Overslaan en naar de inhoud gaan

Reis door drie eigenzinnige Afrikaanse landen voor de belevenis van je leven! We bezoeken toeristische hoogtepunten zoals de Masai Mara, maar treden ook van de gebaande paden wanneer we van centraal-Kenia tot aan de grens met Ethiopië rijden. Een hobbelig parcours voor de doorwinterde reiziger langs ruwe schoonheid en stoffige dorpen. Het comfort is minimaal, maar de ervaring des te indrukwekkender!

De hoogtepunten van deze reis

ethiopie

Mooie natuur en prachtige bevolkingsgroepen

kenia

Het gevoel van on the road te zijn, met regelmatige tussenstops voor foto's!

ethiopia

Spontane ontmoetingen met de locals

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Oeganda

Het ViaVia Joker Reiscafé in Entebbe is de ideale uitvalsbasis om ons avontuur te starten. Al fietsend verkennen we de stad en ontmoeten we Oegandezen. Wie graag naar Afrika trekt, krijgt vroeg of laat te maken met de machtige Nijl. Ontdekkingsreizigers gingen jarenlang fanatiek op zoek naar de bron van Nijl en het was in Jinja, in Oost-Oeganda, dat John Hanning Speke ze meende te vinden en er zijn vlag plantte. Via de hoofdstad Kampala rijden we naar die plek waar je kan raften (facultatief, richtprijs: 125 USD voor halve dag) op die bruisende Nijl of voor een tocht in de omgeving, te voet, te paard of met mountainbike. Vanuit Jinja zetten we koers naar het oosten, met als doel: de grens met Kenia.

2 Dag 6-12
Kenia

Eens de grens over reppen we ons naar één van ‘s werelds meest befaamde wildparken: de Masai Mara. De meer dan 1 miljoen gnoes zitten tijdens onze zomermaanden aan Keniaanse kant. Ze steken vanuit de Serengeti de grens met Tanzania en de Mararivier over, met in hun kielzog grote aantallen zebra’s en tal van roofdieren op de loer. Na een safari op zoek naar de ‘big five’ genieten we aan de oevers van Lake Naivasha. Hell’s Gate National Park is op fietsafstand, we mountainbiken er tussen de zebra’s en ander wild. Daarna gaan we een traject aan dat slechts weinigen op hun palmares hebben staan: de oversteek van centraal Kenia door woestijngebied naar het noorden van het land en de grens met Ethiopië. We belanden in een wereld van ruwe schoonheid en dorre vlakten. We bezoeken een Samburudorp en een stoffig woestijnstadje, vooral rijden in de hitte door het eindeloze niets maakt hier indruk!

3 Dag 13-23
Ethiopië

In Moyale, net over de grens met Ethiopië hebben we afspraak met onze 4x4 jeeps. Verwacht echter geen comfort, de wegen zijn vaak in slechte staat. We trekken naar de Omovallei op zoek naar plaatselijke markten waar authentieke volken hun handelswaar promoten, een kleurrijk schouwspel! We wandelen naar dorpen van verschillende volken om contact te maken met de mensen en om hun manier van leven en tradities beter proberen te begrijpen. Dat de populatie van Ethiopië per jaar gigantisch toeneemt, is merkbaar aan de grotere dorpen en steden die we voorbijrijden. Vaak zijn we de enige auto’s in straten vol mensen, karren en vee. We zwenken af naar Abijata Shalla om te genieten van de meren met duizenden flamingo’s en te baden in warmwaterbronnen. Door de Rift Valley rijden we richting Addis Abeba, de hoofdstad die weer een heel ander beeld van Ethiopië geeft. Hier kijken we naar Lucy, één van onze beroemde voorouders wiens skelet ons in het nationaal museum in Addis Abeba het verhaal vertelt van de evolutie van de mens. 

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Entebbe en Addis Abeba - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 9-daagse jeeptocht in het zuiden van Ethiopië (ontbijten/lunches, logies en transport)
 • Welkomstmaaltijd in ViaVia Joker reiscafé Entebbe
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visa, activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 07 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Jinja, daar waar de Nijl ontspringt, is er voor elk wat wils zoals fietsen, wandelen... - Een fiets- en/of wandeltocht in een nationaal park in Kenia - Een aparte belevenis: de verplaatsing van Isiolo(Kenia) naar de grens met Ethiopië, ongeveer 250km doorheen niet-toeristisch Afrika!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Tijdens de ganse reis houden we het aspect duurzaamheid in het oog, zowel tijdens ons verblijf in Masaï Mara(kampement) als tijdens de andere verblijven. Ook zitten we soms in gebieden waar zeer weinig of geen toeristen zijn. We verblijven er tussen de lokale bevolking met alle repect voor mens en natuur.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. - Een overlandreis brengt je naar niet-toeristische dorpjes en grensovergangen, waar enkel locals komen. Spreek mensen aan en ontdek het echte Afrikaanse leven! - We bezoeken een Umajodorp van de Samburustam in Noord-Kenia. - In Zuid-Ethiopië bezoeken we samen met een lokale gids verschillende dorpen en markten, en leggen we contact met verschillende stammen. We gaan er echt lokaal, weg van de toeristen. - Ontbijt in lokale eetgelegenheden, bezoek lokale cafés, stop met je jeep als je iemand tegenkomt, ...: de mogelijkheden tot interessante ontmoetingen zijn eindeloos.

