Overslaan en naar de inhoud gaan

Een reis die je meeneemt langs 2 boeiende culturen: we starten in Hong Kong en met de trein zoeven we richting Guilin waar we het karstlandschap ontdekken en ons verwonderen aan de Dragon’s Back Bone-rijstterrassen. In Vietnam ontmoeten we minderheden en overnachten we bij hen thuis. Na een bezoek aan Hanoi schepen we in voor een 2-daags bootavontuur in Halong Bay. Of verken je liever de 3.000 rotsachtige eilanden met een kajak?

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis China Hong Kong tot Hanoi

De uitgestrekte rijstvelden in China

Hong Kong

Overweldigend Hong Kong

Vietnam

Ontmoetingen met locals

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Hong Kong

We starten onze reis in het moderne Hong Kong. Met de kabeltram klimmen we naar Victoria Peak voor een magistraal uitzicht. In Temple Street vinden we naast de nieuwste elektronica, alle ingrediënten van de traditionele Chinese geneeskunde. Vanop de 100 jaar oude Star Ferry naar Kowloon genieten we van de adembenemende skyline, getekend door talrijke wolkenkrabbers. Via Shenzen steken we de grens over met China en sporen we verder naar Guanghzou. We verkennen de oude stad met zijn beroemde kruidenmarkt en nemen de hogesnelheidstrein naar Guilin.

2 Dag 5-10
Het karstlandschap van Guilin, de rijstterrassen van Longsheng

Het karstgebergte van Guilin steekt met zijn puntige rotsen door de nevels. Met de fiets of te voet verkennen we de kleine dorpen langs de Yulongrivier. Dit karstlandschap is mooi en sprookjesachtig en ook voor de Chinezen een must om te bezoeken. We reizen verder naar de Dragon’s Back Bone-rijstterrassen in de buurt van Longsheng. Op de toppen wonen Yao- en Zhuangminderheden. We maken een dagwandeling met gids langs de heuvels en valleien, we bezoeken marktjes of zoeken verfrissing bij een waterval. In april en mei staan de rijstvelden onder water en worden de jonge rijstplantjes geplant. In september en oktober oogsten de minderheden in traditionele kledij de rijst. De nacht brengen we door in een klein maar comfortabel hotel met zicht op de heuvels en terrassen. Met bus en trein bereiken we via Nanning de Chinees-Vietnamese grens in PingXiang.

3 Dag 11-17
Te voet langs afgelegen dorpen in het noorden van Vietnam

Met gecharterd vervoer en lokale gids trekken we naar Ha Giang, een provincie met verschillende minderheidsgroepen, die al jaren ijveren voor meer autonomie. De dagtochten die we hier maken beperken zich tot maximaal 5 uur stappen per dag. Slapen doen we in kleine hotels maar vooral ook bij de mensen thuis. In de dorpen lopen nieuwsgierige kinderen joelend naar ons toe. Bezoek van blanken is hier zeldzaam. Tijdens wekelijkse markten komen bergvolkeren, gehuld in hun mooiste, traditionele kledij hun waar kopen en verkopen. We rijden langs diepe ravijnen vlak tegen de Chinese grens. Stilaan gaat het hooggebergte over naar groene begroeide heuvels. In de valleien groeit rijst en suikerriet. Vervolgens rijden we richting Hanoi.

4 Dag 18-20
Boottocht in de baai van de neerdalende draak

Vanuit Hanoi rijden we meteen verder naar de baai van Halong. Hier rijzen vreemde rotsen verticaal op uit de zee. Samen vormen ze een uniek landschap. We schepen in op een traditionele zeiljonk voor een 2-daagse boottocht tussen de 3.000 eilandjes. We genieten van een betoverende zonsondergang, smullen van de heerlijke vismaaltijden en nemen ‘s ochtends een frisse duik!

5 Dag 21-22
Bruisend Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en heeft zijn koloniale charme weten te behouden. De oude, pittoreske Chinese wijk is grotendeels intact gebleven ondanks de bombardementen van de Amerikanen. Het Mausoleum van Ho Chi Minh en de Tempel van de Literatuur zijn zeker een bezoek waard. Een must voor wie interesse heeft in het recente, wrede verleden van Vietnam, is het Militaire Museum van de Citadel.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 20/04/2020
Terug: 11/05/2020
Basisprijs: €1.850
+ 880 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Hong Kong en Hanoi – Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Transport Hong Kong of Shenzen - Guangzhou
 • Transport Guangzhou - Guilin of Sangjiang
 • Transport Guilin of Yangshuo - Nanning
 • 2 hotelovernachtingen in Hong Kong
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 26 / 06 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
De grote steden bezichtigen we voornamelijk met behulp van het openbaar vervoer, maar vooral “te voet”. Met bus, tram of metro overbruggen we de grootste afstand. We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden in de steden. Maar we gaan ook op zoek naar de kleine straatjes, pleintjes en marktjes waar de gewone toeristen niet komen. De Chinezen en Vietnamezen leven nog vooral buiten, zeker in de zomer. Met een beetje geluk stoten we op een bruiloft, of een religieuze plechtigheid of misschien een begrafenis.

In de Longsheng rijstterrassen doen we een iets langere dagtocht. Slechts weinig toeristen doen deze trip te voet, terwijl de wandeling van 14 km voor iedereen makkelijk haalbaar is en zeker niet moeilijk. Auto's komen niet tot daar, alles wordt lokaal gekweekt of wordt met ezels of paarden naar boven gehaald. Dit beeld laat ongetwijfeld een diepe indruk na.

