Overslaan en naar de inhoud gaan
Op reis in kleine groep?

Alle info op de Landencocktail (2/12) >>

Hoe kunnen Senegal en Gambia, getekend door slavenhandel, vandaag swingen als de heupen van een Afrikaanse mama, je verwelkomen als een dampende schotel cheb-bu-jen en je raken als de lach van een kind. We zoeken haar ziel, discussiërend met gidsen en bij een bezoek aan lokale projecten en fotogenieke plekken (duinen in het noorden en mangroves in Siné Saloum). Ook al dansend bij het geroffel van een djembé, tijdens een prauwtocht of te paard voelen we het: dit is de spirit van Senegal & Gambia. Als kers op de taart gaan we in Gambia 3 dagen fietsen langs dorpjes, marktjes en overweldigende natuur.

 

De hoogtepunten van deze reis

Senegal

Met paardenkarretjes door verschillende dorpjes samen met onze lokale gids, 'het leven zoals het is'

gambia

Bezoek aan project The Butterfly in Kartong, Gambia, heel veel contact met de lokale bevolking en veel gelegenheid om de kinderen een leuke tijd te bezorgen

Senegal

Een les Afrikaanse dans waar je je volledig kan uitleven  

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 06/04/2019
Terug: 21/04/2019
Basisprijs: €1.615
+ 660 EUR budget
1 boeking, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Blaise Diagne en Banjul - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Transfer bij aankomst in Dakar
 • 2 nachten in ViaVia Joker Reiscafé in Dakar
 • ViaVia-welkomstdiner
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 08 / 11 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Reizen door Senegal en Gambia is beleving ten top, er gebeurt altijd wat en onvoorspelbaarheid is troef! Deze reis heeft een leuke mix aan sportieve (de 3-daagse fietstocht door Gambia) en doe-activiteiten (een workshop djembé, Afrikaanse dans,...).

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Het duurzame bij deze reis zit 'm in de houding die we aannemen t.a.v. het land en haar bevolking. We besteden ons budget in lokale restaurants, guesthouses en ook gidsen en chauffeurs laten we graag een graantje meepikken. We betalen steeds een faire prijs voor de geleverde diensten.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Het is niet moeilijk om in Senegal en Gambia contact te leggen met de mensen ter plaatse. Het begint met een paar woordjes Wolof te leren, dé deuropener om op een respectvolle manier mensen te ontmoeten. We trekken ook met paard en kar door een typisch Senegalees dorpje en maken er kennis met het dagelijkse leven. Met die ervaring op zak zijn we klaar om overal waar we komen boeiende mensen te ontmoeten: we bezoeken lokale projecten en genieten van het bijhorende enthousiasme en gastvrijheid.

Documenten

Voor Senegal heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden geldig is na terugkeer. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Voor Gambia volstaat een Belgische identiteitskaart. Meer info op diplomatie.belgium.be.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen. In Dakar zijn er de car rapides waar je op en af springt. Deze busjes zijn in felle kleuren beschilderd ondermeer met ogen en opschriften als alhamdulillah (Dank aan God) en andere gris gris om de reizigers te beschermen. Tussen de steden kan je reizen in sept places of in taxi brousse; deze vervoersmiddelen vertrekken pas als alles vol gestapeld is met mensen, veel bagage en soms ook dieren. Maar meestal charteren we een busje. Zo kunnen we stoppen waar en wanneer we willen en gaan we ook sneller. In de dorpen zijn er de paarden- en ezelskarren. Naar Ile de Gorée gaan we met de boot en naar Gambia met een overzetboot. In de Sine Saloum worden er de pirogues genomen, houten vissersboten met felle kleuren. Af en toe is er een staptocht, waar je alleen een dagrugzak moet dragen. Kortom, het transport is heel gevarieerd.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
In Dakar logeren we in het ViaVia Joker reiscafé met zijn gezellige binnentuin: de kamers hebben een ventilator en gemeenschappelijk sanitair. Tijdens de rest van de reis slapen we in campements of kleine hotels en pensionnetjes: soms zijn er handdoeken, lakens en muskietennetten voorradig, maar best breng je ook je eigen spullen mee. Minstens éénmaal slapen we buiten onder de open hemel en laten we alle comfort achterwege. Door onze keuze van logementen steunen we de lokale economie en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.Noot: meer info over de ViaVia Joker reiscafés vind je op http://viavia.world/nl/afrika/dakar.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
We eten zo lokaal mogelijk. De nationale schotel is thieboudienne of cheb bu jen, wolof voor rijst met vis. De vis komt vers uit de zee of de rivieren, geserveerd met ondermeer rijst, maniok, wortelen, aubergine, zoete aardappelen, witte kool, tomaten en limoenen. Er ligt vaak ook een pikant pepertje op de schotel. Daarnaast is er ook yassa poulet (kip met ajuinsaus), bassè (couscous met tomatensaus en groenten), mafè (rijst met vis of vlees en arrachidesaus) en soupoukanja (rijst met gombo). Geroosterde vis met sla en frietjes zijn er voor de 'toubabs' of toeristen. 's Morgens is er stokbrood met boter, confituur en met wat geluk choco. Als fruit is er in de zomer mango en papaya; in het najaar watermeloen. Er worden ook bananen, appels en madarijnen geïmporteerd uit de buurlanden in het zuiden. In toeristische plaatsen vindt je Senegalees bier terug zoals Gazelle of Flag.
In Senegal en Gambia worden vele lokale sauzen en drankjes gemaakt van struiken of bomen. Je hebt er bijvoorbeeld jus de bouille, sap van de baobabboom, een melkachtig sap dat goed is tegen buikloop. Daarnaast is er ook bissap, rood van kleur en familie van de rozebottel. In de Sine Saloum wordt er palmwijn gebrouwen. Je vindt het in de broussedorpen waar het ondermeer gebruikt wordt om te offeren aan de geesten.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:

