Overslaan en naar de inhoud gaan
Op reis in kleine groep?

Alle info op de Landencocktail (2/12) >>

Wie naar Myanmar reist, heeft zonder twijfel de ruïnestad Bagan voor ogen. Terecht! Maar het land heeft heel wat meer te bieden: denk aan de koloniale architectuur en de drukte van Yangoon, de idyllische omgeving en hartelijke bevolking rond het Inlemeer en de nog off the beaten track-locaties van de Chin en Shan State.

De hoogtepunten van deze reis

Myanmar

Oog in oog met de magnifieke ruïnes van het oude Bagan

Myanmar

Wandelingen langs minder betreden paden

Myanmar

Genietend van de rust op het grootse Inlemeer

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 02/11/2019
Terug: 23/11/2019
Basisprijs: €2.025
+ 750 USD budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Rangoon en Mandalay - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschot 3-daagse trekking t.w.v. € 255
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Je vindt deze bestemming ook in het aanbod van Joker Comfort Editions, check hiervoor www.joker.be/MMCM.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 13 / 11 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Op deze reis is voldoende actie aanwezig: in de voorlopig minder bekende Chin-state maken we een 3-daagse trekking, het zuiden ontdekken we deels met de boot, fietsen doen we in de uitgestrekte tempelvlaktes rond Bagan, we proeven van de Birmese curries tijdens een kookworkshop, maken het ballonfestival in Taunggy mee. Om er maar enkele te noemen .....

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
De organisaties waar we ter plaatse mee samen werken en de opbrengsten die dankzij ons gegenereerd worden, komen ten goede aan de plaatselijke bevolking.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
We maken een trekking in de Chan-state en verblijven hier bij mensen thuis. Contact verzekerd als je hier verblijft met een open ingesteldheid. We nemen de trein tot Hsipaw, een bewuste keuze omwille de trage manier van reizen en de mogelijkheid om in contact te komen met de Birmezen. Tijdens de boottocht naar Mawlamyine zijn we waarschijnlijk de enige Westerlingen op de boot en wordt het een uitdaging om contact te maken met je Aziatische medereizigers.

Documenten

Voor Myanmar heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na aankomst geldig is, evenals een visum. Een visum kan je online aanvragen via deze website en kost 50 usd:

https://evisa.moip.gov.mm/

Dit is de enige officiële website en hier werk je zonder tussenpersoon die je extra kosten kunnen aanrekenen.

Na het invullen en het betalen van 50 usd met je kredietkaart, ontvang je na 3 werkdagen een visa approval letter en daarmee ga je bij aankomst op de luchthaven naar de douane om het visum - dat je toegang zal verlenen tot het land - te ontvangen.

Een recente pasfoto moet je opladen bij de aanvraag en staat dus best klaar op je computer.

Er rest je nog voldoende tijd om na je vertrekvergadering je visum aan te vragen. Op die manier ontvang je van je reisbegeleider de meest recente procedure en het adres in Myanmar dat je zal gevraagd worden om in te vullen.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Voor Myanmar heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na aankomst geldig is, evenals een visum. Een visum kan je online aanvragen via deze website en kost 50 usd:

https://evisa.moip.gov.mm/

Dit is de enige officiële website en hier werk je zonder tussenpersoon die je extra kosten kunnen aanrekenen.

Na het invullen en het betalen van 50 usd met je kredietkaart, ontvang je na 3 werkdagen een visa approval letter en daarmee ga je bij aankomst op de luchthaven naar de douane om het visum - dat je toegang zal verlenen tot het land - te ontvangen.

Een recente pasfoto moet je opladen bij de aanvraag en staat dus best klaar op je computer.

Er rest je nog voldoende tijd om na je vertrekvergadering je visum aan te vragen. Op die manier ontvang je van je reisbegeleider de meest recente procedure en het adres in Myanmar dat je zal gevraagd worden om in te vullen.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vertrek 03/11/18:

Vertrek om 13u10 in Brussel - via Bangkok - , aankomst in Yangooon om 08u45, de volgende dag.
Retour de voorlaatste dag om 14u10 in Mandalay - via Bangkok -, aankomst in Brussel om 07u00, de volgende dag.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
In de steden en dorpen verplaatsen we ons meestal te voet, met de fiets, met paard & kar of we nemen de boot.