Documenten

Voor Oeganda heb je een internationaal paspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is na vertrek uit Oeganda, evenals een visum. Als je Oeganda bezoekt in combinatie met Oeganda en/of Kenia, kan je best opteren voor een East African Visum. Als je Oeganda als eerste land bezoekt, dan kan je het visum online aanvragen via https://visas.immigration.go.ug/. Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren! Voor Kenia heb je een internationaal paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Kenia. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Bezoek je Kenia in combinatie met Oeganda en/of Rwanda en begin je de reis in Kenia, dan kan je best een East African Visum aanvragen aan de grens of in de Keniaanse ambassade/consulaat. Bezoek je enkel Kenia, dan heb je een visum nodig dat je online kan aanvragen via https://immigration.ecitizen.go.ke. Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren. Voor Ethiopië moet je internationaal paspoort tenminste nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Ethiopië. Het visum kopen we ter plaatse op de luchthaven aan (behalve voor de reis 'Van Entebbe naar Addis' omdat we Ethiopië overland binnenkomen). Dit visum is 1 maand geldig en kost 50 USD. Neem voor alle zekerheid ook steeds 1 (of 2) recente pasfoto(’s) mee! Je kan het visum ook online aanvragen via https://www.evisa.gov.et/. Het visum kost dan 52 USD.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Kenia en Oeganda moet je een East Africa Visum online aanvragen. De procedure is als volgt. - Zorg voor een scan (PDF of JPEG max 250kb per document/scan) van deze documenten vóór je aan je aanvraag begint: 1. een kopie van je paspoort (bio data page)en een recente pasfoto (volgens geijkte afmetingen) 2. reisschema (dit krijg je na de vertrekvergadering van je reisbegeleider) 3. retourticket(dit krijg je van je reisbegeleider na de vertrekvergadering) 4. vaccinatie-certificaat (gele koorts)

Surf naar: https://www.visas.immigration.go.ug/ 1. Kies: Visa - Category: East Africa Tourist Visa 2. Vul het online formulier in: Bij contact in Oeganda: ViaVia Travellers Café Entebbe; Bij date of arrival: 14 July 2019; Bij Point of entry or where you want to have your visa personalised: Entebbe; Bij duration of stay: Enter the duration of stay requested. It shall be within 3 month/s and 3 month/s (je kan hier dus enkel 3 maanden invullen). 3. Upload de gevraagde documenten via PDF, JPEG, PNG of BMP. Minimum file size is 5 KB. Maximum file size is 250 KB. 4. Je ontvangt een e-mail met bevestiging van ontvangst van je aanvraag. Je dient nog online te betalen. Hiervoor heb je de gegevens in de e-mail nodig en klik je op de link in de e-mail. 5. Online betalen kan met Visa of MasterCard, 100 USD + 3 USD kosten 6. Per mail krijg je een 'pre-approval document', print dit én breng dit mee op reis met je paspoort, pasfoto, reisschema, retourticket en vaccinatie-certificaat.

Voor Ethiopië vraag je je visum op de ambassade aan. Je zal zien op de website van de ambassade dat er ook een online applicatieproces bestaat. Dit is echter enkel geldig voor reizigers die via Bole International Airport aankomen in Ethiopië. Reizigers die via land de grens over steken, wat het geval is voor de UGAD-reis, zijn nog steeds verplicht om hun visum op de ambassade in Brussel aan te vragen. 1. Download en print het formulier: http://www.ethiopianembassy.be/wp-content/uploads/Visa-Application-Form.pdf 2. Vul in, duid Tourist Visa - 1 month/single entry aan, Date of entry in Ethiopia: 24 July 2019, Lenght of stay in Ethiopia: 11 days 3. Recente pasfoto toevoegen aan het document 4. Ga naar: Embassy of Ethiopia in Brussels, Avenue de Tervuren 64, 1040 Brussels. (Tussen metro- en tramhaltes Merode en Montgomery) Openingsuren: MA - VRIJ 9u - 13u. 5. Het visum betaal minstens drie dagen voor je naar de ambassade gaat via overschrijving. Bedrag = 36€. IBAN = BE53 3631 2148 4153. BIC = BBRUBEBB. In de mededeling vermeld je je eigen naam (of de naam van de persoon waarvoor je een visum aanvraagt). Neem een print van de bevestiging van betaling met je mee naar de ambassade. Opgelet: betalen op de ambassade zelf kan niet (niet in cash, noch per bankkaart).

