Overslaan en naar de inhoud gaan

Met bus en trein bereizen we vier landen en werpen een blik achter het oude IJzeren Gordijn. We kiezen voor gezellige steden, pikken verschillende highlights mee en trekken meerdere keren de natuur in. Zo bevaren we de Dnjestr rivier in Moldavië, wandelen door de Karpaten en bezoeken Vlad Dracula’s kasteel. In Bulgarije reizen we langs kleine museumsteden en in Istanbul bewonderen we de bekende Aya Sofia.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Moldavië

We landen in Chisinau, de hoofdstad van het onbekende Moldavië en struinen een dagje rond in deze kleine stad. We trekken er op uit om het rustige binnenland te verkennen. Zo varen we met kano’s op de Dniestrrivier die de grens vormt met Transnistrië en fietsen we door kleine dorpen waar het toerisme nog in haar kinderschoenen staat. Een bezoek aan de grootste middeleeuwse burcht Soroca, dat op het bankbiljet van 20 lei staat, laten we niet links liggen.

1 Dag 6-9
De Donaudelta

Ons bezoek aan Roemenië start aan de kust met de Donaudelta. Dit gebied is één van de grootste beschermde deltagebieden van Europa. Ze huisvest een grote pelikanenkolonie en jaarlijks komen er miljoenen vogels hun eieren leggen. Een niet te missen schouwspel. We verkennen het gebied per boot, gaan er vogels spotten of vissen tot de zon roodgloeiend in het water wegzinkt.

3 Dag 10-14
Trektocht in de Karpaten

Na een lange trein- en busrit bereiken we Brasov, aan de voet van de Karpaten. Voor we onze driedaagse trekking beginnen, brengen we een bezoek aan het kasteel van Vlad Dracula, één van de nationale helden van Roemenië. Tijdens de trekking stappen we gemiddeld vier tot zeven uur en slapen we twee nachten in het oudste guesthouse van het nationale park. Onze bagage beperken we tot het minimum want veel hebben we niet nodig. De tocht leidt langs typische dorpjes tot de hoogste top van het Piatra Craiului National Park op 2.240 meter.

4 Dag 15-18
Bulgarije

Met openbaar vervoer passeren we de grens met Bulgarije. Twee dagen hebben we de tijd om met het openbaar vervoer de kust of het binnenland te verkennen. We mijden zeker de grote badplaatsen als Sunny Beach, maar kiezen voor de niet minder toeristische museumstadjes Nesebar of Sozopol waar prachtige, oude kerkjes het straatbeeld sieren. Wie een duik wil nemen in de Zwarte Zee, waagt best hier zijn kans.

5 Dag 19-21
Istanbul

We nemen de laatste grens op weg naar Istanbul. Hier kunnen we niet om de hoogtepunten heen, zoals de Aya Sofia, de Blauwe Moskee en het Topkapipaleis. Maar voor wie wat anders wil, is fietsen op Prinseneiland een absolute aanrader.

Vertrekdata en prijzen

Je zinnen gezet op een groepsreis in het najaar? Wacht dan niet langer om je nog in te schrijven of een optie te nemen. Ook sneeuwreizen boek je best nu al, zo ben je zeker van je plaats (en een voordelig vliegticket wanneer dit niet inbegrepen is). Vragen? Contacteer onze reisexperts

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Chisinau en Istanbul - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 12 / 09 / 2017
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
- In Moldavië fietsen we door het platteland, en met de kajak varen we de Dnjester af.
- De Donaudelta verkennen we per boot, maar dit is echt ontspanning, want we hebben een schipper mee.
- 3-daagse trekking in de Karpaten.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
- We reizen praktisch altijd met het openbaar vervoer. Om de lange verplaatsingen te overbruggen nemen we de (nacht)trein en een paar keer de internationale busdienst. De activiteiten vullen we in met respect voor de natuur.
- We verblijven in kleine jeugdherbergen en waar het kan bij lokale families bij wie we mee aan tafel schuiven en de traditionele keuken proeven.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
- Door de vele lokale transporten, zowel in de steden als om ons te verplaatsen van land tot land, kom je direct in contact met mensen. De taal mag dan al een barrière lijken, ze is snel doorbroken, en dus maak je al snel kennis met de enorme gastvrijheid en opgewektheid van de bevolking.
- In Moldavië en Roemenië verblijven we enkele dagen bij een gast gezin of gast hostel waar we ondergedompeld worden in het dagelijkse leven.

