Overslaan en naar de inhoud gaan

Wij stellen u voor: de Baltische landen! Dat zijn Litouwen, Letland en Estland, met respectievelijk Vilnius, Riga en Tallinn als hoofdsteden. In vergelijking met grote buur Rusland, waar het 3-tal zich niet zonder moeite van losgemaakt heeft, zijn ze geografisch minuscuul. Voor reizigers echter zijn ze groots, met een aanzienlijke oorlogsgeschiedenis, uitgestrekte stukken natuur en royale gezelligheid.

De hoogtepunten van deze reis

Riga

Het stadsbezoek aan Riga.

Kruisberg

Het imposante Kruisberg bij Siauliai.

Fietstocht

De fietstocht vanuit Platelai

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. Vanaf eind november 2018 vind je alle reizen voor 2019-2020 online (tot en met paasvakantie 2020). Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we melden je meteen als het zo ver is. Boeken kan vanaf 10 maanden op voorhand.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Vilnius en Tallinn - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • 14 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (art. 7.2)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 245 extra voor de reis.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
De afwisseling blijft de grootste troef in alle facetten van de reis:
Cultuurliefhebbers komen zeker en vast aan hun trekken in de drie hoofdsteden die we bezoeken. We durven spreken van een langgerekte citytrip met telkens een tweedaagse rustpauze in de natuur om dan weer ondergedompeld te worden in de volgende hoofdstad.

Het bruisende stadsleven gaat in crescendo van het kabbelende Vilnius, naar de Europese culturele hoofdstad van 2014 Riga, tot in het wondermooie Tallinn.

Elke avonturier komt ook beslist sportief aan zijn trekken en de natuur biedt genoeg voor wie rust en ontspanning zoekt.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
We verblijven vaak in guesthouses of die door de lokale bevolking gerund worden. We sluiten de grote hotelketens uit.

In de hoofdsteden laten we ons rondleiden door lokale gidsen die ingehuurd zijn door een plaatselijk reisbureau. Hierdoor kunnen we hen vragen om ook de minder toeristische kant van de stad te laten zien en af te wijken van de platgetreden paden. In Riga en Tallinn bijvoorbeeld bezoeken we de lokale markt waar huisvrouwen hun huiswaar komen verkopen.

Documenten

Voor Litouwen volstaat je geldige Belgische identiteitskaart, voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs.
Voor Letland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart, voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs.
Voor Estland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart, voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs.
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Voor deze reis zijn de vluchtgegevens momenteel nog niet bekend.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.
Gedurende 14 dagen beschikken we over comfortabele huurwagens of een minibus om naar het noorden te trekken. Het programma is zeer gevarieerd, maar we blijven steeds twee nachten ter plaatse zodat een lange autorit afgewisseld wordt met een fikse wandeling, een inspannende fietstocht of een ontspannende kanotocht.

Het gebruik van huurwagens (of minibus) heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden en kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de reisvoorwaarden (art. 7.2) moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in logementen die zoveel mogelijk in handen zijn van plaatselijke mensen en dus niet in internationale ketens. Zo ondersteunen we de lokale economie. Onze voorkeur gaat naar aangename kamers met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af.

 • 2-persoonskamers met sanitair op de kamer
 • Ben je alleen ingeschreven dan neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht
 • Single kamer is mogelijk, zolang er beschikbaarheid is. Vraag er naar bij boeking.
Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Balten houden van gastronomie. Overal kan je er eenvoudig en lekker eten. En net als de Belgen kunnen de Balten lekker bier brouwen.

Het bekendste Litouwse gerecht is koude bietensoep. Ook aardappelgerechten staan vaak op het menu, waarvan aardappelpannenkoeken en cepelinai – aardappelknoedels, gevuld met vlees, kwark of paddenstoelen – de meest populaire zijn.

De maaltijden in Letland zijn over het algemeen zwaarder dan wij gewend zijn. In de gerechten zijn veelal aardappelen, varkensvlees, kaas, paddenstoelen, zure room, dille, enz. verwerkt.

De Esten zijn gek op barbecueën. Dit is dan ook iets wat ze ’s zomers regelmatig doen. In het najaar en de winter eten ze vooral wild, gevogelte, bospaddenstoelen, peulvruchten, knollen en fruit. Het eten wordt in deze periode meestal ingemaakt, gedroogd en gerookt. In de supermarkten wordt steeds meer wild vlees verkocht.