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. In Oeganda en het eerste stukje Kenia kunnen we gebruik maken van matatu's, het vervoermiddel waar ook de lokale bevolking gebruik van maakt. Wat verderop in Kenia schakelen we over naar een combinatie van jeeps en minibusjes. Het desolate noorden van Kenia en Ethiopië doorkruisen we met jeeps/gecharterd vervoer.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Het slaapcomfort op deze reis is af en toe minimaal met mogelijke onderbreking van water- en elektriciteitsvoorzieningen. Lakens zijn niet altijd voorzien en soms zijn er geen handdoeken op de kamers. In Oeganda overnachten we in een backpackersparadijs in tenten, in Kenia in kleine hostels. De logementen in Ethiopië zijn zeer verscheiden, gaande van eenvoudige pensionnetjes tot een hele mooie lodge op een wondermooie locatie aan de rand van een vulkaanmeer en een uitzicht om nooit te vergeten…

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - Matoke: dit is een puree gemaakt van groene bakbananen die vaak gegeten wordt met een pindasaus - Ugali: een soort van polenta die gemaakt wordt van maïsmeel en die gegeten wordt met bruine bonen en spinazie - Verder verschillende aardappelsoorten, Indische gerechten zoals samosa's (bladerdeeg met vulling)en chapati's (soort pannenkoek) en vers fruit (ananas, mango's, papaya's, ....) - Overheerlijke vis, zoals tilapia en nijlbaars, vinden we aan Lake Victoria - Injera: dit Ethiopische nationale gerecht is een soort deegpannekoek die opgediend wordt met allerlei soorten pikante of minder pikante sausbereidingen met vis, vlees of puur groenten. - We kunnen ook geit proeven, één van de hoofdschotels van de plaatselijke bevolking. - Meestal kan er ook worden teruggevallen op een 'basic' westers aanbod, bestaande uit kip met frieten, een spaghetti of enkele soorten pizza's. De eettenten variëren van zeer rudimentair tot zeer lekker...

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Daar we bijna nooit onze bagage moeten dragen kunnen zowel een rugzak als een soepele reistas. We hebben onze bagage steeds bij ons in het transport. Een dagrugzak is nodig voor uitstappen en dagtochten.

 • (lichte) slaapzak of lakenzak
 • muskietennet met 1-puntsophanging (geïmpregneerd)
 • wandelschoenen (met een goede grip) en sandalen
 • lichte kledij (zowel qua kleur als gewicht)
 • hemd/blouse met lange mouwen (zowel voor zon- als mugpreventie)
 • warme trui/fleece en lange broek
 • voldoende zonnewerende producten (hoed, sjaal, zonnemelk, …)
 • zwemgerief
 • reisapotheek (met bescherming teggen muggen en malaria prophylaxie)
 • stekker van het Engelse type of 'worldstekker' met alle aansluitingen in 1 bloktype
 • beker, plastic bord, bestek, zakmes

Neem niet al te nieuwe en niet te veel kledij mee. Ze zien serieus af onderweg en bovendien zijn er veel mogelijkheden om je kleren te (laten) wassen.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voorzie 1.390 USD

In Oeganda is de officiële munteenheid de Uganda Shilling (UGX). Richtkoers (op 29/8/2019): 10.000 shilling = € 2,42 In Kenia is de officiële munteenheid de Keniaanse Shilling (KES) Richtkoers (op 29/8/2019): 100 KES = € 0,86 In Ethiopië is de officiële munteenheid de Ethiopische Birr. Richtkoers (op 29/08/2019): 10 Ethiopische Birr = € 0,30 Voor de meest recente wisselkoersen: zie www.oanda.com/currency/converter

Neem het grootste deel van je budget mee in cash dollar of euro. Krediet- en een bankkaart kan je meenemen als bijkomende zekerheid, maar ze zijn vaak niet bruikbaar op de plaatsen die deze reis aandoet.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteit:

 • raften in Jinja, Oeganda: richtprijs: halve dag 125 USD en hele dag 145 USD
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd om in dit water te zwemmen of pootje te baden. Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. We maken enkele wandelingen of fietstochten naar eigen keuze. Een ietwat sportieve ingesteldheid is hiervoor voldoende. Vergeet ook niet dat dit een roadreis is: het vele transport, soms in moeilijke omstandigheden, vraagt veel van lijf en leden. Eveneens belangrijk is een ‘open mind’, positieve mentale ingesteldheid en aanpassingsbereidheid. Zo verteer je beter het gebrek aan comfort & privacy, de andere voedingsgewoonten, de andere cultuur en de vermoeidheid na het leveren van een inspanning bij grote hitte en hoge luchtvochtigheid. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint!

Reisperiode en klimaat

Oeganda ligt op de evenaar. De meeste regen komt voor van midden september tot november en van maart tot mei. Maar zelfs tijdens het regenseizoen schijnt vrijwel dagelijks de zon. Rwanda ligt net onder de evenaar. De meeste regen komt hier voor van eind september tot midden december en van midden februari tot begin juni. De beste periode voor een tocht naar de gorilla’s is tijdens het lange droge seizoen van juni tot september en tijdens de korte droge periode van half december tot half februari.

Hoewel Kenia aan de evenaar ligt, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald. Nairobi is gelegen op een hoogte van 1.820 m en het is er beduidend frisser. De temperatuur in de Rift Valley ligt meestal nog rond de 20°C, maar kan van juni tot augustus dalen tot 10 à 15°C. In de maanden september tot maart kan deze oplopen tot 25°C. De meeste regenval is van maart tot mei, en de droogte is van juni tot oktober/november. Het klimaat rond Lake Victoria is warm en meestal vochtig. Deze streek ligt op een hoogte van meer dan 1.000 m. De temperatuur ligt meestal rond de 25°C, maar kan in sommige streken oplopen tot 35°C, of ook dalen tot 18°C. De vochtigste periode is van maart tot mei, de droogste maanden zijn juli tot oktober. Neerslag komt normaal niet boven 200 mm.

