Overslaan en naar de inhoud gaan

Het noordwesten van Mexico, een onvergetelijke reis langs de minder verkende paden van de centrale hooglanden, de westkust en de noordelijke canyons van Mexico. Onstuimige rodeo’s, besnorde cowboys en spectaculaire woestijnlandschappen, … het Mexico uit de westernfilms wordt werkelijkheid!

We maken een wereldberoemde treinreis door het grootste canyongebied ter wereld en ontmoeten er de kleurrijke Tarahumara-indianen. Een tequilashot, verrukkelijke tortilla’s en een vleugje mariachimuziek mogen uiteraard niet ontbreken. Viva México!

De hoogtepunten van deze reis

chepe

Een wereldberoemde treinreis dwars door het grootste canyongebied ter wereld. 

 

Cowboys in Mexico

Oog in oog met cowboys en indianen

Guadalajara

Guadalajara, Durango en Chihuahua, 3x koloniale pracht in het teken van de mariachimuziek, de westernfilm en legendarische volksheld Pancho Villa. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Rodeo, mariachi’s, tequila en een fiesta

Van bij het begin duiken we volop in de Mexicaanse cultuur. Zondag, rodeodag! Blinkende charro-kostuums, zwaaiende lasso’s en cowboys op hun best, … tussen de Mexicanen genieten we van een opzwepend stukje authentiek vertier. ’s Avonds kleurt het feeërieke Guadalajara groen-wit-rood voor de viering van de onafhankelijkheid van Spanje. We do as the locals do, het land bejubelen en ons vervolgens in de fiesta storten. Mariachi’s! Tequila! Vuurwerk! In een oude distilleerderij, te midden van blauwe agavevelden, leren we proefondervindelijk alles over het productieproces van tequila. 

2 Dag 4-5
De fascinerende Huichol-indianen

Het koloniale stadje Tepic is onze uitvalsbasis voor een kennismaking met de Huicholes, het meest mystieke indianenvolk van Mexico. Ze praktiseren een soort precolumbiaans sjamanisme en zijn vooral bekend om hun typische kunst met felgekleurde kralen.
Weg van de stadsdrukte dineren we aan een idyllische lagune.

3 Dag 6-9
Woestijn en westernfilms

Durango is een stad vol historie. We verdiepen ons in het mijnverleden en bezoeken het Mexicaanse Hollywood. Tussen de westerndecors zindert filmgeschiedenis. John Wayne, de legendarische cowboyheld,  lijkt nog maar net om de hoek verdwenen…
Noordwaarts rijden we de leegte in richting woestijn. Norteñomuziek schalt nu uit de radio. We trekken onze stoute schoenen aan voor een meerdaagse tocht. Benieuwd wat de woestijn voor ons in petto heeft!
 

4 Dag 10-12
Ecotoerisme aan de Stille Oceaan

Tijdens de rit van Durango naar de kust houden we onze adem in bij Puente Baluarte, ‘s werelds hoogste kabelbrug. Een mooi voorproefje op de komende treinreis! In Mazatlán, de ‘parel van de Pacific’, nestelen we ons in het oude gedeelte van deze badstad vol sfeer.Gaan we zeilen langs de baai, fietsen door tropisch woud, kayakken in mangroves, …? Bij een cocktail inclusief zonsondergang kiezen we de tofste ecotour. Een dagje relaxen hoort er ook bij. Of toch nog eens zeilen, fietsen, kayakken,…?

5 Dag 13-16
Naar de bodem van de canyon

De lokroep van de canyons kunnen we niet weerstaan. Een dag reizen brengt ons naar het vertrekpunt van de trein. Onze trip per spoor wisselen we af met een al even spectaculaire, kronkelende busrit naar een dorpje op de bodem van een canyon. Een hemel barstensvol sterren versterkt nog ons weg-van-de-wereldgevoel. De paden langs de rivier nodigen uit om onze wandelschoenen aan te trekken. Een hemel barstensvol sterren versterkt nog ons weg-van-de-wereldgevoel.

