Overslaan en naar de inhoud gaan

In Mongolië, het meest dunbevolkte en uitgestrekte land van Azië, wanen we ons alleen op de wereld. De natuur doorkruisen we te voet, te paard, met de fiets en met minibus. Slapen doen we regelmatig in yurts. Deze reis is een Limited Edition omdat we het openingsfeest van het ViaVia Joker reiscafé in het noorden van Mongolië live mogen meemaken. Intussen de 3de ViaVia in Azië.  

De reis werd uitgewerkt door onze reisbegeleider en Mongoliëkenner John in samenwerking met ViaVia Harganat.

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis Mongolië

Te paard genieten van de uitzichten

Groepsreis Joker

Het openingsfeest van het ViaVia Joker reiscafé

Groepsreis Mongolië

Het nomadenleven mogen beleven en slapen in yurts

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Ulaanbaatar

Bij aankomst dompelen we ons meteen onder in de sfeer van de hoofdstad Ulaanbaatar.   We bezoeken er de zwarte markt , het Gandan klooster, leren alles over de Mongoolse cultuur in het grootste historische museum van het land en pikken een traditioneel concert mee. 

2 Dag 4-5
Fietsen in Terelj National Park

In het Terelj National Park fietsen we 2 dagen door een vallei met prachtige rotsformaties en met pijnbomen bezaaide hellingen.

3 Dag 6
Elsen Tasarhai zanduinen

We rijden enkele uren westwaarts naar de zandduinen van Elsen Tasarhau waar een kamelenrit op ons wacht.  We bezoeken er een nomadenfamilie.  We nemen deel aan hun dagelijkse herdersactiviteiten, leren hoe ze hun zuivelproducten maken en hoe ze zich hebben weten aanpassen aan het barre klimaat. 

4 Dag 7
De oude hoofdstad Kharahorum

We rijden naar Karakorum, het politieke en economische centrum in de 14e eeuw van het Mongoolse rijk. We bezoeken er de ruïnes, een museum en de eerste grootste boeddhistische tempel van Mongolië, Erdene Zuu.  We sluiten af met een traditionele worsteldemonstratie en paardenrace.   In de Orkhon-vallei rijden we zelf te paard doorheen het historisch parcours dat de Vlaamse missionaris 1254 aflegde om Munkh Khan te ontmoeten.  Na deze rit bezoeken we Har Balgas, overblijfselen van het Oeigoerse rijk uit de 9de eeuw. Ontspannen doen we in de natuurlijke hot spa van Tsenher. 
 

5 Dag 8
Khorgo vulkaan en het meer van Tsagaan Nuur

We rijden naar de Khorgo, een 200m hoge vulkaan.  Na een klim tot de krater hebben we een spectaculair uitzicht op de omringende lavavelden. We wandelen verder naar het meer van Tsagaan Nuur waar we onderweg de lavagrotten bezoeken.  We brengen de avond door aan de rand van het meer. 

6 Dag 9
Jargal Jiguur

Na het ontbijt trekken we noordwaarts naar de provincie Hovsgol. We steken een hoge bergpas over langs uitgestrekte graslanden en kleine kreken.  Via de lange vallei komen we bij Jargal Jiguur Hot Spa Camp. We genieten van de natuurlijke warmwaterbronnen na een rit van een halve dag.

7 Dag 10-12
Opening Via Via Joker reiscafé Harganat

We trekken richting Harganat River Lodge, het Via Via Joker reiscafé.  Hier staan verschillende activiteiten op het programma. We maken er de heilige bergtocht langs vele graven uit de bronstijd.  Op de top genieten we van een prachtig 360 graden uitzicht.  We wandelen verder naar het Uushigiin Uver-hertensteencomplex.  Op deze beroemde plek vind je oude megalieten met ingekerfde symbolen.  We springen op de fiets en rijden langs de vallei van de Delger Murun terug naar de lodge.  We worden getrakteerd op een introductie in het vliegvissen, de elegante en ecologische manier van vissen.

De volgende dag staat de officiële opening van de Via Via gepland met een dinner, concert, verschillende shows en een heuse ceremonie.  