In het centrale en noordelijke deel van Ethiopië duurt hetregenseizoen van midden juni tot begin oktober. In het zuiden van het land begint het regenseizoen meestal een paar weken later en stopt ook wat vroeger. In de Tigrayregio gebeurt het dat er gedurende het hele jaar geen druppel regen valt, met alle gevolgen vandien. De temperatuur is meestal zeer aangenaam overdag ( 20 -25 °C ). Afhankelijk van de hoogte durft het ’s nachts serieus afkoelen tot onder 0°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Ethiopië
Geografie

Oeganda ligt in Oost-Afrika op de evenaar. Het grenst aan de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. Qua oppervlakte is Oeganda bijna 8 keer zo groot als België. De grens met Tanzania loopt voor een stuk door het Victoriameer, dat deels tot Oeganda, deels tot Tanzania behoort. Het meer is het grootste van Afrika en het tweede grootste zoetwatermeer op aarde (bijna 2 keer zo groot als België). Het is ook een belangrijke bron van water voor de Nijl. Daarnaast bestaat het landschap van Oeganda voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621 m, het hoogste punt is de Margheritapiek op Mount Stanley met 5.110 m. Oeganda is ook een vruchtbaar land, vooral het zuidelijke deel. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is de vegetatie armer. Ongeveer 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

Fauna en flora

Niemand heeft beter de uitbundige dieren- en plantenweelde van Oeganda beschreven als Sir Winston Churchill, toen hij als correspondent in Afrika werkzaam was: ‘De trouwe lezers van mijn reisverslagen zullen willen weten welke boodschap ik mee terugbreng. Ik kan het in enkele woorden uitleggen: concentreer u op Oeganda! Wat een schoonheid, wat een rijke variëteit in vorm en kleur, wat een overvloed aan natuurschoon, wat een rijkdom aan planten, vogels, insecten, reptielen en groot wild, en dat alles in een onmetelijke ruimte…! Oeganda is werkelijk de parel van Afrika.’

In de vele natuurparken en wildreservaten worden dieren en planten beschermd, en elk park heeft zijn eigen karakteristieken. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven, in Bwindi Impenetrable N.P. leven zeldzame berggorilla's, in Kibale Forest voelen chimpansees zich thuis. In de meeste parken leven olifanten en giraffen, maar ook buffels, nijlpaarden, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen en bavianen. Jammer genoeg zijn er ook stropers aan het werk. Ook voor vogelliefhebbers heeft Oeganda veel te bieden. Er zijn 9 soorten ijsvogels, 8 soorten neushoornvogels, 8 soorten bijeneters, en nog veel, veel meer...

Uitdagingen zijn de ontbossing en de erosie van de vruchtbare bodem. In het Victoriameer heerst dan weer een waterhyacintenplaag. Deze waterplanten groeien zo snel dat andere planten en dieren in de verdrukking komen en dood gaan.

Staatsvorm

Oeganda is een republiek met als staatshoofd president Museveni. Het parlement telt 282 leden waarvan 214 direct gekozen en de rest wordt aangesteld door kiescolleges. Om de 5 jaar zijn er verkiezingen. De laatste verkiezingen dateren van 18 februari 2016.

Vanaf 1962, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, tot 1998, kende Oeganda een grote instabiliteit met 8 regeringswisselingen en enkele wrede, dictatoriale regimes (Obote, Idi Amin en opnieuw Obote). Burgeroorlog en het uitschakelen van honderdduizenden tegenstanders gingen daarmee gepaard. De wankele, politieke situatie van het land zou ondermeer te wijten zijn aan de enorme etnische verscheidenheid van Oeganda. Sinds Museveni het land bestuurt (1986-heden), gaat het bestuurlijk met het land beter. Zo is er sinds 2005 is een meerpartijenstelsel, maar persvrijheid is er evenwel niet.

Bevolking

In Oeganda leven meer dan 41,5 miljoen mensen, in de hoofdstad Kampala wonen 1,9 miljoen mensen. De bevolking van Oeganda behoort tot één van de jongste van de wereld. Bijna de helft van de inwoners is jonger dan 15 jaar, 70% is jonger dan 25 jaar en slechts 4.5% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 55 jaar, voor mannen 54 en voor vrouwen 57 jaar. Een groot probleem vormt aids. De regering doet er gelukkig veel aan om mensen over deze verschrikkelijke ziekte te informeren.

In Oeganda leven meer dan 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Baganda 16.9%, Banyankole 9.5%, Basoga 8.4%, Bakiga 6.9%, Iteso 6.4%, Langi 6.1%, Acholi 4.7%, Bagisu 4.6%, Lugbara 4.2%, Bunyoro 2.7%. Buiten de steden leven de mensen vooral van de landbouw. Vanwege de droogte en de zware leefomstandigheden in het noorden trekken veel mensen uit deze gebieden naar de steden, in het meer vruchtbare zuiden. In die stedelijke gebieden wonen ook veel Indiërs. Tijdens de Britse kolonisatie werden Indische arbeidskrachten aangetrokken voor de aanleg van spoorlijnen. Na de onafhankelijkheid bleef een groot deel van hen in Oeganda wonen.

