Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is al bladgoud wat blinkt in Myanmar en geloof ons, in het land staan bijzonder veel pagodes te schitteren in de zon. Net zo schitterend zijn de mensen! Monniken prevelen hun gebeden en voor we er erg in hebben zijn we aan de babbel. Ook bij de homestay tijdens de trekking zijn de contacten allerhartelijkst, hoewel enige handigheid in gebarentaal dan goed van pas komt. Een ander hoogtepunt? Duizenden tempels badend in het zonlicht bewonderen in Bagan.

De hoogtepunten van deze reis

Bagan

De zonsopgang-of ondergang in Bagan

Inle

Boottocht op het Inlemeer

Goud

De vele tempels waarbij de één al grootser en meer bekleed met bladgoud dan de andere

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. Vanaf eind november 2018 vind je alle reizen voor 2019-2020 online (tot en met paasvakantie 2020). Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we melden je meteen als het zo ver is. Boeken kan vanaf 10 maanden op voorhand.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

• Lijnvluchten Brussel - Yangoon en terug
• Binnenvluchten Yangoon - Heho en Bagan - Yangoon
• Voorafbetaalde luchthaventaksen
• Alle overnachtingen + ontbijt
• Transport per gecharterde minibus
• Organisatiekosten
• De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
• KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

• Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
• Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit $540 extra.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
- Met de pelgrims te voet naar de top van de Tempel van de Gouden Rots

 • 3-daagse trekking in de heuvels rond het Inlemeer

 • Fietsen in het centrum van Mandalay en in de uitgestrekte tempelvlaktes rond Bagan

 • Proeven van de Birmese curries in één van de plaatselijke restaurants

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

In Nyaung Shwe, Mandalay en Bagan werken we met lokale gidsen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
We maken een 3-daagse trekking in de heuvels rond het Inlemeer langs Pa Oo-, Palaung- en Shandorpen waar we contact leggen met de lokale gemeenschappen. Ook het bezoek aan marktjes en het meetrekken met de pelgrims biedt ons de mogelijkheid met mensen in contact te komen.

Documenten

Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Voor Myanmar heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na aankomst geldig is, evenals een visum. Een visum kan je online aanvragen via deze website en kost 50 usd:

https://evisa.moip.gov.mm/

Dit is de enige officiële website en hier werk je zonder tussenpersoon die je extra kosten kunnen aanrekenen.

Na het invullen en het betalen van 50 usd met je kredietkaart, ontvang je na 3 werkdagen een visa approval letter en daarmee ga je bij aankomst op de luchthaven naar de douane om het visum - dat je toegang zal verlenen tot het land - te ontvangen.

Een recente pasfoto moet je opladen bij de aanvraag en staat dus best klaar op je computer.

Er rest je nog voldoende tijd om na je vertrekvergadering je visum aan te vragen. Op die manier ontvang je van je reisbegeleider de meest recente procedure en het adres in Myanmar dat je zal gevraagd worden om in te vullen.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vertrek 16/09/18 en 27/10/18:

Vertrek om 13u30 in Brussel - via Bangkok - , aankomst in Yangooon om 08u45, de volgende dag.
Retour de voorlaatste dag om 19u45 in Yangoon - via Bangkok -, aankomst in Brussel om 07u40, de volgende dag.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.
In de steden en dorpen verplaatsen we ons meestal te voet, met de fiets, met paard & kar of we nemen de boot.

Te voet staat natuurlijk ook synoniem voor de tocht bergop (5u) naar de Tempel van de Gouden Rots (wie dit niet ziet zitten, kan transport nemen) en de 3-daagse trekking in de heuvels rond het Inlemeer.

Het idyllische Inlemeer wordt 2 dagen met de boot verkend.

Om de grote afstanden tussen de steden te overbruggen (Yangon-Bago-Kyaiktyo, Nyaung Shwe-Pindaya-Kalaw, Kalaw-Mandalay), maken we normaal gesproken geen gebruik van het openbaar vervoer: het is niet altijd vlot georganiseerd, de reservatie van zitplaatsen loopt dikwijls fout, en de kwaliteit van het wegennet is niet altijd goed, ook al verbetert dit jaarlijks. We charteren dus meestal een busje wat het reizen comfortabel maakt, doch mag je de soms lange transporttijden niet onderschatten. Waar mogelijk (Mandalay-Bagan) is de boot een prettig, relaxed alternatief.

