Nepal: Annapurna & Nar Phu - Expeditie
Gaat je hart sneller slaan bij het zien van besneeuwde toppen, diepe ravijnen of een woeste rivier? Dan is, als natuur- en bergliefhebber, Nepal een droom! We wijken af van het klassieke overvolle Annapurna-circuit naar de Nar-Phu vallei met als hoogte en hoogste punt de Kang La (5306m).
De hoogtepunten van deze reis

Tempels, stoepa's en pleinen in de Kathmandu vallei

De spectaculaire minder bereisde Nar Phu Vallei
Het majestueuze Annapurna-massief
Deze reis is iets voor jou als je...
-
een eerste kennismaking wil met Nepal en het hooggebergte
-
een pittige trekking wil maken
-
een paar authentieke bergdorpen wil verkennen
-
enkele oude koningssteden in de Kathmanduvallei wil bezoeken
-
meer wil te weten komen over hindoeïsme en boeddhisme
Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
We snuiven de sfeer op van Kathmandu, doen eventueel de nodige aankopen voor de trekking en maken een wandeling naar de stupa van Swayambhunath.
Onderweg naar het startpunt van de trekking, raften we op de Trisulirivier en overnachten we aan de oever. Het startschot voor de tocht geven we in Chame. In 2 dagen stappen we langs het Annapurna-circuit tot Koto. Vanaf dan wandelen we naar de minder bekende Nar-Phuvallei. We stappen via oeroude naaldbossen naar het authentieke dorp Phu waar we uitgebreid de tijd nemen om te acclimatiseren en het dorpsleven te verkennen. We maken een dagtocht vanuit Phu naar Himlung Basecamp om dan de tocht verder te zetten tot Nar. We rusten er een dagje uit voor we de klim naar Kang La (5.306 m) aanvatten. Nadat we deze pas hebben overwonnen, komen we terugop de paden van het Annapurna-circuit. Er wacht ons nog de uitdaging van de Thorung La (5.416 m) waarna we terug afdalen richting Chame, het eindpunt van onze trekking.
Via Prithvi Highway en langs de Marsyangdirivier rijden we naar Pokhara, waar we bij het meer kunnen nagenieten van ons avontuur.
Een lange rit brengt ons terug naar Kathmandu waar we nog de tijd nemen om het culturele aspect van Nepal te leren kennen. De volgende dagen bezoeken we Pashupatinath, Bodnath of één van de koningssteden Patan of Bhaktapur.
Vertrekdata en prijzen
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvluchten Brussel - Kathmandu en terug
- Voorafbetaalde luchthaventaksen
- Welkomsdiner in ViaVia Joker Reiscafé Kathmandu
- Organisatiekosten
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Bijdrage Garantiefonds
- Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+
Inbegrepen in het budget
- Kostenraming voor activiteiten, logementen, permits, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden, luchthaventaksen ter plaatse en visum.
- Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Trekken in de schitterende natuur van Nepal doen we met aandacht voor de natuur. We laten de natuur achter zoals we ze vonden en laten zeker geen afval rondslingeren.
Foto's nemen doen we steeds discreet en op aanvraag.
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We werken reeds jaren met een zeer betrouwbare partner die de trekkings voor ons organiseert.
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. In Kathmandu mengen we ons volledig tussen de locals door het nemen van het lokaal vervoer. Samen in een busje zitten, schept een band en maakt interactie mogelijk.
Tijdens de trekking komen we constant de locals in hun habitat tegen. Ook zij zijn op weg en hebben verhalen. We passeren dorpen en dit laat toe om het reilen en zeilen van hun dagelijks leven te leren kennen.
VISUM NEPAL Voor Nepal heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek vanuit Nepal.
Voor Nepal is een visum vereist. Je kan een toeristenvisum kopen (40 USD) bij aankomst op de internationale luchthaven in Kathmandu.
Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?
Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.
We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen, maar weet dat we zonder je gegevens vast zitten met de organisatie en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Nepal heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek vanuit Nepal.
Voor Nepal is een visum vereist. Je kan een toeristenvisum kopen (ongeveer 35-40 USD) bij aankomst op de internationale luchthaven in Kathmandu.
Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?
Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.
We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.
Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.
Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder. Voor deze reis zijn de vluchturen nog niet bekend.
