Overslaan en naar de inhoud gaan

Londen, dé wereldstad waarbij de moderne en traditionele radertjes perfect in elkaar passen en dag en nacht in beweging blijven. Van rommelmarkten, afternoon tea aan Hyde Park en de billboards op Piccadilly Circus tot Soho met China Town en zijn musicals. Maar ook heerlijk fietsen langs de Thames en Shakespeare’s Globe Theatre mag niet ontbreken. Moderne kunst is er in Tate Modern en de oude industriële sites trekken de lijn tussen vroeger en nu.

De hoogtepunten van deze reis

Jan Van Nieuwkerke

De 2 fietsdagen langs de Thames van Richmond Park tot aan het Royal Observatory van Greenwich

Sara Beeckman

Naast de gekende Highlights ...

Jan Van Nieuwkerke

... ook het minder bekende London bezoeken.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Londen

Met de Eurostar rijden we vanuit Brussel-Zuid in twee uur naar het hart van Londen.

2 Dag 2-6
Londen

We nemen meteen de Boris Bikes, de Londense stadsfietsen, voor een tocht door Hyde Park en de ‘City’, waar in het weekend bijna geen verkeer rijdt. Vanuit Little Venice stappen en fietsen we langs Regent’s Canal en London Zoo naar Primrose Hill, voor een fantastisch uitzicht over de ‘big town’. We zakken af naar Camden Lock, de favoriete stek van de Londense punkbeweging, waar ook Amy Whinehouse een groot deel van haar leven doorbracht. De tweedaagse fietstocht langs de Thames - van Richmond Park tot aan het Royal Observatory van Greenwich - is zeker een hoogtepunt van deze trip.

 

We snuiven de sixties-sfeer op van The Beatles: in Abbey Road en Carnaby Street, in het Savoy Hotel en in Savile Row, waar de Fab Four hun afscheidsconcert speelden, en ook in King’s Road, waar Mary Quant begin de jaren zeventig haar eerste minirokken en hotpants lanceerde. En als we het dan toch over mode hebben, kunnen we niet buiten een bezoek aan de flagship stores van Stella McCartney en Victoria Beckham.

 

In Londen zijn er vele marktjes te ontdekken. In Spitalfields Market vind je vele leuke hebbedingetjes en allerlei handycrafts. Liefhebbers van antiek en brocante kunnen op vrijdag terecht op de gezellige markt in Bermondsey.

 

Tussen de wirwar van straten met de vele Victoriaanse, Georgiaanse en Eduardiaanse gebouwen ontdekken we af en toe een gezellige, groene square, meestal privé-tuinen van bewoners van de herenhuizen eromheen. Heel typisch voor London! Architectuurfanaten komen aan hun trekken in Victoriaans Londen: hier bezoeken we Kensington Palace en Royal Albert Hall.


Ook de architectuur van talloze grootwarenhuizen ademt pure nostalgie uit. Iedereen kent Harrod’s, maar ook andere gerenommeerde warenhuizen zijn zeker een bezoekje waard, ook al kopen we er niets. We laten ons inwijden in de kunst van ‘how to serve high tea’. Geregeld genieten we immers van een deugddoende afternoon tea.

 

Heb je ooit al eens een afspraak moeten maken om een winkel binnen te mogen omwille van de klantenspreiding? Wel, wij doen het in de hipste winkel van East-London. Shopaholics kunnen uiteraard ook in Oxford Street, Bond Street, Regent Street … terecht. En wie op zoek is naar tweedehandskledij, vindt zeker zijn gading in de buurt van Brick Lane. We ontdekken ook East-End Londen, waar Jack The Ripper eind 19de eeuw de straten onveilig maakte; dit is ook de wijk waar de verhalen van ‘My Fair Lady’ en Dr. Jekyll& Mr. Hyde zich afspelen.

 

Wie London zegt, denkt ook aan theater, film, musical, ballet en opera. Een rondleiding in het wereldberoemde Royal Opera House van Covent Garden is een mogelijkheid en misschien heb je wel zin in een backstagetour bij Les Misérables (facultatief: £ 12). Voor de liefhebbers proberen we goedkope tickets te versieren voor één van de vele producties die in de West End lopen, maar een avondje ‘pubben’ kan natuurlijk ook best gezellig zijn. Tijdens onze week in de hoofdstad van de UK is er zeker ook tijd voor highlights en museumbezoeken, naar ieders wens: het wordt dus Londen à la carte !