6 Dag 17-19
De trein naar de Sierra Tarahumara

Langs tientallen tunnels en bruggen zwoegt onze trein verder naar ruim 2000 m. Het landbouwgebied van het begin maakt plaats voor pijnboombossen, watervallen en duizelingwekkend diepe canyons. De kleurrijke Tarahumara-indianen zijn het teken dat we het hoogtepunt naderen: het weergaloze uitzicht op de Copper Canyon. In Creel bezoeken we het Tarahumara-ziekenhuis, het levenswerk van wijlen pater Luis Verplancken. Trekken we erop uit naar warmwaterbronnen of naar een verborgen waterval? Allebei dagen ze ons uit om er te geraken.

7 Dag 20-23
Afscheid in de stad van Pancho Villa

Per bus reizen we verder naar Chihuahua. In het museum van de Mexicaanse Revolutie spotten we de beroemde Dodge waarin volksheld Pancho Villa werd vermoord. ’s Avonds schittteren de verlichte koloniale gebouwen in al hun glorie. Back in cowboy country kunnen we niet anders dan onze reis in stijl afsluiten met een stevige steak. Doce cervezas por favor!

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Guadalajara en Chihuahua- Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen

Bijkomende info

Voor deze afreis heb je een ESTA (elektronische reistoestemming via VS) nodig.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 04 / 03 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Deze reis biedt een gevarieerde mix van cultuur en natuur. We ontdekken de koloniale steden Guadalajara, Tepic, Durango en Chihuahua. Zowel het verleden als het heden staan hierbij centraal. De geschiedenis van de Mexicaanse onafhankelijkheid beleven we ook echt tijdens het jaarlijkse feest op 16 september. Een voorsmaakje op onze duik in de Mexicaanse cultuur waar ‘fiesta’, tequila en (mariachi)muziek centraal staan! Ook de cowboycultuur maken we tijdens de zondagse rodeo actief mee.

In de woestijn en de canyons trekken we er meermaals te voet op uit, een meerdaagse tocht (met beperkte bagage) behoort tot de mogelijkheden. Aan de kust kiezen we, afhankelijk van het aanbod, een tour met een fiets-, kayak-, zeil- of paardrijtocht. Zwemmen doen we in de oceaan en eventueel ook in een rivier of waterval.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. We reizen hoofdzakelijk met openbaar vervoer, namelijk per bus en trein. Voor excursies nemen we lokale busjes. Enkel bij georganiseerde tours of om een grote omweg te vermijden, maken we gebruik van privévervoer.

Logeren doen we in kleinschalige hotels, cabañas of in een privéhuis (onder voorbehoud). Zo steunen we de lokale economie.

Voor excursies gaan we in zee met (ecotoeristische) organisaties die respect voor mens, cultuur en natuur vooropstellen en met lokale gidsen werken. B.v.: - Wandeling in een natuurreservaat - Bezoek aan een indianengemeenschap - Bezoek aan een lokaal ziekenhuis voor indianen (met donatie, inclusief in budget) - Excursies waar dieren bij betrokken zijn

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Mexico, dat zijn de Mexicanen. Geen betere manier om hun cultuur te doorgronden dan via contact met de lokale bevolking. - We logeren in kleinschalige hotels of huren een huis van lokale bewoners. Zo komen we makkelijk te weten wat er in de buurt te beleven valt. - De plaatselijke markt en een eetstandje vereren we ook zeker met een bezoekje. - We nemen deel aan lokale festiviteiten: we vieren mee het Feest van de Onafhankelijkheid en trekken naar de zondagse rodeo: - Een kook- of salsales volgen kan zeker ook. - Een belangrijk element van de reis is de kennismaking met de cultuur van de Huichol- en Tarahumara-indianen. Indien mogelijk bezoeken we een indianengemeenschap. In Creel bezoeken we het lokale ziekenhuis voor de Tarahumara-indianen.

Documenten

Je hebt een internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij terugkeer. Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Ook moeten alle reizigers online een toeristenkaart (FMM) invullen voor vertrek, uitprinten en meenemen. Er worden geen papieren formulieren meer uitgedeeld op het vliegtuig zelf. Je kan dit formulier hier terugvinden:

Je kan dit pas in orde brengen vanaf 4 dagen voor vertrek, vroeger is niet mogelijk aangezien je dan de vertrekdatum niet kunt selecteren in het formulier. Bij de keuze voor de Check Point, moet u de Terminal invullen waar u toekomt in Mexico (deze info krijg je van je begeleider).