Bier is in Estland een heel populaire drank. Er zijn verschillende soorten bieren te verkrijgen. De alcoholvrije bieren zijn in Estland de meest populaire soorten. Ook wodka is een populair drankje en het is net als bier in veel verschillende smaken te krijgen. Dan zijn er ook nog verschillende likeuren. In Tallinn is de lokale kruidenlikeur het meest populair.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
ALGEMEEN:

 • Een rugzak met regenbescherming
 • Rugzak als handbagage en voor in de stad
 • Slotjes voor je bagage
 • ‘Onzichtbare’ geldbeugel
 • Kopie van de identiteitskaart
 • Twee pasfoto’s
 • Regenjas
 • Truien, waarvan een dikke trui
 • Lange broeken en shorts
 • T-shirts (korte en lange mouwen)
 • Ondergoed en kousen
 • Goede stapschoenen
 • Shampoo, douchegel
 • Tandenborstel, tandpasta
 • Pyjama
 • Zwemgerief
 • Een lerarenkaart kan in de steden voor korting zorgen bij de musea en het transport
 • Voor wie het ziet zitten: een koersbroek voor de fietstocht

MEDISCH:

 • Reisapotheek
 • Muggenspray
 • Zonnecrème, aftersun, lippenbalsem

ONTSPANNING (af te spreken op de vertrekvergadering):

 • gezelschapsspelletjes voor 's avonds kunnen leuk zijn
 • CD's voor onderweg
 • kaartspel

Om de kofferruimte van de huurwagens optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen valiezen of rugzakken met metalen frame!).

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen.

Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de TETANUS-, DIFTERIE- en POLIOVACCINATIE. Gezien de difterie-epidemie in het vroegere USSR, raadt de W.G.O. aan om zich in orde te stellen wat betreft de DIFTERIEVACCINATIE.

Vaccinatie tegen HEPATITIS A wordt aangeraden voor personen die (1) in minder goede hygiënische omstandigheden reizen, of die (2) frequent of (3) langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2-3 weken) in het buitenland verblijven zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden.

In specifieke omstandigheden dient ook vaccinatie tegen HEPATITIS B en TEKENENCEPHALITIS te worden overwogen.
Dit alles dient individueel met uw arts of met de arts van een reisadviescentrum te worden besproken.

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde

Conditie

Naast de cultuur is de natuur in de Baltische landen een van de troeven bij uitstek van deze reis.

Om deze ongerepte natuur ten volle te beleven trekken we er vaak op uit met de fiets, de kano of te voet.

Hiervoor is een goede conditie en een gezonde dosis sportiviteit nodig zonder echt zeer zware inspanningen te doen.

Reisperiode en klimaat

Estland, Letland en Litouwen zijn gelegen aan de Oostzee.
Het klimaat laat zich hierdoor het beste omschrijven als een gematigd zeeklimaat met koele winters en milde zomers. Neerslag valt er gedurende het hele jaar met iets meer in het najaar; het voorjaar is iets droger dan gemiddeld. Onder invloed van het zeewater is het langs de kust 's winters vaak enkele graden warmer dan in het binnenland. In de zomermaanden is het juist andersom, dan is het in het binnenland vaak wat warmer.

De zomermaanden zijn over het algemeen zeer aangenaam. Lekker warm zonder benauwd te worden omdat de relatieve luchtvochtigheid redelijk laag ligt. Onder aanwezigheid van sterke hogedrukgebieden kan de zomer tot begin september voortduren, maar sommige jaren gooit een constante aanvoer van depressies al vanaf begin augustus roet in het eten en is de zomer praktisch over.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Litouwen is het grootste van de 3 Baltische landen. Litouwen grenst aan Wit-Rusland, Polen, Letland en ook aan de Russische enclave Kaliningrad. Geografisch ligt het middelpunt van Europa in Litouwen.

De oppervlakte is 65.300 km². Ongeveer een derde van het grondgebied wordt door bossen bedekt en 4,5% door binnenwater. Er zijn circa 2.800 meren groter dan 0,5 ha en 18 rivieren langer dan 100 km in Litouwen.

Het land heeft een vrij vlak landschap (hoogste punt ligt op 294m) en is daardoor bij uitstek geschikt voor wandel- en fietsvakanties. Het land bezit 5 Nationale Parken, 30 natuurparken en 4 reservaten waar o.a. 330 vogelsoorten voorkomen. Litouwen is bij uitstek geschikt voor wandel- en fietsvakanties. In het land zijn verschillende historische steden te vinden met kerken en kastelen. Litouwen wordt ook wel eens het land van de meren genoemd vanwege de vele meren in het land (circa 10.000). Aan de kust vindt men diverse badplaatsen met witte zandstranden. De badplaats Druskinikai staat ook nog eens bekend om zijn vele kuuroorden.

Fauna en flora

Eén derde van Litouwen is bosgebied. De oude oerbossen zijn bijna verdwenen en komen maar op enkele plaatsen meer voor. De bossen zijn zowel naald- als loofbossen.

Bij de dieren zijn vooral de bevers veelvoorkomend in Litouwen, zij bouwen hun beverdammen op 1 van de vele rivieren van Litouwen. Verder heeft Litouwen één van de grootste populaties ooievaars van Europa. In Litouwen zijn er ook nog een aantal wilde bisons.

Staatsvorm

Litouwen is een parlementaire democratie met als president Dalia Grybauskaite(sinds 12 juli 2009). De president wordt steeds voor 5 jaar gekozen. Dalia werd voor de 2de keer verkozen in 2014.

Het parlement wordt Seimas genoemd en de minister-president is Saulius Skvernelis sedert 13 december 2016.

Litouwen werd als eerste van de Baltische landen onafhankelijk van Rusland op 11 maart 1990.

Bevolking

In Litouwen wonen iets meer dan 2.8 miljoen mensen, ongeveer 15% van de inwoners woont in de hoofdstad Vilnius.
Andere belangrijke steden zijn Kaunas en Klaipèda.

Litouwen maakte een tijdje deel uit van Polen en van Rusland, dit is nog steeds duidelijk in de nationaliteiten. 14% van de inwoners is van Russische of Pools origine.

Economie

De voornaamste exportproducten van Litouwen zijn hout en mineralen.

Sinds 1 januari 2015 is de euro de munteenheid van Litouwen.

Religie

Ongeveer 80% van de Litouwers is rooms-katholiek, de tweede grootste godsdienst is de Russisch-orthodoxe.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Litouwen loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Litouwen reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Litouwen gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Litouwen is een veilig land voor toeristen. Kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij komt voor, ondermeer in het openbaar vervoer en in nachtclubs, bars, restaurants en toeristische plaatsen. Laat uw voertuig niet onbeheerd achter.

Geografie

De oppervlakte van Letland bedraagt 65.000 km², ongeveer 2.5 keer België. Letland grenst aan Litouwen in het zuiden, Rusland en Wit-Rusland in het oosten en Estland in het noorden. Net zoals de andere Baltische landen is Letland laaggelegen. Het hoogste punt ligt op 311 meter boven de zeespiegel.

Fauna en flora

Letland heeft een lange traditie van natuurbescherming. Sinds de 17de eeuw bestaan er wetten ter behoud van bijvoorbeeld bossen en duinland. Momenteel zijn er 211 beschermde natuurgebieden. In deze uitgestrekte gebieden komen talloze soorten paddenstoelen, varens, taxussen, orchideeën en bomen voor. Vooral de linde, eik, beuk en spar zijn veelvoorkomende soorten. In heel het land vind je daarnaast verschillende bessenstruiken die al eeuwenlang dankbaar worden gebruikt door de bevolking.

Wat betreft vogels biedt Letland een grote verscheidenheid. Reigers en ooievaars vind je rond de meren, in het binnenland leven verschillende roofvogels. Verder komen er ook bevers en wilde herten voor. Met wat geluk kom je wilde zwijnen en soms ook een wolf tegen.

Staatsvorm

Letland, onafhankelijk van Rusland sinds de val van de Sovjetunie in 1991, kent een parlementaire democratie met als staatshoofd president Raimonds Vejonis sinds 2015. De president wordt door het parlement gekozen voor een termijn van 4 jaar.

De minister-president van Letland is sinds januari 2014 Maris Kucinskis. De minister-president wordt door de president aangesteld.

Het parlement in Letland wordt Saeima genoemd en bestaat uit één kamer met 100 leden.

Bevolking

Letland is één van de dunbevolkste landen van Europa. Het totale aantal inwoners is 2 miljoen waarvan 70 % in verstedelijkt gebied woont. De hoofdstad Riga is goed voor 700.000 inwoners.

Naast Letten wonen er ook veel Russen in Letland, zij zijn goed voor 30% van het totale inwonersaantal.

Economie

Het voornaamste exportproduct van Letland is hout. Jaarlijks wordt er meer dan 8 miljoen m³ hout verwerkt. Letland is het meest geïndustrialiseerde land van de drie Baltische landen. De industrie bevindt zich vooral rond de grote steden.

In Letland betaald men sinds 2014 met de Euro.

Religie

De twee belangrijkste godsdiensten van Letland zijn de lutherse en de katholieke kerk. Er zijn ook nog enkele volgelingen van de Russisch-orthodoxe kerk.

Lokale gebruiken en gewoonten

Vanaf de nacht van 23 tot 24 juni is het de jaarlijkse "Jani of Liigo" feestdag. Deze dagen brengen ze al dansend en zingend door zoals hun voorouders dat ook deden, ze maken ook bloemen kransen, drinken bier en kruipen de sauna in.

Tijdsverschil

Letland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Litouwen reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Letland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Letland is een veilig land voor toeristen. Enkel zakkenrollers komen frequent voor op drukke plaatsen.

In geval van moeilijkheden in Letland is er een telefoonlijn beschikbaar voor toeristen 24 u/24u op het nummer (+371) 22033000.

In Riga werd er zelfs een speciale politieafdeling opgericht voor toeristen. Zij spreken normaal gezien Engels en/of Duits en zijn te bereiken op het nummer (+371) 67181818. Het nachtleven in de oude stad trekt veel buitenlandse feestvierders aan, die zich in de late uurtjes vaak onaangepast gedragen. De Letse politie treedt streng op tegen zulk gedrag!

Geografie

Estland ligt het noordelijkst van de 3 Baltische Landen. De oppervlakte bedraagt 45.228 km² waarvan ongeveer 5% water is. Estland grenst aan Letland en Rusland, maar vooral aan de Baltische zee. Estland is een heel vlak land, de hoogste 'berg' is slechts 318m en ligt kort bij de grens met Letland.

Fauna en flora

Estland heeft meer dan 1400 verschillende plantensoorten. In het westen komen enkele zeldzame orchideeën voor. De blauwe korenbloem is de nationale bloem en was tijdens de Russische overheersing het symbool van het verzet. Den en berk zijn de meest voorkomende bomen.

In Estland leven, naar Europese normen, behoorlijk wat dieren. Zo kan je elanden, reeën, wilde zwijnen, dassen, wasberen, vossen, eekhoorns en bevers tegenkomen. Wat zeldzamer zijn bruine beren, wolven en lynxen en bijzonder zeldzaam is de Europese mink. Men probeert het aantal weer op te krikken via een specifiek fokprogramma. Langs de kust komen we zeker zeehonden tegen. De nationale vogel is de boerenzwaluw.

Staatsvorm

Estland werd voor het eerst onafhankelijk in 1918 waarvoor het een autonome Russische provincie was, bestuurd door de Duitsers. In 1940 werd Estland opnieuw veroverd door de Russen, in 1941 door de Duitsers en in 1944 weer door de Russen. In 1991 werd Estland opnieuw onafhankelijk.

Aan het hoofd van de Estse republiek staat sinds 2016 Kersti Kaljulaid ze is de eerste vrouwelijke president in Estland. Taavi Roivas (Hervormingspartij) is premier. Een president heeft in Estland weinig politieke macht. Het parlement wordt de Riigikogu genoemd en komt samen in Toompeakasteel in Talinn.

Een leuk weetje is dat Estland het eerste land ter wereld was waar men online kon stemmen voor het parlement.

Bevolking

In Estland wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen. Ongeveer een kwart van de bevolking is Russisch. Ze kwamen vooral aan tijdens de gestimuleerde immigratie ten tijde van de USSR. 45% van de inwoners van de hoofdstad is niet-Ests.

HIV/AIDS is een groot probleem in Estland, het staat zelfs op een tweede plaats op de Europese ranglijst van meest besmette landen.

Economie

De belangrijkste nijverheid van Estland is informatica, zo is Skype een Estse ontwikkeling.

In Estland wordt met de euro betaald.

Religie

De grote meerderheid van de Esten is atheïst. Dit komt vooral omdat godsdienst tijdens de Russische overheersing, op z'n minst gezegd, niet gestimuleerd werd.

Sindsdien is de Evangelisch-Lutherse Kerk de belangrijkste godsdienst, ongeveer 30% van de Esten noemt zich christelijk.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Estland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Litouwen reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Estland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Criminaliteit komt in Estland niet meer dan in andere landen voor. De gebruikelijke voorzichtigheidsmaatregelen zijn van toepassing: afgelegen straten en steegjes vermijden, waken over zichtbare toestellen (GSM, camera enz.), bagage niet zonder bewaking achterlaten.

Waakzaamheid in bepaalde uitgaan en ontmoetingsplaatsen is aangewezen (bars, discotheken).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.