De dorpjes in Noord-Vietnam bezoeken we met ons gecharterd busje. Ons busje dropt ons in een vallei; we wandelen dan over de heuvels door de dorpjes van de minderheden, totdat we terug in een andere vallei aankomen, waar het busje ons weer opwacht. We doen wandelingen van 5 tot 10km per dag. De nadruk ligt op het genieten, niet op de fysieke prestatie. We hebben tijd om van het landschap te genieten, of om een huisje binnen te stappen waar we worden uitgenodigd voor een bezoek.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We trachten te overnachten in de Giggling Tree nabij Yangshuo in Guangxi provincie (China). Dit is een Bed & Breakfast ingericht in een oude traditionele Chinese boerderij uit hout en baksteen. Het afvalwater wordt er gerecycleerd en gebruikt voor irrigatie van de velden (zeer uitzonderlijk voor China). Alle groenten en ingrediënten voor de keuken worden gekocht bij de boeren in het dorp. Het dorp verdient mee aan het lokaal toerisme. Het personeel van de B&B zijn meestal jongeren uit de buurt die een zeer goede opleiding krijgen in het hotel (ze spreken zeer goed Engels) en ze worden vrij goed betaald. Hierdoor zijn ze niet verplicht om hun familie te verlaten om werk te zoeken elders. Met hun opleiding vinden ze zeer gemakkelijk elders een goed betaalde job.

Tijdens de trekking slapen we thuis bij de minderheden, op de houten vloer van een traditionele houten paalwoning. Deze families hebben subsidies gekregen van de overheid om sanitair te helpen installeren dat beantwoordt aan bepaalde normen. De familie bezorgt ons een eenvoudig maar degelijk onderkomen, en geeft ons vele onvergetelijke momenten. De ingrediënten van de maaltijden komen uit de tuin van de familie of van de markt in het dorp. Het geld komt de familie en de gemeenschap ten goede. De overheid zorgt er ook voor dat de toeristen niet steeds bij dezelfde familie op bezoek komen, dat er een soort rotatiesysteem is zodat iedereen een klein extra inkomen kan verwerven.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
- De Chinezen zijn een heel sociaal en “warm volk”. Vooral in de oude buurten van de steden, in de kleine straatjes, op pleintjes en marktjes speelt het sociale leven zich vooral buiten af. Hier wordt nog veel mahjong gespeeld. Er wordt nog veel gezongen en gelachen. Toeristen zijn een welkome afwisseling. De tijd dat westerse “langneuzen” met slechte gevoelens werden bejegend is al lang voorbij. Vaak krijg je een welkomserenade als cadeau.

 • In de dorpen op het Chinese platteland zijn het vooral de oudere mensen die het land bewerken en het (meestal) enige kleinkind opvoeden. De jongere mensen werken aan de kust in de grote fabrieken. Te voet of met de fiets “verliezen” we ons in paadjes en dorpen waar geen toerist komt. Hier wordt de eenvoudige ploeg nog getrokken met een buffel of een os; mensen staan gebukt in de modder om de rijstplantjes één voor één in de grond te steken.

 • In Noord-Vietnam reizen we 6 dagen door Ha Giang provincie. In de dorpen hier krioelt het van de kinderen; 3 generaties wonen onder 1 dak. Hier krijg je de tijd om het eenvoudige boerenleven gade te slaan. Je hoort de buffels en de varkens lawaai maken in de stal naast of onder de woonvertrekken; een kip wordt geslacht voor het eetfestijn dat de Vietnamezen voor ons aan het klaarmaken zijn. De vrouwen in traditionele gewaden kruipen verlegen weg in hun rokerige kookplaats. De mannen halen hun beste zelfgestookte rijstwijn boven. We worden uitgenodigd op een proeverij die tot laat in de nacht kan duren.

Documenten

Om de nodige boekingen en reservaties te maken heeft Joker 3 maanden voor vertrek een scan van jouw paspoort nodig.
Er zijn verschillende manieren om je visum aan te vragen:

**Visum bij het consulaat:
**
Hoewel we dit in de praktijk minder doen is het mogelijk om een visum aan te vragen bij het consulaat van Vietnam. Hiervoor moet de reiziger een afspraak maken en met het paspoort langs het consulaat gaan. Het visum wordt daar vervolgens in het paspoort aangebracht en de reiziger kan aanvangen met de reis.
Bij het aanvragen van je visum op de ambassade, neem je volgende zaken mee:
- je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's
- 1 ingevuld aanvraagformulier, downloaden via http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx .
- 1 kleuren pasfoto (gekleefd aan het formulier)
- 55 euro (cash)
- factuur van je reis
Je kunt het visum min. 7 werkdagen later op de ambassade afhalen.

Ambassade van Vietnam:
General Jacqueslaan 1
1050 Brussel
Tel: 02/379.27.37
E-mailadres: vnemb.brussels@skynet.be
De ambassade is open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00.
Contacteer voor je naar Brussel trekt best de ambassade, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren na te checken.
Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

**Visum on Arrival:
**
Een alternatieve optie die tot voor kort de aangewezen procedure voor Belgen was. Op deze manier verkrijg je het visum direct na aankomst in Vietnam. Om ongewenste reizigers te weren ging dit echter alleen als vooraf een approval letter was toegekend. Deze procedure werkt(e) als volgt:
De reiziger vraagt een approval letter aan via een Vietnamees visumbureau
Het Vietnamese visumbureau haalt de approval op bij het kantoor van de immigratiedienst
Het visumbureau stuurt een scan van de approval letter door naar de reiziger
De reiziger laat bij het boarden van het vliegtuig de approval letter zien
De reiziger kan bij aankomst in Vietnam een Visum on Arrival kopen
Bij de “Visum on Arrival” procedure van Vietnam moest derhalve tweemaal worden betaald; eerst aan het visumbureau, en na aankomst bij de immigratiedienst nogmaals voor het daadwerkelijke visum.