Economie

Oeganda kende lange tijd alleen maar oorlog en Oeganda takelde af tot één van de armste landen ter wereld. Sinds de politieke stabilisering vanaf 1986 herstelde de economie zich geleidelijk aan en ook de levensstandaard verbeterde. De laatste jaren zit Oeganda in het midden van een economische explosie. Maar de groeicijfers hebben enkel impact op een klein deel van de Oegandese bevolking. Sectoren als telecommunicatie, infrastructuur, wegenaanleg, enz. groeien snel. Toch leeft nog steeds 82% van de Oegandezen van de landbouw. Die landbouwactiviteit concentreert zich op de productie van koffie, thee, katoen, rietsuiker, fruit en groente. Het land beschikt over substantiële natuurlijke hulpbronnen waaronder goud, koper, kobalt en uranium. In 2006 werd een grote olievoorraad, naar schatting 2 miljard vaten, gevonden bij het Albertmeer, tegen de grens met de Democratische Republiek Congo. Die rijkdom heeft het potentieel om de economie te transformeren maar toch gebeurt het niet. Aanvankelijk had het land niet de middelen om mineralen, olie en aardgas goed te exploiteren, vandaag worden nog steeds niet-duurzame mijnbouwmethodes gehanteerd en zijn de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden slecht.

Religie

In Oeganda is 42% van de bevolking is katholiek, 42% protestant en 12% moslim. Ongeveer 4% van de bevolking hangt een inheemse godsdienst aan. Animistisch geloof is vaak vermengd met andere godsdiensten. Nu er opnieuw Aziatische werkkrachten worden aangetrokken, neemt de islam weer in betekenis toe. De islam wordt echter op milde wijze beleden.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Hoewel elke regio zijn eigen tradities heeft, houden alle Oegandezen van dansen, zingen en feesten. Elke stam heeft zijn eigen muziek die hij doorgeeft van generatie op generatie.

 • Oegandezen zijn erg vriendelijk en voor een persoonlijke begroeting wordt tijd gemaakt. Ze willen weten hoe het gaat en elk gesprek wordt met uitgebreid handenschudden afgerond. Het wordt ook als onbeleefd beschouwd als je doorloopt terwijl iemand een praatje met je wil maken. Ook tijdens het praten loop je niet gewoon door.

 • Oegandezen houden van omhelzingen. Zodra je iemand iets beter kent, wordt er bij een ontmoeting stevig geknuffeld. Je hand gedurende het gehele gesprek vasthouden kan ook.

 • De christenen in Oeganda zijn streng gelovig. Homo’s worden niet geaccepteerd en ook abortus is verboden.

 • Bij een huwelijk betaalt de man een bruidsschat aan de schoonfamilie. Hoe hoger de status van de bruid, hoe meer koeien de man zal moeten schenken.

 • 'Wij hebben de klok en de Oegandezen de tijd!' Afspraken zijn dan ook moeilijk te maken.

 • Mzungu’s (blanken) worden door kinderen nageroepen met 'Hi mzungu, how are you?’ en ze zullen steevast je hand willen vastpakken.

 • In een auto bestemd voor 6 personen passen er minstens 15, ook al vraagt dat wat gepuzzel.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Oeganda 1 uur later dan in België en in de winter is dat verschil 2 uur.

Elektriciteit

Het hoogspanningsnet in Oeganda gebruikt 220/240 volt, met een Engelse 3-polige stekker. Een wereldstekker is dus aangewezen.

Veiligheid

Een uittreksel van het advies van het ministerie van Buitenlandse zaken m.b.t. Oeganda:

'Oeganda is een relatief veilig land voor toeristen (uitgezonderd bovenvermelde regio's). Toch doen zich incidenten voor van kleine criminaliteit, zoals diefstal van handtassen, gsm's, inbraken in huizen en auto's, enz. Bijgevolg wordt afgeraden onnodig waardevolle voorwerpen of grote sommen geld bij zich te hebben of in auto's achter te laten of zich ’s nachts te voet te verplaatsen in onverlichte buurten.'

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Geografie

Kenia ligt in het oosten van Afrika, pal op de evenaar. In het zuidoosten grenst het land aan de Indische Oceaan, met voor de kust enkele koraaleilanden. Verder heeft Kenia grenzen met Somalië in het oosten, Ethiopië en Soedan in het noorden, Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. Nairobi is de hoofdstad. Het landschap is zeer gevarieerd. De Grote Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Kenia het landschap. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan in Kenia, Mount Kenya met zijn 5.199 m de hoogste is. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Turkana, Lakde Navaisha en Lake Nakuru maken deel uit van dit gebied. Het noorden van Kenia bestaat voornamelijk uit een hete, droge en stoffige (semi)woestijn. De kustlijn is gekenmerkt door mangroven, brede palmstranden, rotsen en kliffen.

