Overslaan en naar de inhoud gaan

In het hart van de Andes traceren we de sporen van ontdekkingsreiziger Hiram Bingham. Ook na de ontdekking van Machu Picchu bleef hij zoeken naar het mytische ‘El Dorado’ , de stad waar de Inca-nobelen en hun rijkdom toevlucht zochten na de komst van de Spanjaarden. We speuren naar tekens op de rotswand en zoeken antwoorden in de verhalen en legendes. Eeuwenoude Inca-paden voeren ons langs bergpassen, cactussen en tropisch regenwoud. De fysieke uitdaging gecombineerd met een weinig bereisde route maken deze reis uniek. We kamperen onder dezelfde sterrenhemel, wassen ons in dezelfde bergstroompjes als onze illustere voorgangers. Geeft de Andes eindelijk zijn geheimen prijs?

De hoogtepunten van deze reis

Cotahuasi canyon

Cactussen, watervallen en natuurlijke warmwater-baden in de diepste canyon ter wereld

Choque

9-daagse trekking  naar Machu Picchu langs bergpassen, hoogvlaktes en tropisch regenwoud

Choquequirao site

De door jungleplanten overwoekerde ruïnes van de Choquequirao Inca Site

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Lima en Arequipa

Na een kort bezoekje aan Lima brengt een comfortabele nachtbus ons naar Arequipa. Al snel wordt ons duidelijk waarom die ook wel ‘La Ciudad Blanca’ of ‘De witte stad’ genoemd wordt, de huizen in het koloniaal centrum zijn bijna allen opgebouwd uit witte, vulkanische steen. Arequipa heeft zich in de rokken van Vulkaan Misti  genesteld. Deze vulkaan zal ook voor ons al snel een herkenningpunt worden waar het koloniale stratenplan verwarrend blijkt. We laten onze longen wennen aan 2400m hoogte met een wandeling in de buitenwijken van Arequipa en een rafting-tocht op de Chili-rivier (optioneel)

2 Dag 4-7
Stevig stappen in de Cotahuasi canyon

Als ons minibusje zigzagt tussen de putten op een provinciebaantje op een winderige hoogvlakte begint ons te dagen waarom de diepste canyon ter wereld niet zo drukbezocht is. Onderweg zien we vulkanen, bergmeren, lama’s, alpaca’s en hopelijk ook de wilde vicuña. Drie cocatheetjes later schuiven we de voetjes onder tafel in een guesthouse in Cotahuasi (2600m hoog), onze uitvalsbasis de komende dagen. In de ochtendmist gaan we op zoek naar het versteende bos, op 4000m hoogte geen sinecure. Nakaarten doen we in de nabije warmwaterbronnen, bij een fris biertje of wordt het terug een cocathee? Daarna zetten we ons schrap voor een hele dag afdalen langs grinthellingen met hier en daar een cactus. We overnachten in een dorpje op de bodem van de canyon. De volgende dag is het uiteraard terug klimmen, door een cactusbos en langs de Sipia waterval.

3 Dag 8-9
Op adem komen in Abancay

Van de diepste canyon rijden we naar de stad met het lekkerste brood. Behalve voor het brood is Abancay niet zo bekend, perfect voor wie benieuwd is naar het leven van de Juan met de hoed of de huishoudtips van de mamita’s op de markt.
Wie nog adem over heeft kan in het Ampay natuurgebied naar een aantal meren op bijna 4000m hoogte stappen.

4 Dag 10-18
Choquequirao trekking: 9 dagen langs nevelwoud en hoogvlaktes naar Machu Picchu

In Cachora, op twee uur rijden van Abancay, starten we onze trekking in het nevelwoud,  een mix van steenachtige berghellingen en tropisch regenwoud. We voelen ons ontdekkingsreizigers als we rondlopen op de Choquequirao-site waar je enkel te voet kan geraken en  grote delen nog steeds overwoekerd zijn. De prachtige ligging zorgt voor genoeg variatie qua hoogtemeters op onze dagelijkse etappes!