**De laatste nieuwe e-visum Vietnam procedure:
**
De nieuwe procedure combineert het beste van de twee oude procedures, en wordt daarom aangeraden:
- Het visum kan volledig vanaf thuis (of waar dan ook ter wereld) worden aangevraagd, het is dus niet nodig om met het paspoort naar het consulaat af te reizen
- Het visum kan in één keer worden verkregen, er hoeft dus maar eenmaal te worden betaald en bij aankomst in Vietnam - en daarom is het niet meer nodig om in een aparte rij aan te sluiten en extra kosten te betalen om het daadwerkelijke visum te verkrijgen.

Zoals altijd is er ook een nadeel aan het e-visum verbonden: de tijd tot toekenning. Waar een Visum on Arrival bij spoed vaak al dezelfde (werk)dag kan worden geregeld laat een e-visum gemiddeld drie werkdagen op zich wachten. Ook is het visum-aanvraagformulier van het elektronisch visum van Vietnam vrij ingewikkeld.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Voor China heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is op het moment van aanvraag, evenals een visum.

Het visum (single entry) moet aangevraagd worden bij het Chinese Visa Application Service Center in Brussel (www.visaforchina.org).

Hiervoor neem je volgende documenten mee:

 • je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's, eventuele hoezen rond je paspoort moet je verwijderen
 • een kopie van de eerste pagina van je internationaal paspoort (met paspoortgegevens)
 • 1 aanvraagformulier ingevuld via de computer en ondertekend met zwarte balpen (Chinese Visa Application Form): http://www.visaforchina.org/BRU_EN/howtogetavisa/quickaccess/index.shtml

Vergeet zeker niet: enkel op pagina 4 te ondertekenen, je identiteitskaartnummer in te vullen bij punt 1.9 én punten 1.23 en 1.24 in te vullen. De barcode neem je mee naar het Service Center.

 • 1 pasfoto in kleur (geen kopie) met witte achtergrond; geen bril, geen zichtbare juwelen en tanden mogen niet zichtbaar zijn
 • bevestiging van je reisbureau (je factuur)
 • bewijs van hotelreservatie (voor groepsreizen krijg je dit op de vertrekvergadering)
 • vluchtbevestiging (voor groepsreizen krijg je dit op de vertrekvergadering)
 • werkgeversattest in het Engels wanneer je als beroep 'business man, self employed of company employee' hebt aangeduid, gericht aan de Embassy of China, Rue Neerveld 109, 1200 Brussel. Dit moet opgemaakt zijn door een Belgisch bedriif of vestiging van dat bedrijf en op bedrijfspapier. Te vermelden: naam bedrijf, werkgever, je positie, wanneer je precies in China bent en dat je naar China gaat voor toeristische doeleinden, je paspoortgegevens en de gegevens van het bedrijf waar je werkt, hoe lang je visum geldig moet zijn.
 • 126,55 euro (single entry) (je kan niet betalen met kredietkaart, wel een gewone bankkaart of cash)

Je kunt het visum normaal 1 week later afhalen. Aanvraag via post is NIET aangeraden.

De openingsuren van het Chinese Visa Apllication Service Centre zijn: ma-vrij van 9u - 15u (voor aanvraag visum), 9u - 16u (voor afhalen visum).

Neerveldstraat 109, 1200 Brussel (Sint Lambrechts Woluwe)

Tel: 02/7750888

brusselscenter@visaforchina.org

www.visaforchina.org

Contacteer voor je naar Brussel trekt best het centrum, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren te checken.

BELANGRIJK!

Je visum van 3 maanden loopt vanaf het moment dat de ambassade het aflevert en je visum moet de hele periode van je verblijf geldig zijn. Vraag je visum dus zeker niet te vroeg aan! De bevestiging van hotelreservatie alsook je vluchtgegevens ontvang je tijdens de vertrekvergadering. Deze vertrekvergadering wordt vroeg genoeg gepland zodat je nog tijd genoeg hebt om je visum aan te vragen.

Bij reservatie en ten laatste 12 weken voor vertrek ontvangen we graag een digitale kopie van je paspoort zodat we tijdig de treinen kunnen reserveren. Vanaf het moment dat reservatie mogelijk is, moeten we meteen boeken in de hoop de trein en seat die we wensen te reserveren. Zo snel mogelijk je paspoortgegevens en scan doorgeven is dus een must!

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens niet de noodzakelijke reservaties kunnen maken en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Voor Vietnam heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog 1 maand na terugkeer geldig moet zijn, evenals een visum dat je op voorhand in orde moet brengen.

Er zijn 2 mogelijkheden om je visum aan te vragen: via de ambassade of via een online-aanvraagdienst.

Bij het aanvragen van je visum op de ambassade, neem je volgende zaken mee:

 • je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's
 • 1 ingevuld aanvraagformulier, downloaden via http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx .
 • 1 kleuren pasfoto (gekleefd aan het formulier)
 • 55 euro (cash)
 • factuur van je reis

Je kunt het visum min. 7 werkdagen later op de ambassade afhalen.

Ambassade van Vietnam

General Jacqueslaan 1

1050 Brussel

Tel: 02/379.27.37, Fax: 02/374.93.76

E-mailadres: vnemb.brussels@skynet.be

De ambassade is open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00.

Contacteer voor je naar Brussel trekt best de ambassade, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren na te checken.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

Het is ook mogelijk om je visum online aan te vragen. Deze procedure is iets makkelijker en goedkoper. Hoe en via welke website het online aanvragen precies in zijn werk gaat, hoor je op je vertrekvergadering.