Ook heb je voor de Mexico Go van 10/7, Mexico Avontuur van 4/7 en de Noordwest-Mexico van 13/9 een elektronische reistoestemming of ESTA nodig omdat we een tussenstop in de VS maken. Deze kan je aanvragen via https://esta.cbp.dhs.gov/, kost 14 USD en moet voor afreis met een kredietkaart betaald worden. Deze reistoestemming moet uiterlijk 72h voor vertrek toegekend zijn. Deze elektronische toestemming is 2 jaar geldig en kan meerdere keren gebruikt worden.

OPGELET

Vanaf 21/01/2016 gelden er striktere regels als je na 01/03/2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Somalië of Syrië geweest bent. De kans dat je dan met een ESTA kan reizen is erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De te volgen visum-procedure in stappen:

 • sessie starten op "https://ceac.state.gov/genniv/" waarbij Online Nonimmigrant Visa Application (DS-160) type C1 (Alleen in Transit) wordt ingevuld
 • account creëeren op Visum website 2
 • invoeren informatie inzake DS-160 op Visum Website 2
 • betalen van MRV-kosten (136 euro) via bankoverschrijving of "debet"-Mastercard/Visa op Visum Website 2
 • online maken van afspraak op Visum Website 2
 • interview op consulaat (paspoort wordt daar bijgehouden)
 • paspoort met ingeplakt visum wordt naar opgegeven adres verstuurd

De afspraken voor het interview op het consulaat worden niet telefonisch gemaakt maar uitsluitend online!

Meer info op de website van buitenlandse zaken

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. In Mexico wordt afstand niet berekend in kilometers, maar in uren. ‘Onderweg zijn’ is een wezenlijk onderdeel van deze reis. Genieten van de adembenemende landschappen evenzeer. Enige mentale flexibiliteit is nodig want we reizen soms in oncomfortabele omstandigheden en busverbindingen sluiten niet altijd mooi aan.

We reizen voornamelijk per bus en de enige trein van het land willen we ook zeker niet missen. Uitzonderlijk kunnen we gebruik maken van gecharterd vervoer. Bij georganiseerde tours is het transport (in minivans of 4x4’s) vaak inbegrepen. Op afgelegen gebieden na is het Mexicaanse wegennet over het algemeen van zeer goede kwaliteit. Tijdens excursies durven we ook offroad gaan. Zowel in als buiten de stad trekken we er ook zo veel mogelijk te voet op uit. Wandeltochten zijn steeds met dagrugzak, een eventuele meerdaagse tocht wellicht met wat extra bagage maar nooit met je volledige rugzak. Tijdens excursies zijn er mogelijkheden voor alternatieve transportvormen, zoals fiets, zeilboot, kayak, paard, …

Ook al bereizen we slechts een stukje Mexico, kilometervreten hoort onvermijdelijk bij een reis door dit onmetelijke land. De uren op de bus of trein zal je je niet vervelen. Het landschap wisselt doorheen de reis en sommige trajecten zijn een bezienswaardigheid op zich, o.a.: - de rit van Durango naar Mazatlán, via de beroemde Puente Baluarte Bicentenario, de hoogste kabelbrug ter wereld en in 2010 gebouwd ter ere van 200 jaar onafhankelijkheid van Spanje. - de treinreis naar de Copper Canyon van kust naar hoogland, via tientallen tunnels en bruggen

Bus De langeafstandsbussen rijden vrij stipt, de trein loopt regelmatig vertraging op. In Centraal- en Noord-Mexico is het busnetwerk iets minder uitgebreid dan in de rest van het land en zijn wachttijden tussen twee trajecten mogelijk.

Tijdens langere verplaatsingen tussen steden reizen we per comfortabele eersteklasbus. Voor uitstappen naar dorpjes nemen we lokale tweedeklasbusjes, weinig comfortabel maar boordevol ‘couleur locale’. Regelmatig overbruggen we hoogteverschillen en zijn er dus trajecten met haarspeldbochten. Hoe hachelijker de rit, hoe adembenemender het landschap! Met een reispilletje vallen deze trajecten goed mee.

