Overslaan en naar de inhoud gaan

Woestijnzand en bergen met sneeuwtoppen. Rode klif kloven en zee paden. Haarspeldbochten en bergpassen. Ontdek ze allemaal op de meest meeslepende manier tijdens deze 14-daagse fietstocht door Marokko, een land dat overloopt van mysterie, geschiedenis en cultuur. Een plek waar de mensen je verwelkomen met eindeloze verhalen en het landschap eindeloze diversiteit biedt. Waar je stranden, woestijnen, bossen, bergen en boomgaarden kan zien. Vanuit Marrakech doorkruis je het land via Tanger, Chefchaouen, het middeleeuwse Fes, de koelte van het Hoge Atlasgebergte en de hitte van de Sahara, en de oude stad Ait Benhaddou.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 -2
Marrakech
22 km

Na landing in Marrakech staat onze begeleider ons op te wachten. Samen nemen we de transfer naar het hotel waar we elkaar beter leren kennen. Afhankelijk van het uur van aankomst, hebben we nog de tijd om een eerste verkenning van de stad te doen.

Op dag 2 stappen we voor het eerst op onze fiets voor een tochtje door de stad. We starten bij de koninklijke olijfgaarden van de Menara Tuinen en rijd naar bekende plaatsen als de Koutoubia Moskee en de Medina van Marrakech. Eindig uw fietstocht in de Palmeraie, een oase met palmbomen. Keer terug naar Djemaa el-Fna voor een middaghapje van een straatkraampje met een glas vers sinaasappelsap. s Middags is er voldoende tijd om je op te frissen voordat we vanavond aan boord gaat van de slaaptrein naar Tanger.

Inbegrepen maaltijden: Avondmaal en ontbijt op dag 2

2 Dag 3
Tangier
500 hoogtemeters en 30 km

Normaal komen we rond 8u 's morgens aan in Tangier. In het hotel ontmoeten we de rest van de crew die ons tijdens de reis gaat bijstaan.

Zadel op voor een rit van 30 kilometer, te beginnen met een gemakkelijke rit van 10 kilometer naar de Grotten van Hercules. Volgens de legende verbleef Hercules in deze grot voordat hij zijn 11e werk deed - het verzamelen van de gouden appels uit de tuin van Hesperiden. Het moderne gebruik ervan is zeer gevarieerd, van een bordeel tot een concertzaal voor Def Leppard. Vanaf hier golft en klimt de weg en springen we weer op de fiets om Cap Spartel te verkennen, bij de Romeinen en Grieken bekend als de 'Kaap van de Wijnranken'. Stop bij de 19e-eeuwse vuurtoren. Misschien is er een mogelijkheid om naar de top te klimmen voor een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Geniet hier van een snelle lunch en vervolgens van een aangename afdaling terug naar de mediterrane haven van Tanger. Ontspan na de rit en trakteer uzelf op een muntthee in het dakcafé Salon Bleu, dat uitkijkt over de medina en de oceaan.

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt

3 Dag 4 - 5
Chefchaouen
680 hoogtemeters en 45 km

We verlaten Tangier met het busje en rijden anderhalf uur naar het kustdorpje Azla van waaruit naar Oued Laou fietsen. Dit is een golvende rit, met het glinsterende water van de Middellandse Zee aan onze linkerhand, steile bergen aan de andere kant, en kleine baaien met prachtige stranden ertussenin. Er zijn vier beklimmingen, maar het zal allemaal de moeite waard zijn wanneer we stoppen voor de lunch bij een van de stranden en genieten van een verfrissende duik. Na de lunch is het nog een 60tal kilometer met het busje naar de 'blauwe stad' Chefchaouen. 

Op dag 5 maken we voormiddag een wandeling door de stad, in de namiddag is iedereen vrij om de stad verder te verkennen of om te bekomen van de eerste fietsdagen in een lokale Hammam.

Inbegrepen maaltijden: 2x Ontbijt en lunch op dag 4

4 Dag 6-7
Fes
37 km

Met onze volgwagen rijden we 2 uur zuidwaarts waar we een 40km rijden langs de El Wahda Dam waarna we terug in de volgwagen springen voor het laatste stuk richting Fes.