We slapen in tenten en laten ons verwennen door de creatieve koks die hun kamp-keuken elke ochtend terug op de muildieren vastgespen. Ook de tenten, slaapzakken en matjes worden door muildieren gedragen, enkel de persoonlijke bagage dragen we zelf.
De komende dagen staan nog 2 bergpassen (van 4200 en 4600m) op het programma, gevolgd door verschillende soorten hoogvlaktes met telkens een variatie aan vreemde grassen en mossen. We worden geflankeerd door bergtoppen die in de Andeskosmologie een eigen persoonlijkheid en humeur toegekend krijgen. Om ze gunstig te stemmen offeren we coca-blaadjes en onze lievelingskoekjes.
De laatste 2 dagen wandelen we terug door het warmere nevelwoud waar veel fruit en ook koffiebonen geteeld worden. De klim naar Inca-site Llactapata wordt beloond met een eerste glimp van Machu Picchu. Deze laatste etappe is letterlijk in de voetsporen van Hiram Bingham, de boerderij waar hij toen de nacht doorbracht laten we rechts liggen, we kamperen een stuk verder aan de voet van de ruïnes.

Terwijl de ochtendmist op Machu Picchu langzaam optrekt luisteren we geboeid naar de verschillende theorieën over het onstaan, bloei en ondergang van het Inca-rijk. Daarna kan wie wil de Huayna Picchu of Machu Picchu- berg beklimmen (permit vereist).

5 Dag 19-21
Stappen in de heilige vallei en terrasjes doen in Cuzco

De volgende dag rijden we langs de Urubamba rivier en vervolgens de Malaga-pas de heilige vallei binnen. In Ollanta klimmen we een bergflank op om het fameuze Inca-fort van bovenaf te bekijken. ’s Avonds als de rust terugkeert in het druk bezochte stadje, slenteren we over de kasseien van de plaza om daarna het comfort van ons bed op te zoeken.

Cusco betekent ‘de navel van de wereld’ in de Quechua-taal. In deze stad hebben de Spanjaarden een kathedraal gebouwd bovenop de grondvesten van een verwoestte Inca-tempel. We luisteren naar nog veel meer verhalen tijdens een stadstocht of gaan de Inca-sites net buiten stad of verderop in de heilige vallei bezoeken. Na verschillende weken weg van de platgetreden paden kunnen we nu terug volop genieten van winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes. Een laatste fysieke uitdaging is de tocht naar de Rainbow-mountain (optioneel) waar op 5200m hoogte verschillende soorten blootliggend gesteente voor een adembenemend ? spektakel zorgen.

6 Dag 22-24
Lima

Een binnenlandse vlucht brengt ons naar Lima. We flaneren langs de dijk als was het de ‘cooling down’ van ons wekenlange wandel-avontuur. De volgende dag rijden we nog een laatste keer door het chaotische verkeer richting luchthaven.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 01/07/2022
Terug: 24/07/2022
Basisprijs: €3.790
+ 840 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Lima en terug
 • Binnenlandse vlucht Cuzco – Lima
 • 9-daagse Choquequirao trekking (maaltijden, gidsen, logementen) + bezoek aan de sites Choquequirao en Machu Picchu en permit Huayna Picchu
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering 

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden, luchthaventaksen ter plaatse en visum. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Deze reis is een expeditie omwille van volgende redenen: beperkt comfort, meerdaagse trektocht(en) met min. 6u/dag stappen op grote hoogte, je slaapt in tenten, je draagt zelf je bagage
 • Ben je al zeker dat je mee wil? Wacht niet te lang omdat we een permit voor Huayna Picchu, de berg aan de noordwestzijde van het Machu Picchu-complex, moeten aanvragen. Voor deze permit én de toegang tot het Machu Picchu-complex hebben we een scan van je internationaal paspoort nodig (anders zijn je toegang en permit niet bevestigd). Bezorg deze dus zo snel mogelijk aan je Joker-reiskantoor. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 19 / 01 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. De Choquequirao-trekking en staptochten in de Cotahuasi Canyon, rafting op de Chili-rivier (facultatief) de tochten in National Park Ampay, heilige vallei en naar Rainbowmountain (facultatief) aan actieve elementen geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. We gebruiken waar we kunnen het openbaar transport. We logeren vooral in lokale familiepensions, kleine hotels en hostels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. Door de nachtbus te nemen minimaliseren we het aantal binnenlandse vluchten. Tijdens de wandeltochten houden we ons aan de ‘Leave No Trace’- principes.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. We verkiezen accommodaties die door de lokale bevolking worden uitgebaat en lokaal transport om in contact te komen met Peruanen en indigenas. Vooral tijdens de Choquequirao trekking is er tijd om een goed contact uit te bouwen met het team van locals. Vooraf een mondje Spaans leren komt hier goed van pas!

