Overslaan en naar de inhoud gaan
Reisbeurs USA

Zondag 11 november in Mechelen. Save the date >>

Reisbegeleidster Joke Lowist haar fascinatie voor Hawaï begon in de middelbare school. In het zesde middelbaar leerde ze over aardbevingen en vulkanisme, en vooral die 3 regeltjes in haar handboek aardrijkskunde over de vulkaan Mauna Loa op Hawaï trokken haar aandacht. Zoals ze zegt “De zeer korte uitleg van mijn toenmalige leraar aardrijkskunde was voldoende om mij te betoveren en mijn interesse voorgoed aan te wakkeren. In mijn hoofd was het snel duidelijk, ik moest en zou er ooit heen gaan. Uiteindelijk kwam die ‘ooit’ er sneller dan verwacht en trok ik als 19-jarige, samen met mijn 18-jarige zus, naar Hawaï. Het was mijn eerste echte verre reis en die maakte een enorme indruk. De betovering voor Hawaï is gebleven en ik keerde later nog een keer terug.”

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
O'ahu Island

Na 3 lange vluchten en bijna 24 uur onderweg, komen we aan op O'ahu Island, het 3de grootste en meest bevolkte eiland van de Hawaii-archipel. In het zuidoosten ligt Honolulu, de hoofdstad van de staat Hawaï. Van zodra de lange reis verteerd is, is het van hieruit dat we een uitstap maken naar Pearl Harbor, de plaats waar Japan op 7 december 1941 de oorlogsvloot van de VS aanviel. De marinebasis is vandaag nog steeds operationeel en een memorial herdenkt dit keerpunt in de tweede wereldoorlog.

Hawaï is ontstaan door vulkanisme en dus vormen vulkanen en hun kraters de rode draad door deze reis. Op O’ahu is de Diamond Head krater ons doel. Tijdens een korte klim worden we beloond met uitzichten over het eiland en Waikiki Beach. Wat die laatste plek betreft: hier willen we zijn, de avond van ‘the 4th of July’ om er te genieten van het vuurwerk naar aanleiding van de Amerikaanse nationale feestdag.

2 Dag 5-6
Moloka'i Island en een eerbetoon aan Pater Damiaan

Een reis naar Hawaï en een aantal van haar eilanden kan niet zonder binnenvluchten. Zo vliegen we vanuit O'ahu naar Moloka'i, het eiland waar pater Damiaan een groot stuk van z'n leven doorbracht en de melaatsen met grote overgave bijstond, tot hij zelf in 1889 aan de ziekte bezweek. We trekken een volledige dag uit om de voormalige leprakolonie te bezoeken. 
Omdat de zieken geen gevaar mochten betekenen voor de buitenwereld, was hun kolonie erg afgelegen. Daarom dalen wij langs een steil en modderig pad af tot beneden een klif om de plaats te bereiken waar Pater Damiaan woonde en werkte. Stevige wandelschoenen en wandelstokken zijn echt wel nodig. Met een gids bezoeken we de kerk die Pater Damiaan bouwde, evenals zijn woning en dorp en we ontmoeten de mensen die er nog leven. Na de middag vatten we langs hetzelfde pad de terugtocht aan. Modder heeft nu plaatsgemaakt voor een broeierige vochtigheid. 520 m stijgen over een afstand van 2,5 km: lekker pittig dus!

 

3 Dag 7-10
Kauai Island: natuur en actie!

Ook het volgende eiland bereiken we met een vliegtuig. Ons verblijf op Kauai Island staat volledig in het teken van natuur en actie te land en te water. Zo maken we een dagtocht waarbij we een stuk van de Kalalau Trail volgen en excellente uitzichten krijgen over de kustlijn en zee. Voor nog meer panorama’s overbruggen we het 300 m hoogteverschil naar de top van de Nounou Mountain langs een steil pad vol vulkanisch gesteente. Tenslotte gaan we kajakken op de Wailuarivier en wandelen we naar een waterval voor een heerlijke plons. 