Op dag 7 laten we onze fietsen een dagje aan de kant en starten de dag met een gegidste wandeling door de stad. In de namiddag is iedereen vrij om de stad verder te ontdekken of gewoon in het hotel wat te relaxen.

Inbegrepen maaltijden: 2x Ontbijt

5 dag 8
Midelt
600 hoogtemeters en 65 km

Vermijd het verkeer en de hitte met een vroege start. Laat Fes achter u en rijd het Midden-Atlasgebergte in, om in Dayet Aoua aan uw rit te beginnen (ongeveer 20 kilometer rijden). Begin uw rit door het hooggebergte, langs huizen met rode daken en een groene omgeving. Na een snelle koffiestop klimt u met de fiets door de beboste heuvels van Ifrane National Park. Al snel vlakt de weg af en geniet u van een uniek uitzicht op het Midden-Atlasgebergte. Rijd zachtjes bergafwaarts naar het stadje Timahdte en beëindig de rit voor vandaag. Rijd naar het Aguelmame Sidi Ali meer, een helderblauw meer en een wetlandreservaat waar u kunt genieten van een welverdiende lunch. Actievelingen kunnen nog 15 kilometer verder fietsen naar het Timahdte-gedeelte van het meer. Na de lunch rijdt u 90 kilometer naar de Kasbah stad Midelt. Midelt ligt in een vallei en wordt omringd door landbouwgrond en boomgaarden. De rest van de dag is vrij om te verkennen of te ontspannen. Misschien verken je het nabijgelegen dorp Bremmem of bezoek je een lokale borduurcoöperatie ten bate van de Amazigh (Berber) vrouwen. U kunt ook een optionele traditionele muziekvoorstelling in Midelt bijwonen.

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt en lunch

6 Dag 9
Merzouga
300 hoogtemeters en 70 km

Midelt naar Merzouga is een lange reis (270 kilometer), dus begin vroeg en leg de afstand af in twee aparte ritten, met een voertuigtransfer om de gaten op te vullen. Rijd de eerste 30 kilometer bergopwaarts naar de Tizi n Talrhemt-pas, en rijd dan licht bergafwaarts naar Er-rich (ongeveer 45 kilometer). U hoeft het grootste deel van deze rit niet te trappen - dat en een goede koffiestop maken dit een vrij gemakkelijk begin van de dag! Vanuit Er-rich fietst u verder (ongeveer 25 kilometer) bergafwaarts naar de oevers van de Ziz-rivier en de spelonkachtige Tunnel Zaabal. Stap weer in het voertuig en rijd door grensstadjes zoals Erfoud die het decor waren voor films als 'The Mummy' en James Bond's 'Spectre'. Kom aan in Merzouga, laat uw spullen achter in uw overnachtingskamp en stap aan boord van een heel ander vervoermiddel - een kameel! Rijd naar de rand van de Sahara-woestijn en geniet onderweg van een spectaculaire zonsondergang. Keer terug naar je kamp en geniet van een fantastische lokale keuken terwijl je rond een open vuur zit, geniet van levendige muziek en dans onder de sterren.

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt en avondmaal

7 Dag 10
Todra kloof
300 hoogtemeters en 15 km

Rit naar Tinghir (ongeveer 3-4 uur/200 kilometer). Tinghir is uw toegangspoort tot de opmerkelijke Todra-kloof, een enorme geul met steile rotswanden die meer dan 300 meter hoog zijn en een van de meest dramatische en spectaculaire natuurlijke bezienswaardigheden van Marokko vormen. Stap in Tinghir in het zadel en train uw benen na de lange rit. Een traject van 14 kilometer voert u langs de route van de Todgha-rivier die de canyon in slingert. De kalksteenbergen maken dit gebied echter het best te voet te ontdekken, dus u kunt deelnemen aan een optionele wandeling door de omliggende landbouwgronden en een vervallen dorp. Na de wandeling kunt u de rest van de dag rustig aan doen in uw spectaculaire, in de kloof gelegen Kasbah, met rode rotswanden die boven u uittorenen en omringd door palmbomen. Je hebt de rust nodig om je voor te bereiden op een meer uitdagende rit morgen.