Te voet staat natuurlijk ook synoniem voor de trekking en wandelingen in de Chin & Chan State. Het idyllische Inlemeer en de omgeving van Mawlamyine wordt met de boot verkend. In Bagan nemen we de e-bikes of mountainbikes voor wie van een uitdaging houdt.

Om de grote afstanden tussen de steden te overbruggen maken we gebruik van het openbaar vervoer of we charteren een busje. Hou er rekening mee dat in minder afgelegen gebieden de wegen niet altijd even vlot te berijden zijn en dat de verwachte reistijd kan overschreden worden. Part of the adventure, zeggen wij hier! We nemen ook nachtbussen die vrij comfortabel zijn. Zetels kunnen bijna horizontaal en er wordt een deken, drank en versnapering voorzien.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We overnachten in kleinschalige, gezellige hotels of pensions (standaard kamer voor 2 personen, meestal met toilet en douche op de kamer), meestal in handen van een Birmaanse familie. Zo ondersteunen we zoveel mogelijk de lokale economie, en leggen een eerste contact met de lokale bevolking om zo beter de eigenheid van het land te leren kennen.

Tijdens de trekking in de Chin-state overnachten we bij mensen thuis. Verwacht dat we slapen in 1 grote kamer, voorzien van een matras (of enkele dekens op elkaar) en dekens. Het sanitair beperkt zich dan tot een simpele wasbak zonder warm water, en de WC wacht buiten op ons. Bijzonder charmant maar zeer basic. Wie last heeft van zijn rug, zou kunnen overwegen om een klein slaapmatje mee te nemen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
In de meeste hotels en pensions is een standaard ontbijt inbegrepen. Voor het middag- en avondmaal heb je vaak de keuze uit zowel een restaurant dat wat meer op de doorsnee-toerist is afgestemd (eerder Westers menu, iets duurder), dan wel een lokaal restaurant (meestal kleiner, goedkoper, de plaats om het land niet alleen te bekijken maar ook te ruiken en te proeven), waar je in beide gevallen lekker kan eten. Voor een snelle hap zijn er voldoende eetstalletjes en marktkraampjes. Ook vegetariërs komen mits wat creativiteit, voldoende aan hun trekken. Naast de specifieke Birmaanse keuken, is ook de klassieke Thaise en Chinese variant alom aanwezig. Standaardgerechten op het menu: (Thaise) soep, gevolgd door rijst, noedels of vermicelli met kip, eend, varken, rund of vis, in deze of omgekeerde volgorde. Een lekker dessert is niet hun sterkste kant.

Culinaire specialiteiten? Probeer zeker de ontbijtsoep mohinga (vissoep met noedels, citroengras en koriander), diverse 'Birmaanse curries', en lephet (gefermenteerde theebladeren, geserveerd als snack met sesam en pinda's). Als tussendoortje kan je ter ontspanning betel (stukjes noot met kruiden, verpakt in bladeren) kauwen, en je tanden bloedrood lachen.

Thee is de nationale drank, frisdranken zijn erg zoet, en bier (Myanmar, Mandalay, Tiger) & rum (Mandalay) zijn lokaal overal verkrijgbaar. Ook een glaasje inheemse rode wijn (er zijn 2 wijndomeinen rond het Inlemeer) is niet te versmaden.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
Je neemt best een soepele reistas of rugzak mee. Heel vaak hoef je je eigen bagage niet te dragen maar het is wel makkelijker. Tijdens de trekking voorzie je een kleine dagrugzak.

