Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Spanje, dat betekent actie, actie en nogmaals actie overdekt met een heerlijke saus van lokale gebruiken. En laat dat nu de heerlijke combinatie zijn van deze korte maar krachtige reis! Van speleologie tot surfen, van wondermooie kustwandelingen tot adembenemende dagwandelingen, van vreemde festivals -wacht, zijn die nu echt op stelten van een berg aan het draaien?- tot je dag starten met het proeven van de beste Rioja-wijnen,... Noord-Spanje heeft het allemaal. Vamos, chicos!

De hoogtepunten van deze reis

Via Ferrata

De prachtige bergen van de Picos de Europa tijdens wondermooie wandelingen en een spannende via ferrata ontdekken

Surfer

De surfer in jezelf laten bovenkomen in het hippe Santander

Spanje

Samen met de Spanjaarden lokale tradities vieren en volledig opgaan in de lokale gebruiken

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Verrassend La Rioja

Geen toeristen hier, enkel wij, de bergen, de wijngaarden, de koeien en de echte Riojanen! Een lokaal gebergte met mini-dorpjes of pueblos waar de gieren en roofvogels cirkelen boven een canyon lokken ons tot het maken van enkele stevige wandelingen. De wijnhuizen laten ons maar al te graag proeven van hun heerlijke wijnen en verbroederen met de Riojanen kunnen we in de tapasbuurten. Onze uitvalsbasis hiervoor is de stad Logroño, in de volksmond ook wel ‘Het Zuiden van het Noorden’ genoemd, aangezien de mensen er op straat leven en met iedereen maar al te graag een praatje doen. Bereid je dus voor op het maken van veel Spaanse vrienden!

2 Dag 5-6
Het surferleven in Cantabrië

Santander is hip en happening, en staat daarnaast ook bekend als een van de beste surfplekken ter wereld. We vervoegen de lokale ‘surfer dudes’ en geven het beste van onszelf op een surfplank. De Cantabrische kust ligt bezaaid met verborgen azuurblauwe baaien die je enkel te voet kan bereiken. Kustwandelingen zijn dan ook een vast gegeven hier. En laten we eerlijk zijn, een mooiere setting voor een zonsondergang, met een glas sangria en bordje ‘jamon’ natuurlijk, bestaat er niet!

3 Dag 7-8
De hoogste bergen van Picos de Europa

De Picos de Europa is een gebergte om ‘u’ tegen te zeggen en er bestaat geen betere inleiding hierop dan een spannende via ferrata. Niet voor angsthazen! Maar dat is natuurlijk niet genoeg: de apotheose komt er met de mooiste wandeling in de regio, de Garganta de Cares! Denk: wandelen door een dunne kloof, omgeven door de hoogste pieken van de Picos. Heerlijk! En daar stopt het niet: ook onze dromen zullen vervuld zijn van bergen als we slapen in hooggelegen bergdorpjes. 

4 Dag 9-10
Nog even knallen in Asturias

En wij gaan terug richting de zee, om nog even het beste van ons te geven tijdens een speleologie. In de avond rusten we even uit in een lokale sidreria waar we de Spaanse ciders als experts van boven ons hoofd in een glas gieten. We maken ook de promenade onveilig. Puur genieten!

5 Dag 11
Op een duurzame manier terug naar België

Als volleerde Spanjaarden laten we ons, ook op onze weg terug naar huis, door niets of niemand opjagen. We stoppen waar we willen en stappen in Bordeaux op de trein terug naar Brussel. Met een hart vol Spaanse liefde!

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 20/07/2020
Terug: 30/07/2020
Eco
Bij deze afreis kies je voor minder vliegen
Basisprijs: €999
+ 717 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/11/2019

Inbegrepen in de basisprijs

 • Trein Brussel - Bordeaux en terug
 • 10 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (art.14.2)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 29 / 11 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. We beginnen onze tocht richting Spanje met de trein en nemen erna huurwagens, maar ook lokaal transport wordt gebruikt.

Eten, drinken en buiten leven staat centraal in Spanje. De Spanjaarden komen massaal op straat om tapas te eten met een cerveza of een wijntje. Dit kan dus zeker niet ontbreken. In Cantabria doen we ons te goed aan verse vis en zeevruchten en in Asturias gaan we zeker eens een echte sidreria binnen.

In La Rioja zijn we getuige van een lokaal festival, namelijk de danzadores van Aguiano. We vergapen ons op hun wervelende rokken. Verder gaan we ook een bodega bezoeken en duiken we samen het nachtleven in.

Daarnaast zorgen we voor een adrenalinekick, en wel door middel van volgende activiteiten:

 • Dagwandelingen in de bergen van La Rioja en Asturias
 • Surfles in Cantabria
 • Via Ferrata in Asturias
 • Speleologie in Asturias
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Tijdens deze reis wordt er geen gebruik gemaakt van vluchten. We kiezen resoluut voor de combinatie trein en huurwagen, al dan niet occasioneel gebruik makend van lokaal transport.

We nuttigen voornamelijk lokale streekproducten en gaan naar lokale eethuizen en tapasbars.

We bezoeken delen van Spanje die minder toeristisch zijn en blijven weg van het massatoerisme.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Spanjaarden zijn sociaal, en dat zullen we geweten hebben. We gaan voornamelijk naar lokale tapasbars, waar we schouder-aan-schouder staan met Spanjaarden die maar al te graag een praatje doen.

Tijdens ons verblijf in La Rioja gaan we naar een bergketen waar weinig of geen toeristen zijn. We passeren kleine bergdorpjes waar we de nieuwsgierigheid van de lokale bewoners wekken. Verwacht je aan een spervuur van vragen!

Documenten

Om naar Spanje te reizen heb je je geldige Belgische identiteitskaart nodig.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. In deze reis gebruiken we huurwagens, die we ophalen in Bordeaux. De lokale bus nemen we soms voor of na de wandelingen om praktische redenen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Tijdens deze reis verblijven we voornamelijk in hostels en kleine hotels. De kamers worden steeds gedeeld, en soms verblijven we in grote dormzalen waar we allemaal samen slapen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - de typische pinchos/tapas in La Rioja, in combinatie met een echte Rioja-wijn - cocido, gemaakt met bonen en (bloed)worst - zeevruchten en vis - cachopo, de gigantische schnitzel van Asturias - sidra, de Spaanse cider

Spanje heeft zo zijn eigen eetcultuur. Het ontbijt, tussen 9u en 11u, is licht en bestaat vaak enkel uit een koffiekoek of pan con tomate met een koffie of sinaasappelsap. De lunch is dan weer de warme hoofdmaaltijd en vindt plaats tussen 14u en 16u. 's Avonds, tussen 21u en 23u is het tijd voor het lichte avondeten, vaak in de vorm van tapas. Brood wordt er dus weinig gegeten, behalve als bijgerecht. Buiten deze uren zijn restaurants niet vaak open.

Op onze wandelingen zullen we soms ook picknicken. Hiervoor gaan we in de lokale panaderia een Spaans stokbrood kopen en halen we ook beleg. Vers fruit of een tomaatje kan hierbij niet ontbreken.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - picknickgerief - drinkbus - wandelkledij - lichte kledij - wandelschoenen, stadsschoenen en sportschoenen - bescherming tegen de zon - een licht regenjasje - zwemgerief - kleren en schoenen die nat mogen worden - oordopjes

Geldzaken
Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Het budget voor deze reis bedraagt 717 euro.

In Spanje kan je overal terecht met je maestro en kredietkaart. Neem een klein stukje van het budget cash mee.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Het is in Spanje geen probleem om kraantjeswater te drinken. Tijdens de zomermaanden is het erg belangrijk om genoeg water te drinken en extra zouten op te nemen om uitdroging te vermijden. Bescherming tegen de zon is ook nodig, want een hitte- of zonneslag kan ernstige gevolgen hebben.

Conditie

Voor deze reis is een gewone conditie genoeg. De wandelingen kunnen soms wat pittig zijn voor mensen die last hebben van astma of slechte knieen. Vaak lopen er ook honden, geiten of koeien rond in de bergen, dus mensen met angst voor een van deze dienen dit op voorhand te laten weten aan de reisbegeleider.
Voor het surfen mag je geen last hebben van watervrees. De via ferrata is niet voor mensen met hoogtevrees. Tijdens de speleologietocht kunnen mensen met claustrofobie het moeilijk krijgen.

Reisperiode en klimaat

Tijdens de zomermaanden is het erg warm en droog in Spanje. Enkel in de bergen kan er een spatje regen vallen.

Wij reizen specifieke data, omdat we het traditionele festival van de Danzadores in Anguiano niet willen missen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Spanje maakt deel uit van het Iberisch Schiereiland. Dit Zuid-Europees land heeft als hoofdstad Madrid. In het westen grenst het aan Portugal, in het noorden aan Frankrijk. In Zuid-Europa ten oosten van Portugal en ten zuiden van Frankrijk. Spanje beschikt over een aantal eilandengroepen zoals de Balearen waaronder Menorca, Mallorca en Ibiza. Deze liggen ten oosten van het vastenland. Ver in de Atlantische oceaan ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara ligt de archipel Las Canarias. Lanzarote, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canaria, La Palma en Fuerteventura behoren tot de Canarische Eilanden.

Fauna en flora

Doordat Spanje verschillende klimaattypes heeft is de fauna en flora er zeer rijk. In het wild leven er zoal wolven, lynxen, vossen en steenbokken. Er komen reptielen voor en het is een paradijs voor watervogels. De verschillende flora is te vinden in de nationale parken en in de omgeving van de bergketens. De Pyreneeën, in het noorden, is de belangrijkste bergketen. De hoogste berg Mulhacen is gelegen in Sierra Nevada. De Canarische eilanden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen en daarvan zijn er de resultaten zoals het nationaal vulkanisch park van Timanfaya in Lanzarote. Nog meer nationale parken bevinden zich op het vastenland.

Staatsvorm

Spanje is een koninkrijk. Felipe VI volgde op 19 juni 2014 zijn vader op als koning van Spanje.

In 1931 werd Spanje een republiek nadat koning Alfons XIII verplicht werd af te treden. Voortdurende politieke strubbelingen resulteerden in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Initieel was dit een nationalistische opstand tegen de wettige republikeinse regering, maar door buitenlandse bemoeienissen werd het een conflict tussen de democratie en het fascisme. Generaal Franco, leider van de nationalisten, kreeg steun van Duitsland en Italië, terwijl de regering werd geholpen door de toenmalige Sovjet-Unie. De nationalisten overwonnen, en Franco bleef als dictator aan de macht tot zijn dood in 1975.

Na zijn dood werd Juan Carlos, de kleinzoon van Alfons XIII, de nieuwe koning en werd de monarchie hersteld. In 1978 kwam er een grondwetswijziging die de sterk gecentraliseerde staatsvorm onder Franco wijzigde in een gedecentraliseerde structuur met autonome regio's zoals die van Catalonië, Baskenland en Galicië. Deze hebben namelijk elk hun eigen identiteit en taal. De verhouding tussen Madrid en het Baskenland zijn vaak gespannen, denk maar aan de ETA die totale onafhankelijkheid van Spanje wil. Ook in Catalonië klinkt de stem over onafhankelijkheid steeds luider.

Het parlement van Spanje of Las Cortes Generales heeft 2 kamers, de Senado met 257 zetels en de Congreso de los Diputados met 350 zetels. De premier van Spanje is Pedro Sanchez Perez-Castejon.

Bevolking

De bevolking (48,5 miljoen) wordt verdeeld in een aantal groepen. De grootste groep zijn de Castilianen waartoe meer dan 70% van de bevolking behoort. De Castilianen komen uit de regio’s Castilla y Leon & Castilla La Mancha. Catalanen uit Catalonië zijn met 18% daarna komen de Galiciërs uit de regio Galicië en in de minderheid zijn de Basken en zigeuners.

De grootste steden zijn Madrid met 6,2 miljoen inwoners en Barcelona met 5.2 miljoen inwoners.

Economie

In Spanje wordt zoals in België met de euro betaald. Toerisme is een groot deel van de inkomsten van het land. De economische evolutie hangt hier nauw met samen. Spanje lijdt momenteel onder de gevolgen van een zware economie crisis. De werkloosheidsgraad en de stadsschulden zijn gestegen. Ondanks de crisis blijft Spanje één van de belangrijkste landbouwproducenten van Europa zoals citroen, olie, druiven.

Religie

Doorheen de eeuwen is het katholicisme gegroeid als staatsgodsdienst. Ongeveer 70,5% van de bevolking noemt zich katholiek. Dit is niet altijd zo geweest. De Moren brachten ooit de islam naar Spanje om hier hun leer en geloof te verspreiden. De islam heeft hier dan ook nog een kleine minderheid, samen met het jodendom.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Dagindeling: Spanjaarden hebben de gewoonte om laat te eten. Het ontbijt vindt vaak plaats in de late voormiddag en ze lunchen tussen 14u en 16u. Dit is tevens het uur van de siësta. Vele Spanjaarden gaan dan naar huis om wat te rusten en te lunchen. Daarna gaat men terug werken en het avondmaal gebeurt in de late avond. Sommige zullen pas dineren om 22u à 23u. Soms zelfs nog later.
 • In vele Spaanse steden vind je een stierenarena. Hiermee vermaakt de lokale bevolking zich. Hierbij ziet het volk toe hoe dat de metador of stierenvechter het opneemt tegen een kolos van een stier.
 • Als je jarig bent, word je op een verrassende manier gefeliciteerd. Er wordt namelijk aan je oren getrokken.
 • De Semana Santa voor Pasen gaat gepaard met tal van festiviteiten en processies.
 • De San Ferminfeesten, elk jaar van 6 tot 14 juli, lokken talrijke toeristen naar Pamplona. Er worden dan 6 stieren losgelaten en mensen rennen door de straten voor de stieren uit.
 • De laatste woensdag van augustus is er La Tomatina in de buurt van Valencia. Duizenden mensen komen samen in de straten van Buñol om tomaten maar elkaar te gooien.
 • Van 8 tot 14 september wordt tijdens de Ferias y Fiestas en honor a Santa Maria de la Vega de schutspatrones van Salamanca gevierd. Kleine plaatselijke producenten bieden hapjes aan samen met een drankje en dit in gezellige houte hutjes. 's Avonds wordt de hemel verlicht door mooi vuurwerk.
Tijdsverschil

Op het vasteland en op de Balearen is geen tijdsverschil met België. Enkel op de Canarische eilanden is het 1 uur vroeger zowel in de winter als in de zomer. Als het in België 12 uur is dan is het op de Canarische eilanden 11 uur.

Elektriciteit

230 V / 50 Hz – Europese standaardstekker met 2 pinnen. Deze wordt ook gebruikt in België.

Veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips