Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kan een land en volk, getekend door slavenhandel, vandaag swingen als de heupen van een Afrikaanse mama, verwelkomen als een dampende schotel cheb-bu-jen en raken als de lach van een kind. We zoeken haar ziel, discussiërend met lokale gidsen, mijmerend rond het kampvuur en bij een bezoek aan lokale projecten. Maar ook al dansend en bij het geroffel van een djembé voelen we het: dit is de spirit van Senegal.

De hoogtepunten van deze reis

senegal

Een les Afrikaanse dans waar je je helemaal kan uitleven

senegal

Meer leren over de slavengeschiedenis op Ile de Gorée

senegal

Paardrijden aan de kust

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Vlucht naar Blaise Diagne en vissersdorp Toubab Dialao

We landen op de gloednieuwe Senegalese luchtaven, Blaise Diagne. We zetten koers ( 30 min rijden) naar vissersdorp Toubab Dialao waar we logeren en acclimatiseren in een gezellig logement aan het strand. 

2 Dag 2-3
Safari in Parc De Bandia en naar Djiffer in de Siné Saloum

We volgen de kust naar het zuiden. Onderweg maken we even halt voor een bescheiden safari in Parc De Bandia. Juist, dit is Oost-Afrika niet, maar plezant is het wel om giraffen en antilopen te spotten. Andere stops zijn het schelpeneiland Joal Fadiouth en het dorp Palmarin. De volgende dag staan we in Djiffer aan de toegangspoort van de groene Siné Saloum. Hier is vooral de bedrijvigheid in de vissershaven een lust voor het oog.

3 Dag 4-5
Siné Saloum

De delta van Siné Saloum is één van de mooiste regio's van Senegal en bestaat uit duizenden eilandjes, kleine rivierarmen, zandbanken en mangrovebossen. Het is de verblijfplaats van honderden vogels, vissen en apen. De prauwtocht door de mangroves en langs idyllische dorpjes is één van de hoogtepunten van de reis. Als we geluk hebben zien we zelfs dolfijnen! Ook het dorpsleven krijgt onze aandacht en we bezoeken projecten, een schooltje en kijken alvast uit naar een dans- en djembé spektakel.

4 Dag 6-8
Lac Rose, Dakar en Ile de Gorée

Na de natuurpracht en massa's couleur locale brengt een overzetboot ons naar de andere kant van de Siné Saloum en keren we terug richting Dakar. Een halte aan Lac Rose mag zeker niet ontbreken. Hier vertelt onze gids waarom het water roze oogt en hoe de lokale bewoners aan zoutwinning doen. Wie het aandurft kan zich zelf eens aan dit harde werk wagen. Anderen kunnen ervaren hoe het voelt om gewichtsloos in het meer te drijven. We gaan er ook paardrijden over het verlaten strand en door de zandduinen die ooit de aankomstplek was van 'Paris - Dakar'. 

 

In Dakar trekken we naar het stadscentrum en bezoeken we de Marché Sandaga, één van de meeste bekende markten, het presidentieel paleis, de kathedraal en de Place de l'Independance en worden we in het ViaVia Joker Reiscafé getrakteerd op een lekkere maaltijd.

 

Tot slot maken we ook de oversteek naar het pittoreske eiland Gorée waar we kennis maken met een duister hoofdstuk uit de Senegalese geschiedenis. Van hieruit werden in de koloniale tijd honderden zwarten als slaven naar de Nieuwe Wereld verscheept. Een moment om stil van te worden...

6 Dag 9
Vlucht naar Brussel

We vliegen terug naar Brussel. 

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Blaise Diagne
 • Voorafbetaalde luchthaven taksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Afscheidsdiner (in ViaVia Joker Reiscafé Dakar, indien mogelijk)
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, toegangsgelden, luchthaventaksen ter plaatse, plaatselijk transport en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 180 extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Bezoek lokale school en/of materniteit

 • Bezoek lokale dorpsgemeenschap

 • Bezoek palmwijnplantage

 • Deelname aan een Afrikaans dansspektakel

 • Een kampvuur op het strand

 • Aankomst vissers en lokale micro-economie

 • Mogelijks een bezoek aan een lutte Sénegalaise (nationale sport)

 • ......

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. - Werken met lokale gidsen

 • Eigen afval laten we nooit achter

 • Aankopen in lokale winkels

 • Eten in lokale restaurants

 • .....

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Tijdens deze reis hebben we meermaals de mogelijkheid om met lokale mensen in contact te komen. Veel zal echter ook afhangen van je eigen ingesteldheid en je bereidheid om mensen te ontmoeten. We worden tijdens deze reis eveneens vergezeld van een lokale ViaVia-gids die ons wegwijs maakt in de do's and dont's van het land. Het aanleren van enkele woordjes Wolof (de belangrijkste nationale taal) zal ons alvast helpen om tijdens onze plaatselijke bezoeken (schooltje, dorpsgemeenschap, materniteit,.....) het ijs te breken en dat leidt vaak tot hilarische toestanden.

Documenten

Voor Senegal heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer. Voor deze reis charteren we een busje. Zo kunnen we stoppen waar en wanneer we willen en gaan we ook sneller. In de dorpen zijn er de paarden- en ezelskarren. Naar Ile de Gorée gaan we met de boot, in de Sine Saloum nemen we pirogues, houten vissersboten met felle kleuren.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De nationale schotel is thieboudienne_of _cheb bu jen, wolof voor rijst met vis. De vis komt vers uit de zee of de rivieren, geserveerd met ondermeer rijst, maniok, wortelen, aubergine, zoete aardappelen, witte kool, tomaten en limoenen. Er ligt vaak ook een pikant pepertje naast. Daarnaast is er ook yassa poulet (kip met ajuinsaus), bassè (couscous met tomatensaus en groenten), mafè (rijst met vis of vlees en arrachidesaus) en soupoukanja (rijst met gombo). Geroosterde vis met sla en frietjes zijn er voor de 'toubabs' of toeristen. 's Morgens is er stokbrood met boter, confituur en met wat geluk choco. Als fruit is er in de zomer mango en papaya; in het najaar watermeloen. Er worden ook bananen, appels en madarijnen geïmporteerd uit de buurlanden in het zuiden. In toeristische plaatsen vind je Senegalees bier terug zoals Gazelle of Flag. In Senegal worden vele lokale sauzen en drankjes gemaakt van struiken of bomen. Je hebt er bijvoorbeeld jus de bouille, sap van de baobabboom, een melkachtig sap dat goed is tegen buikloop. Daarnaast is er ook bissap, rood van kleur en familie van de rozebottel. In de Sine Saloum wordt er palmwijn gebrouwen. Je vindt het in de broussedorpen waar het ondermeer gebruikt wordt om te offeren aan de geesten.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - Rugzak of soepele reistas

 • T-shirt met lange mouwen (tegen de muggen 's avonds), T-shirts met korte mouwen

 • Lange, luchtige kleren zoals lange rok of lange broek

 • Ondergoed, slaapkledij

 • Zwemgerief

 • Dun regenjasje tijdens regenseizoen (mei- oktober)

 • Gemakkelijke schoenen (sport- of stapschoenen)

 • Sandalen, ev. watersandalen: meestal keistranden of stranden met schelpjes

 • Hoofddeksel

 • Zonnebril

 • Zonnecrème met een hoge beschermingsfactore, aftersun

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Senegal is de officiële munteenheid de CFA frank (Communauté Financière Africaine) (XOF). Richtkoers (op 24/10/2020): 1000 CFA = € 1,52

Voor de meest recente wisselkoers zie: www.oanda.com/currency/converter/

De koers van deze munt is gekoppeld aan de euro en ligt dus vast. Er wordt wel een variabele commissie op genomen.

Neem bij voorkeur het budget cash in euro’s mee (liefst grote coupures). Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in luxehotels en –restaurants; enkel meenemen als reserve om eventueel geld te bekomen in een bank (hoge commissie!). CFA’s inkopen in België is bijna niet mogelijk en heeft weinig zin.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Verder zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A aanbevolen. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Drugs: hoewel Senegal mogelijks wordt geassocieerd met marihuana is deze drug wettelijk verboden. In toenemende mate worden zowel Senegalezen als toeristen door de politie gecontroleerd op bezit of gebruik van marihuana. Bij overtreding van de wet wacht je een forse geldboete en/of gerechtelijke vervolging.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen/uitstapjes zijn niet zwaar, alleen de hoge temperaturen (zeker in het binnenland) en de vochtigheid tijdens het regenseizoen wegen soms zwaar door. Een ‘open mind’, positieve ingesteldheid en vooral een groot aanpassingsvermogen (vous avez l'horloge, moi j'ai le temps) zijn hier zeker nodig om de klimatologische omstandigheden, de andere voedingsgewoonten en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren.

Reisperiode en klimaat

Senegal heeft een tropisch klimaat met een kort regenseizoen van juni tot september. De temperatuur ligt hoog gedurende het jaar (tot 30°C), met een iets koelere periode van december tot april. De regenval neemt toe van noord (tot 350 mm per jaar) naar zuid (tot 1.500 mm per jaar). De meeste neerslag valt in korte, hevige buien. Reken op drukkend, tropisch warm weer.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Senegal ligt in West-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Dakar, een havenstad op een schiereiland, en ligt daarmee op het meest westelijke punt van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Mauritanië, in het westen aan Mali, in het zuiden aan Guinee-Bissau en Guinée. Senegal omsluit het land Gambia bijna volledig. De reden hiervoor is dat de Fransen Senegal koloniseerden maar Gambia, een strook land langs de rivier de Gambia, aan de Britten moesten laten. Een unie van beide landen heeft niet lang standgehouden.

Over het algemeen is het land erg vlak en bestaat het uit dorre savanne. Het uiterste zuidoosten is heuvelachtig, het noorden is erg droog dankzij uitlopers van de Sahara. De Casamance, de zuidelijke strook is groen. Enkele grote rivieren zijn de Senegal, die de noordelijke grens met Mauritanië vormt, en de Gambia die in het zuidoosten stroomt.

Fauna en flora

De meest typische boom is de baobab of apenbroodboom. Je ziet hem overal – het is dan ook het staatssymbool - en je herkent hem aan zijn dikke stam en grillige takken die het grootste deel van het jaar kaal zijn. Het is net of de boom op zijn kop staat met de wortels in de lucht. De boom kan grote hoeveelheden water vasthouden en daardoor lange periodes van droogte overleven. Een andere speciale boom is de kapokboom. Aan de kust komen kokospalmen voor en ook de bougainville zie je veel terug in Senegal. Mangroves zijn er dan weer in de Siné Saloum.

De aanwezigheid van groot wild is in Senegal zeer bescheiden in vergelijking met de wildparken in andere delen van Afrika. Senegal is echter wel een waar vogelparadijs. Tijdens onze wintermaanden vind je er vele Europese trekvogels die er overwinteren, maar ook tijdens andere periodes van het jaar kan je van de vogelpracht genieten en tref je er ondermeer witte pelikanen, paradijsvogels en zilverreigers.

Staatsvorm

Senegal is een republiek met 1 kamer van volksvertegenwoordiging die om de 5 jaar verkozen wordt en met een rechtstreeks verkozen president. Sinds april 2012 is Macky Sall president en Mohamed Ben Abdallah Dionne is premier sinds 4 juli 2014.

Bevolking

In Senegal leven verschillende bevolkingsgroepen maar de grootse en belangrijkste groep vormt de Wolof. Zij maken 43 % uit van de bevolking en leven voornamelijk in de stedelijke regio's. De andere bevolkingsgroepen zijn veel minder groot in aantal. De Sérèr (ca. 14%) zijn voornamelijk landbouwers en de Peul (ca. 23%) waren handeldrijvende nomaden en veehouders die nu niet meer rondtrekken maar in de Senegalvallei en de Casamance wonen.

Senegal telde in 2018 15,4 miljoen inwoners (geschat aantal). Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2,4%. De bevolking is jong: 62% is jonger dan 25 jaar. Slechts 3% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van een Senegalese man is gemiddeld 60 jaar, van een vrouw 64 jaar. Ongeveer 44% van de bevolking woont in de steden. Groot-Dakar had in 2015 3.5 miljoen inwoners.

Economie

De officiële munteenheid is de CFA-franc (XOF) uitgegeven door de BCEAO (Centrale Bank van West-Afrikaanse staten).

De agrarische sector is de grootste; ruim de helft van de bevolking werkt in de landbouw. Veel boeren produceren voor eigen gebruik, maar er zijn ook grote landbouwbedrijven. Zo exporteert Senegal grote hoeveelheden pinda’s en katoen maar ook vis en visproducten. De vissers hebben het overigens moeilijk omdat de zee bij Senegal zwaar wordt bevist door grote en moderne Europese schepen. Tenslotte zijn ook het toerisme en de winning van fosfaten een belangrijke bron van inkomsten.

In 2015 was er een grote economische groei van 6.5% door de goede oogst en betere productiviteit in de landbouw sector.

Om de economie in de toekomst te verbeteren, werd het ESP (Emerging Senegal Plan) ontwikkeld. Zo behoort het elektriciteitsplan tot één van deze projecten. De elektriciteitsprijzen van Senegal behoren tot de hoogste van de wereld.

Religie

De belangrijkste godsdienst is de islam. Moslims maken 94% van de bevolking uit, christenen 5% waarvan de meesten rooms-katholiek zijn. Daarnaast is 1% animist. Animisten geloven in het bestaan van goede en kwade geesten, die kunnen huizen in ondermeer bomen en dieren. In het dagelijkse leven smelten islam en voor-islamitische, animistische gebruiken vaak samen waardoor bijgeloof, magie, het boze oog en tovenarij een belangrijke rol in het leven van de mensen spelen. De islamitische marabout wordt geconsulteerd om onheil af te wenden. Hij maakt daartoe een 'gris gris', een korantekst die op het lichaam of op een speciale plek in huis wordt bewaard.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Senegalezen hechten veel belang aan een begroeting. Neem er dus tijd voor.
 • Een oudere persoon wordt in Senegal erg gewaardeerd en wordt beschouwd als wijs en verstandig.
 • De persoon die aan het hoofd van de familie staat, heeft alles voor het zeggen.
 • Solidariteit is een zeer belangrijk begrip in Senegal wat ondermeer blijkt uit onderlinge hulp aan diegene die het op een bepaald moment wat minder heeft, het gezamenlijk bijwonen van sociale activiteiten enz...
Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Senegal 1 uur vroeger dan in België. Tijdens onze zomertijd is het er 2 uur vroeger.

Elektriciteit

In Senegal is de netspanning 230 volt. De stopcontacten zijn dezelfde als in België (type C & E)

Veiligheid

Over het algemeen kan er in Senegal veilig gereisd worden. Door enkele confrontaties tussen het leger en rebellen is waakzaamheid geboden in de Casamance (langs de grens met buurland Guinee-Bissau). Door de gespannen situatie in de Sahelregio is het ook afgeraden te reizen naar het oostelijke grensgebied met Mali en Mauritanië. Op andere plaatsen in Senegal, zoals in de hoofdstad Dakar, moet je opletten voor kleine criminaliteit. Tijdens de Joker-reizen naar Senegal blijven we ver weg van de 'gevoelige' grensgebieden en de Casamance. Het reisadvies kan je checken op:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/senegal/ra_senegal.jsp

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Senegal groepsreis rondreis Afrika comfort lokale bevolking

Wat andere reizigers vinden

"Senegal: wat een vriendelijke en fiere bevolking!"

Iris Demesmaeker

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.