Documenten

Voor Moldavië volstaat een elektronische identiteitskaart die nog 3 maanden geldig is na aankomst in het land.
Voor Roemenië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.
Voor Bulgarije volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.
Voor Turkije heb je een geldige Belgische identiteitskaart of internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig moet zijn na de datum van aankomst en een visum. Het visum voor Turkije moet je op voorhand aanvragen via https://www.evisa.gov.tr/en/. Het visum kost 20 USD, is 180 dagen geldig vanaf het moment van aanvraag en heeft een maximum verblijf van 90 dagen. Je betaalt via de website. Een print van je visum neem je best mee bij vertrek.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt dan hieronder de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2016. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Heenreis : Vertrek in Brussel om 11u20 via Istanbul met aankomst in Chisinau om 20u40.
Terugreis : Vertrek in Istanbul om 19u20 met aankomst in Brussel om 21u50.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
Tijdens deze reis maken we maximaal gebruik van de lokale en internationale busdiensten en de treinverbindingen tussen de verschillende steden en landen.

Verder verkennen we het platteland met fiets, kajak en te voet.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
In de steden logeren we in jeugdherbergen. Deze zijn heel basic, met gemeenschappelijk sanitair en soms slapen we met de hele groep in 1 grote kamer.

Buiten de steden, slapen we in hostels bij lokale families die ons maximaal verwennen met hun uitgebreide keuken.

Om de lange afstanden te overbruggen maken we gebruik van de (nacht)trein en de openbare busdiensten. En tijdens de trekking slapen we in het oudste guesthouse van het park.

Afwisseling verzekerd!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
De traditionele keuken van de regio's rond de Zwarte Zee is door al haar contacten met Turken, Russen en Grieken, en andere keukens een perfecte mix van de mediterrane keuken met lichte salades, fijne groentegerechten en de Russische copieuze vleesmaaltijden. Keuze te over! Broodjes, gebakjes of noedels, gevuld met een mengeling van vlees en groenten.

Daarnaast zie je op de markten heel veel vet, salo. Dit gekoeld varkensvet wordt lekkerder en duurder naarmate het ouder is. Zelfs in desserten wordt dit vet verwerkt.

In Moldavië proef je zeker Mamaliga, een soort Italiaanse polenta. En vergeet zeker niet om hier wijn te proeven!

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
BAGAGE

 • stevige, comfortabele rugzak of soepele draagtas
 • dagrugzak (20liter) voor stadsbezoeken, wandelingen, fietstocht

KLEDING

 • ingelopen, stevige stapschoenen met profiel
 • sportsandalen liefst waterproof
 • lichtige (zomerkledij, katoenen) T-shirts
 • ondergoed
 • stapkousen
 • lichte warme trui(fleece)
 • lange broek (bv. afritsbaar model)
 • shorts
 • zwemshort of badpak
 • degelijke, dunne regenjas

TOILETGERIEF

 • kleine verpakking handig voor trekking!
 • Shampoo, douchegel, tandpasta, tandenborstel, kam, deodorant…..
 • veel hostels bieden handdoeken aan

REISAPOTHEEK:

 • standaardmedicatie is voldoende.
 • pleisters/ compeed kan handig zijn
 • rekverband of tape voor de sportactiviteiten
 • middel tegen boot-, busziekte
 • iets tegen muggen: deet +afterbite
 • bescherming tegen de zon: zonnebril, zonnecrème met hoge beschermingsfactor & aftersun, lippenzalf met hoge beschermingsfactor, petje/hoed/hoofddoek/sjaal (bv. buff), camelbak of drinkbus (min. 2 liter!)
 • persoonlijke medicatie

VARIA

 • Slaapzak
 • eventueel fietsbroek
 • eventueel verrekijker
 • sjaal voor de vrouwen om hoofd te bedekken bij kerkbezoek
Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Het budget ter plaatse bedraagt 1.350 euro.

