Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis door het hart van Rusland doorkruisen we met de legendarische Trans-Siberië Express het binnenland en treinen we van Siberische stad naar stad. Machtige uitzichten en sporen uit het Sovjet-tijdperk gegarandeerd! We varen ook het Baikalmeer over en genieten van de prachtige natuur die Rusland te bieden heeft.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Rusland - Jekaterinenburg

Kennismaken met de geschiedenis van Rusland in Jekaterinburg

Groepsreis Rusland trans-Siberische spoorlijn

Reizen langs de trans-Siberische spoorlijn

Groepsreis Rusland: Baikal meer

Genieten van prachtige uitzichten aan het Bajkalmeer

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1 - dag 5
Geschiedenis in Jeketarinburg

We vliegen via Moskou over de Oeral, en komen we aan in de stad Jekaterinburg. We maken er kennis met de rijke geschiedenis van Rusland: hier werd de tsarenfamilie vermoord, zien we nog sporen uit de Sovjettijd en Jekaterinburg is ook de stad waar Boris Jeltsin zijn carrière begon. Uiteraard kan ook een dagwandeling in het Oeralgebergte niet ontbreken.

2 dag 6 - dag 8
Welkom in Siberië

Na een reis van bijna 24 uur langs de trans-Siberische spoorlijn komen we aan in Novosibirsk, de officieuze hoofdstad van Siberië en na Moskou en Sint-Petersburg de grootste stad van Rusland. We reizen door naar Tomsk, een universiteitsstad en daarom ook wel het Oxford van Siberië genoemd. De stad is ook bekend om haar vele gerestaureerde houten huizen.

3 dag 9 - dag 11
Natuur in Krasnojarsk

Na een nacht met de slaaptrein komen we aan in Krasnojarsk, het hart van Siberië. Hier zien we de op vier na grootste stuwdam ter wereld. We trekken ook naar het Stolby Nationaal Park, bekend om zijn prachtige rotsformaties. We maken een stevige wandeling, die ons trakteert op wijdse uitzichten.

4 dag 12 - dag 14
Boeddhistisch Rusland

We stappen opnieuw de trein op om te genieten van de vele uitzichten en vangen zo alvast een glimp op van het Bajkalmeer. Onze volgende stop is Oelan-Oede, de hoofdstad van Boerjatië, een boeddhistische republiek in Rusland. We bezoeken hier tempels en gaan ook langs bij de Old Believers. Zij scheidden zich in de 17e eeuw af van de Russisch-orthodoxe Kerk en proberen de tradities van hun voorouders in ere te houden.

5 dag 15 - dag 20
Genieten aan het Baikalmeer

We steken het Baikalmeer over, het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Na een dag varen komen we aan op het eiland Olchon. Een Russische 4X4 brengt ons naar plekken waar we kennismaken met de sjamanistische cultuur in deze regio. Op een vrije dag kan je bijvoorbeeld fietsen of paardrijden op het eiland (facultatief). Omdat we maar geen genoeg kunnen krijgen van het Baikalmeer, maken we ook nog een stevige wandeling langs de Great Baikal Trail.

6 dag 21 - dag 22
Afsluiten in Irkoetsk

Om af te sluiten duiken we nog even de drukte van Irkoetsk in. Hier wordt al eeuwenlang handel gedreven en het is dan ook de belangrijkste stad van Oost-Siberië. We passeren langs een typisch Russische markt. Een museum bezoeken, een stadswandeling maken of de laatste souvenirs inslaan, het kan hier allemaal.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Jekatarinburg
 • Lijnvlucht Irkoetsk - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Treintickets Trans-Siberië Express
 • Visa Rusland
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Deze reis biedt een mix tussen het leven in de stad en de natuur. We dompelen ons zo onder in het leven van de gemiddelde inwoner van Siberië, want veel mensen wonen wel in de stad, maar trekken er tijdens het weekend graag op uit om te genieten van de natuur en uitzichten die Siberië te bieden heeft. Op sommige plaatsen – zoals Jekaterinburg of het Baikalmeer – kiezen we er ook voor om er niet zomaar snel-snel te passeren, maar nemen we echt de tijd om ons onder te dompelen in de omgeving. We leggen het grootste deel van het traject af met de trein, ook voor veel Russen het favoriete vervoersmiddel als ze een langer traject moeten afleggen. Een belevenis op zich!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We leggen bijna het volledige traject – ruim 3500 kilometer - van deze reis af met de trein. Waar mogelijk kiezen we ook voor logies die ecologie hoog in het vaandel dragen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Russen zijn in eerste instantie vaak wat meer gesloten, maar eens het ijs gebroken is, sluiten ze je al snel in hun hart. Aangezien we ook op plekken komen, waar doorgaans weinig buitenlandse toeristen komen, zullen we ook nieuwsgierige vragen krijgen over onze reis. Op een aantal plaatsen werken we ook met lokale gidsen.

Documenten

Voor reizen naar Rusland heeft men een geldige internationale reispas en visum nodig. Het paspoort moet minstens 6 maanden geldig te rekenen vanaf einde geldigheid van visum en minstens 2 lege bladzijden tellen.

Van je begeleider ontvang je alle info die je nodig hebt voor het invullen van de visumaanvraag voor de vertrekvergadering. De Russische ambassade is erg streng, volg dus minutieus deze info.

Visumaanvraag

Op de vertrekvergadering breng je dan het ingevuld en ondertekend formulier samen met 1 pasfoto in kleur en natuurlijk je reispas mee.

De begeleider bezorgt na de vertrekvergadering alles aan Joker die zorgt voor de aanvraag van het visum. Je paspoort krijg je bij vertrek terug van de begeleider.

Kan je niet aanwezig zijn op de vertrekvergadering dien je alles op te sturen, liefst per aangetekende brief en ten laatste de woensdag na de vertrekvergadering naar

Joker tav Touroperation groepsreizen Geerdegemvaart 96-98 2800 Mechelen

Bij laattijdige versturing kan Joker niet garanderen dat je visum op tijd klaar is. Het duurt minimaal 3 weken om een visum voor Rusland in orde te krijgen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

De lange verplaatsingen doen we met de trein, meestal een nachttrein. We slapen dan doorgaans in redelijk comfortabele vierpersoonscoupés (twee keer twee bedden boven elkaar). Kussens en lakens zijn voorzien. In elke wagon is er een toilet en een wastafel waar je je wat kan opfrissen. In een grote waterketel kan je heet water krijgen voor soep, thee, … En in elke nachttrein is ook een restauratiewagen. Op de langere trajecten zijn er vaak een of meerdere stops van een kwartier of meer, zodat we even wat buitenlucht kunnen opsnuiven of wat eten kunnen kopen aan een van de eetstalletjes. Ter plaatse nemen we waar mogelijk het openbaar vervoer. Als dat er niet is, kiezen we voor gecharterd vervoer.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Meestal overnachten we in kleine hotels of pensions, waar we in 2- tot 4-persoonskamers slapen, doorgaans met eigen badkamer. Af en toe kiezen we voor een hostel of chalets met gedeeld sanitair. We slapen ook drie nachten in een nachttrein.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

De dag begint traditioneel met een ontbijt met brood, (havermout)pap, eieren en/of blini (pannenkoeken). ’s Middags en ’s avonds eten Russen een warme maaltijd. Typische gerechten zijn maaltijdsoepen zoals borsjtsj (rodebietensoep) of sjtsji (koolsoep), maar ook pelmeni (de Russische versie van ravioli), bladerdeeggebakjes of een maaltijd met vlees/vis en aardappelen. Vaak wordt er ook een salade en brood bij gegeten. We zien ook vaak invloeden van de Georgische, Oezbeekse of Mongoolse keuken. Steeds vaker zijn er op de kaart ook opties voor vegetariërs.

Vodka is de drank bij voorkeur als er getoost moet worden. (En reken maar dat er elke dag een goede reden is om een toost uit te brengen.) Een (bijna) niet-alcoholische drank is kvas, een drank van gegist meel. Het wordt ook wel eens het Russische alternatief voor cola genoemd. ’s Ochtends of na de maaltijd kiezen Russen vaak voor thee.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

Kies voor een rugzak of soepele reistas. Geen harde koffer dus. Dit is zeer belangrijk omdat veel harde koffers niet in de bagageruimte van de trein passen. Hou er ook rekening mee dat we in de stations vaak trappen op en af moeten met onze bagage. Neem ook een dagrugzak mee, waarin naast water en een lunchpakket ook spullen voor een overnachting passen.

Zeker meenemen: - T-shirts met korte en lange mouwen - Lange broek - Trui - Sportieve kledij voor de wandelingen - Regenjas - Zwemgerief - Ondergoed en sokken - Wandelschoenen - Comfortabele schoenen voor in de stad - Voor vrouwen: sjaal om je hoofd te bedekken - Toiletartikelen - Zaklamp - Waterzak of drinkbus (minstens 1 liter) - Beker, bord en bestek - Middel tegen muggen - Zonnecrème

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis bedraagt het budget 116.000 RUB

In de steden zijn betaalautomaten waar je met je bankpas roebels kunt afhalen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, op straat en vaak ook in hotels. Met een creditcard kun je in hotels, restaurants en in duurdere winkels betalen.

Om veiligheidsredenen zijn bankkaarten met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Check via je bank om ook je betaalkaart ook voor Rusland te activeren.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Ook vaccinatie voor tekenencefalitis is ten zeerste aan te raden.

Voor Rusland zijn echter geen verplichte inentingen nodig.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Specifiek voor deze reis

Een normale conditie is in principe voldoende. De langste wandeling is 22 km op heuvelachtig terrein. Hou er wel rekening mee dat we soms een eind zullen wandelen met onze bagage (tot een half uur) en deze op en af trappen dragen.

Naast een normale fysieke conditie is ook een positieve ingesteldheid van belang. Het reistempo ligt bij momenten hoog en niet iedereen slaapt even makkelijk in een nachttrein. Een ‘open mind’ zorgt er ook voor dat de cultuurverschillen en wisselende weersomstandigheden makkelijker te aanvaarden zijn.

Reisperiode en klimaat

Wie Siberië zegt, denkt vaak aan extreme koude. Maar in de zomer is de vrieskou voor enkele maanden helemaal weg. We doorkruisen in deze reis wel een groot gebied, dus ook in het weer kunnen grote verschillen zitten: de minima en maxima kunnen schommelen tussen 10 en bijna 40 graden, al zijn de verschillen niet elke zomer even extreem. Er is kans op regen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van 17.098.242 km² ofwel 560 keer groter dan België. Rusland grenst dan ook aan een hele boel verschillende landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazakstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Via de exclave Kaliningrad zijn er ook nog grenzen met Litouwen en Polen.

Als je de grens zou willen afwandelen heb je 20.241 km voor de boeg, dat is ongeveer de helft van de omtrek van de wereld!

Het Europees gedeelte van Rusland loopt tot aan het Oeralgebergte en is een golvend gebied met hoogtes tot 400 meter. In het zuiden aan de grens met Georgië en Azerbeidzjan komen we in hooggebergte.

Het laagste punt van Rusland ligt op -28 meter en is de Kaspische Zee, het hoogste punt in de Mount Elbrus met 5.633 ineens ook de hoogste berg van Europa.

Fauna en flora

Door de immense oppervlakte van Rusland zijn meerdere vegetatiezones. Grosso modo kan de vegetatie van het noord naar het zuid opgedeeld worden in toendra, taiga, loofbos, steppe en woestijn. Elke vegetatievorm heeft natuurlijk ook zijn specifieke dierenwereld.

De toendra strekt zich over een gigantisch gebied uit. Hoe noordelijker men reist hoe schraler de vegetatie wordt. Op de noordelijkste eilanden komen zelfs geen struiken meer voor en ligt er de grootste tijd van het jaar sneeuw en ijs. Wat zuidelijker in de taiga wisselen struiken en lage bomen zcih af. Gelijkdelijk komen er vooral uitgestrekte wouden voor met vooral berken (de nationale boom), sparren en wilgen. De nationale bloem van Rusland is de kamille.

In het noorden van Rusland komt de typische arctische fauna voor zoals poolvossen, ijsberen, zeehonden en veel verschilleden kleine knaagdieren. De taiga is de thuisbasis van vooral grotere dieren voor zoals de wolf, de lynx, het eland en de bruine beer, het nationale dier van Rusland. In de bossen komen de typische westeuropese dieren voor zoals herten, zwijnen, vossen en de bijna uitgestorven wissent. De typische steppedieren, zoals wilde paarden, saiga en steppeantiloop zijn bijna allemaai uitgeroeid.

Staatsvorm

In de 12de eeuw was er voor het eerst sprake van een soort 'Rusland' die onder 200 jaar Mongoolse overheersing uitkwam. Gedurende de volgende eeuwen werd het Russische Rijk steeds maar groter tot begin 1900. In 1917 kwam een einde aan het Tsarenrijk en werd Russische Rijk de USSR met Lenin aan het hoofd. Op 24 augustus 1991, onder Gorbachov versplinterde de USSR en werd de Russische Federatie gevormd.

Vladimir Poetin is sinds 7 mei 2012 opnieuw de president van Rusland. Een Russische president wordt voor een termijn van 6 jaar verkozen en kan 2 aansluitende termijnen president zijn. De president is de machtigste man van Rusland. Hij is opperbevelhebber van het leger, verantwoordelijk voor binnenlandse en buitenlandse zaken, benoemd en ontslaat de premier en kan het parlement ontbinden. Hij heeft ook de macht om zelf wetten af te kondigen.

Dmitriy Medvedev werd door Poetin als premier aangesteld. Hij is tevens de plaatsvervangende president als hij z'n taken, tijdelijk, niet kan opnemen. De premier stelt ook de ministers aan.

Het parlement bestaat uit 2 kamers en zetelt telkens voor een periode van 4 jaar.

 • Het hogerhuis of Sovet Federatsii met 166 zetels. De zittenden worden aangesteld uit de 83 federale entiteiten
 • Het lagerhuis of Gosudarstvennaya Duma met 450 zetels. De zittenden worden door het volk verkozen.
Bevolking

In Rusland wonen bij benadering 142,5 miljoen mensen wat Rusland op de 10de plaats zet op gebied van meeste inwoners per land. Ongeveer 80% van de inwoners zijn Russen, 4% zijn Tataren en 2% zijn Oekraïners.

Voor de rest zijn er in de afgelegen regio's nog specifieke bevolkingsgroepen zoals de Fins-Oegoeren in het uiterste noordoosten en de Mongolen rond het Bajkalmeer.

Moskou is de grootste stad van Rusland met meer dan 12,5 miljoen inwoners, Sint Petersburg staat op de 2de plaats met 5 miljoen inwoners.

Economie

De Russische economie onderging een grote transformatie na de val van de USSR. Voorheen was het een planeconomie gestuurd vanuit Moskou. Ondertussen is Rusland een markteconomie geworden, hoewel ze nog voor een groot stuk onder toezicht van de overheid staat.

Sinds 2011 is Rusland de grootste producent ter wereld van olie en de 2de grootste op gebied van gas. Verder is Russische ondergrond ook rijk op gebied van ertsen en steenkool. Sinds 2012 is Rusland ook lid van de WTO waardoor buitenlandse handel makkelijker wordt.

De buitenlandse handel wordt vooral met de voormalige Sovietstaten, Europa en China gedaan waarbij vooral olie, gas, metaal en hout de belangrijkste exportproducten zijn.

De munteenheid is de Russische Roebel (RUB). 100 RUB = 1,32 EUR (wisselkoers op 7 november 2018).

Religie

Na de Russische revolutie in 1917 werd de godsdienst vrijheid steeds meer aan banden gelegd en tussen 1937 en 1961 was godsdienstbeleving zelfs compleet verboden. Vanaf 1961 werd de Russisch-orthodoxe Kerk wel toegelaten. Vanaf 1990 werd de godsdienstvrijheid weer ingevoerd en in 1997 werd Kerk en Staat gescheiden.

De grootste geloofsgroep zijn de Russisch orthodoxen. Aan het hoofd van deze kerk staat de patriarch van Moskou en Rusland, Kirill I. Islam is de 2de grootste geloofsgroep.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Rusland is een gigantisch groot land en het strekt zich uit over 11 tijdzones. Moskou en Sint-Petersburg lopen 2 uur voor op België. Als je naar Rusland reist, moet je dus je horloge 2 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Rusland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Reizigers naar Rusland ondervinden momenteel weinig tot geen hinder van de ontwikkelingen in Oekraïne. De situatie dient uiteraard wel op de voet te worden opgevolgd. In het grensgebied met Oekraïne (Voronzeh, Rostov-na-Donu, Krasnodar) zal een verhoogde militaire aanwezigheid waarneembaar blijven. In de grote steden in de rest van Rusland worden af en toe manifestaties pro of contra de Russische politiek met betrekking tot de Krim gehouden. Deze manifestaties dient men te vermijden.

Omwille van de uitgestrektheid van het land, kan de veiligheidssituatie in de Russische Federatie van regio tot regio sterk verschillen. In Moskou en Sint-Petersburg, evenals in het merendeel van de grote steden op het Europese deel van het land, kan zonder problemen worden gereisd.

In de grote stedelijke zones (publieke plaatsen zoals voetgangerstunnels, metro, stations, treinen, luchthavens, markten, restaurants en andere toeristische attracties) is extra waakzaamheid geboden voor zakkenrollers en andere vormen van kleine criminaliteit. Net zoals elders, is ook hier een minimum aan gezond verstand vereist. Waakzaamheid is ook geboden bij de consumptie van drank in sommige bars, restaurants en nachtclubs. Er doen zich immers gevallen voor waarbij verdovende en slaapverwekkende middelen met drank worden vermengd en waarbij de slachtoffers nadien worden beroofd (en in sommige gevallen zelfs bewusteloos worden achtergelaten, wat in de winter buiten levensgevaarlijk kan zijn). Reizigers dienen er dan ook steeds zelf op toe te kijken wanneer hen drank worden uitgeschonken en dienen hun drank nooit onbewaakt achter te laten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".