3 Dag 7
Londen

In de vroege namiddag stappen we terug op de Eurostar naar Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Trein Brussel – Londen en terug
 • Overnachtingen in meerpersoonskamers met ontbijt
 • 2 dagen huurfietsen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 23 / 11 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
We fietsen langs de Thames en genieten van de skyline van London. We zien wat de stad London gedaan heeft met de leegstaande havenpakhuizen. In the financial district, 'the City', rijden we op zondag met de stadsfietsen, want in het weekend is 'the square Mile' toch zo goed als verkeersvrij; ideaal dus om de hoge kantoorgebouwen te observeren zonder het drukke verkeer van tijdens de week.

Londen is synoniem met: excentriciteit, veel kleuren, niet-alledaagse combinaties van kledingstijlen, opvallende kapsels en make-up, ook de tegenstelling armoede - rijkdom.... We nemen alles in ons op om een zo volledig mogelijk beeld te hebben van het Londen van nu.

In Hyde Park kunnen we even meedoen met de plaatselijke joggers om weer fris aan een nieuwe dag te beginnen.

Tijdens de wandelingen en fietstochten geven we onze ogen de kost en proberen onze architecturale kennis wat bij te schaven door de vele interessante gebouwen te situeren in de periode waarin ze gebouwd werden: eigentijds of Elizabethiaans, Victoriaans, Georgiaans, Eduardiaans...

Wie Engeland zegt, denkt waarschijnlijk aan afternoon tea: we kunnen een workshop volgen waarin we English cakes leren bakken en de finesses van het thee-zetten onder de knie proberen te krijgen, 'very British'. Her en der proeven van de wereldkeuken staat natuurlijk ook op het programma.

Voor de liefhebbers van musical en theater is Londen natuurlijk het mekka. 'Pubbing and clubbing', ook iets typisch Brits, daar zeggen we ook geen neen tegen.

We beleven Londen 'to the full' en zullen met spijt in het hart weer de trein naar België op moeten, maar wel met talloze onvergetelijke herinneringen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
- We maken gebruik van het openbaar vervoer : metro en (dubbeldek)bussen.
- We huren ook twee of drie dagen fietsen (dat hangt af van de groep)
- Waar het ons uitkomt, maken we ook gebruik van stadsfietsen, die we 24 uur kunnen gebruiken voor maar £2.

Tijdens onze tocht door Londen stellen we ons heel ontvankelijk op voor allerlei culturele impulsen, want in deze metropool ontmoeten we mensen van diverse ethniciteiten. We kiezen bijvoorbeeld voor een kleiner marktje waar we ons culinair laten verwennen door de internationale lekkere gerechten van de vele buitenlandse marktkramers.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
- Tijdens onze ritten op metro en bus mengen we ons onder de multiculturele groep medereizigers.
- We storten ons in de massa tijdens de shoppingmomenten.
- In de niet zo bekende buurten bezoeken we vintage- en nieuwe winkels en komen we in contact met supercoole mensen die ons hun spullen aan de man zullen proberen te brengen.
- We dompelen ons onder in de punk- en skinheadscene en ontdekken ook daar interessante mensen.
- Op wereldmarktjes en in restaurantjes laten we ons culinair verleiden door buitenlandse chefs tegen wie we geen 'neen' kunnen zeggen.
- Ook maken we op een avond kennis met een aantal 'geesten' die nog verder leven in de donkere stegen van East-London.
- Lokale theatermensen doen ons even wegdromen en nemen ons mee in hun verhaal.

Als we naar huis terugkeren, zullen we hopelijk een pak herinneringen aan fantastische mensen kunnen meenemen.

Documenten

Voor Groot-Britannië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

We reizen heen en terug met de trein vanuit Brussel Zuid.

Het vertrek is normaal gezien in de voormiddag en we komen terug aan in Brussel in de vooravond. De exacte uren zijn op dit moment nog niet gekend.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
Per fiets, te voet, met de metro ('the tube' or 'the underground'), met de 'overground railway', met de (dubbeldek)bus.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
We verblijven in een jeugdherberg op de oevers van de Thames. We overnachten in meerpersoonskamers met sanitair op de kamer. Per kamer zijn er 4 bedden. De overnachtingen zitten reeds mee in de prijs van de reis.

Beddengoed is aanwezig en moet dus niet meegenomen worden. De kamers zijn enkel per trap bereikbaar.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Het ontbijt is inbegrepen in de kamerprijs van onze hostel.

Lunchen doen we ergens onderweg: dat kan een takeaway 'meal deal' zijn van in een supermarket; maar we kunnen ook ergens aan een 'foodstall' iets kopen; het kan ook een lichte lunch zijn ergens onderweg in een bistro...

Een high tea with cucumber sandwiches and light refreshments, zoals Hyacinth Bucket het zo mooi kan zeggen, moeten we zeker eens uitproberen.

's Avonds kunnen we alle kanten uit qua culinaire interesses: in Londen is er een ruime keuze aan wereldkeuken. Ook Belgische restaurants vind je er. En ook al heeft de Engelse keuken geen echt goede naam, pubfood is echt lekker en moeten we zeker ook eens proberen.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
Voor de grote bagage: denk eraan dat we ermee op de Eurostar en in de Londense metro moeten. Richtlijnen van Eurostar: 2 stuks bagage mag je meehebben (maximaal 85cm lang) + 1 handbagage.

Kleine dagrugzak: voor de spullen die je overdag nodig hebt tijdens de wandelingen en voor op de fiets.

Reisdocumenten

 • je identiteitskaart
 • je blauwe Europese ziekteverzekeringskaart (van je ziekenfonds)

Maak van al deze documenten een kopie en bewaar deze niet bij je originele documenten.

Reisapotheek :

 • individuele medicijnen
 • ontsmettingsmiddel
 • watten, pleisters en zwachtels
 • eventueel wat medicatie tegen diarree (bijvoorbeeld immodium), constipatie (bijvoorbeeld dulcolax), maagklachten, (bijvoorbeeld motilium) of koorts (bijvoorbeeld perdolan)
 • zalf bij letsels aan de spieren en gewrichten; rekverband (bij verzwikkingen)
 • Bescherming tegen de zon : zonnebril, lippenzalf

Wat neem je zeker mee als bagage ?

 • stevige stapschoenen (laag model) en voldoende goede wandelsokken
 • nog een tweede paar reserveschoeisel
 • een regenjas; indien mogelijk een broek die vlug droogt, ingeval van regen...
 • voldoende warme kleren en zeker ook iets winddichts!
 • altijd handig bij een lunch/picknick bij mooi weer in een park: vaathanddoek, vork, beker (vooral in de zomermaanden)
Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport,toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Het budget voor deze reis bedraagt GBP 300, omgerekend is dit 340 euro volgens de wisselkoers van 15 november 2017.

Je kan het hele budget cash meenemen vanuit België; ofwel kies je ervoor een deel van het budget cash mee te nemen en het resterende budget met je Bancontactkaart ter plaatse uit de muur te halen, maar dan betaal je extra commissie, omdat de UK niet tot de Eurozone behoort. Neem toch minstens 150 GBP mee vanuit België.

Een kredietkaart kan ook altijd goed van pas komen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk zijn er geen verplichte inentingen, maar het is toch aan te raden om je tegen tetanus (klem) te laten vaccineren.

Conditie

Aangezien we 7 dagen 'op stap' zullen zijn met twee dagen fietsen, tegen weliswaar een matig tempo, en met 5 dagen wandelen, wordt er toch verondersteld dat je een goede basisconditie hebt.

Hoewel er in Londen er veel gefietst wordt, maakt het drukke verkeer en het links rijden van fietsen een ware uitdaging.

Reisperiode en klimaat

Deze CityMix vindt plaats in de herfstvakantie. Het is herfst en het is 'Engeland', dus dat betekent dat het al wat kouder kan zijn en dat de kans op regen heel reëel is.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Verenigd Koninkrijk
Geografie

Groot-Brittannië is een eiland met een oppervlakte van 243.610 km². Het heeft een landgrens van 360 km met Ierland en een kustlijn van 12.429 km, met in het noorden en het westen de Atlantische Oceaan, in het oosten de Noordzee en in het zuiden het Kanaal.

Engeland neemt zowat 2/3de van het eiland in beslag, incluis enkele eilanden waarvan het grootste Isle of Wight is. In het westen ligt de hoogste top van Engeland, Scafell Pike (978 m).

Wales is aan drie kanten omringd door de zee. De landgrens met Engeland loopt nog steeds grotendeels langs Offa’s Dyke, een constructie uit de 8ste eeuw waarlangs vandaag de dag een langeafstandspad loopt. In het zuiden liggen de Black Mountains en de Brecon Beacons en in het noordwesten de bergen van Snowdonia met de Snowdon (1095 m) als hoogste Welshe piek.

Fauna en flora

Groot-Britannië heeft een mild klimaat en gevarieerde bodem waardoor er een divers patroon van natuurlijke vegetatie is. Oorspronkelijk was het laagland, met uitzondering van de moeras- en veengebieden, wellicht bedekt met bossen van vnl. eik. Pijnboom en heide groeiden op de hogere gebieden. In de loop van de eeuwen werden de meeste bossen gekapt om plaats te maken voor de landbouw en vandaag de dag is nog slechts 9% van de totale oppervlakte bebost.

De fauna is gelijkaardig aan die van noordwestelijk continentaal Europa, hoewel er minder soorten
voorkomen. Door de jacht zijn de grote zoogdieren zo goed als verdwenen. Reeën en edelherten zijn ondertussen beschermde diersoorten. Kleinere dieren zoals vossen, hazen en konijnen komen wel frequent voor. Er zijn weinig reptielen en amfibieën.

Staatsvorm

Groot-Brittannië bestaat uit Engeland, Wales en Schotland. Als we ook Noord-Ierland erbij nemen, spreken we over het Verenigd Koninkrijk.

Groot-Brittannië was één van de eerste landen met een parlementair bestel, dat al in 1204 werd ingesteld. Het Verenigd Koninkrijk is een parlementaire monarchie, waar de macht in handen is van de ministers. De monarch, al sinds 6 februari 1952 Queen Elizabeth II, heeft enkel een ceremoniële functie. De eerste minister is sinds juli 2016 Theresa May.

Groot-Brittannië heeft raar genoeg geen formele grondwet. Wel is er een constitutioneel bestel dat zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. De landsdelen van het Verenigd Koninkrijk kennen een grote mate van autonomie. Schotland en Noord-Ierland hebben een eigen parlement en (deel)regering. In Schotland was er op 18 september 2014 een referendum voor onafhankelijkheid.

Het parlement bestaat uit 2 kamers: House of Commons en het House of Lords.
Het House of Commons is een verkozen kamer terwijl het House of Lords bestaat uit erfelijke en niet-erfelijke adel peers en geestelijken. De geestelijke leden hebben geen politieke rol. Verheffing in de adelstand is gebruikelijk om toegang tot het Hogerhuis te kunnen verlenen. In het Hogerhuis zitten veel oud-ministers en oud-Lagerhuisleden, maar ook wetenschappers, rechters en ondernemers. Het Hogerhuis kan wetgeving vertragen, maar uiteindelijk niet tegenhouden.

Bevolking

Het Verenigd Koninkrijk telt iets meer dan 64 miljoen inwoners. Ongeveer 80% van de inwoners woont in Engeland; Schotland is goed voor 8%.

Buiten het Engels zijn ook het Welsh in Wales, het Cornisch in Engeland, Gaelisch in Schotland en het Ulster Schots in Noord-Ierland erkende talen.

Economie

Het Verenigd Koninkrijk exporteert voornamelijk petroleum en gasproducten, medische en farmaceutische producten, chemische producten en telecommunicatie. De Britse economie is de 6de grootste van de wereld.

De munteenheid van Groot-Brittannië is de Britse pond (GBP). 1 GBP komt overeen met 1,15 euro (richtprijs 7 november 2018).

Religie

Ongeveer 70% van de Britten noemt zich christen. De belangrijkste christelijke leren zijn het anglicanisme (Church of England), het rooms-katholicisme en het presbyterianisme (Church of Scotland).

De staatsgodsdienst is het anglicanisme. In 1533 scheurde koning Henry VIII zich af van het Vaticaan en richtte de Church of England op toen het Vaticaan hem toestemming weigerde om van zijn (eerste) vrouw te scheiden.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In Groot-Brittannië is het 1 uur vroeger dan in België. Je moet je horloge dus 1 uur terugdraaien.

Elektriciteit

Groot-Britannië gebruikt een ander stekkersysteem. Zij gebruiken stekkers type G. Voorzie dus zeker een wereldstekker.

Veiligheid

Groot-Brittannië kent geen specifieke vormen van criminaliteit die een bedreiging zijn voor de reiziger. In de grote stadscentra, vooral in buurten met veel toeristen, het openbaar vervoer, restaurants en cafés, en op luchthavens, wordt vooral melding gemaakt van kleine misdaden (zakkenrollen, gewapende overvallen, overvallen met geweld), in het bijzonder tijdens de zomer.

Geld en identiteitsdocumenten worden vaak gestolen. U wordt daarom sterk aangeraden om:

 • uw identiteitsdocumenten te scannen en per email door te sturen naar uw eigen e-mailadres (zo heeft u ze ter beschikking in uw inbox),
 • een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak te hebben,
 • en gedurende uw verblijf uw identiteitsdocumenten op een veilige plaats te bewaren (bv. kluis in het hotel).

Waakzaamheid is aangeraden en bagage mag nooit onbewaakt achtergelaten worden.

In Londen en in andere grote Britse steden moeten de elementaire veiligheidsregels worden nageleefd. Het wordt afgeraden om ’s avonds alleen op straat te wandelen in bepaalde buurten of bepaalde afgelegen straten. Tijdens het weekend moet waakzaamheid aan de dag worden gelegd aan de rand van bepaalde zeer drukbezochte buurten in Londen (zoals Soho, Leicester Square) waar groepen jongeren, vaak in dronken toestand, overvallen kunnen plegen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om enkel taxi’s te gebruiken met een officieel bordje ‘taxi’ op het dak.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.