In de meeste steden kan je geld afhalen met Maestro. Check voor vertrek zeker bij je bank of je kaart gedeblokkeerd is voor de verschillende landen.

Voorzie cash geld voor de trekking en de buitenactiviteiten in Moldavië, omdat je er buiten de steden geen geld kan afhalen of wisselen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen. Toch is vaccinatie tegen tetanus (klem) aanbevolen. Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

Voor deze reis is een goede conditie aangewezen. Het fietsen in Moldavië is eerder een mountainbiketocht en we kajakken toch een halve dag.

Tijdens de trekking stappen we iedere dag tussen de 4 en de 7 uur en komt er aardig wat klimwerk aan te pas. De hoogste top die we doen ligt op 2.240 meter. 's Avonds slapen we in een guesthouse.

Reisperiode en klimaat

Het hele jaar door schommelen de temperaturen aan de Zwarte Zee tussen 16 en 30 graden. Al de landen die aan de Zwarte Zee grenzen hebben een mediterraan klimaat. De temperaturen langs de Zwarte Zeekust zijn te vergelijken met de Côte d'Azur in Frankrijk.

Moldavië heeft meer een landklimaat, met hete zomers en koele nachten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Moldavië
Over Roemenië
Over Bulgarije
Geografie

De oppervlakte van Moldavië bedraagt 33.851 km², iets groter dan België dus. Moldavië heeft grenzen met Roemenië en Oekraïne.

Moldavië is vrij heuvelachtig, maar de hoogtes zijn erg beperkt. De hoogtste 'berg' van Moldavië is immers maar 429 meter hoog. Moldavië is een erg vruchtbaar gebied met de zwarte chernozem als ondergrond.

Fauna en flora

Naast grote delen die voor de landbouw gebruikt worden, is er nog ongeveer 20% bosgebied in Moldavië. De meest voorkomende soorten zijn eiken en lindebomen.

In Moldavië komen wolven nog in het wild voor, hoewel ze door de jacht serieus schaars geworden zijn. Verder wordt er ook op vossen en hazen gejaagd, maar dan vooral voor hun vacht.

Staatsvorm

Moldavië verklaarde zich op 27 augustus 1991 onafhankelijk van Rusland en werd de republiek Moldavië.

De president, Nicolae Timofti, wordt voor een termijn van 4 jaar verkozen door het parlement en kan maar 1 keer herverkozen worden.

Het parlement wordt voor 4 jaar verkozen en is een éénkamerparlement en telt 101 zetels. De premier is sinds 20 januari 2016 Pavel Filip.

Moldavië heeft 2 regio's met verregaande autonomie: Transnistrië in het noorden aan de grens met Oekraïne en Gagaoezië in het uiterste zuidoosten. De gebieden hebben hun eigen taal en onderwijs. Vooral met Transnistrië zijn er problemen aangezien ze volledig onafhankelijk willen worden.

Bevolking

Moldavië telt 3,6 miljoen inwoners. De grootste groep is van Moldavisch-Roemeense afkomst. Mensen van Oekraïense en Russische afkomst zijn samen goed voor ongeveer 20%. Zij leven vooral in de autonome regio Transnistrië.

Economie

Moldavië is één van de armste landen van Europa. De economie draait vooral op de landbouw, fruit, groenten, wijn en tabak en de export daarvan naar vooral Rusland. Moldavië in zijn plaats voert vanuit Rusland vooral fossiele brandstoffen in. Wegens het niet of laattijdig betalen van de invoer aan Rusland beperkt Rusland de invoer of heft zware invoertaksen. Hierdoor wordt het natuurlijk nog moeilijker om de achterstallige bedragen te betalen.