Tijdens deze reis nemen we ook 2x een binnenvlucht van iets meer dan een uur (Yangon-Heho en Bagan-Yangon) omdat het traject over land minimum 12u bedraagt.

Logies

We overnachten in logementen die zoveel mogelijk in handen zijn van plaatselijke mensen en dus niet in internationale ketens. Zo ondersteunen we de lokale economie. Onze voorkeur gaat naar aangename kamers met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af.

 • 2-persoonskamers met sanitair op de kamer
 • Ben je alleen ingeschreven dan neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht
 • Single kamer is mogelijk, zolang er beschikbaarheid is. Vraag er naar bij boeking.

We overnachten in mooie, gezellige, comfortabele hotelletjes of pensions (standaard kamer voor 2 personen, meestal met toilet en douche op de kamer).

Tijdens de 3-daagse trekking in de heuvels rond het Inlemeer overnachten we in een klooster of bij mensen thuis, waar we slapen in 1 grote kamer, voorzien van een matras (of enkele dekens op elkaar) en dekens. Het sanitair beperkt zich dan tot een simpele wasbak zonder warm water, en de wc wacht buiten op ons. Bijzonder charmant maar zeer basic. Wie last heeft van zijn rug, zou kunnen overwegen om een klein slaapmatje mee te nemen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
In de meeste hotelletjes en pensions is een standaardontbijt inbegrepen. Voor het middag- en avondmaal heb je de keuze uit zowel een restaurant dat wat meer op de doorsnee-toerist is afgestemd (eerder westers menu, iets duurder), dan wel een lokaal restaurant (meestal kleiner, goedkoper, de plaats om het land niet alleen te bekijken maar ook te ruiken en te proeven), waar je in beide gevallen lekker kan eten. Voor een snelle hap zijn er voldoende eetstalletjes en marktkraampjes. Ook vegetariërs komen mits wat creativiteit, voldoende aan hun trekken.

Naast de specifieke Birmaanse keuken, is ook de klassieke Thaise en Chinese variant alom aanwezig.

Standaardgerechten op het menu: (Thaise) soep, gevolgd door rijst, noedels of vermicelli met kip, eend, varken, rund of vis, in deze of omgekeerde volgorde. Een lekker dessert is niet hun sterkste kant.

Culinaire specialiteiten? Probeer zeker de ontbijtsoep mohinga (vissoep met noedels, citroengras en koriander), diverse 'Birmaanse curries', en lephet (gefermenteerde theebladeren, geserveerd als snack met sesam en pinda's). Als tussendoortje kan je ter ontspanning betel (stukjes noot met kruiden, verpakt in bladeren) kauwen, en je tanden bloedrood lachen.

Thee is de nationale drank, frisdranken zijn erg zoet, en bier (Myanmar, Mandalay, Tiger) & rum (Mandalay) zijn lokaal overal verkrijgbaar. Ook een glaasje inheemse rode wijn (er zijn 2 wijndomeinen rond het Inlemeer) is niet te versmaden.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
Je neemt best een soepele reistas of rugzak mee. Heel vaak hoef je je eigen bagage niet te dragen maar het is wel makkelijker. Tijdens de trekking voorzie je een kleine dagrugzak.

 • goede wandelschoenen

 • muskietennet: als je dit zelf nodig vindt tijdens de 3-daagse trekking

 • slaapzak: enkel voor wie het snel koud heeft, tijdens de 3-daagse trekking

 • slaapmatje: enkel voor wie een slechte rug heeft, tijdens de 3-daagse trekking

 • lakenzak

 • zaklamp

 • zonnemelk, zonnebril, zonnepetje

 • lichte katoenen kledij (geen topjes en korte shorten)

 • zwembroek of badpak

 • warme trui of fleece (het kan 's avonds flink afkoelen, zeker tijdens de 3-daagse trekking)

 • lichte regenjas of K-way (voor de occasionele regenbui)

 • antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET)

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 665 USD.