 • rugzak of gemakkelijke reistas(geen valies met wieltjes)

 • lange, luchtige kleren zoals lange rok of lange broek

 • muggenbescherming: geïmpregneerd muskietennet, deet, medicijnen en lange lichte kleren

 • zonnebescherming: pet of hoedjes, zonnecrème met hoge factor

 • regenbescherming: voor de rugzak

 • schoeisel: goede stapsandalen; slippers voor in de douche

 • lakenzak of lakens; zaklamp

 • medicijnen: zie tropisch instituut+ eigen medicijnen

 • spelletjes, fotoboekje

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voorzie 660 euro.

In Senegal is de officiële munteenheid de CFA frank (Communauté Financière Africaine) (XOF)
Richtkoers (op 15/11/2017): 1000 CFA = € 1,52

Voor de meest recente wisselkoers zie: www.oanda.com/currency/converter/

De koers van deze munt is gekoppeld aan de euro en ligt dus vast. Er wordt wel een variabele commissie op genomen. Neem bij voorkeur cash euro’s mee in grote coupures. Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in luxehotels en –restaurants; enkel meenemen als reserve om eventueel geld te bekomen in een bank (hoge commissie!). CFA’s inkopen in België is bijna niet mogelijk en heeft weinig zin.

In Gambia is de officiële munteenheid de Gambian Dalasi (GMD)
Richtkoers (op 15/11/2017): 100 GMD = € 1,7

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in Senegal en Gambia voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Verder zijn aanbevolen vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Drugs: hoewel Senegal en Gambia mogelijks worden geassocieerd met marihuana is deze drug wettelijk verboden. In toenemende mate worden zowel Senegalezen als toeristen door de politie gecontroleerd op bezit of gebruik van marihuana. Bij overtreding van de wet wacht je een forse geldboete en/of gerechtelijke vervolging.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de fietstocht en de wandelingen zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en een 'positieve ingesteldheid' die zorgen voor een betere vertering van de tropische hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, het helse verkeer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

Senegal en Gambia hebben een tropisch klimaat met een kort regenseizoen van juni tot september. De temperatuur ligt hoog gedurende het jaar (tot 30°C), met een iets koelere periode van december tot april. De regenval neemt toe van noord (tot 350 mm per jaar) naar zuid (tot 1.500 mm per jaar). De meeste neerslag valt in korte, hevige buien. Reken op drukkend, tropisch warm weer.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Senegal ligt in West-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Dakar, een havenstad op een schiereiland, en ligt daarmee op het meest westelijke punt van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Mauritanië, in het westen aan Mali, in het zuiden aan Guinee-Bissau en Guinée. Senegal omsluit het land Gambia bijna volledig. De reden hiervoor is dat de Fransen Senegal koloniseerden maar Gambia, een strook land langs de rivier de Gambia, aan de Britten moesten laten. Een unie van beide landen heeft niet lang standgehouden.

Over het algemeen is het land erg vlak en bestaat het uit dorre savanne. Het uiterste zuidoosten is heuvelachtig, het noorden is erg droog dankzij uitlopers van de Sahara. De Casamance, de zuidelijke strook is groen. Enkele grote rivieren zijn de Senegal, die de noordelijke grens met Mauritanië vormt, en de Gambia die in het zuidoosten stroomt.

Fauna en flora

De meest typische boom is de baobab of apenbroodboom. Je ziet hem overal – het is dan ook het staatssymbool - en je herkent hem aan zijn dikke stam en grillige takken die het grootste deel van het jaar kaal zijn. Het is net of de boom op zijn kop staat met de wortels in de lucht. De boom kan grote hoeveelheden water vasthouden en daardoor lange periodes van droogte overleven. Een andere speciale boom is de kapokboom. Aan de kust komen kokospalmen voor en ook de bougainville zie je veel terug in Senegal. Mangroves zijn er dan weer in de Siné Saloum.