Wijzigingen in de handel zijn moeilijk wegens corruptie, bureaucratie en de sterk op Rusland georiënteerde politiek.

De munteenheid van Moldavië is de leu (MDL). 100 MDL komt overeen met 4,52 euro (richtprijs 3 november 2016)

Religie

Zo goed als alle Moldaviërs zijn orthodoxe christenen. Een kleine 2%, vooral wonend in de hoofdstad Chisinau zijn joods.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Moldavië loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Moldavië reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Moldavië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in principe in Moldova veilig gereisd worden. In Chisinau is er wat kleine criminaliteit. Men neemt beter fotokopieën van ieder document mee en laat het origineel achter in de kluis van de hotelkamer.

Reizen naar Transnistrië wordt afgeraden, met inbegrip van doorreizen van Moldova naar Oekraïne of Rusland. In Transnistrië, een regio die streeft naar een afscheiding, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd aangezien de autoriteiten van Moldova er geen controle uitoefenen. Er bestaat geen enkele vaste regel voor de grensovergang die op sommige dagen probleemloos verloopt, maar op andere dagen zeer omslachtig is. Het is mogelijk dat, indien er zich problemen voordoen in Transnistrië, men op zichzelf aangewezen is.

De Republiek van Moldavië heeft sedert 19 oktober 2015 geen regering meer. Er zijn geregeld betogingen die gewelddadig kunnen uitdraaien vooral in de hoofdstad Chisinau. Er wordt aangedrongen deze betogingen te mijden.

Geografie

De oppervlakte van Roemenië bedraagt 238.391 km², bijna 8 keer groter dan België. Roemenië heeft grenzen met Moldavië, Hongarije, Oekraïne, Bulgarije en Servië.

Het centrum van Roemenië wordt gedomineerd door de Karpaten, waar ook de hoogtste top, de Moldoveanu 2.544 m ligt. Ten westen van de Karpaten zakt de hoogte geleidelijk via een uitgestrekt plateau naar lagergelegen gebieden. Aan de oostelijke kant houden de Karpaten vrij abrupt op in het laaggelegen gebied naar de kust.

Aan de kust van Roemenië mondt de Donau uit in de Zwarte Zee. Hier is de grootste delta van Europa met een oppervlakte van meer dan 5.000 km², zo groot als de provincies Antwerpen en Limburg samen!

Fauna en flora

Wegens de grote geologische verscheidenheid van Roemenië komen er ook veel verschillende planten en diersoorten voor. Aangenomen wordt dat er meer dan 3700 verschillende planten en meer dan 33.000 verschillende diersoorten bestaan.

25% van de oppervlakte is bedekt met bossen waarvan loofwoud goed is voor 70%. Het gaat dan vooral over eik, beuk, berk, esdoorn en populier.

De fauna is een beetje wat men kan verwachten van een land in deze regio: men vindt er onder andere steppeadder, zeearend, gevlekte en steppebunzing. In het nationale park in het westen van Roemenië komen nog beren, wolven en lynxen voor.

Staatsvorm

Roemenië werd na Wereldoorlog II en de Russische overheersing nadien opnieuw onafhankelijk op 30 december 1947. Sinsdien is Roemenië een republiek. Nicolae Ceausescu nam de macht in 1965 en regeerde als een dictator over Roemenië tot in 1989 toen hij afgezet en geëxecuteerd werd.

Momenteel is Klaus Iohannis de president van Roemenië. De president stelt de premier aan die wel goedgekeurd moet worden door het parlement.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, het huis van afgevaardigden of Camera Deputatilor met 412 zetels en de senaat of Senat met 176 zetels. De premier is sinds november 2015 Dacian Ciolos.

Bevolking

Roemenië heeft een kleine 22 miljoen inwoners. De grootste minderheidsgroep zijn de Hongaren met 6.1% en de Romazigeuners zijn goed voor 3.1% van de inwoners.