Documenten

Je hebt voor Peru een geldig internationale reispas nodig dat minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Voor de toegang tot het Machu Picchu-complex en de permit voor de Wyana Picchu (deze laatste enkel Peru Go en Avontuur) hebben we een scan van je internationaal paspoort nodig (anders is/zijn je toegang (en je permit) niet bevestigd). We vragen je daarom zo snel mogelijk na je inschrijving een scan van je internationaal reispaspoort aan je Joker-kantoor te bezorgen.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is goedkoop en goed georganiseerd, met variabel comfort. Soms luxueus, maar ook vaak ‘hotsend en klotsend’ over slechte wegen. De transporttijden zijn soms lang en vermoeiend (minimaal één nachtbus). De grote wegen zijn meestal van goede tot zeer goede kwaliteit. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibusje met chauffeur een alternatief zijn: soms weinig plaats en slechte veringen. Om naar de Cotahuasi canyon te gaan en daarna naar Abancay zijn we telkens een hele dag onderweg met een privé busje. In overleg met de groep plannen we de pauze’s, er is (beperkt!) tijd voor een wandeling of bezienswaardigheid. Natuurlijk gaan we vaak te voet: In de Cotahuasi canyon 1 stevige dagtocht (tot 4000m hoogte) en een tweedaagse trektocht, gevolgd door een dagtocht vanuit Abancay. Op de 9 daagse Choquequirao trekking wordt elke dag minstens 6u gewandeld, soms 10u en overwinnen we bergpassen van 4200 en 4600m hoogte. In de heilige vallei wandelen we minstens een halve dag (4u) en optioneel is er de excursie naar Rainbow-mountain. Door de hoogte zijn ook de stadswandelingen in Arequipa en Cusco niet te onderschatten.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid, en we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Soms hebben we privé-sanitair, soms gemeenschappelijk sanitair op de gang. Een warme douche is in theorie meestal beschikbaar, in de praktijk klopt dit niet altijd. Eenvoudig comfort, handdoeken zijn meestal niet beschikbaar. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Tijdens de Choquequirao-trekking slapen we in tenten, telkens 2 personen per tent, ook hier kan de indeling wisselen. Tenten en slaapmatjes worden voorzien, een slaapzak moet je zelf meenemen of kan je huren. De te verwachten temperaturen ’s nachts gaan van +15°C tot uitzonderlijk -5°C.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Lomo Saltado: roergebakken groenten met rundvlees; Roccoto relleno: met pikant gehakt gevulde paprika’s; Palta rellena: gevulde avocado’s; Cuy: geroosterde cavia; Alpaca steak, soort lama; Pisco Sour: heerlijke cocktail!; Ceviche: rauwe visschotel.

Lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. De Andeskeuken is zeer gevarieerd; basisbestanddelen zijn vlees, rijst, aardappelen en maïs. Avontuurlijke vegetariërs komen ook aan hun trekken, zelfs in de meer afgelegen dorpen kan je steeds een bonensoep met mais of rijst met linzen en bakbanaan krijgen.

Naast de traditionele, vleesrijke Andeskeuken, vind je polleria's, pasta-restaurants, chifa’s (Chinees op Peruaanse wijze!) en vegetarische restaurants. Grote hotel-restaurants en internationale fastfoodketens laten we eerder links liggen!

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • grote rugzak voor Choquequirao trek. Je mag 5 kg persoonlijke spullen meegeven op de muildieren, de rest draag je zelf.
 • dagrugzakje en/of heuptas voor kortere tochten

-slaapzak en/of lakenzak

 • stevige stap- of bergschoenen: type B want vaak rotsachtige ondergrond

 • wandelstokken

 • winddichte jas

 • waterzak met drinkslang of drinkbus

 • muts, handschoenen en sjaal + pet of zonnehoed

 • meerdere fleeces of warme truien

 • thermisch ondergoed

 • trekkingsbroek

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voorzie 800 USD voor uitgaven ter plaatse.

In PERU is de officiële munteenheid de Nuevo Sol (PEN)

Richtkoers (op 22/10/19): 1 Peruvian Nuevo Sol = € 0,27 en USD 0,30

Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem bij voorkeur cash soles of Euro’s mee (onbeschreven en ongescheurde biljetten). Visa en Mastercard kunnen in de steden gebruikt worden in restaurants of om geld uit de muur te halen, handig om mee te nemen als reserve. Ook met de gewone bankkaart kan je geld afhalen, op voorwaarde dat je op voorhand aan je bank vraagt om de Maestro-functie voor landen buiten Europa terug te activeren. Standaard is de Maestro functie buiten Europa geblokkeerd uit voorzorg.

Facultatieve activiteiten zijn en kosten: - rafting (Arequipa): 25 USD - daguitstap naar Rainbow Mountain (Cuzco):ca.75 USD

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er is een klein malariarisico. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, GELE KOORTS, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is alleen geschikt voor personen met een zeer goede lichamelijke conditie. Deze reis gaat gedurende 2 weken door op hoogte: tussen 2300 m en 4600 meter. Verblijf op hoogte kan gedurende de eerste dagen lichamelijke last geven (hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, ...) Waar mogelijk overnachten we steeds een stuk lager dan de dag-etappe, om de acclimatisatie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

In de Cotahuasi Canyon starten we met een stevige kuitenbijter naar het versteende bos: 3u stijgen (op een traag tempo want aclimatiseren) tot 4000m, wandelen tot aan een uitzichtspunt en dan weer terug. In totaal 6 a 7u wandelen. Overnachting op 2600m. Daarna gaan we op een tweedaagse tocht naar de bodem van de canyon en weer terug, dit is minder hoog maar wel lange stapdagen (7 a 10u). De eerste dag enkel afdalen, de tweede dag enkel stijgen, op moeilijke ondergrond (rotsen en grind) en met veel cactussen. Wandelstokken zijn een must hier. Op de wandeltochten in de Cotahuasi canyon gaat niet steeds een lokale gids mee. We gebruiken kaart en kompas, de goede raad van locals en dragen zorg voor elkaar als groep. Een goede opwarmer voor de langere trekking die ons nog te wachten staat. Overnachtingen en avondmaal zijn in eenvoudige guesthouses, met basic sanitair (wel stromend water, niet steeds een douche) We dragen enkel de persoonlijke spullen voor de 2 daagse (of een dagrugzak op de tocht naar het versteende bos) de rest van de bagage geven we in bewaring.

De Choquequirao-trekking brengt ons gevarieerde etappes, zon, muggen, sneeuw, wind, regen… het kan allemaal. We wandelen tot 4600m hoog. Op deze hoogte is het heel belangrijk je tempo te matigen en goed naar je lichaam te luisteren. Ook veel water of cocathee drinken is noodzakelijk. De begeleiding bestaat uit de hoofdgids, de hulpgids en je begeleider. De kookploeg tovert met beperkte middelen heerlijke gerechten in hun keukentent en de muildieren en hun drijvers dragen de tenten, het eten en een gedeelte van onze bagage. (zie PIF bagage)
Op de kampplaatsen wordt behalve de tenten waar in geslapen wordt ook steeds een keuken-tent en een eet-tent met tafel en stoeltjes opgezet. Vaak logeren we op het erf van een lokale boer, daar is meestal een toilet, soms is het een soort kamp-latrine. Als er geen waterleiding is dan gaan we water halen aan een bergstroompje. Water voor eigen consumptie wordt steeds voldoende gekookt (en dan afgekoeld). Je kan ook geregeld flessenwater en wat snacks kopen.

Hier een schets hoe de Choquequirao trekking er normaal uitziet:

**Dag 1: Abancay-Cachora- Chiquisca: Samen met de hoofdgids een paar uur rijden tot het begin van het wandelpad waar we de rest van het team ontmoeten. De bagage wordt verdeeld en op de muildieren vastgemaakt. Tijd voor een snack, drankje en om je eigen rugzak te optimaliseren. We wandelen een 6 tal uur grotendeels bergaf alvorens ons kamp op te slaan op ong 2000m hoogte.

Dag 2: Chiquisca-Playa Rosalinda-Choquequirao : 7u wandelen, grotendeels bergop. Dit is het nevelwoud, verwacht je aan mooie fauna en flora, maar ook aan veel insecten. We passeren een heel aantal boerderijtjes waar we drank en snacks kunnen kopen. Kamperen doen we op de officiële camping op een boogscheut van de Choquequirao-ruïnes. (ong 3000m hoogte)

**Dag 3: Choquequirao – Pinchinuyoc: ** Samen met de gids ontdekken we de Choquequirao-ruïnes. Het is best wel een groot terrein, groter dan Machu Picchu, waar ook speciale landbouw-terrassen en kanaaltjes bij horen. De jungleplanten hebben grote stukken overgenomen, slechts een beperkt gedeelte is reeds gerestaureerd. Daarna dalen we af naar onze kampplaats op 2450m hoogte.

Dag 4: Pinchuyoc-Maizal: 7u wandelen, veel hoogteverschillen Het nevelwoud maakt langzaam plaats voor andere soorten vegetatie, grassen en mossen van de Andes. Het klimaat kan van tropisch naar winderig wisselen, afhankelijk van de weergoden. We steken een koude bergrivier over en klimmen tot onze kampplaats op 3000m hoogte, waar we genieten van het uitzicht op een besneeuwde bergtop.

Dag 5: Maizal- Yanama: Stevige dag, 9u stappen. In dit gebied komen locals vaak hun geluk beproeven en doen op zelfstandige basis aan mijnbouw. Wie durft en een zaklamp bij heeft kan misschien een kijkje nemen. Aan de San Juan pas op 4200m houden we halt om te genieten van het besneeuwde bergtoppen rondom en dit nieuw hoogterecord te vieren. We slapen in de vallei, op 3500m hoogte.

Dag 6: Yanama-Totora: 8u stappen. Op deze etappe overwinnen we een nog hogere pas: 4600m. Het nevelwoud ligt ver achter ons, verwacht je aan mistige paden, lange grassen, veelkleurige mossen, veel rotsen, de Andes op z’n best. We overnachten in Totora, een mini-dorpje op 3200m hoogte.

**Dag 7: Totora- Playa: ** Na 7u stappen arriveren we toch terug in het nevelwoud! We waren alweer vergeten hoe snel je T-shirt doorweekt is van het zweet, maar we zoeken verfrissing aan de rivier en genieten van de orchideeën, vlinders en libellen. We overnachten in Playa op 2100m hoogte. Het dorpje Playa is de laatste jaren sterk gegroeid. Er zijn winkeltjes en je kan er zelfs een douche nemen.

Dag 8: Playa- Llactapata- Hidro-Aguas Calientes: 9u stappen totaal. We staan vroeg op om de klim naar Llactapata aan te vatten. Vanaf die Inca-ruïne zien we in de verte reeds Machu Picchu liggen. We banen ons een weg door het nevelwoud en dalen af tot Hidro-electrica waar we lunchen. Deze tocht duurt ongeveer 6u. In de namiddag wandelen we nog een drietal uur langs de rivier en langs de spoorlijn, met hoog aan onze rechterkant de site van Machu Picchu. We overnachten op de camping net buiten het stadje, op ongeveer 2000m hoogte.

Dag 9: Aguas Calientes- Machu Picchu- Hidro-Electrica- Santa Teresa: Terug erg vroeg opstaan om bij zonsopgang boven te zijn. Zo’n 1700 tredes of anderhalf uur later zien we de contouren van Machu Picchu uit de ochtendmist opdoemen. We krijgen een gegidste rondleiding met genoeg tijd voor foto’s. Daarna kan wie een permit kon bemachtigen de Huayna Picchu of de Machu Picchu bergtop beklimmen. Als ons bezoek erop zit gaan we terug 1700 tredes naar beneden (1u stappen) en langs de spoorbaan terug tot Hidro (3u stappen) Daarna brengt een busje ons naar Santa Teresa waar we genieten van het comfort van een bed en een douche of misschien zelfs van de nabije warmwaterbronnen.

Reisperiode en klimaat

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust, het hoogland en de jungle. Aan de kust is het dor en droog. In het hoogland (Andes) heb je 2 seizoenen: het droge seizoen (april-oktober) met zonnige dagen/koude nachten en het regenseizoen (november-maart) met stevige buien. Als laatste is er de jungle (langs de Amazonerivier) die het grootste deel van het land omvat met tropische temperaturen en hevige stortbuien. Specifiek voor deze reis Deze reis brengt ons vooral in de Andes, waar het tussen mei en oktober in hoofdzakelijk droog blijft bij milde temperaturen. Overdag 18 a 25°C, ’s nachts zakt het kwik naar 10 a 15°C, uitzonderlijk kan het vriezen (hoger in de bergen). Door de sterke wind is de gevoelstemperatuur soms een stuk kouder, neem zeker een winddichte jas of trui mee. Ook al is het in principe ‘droog seizoen’, het kan nog steeds regenen dus neem je voorzorgen. Aan de kust (Lima) is het een minder ideale periode, iets frissere temperaturen en veel mist.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Peru ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika aan de Stille Oceaan. Het grenst aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. De hoofdstad is Lima. De totale oppervlakte van het land bedraagt 1.285.220 vierkante kilometer, vergelijkbaar met 42 maal België. Het hoogste punt van het land bevindt zich in de Andes, de Nevado Huascarán, op 6768 meter hoog.

Je kan Peru opdelen in 3 stukken: de kust (Lima), het hoogland (Machu Picchu, Titica, Arequipa) en de jungle (Iquitos). De 2.400 km lange kust ligt tussen Stille Oceaan en is heel droog. Dan heb je de Andes met een gemiddelde hoogte van 4.000 m. Ten oosten van de Andes (aan de grens met Brazilië) heb je het Amazone laagland waar je de spectaculaire jungle kan bewonderen.

Fauna en flora

Danzkij zijn verschillende klimaattypes staat Peru bekend om zijn prachtige en diverse fauna en flora. Palmbomen, zeeleeuwen, dolfijnen, pelikanen en cactussen aan het strand; planten en papegaaien in de jungle en lama's en chinchilla's in de Andes. Meer dan 400 soorten zoogdieren, 300 soorten reptielen, 1700 soorten vogels en 50.000 plantensoorten vind je hier! Ook kan je in Peru tal van N.P.'en bezoeken. Symbool van Peru is de lama, het dier staat afgebeeld op geld, postzegels en luciferdoosjes. Ook vind je er vele familieleden van de lama: de alpacas (berglama's), guanacos (wilde lama's) en vicuñas (kleine broertjes van de lama).

Tijdens de Inca of Salkantay Trail zal je ook vele orchideeën, bomen, vogelsoorten en herten tegenkomen.

Staatsvorm

Peru verwierf zijn onafhankelijkheid van Spanje op 28 juli 1821, 28 juli is ook de nationale feestdag in Peru. Het is een republiek en heeft als president Martín Vizcarra (23 maart 2018). Een president kan 5 jaar zijn ambt uitvoeren en voor maximaal 2 ambtstermijnen verkozen worden.

In het verleden waren de presidenten militairen uit de Peruviaanse krijgsmacht die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van het land en in de Salpeteroorlog tegen Chili. Om die reden wordt de president van Peru ook wel aangeduid als de "Beschermer van Peru" (in het geval van José de San Martin) en "Opperste Beschermer" (in het geval van Andrés de Santa Cruz).

Bevolking

Peru telt 32 miljoen inwoners. 47% van de Peruaanse bevolking bestaat uit indíginas (dit zijn indianen, nakomelingen van de Inca's), 32 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indíginas), 12 procent uit blanken en 3 procent uit Aziatische en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen aan de kust en in de grotere steden (Lima) wonen. De hoogland-indianen van de bergstreken (zo'n 40 stammen) behoren voornamelijk tot de Quechua's. Rond het Titicacameer vind je vooral Aymara-indianen. De gemiddelde levensverwachting van de Peruaan is 74 jaar.

Economie

In Peru betaal je met de sol. Peru haalt zijn belangrijkste inkomsten uit visserij, mijnbouw (koper), toerisme, aardgas en olie. belangrijke exportproducten van het land zijn rietsuiker, katoen, koffie, coca en rijst. De laatste jaren doet Peru het economisch als één van de besten van Zuid-Amerika. Het land heeft een jonge beroepsbevolking die volop consumeert. Peru heeft ook een goede geografische ligging. Via de Stille Oceaan exporteert het veel naar de Verenigde Staten, Canada, China en Japan.

Sinds 1969 hebben Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela onderling een samenwerkingspact, het zogenaamde Andespact. Ook de Europese Unie heeft een samenwerkingsakkoord met de landen van het Andespact. En bovenop heeft Peru ook bilaterale handelsovereenkomsten met zijn buurlanden.

Religie

Het merendeel van de mensen (81%) in Peru is rooms-katholiek, de rest is protestants. Sommige missen worden ook in Quechua, Aymará en andere indianentalen gehouden. Vele pre-Columbiaanse en natuurtradities zijn in het katholicisme geslopen, zo wordt Pachamama (Aarde) en Maria naast elkaar vereerd. Ook wordt de Semana Santa (voor Pasen) uitbundig gevierd. Op Paasmaandag en Witte Donderdag vindt er een spectaculaire processie in Cuzco ter ere van de beschermheilige Nuestro Señor de los Temblores plaats.

In Peru heb je zo'n 3000 feesten per jaar, meestal om de dag van een lokale beschermheilige te vieren. We mogen hier zeker Inti Raymi op 24 juni niet vergeten, een Incafestival dat in het teken staat van de zonnegod.

Lokale gebruiken en gewoonten

Inti Raymi, het Festival van de Zon dat elk jaar op 24 juni plaatsvindt, is het grootste festival in Peru en brengt duizenden bezoekers naar Cuzco.

Een populair drankje in Peru is de pisco sour. Het is een cocktail gemaakt van de lokale sterke drank pisco, geklopt eiwit, rietsuikerstroop, ijsblokjes en veel limoen- of citroensap.

Peruanen eten cuy, en nee dit is geen koe op Vlaamse wijze, maar cavia.

Bij hoofdpijn leggen ze schijfjes aardappel op hun voorhoofd.

Vooraleer ze samen iets drinken laten ze enkele druppels op de grond vallen om Moeder Aarde (Pacha Mama) te bedanken.

Het kennen van een paar Spaanse woordjes wekt sympathie/respect op bij de lokale bevolking. Iemand vriendelijk goeiedag zeggen wordt steeds geapprecieerd.

Korte broeken worden niet echt als beledigend ervaren, maar in de minder toeristische gebieden kies je toch beter voor een lange broek.

Warm, stromend water is niet altijd vanzelfsprekend in Peru. Ga er zo zuinig mogelijk mee om.

Blijf tijdens wandelingen op de officiële paden en laat geen afval achter.

Het kauwen van cocabladeren helpt tegen hoogteziekte.

Tijdsverschil

In Peru is het in de zomer 7 uur vroeger dan in België, in de winter 6 uur.

Elektriciteit

Het voltage is in Peru meestal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor in de jungle van Puerto Maldonado. Neem best een wereldstekker of adaptor mee.

Veiligheid

Vooral in Lima en de grote steden komen straatcriminaliteit, diefstal en overvallen voor. Loop dus niet demonstratief met je geld, camera of fototoestel op straat. Bewaar kostbare bezittingen (je paspoort!)en grote sommen geld in een kluis van je hotel of accommodatie. Neem enkel taxi's van erkende taxibedrijven.

Meer info vind je via http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.