Online vul je de nodige formulieren in en betaal je het gevraagde bedrag met je credit card, dit bedraagt meestal ongeveer 20 USD. Enkele dagen later ontvang je een bewijs met een visumnummer (visa approval letter) waarmee je bij aankomst je visum kan bekomen. Hier betaal je dan nog eens een kost van ongeveer 25 USD. Belangrijk is om dit document af te printen. Luchtvaartmaatschappijen vragen dit vaak aan check-in en bij aankomst moet je dit document kunnen voorleggen om je eigenlijke visum te krijgen. Na de vertrekvergadering is er nog voldoende tijd om je visum online aan te vragen.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vertrekdatum 05/10/18:

Vertrek om 17u30 in Brussel - via Doha - , aankomst in Hong Kong om 16u05, de volgende dag.
Retour de voorlaatste dag om 17u30 in Hanoi - via Bangkok en Doha - aankomst in Brussel om 07u30, de volgende dag.

Vertrek 21/04/19:

Vluchturen nog niet bekend.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:
De lange afstanden worden meestal overbrugd met de nachttrein of het vliegtuig. Waar mogelijk reserveren we op de trein een slaapcompartiment voor 4 met airco. Voor middellange afstanden nemen we een expres bus. Voor kleinere afstanden nemen we het lokale openbare vervoer of een taxi. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag charteren we meestal een minibusje.

Hou er rekening mee dat we van Hong Kong naar Hanoi moeten. In totaal doen we 2.500 km, meestal met trein en bus. Vooral het traject Guilin naar de Vietnamese grens en verder van die grens naar Ha Giang zijn we in feite twee lange dagen "onderweg". We reizen echter relatief comfortabel en dat doorheen een overwegend mooi landschap.

In Vietnam reizen we 6 dagen door Ha Giang provincie. We trekken van dorp naar dorp door de bergen met ons gecharterd busje. Dat busje is zeer comfortabel met voldoende beenruimte en met airco. Elke dag doen we een traject van 3-4 uur verplaatsing. We stoppen waar we willen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:
We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

In vele Chinese hotels krijg je ook een set zeepjes en tandenborstel. Ook de mogelijkheid tot het maken van thee is vaak daar. Het sanitair bevindt zich meestal op de kamer, maar heel soms is het gemeenschappelijk op de gang.

De hotelaccommodatie in Zuidoost-Azië is de laatste 20 jaar spectaculair verbeterd. Het sanitair is meestal zeer degelijk, handdoeken zijn op de meeste plaatsen beschikbaar. Airco is soms aanwezig en waar niet, is er altijd een ventilator. Alleen in de homestays in Ha Giang en de hotels in de buurt van Longsheng zal het comfort beperkt zijn, met kleine eenvoudige kamers en rudimentaire douches en toiletten. Er wordt echter telkens voor gezorgd dat discomfort afgewisseld wordt met beter logement achteraf.

In de meeste hotels is er een “laundry service” beschikbaar tegen een kleine kost maar met een toegevoegde waarde voor de lokale economie (wordt meestal met de hand gedaan door de lokale “wasvrouw”).

Hou er rekening mee dat de bedden in China en Vietnam soms erg "hard" kunnen zijn naar onze normen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
De zuidelijke Chinese keuken van Kanton (Guangzhou) is al lang bekend en geliefd in het Westen en lijkt op het eerste zicht het minst complex. Kenmerkend voor de Kantonese keuken zijn de dunne, heldere sausen, subtiele aroma's en lichte kruiden, kleurige en knapperige groenten, en een beperkt vleesgebruik. In het binnenland is varkensvlees het populairst, langs de kusten allerlei vis, schaal- en schelpdieren. De meest gebruikte kooktechniek is “chao”: snel roerbakken in heel weinig olie op hoog vuur. In de grote steden langs de kust en in de toeristische centra kan je alle keukens van de wereld vinden. Hoe meer je het binnenland intrekt, en zeker in de kleine dorpen, zullen alleen de ingrediënten van de lokale markt gebruikt worden. Hier is zelf brood van tarwe of rogge een zeldzaamheid. Rijst in al zijn vormen is hier het hoofdvoedsel.

De Noord-Vietnamese keuken lijkt heel sterk op de keuken van Zuid-China. Hier en daar proef je toch al de invloed van de Zuid-Vietnamese keuken, die “kruidiger” en pikanter is en meer gebruik maakt van “exotische” ingrediënten zoals citroenmelisse, koriander, munt …. Op tafel zullen de sojasaus, de “nuoc mam”-saus en de rode chili’s nooit ontbreken.

Voor vegetariërs is deze reis geen probleem: er zijn voldoende groenten, fruit en proteïnerijke ingrediënten te vinden om een evenwichtige en smakelijke voeding mogelijk te maken. Verwacht echter niet het Indische raffinement en variatie.

In China en in Vietnam is bier overal te krijgen en is, naar onze normen, goedkoop. Wijn is alleen in de grote steden en in de grotere toeristische centra te vinden. De alomtegenwoordige rijstwijn is de lokaal gestookte “korte drank” die varieert in smaak van ondrinkbaar tot lekker. Bij de frequente lokale ontmoetingen is dit de favoriete drank bij uitstek om de tongen los te maken en om de gastheer eer te bewijzen. Chinezen en Vietnamezen houden van speeches en hierbij dient het kopje rijstwijn in één keer “ad fundum” uitgedronken te worden.

Grote hotel-restaurants en internationale fastfoodketens laten we links liggen. In de grotere steden kunnen we restaurants vinden waar nog andere toeristen van de keuken komen genieten. In het binnenland rond Longsheng en rond Ha Giang zijn er alleen lokale restaurantjes te vinden.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- Ideaal is een soepele reistas (met wieltjes) van maximaal 80 liter en 20 kg. In de stations, luchthavens of grensovergangen zijn niet altijd bagagekarretjes of bagagedragers aanwezig. Af en toe zul je de bagage over een middellange afstand zelf moeten dragen (of rollen) of een verdieping hoger moeten dragen. Stations en grensovergangen in China zijn gigantisch groot. Valies of reiskoffer is niet mogelijk (moeilijk stockeerbaar in minibus). Een grote rugzak mag, maar is in feite niet nodig omdat we geen "trekking" doen.

 • Kleine dagrugzak (voor 2 liter water en wat proviand)

 • Één handdoek als reserve, liefst een synthetische reishanddoek; in de hotels en op de boot zijn handdoeken beschikbaar

 • Zwemgerief

 • Hoofddeksel en zonnebril

 • Zonnecrème en antimuggenmelk

 • Zaklamp (de elektriciteit durft wel eens uitvallen)

 • lakenzak is aangewezen voor de homestays in Vietnam

 • lichte katoenen kledij

 • regenjas

 • lage stapschoenen met een goed profiel

 • persoonlijke medicatie

 • warme trui of fleece
Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 880 EUR.

In China is de officiële munteenheid de Yuan of Renminbi (CNY).
In Vietnam is de officiële munteenheid de Dong (VND).
In Hong Kong is de officiële munteenheid nog steeds de Hong Kong Dollar(HKD). Je overtollige Hong Kong Dollars kun je ter plaatse bij aankomst in China omwisselen in Yuan.

In de meeste steden van China en Vietnam kan je ATM’s vinden met Maestro en/of Mastercard functie. Hou er rekening mee dat deze toestellen buiten dienst of leeg kunnen zijn.

Cash geld in Euro’s wordt op de meeste plaatsen vlot aanvaard en omgeruild. Neem, uit voorzorgsmaatregel, een gedeelte van het budget mee in cash EUR geld (aan te raden: 300 EUR). Neem coupures van 10€, 20€ en 50€ mee.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

In China en Vietnam zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Bewijs van gele koorts is enkel nodig als je afreist van een land waar gele koorts voorkomt.

In Zuid-China en in Noord-Vietnam is er nog steeds een klein risico op malaria, vooral in de lager gelegen gebieden langs de rivieren en moerassen. In de grotere steden is er geen gevaar. In de dorpen bieden de meestal aanwezige muskietennetten geen garantie dat je niet gebeten wordt door een geïnfecteerde mug. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang.

Malariapreventie is voor jou dus misschien wel aangewezen. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte en vochtigheid, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, de soms lange afstanden, het drukke verkeer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

De wandelingen en tochten in de bergen van Noord-Vietnam zijn niet zwaar of lang (max. 5u stappen per dag met maximaal 500 m hoogteverschil). Onze bagage blijft in het hotel of in de minibus, of ze wordt achterna gebracht. We stappen op een rustig tempo, enkel met een dagrugzak met onze proviand en water. De nadruk ligt op het genieten van het landschap en van de couleur locale. Het is niet de bedoeling om sportieve prestaties neer te zetten.

Echte bergschoenen zijn niet nodig; een lage schoen met een goed profiel is echter aangewezen. Bij regen kunnen de kleine paden glad worden.

Indien een bepaalde wandeling je te zwaar lijkt kan een apart programma georganiseerd worden (al dan niet met een aparte lokale gids).

Reisperiode en klimaat

Van juni tot einde augustus kan het zeer warm (35°C) maar vooral zeer vochtig zijn. Reizen kan zeker, maar er is een grote kans op (veel) regen.

Van einde november tot maart kan het koud zijn in Zuid-China en Noord-Vietnam. Van december tot januari kan er sneeuw vallen in de bergen. Temperaturen in de steden komen overdag niet boven 10°C, ’s nachts kan het vriezen. Er hangt vaak een dichte mist en het kan dagen aan één stuk regenen of motregenen. Hotels en huizen hebben geen verwarming! Tijdens deze periode ligt het toerisme in deze regio zo goed als stil.

Het regenseizoen begint meestal einde mei/begin juni en duurt meestal tot einde augustus. Soms duurt het wat langer tot in september.

De beste periode om in de regio te reizen is van april tot begin juni, en van september tot half november.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

China is na Rusland en Canada, 1 van de grootste landen ter wereld. Met een oppervlakte van bijna 10 miljoen vierkante km beslaat het een groot deel van Oost-Azië. Het land kent maar liefst 22.000 km aan landgrenzen (Afghanistan, Bhutan, Myanmar, Hongkong, India, Kazachstan, Noord-Korea, Kirgizië, Laos, Mongolië, Nepal, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Vietnam) en strekt zich van oost naar west bijna 5.000 km uit. De kust van China is bezaaid met duizenden, meestal onbewoonde eilanden. Je treft in China zowel bergketens, woestijnen, hoogland als vlaktes aan. De Mount Everest in Tibet (deels Nepal) is met
8.848 m de hoogste berg maar je kan er ook meerdere bergen spotten die boven de 7.000 m liggen.

Het 'dak van de wereld' ligt in het zuidwesten in de provincies Tibet, Qinghai en Sichuan met een gemiddelde hoogte van 4.000 m.

Het noordwesten van China bestaat ook uit hoogvlaktes maar die gaan 'slechts' tot 1000 m en 2000 m. Deze vlaktes worden gekenmerkt door het Tien Shan-gebergte met pieken tot boven de 7.000 m terwijl in het oosten het laagste punt van China ligt met 154 m onder het zeeniveau. Uiteindelijk deinen de hoogvlaktes uit in de Gobiwoestijn die zich op zijn beurt uitstrekt tot de hoofdstad Beijing, gelegen in een vruchtbare laagvlakte met uitgestrekte landbouwgebieden. Om je een idee te geven, Beijing telt net geen 20 miljoen inwoners.

Shanghai ligt aan de kust en heeft meer dan 25 miljoen inwoners waardoor het één van de grootste metropolen ter wereld is.

Iedereen kent de Chinese Muur: een 6.250 km lange verdedigingswal die ooit het keizerrijk moest verdedigen tegen verschillende vijanden. De Muur strekt zich uit van de omgeving van Beijing tot de regio Sinkiang. Sinds 1987 is hij opgenomen door UNESCO in de Werelderfgoedlijst. Dit wil niet zeggen dat hij op alle plaatsen gerestaureerd en toegangelijk is, dit verschilt sterk van provincie tot provincie.

Fauna en flora

China is een land met de meest diverse dieren- en plantenwereld.

De bekendste dieren zijn de grote panda's die je vooral in de buurt van Chengdu kan bezoeken. Deze panda met een bijzonder hoge aaibaarheidsfactor voedt zich vooral met bamboe en zal je dus alleen in deze omgeving zien. Helaas is dit dier met uitsterven bedreigd en ondermeer daarom gebruiken tal van dierenorganisaties de panda als symbool.

Het is evident dat tal van planten, bomen en bloemen groeien in China. Door de grote geografische verscheidenheid en het verschil in hoogte, kent elk deel van China een specifieke flora. Verrassend is ook dat er meer dan 2.000 eetbare soorten zijn en dat een heleboel planten als medicijn worden gebruikt. Bekend in de oren klinkt zeker en vast ginseng dat een gunstig effect heeft op de bloeddruk en het immuunsysteem.

De nationale bloem is de peony (pioenroos) met vrij grote bloesems in verschillende lichte kleuren.

Staatsvorm

De Volksrepubliek China met aan het hoofd een president bestaat officieel uit 23 provincies.
Zowel Hong Kong als Macao zijn een deel van de Volksrepubliek maar kregen wel de status van een speciaal bestuurlijke regio.

Er zijn ook nog 5 autonome regio's waarvan Tibet (de TAR, Tibetan Autonomous Region) ongetwijfeld de meest besproken is. In 1912 werd Tibet onafhankelijk maar in 1950 trok het bevrijdingsleger het land binnen. Sindsdien behoort het dus ook tot de Volksrepubliek China. In 1959 trok de dalai lama samen met volgelingen naar India in ballingschap. Hun religie wordt onderdrukt en meer en meer Chinezen trekken Tibet binnen waardoor de inheemse bevolking steeds kleiner wordt. Op cultureel vlak echter worden ook delen van India, Bhutan, Nepal en enkele andere provincies van China tot Tibet gerekend. In deze regio's mag je in tegenstelling tot de TAR wel nog vrij rondreizen.

De politieke macht is in handen van Xi Jinping. Hij is sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China.

Bevolking

Dat ze in China met veel zijn, hoeven we niet meer te zeggen. Hoeveel precies ligt moeilijk maar als we schattingen mogen geloven zijn er ruim 1.300 miljoen Chinezen. De bevolkingsgroei ligt zeer laag, mede omdat China streeft naar een 0% bevolkingsgroei. Er is de voorbije jaren een intensieve campagne voor gezinsplanning geweest waarbij men nog slechts één kind mocht hebben. De gemiddelde levensverwachting bedraagt ongeveer 73 jaar. Sinds 2002 is men vrij een tweede kind te hebben.

De eigenlijke Chinezen (Han) vormen ongeveer 92% van de totale bevolking en wonen vooral in het oosten van China. Onderling zijn er ook nog grote culturele verschillen! Bij de overige 8% kunnen we de Tibetanen, Oeigoeren en onder meer de Mantsjoes rekenen.

Sinds de jaren '80 worden niet-Chinese bevolkingsgroepen ook erkend als nationale minderheden die leven in de meer dunbevolkte gebieden. Vaak is het zo dat deze soort volkeren afkomstig zijn van regio's waar de Han-Chinezen naar uitwijken. Politiek gezien is het dus belangrijk om goede banden met hen te onderhouden.

Op veel plaatsen is de bevolkingsdichtheid meer dan 1.000 inwoners per vierkante km. In Shanghai bedraagt dit zelfs 19.000 inwoners per vierkante km.

Economie

De Chinese economie is één van de snelst groeiende economieën ter wereld en blijft constant in ontwikkeling daar waar de vrijemarkteconomie een duidelijke rol is gaan spelen. Toch kan men vaststellen dat de plaatselijke bevolking minder kan meegenieten van de economische welvaart en hun koopkracht niet evenredig mee groeit. Ook het verschil tussen platteland en stad is enorm.

Goedkope arbeidskrachten spelen zonder twijfel een belangrijke rol in deze groeifase: door de lage lonen kunnen bedrijven enorm veel winst maken op de export.

In China zijn er heel wat streekproducten die onderling nogal sterk variëren: van automechanica tot suikerriet, van elektronica tot zijde...

Landbouw blijft belangrijk hoewel men oplossingen zoekt om schaarste van landbouwgronden te vermijden. Rijst en tarwe worden het meest geteeld. Ook de productie van katoen, soja en sesam blijft stijgen.

China is één van de weinige landen ter wereld die over de meeste mineralen beschikt.

Religie

China is een atheïstisch land. Iedereen mag zijn godsdienst kiezen, of heeft er geen. De overheid stimuleert het alvast niet. Het is ook perfect mogelijk in China om overdag boeddhist te zijn en 's avonds een andere religie te beoefenen. Chinezen hechten wel veel belang aan ceremoniële voorouderverering aangezien ze ervan overtuigd zijn dat de ziel in contact blijft met het huidige leven.

Daarnaast zijn ze enorm bijgelovig: het getal 4 bijvoorbeeld, associëren ze met de dood. Zo zijn nummerplaten met het getal 4 goedkoper en zal je in een gebouw niet snel een 4de verdieping vinden (maar wel een 5de of meer).

Toch bestaan er nog steeds traditionele godsdiensten in China: het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme. In bepaalde steden wonen ook een groot aantal islamieten: zo kan je in Xi'an op een lokale foodmarket de heerlijke Arabische keuken proeven.

Het taoïsme heeft een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens de mens streeft naar persoonlijke perfectie. Een vervolmaakte mens volgt de stroom van verandering in perfecte harmonie met zichzelf en de omgeving.

Het confucianisme eigenlijk eerder een filosofie van waarde- en normenpatronen dan religie. Het is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat je niet mag leven zoals je hart het je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Het boeddhisme heeft als grote doel uit de cycli van lijden en wedergeboorten te stappen om op te gaan in het universum. Dit wordt bereikt door de materiële wereld los te laten en met de juiste focus te leven, en zonder afleiding diep in de eigen geest te kijken en zo te begrijpen waar het eigen bewustzijn vandaan komt om de eeuwigheid erachter te leren herkennen.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Chinese bevolking is sterk verschillend van de Europese. De cultuurverschillen zijn dan ook enorm en ze houden er talrijke verschillende gewoonten op na.

 • Wanneer je met Chinezen praat, lijkt het alsof ze soms boos zijn. Dit is echter niet zo; hun stemvolume is nu eenmaal anders.

 • In het verkeer kennen ze vaak geen hoffelijkheid. Je past dus maar beter op als je de straat oversteekt. Ook tijdens het fietsen rijd je beter alleen waar dat mag!

 • Op restaurant is het zeer normaal dat men restjes op de grond gooit. Schrik dus niet als je kippenpoten op de grond ziet liggen! Heel normaal!

 • Je neus snuiten in een zakdoek is onrein en hem wegsteken in je broek al helemaal. Rochelen in het openbaar is sociaal aanvaard.

 • Chinezen hebben angst voor gezichtsverlies. Beledig dus nooit iemand en zelfs als je kwaad wordt, blijf dan glimlachen en ga vooral niet roepen. Als Chinezen het antwoord op je vraag niet weten, zullen ze altijd een fout antwoord geven! Liever dat dan neen zeggen!

 • Neen zeggen of een cadeau weigeren is bijzonder onbeleefd.

 • Chinezen zijn bijzonder nieuwsgierig, willen met elke buitenlander op de foto en voelen graag aan je om er zeker van te zijn dat wat ze zien wel echt is. Ook een spervuur aan vragen is soms zeer normaal. Zoek een manier om hier mee om te gaan.

 • Chinezen kennen geen persoonlijke ruimte.

 • Als je wil aantonen dat je over jezelf spreekt, wijs je met je vinger naar je neus.

 • Als ze je aandacht willen, wenken ze met de hand.

 • Vrouwen die hand in hand lopen zie je regelmatig.

 • Als je bij een Chinees wordt uitgenodigd, neem dan altijd een cadeautje mee. Doe altijd je schoenen uit en sta recht als je aan iemand wordt voorgesteld.

 • Krijg je een cadeau, haal het dan zeker niet uit de verpakking!

 • Je spreekt met hen best niet over politiek, de geboortebeperking en wat er in 1989 gebeurde op het Tienanmenplein.

Tijdsverschil

In China is het in de zomer 6 uur later dan in België, in de winter 7 uur.

Elektriciteit

In China zijn de stopcontacten soms anders dan bij ons. Je neemt best een universele reisstekker mee.

Veiligheid

In China is het veilig reizen. Het land ligt in een seismografisch actieve regio en over de slechte luchtkwaliteit valt ook wel iets te zeggen. Met een mondmasker rondlopen is dan ook zeer normaal!

Meer info vind je op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Geografie

Vietnam is een langgerekt land in Zuidoost-Azië. Van noord naar zuid tel je maar liefst 1.650 km terwijl de breedte varieert tot maximaal 600 km. Op sommige plaatsen is het land slechts 50 km breed. In het Oosten wordt het land begrensd door de Zuid-Chinese Zee, in het Zuiden is dat de Golf van Thailand. Buurlanden zijn China, Laos en Cambodja.

Vietnam kan je verdelen in 3 grote regio's: het noorden van Vietnam is vooral bergachtig gebied waar tal van minderheden wonen en de hoogste toppen van het land herbergt. In dit deel van Vietnam kan je prachtige en stevige meerdaagse trekkingen maken. Een belangrijke levensader is de Rode Rivier die zich kronkelt in het landschap. Ook de hoofdstad Hanoi is hier gevestigd. Het Zuiden wordt gekenmerkt door de vruchtbare delta van de Mekong waar je talrijke rijstvelden zal zien dankzij het afgezette slib. De omgeving is er vlak tot licht heuvelachtig. Het commerciële centrum van het Zuiden bevindt zich in Ho Chi Minh, het vroegere Saigon.

De smalle strook tussen noord en zuid heeft heel wat stranden, duinen en lagunes. Da Nang is hier een naam die bekend in de oren klinkt. In het Zuiden van de streek grenst het Centrale Hoogland waar je ook in contact kan komen met minderheden en het plattelandsleven. Steden die zeker een bezoek waard zijn: de keizerlijke stad Hue en het door UNESCO erkende Hoi An.

Fauna en flora

Samenhangend met de gevarieerde geografie van Vietnam is ook de fauna en flora erg verscheiden.

Het landschap bestaat nog voor ongeveer 35% uit tropisch regenwoud waar je meteen het merendeel van de gevarieerde fauna terug vindt. Het is vooral in de hoger gelegen gebieden dat je dit regenwoud treft. Op de vlaktes, waar het veel droger is, komt savanne en mangrove voor.
In de Mekongdelta kan je buiten de sterk ontwikkelde rijstteelt ook enorm veel verschillende soorten fruit en vruchten spotten en proeven. In Vietnam tref je heel vaak de mooie rode lotus aan, de nationale bloem.

Vietnam is een land waar verrassend genoeg, nog af en toe onbekende dierensoorten worden gespot. De andere zijde is natuurlijk dat ook veel zoogdieren met uitsterven bedreigd zijn. Hoewel het land nog enkele apensoorten, tijgers, neushoorns en olifanten telt, zal je deze tijdens je reis moeilijk vinden. Buffels daarentegen vind je overal. Ook slangen kom je af en toe tegen, er zijn zelfs markten waar ze verkocht worden.

Staatsvorm

Vietnam kent zowel op internationaal vlak als intern, tussen Noord en Zuid een zeer woelig verleden. Pas na de Tweede Vietnamoorlog (1975) tussen Amerika en Noord-Vietnam kwam er, onder hevig protest van Europa en de Verenigde staten, eindelijk een wapenstilstand.

Momenteel staat aan het hoofd van Vietnam president Tran Dai Quang. Vietnam is officieel geen communistisch land meer maar toch is hun maatschappij hierop nog steeds gebaseerd: er geldt nog steeds een censuur, kritiek op de politiek wordt niet getolereerd en zelfs het internet wordt niet algemeen aanvaard. Meer jongeren pleiten tegenwoordig wel voor meer vrijheden, voorop op economisch vlak dan.

Over de Vietnamoorlog valt uiteraard veel meer te vertellen. Tijdens de reis pikt onze begeleider hier graag op in.

Bevolking

Vietnam heeft ongeveer 95 miljoen inwoners waarvan de meeste leven in de delta van de Rode Rivier en de Mekong. Het land telt maar liefst 54 etnische groepen, waarvan de groep Vietnamezen de grootste groep vormt. Binnen deze groep van 'Viet' vind je vooral veel Chinese afstammelingen. Dat de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed wordt door China hoeft dus niet te verbazen.

In het Midden en Noord-Vietnam vind je een andere grote groep, de 'Moi'. Voor deze bergvolkeren ligt de levensstandaard lager dan de rest van het land. Vaak hebben ze zelfs niet dezelfde rechten als de 'Viet' maar hier is wel verbetering merkbaar. Jongeren mogen ook studeren aan universiteiten en het dragen van hun eigen klederdracht en het in ere houden van hun tradities wordt terug getolereerd. Enkele voorbeelden van deze minderheden zijn de Hmong- en Dao-gemeenschap.

Daarnaast leven er ook Khmer in voornamelijk Mekongdelta en Cham van het vroegere koninkrijk dat bestond in centraal-Vietnam.

Economie

Vietnam is de op 1 na grootste rijstexporteur ter wereld. Naast rijst, zijn ook cashewnoten, koffie, thee en rubber belangrijke exportproducten. Ook de groeiende toeristische sector draagt bij tot een betere economie.

Dankzij het succes van de Doi Moi, een economisch hervormingsproces in de jaren 80 waarbij handelscontacten met het Westen werden opengesteld, kent de Vietnamese economie een sterke groei. Er kwamen tal van buitenlandse investeringen die ervoor zorgen dat het werkloosheidscijfer daalde. Ho Chi Minhstad blijft het kloppende commerciële hart van Vietnam.

Uiteraard is - dankzij hun lange kustlijnen en uitgebreid rivierennetwerk - ook de vis export een belangrijk gegeven.

Religie

Vietnam kent een vrijheid van godsdienst en de wet moedigt ook de uitoefening van een bepaalde godsdienst niet aan. Vandaag merken we echter dat religie weer belangrijk wordt en we eigenlijk 3 belangrijke godsdiensten kunnen onderscheiden: het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme waarbij misschien voor de 2 laatste godsdiensten een beetje meer uitleg hoeft. In het taoïsme heeft men een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens zijn eigen natuur moet volgen zonder dat hem beperkingen van buitenaf worden opgelegd. Alles ontstaat uit eigen beweging.

Het confucianisme is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat men niet mag leven zoals je hart je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Vietnam is de bevolking over het algemeen vrij gereserveerd hoewel ze altijd klaar staan om je te helpen als je er naar vraagt.

 • Bij een ontmoeting met een man is een handdruk het meest geschikt. Een vrouw begroet je best met een glimlach.

 • Toon nooit aan iemand je voetzolen.

 • In boeddhistische tempels trek je je schoenen uit, terwijl je in Chinese tempels ze best aanhoudt.

 • Hou er rekening mee dat een Vietnamees je vraag mogelijk niet begrepen heeft, ook al laat hij blijken dat dit wel zo is. Vietnamezen lijden niet graag aan gezichtsverlies.

 • Sorry zal je niet makkelijk horen als een verontschuldiging op zijn plaats is, een glimlach volstaat voor hen.

 • Niet getrouwd zijn wijst op groot ongeluk voor de Vietnamezen. Stel ze dus gerust door te zeggen dat je het wel zeker van plan bent! Idem met kinderen!

Tijdsverschil

De tijd in Vietnam: Belgische tijd + 6u00 (winter) en + 5u00 (zomer).

Elektriciteit

Een universele reisstekker is niet nodig in Vietnam. Belgische stekkers passen op Vietnamese stopcontacten. Het voltage is 220 volt. Hou wel rekening met mogelijke stroomonderbrekingen.

Veiligheid

In Vietnam kan veilig gereisd worden. Waakzaamheid voor kleine criminaliteit is echter altijd aangewezen.

Het reisadvies voor Vietnam kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.