Bekende Roemenen zijn Nadia Comaneci (turnster), Nicolae Paulescu (uitvinder van insuline) en Petrache Poenaru (uitvinder van de vulpen).

Economie

De Roemeense economie is vooral gebaseerd op landbouw. In de jaren 1930 was Roemenië de grootste producent in Europa van graan, mais en vlees. Men noemde Roemenië de graanschuur van Europa. Sinds 1970 verschoof de nadruk meer en meer naar zware industrie, hoewel de landbouw nog steeds een heel belangrijk aspect blijft.

De munteenheid van Roemenië is de leu (RON). 100 RON komt overeen met 22,22 euro (richtprijs 3 november 2016)

Religie

De meeste Roemenen, ongeveer 78%, volgt de oosters-orthodoxe leer. De resterende 22% is rooms-katholiek of protestant.

Godsdienstvrijheid werd pas in 1991 opgenomen in de grondwet. Voordien, tijdens de dictatuur van Ceausescu was enkel het orthodoxe geloof toegelaten. Veel katholieke priesters en bisschoppen werder toen gedeporteerd.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Roemenië loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Roemenië reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Roemenië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

In Roemenië is de terreurdreiging niet groter dan elders in Europa. In het land zijn geen grote spanningen. De algemene toestand is stabiel en rustig. Geen specifieke opmerkingen, tenzij de gebruikelijke waakzaamheid.

Zoals in vele Europese steden is er kleine criminaliteit in de stadscentra. Rond stations en publieke plaatsen hangen zakkenrollers rond. Het stelen van handtassen op straat, sac jacking, is een nieuw fenomeen dat zich meer en meer voordoet.

Geografie

De oppervlakte van Bulgarije is 110.879 km², ongeveer 3,5 keer groter dan België. Bulgarije grenst aan Roemenië, Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije.

Bulgarije wordt in twee delen gesplitst door de van oost naar west lopende bergketen. Ten noorden van de bergketen ligt het laaggelegen en vruchtbare gedeelte tot aan de Roemeense grens. Ten zuiden van de bergketen vinden we middelgebergte tot aan de grens met Griekenland.

De hoogste top is de Musala met een hoogte van 2.925 m.

Fauna en flora

Bulgarije heeft een grote verscheidenheid op gebied van flora. In het noorden langs de oevers van de Donau wordt er vooral aan landbouw gedaan. De niet in cultuur gebrachte gronden zijn vooral steppes en weides. Meer naar het centrum komen we in een bosrijk gebied met vooral eik, beuk en wilde kastanjes. Helemaal in het zuiden neemt de mediterraanse plantengroei de bovenhand. De nationale bloem is de Damascusroos.

Qua dierenwereld komen er in Bulgarije nog wolven en beren voor in de bosrijke gebieden. Verder komen er ook veel ooievaars voor op het platteland. De wetlands en moerassen zijn zeer belangrijke broedplaatsen voor vogels en daar komen ook wilde zoetwaterschildpadden voor.

Staatsvorm

Bulgarije werd na de Tweede Wereldoorlog een communistische volkrepubliek en sterk afhankelijk van de USSR. In 1991 werd het, als laatste Oost-Europees land, een democratarische republiek. Aan het hoofd staat sinds januari 2012 president Rosen Plevneliev. Een Bulgaarse president wordt samen met een vicepresident door het volk verkozen voor maximaal 2 termijnen van 5 jaar. De president heeft een vetorecht op wetten en stelt ook de premier aan.

Het parlement, Narodno Sabranie, bestaat uit één kamer met 240 zetels. Parlementsleden worden voor 4 jaar verkozen. Sinds 2014 is Boyko Borisov de premier van Bulgarije.

Bulgarije bestaat uit 28 'provincies', in het Bulgaars oblasti genoemd.

Bevolking

Er wonen ongeveer 7 miljoen mensen in Bulgarije. Naast etnische Bulgaren woont er ook een groot aantal Turken (8%) en Romazigeuners (4,5%).