De aanwezigheid van groot wild is in Senegal zeer bescheiden in vergelijking met de wildparken in andere delen van Afrika. Senegal is echter wel een waar vogelparadijs. Tijdens onze wintermaanden vind je er vele Europese trekvogels die er overwinteren, maar ook tijdens andere periodes van het jaar kan je van de vogelpracht genieten en tref je er ondermeer witte pelikanen, paradijsvogels en zilverreigers.

Staatsvorm

Senegal is een republiek met 1 kamer van volksvertegenwoordiging die om de 5 jaar verkozen wordt en met een rechtstreeks verkozen president. Sinds april 2012 is Macky Sall president en Mohamed Ben Abdallah Dionne is premier sinds 4 juli 2014.

Bevolking

In Senegal leven verschillende bevolkingsgroepen maar de grootse en belangrijkste groep vormt de Wolof. Zij maken 43 % uit van de bevolking en leven voornamelijk in de stedelijke regio's. De andere bevolkingsgroepen zijn veel minder groot in aantal. De Sérèr (ca. 14%) zijn voornamelijk landbouwers en de Peul (ca. 23%) waren handeldrijvende nomaden en veehouders die nu niet meer rondtrekken maar in de Senegalvallei en de Casamance wonen.

Senegal telde in 2018 15,4 miljoen inwoners (geschat aantal). Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2,4%. De bevolking is jong: 62% is jonger dan 25 jaar. Slechts 3% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van een Senegalese man is gemiddeld 60 jaar, van een vrouw 64 jaar. Ongeveer 44% van de bevolking woont in de steden. Groot-Dakar had in 2015 3.5 miljoen inwoners.

Economie

De officiële munteenheid is de CFA-franc (XOF) uitgegeven door de BCEAO (Centrale Bank van West-Afrikaanse staten).

De agrarische sector is de grootste; ruim de helft van de bevolking werkt in de landbouw. Veel boeren produceren voor eigen gebruik, maar er zijn ook grote landbouwbedrijven.
Zo exporteert Senegal grote hoeveelheden pinda’s en katoen maar ook vis en visproducten. De vissers hebben het overigens moeilijk omdat de zee bij Senegal zwaar wordt bevist door grote en moderne Europese schepen. Tenslotte zijn ook het toerisme en de winning van fosfaten een belangrijke bron van inkomsten.

In 2015 was er een grote economische groei van 6.5% door de goede oogst en betere productiviteit in de landbouw sector.

Om de economie in de toekomst te verbeteren, werd het ESP (Emerging Senegal Plan) ontwikkeld. Zo behoort het elektriciteitsplan tot één van deze projecten. De elektriciteitsprijzen van Senegal behoren tot de hoogste van de wereld.

Religie

De belangrijkste godsdienst is de islam. Moslims maken 94% van de bevolking uit, christenen 5% waarvan de meesten rooms-katholiek zijn. Daarnaast is 1% animist. Animisten geloven in het bestaan van goede en kwade geesten, die kunnen huizen in ondermeer bomen en dieren. In het dagelijkse leven smelten islam en voor-islamitische, animistische gebruiken vaak samen waardoor bijgeloof, magie, het boze oog en tovenarij een belangrijke rol in het leven van de mensen spelen. De islamitische marabout wordt geconsulteerd om onheil af te wenden. Hij maakt daartoe een 'gris gris', een korantekst die op het lichaam of op een speciale plek in huis wordt bewaard.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Senegalezen hechten veel belang aan een begroeting. Neem er dus tijd voor.
 • Een oudere persoon wordt in Senegal erg gewaardeerd en wordt beschouwd als wijs en verstandig.
 • De persoon die aan het hoofd van de familie staat, heeft alles voor het zeggen.
 • Solidariteit is een zeer belangrijk begrip in Senegal wat ondermeer blijkt uit onderlinge hulp aan diegene die het op een bepaald moment wat minder heeft, het gezamenlijk bijwonen van sociale activiteiten enz...
Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Senegal 1 uur vroeger dan in België. Tijdens onze zomertijd is het er 2 uur vroeger.

Elektriciteit

In Senegal is de netspanning 230 volt. De stopcontacten zijn dezelfde als in België (type C & E)

Veiligheid

Over het algemeen kan er in Senegal veilig gereisd worden. Door enkele confrontaties tussen het leger en rebellen is waakzaamheid geboden in de Casamance (langs de grens met buurland Guinee-Bissau). Door de gespannen situatie in de Sahelregio is het ook afgeraden te reizen naar het oostelijke grensgebied met Mali en Mauritanië. Op andere plaatsen in Senegal, zoals in de hoofdstad Dakar, moet je opletten voor kleine criminaliteit.
Tijdens de Joker-reizen naar Senegal blijven we ver weg van de 'gevoelige' grensgebieden en de Casamance. Het reisadvies kan je checken op:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/senegal/ra_senegal.jsp

Geografie

Gambia ligt in West-Afrika. Het grenst aan de Atlantische Oceaan en wordt volledig omsloten door Senegal. Gambia is een erg smal, glooiend land. Dwars door het land stroomt de Gambiarivier. De oevers zijn moerassig en begroeid met mangroven. Het noorden bestaat voornamelijk uit savanne met hoge grassen en struiken. Aan de kust vind je enkele witte zandstranden. De hoofdstad van Gambia is Banjul.

Fauna en flora

Ook in Gambia groeien en bloeien baobabs, kapokbomen, kola- en kokospalmen, orchideeën, oleanders, bougainville en hardhoutbomen als mahonie en teak. De oevers van de rivier de Gambia zijn begroeid met mangroven, olifantengras, verschillende soorten bamboe... In Gambia zijn vooral veel vogelsoorten te vinden. In de Gambiarivier zitten verschillende vissoorten, zeeschildpadden, krabben, nijlpaarden en krokodillen. Ook vind je chimpansees in Gambia. In de negentiende eeuw zijn chimpansees volledig verdwenen uit Gambia, maar door het Chimp Rehabilitation Project zijn ze sinds 1979 weer terug. De apen die hier leven zijn allemaal (afstammelingen van) geredde chimpansees.

Staatsvorm

Gambia is een republiek. Gedurende 22 jaar heeft president Yahya Jammeh deze republiek met harde hand geleid. Bij de laatste verkiezingen in december 2016 heeft Adama Barrow de verkiezingen gewonnen en wilde Jammeh eerst geen afstand doen van de macht. Na politieke en militaire druk van de West-Afrikaanse Unie, is Jammeh in januari 2017 uiteindelijk vertrokken naar Guinée. Barrow is benoemd als president.

Bevolking

De bevolking van Gambia is afkomstig van vele volkeren, ieder met hun eigen cultuur en taal. Deze stammen komen niet alleen in Gambia voor, maar in praktisch alle West-Afrikaanse landen. Er leven in Gambia ongeveer 15 verschillende stammen die ca. 30 verschillende talen spreken. De belangrijkste zijn de Mandinka, de Wolof, de Fula,de Jola,…En dan zijn er nog de buitenlanders zoals een kleine groep Libanezen, die veel bakkerijen en restaurants in handen hebben, en een veel grotere groep Senegalezen. Een aparte groep vormen de Aku, afstammelingen van teruggekeerde slaven en bevrijde slaven. Vaak zijn ze christen en dragen ze een Engelse achternaam.

Het bevolkingsaantal wordt geschat op 2,03 miljoen en is één van de dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. 57% woont dan ook in een stad. De bevolkingsopbouw van Gambia is niet te vergelijken met de onze: kinderen en jongeren tot en met 24 jaar maken 60% van de bevolking uit. De gemiddelde levensverwachting is 64 jaar (vrouwen 66, mannen 61 jaar).

Economie

In Gambia is de officiële munteenheid is de Dalasi (GMD). De belangrijkste sector is de agrarische. Gambia’s hoofdexportproduct zijn pinda’s, maar er worden ook papaya’s, mango’s, katoen en vis uitgevoerd. Ook de toeristische sector is een belangrijke bron van inkomsten.

Religie

De meerderheid van de bevolking is aanhanger van gemodereerde islam. Daarnaast is een klein gedeelte christen of aanhanger van een traditionele Afrikaanse religie.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Eten doe je in Gambia steeds met je rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd.

 • Begroetingen zijn in Gambia meestal een heel ritueel waarbij het belangrijk is dat je de andere persoon een hand geeft.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Gambia 2 uur vroeger dan in België. Tijdens de wintertijd is het er een uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Gambia is 230 volt. De stopcontacten zijn van het type G. Je neemt best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Gambia is over het algemeen een veilige reisbestemming. Wel moet je goed uitkijken voor zakkenrollers, vooral op drukbezochte plaatsen. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Senegal Gambia

Wat andere reizigers vinden

"Inspirerend - ontspannend - tot jezelf komen - intense ervaringen delen met reisgenoten - onthaasten - in perspectief plaatsen - genieten - proeven van lokale gerechten - luisteren naar levensverhalen - Afrikaanse gastvrijheid en optimisme"

Ellen Smolders

"Ik werd tijdens deze reis verliefd op Afrika. Ik ben mijn hart er verloren en ik wil zo snel mogelijk terug..."

Saartje Vereecke

"Weg van de betreden paadjes zonder de belangrijke bezienswaardigheden te missen. En een goede/respectvolle manier om de lokale bevolking te leren kennen. "

Jens De Pauw

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.