8 Dag 13 - 14
Het meer van Hovsgol

Na de openingsfestiviteiten zetten we onze reis verder noordwaarts tot aan het meer van Hovsgol.   We houden halt aan het Chingunjav's herdenkingsheiligdom.  Deze Mongoolse vrijheidsstrijder vocht tegen de Chinese bezetting van zijn moederland. Met een wijds uitzicht over de lagere steppen op deze bijzondere plek, voelt men de kracht van een man die tot het einde ging om zijn droom van een onafhankelijke natie te verdedigen.  Op onze weg passeren we het zoutmeer van Erhel, thuisbasis van vele watervogels.  

Aangekomen aan één van de oudste meren ter wereld logeren we in één van de mooist gelegen lodges van het Hovsgol Nationaal Park.  Na onze laatste nacht in het noorden nemen we in Murun de binnenlandse vlucht terug naar Ulaanbaatar. 

9 Dag 15-16
Terugreis

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Frankfurt - Ulaanbaatar en terug
 • Transfer Antwerpen Berchem - Frankfurt en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Logies en activiteiten
 • Alle maaltijden
 • Alle lokale transporten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor fooien, de 2-daagse fietstocht, overige activiteiten en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We werken lokale partners en verblijven in lokaal uitgebate guesthouses. Doordat we bij de mensen in hun ghers verblijven, gaan al onze uitgaven ook meteen naar de lokale bevolking.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Het merendeel van de overnachtingen slapen we in yurts waar ook de nomaden in slapen. Soms voorzien ze yurts voor de toeristen alleen, soms ben je welkom in hun huis. Contact met lokale bevolking is een noodzaak aangezien we samen met hen de maaltijden bereiden.

Documenten

Je internationaal paspoort moet geldig zijn voor een periode van minimaal 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Mongolië. Het visum moet aangevraagd worden bij de ambassade van Mongolië in Brussel.

Hiervoor neem je volgende documenten mee: - Internationaal paspoort met minimum twee blanco pagina's - visa aanvraagformulier - Kleuren pasfoto, vastgemaakt aan je aanvraagformulier - Bewijs van het reisarrangement: je Joker factuur - Hotelbevestiging (ontvang je op de vertrekvergadering) - Bewijs van aantoonbare financiële zekerheid - Een betalingsbewijs van de op voorhand betaalde visum fee - Een bewijs van afgesloten reisverzekering (op te vragen bij Joker of eigen verzekeringsmaatschappij)

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

We maken gebruik van minibusjes. Het transport wordt ongetwijfeld één groot avontuur.

Of wat te denken van de volgende beschrijving bij een officiële map van het land? "Road, track information is unreliable. Existing reference maps are contradictory and incomplete. Do the roads and tracks, shown on this map, really exist? We are not sure!"

Tijdens de reis maken we een 2-daagse fietstocht op zowel asfalt- als grindwegen. Elk rijdt op zijn eigen tempo, afhankelijk van het programma en de groep, fietsen we 4 tot 6 uren over een overwegend glooiend terrein met af en toe een pittige helling en stevige afdaling.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We slapen in kleine hotelletjes, yurts, guesthouses en de ViaVia in Mörön.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

In Ulaan Baatar bezoeken we lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om de stad niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Meestal doen we beroep op wat de mensen te bieden hebben volgens hun eigen traditionele voorzieningen: vleesproducten, melkproducten, meel… en geen of weinig groenten. Mongolen eten zelf weinig groenten. Vegetariërs zijn dus gewaarschuwd! Het voedselaanbod is er eerder beperkt. We maken zeker kennis met de ‘koumis’ of gefermenteerde paardenmelk.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • stevige, comfortabele rugzak of reistas