Op onze route is de gemiddelde verplaatsing een rit van 3 à 4 uur. Er zitten 2 à 3 langere trajecten in: - Mazatlán -) Los Mochis: 6 à 7 u (en wellicht nog 2 u doorreizen naar El Fuerte). - De treintrip is een dagreis, die we wellicht onderbreken om naar een canyondorp te reizen. Het concrete traject wordt wellicht El Fuerte -) Bahuichivo (4 u per trein) en Bahuichivo -) Urique (3,5 u met lokaal busje). Na het verblijf in Urique reizen we verder: Urique -) Bahuichivo (3,5 u met lokaal busje) en Bahuichivo -) Creel (3,5 u per trein).

Trein Het traject van de Chihuahua al Pacifíco Railway, de beroemde en enige passagierstrein van het land, loopt van Noord-Mexico (Chihuahua) naar de westkust (Los Mochis) en vice versa. Wij reizen van kust naar hoogland omdat je dan de mooiste stukken bij daglicht ziet. Het concrete gedeelte dat we per trein bereizen is vanaf Los Mochis of El Fuerte tot Creel, met wellicht een onderbreking in Bahuichivo. Het laatste gedeelte Creel- Chihuahua doen we per bus omdat dit stuk niet zo indrukwekkend is qua landschap en in de late namiddag/avond valt Er zijn 2 treinklassen, de Clase Turista die dagelijks rijdt en de Clase Regional die meerdere keren per week rijdt. We reizen ofwel het volledige traject Clase Regional of, bij onderbreking van de treinrit, eventueel ook een stuk met de Clase Turista.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Het comfort van de logies wisselt tijdens de reis. - In de steden overnachten we in (koloniale) hotelletjes, familiepensions of in een van locals gehuurd huis (onder voorbehoud). In de hotelletjes hebben de kamers bijna altijd een eigen badkamer met handdoeken ter beschikking. Volgens het aanbod logeren we in meerpersoonskamers, vaak een mix van twee-, drie- of vierpersoonskamers. Single kamers zijn eerder uitzonderlijk. - In een privéhuis zijn stapelbedden mogelijk en delen we de badkamer(s). Een eigen keuken schept de mogelijkheid om zelf (Mexicaans) te koken. - In de canyons logeren we in eenvoudige hotelletjes of in cabañas (houten blokhutten). - Tijdens een meerdaagse tocht met een lokale touroperator is het mogelijk dat we overnachten in een tentje of onder een eindeloze sterrenhemel.

We wisselen de kamerverdeling af. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken. Het basisingrediënt is maïs. Bonen, chilepepers, ui, tomaten en koriander komen in vele gerechten voor. Dé Mexicaanse keuken bestaat eigenlijk niet, het is meer een verzameling van verschillende regionale keukens. Typisch zijn gerechten op basis van maïstortillas, chilepepers en bonen. Het is geen verfijnde maar wel een lekkere keuken.

Naarmate we verder noordwaarts reizen laat de invloed van de Tex-Mex keuken zich gelden, een combinatie van de keukens van Texas en Mexico. Typisch hiervoor zijn graan- in plaats van maïstortillas en de gerechten ‘chili con carne’ (stoofpot op basis van gehakt, pepers en rode bonen) en ‘fajitas’ (kruidig reepjes gebakken vlees met paprika en ui) Eten en drinken is belangrijk voor de Mexicanen. Van onze reis maken we zeker een culinaire belevenis:

De markten zijn een lust voor het oog door de vele fruit- en groentensoorten, kruiden, vruchtensappen, … Dit is ook de plek om tussen de Mexicanen lekker en goedkoop te eten. Guadalajara is een stad met een rijke gastronomie. Hier vind je o.a. de volgende specialiteiten: - Birria: pikante stoofpot van geit of lam - Carne en su jugo: rundsvlees in eigen nat - Torta ahogada: een in chilisaus gedrenkt broodje met varkensvlees (ideaal tegen een kater!) In Tequila leren we alles over het productieproces van de gelijknamige drank en ontdekken de vele variëteiten.