Opgelet: De weersomstandigheden kunnen de planning van de trekking grondig wijzigen.
De wijzigingen in vluchtschema's zijn veelvoorkomend en kunnen invloed hebben op het dagschema.
VluchturenReis met vertrek op 01/11/2023
We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer: bussen en minibussen. Meestal elementair qua comfort maar voordelig en tamelijk goed georganiseerd. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé-vervoer een alternatief zijn.
Uiteraard gaan we te voet tijdens de trekking. Tijdens deze trekking verzorgen een 6-tal dragers het transport van onze bagage.
Wie niet wil raften, kan het traject over de weg afleggen en opnieuw aansluiten bij de groep.
We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. We logeren in Kathmandu in een klein eenvoudig hotel: beddengoed en handdoeken zijn beschikbaar op de kamer.
Tijdens de rafting slapen we één dag in tenten langs de rivier.
Tijdens de trekking slapen we in heel eenvoudige lodges en guesthouses. Een eigen warme slaapzak is geen overbodige luxe en breng eventueel een extra matje mee. Het sanitair tijdens de trekkings is meestal zéér basic: enkel een hurktoilet. Soms is er warm water, opgewarmd met zonne-energie. We mijden immers lodges met houtgestookte warmwaterketels. In de regio is een grote houtschaarste en we willen de ontbossing niet in de hand werken!
Het spreekt voor zich dat je tijdens de trekking weinig tot geen douchemogelijkheden hebt. In de lodges is het soms wel mogelijk om een douche te nemen (lees: fijne waterstraal of een emmer gevuld met warm water). Reken hiervoor op 5 eur.
Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Kathmandu is een eetparadijs, zeker na een inspannende staptocht. Trekkers uit alle hoeken van de wereld lieten hun recepten achter bij de koks, die maar al te leergierig waren. Verschillende continenten zijn vertegenwoordigd met een subtiele mengeling van internationale keukens als gevolg.
Tijdens de meerdaagse trekking kan je kiezen tussen zowel westerse (heel beperkt) als Aziatische gerechten. Het spreekt voor zich dat de koks lokale gerechten het beste kunnen bereiden.
De nationale maaltijd is Dal Bhat, dit is rijst met een linzensaus. Soms vergezeld van vegetarische en/of niet-vegetarische curry gerechten. We proberen zeker ook de momos, gestoomde deegwaren gevuld met vlees of groenten.
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:
- een hervulbare drinkbus
- herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
- indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
- indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
- zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
Denk erom: degelijk materiaal meenemen in je rugzak draagt in belangrijke mate bij tot het welslagen van je reis!
• rugzak of stevige reistas
• degelijke dagrugzak
• waterzak met drinkslurf of een drinkbus van 1 of 2 liter
• extra warme slaapzak (tot – 10°C), liefst met kap
• eventueel extra zijden lakenzak; isolatie!
• eventueel goed isolerend slaapmatje
• stevige ingelopen bergschoenen met enkelsteun én degelijk profiel
• goede wandelsokken, geen katoen, zonder of met platte naden
• eventueel stapstokken en getten
• degelijke Gore-Tex regenjas bestendig tegen vrieswind (van ‘ademende’ type)
• eventueel thermisch ondergoed
• een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
• muts, handschoenen en sjaal, eventueel in fleece
• watersandalen • trekkingbroek(en) met afritsbare pijpen, géén jeans
• T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon
• zonnemelk en lippenstift, natuurlijk afbreekbare zeep
• wc-papier
• EHBO-set: met oa Compeed, sporttape en persoonlijke medicatie
• trekkershanddoek, oordoppen
• voedzame extra’s (granenrepen ed.)
• zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
• zaklamp en reservebatterijen
• een stevige herbruikbare zak, om bagage achter te laten
Tijdens de trekking mag je rugzak niet zwaarder dan 10 tot 12 kilo wegen. Er is één drager per 2 deelnemers. Zelf draag je alleen een dagrugzakje. Je kan bagage achterlaten in Kathmandu.
Een donsjas (niet noodzakelijk) of Gore-Tex regenjas kan eventueel in Nepal gehuurd of gekocht worden. Ook een slaapzak kan je in Nepal aanschaffen (meer info op de vertrekvergadering).
Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget van 1.380 eur.
In NEPAL is de officiële munteenheid de Rupee (NPR) . Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.
In sommige lodges is er wifi. Prijzen variëren tussen 200 en 500 Rs voor een uur (2 – 5 Euro). De snelheid is echter heel traag. Hou er rekening mee dat dt zeker niet in alle lodges zal zijn en vaak alleen in de meer toeristische hutten. Verwacht in Nar Phu dus niet meteen veel mogelijkheden om te connecteren.
Elektriciteit kan je ook meestal kopen. Vele hutten hebben zonnepanelen waar je overdag een aantal zaken kan opladen. Prijzen liggen tussen de 200 en 400 Rs voor een uur opladen of soms voor een volledige oplaadbeurt.
Neem bij voorkeur een combinatie mee van cash Euro’s (onbeschadigde biljetten) en traveller cheques. Kredietkaarten zijn alleen bruikbaar in enkele winkels in Kathmandu. Er zijn intussen enkele automaten in Kathmandu waar je met je Visa-kaart geld kan afhalen. Stroompannes sturen het systeem wel eens in de war! Hoeveel cash je het beste meeneemt, verneem je op je vertrekvergadering.
Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!
FooienIn veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.
Medische voorzieningen
Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.
Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.
Vaccins en inentingen
Voor Nepal zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.
Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be
Op grote hoogte is de atmosferische druk veel lager dan op zeeniveau. Voor wie kampt met astmatische aandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, hartziekten of een hoge bloeddruk is deze reis niet geschikt. Raadpleeg je huisarts voor je in te schrijven.
Deze reis is alleen geschikt voor personen met een uitstekende lichamelijke conditie. Het terrein is soms avontuurlijk, maar steeds goed begaanbaar. We slapen op hoogtes tussen 1.500 en 4.100 m. Tijdens deze trekking verzorgen een 6-tal dragers het transport van onze bagage. We stappen 6 uur per dag en overbruggen hoogteverschillen van gemiddeld 450 m per dag (hoogteverschil tussen twee overnachtingplaatsen, met veel stijgen en dalen tussenin). We nemen echter voldoende tijd om te acclimatiseren om zo de kans op hoogteziekte te minimaliseren, maar dit is natuurlijk nooit volledig uit te sluiten. Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de enorme temperatuurschommelingen, het gebrek aan comfort/privacy en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht
Programma trekking:
Dag 1 : Besi Sahar (760) - Nadi Bazar (930 m), 7 uur
Dag 2 : Nadi Bazar - Jagat (1.300 m), 7 uur
Dag 3 : Jagat - Tal (1.700 m), 6 uur
Dag 4 : Tal - Koto (2.600 m), 7 uur
Dag 5 : Koto - Meta (3.560 m), 8 uur
Dag 6 : Meta - Kyang (3.820 m), 7 uur
Dag 7 : Kyang - Phu (4.080 m), 7 uur
Dag 8 : Phu
Dag 9 : Phu - Nar Phedi (3.490 m), 6 uur
Dag 10 : Nar Phedi - Naar (4.110 m), 4 uur
Dag 11 : Naar - Kang La (5.240 m) - Ngawal (3.675 m), 9 uur
Dag 12 : Ngawal - Manang (3.510 m), 5 uur
Dag 13 : Manang - Thorung Phedi (4.525 m), 6 uur
Dag 14 : Thorung Phedi - Thorung La (5.400 m) - Muktinath (3.670 m), 7 uur
Dag 15 : Muktinath - Jomsom (2.710 m), 6 uur
De beste periode om de Himalaya te bezoeken is van begin oktober tot en met begin december en van februari tot en met mei. De moessonperiode loopt van juni tot oktober, met veel neerslag en dichte bewolking die het zicht over de bergen belemmert. In de zomer kan de temperatuur stijgen tot 30°C. In de winter dien je er rekening mee te houden dat het ‘s nachts zeer koud kan zijn. Tijdens oktober/november gaat het van tropisch warm tot ijskoud, enkele regen- of sneeuwbuien zijn altijd mogelijk.
De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.
De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
Nepal wordt gekenmerkt door berggebieden zoals het Siwalikgebergte, het centrale deel van de Himalaya, de Mahabharat Lekh en een moerassige laagvlakte aan de zuidelijke grens met India, de Terai genaamd. Het land grenst in het noorden aan het machtige China, in het zuiden aan India en vormt zo een buffer tussen deze grootmachten.
Centraal-Nepal is een heuvellandschap met veel groene valleien, waar je de meeste grote steden zoals Kathmandu vindt. In het noorden van Nepal heb je de Himalaya met wel 400 km besneeuwde bergtoppen. Op weg naar dit gebied kom je in een heuvelachtig, met bossen bedekt landschap, waar ook de meeste trekkings worden georganiseerd.
Nepal meet 147.000 vierkante km in oppervlakte. Nepal is maximaal 800 km lang en tussen de 90 km en de 230 km breed. Het verschil in hoogte is gigantisch van 100 m boven de zeespiegel in de Terai tot 8.848 m op de Mount Everest (de hoogste berg ter wereld) in het Himalayagebergte. In totaal telt Nepal tien toppen boven de 8.000 m. En 80% van het Nepalese grondgebied ligt boven de 1.200 m. Dit vind je nergens anders ter wereld. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali.
Omdat Nepal zo'n uiteenlopende landschaps- en klimaatstypes heeft, is het land uniek in de wereld.
Nepal huisvest 180 verschillende dieren waarvan 30 soorten in het wild leven zoals neushoorns, olifanten, tijgers en rode panda's. Op grotere hoogtes huizen geiten, schapen, het zeldzame sneeuwjachtluipaard en de zwarte Himalayabeer. In de laagvlakte hebben krokodillen en slangen hun natuurlijke habitat.
Met 800 verschillende vogelsoorten is Nepal ook een paradijs voor vogelliefhebbers.
De zeldzame rivierdolfijn is helaas door vervuiling en groeiende bevolking met uitsterven bedreigd.
In het Nationaal Park van Chitwan kan nog je vele diersoorten spotten.
In maart of april bloeit de nationale bloem: de Rododendron.
Nepal is een federale democratische republiek. Tot juni 2008 was het een constitutionele monarchie. Het land is opgedeeld in 14 zones.
Ongeveer 40% van de bevolking woont in de vlakke en vruchtbare Terai, de resterende 60% woont in de heuvels en de bergen. De hooggelegen delen van de bergen zijn zeer dunbevolkt. Nepal telt ongeveer 35 verschillende etnische groepen die elk hun eigen taal en gewoontes hebben. Je vindt hier de 3 grootste:
De Indo-ariërs: bewoners van de aan India grenzende Terai. Het zijn in het algemeen hindoes die niet boven een hoogte van 1.800 m wonen. Tot deze groep behoren de Pahari, Kumhal (pottenbakkers, Dhangars, Danwars (vissers) en Tharus. De Tharus stammen oorspronkelijk af van een bevolkingsgroep uit de Tharwoestijn in Rajasthan (Noordwest-India) en dragen als enigen in Nepal voorwerpen op hun hoofd in plaats van op de rug. Er wonen in de Terai ook veel immigranten uit Noord-India.
De Tibeto-Birmanen: de oorspronkelijke bewoners van Nepal. Zij hebben ietwat mongoloïde gelaatstrekken. Tot deze groep behoren de Newars, Gurungs, Rais, Limbus, Magars, Sunwars, Thakalis en Tamangs.
Newars: wonen in de Kathmanduvallei. Het woord Newar is een fonetische variatie van het woord Nepal. Als de inwoners van deze bergstaat dan ook over Nepal spreken, bedoelen zij in het algemeen de Kathmanduvallei. De Newars zijn een volk van handelaren en handwerkslieden; beroemd zijn de houtsnijders, pottenbakkers, bronsgieters en koperslagers.
De oorspronkelijk uit Tibet komende bevolkingsgroepen, waaronder de Dolpo-la, de Manangi, de Baragaonli, de Lopa en de Sherpa’s, die hoog in de Himalaya wonen (boven de 2.700 m) en herkenbaar zijn aan hun mongoloïde-Tibetaanse gelaatstrekken. Gezamenlijk noemt men ze soms de Bhotiya’s.
Sherpa’s: beschikken over sublieme gids- en draagkunsten in de Himalaya. Vooral hun uithoudingsvermogen op grote hoogte is gekend geworden door hun assistentie bij expedities die de hoogste toppen ter wereld hebben bedwongen bijvoorbeeld die van Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay in 1953.
Nepal is 1 van de meest arme landen ter wereld. Een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het gemiddelde inkomen ligt in Nepal rond de 860 euro per jaar. 75% van de bevolking werkt in de landbouw en de meeste mensen kunnen daarom redelijk in hun voedselbehoeften voorzien. De bevolking van Nepal groeit nog steeds, met als gevolg dat de voedselproductie de laatste jaren de toename niet meer kan volgen en Nepal dus gedwongen wordt om voedsel te gaan importeren.
Ook levert de uitvoer van jute, rijst en kleding steeds minder op. Nepal is daarom nu meer dan ooit afhankelijk van hulp uit het buitenland. De tapijtindustrie is ook een belangrijke werkgever in Nepal. Ongeveer 70.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) werken in de tapijtindustrie. Net als het toerisme, dat jaarlijks 350 miljoen dollar opbrengt.
Een andere bron van inkomsten is gastarbeid: verschillende Nepalezen trekken naar het buitenland, vooral naar India. Anderen komen aan de kost als soldaat (Gurkha's) in het Engelse leger. Een deel van hun inkomsten sturen zij naar hun familie in Nepal.
Nepal is overwegend hindoeïstisch (88%), 9% is boeddhistisch en 3% is moslim. Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn in Nepal zo met elkaar verbonden, dat het zeer moeilijk is om aanhangers van een bepaalde godsdienst onder te verdelen. Vele mensen houden dan ook beide godsdiensten aan. Men bezoekt dezelfde tempels, vereert dezelfde goden en viert dezelfde feesten.
De godsdienst speelt een zeer belangrijke rol in het dagelijkse leven en overal in Nepal ziet men kleine heiligdommen of mensen die bezig zijn met religie. Tempels, godenbeelden, heilige afbeeldingen en mystieke symbolen zijn onderdeel van het straatbeeld. De majestueuze bergen met hun vreedzame omgeving hebben door de eeuwen heen dienst gedaan als gastheren voor talloze yogi’s, asceten en filosofen.
De beschermheilige van Nepal is Pashupati, de god van de heersers en dieren. Pashupati is een incarnatie van Shiva (hindoeïstische God). Zijn gouden tempel aan de oever van de heilige rivier Bagmati trekt jaarlijks vele duizenden pelgrims die zelfs uit India komen. Rondom de heilige tempel kan je sadhoes en sanyasins (monniken) zien mediteren, vaak in kleermakerszit en met een ketting van pitten (een malla) om de nek.
Wanneer je een foto neemt, wees er dan zeker van dat de mensen het niet vervelend vinden.
Respecteer de gewoontes bij een bezoek aan religieuze huizen (doe je schoenen uit, en draag geen lederen voorwerpen).
Schrik niet van bedelaars. Wanneer de lokale bevolking hen geld geeft, is dat een goede reden om ook wat te geven.
Wees bewust dat Nepalezen een ander idee van tijd hebben.
Tijdens onze zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later. In onze wintertijd is het in Nepal 4 uur en 45 minuten later.
Naar Nepal neemt je best een universele reisstekker mee. Voltage is 230 Volt.
Opvallend is dat in Nepal de elektriciteit vaak uitvalt of dat slechts op bepaalde tijdstippen elektriciteit aanwezig is. In de hotels en guesthouses hangt dit vaak uit, aan je gastfamilie moet je het even vragen. Voorzie dus misschien best altijd wel een extra batterij.
Het reisadvies voor Nepal kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl/.
We onthouden dat in Nepal doorgaans veilig kan gereisd worden. Stakingen en protestacties kunnen soms voorkomen en dien je best te vermijden. Let op voor zakenrollers in drukke steden. In het Teraigebied dient men extra waakzaam te zijn omwille van etnische spanningen, doch werden nog recent geen problemen gemeld in Chitwan Nationaal park dat in deze regio gelegen is.
Het is verboden om foto's te nemen van militaire installaties of van de politie.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?
Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.
Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?
We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?
Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.
Wat betekent avontuur bij Joker?
Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!
Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?
Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.
Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar.
- Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
- Man 47% / Vrouw 53%
- Single 92% / Koppel 8%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?
Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen).
Wat betaal je voor je reis?
Prijs + budget
Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.
Prijs
De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.
Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.
Budget
Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!
Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.
Wat is niet inbegrepen?
Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.
Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.
Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?
Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.
Zijn er verborgen kosten?
Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".