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt

8 Dag 11
Dades kloof
740 hoogtemeters en 50 km

Stap in de volgwagen voor een rit (ongeveer 1 uur) naar de groene Dades-vallei. Dit is een van de mooiste stukken weg in Marokko en we beginnen onze onvergetelijke rit bij de fantastische haarspeldbochten van de Dades-kloof. We laten het groen achter ons en nemen een kleine grindweg diep in de verlaten Mgoun-vallei bij Bou Tharar (ongeveer 12 km). Onderweg stoppen we bij het huis van een lokale familie en delen we een traditioneel kopje thee met de gastheren. Dit is een echte kans voor lokale interactie met een nomadenfamilie die hun leven doorbrengt in dit afgelegen land. Uw leider zal er altijd bij zijn om u te helpen communiceren en elkaar te begrijpen. Later in de middag neem je afscheid van je nieuwe vrienden, en maak je nieuwe vrienden in de accommodatie van vanavond. U verblijft in een berggite en geniet van een traditioneel Marokkaans geitendiner.

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt en avondmaal

9 Dag 12
Ait Benhaddou
340 hoogtemeters en 50 km

Een rit door een dorre omgeving brengt u naar het dramatische meer van El Mansour (ongeveer 100 km), dat tussen de zandrotsen rond Ouarzazate ligt. Pak de fietsen en begin aan een rit van 50 kilometer naar het mythische Ait Benhaddou, langs oude Kasbah-ruïnes, voormalige koloniale militaire posten en strenge bergen. Pauzeer voor de lunch in Ouarzazate, waar 'Lawrence of Arabia' en 'Black Hawk Down' werden opgenomen. Als de tijd het toelaat, bezoek aan de Atlas Movie Studios. Breng een kort bezoek aan Horizon Association for People with Disabilities, een organisatie die zich inzet voor de revalidatie, gezondheid en empowerment van mensen met een handicap. Ze bieden essentiële diensten zoals prothesen, fysio en sociale therapie, maar ook opleidingen in vaardigheden zoals pottenbakken of metaalbewerking. Het is een project dat de Stichting Intrepid met trots steunt. Vervolg met een wandeling van ongeveer 2 uur naar Ait Benhaddou. Eeuwen geleden was dit een belangrijke halte voor karavanen die zout vervoerden door de Sahara. Vandaag de dag is de grote Kasbah, een mooi voorbeeld van klei-architectuur, een Werelderfgoedlocatie en ster van films en tv-shows als 'Gladiator', 'Games of Thrones' en 'The Living Daylights'. In de late namiddag kiest u of u wilt genieten van een kookdemonstratie om de geheimen achter Marokko's beroemdste keuken te leren kennen: couscous en tajine.

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt

10 Dag 13-14
Marrakech
800 hoogtemeters en 40 km

We beginnen aan de lange, bochtige rit naar het Atlasgebergte en het stadje Anmiter. Hier eindigt het fietsgedeelte van ons avontuur als we in onze volgwagen stappen en met een flinke klim naar de spectaculaire Tizi n'Tichka-pas rijden. Met zijn 2260 meter boven de zeespiegel is dit de hoogste grote bergpas van Noord-Afrika. Na een korte pauze voor een verfrissing en een fotostop sluit u zich weer aan bij de volgwagen en daalt u vanuit het Hoge Atlasgebergte af naar Marrakech, zo'n 100 kilometer verderop. Eenmaal terug in Marrakech neem je afscheid van je volgwagen en heb je wat vrije tijd om te ontspannen. 's Avond gaan we eten in het ViaVia reiscafé van Marrakech

Na het ontbijt op dag 14 is het tijd om terug naar de luchthaven te gaan voor de terugvlucht naar België