Fauna en flora

Het wildbestand van Kenia is spectaculair. Zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten. Er zijn 49 nationale parken en reservaten, en allen zijn ze een bezoek meer dan waard. Kenia is het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big five', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote vijf' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit Tanzania naar Masai Mara op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little five' (olifantspitmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? Kenia is ook een topbestemming voor vogelaars en vogelliefhebbers, met bijna 1.000 verschillende soorten,waarvan 6 endemisch. Vogels kunnen het hele jaar worden gespot maar tijdens het regenseizoen zijn er ook nog migrerende vogels van en naar Europa te zien.

Ook de flora is heel divers. Kenia heeft meer dan 800 inheemse boomsoorten waarvan een aantal ook bekend staat om hun geneeskrachtige, giftige of stimulerende eigenschappen. Helaas vindt in Kenia ook ontbossing plaats door illegale houtkap. Hardhoutbomen worden veel gebruikt voor houtsnijwerk en om meubels van te maken. De bekendste bomen zijn de acacia, baobab, jacaranda (paarse bloemen), flame tree (rode bloemen) en sausage tree (met worstvormig fruit).

Staatsvorm

Kenia is een republiek met veel macht voor de president. Elke 5 jaar zijn er presidentsverkiezingen. Na de verkiezingen stelt de president zelf zijn kabinet samen uit de gekozen parlementsleden. Hij wijst tevens de vice-president en de overige parlementsleden aan. In 2010 werd een referendum gehouden over een nieuwe Keniaanse grondwet, die onder meer de macht van de president moet inperken ten gunste van het parlement en de regio's. Kenia is verdeeld in 8 provincies en 82 districten. Die staan echter onder direct gezag van de president waardoor de decentralisatie beperkt blijft. Elk dorp heeft een eigen chief, een vooraanstaand stamlid dat de belangen van de gemeenschap bij de overheid behartigt. Kenia wordt al jaren geplaagd door grootschalige corruptie. Alle lagen van de overheid zijn ermee besmet: van chanterende politieagenten via omkoopbare rechters tot politici die steekpenningen ontvangen.

De verkiezingen in maart 2013 verliepen zonder grote problemen, dit in tegenstelling tot die van 2007 die aanleiding gaven tot een golf van geweld. Al sinds de onafhankelijkheid in 1963 beconcurreren 2 stammen, de Kikuyyu en de Luo, mekaar om de macht. Beide zijn goed vertegenwoordigd in overheidskringen.

Eind oktober 2017 is Uhuru Kenyatta, zoon van Kenia's eerste president, Jomo Kenyatta, herverkozen als president. Hij is een Kikuyyu. Tijdens verkiezingen van augustus 2017 kwam Kenyatta ook als winnaar naar voren, maar dat resultaat werd aangevochten door oppositieleider Raila Odinga, volgens hem werd op grote schaal gefraudeerd tijdens de verkiezingen. Uiteindelijk verklaarde het hooggerechtshof de tweede verkiezingsronde van eind oktober toch geldig.

Bevolking

Kenia telt ongeveer 47 miljoen inwoners waarvan de meeste in het zuiden, het zuidwesten en de kuststrook langs de Indische Oceaan wonen. 24% woont in een stad. Nairobi is de grootste stad met 3,4 miljoen inwoners. De bevolking is erg jong met 61% jonger dan 25 jaar en slechts 6% ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 63 jaar, 65 jaar voor vrouwen, 62 jaar voor mannen. Aids is een belangrijk probleem.

Kenia is een land met een grote etnoculturele diversiteit. De ca. 47 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, andere Afrikanen 15%, niet-Afrikanen (Aziaten, Europeanen en Arabieren) 1%. De Masaï is de beroemdste stam (ca. 1,5%). Voor dit herdersvolk is het aantal stuks vee dat ze bezitten het allerbelangrijkste. De Samburu zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Masaï. Zij wonen nog steeds zoals vroeger en ook hun levensstijl is nauwelijks veranderd. De Turkana (ca. 1,3%) wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkanameer en de Rift Valley. Tot de Turkana behoort ook de El Molo. Qua aantal is het het kleinste volk van Kenia.

Economie

De Keniaanse overheid staat voor grote uitdagingen zoals het bestrijden van de corruptie, de hoge werkloosheid en het chronische begrotingstekort. Toch zijn er belangrijke ontwikkelingen: in maart 2012 stootte een Brits bedrijf op olie in het noorden van Kenia en in 2013 werd een enorm ondergronds waterbassin gevonden in het noordwesten, het gebied van de Turkana. Deze nieuwe waterbron zou het land de komende 70 jaar van water kunnen voorzien. (Volgens Unesco hebben 17 miljoen Kenianen vandaag geen toegang tot schoon drinkwater). Grootschalige distributie vereist echter het boren van gaten en het installeren van pompen in de regio. En dat vraagt geld, apparatuur en onderhoud. Ook om de olie commercieel te kunnen exploiteren zijn pijplijnen en een grote haven nodig.

De meerderheid van de beroepsbevolking werkt nog steeds in de landbouw. Kenia voorziet zichzelf volledig van voedsel uitgezonderd graan en kan nog veel uitvoeren naar het buitenland. Kenia’s belangrijkste landbouwproducten zijn: sisal, pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel), tarwe, suiker, ananas, katoen, koffie,thee en bloemen. Enkele Nederlandse bedrijven hebben geïnvesteerd in de teelt van bloemen.