Volgende activiteiten zijn niet inbegrepen:

 • ballonvaart boven Bagan (richtprijs november 2017: 350 USD per persoon)

Het budget kan je meenemen in dollar en euro. Bijzonder belangrijk is dat deze in perfecte staat zijn en niet gekreukt, anders worden ze niet aanvaard. Op je vertrekvergadering hoor je van je begeleider in welke verhouding je dit best meeneemt. Meer en meer ATM's verschijnen in Myanmar dus ter plaatse geld afhalen is in bepaalde steden mogelijk. Kredietkaarten (enkel handig om in geval van nood toch te proberen aan extra geld te geraken), bankkaarten (Maestro) en ook travellercheques zijn minder courant.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor Myanmar zijn er geen verplichte inentingen.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Gele koorts vaccinatie is enkel nodig als je uit een land reist waar gele koorts voorkomt!

Malariapreventie is aangewezen hoewel het risico onbestaand is in stedelijke gebieden zoals Yangon en Mandalay. In de centrale vlaktes en het Shan-plateau is er een laag risico. Er is een beperkt risico in gebieden die lager liggen dan 1000 m. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is haalbaar voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Enkel de klim (4 à 5 uur) naar de Tempel van de Gouden Rots is pittig maar loopt gelukkig langs goed begaanbare paden (en overal is water te koop). Wie dit echter niet ziet zitten, kan ook transport nemen.

We maken ook een 3-daagse trekking in de heuvels rond het Inlemeer. Hierbij moeten we onvermijdelijk klimmen en dalen. De eerste dag is iets zwaarder omdat we stijgen maar het blijft een wandeling: het pad is breed en loopt heel geleidelijk en niet continu omhoog. De 2de dag is een rustige wandeling in de heuvels. En de 3de dag zakken we terug af naar het meer waar we reeds rond de middag aankomen. Het aantal hoogtemeters dat je overwint, ligt tussen de 600m - 800m. Weet dat een trekking soms van route kan wijzigen, afhankelijk van omstandigheden die buiten onze wil liggen.

Het fietsen in Mandalay en Bagan gebeurt over vlak terrein. De fietsen zijn van degelijke kwaliteit.

De boottochtjes op het Inlemeer (2 dagen) en de boottocht van Mandalay naar Bagan (keuze uit een halve of een hele dag) bieden de gelegenheid om wat extra uit te rusten en te recupereren van de vermoeidheid.

Belangrijker is een 'open mind', een positieve ingesteldheid. Dit helpt zeker om de warmte, het andere eten, de cultuurverschillen, het soms lange transport en de vermoeidheid van de geleverde inspanningen beter te verdragen.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat is tropisch (30 tot 35°C gemiddeld). Het regenseizoen valt tussen mei en oktober, het is dan heet en vochtig, en het regent bijna elke dag, vooral in de late namiddag. In het zuiden en het centrum liggen de temperaturen het hele jaar vrij hoog.

De beste reistijd voor Myanmar loopt van oktober tot februari. Onze reis gaat door in november, na het regenseizoen. Het is dan droog en zonnig, wat niet uitsluit dat er een occasionele regenbui kan vallen. De dagtemperatuur bedraagt gemiddeld 33°C. De nachten en avonden kunnen, afhankelijk van de hoogte, vrij fris zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Myanmar ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. De afstand tussen noord en zuid bedraagt 2.090 km, de maximale breedte 925 km.

Myanmar heeft een gevarieerd landschap met bergen, een lange kustlijn, eilanden en veel rivieren. In het noorden vind je de uitlopers van de oostelijke Himalaya. De kust kent tropische bossen.

De berg Hkakabo Razi is met zijn 5.883 m de hoogste berg van Myanmar.

De Irrawaddy is de belangrijkste en langste rivier van Myanmar en is zeer vruchtbaar, vooral in de deltavlakte in het centrum van het land.