4 Dag 11-18
Big Island

Een laatste binnenvlucht brengt ons naar het 4de en voor ons laatste eiland. Geheel in stijl van de reis trekken we de stapschoenen aan en gaan we stappen in Volcanos N.P. De wandelpaden zijn goed onderhouden en we kunnen kiezen tussen één of meerdere korte wandelingen of de 20 km lange tocht naar het einde van het lavaveld. Een tweede wandeldag brengt ons naar de Napaukrater, een tocht langs lavavelden, kraters en weelderige plantengroei. Het terrein is ruig en ruw en er kan een sterke wind staan, maar gelukkig zijn de hoogteverschillen beperkt. We rijden ook naar het bezoekerscentrum van halfweg de 4.200 meter hoge Mauna Kea-vulkaan. Dit is één van de meest gekende plaatsen ter wereld voor het bewonderen van de sterrenhemel.
The Big Island of Hawaï is de uitgelezen plaats om de onderwaterwereld te ontdekken met een snorkel, en dat is ook wat we doen. Eindigen doen we in Hilo-stad van waaruit we terug naar huis vertrekken. De terugkeer start op dag 16 's avonds om op dag 18 's morgens, 23 uur later, terug in Brussel te landen.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 02/07/2018
Terug: 19/07/2018
Basisprijs: €3.850
+ 2.390 USD budget
Vertrekvergadering op: 02/06/2018
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Honolulu en Hilo - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Lijnvluchten Honolulu - Molokai'i, Moloka'i - Kauai en Kauai - Hilo
 • 11 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (art. 7.2)
 • Brandstof huurwagens
 • Activiteiten zoals beschreven in de infofiche
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor andere activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, toegangsgelden, bagage op binnenvluchten en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Pittige wandelingen (Nounou Mountain, Napaukrater...)in regenwoud en aan vulkanen, kajakken op de Wailuarivier, surfen/zwemmen in oogverblindend water en ideale surfomstandigheden...aan actieve elementen geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We compenseren de ecologische voetafdruk van binnenvluchten/ huurwagens met enkele bewuste duurzame keuzes:

 • Wanneer we uit eten gaan, kiezen we liever voor een "locally owned" restaurantje, dan voor de typisch Amerikaanse (internationale) ketens;
 • Wandelen in de nationale parken, zodat je ze echt kunt voelen;
 • Waar mogelijk laten we de auto’s aan de kant, en maken we gebruik van meer duurzame opties
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
De Hawaïanen praten altijd en overal met iedereen. Deze reis biedt ons kansen te over om elke dag opnieuw met locals kennis te maken. Reken er maar op dat zij ons aanspreken nog voor we dat zelf hebben kunnen doen. Oefen maar al de traditionele small talk: "Hi, how are you? Where are you from? What are you doing in the States?". Woorden die je vaak zal horen: Aloha (welkom,vaarwel) en Mahalo (dank u)!

Documenten

Om naar de VS te reizen moet men beschikken over

 • een geldige internationale reispas, geldig tijdens de volledige reis
 • elektronische toestemming 'ESTA'

Deze elektronische reistoestemming kost 14 USD en moet voor afreis met een kredietkaart betaald worden. Dit is ook verplicht indien je naar een andere bestemming vliegt en enkel overstapt in de USA. Er zijn veel malafide websites te vinden waar deze toestemming tot 60 USD kost! Gebruik dus enkel de officiële website.

Aanvraag ESTA

De elektronische toestemming is 2 jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden. Best print je je toestemming af en neem je dit document mee bij vertrek.

OPGELET

Vanaf 21/01/2016 gelden er striktere regels als je na 01/03/2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Somalië of Syrië geweest bent. De kans dat je dan met een ESTA kan reizen is erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De te volgen visum-procedure in stappen:

 • sessie starten op "https://ceac.state.gov/genniv/" waarbij Online Nonimmigrant Visa Application (DS-160) type B2 (Tourism) wordt ingevuld
 • account creëeren op Visum website 2
 • invoeren informatie inzake DS-160 op Visum Website 2
 • betalen van MRV-kosten (144 euro) via bankoverschrijving of "debet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • betalen van transportkosten (26 euro) via "krediet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • online maken van afspraak op Visum Website 2
 • interview op consulaat (paspoort wordt daar bijgehouden)
 • paspoort met ingeplakt visum wordt naar opgegeven adres verstuurd

De afspraken voor het interview op het consulaat worden niet telefonisch gemaakt maar uitsluitend online!