Mazatlán biedt de mogelijkheid om typisch Mexicaanse sausjes te leren bereiden. In deze badstad genieten we ook van heerlijke verse vis en zeevruchten. In Chihuahua genieten we van een heerlijke steak met een lokaal biertje erbij.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - degelijke rugzak of soepele trolley - dagrugzak - beschermhoes of reiszak om je rugzak in op te bergen - lichte slaapzak - lakenzak (optioneel) - zomerkleding (topjes, T-shirts, shorts, rokjes) - kleding aangepast aan kerkbezoek: T-shirt met korte mouwen, short of rok tot op de knie (topje + dunne sjaal om schouders te bedekken kan ook) - makkelijk schoeisel voor in de stad (sportschoenen of sandalen) - wandelschoenen (waterdicht) met profiel en bij voorkeur enkelsteun voor de wandelingen - schoenen of sandalen die tegen water kunnen (b.v. tijdens zeil- of kayaktocht of zwemmen aan waterval) - regenjas - lange broek (frisse ochtenden of kille avonden mogelijk) - ‘tussentruitje’ met lange mouwen - fleece (kou in het vliegtuig, bussen en op hoogte) - zwemgerief - badhanddoek (in de hotels zijn meestal handdoeken voorzien, mogelijk niet in cabañas, voorzie zeker 1 handdoek voor de zwempartijtjes. Tip: in outdoorwinkels zijn sneldrogende handdoeken te koop. - zonnepet of zonnehoedje - degelijke zonnebril (het zonlicht kan fel zijn) - geldbuidel voor onder je kleding en eventueel ook voor erboven (voor beperkt cash geld voor kleine aankopen) - sokken (wandelsokken zijn aan te raden) - ondergoed - slaapkledij - toiletgerief - oordopjes - internationale reisstekker - zaklamp - drinkfles - medicatie: middel tegen maag/darmklachten en reisziekte is aan te raden

Er is tijdens de reis af en toe gelegenheid om je was te deponeren in een wassalon en achteraf weer op te halen, handig en goedkoop!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voorzie USD 1.850 voor uitgaven ter plaatse. Inbegrepen: Donatie van 15 USD p.p. tijdens bezoek aan het indiaanse ziekenhuis Santa Teresita in Creel

In Mexico is de officiële munteenheid de Mexicaanse Peso (MXN).

Richtkoers (op 15/10/19): 10 Mexican Peso = € 0,47 en USD 0,52

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem bij voorkeur een Maestro/Cirrus kaart of kredietkaart mee. Die worden in talrijke automaten vlot aanvaard en je krijgt de beste wisselkoers. Wisselkoersen voor cash geld zijn soms slecht en je moet rekening houden met de openingsuren van banken, wat op een rondreis niet altijd evident is. In de grote steden kan je vlot Euro's of dollars wisselen.

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteiten, boven de Copper Canyon zijn er o.a. de volgende opties:

 • Kabelbaan (250 MXN)
 • Via Ferrata (450MXN)
 • Deathride (600 à 1000 MXN)
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Thuis wekelijks sport beoefenen is aan te raden. Tijdens het wandelen is klimmen en dalen mogelijk. In de canyons zijn enkele uitdagendere wandelingen mogelijk maar er is voldoende aanbod om uitstappen op verschillende niveaus aan te bieden. Wandeltochten zijn steeds met dagrugzak, een eventuele meerdaagse tocht wellicht met wat extra bagage maar nooit met je volledige rugzak. Ook een fietstocht en andere sportieve inspanningen (kayakken, zeilen, paardrijden) behoren tot de mogelijkheden

Mentale flexibiliteit is nodig om de regelmatige en soms oncomfortabele verplaatsingen, confronterende cultuurverschillen (b.v ander begrip van tijd), hoogteverschillen en weersomstandigheden (hitte, regen mogelijk) te overbruggen.

Reisperiode en klimaat

Mexico kent 2 seizoenen: het droge seizoen (oktober-mei) en het regenseizoen (mei-oktober). In Mexico heb je ook 3 klimaatzones. In de warme zone, onder de 750 meter, ligt de gemiddelde temperatuur tussen 23°C en 26°C. In de gematigde subtropische klimaatzone, tussen de 750 en de 2000 meter, heb je temperaturen tussen 17°C en 23°C. Als derde heb je de koude zone, met plaatsen boven de 2000 meter zoals Mexico-stad, waar het het niet warmer dan 17°C wordt.

 • Regen: Mexico heeft een droog en een nat seizoen. We reizen op het einde van het regenseizoen, regen is mogelijk maar blijft doorgaans beperkt. De buien duren meestal niet lang en vallen gewoonlijk in de namiddag. Door de klimaatverandering kan ook het weer soms wel rare sprongen maken. In deze regio zijn orkanen en tropische stormen eerder uitzonderlijk en treffen vooral het kustgebied waar we slechts enkele dagen verblijven dus het risico is zeer beperkt.
 • Zon: verwacht je over het algemeen aan aangenaam lenteweer. Aan de kust en in subtropisch gebied kan het warmer zijn.
 • Kou: kille ochtenden en frisse avonden mogelijk bij +2000 m (overdag aangenaam lenteweer). In de eersteklasbussen staat de airconditioning hoog, een warme trui is aan te raden.
De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Mexico is na Argentinië en Brazilië het derde grootste land van Latijns-Amerika. Het grenst in het noorden aan de Verenigde Staten, in het noordwesten aan de Golf van Californië, in het westen aan de Grote Oceaan, in het zuiden aan Belize en Guatemala en in het oosten aan de Golf van Mexico en het Caraïbische Gebied. Geografisch hoort het bij Noord-Amerika, cultuurgewijs bij Latijns-Amerika.

In Mexico vind je zowel woestijn, tropische jungle, hooggebergte, als moerassen. Meer dan de helft van het land ligt op een hoogte van meer dan 1.000 meter. Mexico kent 2 seizoenen: het droge seizoen (oktober-mei) en het regenseizoen (mei-oktober).

Yucatán is het schiereiland voor de oostkust van Mexico waar je koloniale stadjes (Mérida), archeologische opgravingen (Chichén Itzá, Tulum) en badplaatsen langs de Caraïbische Zee (Cancún en Playa del Carmen) kan bezoeken. In het zuiden grenst de staat Chiapas aan Guatemala. Chiapas staat bekend omwille van zijn prachtige Mayacultuur en -tempels. Mexico-Stad is een van de grootste en diverse hoofdsteden ter wereld.

Fauna en flora

Mexico is een paradijs voor dieren- en plantenliefhebbers en huisvest meer dan 20.000 verschillende soorten planten, zoals bijvoorbeeld de typische yucca, agave (dat Mexicanen gebruiken voor de productie van tequila en mezcal) en maguey. Het staat ook bekend om zijn 4.000 soorten cactussen. In het natuurgebied Sian Ka'an vind je tal van tropische wouden, cenotes (natuurlijke bronnen), moerasland, mangroven, lagunes en koraalriffen. Sommige bedreigde diersoorten zoals de tapir en de lamantijn (zeekoe) leven hier, net als typische Mexicaanse katachtigen: de jaguar, poema, ocelot (gevlekte kat) en de jaguarundi (jagoearoendi).

In de Yucatán hebt je ook spin- en brulapen, ooievaars, toekans en de Yucatán-papegaai. Krokodillen en zeeschildpadden wonen ook in deze streek.

Staatsvorm

Andrés Manuel López Obrador is president van de Mexicaanse federale republiek (onafhankelijk van Spanje sinds 1821). Hij is ook de regeringsleider en hoogste officier van het leger. Een president kan na een periode van zes jaar niet meer herverkozen worden.

Mexico is opgesplitst in 31 soevereine staten en een Federaal District, Distrito Federal de Mexico Ciudad. De macht wordt er net zoals in België verdeeld tussen de nationale staat en de deelstaten. Elke staat heeft ook zijn eigen gouverneur, grondwet en belastingen. De uitvoerende macht is in handen van de president. De wetgevende macht ligt bij het parlement en bestaan uit een Senaat (58 afgevaardigden) en een Huis van Afgevaardigden (210 afgevaardigden).

Bevolking

Mexico telt 127,5 miljoen inwoners, met alleen al 21 miljoen in Mexico-Stad, waarvan 60% mestizo (Spaans-indiaans), 30% inheems en 9% blank. Tegenwoordig leven er nog afstammelingen van de Zapoteken en de Mixteken in Oaxaca. In de deelstaten Chiapas en Yucatan vind je nog afstammelingen van de Maya's. Nog bekende indianengroepen zijn de Nahua en Otomí in Centraal Mexico, de Tarasken en Yaqui in het westen en de Tarahumara's, Huichol en Seri's in het noorden.

De levensverwachting voor Mexicanen bedraagt 76 jaar.

