Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijd om zelf de sfeer van het hedendaagse Rusland op te snuiven én ons te verdiepen in een geschiedenis van tsaren en Sovjetsamenleving. Zowel in Sint-Petersburg als Moskou nemen we de tijd op de highlights te bezoeken. Omdat we graag anders dan klassiek doen, nemen we er nog een stukje bij, Minsk in Wit-Rusland.  

We dompelen ons niet alleen onder in de cultuur van deze bestemming maar als perfecte afwisseling ook in de natuur van het prachtige Berezinsky Reservaat.

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Moskou

Met de metro Moskou ontdekken

Groepsreis Moskou

Met de fiets op verkenning gaan

Rode Plein

Het Rode Plein in Moskou

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Sint Petersburg

Wie Sint-Petersburg zegt, denkt aan romantische schoonheid die vorm krijgt in kunst, literatuur en muziek, monumentale gebouwen en pleinen, fraaie bruggen over rivieren ... Alle highlights van de stad komen aan bod, van het Hermitage tot het Alexander Nevskiklooster.

Tussendoor bezoeken we het paleizen- en tuinencomplex in Peterhof. Een citytrip vermoeit de voeten, maar ter afwisseling oefenen we onze schilderkunsten op Matryoshka poppetjes.

2 Dag 6-11
Moskou

Vanuit Sint-Petersburg sporen we in 4 uur naar Moskou. Ook hier rijgen we de hoogtepunten aan mekaar met het Kremlin en het Rode Plein als klassiekers. De originele fietstour verdient een speciale vermelding.

3 Dag 12 - 14
Berezinsky Reservaat

Na onze aankomst in Minsk rijden we met de trein meteen door naar het Berezinsky Reservaat. Dit prachtige natuurpark kunnen we te voet verkennen, maar ook een tochtje met de kayak is mogelijk indien de groep dit wenst.

4 Dag 15-17
Afsluiten in Minsk

We sluiten onze reis af met een 2-daags bezoek aan Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Deze stad is opvallend moderner dan wat we misschien wel hadden gedacht.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Sint Petersburg en Minsk - Brussel
 • Lijnvlucht Moskou - Minsk
 • Hogesnelheidstrein van Sint Petersburg naar Moskou
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschot voor activiteiten t.w.v. €150
 • Visa Rusland en Wit-Rusland
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een singlekamer dan kost je dit 575€.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze bestemming:

Een stad actief beleven dat kan ook! We bestuderen samen het stadsplan of het metroplan en kiezen de juiste route. Breng gerust een stadsplan mee, het is altijd fijn om mee te volgen en je te kunnen oriënteren in de stad. Laat je je graag verrassen dat kan ook!

We richten ons op een te bezoeken plaats en onderweg verkennen we een klein steegje, wandelen langs een kanaaltje of nemen een kijkje waar net iets minder toeristen komen.

Na al het wandelen, begeven we ons in de mooie en snelle metro's, springen we op de fietsen, rusten we even uit in een boot op de kanalen, of laten ons verdwalen met een kleine bus of tram.

In Rusland zien we tal van nieuwe dingen, van alles wat je niet verwacht, we bespreken het samen, we zoeken één en ander op en delen het in de groep. Heb je ook iets gelezen, wil je iets opzoeken, graag! Luister je graag dat kan ook!

We proberen niet altijd alles voor te kauwen maar zelf te analyseren, wat zien we, wat is dat, en vullen die kennis aan met het deskundig advies van lokale gidsen of met onze eigen ervaring en informatie.

Echt actief kunnen we een stukje stappen aan de Finse baai in de omgeving van St. Petersburg of je kan genieten van de zon aan het strand. In het Berezinsky reservaat leren we kajakken, in bootjes van 2 en genieten zo van de prachtige natuur. Nog nooit gevaren? Het komt goed we leren het vrij snel aan!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze bestemming:

Je kan zeggen dat we duurzaam reizen in en tussen de steden! We reizen vooral met openbaar vervoer: trein, metro, bus, tram en de overzetboot. Daarnaast wandelen we, fietsen en doen een kajaktocht.

We blijven een paar dagen in de zelfde stad wat het aantal lange verplaatsingen beperkt en onze reis duurzaam houdt!

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze bestemming:

Tijdens deze reis regelen we een paar ontmoetingen met inwoners van Sint-Petersburg, het geeft je de kans met hen te praten over alle onderwerpen die je nauw aan het hart liggen. Onze gids in Minsk, via gidsen door locals, geeft ons de kans om meer informatie te krijgen van het land, als gids en als persoon.

Documenten

Voor reizen naar Rusland heeft men een geldige internationale reispas en visum nodig. Het paspoort moet minstens 6 maanden geldig te rekenen vanaf einde geldigheid van visum en minstens 2 lege bladzijden tellen.

Van je begeleider ontvang je alle info die je nodig hebt voor het invullen van de visumaanvraag voor de vertrekvergadering. De Russische ambassade is erg streng, volg dus minutieus deze info.

Visumaanvraag

Op de vertrekvergadering breng je dan het ingevuld en ondertekend formulier samen met 1 pasfoto in kleur en natuurlijk je reispas mee.

De begeleider bezorgt na de vertrekvergadering alles aan Joker die zorgt voor de aanvraag van het visum. Je paspoort krijg je bij vertrek terug van de begeleider.

Kan je niet aanwezig zijn op de vertrekvergadering dien je alles op te sturen, liefst per aangetekende brief en ten laatste de woensdag na de vertrekvergadering naar

Joker tav Touroperation groepsreizen Geerdegemvaart 96-98 2800 Mechelen

Bij laattijdige versturing kan Joker niet garanderen dat je visum op tijd klaar is. Het duurt minimaal 3 weken om een visum voor Rusland in orde te krijgen.

Voor reizen naar Wit-Rusland is een geldig paspoort (met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden op het ogenblik van de reis) en een geldig visum noodzakelijk voor het betreden van en het verblijven op Belarussische grondgebied.

Joker zorgt voor de aanvraag van het visum.

Bij het betreden van het grondgebied moet een immigratiekaart worden ingevuld. Deze kaart moet zorgvuldig met het paspoort worden bewaard en moet worden teruggegeven aan de douane bij het verlaten van het grondgebied.

Voor een verblijf van meer dan 3 werkdagen zijn reizigers verplicht om zich te registreren bij de plaatselijke politie in de buurt waar zij verblijven. De meeste hotels doen dit automatisch voor hun klanten.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis:

Ter plaatse maken we zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. We staan in verwondering in de prachtige metrostations van Sint-Petersburg en Moskou. We wandelen door de stad, verplaatsen ons met de Jetfoil rond St.Petersburg en maken een fietstocht buiten het centrum van de steden. We genieten van de mooie natuur in een kajak in het natuurgebied in Wit-Rusland.

Tussen Sint-Petersburg en Moskou nemen we overdag de HST. Tussen Moskou en Minsk kiezen we voor een lijnvlucht. Dit laatste is noodzakelijk voor visum-formaliteiten.

De transfers van en naar de luchthaven en treinstations met grote bagage is met taxi, indien minder dan 500 meter te voet.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We logeren in comfortabele 3-sterren hotels met eigen badkamer. De hotels zijn goed gelegen zodat we al wandelend of met een stukje openbaar vervoer onmiddellijk in het centrum van de stad zijn!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze bestemming:

Wat denk je van een pannenkoek – de blini met kaviaar of zalm en zure room? Of borsch een stevige soep van bieten en vlees of sjtsji een koolsoep? Pelmenis en pirosjkis zijn deegkussentjes met vlees, vis, groenten of aardappelen.

Wodka is de nationale drank en drink je per glas van 50 of 100 gram. Er hoort een stukje zure haring bij of opgelegde champignons en komkommers.

Het minder alcoholrijke kvas is een sprankelend drankje op basis van gegist meel. Thee wordt overal gedronken, en wil je dat doen zoals het hoort, dan neem je er een lepeltje confituur bij!

Op onze reis is er een keuze te over aan restaurants. Voor ’s middags typische lunchadresjes of een hap aan een stalletje. Voor ’s avonds kiezen we uit de Russische, Armeense, Georgische of Europese keuken. De restaurants hebben een uitgebreid menu en er zijn voldoende mogelijkheden voor keuzes zoals vis, vlees, vegetarische maaltijden.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze bestemming:

 • Stevige soepele reistas +/- 15 kg bagage
 • Dagrugzak als handbagage voor in de stad
 • Slotjes voor je bagage
 • ‘Onzichtbare’ geldbeugel
 • Kopie van je internationale reispas + kopie op een USB stick of mail
 • Twee pasfoto’s
 • Dunne regenjas, fleece en een dikkere trui type stadskledij
 • Lange broeken en shorts, jurk, rok, stadskledij
 • T-shirts (korte en lange mouwen)
 • Ondergoed en kousen
 • Goede wandelschoenen
 • Toilet- zwem- en slaapgerief
 • Kleine handdoek
 • 1 set kledij voor beter restaurant, theater, ...

REISAPOTHEEK:

 • Persoonlijke medicatie in 2 sets
 • Muggenspray voor Berezinsky
 • Zonnecrème, aftersun

** Deze reis is een typische citytrip reis, de lokale bevolking is zeer netjes gekleed en waarderen het als wij dat ook zijn, voorzie je op stadskledij, net zoals je bij ons de stad in gaat. Voor de fietstocht, kajak en wandeling in de natuur zijn we sportief gekleed.**

Aangezien we ons vooral met het openbaar vervoer verplaatsen is het aangeraden om je bagage te beperken. Je moet immers zelf met je bagage van het hotel naar het treinstation en omgekeerd - afstand max.500 meter.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Het budget voor deze reis bedraagt: 975 euro

Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Ter plaatse betalen we in St.Petersburg het bezoek aan de Hermitage, Peterhof, kathedralen, de fiets- en boottochtjes, de musea, een spektakel of optreden. In Moskou het Kremlin, de fietstocht, metrotour, Kolomenskoye of Maagdenklooster, het Kosmonautenmuseum en andere bezoeken naar keuze. In Minsk de tocht in het Berezinsky reservaat. De fiets- en wandeltocht in de stad, het circus, oorlogsmuseum en andere bezoeken naar keuze.

Daarnaast betalen we onze lokale gidsen, het vervoer met taxi, bus, metro en trein. En de lunch, avondeten en tussendoortjes.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen verplicht.

Conditie

Je kan aan deze reis deelnemen als je een hele dag kan rondwandelen in een stadsomgeving. Alle verkenningen in en buiten de stad zijn te voet en gedeeltelijk met openbaar vervoer, reken op een 15 km rondwandelen per dag. Op de fietstochten fietsen we een stukje, stoppen en kijken, we willen vooral verkennen! We nemen ruim de tijd, alles is vlak, en we rijden op goed begaanbare wegen. De kajaktocht is voor iedereen toegankelijk, zowel voor volledige beginners als voor iemand met eerdere ervaringen.

Reisperiode en klimaat

Sint Petersburg ligt aan de Finse Golf. Dit zorgt tijdens de soms warme zomermaanden voor een verfrissende wind. De kans op regen is vrij klein in juli.

Moskou grenst niet aan de zee en hierdoor kan de temperatuur in juli oplopen tot soms 40°C en meer. Gemiddelde temperatuur is gelukkig wat lager, zo rond de 23°C.

Minsk heeft een gematigder klimaat maar hier is de kans op regen ook wat groter.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Wit-Rusland
Geografie

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van 17.098.242 km² ofwel 560 keer groter dan België. Rusland grenst dan ook aan een hele boel verschillende landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazakstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Via de exclave Kaliningrad zijn er ook nog grenzen met Litouwen en Polen.

Als je de grens zou willen afwandelen heb je 20.241 km voor de boeg, dat is ongeveer de helft van de omtrek van de wereld!

Het Europees gedeelte van Rusland loopt tot aan het Oeralgebergte en is een golvend gebied met hoogtes tot 400 meter. In het zuiden aan de grens met Georgië en Azerbeidzjan komen we in hooggebergte.

Het laagste punt van Rusland ligt op -28 meter en is de Kaspische Zee, het hoogste punt in de Mount Elbrus met 5.633 ineens ook de hoogste berg van Europa.

Fauna en flora

Door de immense oppervlakte van Rusland zijn meerdere vegetatiezones. Grosso modo kan de vegetatie van het noord naar het zuid opgedeeld worden in toendra, taiga, loofbos, steppe en woestijn. Elke vegetatievorm heeft natuurlijk ook zijn specifieke dierenwereld.

De toendra strekt zich over een gigantisch gebied uit. Hoe noordelijker men reist hoe schraler de vegetatie wordt. Op de noordelijkste eilanden komen zelfs geen struiken meer voor en ligt er de grootste tijd van het jaar sneeuw en ijs. Wat zuidelijker in de taiga wisselen struiken en lage bomen zcih af. Gelijkdelijk komen er vooral uitgestrekte wouden voor met vooral berken (de nationale boom), sparren en wilgen. De nationale bloem van Rusland is de kamille.

In het noorden van Rusland komt de typische arctische fauna voor zoals poolvossen, ijsberen, zeehonden en veel verschilleden kleine knaagdieren. De taiga is de thuisbasis van vooral grotere dieren voor zoals de wolf, de lynx, het eland en de bruine beer, het nationale dier van Rusland. In de bossen komen de typische westeuropese dieren voor zoals herten, zwijnen, vossen en de bijna uitgestorven wissent. De typische steppedieren, zoals wilde paarden, saiga en steppeantiloop zijn bijna allemaai uitgeroeid.

Staatsvorm

In de 12de eeuw was er voor het eerst sprake van een soort 'Rusland' die onder 200 jaar Mongoolse overheersing uitkwam. Gedurende de volgende eeuwen werd het Russische Rijk steeds maar groter tot begin 1900. In 1917 kwam een einde aan het Tsarenrijk en werd Russische Rijk de USSR met Lenin aan het hoofd. Op 24 augustus 1991, onder Gorbachov versplinterde de USSR en werd de Russische Federatie gevormd.

Vladimir Poetin is sinds 7 mei 2012 opnieuw de president van Rusland. Een Russische president wordt voor een termijn van 6 jaar verkozen en kan 2 aansluitende termijnen president zijn. De president is de machtigste man van Rusland. Hij is opperbevelhebber van het leger, verantwoordelijk voor binnenlandse en buitenlandse zaken, benoemd en ontslaat de premier en kan het parlement ontbinden. Hij heeft ook de macht om zelf wetten af te kondigen.

Dmitriy Medvedev werd door Poetin als premier aangesteld. Hij is tevens de plaatsvervangende president als hij z'n taken, tijdelijk, niet kan opnemen. De premier stelt ook de ministers aan.

Het parlement bestaat uit 2 kamers en zetelt telkens voor een periode van 4 jaar.

 • Het hogerhuis of Sovet Federatsii met 166 zetels. De zittenden worden aangesteld uit de 83 federale entiteiten
 • Het lagerhuis of Gosudarstvennaya Duma met 450 zetels. De zittenden worden door het volk verkozen.
Bevolking

In Rusland wonen bij benadering 142,5 miljoen mensen wat Rusland op de 10de plaats zet op gebied van meeste inwoners per land. Ongeveer 80% van de inwoners zijn Russen, 4% zijn Tataren en 2% zijn Oekraïners.

Voor de rest zijn er in de afgelegen regio's nog specifieke bevolkingsgroepen zoals de Fins-Oegoeren in het uiterste noordoosten en de Mongolen rond het Bajkalmeer.

Moskou is de grootste stad van Rusland met meer dan 12,5 miljoen inwoners, Sint Petersburg staat op de 2de plaats met 5 miljoen inwoners.

Economie

De Russische economie onderging een grote transformatie na de val van de USSR. Voorheen was het een planeconomie gestuurd vanuit Moskou. Ondertussen is Rusland een markteconomie geworden, hoewel ze nog voor een groot stuk onder toezicht van de overheid staat.

Sinds 2011 is Rusland de grootste producent ter wereld van olie en de 2de grootste op gebied van gas. Verder is Russische ondergrond ook rijk op gebied van ertsen en steenkool. Sinds 2012 is Rusland ook lid van de WTO waardoor buitenlandse handel makkelijker wordt.

De buitenlandse handel wordt vooral met de voormalige Sovietstaten, Europa en China gedaan waarbij vooral olie, gas, metaal en hout de belangrijkste exportproducten zijn.

De munteenheid is de Russische Roebel (RUB). 100 RUB = 1,32 EUR (wisselkoers op 7 november 2018).

Religie

Na de Russische revolutie in 1917 werd de godsdienst vrijheid steeds meer aan banden gelegd en tussen 1937 en 1961 was godsdienstbeleving zelfs compleet verboden. Vanaf 1961 werd de Russisch-orthodoxe Kerk wel toegelaten. Vanaf 1990 werd de godsdienstvrijheid weer ingevoerd en in 1997 werd Kerk en Staat gescheiden.

De grootste geloofsgroep zijn de Russisch orthodoxen. Aan het hoofd van deze kerk staat de patriarch van Moskou en Rusland, Kirill I. Islam is de 2de grootste geloofsgroep.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Rusland is een gigantisch groot land en het strekt zich uit over 11 tijdzones. Moskou en Sint-Petersburg lopen 2 uur voor op België. Als je naar Rusland reist, moet je dus je horloge 2 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Rusland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Reizigers naar Rusland ondervinden momenteel weinig tot geen hinder van de ontwikkelingen in Oekraïne. De situatie dient uiteraard wel op de voet te worden opgevolgd. In het grensgebied met Oekraïne (Voronzeh, Rostov-na-Donu, Krasnodar) zal een verhoogde militaire aanwezigheid waarneembaar blijven. In de grote steden in de rest van Rusland worden af en toe manifestaties pro of contra de Russische politiek met betrekking tot de Krim gehouden. Deze manifestaties dient men te vermijden.

Omwille van de uitgestrektheid van het land, kan de veiligheidssituatie in de Russische Federatie van regio tot regio sterk verschillen. In Moskou en Sint-Petersburg, evenals in het merendeel van de grote steden op het Europese deel van het land, kan zonder problemen worden gereisd.

In de grote stedelijke zones (publieke plaatsen zoals voetgangerstunnels, metro, stations, treinen, luchthavens, markten, restaurants en andere toeristische attracties) is extra waakzaamheid geboden voor zakkenrollers en andere vormen van kleine criminaliteit. Net zoals elders, is ook hier een minimum aan gezond verstand vereist. Waakzaamheid is ook geboden bij de consumptie van drank in sommige bars, restaurants en nachtclubs. Er doen zich immers gevallen voor waarbij verdovende en slaapverwekkende middelen met drank worden vermengd en waarbij de slachtoffers nadien worden beroofd (en in sommige gevallen zelfs bewusteloos worden achtergelaten, wat in de winter buiten levensgevaarlijk kan zijn). Reizigers dienen er dan ook steeds zelf op toe te kijken wanneer hen drank worden uitgeschonken en dienen hun drank nooit onbewaakt achter te laten.

Geografie

Wit-Rusland heeft een oppervlakte van 207.600 km², en is daarmee 7 keer zo groot als België. Het land grenst aan Letland, Lithouwen, Polen, Rusland en Oekraïne.

Wit-Rusland is overwegend vlak, en wordt gekenmerkt door zijn vele moerassen. Het hoogste punt van het land is slechts 346 meter hoog.

Fauna en flora

De bizon is één van de bekendste grote zoogdieren van Wit-Rusland. Rond 1930 doodden stropers de laatste wilde bizons. Op dat moment waren er wereldwijd nog amper 50 -en dan nog allemaal in gevangenschap- over. Daarom besliste de overheid een kweekprogramma op te starten. Twaalf dieren werden gekozen en een 5-tal jaren later werd het eerste kalf geboren. Momenteel leven er in het Białowieża-woud, een oerbos op de grens van Polen met Wit-Rusland, ongeveer 800 Bizons.

Staatsvorm

Wit-Rusland heeft, naar aanleiding van het uiteenvallen van de USSR, op 25 augustus 1991 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Sindsdien is het land een presidentiële republiek. Sinds 1994 is Alexander Lukashenko de president. Door het aanpassen van de grondwet is hij er in geslaagd om tot op de dag van vandaag zijn machtspositie in handen te houden. Wit-Rusland scoort van alle Europese landen het slechts op vlak van menselijke vrijheden, aangezien Lukashenko er een zeer autoritaire stijl op nahoudt.

Bevolking

In Wit-Rusland wonen ongeveer 9.5 miljoen mensen, waarvan 84% van Wit-Russische, 8.3% van Russische, 3.1% van Poolse en 1.7% van Oekraïense afkomst zijn.

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland, hier wonen 1.9 miljoen mensen, ongeveer een vijfde van de bevolking dus.

Economie

Tijdens de periode dat Wit-Rusland nog een deel was van de USSR is er een goed uitgeruste industriële basis uitgebouwd. Deze is ondertussen echter verouderd aan het geraken. Landbouw is ook belangrijk in de economie van Wit-Rusland, al is ook in deze sector de infrastructuur verouderd, inefficient en afhankelijk van overheidssteun.

De economische output, die jaren achteruit ging na het ineenstorten van de USSR, kende een herleving rond 2005 na het spectaculair stijgen van de olie prijzen. Wit-Rusland heeft slechts beperkte natuurlijke voorraden ruwe olie, maar kan dit met gigantische korting kopen van Rusland. Na deze olie te raffineren verkoopt men dit dan met grote winsten door. Ondertussen zijn de olieprijzen echter weer significant gedaald, en dit heeft een negatieve invloed op de Wit-Russische economie.

Religie

48.3% volgt de Orthodoxe kerk, 7.1% zijn Katholieken en 41.1% beweert niet gelovig te zijn.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In de winter is het in Wit-Rusland 4 uur later dan bij ons, in de zomer is dit 3 uur.

Elektriciteit

In Wit-Rusland gebruikt men dezelfde stekkers als bij ons, een wereldstekker is dan ook niet nodig.

Veiligheid

Belarus stelt zich vrij neutraal op in de crisis tussen buurlanden Rusland en Oekraïne. Er zullen voor de gewone reiziger dan ook allicht weinig of geen gevolgen hiervan merkbaar zijn, op een eventuele verhoogde militaire aanwezigheid in de grensgebieden na. De bewaking van de grens met Rusland is verscherpt, doch dit enkel met aandacht voor Oekraïense staatsburgers.

Uiteraard dient de situatie in heel deze regio voorlopig wel op de voet opgevolgd te worden.

Belarus wordt als een veilig land beschouwd. Buiten de grote centra bieden georganiseerde reizen echter meer veiligheidsgaranties dan individuele reizen. Zoals in de meeste landen is het af te raden om openlijk waardevolle voorwerpen of cash geld te tonen.

Net zoals in andere landen in Europa kan het risico op terroristische aanslagen in Belarus niet worden uitgesloten. Net zoals elders ter wereld worden reizigers dan ook aangeraden om waakzaam te zijn op drukke openbare plaatsen en toeristische sites.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Maarten Vandermeiren

Wat andere reizigers vinden

Na het schitterende Sint-Petersburg en het bruisende Moskou tot rust komen in het Berezinsky-reservaat om nadien af te sluiten in het gezellige Minsk. Een super combinatie!

Ann Heyvaert

Gevarieerde reis met leuke activiteiten en met steeds nieuwe contacten, in respect voor de natuur en de mensen van het land zelf. Dit is perfect wat ik zoek!

Els Haentjens

Ik heb het land gezien zoals ik gehoopt had. Dat was van begin tot einde een fantastische ervaring.

Tim Rymenans

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.