 • stevige wandelschoenen

 • muskietennet en slaapzak, eventueel ook slaapmatje en/of lakenzak: als je dit zelf nodig vindt tijdens de trekking, meer info op de vertrekvergadering

 • zaklamp

 • zonnemelk, zonnebril, zonnepetje

 • lichte katoenen kledij (geen topjes en korte shorten)

 • zwembroek of badpak

 • warme trui of fleece (het kan 's avonds flink afkoelen, zeker tijdens de trekking)

 • lichte regenjas voor de occasionele regenbui

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een boeddhistisch land bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt met mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders en knieën moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen! Hierover meer op de vertrekvergadering.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 950 USD.

Volgende activiteiten zijn niet inbegrepen:

 • ballonvaart boven Bagan (richtprijs november 2017: 350 USD per persoon)

De nationale munteenheid is de kyat (MMK). De koers van de kyat is erg wisselvallig.

Het budget kan je meenemen in dollar en euro. Bijzonder belangrijk is dat deze in perfecte staat zijn en niet gekreukt, anders worden ze niet aanvaard. Op je vertrekvergadering hoor je van je begeleider in welke verhouding je dit best meeneemt. Meer en meer ATM's verschijnen in Myanmar dus ter plaatse geld afhalen is in bepaalde steden mogelijk. Kredietkaarten (enkel handig om in geval van nood toch proberen aan extra geld te geraken), bankkaarten (Maestro) en ook travellercheques zijn minder courant.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor Myanmar zijn er geen verplichte inentingen.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Gele koorts vaccinatie is enkel nodig als je uit een land reist waar gele koorts voorkomt!

Malariapreventie is aangewezen hoewel het risico onbestaand is in stedelijke gebieden zoals Yangon en Mandalay. In de centrale vlaktes en het Shan-plateau is er een laag risico. Er is een beperkt risico in gebieden die lager liggen dan 1000 m. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is haalbaar voor iedereen met een normale fysieke conditie.

We maken ook een 3-daagse trekking in de Chin-state. Hierbij moeten we onvermijdelijk klimmen en dalen. Ook in Hsipaw maken we een stevig dagtocht met het nodige hoogteverschil.

Het fietsen in Mandalay en Bagan gebeurt over vlak terrein. De fietsen of e-bikes zijn van degelijke kwaliteit.

Belangrijker is een 'open mind', een positieve ingesteldheid. Dit helpt zeker om de warmte, het andere eten, de cultuurverschillen, het soms lange transport die zowel overdag als 's nachts kunnen plaatsvinden en de vermoeidheid van de geleverde inspanningen beter te verdragen.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat is tropisch (30 tot 35°C gemiddeld). Het regenseizoen valt tussen mei en oktober, het is dan heet en vochtig, en het regent bijna elke dag, vooral in de late namiddag. In het zuiden en het centrum liggen de temperaturen het hele jaar vrij hoog.

De beste reistijd voor Myanmar loopt van oktober tot februari. Onze reis gaat door in november, na het regenseizoen. Het is dan droog en zonnig, wat niet uitsluit dat er een occasionele regenbui kan vallen. De dagtemperatuur bedraagt gemiddeld 33°C. De nachten en avonden kunnen, afhankelijk van de hoogte, vrij fris zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Myanmar ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. De afstand tussen noord en zuid bedraagt 2.090 km, de maximale breedte 925 km.

Myanmar heeft een gevarieerd landschap met bergen, een lange kustlijn, eilanden en veel rivieren. In het noorden vind je de uitlopers van de oostelijke Himalaya. De kust kent tropische bossen.

De berg Hkakabo Razi is met zijn 5.883 m de hoogste berg van Myanmar.

De Irrawaddy is de belangrijkste en langste rivier van Myanmar en is zeer vruchtbaar, vooral in de deltavlakte in het centrum van het land.

Fauna en flora

Ongeveer 50% van Myanmar is nog bedekt onder het dak van tropische regenwouden, mangrove en immense bamboebossen. Eveneens kan je er lopen tussen dennenwouden en steppe. Helaas ook hier weer dreigt de (illegale) houtkap, van herbossing is geen sprake. Het verdwijnen van bepaalde soorten hout zoals teak gebeurt op een ongelofelijk snel tempo. Meer centraal kan je dan weer savanne treffen waar het sap van de palmyrapalm wordt gebruikt om wijn mee te maken.

Kokospalmen tref je alleen aan de kust waar ook de arecapalm groeit die de betelnoot voortbrengt. Deze noten worden in een blad gedraaid waar men op kauwt en dat op zich zorgt voor een verdovend effect. Aan bloemenpracht ook geen gebrek: maar liefst 1.000 verschillende soorten orchideeën kan je aantreffen in Myanmar!

Omwille van de ontoegankelijkheid van het land, is er weinig concrete info over welke dieren je mogelijk kan spotten. Eén ding is zeker, nationale parken zijn nog onbestaande. En net zoals op vele andere plaatsen, worden veel dieren bedreigd. Denk aan de olifant, luipaard, gibbons, beren,...

Staatsvorm

Myanmar is een republiek, onderverdeeld in 7 staten en 7 districten. De gebieden in Myanmar zijn enigszins etnisch verdeeld. Districten zijn hoofdzakelijk Birmees, terwijl in de staten de etnische groepen dominant zijn.

Birma of Myanmar?
In 1989 besloot de regering - het militaire regime - de officiële naam van Birma te wijzigen naar Myanmar. Waarom? Birma zou te veel een koloniale bijsmaak (onder meer Britten en Portugezen) hebben en mensen kunnen denken dat er alleen maar Birmanen in het land wonen in plaats van de vele etnische groepen. Tegenstanders van het militaire regime gebruiken nog steeds de naam Birma. De Verenigde Naties hanteren de naam Myanmar, de Verenigde Staten daarentegen erkennen deze naam niet. De naam Myanmar komt van Myanma Naingngandaw, de lokale naam voor het land die reeds in de 12e eeuw werd gebruikt.

In 1948 was Birma eindelijk onafhankelijk maar al snel vond een militaire staatsgreep plaats omdat de toenmalige regering geen stabiliteit kon bieden en er nationale etnische conflicten waren. De militaire dictatuur (junta) hief alle democratische organen op met een nationalisering tot gevolg op verschillende vlakken. De machthebbers willen niets weten van politiek andersdenkenden en houden er uitsluitend eigen economische en financiële belangen op na. Wie toch anders redeneerde, werd met harde maatregelen gestraft. Door de nationalisering was de internationale pers niet welkom en ook organisaties die vochten voor mensenrechten werd de toegang tot het land geweigerd. De internationale gemeenschap protesteerde massaal, net zoals de lokale bevolking. Soms waren er opstanden, maar telkens weer pleegde het militaire regime een staatsgreep na de verkiezingen. Een belangrijke partij die na de verkiezingen ooit werd opgestart is de National League for Democracy. De junta slaagde er in om een groot aantal leden van hen gevangen te nemen. Iedereen kent wel hun leidster Aung San Suu Kyi, boegbeeld van de vrijheidsstrijd. Zij kreeg maar liefst 20 jaar lang huisarrest en kwam vrij in november 2010.

In 2007 kwam een boeddhistische protestbeweging op gang die streefde naar een nieuwe democratie, een mix van monniken en burgers. Een zeer pijnlijke strijd werd in Myanmar gevoerd met enkele doden tot gevolg en monniken die gevangen werden gezet. Toen later dat jaar enkele officieren van het leger 'overliepen' en enkele gruwelijke verklaringen aflegden, werden heel wat mensen vrijgelaten.

In januari 2011 werd dan - met het in werking treden van de nieuwe grondwet - komaf gemaakt met het militaire bestuur.

Op 30 maart 2016 werd Htin Kyaw verkozen tot president van Myanmar.

Vandaag wordt er door de internationale gemeenschap nog nauw toegekeken op het bestuur.

Sinds juli 2017 werd er door de Myanmarese autoriteiten gruwelijk geweld gepleegd aan het adres van de Rohingya waardoor reeds meer dan 600.000 mensen op de vlucht zijn. De internationale gemeenschap keurt dit volledig af en ook Aung San Suu Kyi blijft in deze materie niet onbesproken omwille van de manier waarop ze deze problematiek aanpakt.

We beseffen dat er zoveel meer te vertellen of te discussiëren valt over de geschiedenis, de staatsvorm, het toenmalige militaire regime en de huidige problematiek maar dit komt zonder twijfel uitgebreid aan bod tijdens de reis.

Bevolking

Myanmar heeft ongeveer 57 miljoen inwoners en is één van de dunst bevolkte landen van Zuidoost-Azië. De gemiddelde levensverwachting is slechts 60 jaar. Het merendeel van de bevolking woont in de buurt van Yangoon, de centrale vlakte en langs de rivier. De laatste jaren stelt men vast dat steeds meer mensen van het platteland naar de steden trekken.

Er zijn 3 grote etnische groepen te onderscheiden die dan nog eens opgedeeld zijn in maar liefst 130 subgroepen.

Economie

Myanmar behoort tot de armere landen van Azië waar een 4de van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Nochtans is het land rijk aan tal van delfstoffen en zou de delta van de Irrawady meer ontwikkeld kunnen worden voor de rijstteelt.
Yangoon is het bloeiende hart waar tal van industrie en nijverheid zit. Heel veel buitenlandse investeerders hebben ze niet gehad onder het militaire bewind en als gevolg van de niet zo stabiele politieke situatie durven buitenlanders hun geld niet meteen in Myanmar pompen. Zonder twijfel draagt nu het bloeiende toerisme bij tot de economische ontwikkeling.

Religie

In Myanmar heerst er godsdienstvrijheid hoewel gezegd wordt dat aanhangers van het boeddhisme beter behandeld worden. Waar je ook bent in Myanmar vind je tempels en pagodes waar constant Birmanen aan het bidden zijn. Zelfs in de oude tempels van Bagan worden (vaak enkel) de boeddhabeelden gerestaureerd. Boeddha's zal je er vinden in elke maat en vorm. Je merkt snel dat Birmanen heel veel goud gebruiken voor het versieren van hun beelden en tempels.

Geesten spelen een belangrijke rol in het leven van de Birmanen. Zo heeft iedereen en elk huis zijn persoonlijke beschermgeest. Hoewel dit niet echt thuishoort in het boeddhisme, wordt het wel algemeen aanvaard. Jaarlijks worden er dan ook feesten gehouden ter ere van deze geesten.

Birmanen zijn ook extreem bijgelovig en bezoeken regelmatig een helderziende of astroloog.

Van elke man wordt verwacht dat hij minstens 2 keer toetreedt tot de Sangha, de boeddhistische kloosterorde.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Myanmar is zeer traditioneel. Kledij geeft een indicatie van wie je bent. Draag nooit shorts in een grote stad en ook “de schouders bedekt” geeft een goede indruk. Het contact met de plaatselijke bevolking zal vlotter verlopen.

 • In pagodes en bij mensen thuis verwacht men dat je altijd je schoenen uitdoet.

 • In Myanmar is het de gewoonte dat je wacht tot iemand van het personeel je uitnodigt om een bar of restaurant binnen te gaan.

 • In de rij staan kennen ze in Myanmar niet!

 • Het hoofd is heilig, de voeten ondermaats. Wijs dus nooit met je voeten en raak niemand op het hoofd aan.

 • Leuk om weten: mannen plassen altijd gehurkt.

Tijdsverschil

In de winter is het 5u30 later dan in België, in de zomer 4u30.

Elektriciteit

De spanning bedraagt 230 Volt. Op de meeste plaatsen zal een universele reisstekker niet nodig zijn, maar steek hem voor alle zekerheid zeker in je rugzak!

Veiligheid

In Myanmar kan er doorgaans veilig gereisd worden. De route van Joker Avontuur brengt ons dichter bij de grens met de Rohingya. Het spreekt voor zich dat we de huidige politieke situatie op de voet volgen en waar nodig de reis aanpassen. Voor Joker Comfort Editions gaan we niet zo noordelijk en komen we niet in de buurt van deze woelige provincies.

Meer informatie over het reisadvies kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.