 • dagrugzak

 • stevige stapschoenen

 • sandalen

 • warme slaapzak, slaapmatje

 • dikke pyjama

 • katoenen kledij

 • lange rok of broek

 • zwemkledij

 • drinkfles, beker, zakmes, bestek, gamel

 • fototoestel

 • bescherming tegen de zon: bril, crème, pet, T-shirt met lange mouwen

 • regenbestendige kledij

 • warme trui, sjaal en muts

 • bestek, beker, bord, zakmes

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Hoeveel je cash meeneemt of ter plaatse nog kan afhalen, verneem je op de vertrekvergadering.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Voor Mongolië zijn er geen verplichte inentingen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis vraagt een open groepsgeest en een groot aanpassingsvermogen. Naast de lichamelijke aanpassing is eveneens de nodige mentale soepelheid vereist om de confrontatie met moeilijkheden en zware praktische problemen aan te kunnen. Dit zowel qua voedsel, vervoer als logement en communicatie. Er wordt een grote bereidheid verwacht om in groep te leven en een bijdrage te leveren voor het welslagen van het groepsgebeuren. Het leven speelt zich kort bij de natuur af en in primitieve omstandigheden. Het moet opgemerkt worden dan fysieke inspanningen minder aan de orde zijn dan mentale inspanningen. Verwacht minder een fysieke uitdaging, maar eerder een belevingsreis in een ongezien landschap en met verblijven bij de lokale bevolking! Een positieve ingesteldheid en een optimistische flexibiliteit is een must!

De fietstocht is echter wel niet te onderschatten: we fietsen ongeveer tot 35-tal km per dag.

Reisperiode en klimaat

De winters zijn erg koud, maar de zomers zijn vrij warm en zeer aangenaam. De gemiddelde zomertemperaturen lopen in juli en augustus overdag makkelijk op tot meer dan 20°C. Mongolië kent een continentaal klimaat met een korte, warme zomer van juni tot augustus. In deze periode valt ook de meeste regen; deze soms fikse regenbuien of stormen, komen meestal ‘s avonds voor. In het zuiden van het land is het gemiddeld 10°C warmer dan in de hoofdstad. Toch kan het ‘s nachts vrij vlug afkoelen en is een warme slaapzak geen overbodige luxe.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Mongolië
Geografie

Mongolië ligt in Noord-Azië en grenst aan China en Rusland. De hoofdstad is Ulaan Baatar. Gemiddeld ligt het land op 1.580 m hoogte waarmee het tot één van de meest hooggelegen landen ter wereld behoort.

In Mongolië liggen een 3-tal grote bergketens: de Khangai, de Altai en de Khentti Nuruu. Mongolië heeft veel meren met zowel zout als zoet water, het zuiden en centraal-Mongolië wordt gekenmerkt door de bekende Gobi-woestijn. In het noorden tref je dan weer meer toendra en steppe.

De hoogste top is de Tavan Bogd (4.374 m), die je vindt op het 3-landenpunt tussen Mongolië, China en Rusland.

Reizen door Mongolië is een aaneenschakeling van grootse, diverse landschappen waar je met paard, jeep, te voet ten volle van kan genieten.

Fauna en flora

Mongolië bestaat voornamelijk uit grasland, bossen en woestijn. Meer dan 50% is bedekt met gras waar je vooral dieren op ziet grazen. Een kleiner deel beslaat bossen. De woestijn hoef je niet meteen te vergelijken met grote zandvlaktes, ze bestaan vooral uit planten die tegen de droogte bestand zijn.

Schapen, geiten, paarden, kamelen en yaks worden voor de Mongoolse nomaden die rondtrekken gehouden. Het verschil tussen wilde en tamme dieren is vaak zeer onduidelijk.

Het sneeuwluipaard zou ook nog ergens dwalen door Mongolië maar zal je hoogstwaarschijnlijk nooit spotten.

Wil je het respect van een Mongool verdienen, toon dan respect voor zijn paard. De Mongolen zijn fier op hun paarden: voor hun kracht, want ze rijden met hun ruiters honderden km’s, voor hun schoonheid, daarom versieren ze hun staart en manen en hangt men zilver in het harnas, voor zijn fijnheid, hij is sneller dan de kameel, zij zijn het die zorgen dat ze kunnen reizen, dat ze kunnen eten, door de jacht, door hun merriemelk. Daarom zal men nooit het paardenvlees consumeren.

De vogel – en met name de giervalk- is een belangrijk symbool in de Mongoolse cultuur en wordt beschouwd als voorteken van geluk en voorspoed.