Inbegrepen maaltijden: 2x Ontbijt en 1x avondmaal

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 08/10/2023
Terug: 21/10/2023
Basisprijs: €2.525
+ 350 EUR budget
al 2 boekingen, waarvan 2 opties.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Marrakesh en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen in 2-persoonskamers
 • Maaltijden: 13x ontbijt, 2x lunch en 4x avondmaal
 • Transfer bij aankomst en vertrek
 • Lokaal transport
 • Huur van de fiets
 • Volgwagen tijdens de fietstochten
 • Activiteiten zoals beschreven in het programma
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een lokale Engelstalige reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor andere activiteiten, fooien, toegangsgelden en niet inbegrepen maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Tegen een meerprijs kan je ook een E-Bike huren in Marokko. De prijs is steeds op aanvraag.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 22 / 02 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Om naar Marokko te reizen, moet je internationaal paspoort geldig zijn voor de voorgestelde duur van uw verblijf in Marokko. Het wordt echter aanbevolen dat uw paspoort nog minstens 3 maanden geldig is op de datum van binnenkomst in Marokko.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 08/10/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/10/23 - 12:45
MARRAKECH - MENARA INT. 08/10/23 - 15:10
MARRAKECH - MENARA INT. 21/10/23 - 11:30
CASABLANCA - MOHAMMED V INT. 21/10/23 - 12:20
CASABLANCA - MOHAMMED V INT. 21/10/23 - 13:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 21/10/23 - 17:35
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Tijdens de hele periode beschikken we over ons eigen busje. Wanneer we fietsen is dit busje ineens onze volgwagen. Voor het traject van Marrakech naar Tangier maken we gebruik van de nachttrein.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis overnachten we 10x in een hotel, 1x op de nachttrein, 1x in een tent in de woestijn en 1x in een gîte.

In de hotels slapen we in 2-persoonskamers.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

In de basisprijs zijn alle ontbijten, 2 lunches en 4 diners inbegrepen.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Fietshelm (verplicht)
 • Dagrugzak
 • Insectenspray
 • Bescherming tegen de zon - hoed, zonnebrandcrème, zonnebril
 • Oordopjes en oogmasker
 • Waterfles. Wij raden ten minste een inhoud van 1,5 liter aan. De verkoop van water in flessen draagt bij aan een enorm milieuprobleem in de wereld. Naast het water in flessen kost de productie van een plastic fles van 1 liter 2 liter water en 200 ml olie. Een groot deel komt terecht op een beperkte stortplaats of wordt weggegooid in waterwegen en natuurlijke omgevingen.
 • Wind- en waterdichte regenjas
 • Toiletartikelen/reisdoekjes/ hand desinfecterend middel
 • Reishanddoek
 • Dichte, comfortabele wandelschoenen. Aangezien de meeste van onze reizen wandelelementen bevatten, raden wij u ten zeerste aan een paar comfortabele, gesloten wandelschoenen mee te nemen.
 • Camera met reserve geheugenkaarten en batterijen
 • Kleding: houd rekening met de tijd van het jaar. Wij raden een fleece/jack aan in elk jaargetijde en een sjaal voor vrouwen voor het bezoeken van religieuze plaatsen Koud weer - shirts met lange mouwen of trui - sjaal - warme handschoenen - warme muts - warme lagen / thermokleding Warm weer:- Sandalen/ slippers- Korte broek/rok (langere korte broek/rok wordt aanbevolen)- Zonnehoed/bandana- Zwemkleding
 • Persoonlijke medicatie
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Je bent vertrouwd met fietsen op verschillende ondergronden, waaronder single tracks, verharde en onverharde/grind- en rotsachtige wegen waarop ook ander verkeer kan rijden. Best heb je al een eerste ervaring met mountainbiken.

We rijden quasi iedere dag op onze fiets en leggen afstanden tot 70km af. Dit in combinatie met de hoogtemeters maakt dat een goede conditie noodzakelijk is om plezier te beleven aan deze reis.

Reisperiode en klimaat

Als woestijnland kan Marokko extreem weer hebben. De winter (november tot maart) kan erg koud zijn, vooral in de bergen en de woestijn, met 's nachts temperaturen van 5 graden of minder. Zelfs in de zomer kan het 's nachts koud zijn in de woestijn. Het wordt aanbevolen een slaapzak, thermokleding, een sjaal, handschoenen en een warme jas mee te nemen voor reizen in de winter. Wees voorbereid op koude douches.

De zomer (mei tot september) kan overal erg heet zijn, wat betekent dat het behoorlijk oncomfortabel kan zijn voor degenen die niet aan de hitte gewend zijn. Het is belangrijk om bescherming tegen de zon te gebruiken en veel water te drinken.