Fauna en flora

Ongeveer 50% van Myanmar is nog bedekt onder het dak van tropische regenwouden, mangrove en immense bamboebossen. Eveneens kan je er lopen tussen dennenwouden en steppe. Helaas ook hier weer dreigt de (illegale) houtkap, van herbossing is geen sprake. Het verdwijnen van bepaalde soorten hout zoals teak gebeurt op een ongelofelijk snel tempo. Meer centraal kan je dan weer savanne treffen waar het sap van de palmyrapalm wordt gebruikt om wijn mee te maken.

Kokospalmen tref je alleen aan de kust waar ook de arecapalm groeit die de betelnoot voortbrengt. Deze noten worden in een blad gedraaid waar men op kauwt en dat op zich zorgt voor een verdovend effect. Aan bloemenpracht ook geen gebrek: maar liefst 1.000 verschillende soorten orchideeën kan je aantreffen in Myanmar!

Omwille van de ontoegankelijkheid van het land, is er weinig concrete info over welke dieren je mogelijk kan spotten. Eén ding is zeker, nationale parken zijn nog onbestaande. En net zoals op vele andere plaatsen, worden veel dieren bedreigd. Denk aan de olifant, luipaard, gibbons, beren,...

Staatsvorm

Myanmar is een republiek, onderverdeeld in 7 staten en 7 districten. De gebieden in Myanmar zijn enigszins etnisch verdeeld. Districten zijn hoofdzakelijk Birmees, terwijl in de staten de etnische groepen dominant zijn.

Birma of Myanmar?
In 1989 besloot de regering - het militaire regime - de officiële naam van Birma te wijzigen naar Myanmar. Waarom? Birma zou te veel een koloniale bijsmaak (onder meer Britten en Portugezen) hebben en mensen kunnen denken dat er alleen maar Birmanen in het land wonen in plaats van de vele etnische groepen. Tegenstanders van het militaire regime gebruiken nog steeds de naam Birma. De Verenigde Naties hanteren de naam Myanmar, de Verenigde Staten daarentegen erkennen deze naam niet. De naam Myanmar komt van Myanma Naingngandaw, de lokale naam voor het land die reeds in de 12e eeuw werd gebruikt.

In 1948 was Birma eindelijk onafhankelijk maar al snel vond een militaire staatsgreep plaats omdat de toenmalige regering geen stabiliteit kon bieden en er nationale etnische conflicten waren. De militaire dictatuur (junta) hief alle democratische organen op met een nationalisering tot gevolg op verschillende vlakken. De machthebbers willen niets weten van politiek andersdenkenden en houden er uitsluitend eigen economische en financiële belangen op na. Wie toch anders redeneerde, werd met harde maatregelen gestraft. Door de nationalisering was de internationale pers niet welkom en ook organisaties die vochten voor mensenrechten werd de toegang tot het land geweigerd. De internationale gemeenschap protesteerde massaal, net zoals de lokale bevolking. Soms waren er opstanden, maar telkens weer pleegde het militaire regime een staatsgreep na de verkiezingen. Een belangrijke partij die na de verkiezingen ooit werd opgestart is de National League for Democracy. De junta slaagde er in om een groot aantal leden van hen gevangen te nemen. Iedereen kent wel hun leidster Aung San Suu Kyi, boegbeeld van de vrijheidsstrijd. Zij kreeg maar liefst 20 jaar lang huisarrest en kwam vrij in november 2010.

In 2007 kwam een boeddhistische protestbeweging op gang die streefde naar een nieuwe democratie, een mix van monniken en burgers. Een zeer pijnlijke strijd werd in Myanmar gevoerd met enkele doden tot gevolg en monniken die gevangen werden gezet. Toen later dat jaar enkele officieren van het leger 'overliepen' en enkele gruwelijke verklaringen aflegden, werden heel wat mensen vrijgelaten.

In januari 2011 werd dan - met het in werking treden van de nieuwe grondwet - komaf gemaakt met het militaire bestuur.

Op 30 maart 2016 werd Htin Kyaw verkozen tot president van Myanmar.

Vandaag wordt er door de internationale gemeenschap nog nauw toegekeken op het bestuur.

Sinds juli 2017 werd er door de Myanmarese autoriteiten gruwelijk geweld gepleegd aan het adres van de Rohingya waardoor reeds meer dan 600.000 mensen op de vlucht zijn. De internationale gemeenschap keurt dit volledig af en ook Aung San Suu Kyi blijft in deze materie niet onbesproken omwille van de manier waarop ze deze problematiek aanpakt.

We beseffen dat er zoveel meer te vertellen of te discussiëren valt over de geschiedenis, de staatsvorm, het toenmalige militaire regime en de huidige problematiek maar dit komt zonder twijfel uitgebreid aan bod tijdens de reis.

Bevolking

Myanmar heeft ongeveer 57 miljoen inwoners en is één van de dunst bevolkte landen van Zuidoost-Azië. De gemiddelde levensverwachting is slechts 60 jaar. Het merendeel van de bevolking woont in de buurt van Yangoon, de centrale vlakte en langs de rivier. De laatste jaren stelt men vast dat steeds meer mensen van het platteland naar de steden trekken.

Er zijn 3 grote etnische groepen te onderscheiden die dan nog eens opgedeeld zijn in maar liefst 130 subgroepen.

Economie

Myanmar behoort tot de armere landen van Azië waar een 4de van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Nochtans is het land rijk aan tal van delfstoffen en zou de delta van de Irrawady meer ontwikkeld kunnen worden voor de rijstteelt.
Yangoon is het bloeiende hart waar tal van industrie en nijverheid zit. Heel veel buitenlandse investeerders hebben ze niet gehad onder het militaire bewind en als gevolg van de niet zo stabiele politieke situatie durven buitenlanders hun geld niet meteen in Myanmar pompen. Zonder twijfel draagt nu het bloeiende toerisme bij tot de economische ontwikkeling.

Religie

In Myanmar heerst er godsdienstvrijheid hoewel gezegd wordt dat aanhangers van het boeddhisme beter behandeld worden. Waar je ook bent in Myanmar vind je tempels en pagodes waar constant Birmanen aan het bidden zijn. Zelfs in de oude tempels van Bagan worden (vaak enkel) de boeddhabeelden gerestaureerd. Boeddha's zal je er vinden in elke maat en vorm. Je merkt snel dat Birmanen heel veel goud gebruiken voor het versieren van hun beelden en tempels.

Geesten spelen een belangrijke rol in het leven van de Birmanen. Zo heeft iedereen en elk huis zijn persoonlijke beschermgeest. Hoewel dit niet echt thuishoort in het boeddhisme, wordt het wel algemeen aanvaard. Jaarlijks worden er dan ook feesten gehouden ter ere van deze geesten.

Birmanen zijn ook extreem bijgelovig en bezoeken regelmatig een helderziende of astroloog.

Van elke man wordt verwacht dat hij minstens 2 keer toetreedt tot de Sangha, de boeddhistische kloosterorde.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Myanmar is zeer traditioneel. Kledij geeft een indicatie van wie je bent. Draag nooit shorts in een grote stad en ook “de schouders bedekt” geeft een goede indruk. Het contact met de plaatselijke bevolking zal vlotter verlopen.

 • In pagodes en bij mensen thuis verwacht men dat je altijd je schoenen uitdoet.

 • In Myanmar is het de gewoonte dat je wacht tot iemand van het personeel je uitnodigt om een bar of restaurant binnen te gaan.

 • In de rij staan kennen ze in Myanmar niet!

 • Het hoofd is heilig, de voeten ondermaats. Wijs dus nooit met je voeten en raak niemand op het hoofd aan.

 • Leuk om weten: mannen plassen altijd gehurkt.

Tijdsverschil

In de winter is het 5u30 later dan in België, in de zomer 4u30.

Elektriciteit

De spanning bedraagt 230 Volt. Op de meeste plaatsen zal een universele reisstekker niet nodig zijn, maar steek hem voor alle zekerheid zeker in je rugzak!

Veiligheid

In Myanmar kan er doorgaans veilig gereisd worden. De route van Joker Avontuur brengt ons dichter bij de grens met de Rohingya. Het spreekt voor zich dat we de huidige politieke situatie op de voet volgen en waar nodig de reis aanpassen. Voor Joker Comfort Editions gaan we niet zo noordelijk en komen we niet in de buurt van deze woelige provincies.

Meer informatie over het reisadvies kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.