Meer info op de website van buitenlandse zaken
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Voor deze reis vliegen we met United Airlines.

 • Heenreis: vertrek in Brussel om 10u via Chicago en San Francisco met aankomst in Honolulu om 21u40.
 • Terugreis: vertrek in Hilo om 20u55 via Los Angeles en Washington met aankomst in Brussel om 7u15 twee dagen later.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
Aangezien we tijdens deze reis 4 verschillende eilanden aandoen, is het gebruik van binnenvluchten onvermijdbaar. We nemen 3 binnenvluchten:

Honolulu - Moloka'i
Moloka'i - Kauai
Kauai - Hilo

Op O'ahu Island is er voldoende openbaar transport. We maken daarvan graag gebruik tijdens de eerste dagen van onze reis.

Op de 3 andere eilanden is er helaas amper openbaar vervooer. Daarom beschikken we op deze eilanden over enkele comfortabele huurwagens of één à twee minivans, afhankelijk van de grootte van de groep. Het gebruik van huurwagens (of minibus) heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We zijn dus flexibeler! We maken eerder korte ritten, zeker naar Amerikaanse normen.

Naast de begeleider fungeren ook enkele deelnemers als chauffeur en co-chauffeur. Het is dan ook echt nodig dat sommigen zullen autorijden, anderen hun kwaliteit als kaartlezer bovenhalen of op andere manier actief participeren aan de reis.

Zoals in de reisvoorwaarden (art. 7.2) beschreven moet iedereen en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing, soms kunnen glas-, bodem- en bandenschade niet verzekerd worden. Bij schade worden dergelijke kosten dan door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Voor de chauffeurs: vergeet zeker je rijbewijs niet! Bovendien moet elke hoofdchauffeur over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We overnachten in ho(s)tels.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
De Hawaïaanse keuken lijkt op de Polynesische keuken. De Hawaïanen maken vaak gebruik van de zandoven (als buiten gekookt wordt). De keuken is sterk beïnvloed door de Japanse en de Amerikaanse keuken en door de aanwezigheid van immigranten uit China, de Filipijnen, Korean en Portugal.

Proef zeker eens de lomi-zalm, de luau-inktvis of een stukje kalua-varken op een traditionele luau (Hawaïaans feest). Maar probeer ook zeker een keer wat Spam, wat eigenlijk hét gerecht van de eilanden is geworden. De Hawaïanen eten veel meer voorgekookt, ingeblikt vlees dan welke andere staat in de VS dan ook: 1,5 miljoen mensen lepelen hier zo’n 7 miljoen blikjes per jaar leeg.

Ook kom je er zoals op het Amerikaanse vasteland veel wegrestaurants en ketens tegen, ze maken deel uit van “the all American way of life”. Maar we gaan ook op zoek naar lokale restaurantjes, en hun “couleur locale”.

Ook vegetariërs komen zonder probleem aan hun trekken.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- Neem comfortabele reiskledij mee die je in verschillende omstandigheden kunt dragen (stadsbezoek, wandelen, eventueel zwemmen, ...);
- Geef de voorkeur aan sneldrogende spullen;
- Soepele reistas, niet te groot wegens beperkte kofferruimte in de wagens;
- Dagrugzakje voor de wandelingen, dat je op het vliegtuig ook als handbagage kunt gebruiken;
- Regenkledij;
- Warme trui;
- Goede wandelschoenen of stevige sportschoenen;
- Waterbestendige sandalen/schoeisel
- Zwemgerief;
- Zonnebescherming: pet, bril, crème;
- Wereldstekkers, want de Verenigde Staten gebruikt andere stekkers
- Fototoestel, als je de volgende winnaar van de fotowedstrijd wilt worden :-).