Sommige van onze pensions/hotels kunnen geen verwarming of airconditioning leveren, omdat dit een grote financiële en ecologische belasting zou zijn. Het is ook een kwestie van energievoorziening en tijdsvoorzieningen, die op sommige plaatsen beperkt zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Specifiek voor deze reis

Voor deze reis werken we samen met een lokale partner. Zij voorzien een lokale, Engelstalige begeleider die ons opwacht op de luchthaven van Marrakech.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Marokko ligt aan de westkust van Noord-Afrika en de hoofdstad is Rabat. Even ten zuiden van Rabat ligt Casablanca, het commerciële centrum en de grootste stad van Marokko. Marokko grenst ten zuiden aan de Westelijke Sahara, in het oosten aan Algerije en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Het land wordt van Spanje gescheiden door de nauwe Straat van Gibraltar.

Marokko is landschappelijk heel gevarieerd en heeft zowel kust, steppe-, woestijn- als berglandschappen. Zo zijn er: het Rifgebergte, een sterk geërodeerd en weinig toegankelijk bergland; het bergmassief van de Atlas en de bergketens Midden-Atlas, Hoge Atlas en Anti-Atlas, de steppe van Oost-Marokko, de vruchtbare kustvlakte, de oase van Marrakech...

De hoogste berg van Noord-Afrika ligt in Marokko, 63 km ten zuiden van Marrakech: de Jebel Toubkal, 4.167 m hoog. In de winter is de berg bedekt met sneeuw en ijs.

Fauna en flora

Het noorden van Marokko heeft een typisch mediterrane plantengroei met grote aantallen kurkeiken. Naar het zuidwesten toe en langs de kust is de vegetatie meer tropisch en dan is er nog de Saharawoestijn die een groot deel van het land in beslag neemt. Toch vind je ook daar nog kruiden en kleine struiken. Op de vochtiger locaties in het land zijn er uitgestrekte weiden en boomgaarden met citrusvruchten. Een speciale vermelding verdient de argania, een boom die gebruikt wordt voor cosmetische producten (zoals arganolie) en medicijnen.

De dierenwereld is een mix van Europese en Afrikaanse soorten. Er leven o.a. schapen, makaken en verschillende soorten gazelles. Daarnaast kun je in Marokko vele soorten vogels aantreffen zoals flamingo’s, pelikanen, valken, leeuweriken, zwaluwen, duikers... En in het zoute zeewater van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tenslotte, leven vele vissoorten. Helaas is deze fauna aangetast door roofjacht, overbevissing en vervuiling.

Staatsvorm

Marokko is een parlementaire constitutionele monarchie. Aan het hoofd van de regering staat een premier en het parlement heeft een uitvoerende macht. Staatshoofd is Koning Mohamed VI die in 1999 de troon besteeg. De politieke macht van de koning is altijd groot geweest: hij kan ministers ontslaan en het parlement ontbinden. Er wordt geen belangrijke politieke beslissing genomen zonder de instemming van de koning. Echter met de nieuwe grondwet van 2011 werden een aantal koninklijke bevoegdheden overgedragen aan de premier. Bovendien kreeg ook de premier de macht om het parlement te ontbinden. Verder werden bepaalde grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, de gelijkheid van vrouwen, de onafhankelijkheid van rechters en rechten van minderheden gegarandeerd.

Bevolking

De bevolking van Marokko bestaat hoofdzakelijke uit Arabieren en Berbers. Ongeveer driekwart van de huidige Marokkanen is van Berberse afkomst. Die Berbers zijn de oorspronkelijke bevolkingsgroep van het land en zij wonen in de bergen en de woestijn. De Arabieren zijn dan weer afkomstig uit Spanje. Toen deze daar in de 15de eeuw werden verdreven, vestigden ze zich in Marokko. Zij wonen vooral in de grote steden en in de kustregio. Daarnaast zijn er ook nog negroïde Marokkanen, een slinkende Joodse minderheid en buitenlanders van Franse en Spaanse origine.

De officiële taal is (standaard) Arabisch, maar de meest gesproken taal is een dialect van het Arabisch. Ook de berbertalen zijn belangrijk, net als het Frans als tweede taal. In het noorden kan je ook Spaans horen.

Marokko telt zo'n 35,2 miljoen inwoners (geschat aantal). 57% woont in de steden, vooral in Casablanca (3.2 miljoen), Rabat (1.7 miljoen), Fes (1 miljoen), Marrakech (900.000)en Tanger (768.000).

Economie

De lokale munteenheid is de Dirham (MAD).

De economie van Marokko heeft zich ontwikkeld tot een gedifferentieerde, open en marktgeoriënteerde economie die een gestage groei kent. De inflatie is laag en de werkloosheid neemt geleidelijk aan af. Een slechte oogst en de crisis in Europa heeft echter ook de Marokkaanse economie geïnfecteerd en de groei enigszins afgeremd. De werkloosheid, armoede en ongeletterdheid is vooral in de rurale gebieden nog steeds hoog. De toeristische sector is een belangrijke bron van inkomsten. De allergrootste inkomstbron is echter de export van fosfaat. Daarnaaast zijn ook de landbouw en textiel belangrijke sectoren.

Religie

De Soennitische Islam is de staatsgodsdienst. De koning, die als religieuze leider optreedt, wordt aanzien als familie van de profeet Mohammed. Het land telt ook een klein percentage christenen en joden. Marokko kent slechts een beperkte godsdienstvrijheid. Een moslim kan er beter maar niet aan denken om zich te bekeren tot een andere godsdienst: er over spreken is alleszins verboden. Op pogingen om moslims te bekeren tot een andere godsdienst staat voor burgers van Marokko een gevangenisstraf. Daarnaast is het voor een christen verboden om zijn geloof te verkondigen.

Ramadan

De islam kent 5 basisplichten die elke moslim moet nakomen en één daarvan is de jaarlijkse vasten tijdens de negende maand, ook ramadan genoemd. Gemeten naar de christelijke jaartelling begint de ramadan elk jaar op een andere datum. Tijdens de ramadan onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en seksuele omgang. Ze bidden, kijken televisie of bezoeken boekenmarkten. De vasten wordt iedere dag gezamenlijk verbroken; bij het horen of zien van het kanonschot vangt de maaltijd aan. De ramadan is geen rouwmaand, maar een feestmaand. Het einde van de ramadan wordt op grootse wijze gevierd met het Suikerfeest (Ied Al-Fitr).

In 2020 start de ramadan op 23 april en eindigt die op 23 mei. Tijdens de reizen die in de ramadan vallen, eten en drinken we niet op straat en terrasjes zijn onbestaande. Het leven gaat er iets rustiger aan toe. Hoe het is om te reizen in een moslimland tijdens de ramadan, lees je aan de hand van een paar getuigenissen op de Joker-website: http://www.joker.be/nl/reisblog/reizen-anders-bekeken/hoe-reizen-moslimlanden-tijdens-de-ramadan

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Eten: met linkerhand wordt niet gegeten omdat deze onrein is.

 • Drinken: de meeste moslims drinken uit geloofsovertuiging geen alcohol.

 • Handen schudden: een stevige handdruk wordt gegeven als men de andere wilt overheersen. Dit is dus in Marokko zeer ongepast. Een slappe hand getuigt van vriendelijkheid.

 • Een plaatsje zoeken: een man gaat niet zomaar naast een vrouw zitten in de bus, trein of taxi.

 • Een foto: vooral vrouwen en kinderen worden niet graag gefotografeerd. Maar als je het vraagt heb je toch een kans dat het mag.

 • Kleding: onbedekte knieën en schouders worden niet gewaardeerd.

Wil je graag op voorhand een boek lezen om zo op een leuke manier op voorhand een inzicht te krijgen in de Marokkaanse cultuur? Dan kunnen we je volgende boeken aanraden: - "Geschiedenis van Marokko", Herman Obdeijn - "Het land van de anderen", Leïla Slimani (trilogie)

Tijdsverschil

In de zomer is het in Marokko 1 uur vroeger dan in België. In de winter is er geen verschil. Dit kan echter veranderen tijdens Ramadan, wanneer er in de winter 1u verschil kan zijn en in de zomer 2u.

Elektriciteit

220V, je hebt dus geen speciale reisstekker nodig.

Veiligheid

In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS, is verhoogde waakzaamheid geboden.

Landgenoten worden verzocht om hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

Meer informatie op diplomatie.belgium.be

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".