm

Cambodja is een constitutionele monarchie. Net als bij ons is de koning het officiële staatshoofd, maar heeft het parlement de eigenlijke macht in handen. Maar de koning wordt in Cambodja niet bepaald via de bloedlijn. De staatsvorm stelt dat een hoge raad de troonsopvolging bepaalt. De huidige koning heet Norodim Sihamoni. Maar volgens traditie heeft ook een afgetreden koning nog veel aanzien.

Omdat binnenlandse conflicten pas erg laat zijn opgelost, hanteert Cambodja een grondwet uit 1993.

Cambodja heeft een bewogen geschiedenis (bezettingen, burgeroorlogen) achter de rug. In 1970 was Lon Nol aan de macht en als gevolg breidde de Vietnamoorlog zich uit naar Cambodja. Hij zocht steun bij de VS en Zuid-Vietnam en trad hard op tegen de Vietcong en Rode Khmer in Cambodja. Zijn harde optreden, de bombardementen van de Amerikanen: het ongenoegen van de Cambodjaanse bevolking groeide. Net als de aanhang van de communistische rebellenbeweging 'de Rode Kmer', die in 1975 Phnom Penh in handen kreeg en het leger van Lon Nol verdreef. Leider Pol Pot deed zich voor als de man die Cambodja zou bevrijden van het juk van de Amerikanen, maar bleek al snel een dictator van de ergste soort te zijn.

Pol Pot had het plan Cambodja om te vormen tot een agrarische zelfvoorzienende heilstaat waarin geld niet bestond. Hij doopte het land om tot Democratisch Kampuchea en noemde het begin van zijn bewind ‘het jaar Nul’. Voortaan zou Angkar, de partij, het leven bepalen en ervoor zorgen dat intellectuele ideeën geen kans meer zouden krijgen. Instituten die hij daarbij niet kon gebruiken zoals kloosters, scholen en winkels, werden gesloten. Leraren, dokters en intellectuelen werden bekeken als vijand en geëxecuteerd. Het dragen van een bril of het lezen van een boek was voor het regime al genoeg om iemand als vijand te beschouwen.

De Rode Khmer beval alle stedelingen naar het platteland te gaan. Daar moesten ze op collectieve boerderijen als boer zien te overleven. Gezinnen werden wreed uit elkaar gehaald; voortaan was Angkar het gezin. Op kleine overtredingen kwamen zware straffen te staan. Het plukken van een stuk fruit kon al de dood betekenen. Het duurde niet lang voordat er breuken in Pol Pots heilstaat ontstonden. Voedsel en geneesmiddelen werden schaars, kennis verdween en er brak hongersnood uit.

In 3 jaar, 8 maanden en 20 dagen stierf zo’n 25 procent van Cambodja’s totale bevolking. Wie niet omkwam door honger of ziekte, werd gedood. De lichamen werden gedumpt in de duizenden massagraven die overal in Cambodja te vinden zijn. Bijvoorbeeld in Choeung Ek, ook wel bekend als The Killing Fields, een massagraf ten zuiden van Phnom Penh en zonder twijfel één van de meest droevige plekken ter wereld.

De Vietnamezen vielen als antwoord in 1978 Cambodja binnen. Daarop volgde een grillige periode, uiteindelijk werd in 1991 toch een staakt het vuren getekend waarbij werd afgesproken eerlijke verkiezingen te houden in 1993 en dit onder het toezicht van VN-vredessoldaten. En dit bleek niet voor niets. De politiek in het land bleef onrustig en pas in 1998 werd de Rode Khmer definitief verslagen.

Bevolking

Cambodja telt 14,3 miljoen inwoners. Ongeveer 90% van de bevolking is Khmer. Belangrijke minderheidsgroepen vormen Chinezen, etnische Vietnamezen, Cham en verschillende bergvolken.

De Khmer wonen al sinds de 2e eeuw na Chr. in Cambodja en zijn oorspronkelijk van Zuid-China afkomstig. Ze zijn van Austro-Indonesische afkomst en hebben onmiskenbaar Melanesische en in mindere mate Mongoolse trekken. De Khmer zijn vooral landbouwers.

De verhouding tussen de Vietnamezen en de Khmer is ronduit slecht, te wijten aan cultuur- en economische verschillen. De Vietnamezen (de meeste zijn vissers) hebben het namelijk vaak iets beter dan de Khmer-Cambodjanen. Hierdoor zijn de Vietnamezen nauwelijks geïntegreerd en hebben ze ook niet de Cambodjaanse nationaliteit.

De geïsoleerde bergvolkeren of ‘chunchiet’ leven vooral in de heuvels en op de hoogvlakten. Er zijn 12 groepen, enkele voorbeelden: de Tompoun, Kuy, Jarai, Kreung, Stieng en Phong. Elke groep heeft zijn eigen taal, godsdienst en cultuur (zoals voorouderverering). De meeste bergvolken zijn actief in de landbouw en trekken rond.

De Cambodjaanse Burgeroorlog en de daaropvolgende genocide beïnvloedden de Cambodjaanse bevolking zeer sterk: 50% van de bevolking is jonger dan 22 jaar.

Economie

Cambodja is een arm land, met een ongunstige economie. Voor 1970 produceerden de boeren genoeg voedsel. Maar tegen 1986 was dit door de vele vernielingen nog maar 75%. Landbouw is de belangrijkste activiteit en rijst, rubber en maïs zijn de belangrijkste gewassen. Er is bijna geen industrie.

Tijdens de economische crisis in Azië in 1997 kwam de economie tot een stilstand. In 1999, het eerste jaar zonder gevechten in 30 jaar, begon de economie dankzij hervormingen weer te groeien.

Daarom is toerisme zo belangrijk en winstgevend in Cambodja. Ondanks toeristische groeipercentages staat Cambodja voor een grote uitdaging. Het grootste deel van de begroting wordt nog steeds betaald met buitenlandse hulp en de politieke instabiliteit en corruptie houden veel buitenlandse investeerders tegen. Ook het gebrek aan scholing en de bijna totale afwezigheid van enige infrastructuur op het platteland zorgen voor grote problemen in de nabije toekomst.

Religie

In Cambodja is het hinayana- of theravadaboeddhisme, met 96,4% van de bevolking die hierin gelooft, de belangrijkste religie. Sinds 1989 is het boeddhisme terug de staatsgodsdienst; nochtans garandeert de grondwet uit 1993 vrijheid van godsdienst.

De grootste religieuze minderheid vormen de moslims met 2,1% van de bevolking. Zij behoren over het algemeen tot de Cham.

Verder zijn er ongeveer 20.000 katholieken.

De koning is traditioneel de beschermer van alle godsdiensten.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Als men je begroet (handen tegen elkaar en met een lichte buiging) in Cambodja, groet zeker terug. Neem je hoed of pet af als vorm van respect.

 • Ga niet schaars gekleed een tempel in. Schouders moeten bedekt zijn en je draagt best een broek of rok tot onder de knie. Doe altijd je schoenen uit voordat je een tempel binnenstapt. Als je gaat zitten, draai dan je voeten weg van een heilig beeld of een monnik. Een monnik mag geen vrouw aanraken of aangeraakt worden. Respecteer deze gewoonte.

 • Als je monniken of mensen fotografeert, vraag ze expliciet om hun toestemming. Als mensen bezwaar maken, respecteer dat. Er zijn mensen die geloven dat hun ziel wordt weggenomen als je ze fotografeert. Wees ook voorzichtig met het fotograferen van kinderen, omdat er recent maatregelen zijn genomen tegen oneigenlijk gebruik van kinderfoto's door westerlingen.

 • Cambodjanen praten over het algemeen heel open over politiek en het verleden. Zeker de recente geschiedenis onder de Rode Khmer zit nog fris in hun geheugen. Mensen die je spreekt verloren wel een vriend of familielid en kunnen zich nog goed herinneren onder welke omstandigheden ze om het leven zijn gekomen.

Tijdsverschil

In Cambodja is het +5 GMT in de zomer en +6 GMT in de winter.

Elektriciteit

In Cambodja is de stroom 220 volt. Hou er rekening mee dat stroom kan uitvallen, zeker buiten de grote steden. Een zaklamp is erg nuttig! Neem altijd een universele reisstekker mee.

Veiligheid

Cambodja is een veilig land om te reizen. Maar let in toeristische gebieden op voor zakkenrollers.

Meer info vind je via http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.