Staatsvorm

Mongolië is onafhankelijk sinds 1911. Vanaf 1924 tot 1991 hield het land een republikeinse staatsvorm aan zonder enige vorm van democratie en onder sterke invloed van de Sovjet-Unie. Na de val van Sovjet-Unie werd het een parlementaire republiek met ruimte voor democratisering. De president heeft beperkte bevoegdheden en kan nooit herkozen worden. De regering en premier hebben de feitelijke politieke macht.

Bevolking

Mongolië telt slechts 3 miljoen inwoners wat de gemiddelde bevolkingsdichtheid bijzonder laag houdt. De levensverwachting bedraagt ongeveer 69 jaar.

80% van de Mongoolse bevolking behoren tot de etnische groep van de Khalkha. De meesten Mongolen trekken nog vaak rond in ghers of yurts.

Economie

Sinds de val van het communisme werd Mongolië een vrije markteconomie. Deze valt en staat met de landbouw, veeteelt en mijnbouw. Het grootste deel van de beroepsbevolking leeft dan ook van de veeteelt.

De belangrijkste exportproducten zijn koper, textiel en kasjmier. Omdat het zo ingesloten ligt, is de import/export vooral afhankelijk van de buurlanden China en Rusland.

Iets meer dan een 4de van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. Mensen op het platteland hebben vaak zo te kampen met extreme koude dat ze genoodzaakt zijn richting de steden te trekken.

Toch kan men stellen dat de economie beter draait dankzij de stabiele politieke situatie en dat toerisme de belangrijkste bijdrage levert binnen de dienstensector.

Religie

De overheersende godsdienst in Mongolië is het boeddhisme. De rest hangt de islam en het sjamanisme aan. Men is vrij in het kiezen van een godsdienst.

Het sjamanisme vraagt misschien een beetje meer uitleg: oorspronkelijk is de term afkomstig uit Siberië, maar het geloof en vorm van rituelen zijn over heel de wereld terug te vinden, en het geloof wordt gezien als één van de oudste vormen van religie. Het sjamanisme houdt in dat alles - mensen, dieren, bomen, planten,... en andere natuurelementen - de energie van de wereld bevatten en zich onderscheiden van elkaar door hun vorm en hoe ze in relatie staan tegenover elkaar. Dit heeft betrekking op zowel onze dagdagelijkse directe omgeving als andere velden van perceptie en realiteit. De rituele praktijk houdt in de geest los te laten komen van de dagdagelijkse realiteit (d.m.v. trance) en in contact te doen komen met, en inspiratie en kracht te halen uit, alternatieve vormen van energie die tot de wereld behoren.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Yurts kom je overal tegen, zelfs in de stadsrand van Ulaan Baatar.

 • Het is heel normaal om even een yurt binnen te gaan. Er zal je meteen zelfgemaakte yoghurt of kaas aangeboden worden. Proef er zeker van en aanvaard alles met de rechterhand. Benader de yurt altijd langs de ingang. En weiger nooit een uitnodiging en ga niet op de houten drempel staan want dat brengt ongeluk. Links is voor de vrouwen, rechts voor de mannen.

 • Een jonge Mongool groet een oudere persoon door zijn handen uit te steken met de palmen naar boven en zo de ellebogen van de oudere te grijpen. De oudere doet hetzelfde maar met de handpalmen naar beneden.

 • Als Mongolen je begroeten, vragen ze mogelijk hoe je vorige kampplaats was. Reageer altijd positief.

 • De Mongool wast zich bijna nooit, dit maakt het water onrein.

 • Witte dieren zijn heilig.

 • Tips voor als je aan de wodka geraakt: het eerste glas tot de bodem uitdrinken, van het volgende mag je pas nippen. Weigeren kan je hier helaas niet!

 • Honden worden nooit aangeraakt!

Tijdsverschil

In de winter bedraagt het tijdsverschil 8 uur, in de zomer 7 uur.

Elektriciteit

De netspanning is 220 Volt. Een universele reisstekker is niet nodig.

Veiligheid

In Mongolië kan doorgaans veilig gereisd worden.

Meer informatie over het reisadvies op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".