Hoewel Bulgarije de kant van de Duitsers koos in de Tweede Wereldoorlog zijn er geen joden gedeporteerd. Na de oorlog was er nog een grote joodse aanwezigheid, maar de grote meerderheid hiervan is na de oorlog richting Israël vertrokken.

Economie

Tijdens het communisme kende de economie van Bulgarije een grote ommezwaai, waar het voorheen vooral landbouw was, werd er nu zwaar ingezet op industrie. Na het vallen van het communisme was dit een groot probleem aangezien de handel met Rusland zo goed als stilviel en de handel met West-Europa niet goed liep wegens de mindere kwaliteit van de producten.
Sindsien heeft de overheid hard gewerkt om de economie uit het slop te halen en dit lukt want van 2004 tot 2008 was de jaarlijkse groei gemiddeld meer dan 6%.
De exportproducten van Bulgarije zijn vooral kledij, ijzer en staal en machines.

De munteenheid van Bulgarije is de Bulgaarse lev (BGN). 10 BGN komt overeen met 5,11 euro (richtprijs 3 november 2016)

Religie

Ongeveer 60% van de Bulgaren volgt het oosters-orthodoxe geloof met de metropoliet van Sofia als leider. Er is ook een belangrijke islamitische, vooral soennitische, aanwezigheid van een kleine 10%. De moslims zijn vooral van Turkse oorsprong.

Tijdens de volkrepubliek (1946-1990) werden moslims zwaar vervolgd en was het verboden om naar een moskee te gaan. Hierdoor ontvluchtten veel moslims Bulgarije.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Bulgarije loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Bulgarije reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Bulgarije gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen in Bulgarije. Bezoekers worden wel geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.

Waakzaamheid is geboden voor straatcriminaliteit (zakkenrollers, gauwdieven) op drukke plaatsen zoals winkelstraten, metrostations en toeristische centra, in het bijzonder aan de Zwarte Zee (kathedraal van Varna). Om het risico van agressie zoveel mogelijk te beperken is het raadzaam 's nachts de nodige voorzorgen te nemen en weg te blijven van de stationsbuurt, niet-verlichte parken en voetgangerstunnels.

Geografie

Het enorme schiereiland Turkije vormt - dankzij de Zee van Marmara en de Bosporus - de link tussen Azië en Europa, de brug tussen het Westen en het Oosten. Vooral in steden als Istanbul is de mix van deze 2 culturen sterk aanwezig. Het centrale plateau wordt in het noorden begrensd door de bergen van Anatolië, in het zuiden flankeert het impressionante Taurusgebergte. Turkije is rijk bezaaid met meren en rivieren, in het zuiden heb je de Middellandse Zee. De verschillende bergketens, uitgedoofde vulkanen en immense vlaktes zorgen voor sterk afwisselende landschappen.

Fauna en flora

Turkije bezit een bijzonder rijke en gevarieerde flora. Van bergen met eeuwige sneeuw, uitgestrekte steppes tot vruchtbare valleien en groene kustvlaktes. Vooral de bergnatuur is nog zeer ongerept wat de wandelingen bijzonder aangenaam maakt. Langs de Middellandse kust groeien er dan weer palmbomen. De vegetatie aan de Egeïsche kust wordt gekenmerkt door de groene begroeiing, witte stranden en olijfbomen.

Dieren die in Turkije voorkomen zijn onder andere Europese wolf, bruine beer, arenden, valken, wilde geiten en tal van soorten grote zoogdieren en verschillende reptielen. Ook voor vogelliefhebbers is Turkije een waar paradijs. In de Middellandse Zee tref je zeehonden en schildpadden.

Staatsvorm

Turkije is een republiek. De huidige staatsvorm werd door de volksheld Ataturk gesticht in 1923, na het winnen van de Onafhankelijkheidsoorlog. Ankara werd toen benoemd als hoofdstad. Door vele hernieuwingen in te voeren, streefde hij ernaar om Turkije naar westers model in te richten. Islamitische wetten werden gewijzigd naar westerse in de grondwet, het Arabische alfabet werd vervangen en er kwam een scheiding van kerk en staat, de rechten onder mannen en vrouwen werden gelijk.

In de nacht van 15 op 16 juli 2016 vond een poging tot staatsgreep plaats in Turkije maar deze werd in de kiem gesmoord. Hoewel de situatie is genormaliseerd en de luchthavens in het land hun activiteiten hebben hervat, blijft waakzaamheid geboden.

Bevolking

Een duidelijke meerderheid van de bevolking bestaat uit Turken. De Koerden, die in het oosten van het land wonen, zijn de belangrijkste minderheid. Andere minderheidsgroepen zijn Arabieren, Bulgaren, Armeniërs & Grieken. Steeds meer mensen verhuisden naar de kuststeden vanwege de werkgelegenheid door de toeristenstroom.

Economie

De economie van Turkije is één van de snelst groeiende. Vooral het toerisme zorgt voor een groot deel van het binnenlands inkomen. De helft van de bevolking werkt in de agrarische sector. Belangrijke producten zijn o.a. graan, katoen en druiven. Een kleine minderheid werkt in de industrie en mijnbouw.

Religie

De Turkse regering heeft in 1928 de staatsgodsdienst afgeschaft. Maar nog steeds is ongeveer 95% van de bevolking aanhanger van de islam, de officiële godsdienst. Het geloof wordt generatie op generatie doorgegeven. In grote steden zoals Istanbul merkt men wel meer en meer een ommekeer van geloof. Het christendom verovert er steeds meer aanhangers. Het geloof heeft een vrij grote invloed op het maatschappelijk leven in Turkije.

Lokale gebruiken en gewoonten

De combinatie van de oosterse en westerse cultuur maakt de Turkse levensstijl bijzonder fascinerend. Oude en nieuwe gebruiken en gewoonten ontmoeten elkaar hier als het ware. In rurale gebieden houdt men nog steeds extreem vast aan oude tradities. Familie is ontzettend belangrijk. We geven je alvast enkele tips mee waar je best wel rekening mee houdt.

 • In Turkije kent men een ongelofelijk respect voor oudere mensen. Zo begroet je bijvoorbeeld altijd de oudste persoon eerst wanneer je ergens binnenstapt.

 • Ga je op bezoek, neem dan enkel alcohol mee als je zeker weet dat je gastheren dit ook werkelijk drinken.

 • Je armen kruisen of je handen laten rusten is eigenlijk 'not done' want dit wijst op weinig respect voor de persoon met wie je praat.

 • Ook je voetzolen tonen, ook buiten de moskee, doe je beter niet.

Het spreekt voor zich dat deze gewoonten nog meer in ere worden gehouden buiten de steden.

Tijdsverschil

In Turkije is het zowel in de winter als in de zomer 1 uur later dan in België.

Elektriciteit

In Turkije kan je terecht met dezelfde stekkers als in België, 230V.

Veiligheid

De voorbije maanden hebben in Turkse grootsteden als Istanbul, Ankara, Bursa, Diyerbakır en Gaziantep aanslagen plaatsgevonden waarbij meerdere doden en gewonden vielen. Nieuwe aanslagen vallen helaas niet uit te sluiten, ook kunnen we niet uitsluiten dat toeristen al dan niet het doelwit zijn.

In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS, is verhoogde waakzaamheid geboden. Gezien de antiterroristische acties wereldwijd wordt gevraagd om waakzaam te zijn ingevolge de verhoogde terreurdreiging. Als reisorganisator zijn wij ons hier meer dan ooit van bewust. De situatie wordt door Joker opgevolgd. Als blijkt dat door verdere ontwikkelingen de veiligheid van onze deelnemers in het gedrang zou komen, zien wij ons genoodzaakt maatregelen te nemen.

Er zijn regio's die sowieso best vermeden worden maar daar trekken onze reizen niet langs.

Graag geven we mee dat we op de luchthaven van Istanbul in een security zone blijven en dan doorvliegen naar de bergen waar nooit eerder geweld of terrorisme heerste.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".