Overslaan en naar de inhoud gaan

We ontdekken het Turkije dat de meeste toeristen niet kennen. Tijdens deze korte expeditie worden we getrakteerd op de indrukwekkende rotspartijen van het Taurusgebergte en worden we ondergedompeld in de cultuur van semi-nomadische volkeren die van dit woeste gebergte hun thuis hebben gemaakt.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. Vanaf eind november 2018 vind je alle reizen voor 2019-2020 online (tot en met paasvakantie 2020). Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we melden je meteen als het zo ver is. Boeken kan vanaf 10 maanden op voorhand.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Kayseri en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Nederlandstalige reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

 

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van de meerdaagse trektochten met min.6u/dag stappen op grote hoogte en het slapen in tenten.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 06 / 09 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Voor deze reis werken we samen met een Turkse partner die duurzaamheid op heel wat vlakken uitstraalt. Zij verzekeren een correcte verloning van al hun medewerkers, steunen plaatselijke projecten met hun jarenlange inzet, doen een beroep op mensen in de dorpen om klanten een aangenaam bezoek te garanderen, .... .

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Onze tochten leiden ons ongetwijfeld langs kleine bergdorpen waar de gastvrije bevolking ons maar al te graag thee aanbiedt. Je ervaart ongetwijfeld het taalprobleem maar ook met handen, voeten en een lach kan je communiceren.

Documenten

Voor Turkije heb je een geldige Belgische identiteitskaart of internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig moet zijn na de datum van aankomst en een visum. Het visum voor Turkije moet je op voorhand aanvragen via https://www.evisa.gov.tr/en/. Het visum kost 20 USD, is 180 dagen geldig vanaf het moment van aanvraag en heeft een maximum verblijf van 90 dagen. Je betaalt via de website. Een print van je visum neem je best mee bij vertrek.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.

We reizen ter plaatse met een minibusje.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.

Tijdens deze reis slapen we in comfortabele tentenkampen. De laatste nacht brengen we door in een echt bed in een plaatselijk pension.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

In Turkije maken ze graag een heerlijke maaltijd klaar. De Turkse keuken behoort volgens de kenners tot de beste van de wereld. Ze vond haar oorsprong bij de nomadische herdervolkeren van Centraal-Azië en werd achtereenvolgens beïnvloed door de Seldsjoeken, de landen van de Middellandse Zee en het Ottomaanse hof. Aubergines, tomaten, komkommers, olie, knoflook, yoghurt, rijst en schapenvlees worden het meest gebruikt. Het is af te raden ongeschild fruit en rauwe groenten te eten en leidingwater te drinken. Bron- en mineraalwater vind je in elk hotel of restaurant.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:

KLEDING

 • 1 paar degelijke bergschoenen: degelijk profiel, met enkelsteun en ingelopen!
 • 1 paar sportsandalen (van het type Teva bijvoorbeeld)
  (1 paar lichte schoenen, sportschoenen)
 • goede stapkousen (geen katoen, zonder of met platte naden)
 • degelijke Gore-Tex-regenjas, bestendig tegen vrieswind (van ‘ademende’ type)
 • lichte katoenen kleding die ruim zit (zomerkledij)
 • 1 of 2 warme truien of fleece (’s avonds)
 • trekkingsbroeken: kort en lang of afritsbaar (geen jeans)
Geldzaken

Budget ter plaatse
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Turkije zijn er geen verplichte inentingen.

Conditie

Je moet over een goede conditie beschikken om deel te nemen aan deze reis. Er is geen voorafgaande ervaring vereist.

Tijdens de dagtochten wordt enkel gestapt met een dagrugzakje. De rest van de bagage blijft veilig achter in de
overnachtingplaatsen.

Reisperiode en klimaat

In het binnenland kent Turkije een continentaal klimaat. Sommige zomers kan het echt wel heet worden met maxima van 40 °C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Het enorme schiereiland Turkije vormt - dankzij de Zee van Marmara en de Bosporus - de link tussen Azië en Europa, de brug tussen het Westen en het Oosten. Vooral in steden als Istanbul is de mix van deze 2 culturen sterk aanwezig. Het centrale plateau wordt in het noorden begrensd door de bergen van Anatolië, in het zuiden flankeert het impressionante Taurusgebergte. Turkije is rijk bezaaid met meren en rivieren, in het zuiden heb je de Middellandse Zee. De verschillende bergketens, uitgedoofde vulkanen en immense vlaktes zorgen voor sterk afwisselende landschappen.

Fauna en flora

Turkije bezit een bijzonder rijke en gevarieerde flora. Van bergen met eeuwige sneeuw, uitgestrekte steppes tot vruchtbare valleien en groene kustvlaktes. Vooral de bergnatuur is nog zeer ongerept wat de wandelingen bijzonder aangenaam maakt. Langs de Middellandse kust groeien er dan weer palmbomen. De vegetatie aan de Egeïsche kust wordt gekenmerkt door de groene begroeiing, witte stranden en olijfbomen.

Dieren die in Turkije voorkomen zijn onder andere Europese wolf, bruine beer, arenden, valken, wilde geiten en tal van soorten grote zoogdieren en verschillende reptielen. Ook voor vogelliefhebbers is Turkije een waar paradijs. In de Middellandse Zee tref je zeehonden en schildpadden.

Staatsvorm

Turkije is een republiek. De huidige staatsvorm werd door de volksheld Ataturk gesticht in 1923, na het winnen van de Onafhankelijkheidsoorlog. Ankara werd toen benoemd als hoofdstad. Door vele hernieuwingen in te voeren, streefde hij ernaar om Turkije naar westers model in te richten. Islamitische wetten werden gewijzigd naar westerse in de grondwet, het Arabische alfabet werd vervangen en er kwam een scheiding van kerk en staat, de rechten onder mannen en vrouwen werden gelijk.

In de nacht van 15 op 16 juli 2016 vond een poging tot staatsgreep plaats in Turkije maar deze werd in de kiem gesmoord. Hoewel de situatie is genormaliseerd en de luchthavens in het land hun activiteiten hebben hervat, blijft waakzaamheid geboden.

Bevolking

Een duidelijke meerderheid van de bevolking bestaat uit Turken. De Koerden, die in het oosten van het land wonen, zijn de belangrijkste minderheid. Andere minderheidsgroepen zijn Arabieren, Bulgaren, Armeniërs & Grieken. Steeds meer mensen verhuisden naar de kuststeden vanwege de werkgelegenheid door de toeristenstroom.

Economie

De economie van Turkije is één van de snelst groeiende. Vooral het toerisme zorgt voor een groot deel van het binnenlands inkomen. De helft van de bevolking werkt in de agrarische sector. Belangrijke producten zijn o.a. graan, katoen en druiven. Een kleine minderheid werkt in de industrie en mijnbouw.

Religie

De Turkse regering heeft in 1928 de staatsgodsdienst afgeschaft. Maar nog steeds is ongeveer 95% van de bevolking aanhanger van de islam, de officiële godsdienst. Het geloof wordt generatie op generatie doorgegeven. In grote steden zoals Istanbul merkt men wel meer en meer een ommekeer van geloof. Het christendom verovert er steeds meer aanhangers. Het geloof heeft een vrij grote invloed op het maatschappelijk leven in Turkije.

Lokale gebruiken en gewoonten

De combinatie van de oosterse en westerse cultuur maakt de Turkse levensstijl bijzonder fascinerend. Oude en nieuwe gebruiken en gewoonten ontmoeten elkaar hier als het ware. In rurale gebieden houdt men nog steeds extreem vast aan oude tradities. Familie is ontzettend belangrijk. We geven je alvast enkele tips mee waar je best wel rekening mee houdt.

 • In Turkije kent men een ongelofelijk respect voor oudere mensen. Zo begroet je bijvoorbeeld altijd de oudste persoon eerst wanneer je ergens binnenstapt.

 • Ga je op bezoek, neem dan enkel alcohol mee als je zeker weet dat je gastheren dit ook werkelijk drinken.

 • Je armen kruisen of je handen laten rusten is eigenlijk 'not done' want dit wijst op weinig respect voor de persoon met wie je praat.

 • Ook je voetzolen tonen, ook buiten de moskee, doe je beter niet.

Het spreekt voor zich dat deze gewoonten nog meer in ere worden gehouden buiten de steden.

Tijdsverschil

In Turkije is het zowel in de winter als in de zomer 1 uur later dan in België.

Elektriciteit

In Turkije kan je terecht met dezelfde stekkers als in België, 230V.

Veiligheid

De voorbije maanden hebben in Turkse grootsteden als Istanbul, Ankara, Bursa, Diyerbakır en Gaziantep aanslagen plaatsgevonden waarbij meerdere doden en gewonden vielen. Nieuwe aanslagen vallen helaas niet uit te sluiten, ook kunnen we niet uitsluiten dat toeristen al dan niet het doelwit zijn.

In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS, is verhoogde waakzaamheid geboden. Gezien de antiterroristische acties wereldwijd wordt gevraagd om waakzaam te zijn ingevolge de verhoogde terreurdreiging. Als reisorganisator zijn wij ons hier meer dan ooit van bewust. De situatie wordt door Joker opgevolgd. Als blijkt dat door verdere ontwikkelingen de veiligheid van onze deelnemers in het gedrang zou komen, zien wij ons genoodzaakt maatregelen te nemen.

Er zijn regio's die sowieso best vermeden worden maar daar trekken onze reizen niet langs.

Graag geven we mee dat we op de luchthaven van Istanbul in een security zone blijven en dan doorvliegen naar de bergen waar nooit eerder geweld of terrorisme heerste.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.