Omdat we met huurwagens reizen, vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor andere activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, bagage op de binnenvluchten, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Voor deze reis bedraagt het budget 2.390 USD.

Voorzie een klein gedeelte hiervan in cash dollars. De rest kan je ter plaatse afhalen met je kredietkaart of bankkaart. Ga voor vertrek zeker langs bij je bank om de maestro functie te activeren voor de VS.

Inbegrepen activiteiten
- Pearl Harbor
- Daimond Head Crater met lokale gids
- Watersporten aan Waikiki beach
- Father Damian tour op Moloka'i met lokale gids
- Kayak tour op Kauai met lokale gids

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen. Aanbevolen is vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie.

De klemtoon ligt voor deze reis op natuurbeleving. De vele wandelingen op soms moeilijk terrein, met soms sterk stijgen en dalen in soms hoge temperaturen, vereisen een zeer sportieve en positieve ingesteldheid. Zo verteer je beter het warme klimaat en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. We verwachten ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid.

Reisperiode en klimaat

Hawaï kent een tropisch klimaat met temperaturen tussen de 24 en 31 graden Celsius. Uitzondering vormen de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn. Op de hoogste bergtoppen (Mauna Kea, Mauna Loa en Haleakala) kan het in de wintermaanden zelfs sneeuwen. Door de continue aanwezigheid van passaatwinden wordt de temperatuur wat getemperd waardoor de maximumtemperatuur eigenlijk zelden de 32 graden grens passeert. Alleen aan het einde van de zomer, in de periode juli tot en met oktober, wil het wel eens 33 of 34 graden worden.
Als het regent dan zijn het vooral korte buien die soms wel vrij intens kunnen zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Verenigde Staten
Geografie

De oppervlakte van de Verenigde Staten beslaat 9.833.571 km² waarmee het het 3de grootste land ter wereld is. De VS heeft landgrenzen met Canada en Mexico.

In het oosten en langs de kust aan de Mexicaanse Golf is het landschap vrij vlak en laaggelegen. Centraal komen de hogergelegen vlaktes voor. Helemaal in het westen komen de echte hooggelegen gebieden voor in de vorm van de Rocky Mountains die bijna tot aan de Stille Oceaan doorlopen.

Er zijn 2 staten die geologisch gezien totaal verschillend zijn met de rest en dat zijn Alaska en Hawaii.

De hoogste berg van de VS is Mount McKinley in Alaska en meet 6.194 meter.

Fauna en flora

De fauna en flora van de VS zijn heel divers dankzij de grote oppervlakte, de verschillende klimaatzones en de verschillende bodemstructuren. Aangenomen wordt dat er in de VS meer dan 100.000 verschillende dieren voorkomen.

Van de oorspronkelijke prairie op het centrale plateau, de lage en hoge grassen blijft maar weinig meer over door de ontginning van de gronden voor gigantische landbouwbedrijven.

In de Rocky Mountains en Alaska komen nog veel roofdieren voor zoals bruine, zwarte en grizzlyberen, lynxen, poema's en coyotes. In de swamps in het zuidoosten komen aligators en krokodillen voor.

In de VS zijn er bijna 7.000 nationale parken en beschermde gebieden, goed voor een oppervlakte van 2.607.131 km², ofwel een gebied zo groot als 85 keer België!

Staatsvorm

De Verenigde Staten van Amerika verklaarden zich op 4 juli 1776 onafhankelijk van het Britse Rijk maar werden pas op 3 september 1783 erkend als onafhankelijke staat.

Sindsdien is de VS een federale republiek met een president aan het hoofd. George Washington was de eerste president van Amerika. Donald Trump is de 45ste president sinds 20 januari 2017. Een president wordt voor een termijn van 4 jaar verkozen en kan maximaal 1 keer herverkozen worden. De president wordt samen met de vicepresident door het volk verkozen.

Het Amerikaanse parlement zetelt in Washington en heeft 2 kamers. De senaat met 100 zetels (2 zetels per staat) en House of Representatives met 435 zetels. Senatoren worden voor 6 jaar verkozen maar om de 2 jaar wordt 1/3 vervangen. Volksvertegenwoordigers worden voor 2 jaar verkozen.

In de VS zijn 4 partijen: de democraten, de republikeinen, de libertijnen en de groene partij.

Bevolking

In de VS wonen 321,5 miljoen mensen. De oorspronkelijke bewoners, de Indianen, komen slechts in zeer gering aantal voor (ongeveer 1% van de bevolking) en dan vooral in reservaten in het westen.

In New York wonen bijna 19 miljoen mensen, Los Angeles is goed voor 12,5 miljoen mensen en is de 2de grootste stad.

Blanken vormen de grootste bevolkingsgroep van de VS. Zij zijn goed voor een kleine 70% van de inwoners. Ongeveer 13% van de Amerikanen heeft een zwarte huidskleur en iets meer dan 10% van de inwoners zijn afkomstig uit Mexico, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek en Cuba. Er wonen ook 4% mensen van Aziatische origine in de VS.

Economie

Amerika is de grootste economische macht ter wereld. De markt is extreem vrij en weinig door de overheid gestuurd.

De economie had en heeft zwaar te leiden onder de economische crisis. Dit heeft ook z'n weerslag op de overheidsuitgaven die de pan uit swingen. In 2010 en 2011 bedroeg het tekort 9% van het BNP. In 2013 kwam het zelfs zover dat de overheid z'n betalingen niet meer kon verrichten voor het toegelaten schuldplafond verhoogd werd. Hierdoor moesten veel overheidsdiensten tijdelijk de deuren sluiten.

Computertechnologie is een heel belangrijke economische sector in de VS met grote bedrijven als Google, Facebook, Apple, HP.

Er is een kleine groep superrijken en een grote groep mensen die moeite heeft om rond te komen. De kloof tussen arm en rijk wordt helaas elk jaar groter wegens het ontbreken van een degelijk sociaal vangnet.

In de VS wordt er met US dollar (USD) betaald. 1 USD = 0,83 EUR (wisselkoers op 15 november 2017).

Religie

Iets meer dan de helft van de Amerikanen is protestant en een kwart is rooms-katholiek. Ongetwijfeld heeft de immigratie vanuit Europa hier veel mee te maken.

Een kleine 2% is mormoon, net zoals 2% moslim is.

Lokale gebruiken en gewoonten

In de meeste restaurants wordt er gratis water aangeboden bij de maaltijd. Ook in de nationale parken kan je gratis je waterfles bijvullen. Niet alleen goed voor je budget maar ook voor het milieu aangezien we zo geen plastieken wegwerpflessen gebruiken.

De regels rond alcohol zijn vrij strikt in de VS. Zo is het verboden om een open 'verpakking' in de wagen te hebben, zelfs al bevindt deze zich op de 3de rij van de minibus. Ben je jonger dan 21? Verwacht je er dan aan dat je niet toegelaten zal worden in cafés en bars. Er is wel degelijk toegangscontrole.

Tijdsverschil

De VS kent verschillende tijdszones, het kan er 6 tot 11 uur vroeger zijn dan in België.

 • in New York en Miami is het 6 uur vroeger dan in België
 • in New Orleans is het 7 uur vroeger dan in België
 • in Denver en Salt Lake City is het 8 uur vroeger dan in België
 • in Las Vegas en San Francisco is het 9 uur vroeger dan in België
Elektriciteit

De netspanning in de VS bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Het is aangeraden de instructies van het veiligheidspersoneel strikt na te volgen. Om eventuele onaangename situaties te vermijden, zoals tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst, is het raadzaam om in alle omstandigheden de zelfbeheersing niet te verliezen en de regels van beleefdheid te respecteren. Weerstand bieden heeft geen zin en heeft vaak enkel een averechts effect.

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn als gevolg van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, laat paspoort en reisdocumenten in een kluis (maak kopieën) en betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".