Ook toerisme is van enorm belang voor Kenia. Het is dan ook de snelst groeiende sector.

Religie

82% van de Keniaanse bevolking belijdt een of andere vorm van christendom en is dan ook lid van een van de vele kerkgenootschappen. 57% is protestant, 23% rooms-katholiek en verder zijn er nog presbyterianen, anglicanen, baptisten, methodisten, quakers en zeer veel afgeleiden, elk met een eigen kerk. 11% van de Keniaanse bevolking is moslim. De moslimpopulatie neemt snel toe en is in de laatste decennia verdubbeld. In het noordoosten bij de grens met Somalië en aan de kust wonen de meeste moslims. De inheemse religies verschillen per etnische groep. Tovenarij en voorouderverering komen overal voor. Naast een god die alles geschapen heeft kent men nog vele goede en kwade geesten en demonen. Animisme, met bomen en bergen als heilige plaatsen, is ook nog steeds belangrijk.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Tijdens onze zomer is het in Kenia 1 uur later, tijdens onze winter 2 uur.

Elektriciteit

In Kenia bedraagt de spanning 220-240 volt. De stopcontacten zijn naar Engels model, een wereldstekker is dus nodig.

Veiligheid

Reizen in Kenia vraagt specifieke veiligheidsmaatregelen. Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Geografie

Ethiopië maakt deel uit van de Hoorn van Afrika, het uiterste oostpunt van het vasteland van Afrika. Grenslanden Eritrea, Djibouti en Somalië maken eveneens deel uit van dit gebied. Daarnaast grenst Ethiopië in het westen aan Soedan en in het zuiden aan Kenia. Hoofdstad is Addis Abeba.

Ethiopië kent enkele opmerkelijke natuurfenomenen. Zo is er de Grote Afrikaanse Slenk die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt en ook Ethiopië in 2 verdeelt. De slenk varieert in breedte van 30 tot 100 km en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meter, een enorme vallei dus, die ontstaat doordat 2 tektonische platen uit elkaar bewegen. Daarnaast vindt de fameuze Nijl één van haar bronnen in Ethiopië. In het Ethiopisch Hoogland ontspringt in het Tanameer de Blauwe Nijl. Samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekezerivier vormen zij vanaf het Soedanese Khartoem de Nijl.

Landschappelijk gezien is Ethiopië heel gevarieerd. Het Hoogland bepaalt voor het grootste deel het landschap. Dit aaneengesloten gebied van hoogvlakte en bergen ligt boven de 1.500 m en de bergtoppen bereiken hoogten van 4.000 tot 4.600 m. Het Simiengebergte bevindt zich in het noordwestelijke deel ervan. Het Balegebergte in het zuidoostelijke deel is bijna zo hoog als het Simiengebergte, en heeft bergtoppen van over de 4.000 m. Naast bergen kent Ethopië hete, droge woestijnen, savannes, vlaktes en een groener, meerrijk gebied in zuiden.

Fauna en flora

In Ethiopië zijn de meest opmerkelijke dieren de inheemse soorten die in de nationale parken te spotten vallen zoals ondermeer de gelada baviaan, de walia ibex, de simien vos en de Ethiopische wolf. Verder komen er in het land ook nijlpaarden, zebra's, koedoes, spiesbokken en andere wilde dieren voor. Ook zijn er vele vogels, waaronder ook een groot aantal inheemse soorten.

De flora in Ethiopië is op haar best tijdens of net na het regenseizoen (juli en augustus). Alles oogt groen en in september/oktober bloeien in het hoogland talloze wilde bloemen. In de riftvallei ten zuiden van Addis Abeba tekenen acaciabomen en steppe het landschap.

Staatsvorm

Ethiopië is een Federale Democratische Republiek op basis van etnische scheidingslijnen. Zo heeft iedere etnische bevolkingsgroep het recht om zijn eigen identiteit te verzekeren. Het staatshoofd is een rechtstreeks verkozen president die enkel een ceremoniële functie heeft. De eigenlijke macht is in handen van zowel een premier, die wordt aangeduid door de grootste partij, als de deelstaten die een autonoom bestuur kennen.

Ethiopië is heel lang een keizerrijk geweest, geregeerd door zogenaamde afstammelingen van koning Salomon uit Juda. Keizer Haile Selassi was de laatste. Hij werd in 1974 door een groep militairen afgezet. Een bevrijdingsbeweging bracht in 1991 Meles Zena­wi aan het roer die tot zijn overlijden in 2012 eerst president en dan premier was. Er was echter sprake van schendingen van mensenrechten. Zo zouden 20.000 politieke gevangenen vastgehouden worden in strafkampen. Na de verkiezingen van mei 2005 kreeg Meles kritiek vanwege zijn harde optreden tegen demonstranten die tegen zijn herverkiezing hadden geprotesteerd. Hailemariam Desalegn (premier) volgde hem na zijn dood in 2012 op. De huidige president van Ethiopië (sinds 2018) is Sahle-Work Zewde.

Vandaag kampt het land met een onopgelost grensconflict met Eritrea en met binnenlandse opstanden (o.a. van de Oromo, die zich bij de Tigrayers achtergesteld voelen).

Bevolking

In Ethiopië wonen 102,4 miljoen mensen waarvan 3.2 miljoen in hoofdstad Addis Abeba. De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 2,9%. De levensverwachting is 62 jaar (mannen 60 en vrouwen 65 jaar). De bevolking is bijzonder jong met 64% jonger dan 25 jaar en slechts 7% van de bevolking ouder dan 55 jaar.
Er zijn veel verschillende bevolkingsgroepen in Ethiopië met onder meer de Oromo 34%, Amhara 27%, Tigre 6%, Sidamo 4% en vele anderen. Langs de benedenloop van de Omorivier in Zuidwest-Ethiopië leven 8 verschillende stammen met een gezamenlijke bevolking van ongeveer 200.000 mensen. Zij leven nog op traditionele wijze met elk hun eigen uiterlijke kenmerken, gewoonten en tradities. Zij zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de Omorivier. De jaarlijkse overstroming van de Omo en het vruchtbare slib zijn van groot belang voor de landbouw die ze bedrijven. Ook runderen, geiten en schapen, die hen voorzien van bloed, melk en huiden, zijn van vitaal belang.

Economie

De economie van Ethiopië is gebaseerd op landbouw, goed voor 46% van het bnp en 85% van de werkgelegenheid. Graan is het basisvoedsel waar injera, de zurige pannenkoek, van wordt gemaakt. Koffie is een belangrijk exportproduct, net zoals qat, een licht verdovend middel. De landbouwsector heeft in het verleden geregeld te maken gekregen met grote droogte en de opbrengst ligt laag. Bovendien is alle land ook eigendom van de staat. 29% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De laatste jaren zijn er echter buitenlandse investeerders gevonden voor de ontwikkeling van commerciële landbouw en er wordt een begin gemaakt met het industrieel exploiteren van grondstoffen als zout, ijzer en goud. De groeicijfers liggen dan ook rond de 8%. In 2013 is Ethiopië gestart met de controversiële bouw van een megadam op de Blauwe Nijl die het land moet voorzien in zijn groeiende energiebehoefte maar waarover de stroomafwaarts gelegen landen, Egypte en Soedan, zich zorgen maken, nl. over de mogelijk negatieve effecten op hun watertoevoer.

Religie

43.5% behoort in Ethiopië tot de orthodoxe Ethiopische kerk, 34% is moslim, 18% protestant, 2,6% hangt traditionele godsdiensten aan. Tot 1974 was de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk staatsgodsdienst maar de communistische regering wou een religieus neutraal land, en dus zijn sindsdien kerk en staat gescheiden. In het noorden is bijna iedereen aangesloten bij de Ethiopische kerk. Elk orthodox kerkgebouw heeft een tabot, een kopie van de Ark van het Verbond en die wordt op speciale feestdagen in processie rond de kerk gedragen. De originele Ark zou zich in de Maria-van-Zion kerk in Axum bevinden. De Ethiopische Kerk kent talrijke vastendagen en feestdagen en een zeer sterke verering van Maria en de heiligen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Eén van de vele dingen die Ethiopië zo bijzonder maken is de unieke wijze van tijdsaanduiding. De Ethiopische klok begint te tellen na het aanbreken van de dag met 1 uur (7.00 am Engelse tijd) en eindigt wanneer het donker begint te worden, met 12 uur (6 pm Engelse tijd). In plaats van de dag of nacht aan te duiden met am en pm gebruiken Ethiopiërs 'in de ochtend', 'in de avond' en 'in de nacht'. De Ethiopische kalender is gebaseerd op het systeem van 'Julian'. Dit betekent dat het grofweg 7 ½ jaar achter ligt op (onze)westerse Gregoriaanse kalender. Wanneer je wil afspreken met iemand in Ethiopië is het handig wanneer je een tijd afspreekt er bij te vermelden of dit westerse tijd of Ethiopische tijd is.

Tijdsverschil

In Ethiopië bedraagt het tijdsverschil met België is 2 uur in de winter en 1 uur in de zomer. Het is dan respectievelijk 2 tot 1 uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Ethiopië is 220 volt. Zekerheid van stroom is er echter niet: soms zijn er storingen en op plaatsen in de Omovallei is er zelfs helemaal geen elektriciteit. Er worden verschillende ronde en vierkante stopcontacten gebruikt. Best dus een wereldstekker en zaklamp meenemen.

Veiligheid

Criminaliteit is in Ethiopië geen bijzonder zorgwekkend probleem. Wees steeds op je hoede voor zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder in drukke handelscentra en op markten. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Van Entebbe tot Addis Abeba Oeganda Kenia Ethiopië

Wat andere reizigers vinden

"Back to basics, een stukje ongerepte wereld zien..."

Imke Van Den Eynden

"Een geslaagde combinatie van natuur, ontmoetingen met locals en een kijk op het leven ginds ter plaatse. Leerrijk, grensverleggend en een aanrader voor Afrika-liefhebbers!"

Bjorn Van De Staey

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.