Economie

In Mexico betaal je met de Mexicaanse peso. Mexico is lid van de G20 en zijn economie is als gevolg nauw verbonden met die van de Verenigde Staten en Canada dankzij de North American Free Trade Agreement (NAFTA). Mexico's belangrijkste exportproduct is maïs, waarvan het de vierde producent ter wereld is.

Belangrijke bronnen van inkomsten zijn de staalproductie, automobielindustrie (Volkswagen Beetle) en textiel. De steden ogen er rijker dan het platteland.

Ook is Mexico een belangrijke olieproducent, de negende grootste ter wereld en het beschikt ook over een groot netwerk van pijpleidingen. Tenslotte werkt 33% van de Mexicanen in de toeristische sector.

Religie

Ongeveer 90% van de Mexicanen is katholiek. Op 12 december vieren de Mexicanen het feest van de Maagd van Guadelupe, de beschermheilige van het land. Duizenden pelgrims bezoeken dan de basiliek in Mexico-Stad en steken het kerkplein op handen en knieën over.

Op 1 en 2 november is het de Dia de los Muertes (Allerzielen) dat de Mexicanen met veel bloemen, kaarsen en versieringen in de vorm van doodskoppen vieren. Ze maken dan de graven van hun dierbaren schoon en offeren drank en voedsel.

Heel speciaal voor Mexicanen is de ‘Heilige Week’ voor Pasen, ‘Semana Santa’, een week van feesten en processies.

Lokale gebruiken en gewoonten

Mexicanen zijn dol op dansen en muziek en je zal regelmatig op straat muzikanten horen. Op vele plaatsen vind je mariachi's, een 10-koppige band met zangers, gitaristen, trompettisten en violisten die voor aanstekelijke muziek zorgen. Ze zijn gekleed in Mexico's nationale kledij, de charro.

Ook hebben de Mexicanen een andere kijk op het concept tijd. Het is zelfs soms onbeleefd om te vroeg op een afspraak te arriveren.

Wil je een foto van locals maken, vraag het eerst. Sommige Mexicanen geloven dat ze hun ziel kwijtraken als ze gefotografeerd worden.

Een piñata (gemaakt van papier-maché waar snoepgoed in zit) is op elk Mexicaans feest het hoogtepunt voor jong en oud. Kinderen proberen geblinddoekt met een stok de piñata kapot te slaan. De piñata wordt via een touw heen en weer bewogen door een volwassene. Wanneer de piñata is gebroken en het snoepgoed naar beneden valt, vliegen de kinderen naar de grond om zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

Belangrijke feestdagen in Mexico zijn 5 mei en 16 september. Op cinco de mayo (5 mei) 1862 versloegen de Mexicanen een Frans leger bij de stad Puebla. 16 september is de nationale feestdag, de dag waarop Mexico in 1821 onafhankelijk werd van Spanje.

Mexico kent enkele wereldberoemde muralisten zoals Frida Kahlo en Diego Rivera.

Tijdsverschil

In het grootste deel van Mexico is het 7 uur vroeger. In Chihuahua, Sinaloa, Sonora, Baja California Sur en het grootste deel van Nayarit is het 8 uur vroeger. In Baja-California in het uiterste noordoosten bedraagt het tijdsverschil 9 uur.

Elektriciteit

Mexico heeft hetzelfde systeem als in Amerika, 110/120 volt. Neem dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Mexico heeft te kampen met drugskartels, die niet alleen elkaar, maar ook de overheid bestrijden. Dit komt vooral voor in noordelijke gebieden zoals Baja California (Tijuana), Sonora, Chihuahua (Ciudad Juarez en Chihuahua-Stad), Coahuila, Nuevo León (Monterrey, Sinaloa, Michoacán (Morelia), Guerrero (Acapulco) en Durango, Tmaulipas en Veracruz en ook in bepaalde deelstaten in het centrum van het land zoals Zacatecas, San Luis Potosi en de staat Mexico (voorstad van Mexico-Stad).

Ontvoeringen voor losgeld zijn een plaag in Mexico. De slachtoffers van ontvoeringen zijn meestal Mexicanen.

Neem op reis niet te veel cash geld mee. Laat kostbare zaken (je paspoort!) achter in de kluis van je logies. Aanvaard geen drankjes van vreemden. Neem enkel erkende taxi's.

Meer info vind je via Buitenlandse Zaken diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren