
Kenia - Samburu - de Vergeten Route
Ben je klaar voor een totaal off the beaten track en uniek avontuur in Kenia? Tijdens deze trip gaan we naar een plek waar weinig tot geen andere toeristen komen, namelijk bij de Samburu! We zetten er onze tenten op om samen met hen op het Afrikaanse ritme te leven en te leren over hun levensstijl en gemeenschap.
En dat is niet alles! Kenia is de plek voor indrukwekkende natuur en dieren, héél veel dieren. Zo gaan we op safari in Samburu National Reserve en fietsen we in Hell's Gate National Park tussen zebra's en giraffen. Waar wacht je nog op?!
Kom meer te weten over deze reis tijdens de online reisvoorstelling >>
De hoogtepunten van deze reis

Dieren van héél dichtbij spotten in Samburu National Reserve

Unieke vriendschappen smeden tijdens ons verblijf bij de Samburu

Al fietsend en wandelend op zoek naar beestenpracht in Hell's Gate National Park
Deze reis is iets voor jou als je...
-
de kleurrijke Samburu op een ongedwongen wijze wilt leren kennen.
-
het niet erg vindt om enkele dagen in zeer primitieve omstandigheden bij een Samburu familie te leven.
-
wildlife in off the beaten track nationale parken wilt spotten.
-
houdt van Afrikaanse couleur locale.
-
Kenia op een originele en actieve manier wilt bereizen.


































Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
Na een korte dag in Nairobi ontvluchten we de drukte van de stad en trekken we richting Nanyuki, dat bijna pal op de evenaar ligt. Hier aan de voet van de tweede hoogste berg van Afrika genieten we van het prachtige uitzicht op de imposante Mount Kenia.
Met onze safarijeeps speuren we in het Samburu National Reserve naar diersoorten die je bijna nergens anders kan vinden zoals de gerenuk, reticulated giraf, somali struisvogel, grevy zebra, Beisa oryx,... Ook olifanten, leeuwen en de bijzonder schuwe luipaard vallen er te spotten.
Ook bezoeken we in Umoja een dorpje dat een toevluchtsoord is voor Samburuvrouwen die slachtoffers zijn van kindhuwelijken, verkrachtingen, vrouwenbesnijdenis en huiselijk geweld. Er zijn sinds 1990 geen mannen meer welkom. Gelukkig maken deze straffe madammen voor ons een uitzondering!
Daarna trekken we langs nauwelijks berijdbare wegen naar het barre en afgelegen noorden waar we onze tenten opzetten om 3 dagen samen met de Samburu te leven. De tijd lijkt hier stil te staan en deze unieke belevenis is nog maar door weinig blanken meegemaakt. Modern comfort laten we enkele dagen achter ons. Actieve participatie en een flinke dosis flexibiliteit wordt verwacht tijdens het kamperen bij deze mensen.
Wees voorbereid dat het vooral draait om bij de Samburu te zijn en te leven op hun ritme. Een vast programma van activiteiten is volgens hun Afrikaanse normen nogal een flexibel begrip.
Daarna zetten we koers naar Ol Pejeta Conservancy. Dit park staat bekend voor het herbergen van de laatste noordelijke witte neushoorns in de wereld. Wat minder mensen weten is dat men ook een rehabilitatieprogramma voor zwarte neushoorns heeft opgezet. Dit is nodig aangezien neushoorns in het wild met uitsterven bedreigd zijn door stroperij. Een bushwalk, een wandelsafari, mag hier zeker niet ontbreken!
Verder kunnen we hier eventueel ook een kijkje gaan bij de neushoorns of het Sweetwaters Chimpansee Sanctuary bezoeken, dat onderdak en verzorging biedt aan verweesde chimpansees en dat gesteund wordt door The Jane Goodall Institute.
Het Naivasha meer is één van de meren van de Rift Valley die dwars door Afrika loopt. Tijdens een boottocht zien we gegarandeerd horden nijlpaarden en watervogels, en met wat geluk een spectaculaire duikvlucht van een zeearend die tegen 350 km/u naar vis duikt.
Op voetsafari in het Green Crater Lake hebben we een schitterende achtergrond om zebra’s, antilopen, buffels en Masaï giraffes te fotograferen. Het snikhete Hell’s Gate verkennen we met mountainbikes, en wie nog energie over heeft kan mee afdalen in de stoffige Ol Njorowa Gorge. Een canyon om 'u' tegen te zeggen!
We rijden terug naar Nairobi, de grote hoofdstad van Kenia. Hier klinken we een laatste keer op onze nieuwe vrienden en de mooie reis.
Vertrekdata en prijzen
Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou!
Wie gaat mee?
18-25 | 1 |
26-35 | 8 |
36-45 | 2 |
mannen | 4 |
vrouwen | 7 |
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvluchten Brussel - Nairobi en terug
- Voorafbetaalde luchthaventaksen
- Gebruik van Joker-tenten
- Organisatiekosten
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Bijdrage Garantiefonds
- Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+
Inbegrepen in het budget
- Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport (we verplaatsen ons gedurende de hele reis met eigen 4x4 jeeps en minibusjes), luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
- Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. We verblijven 3 dagen bij een Samburufamilie. Actieve participatie en een flinke dosis flexibiliteit wordt verwacht tijdens het kamperen bij deze Samburu. Een paar dagen deel uitmaken van hun leven, is een unieke belevenis. Wees voorbereid dat het vooral draait om bij de Samburu te zijn en te leven op hun ritme. Een vast programma van activiteiten is volgens hun Afrikaanse normen nogal een flexibel begrip.
Zoals de Samburu zelf maken we er de meeste verplaatsingen te voet.
Het bezoek aan en het verblijf in een Afrikaans natuurpark is een topbeleving op mentaal en fysiek vlak en dit geldt zeker voor ons bezoek aan Samburu National Reserve, waar we ondermeer op zoek gaan naar het zeldzame luipaard. Ook de fietstocht in Hell's Gate N.P. is een leuke actieve inspanning!
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Rekening houdende met de 3 P's (people, planet en profit) proberen we op een zo duurzame manier te reizen. Via de toegangsgelden van de parken steunen we de lokale gemeenschap en het onderzoek en behoud van het ecosysteem. Onze lokale partner waarborgt goede werkomstandigheden en lonen voor de gidsen en koks. Tijdens de safari proberen we de dieren (planet) niet te storen in hun dagelijkse bestaan. Bij ons bezoek aan een Samburu familie betonen we het grootste respect voor hun levenswijze en stellen we ons discreet op. Het geld dat we in hun dorp besteden, dient grotendeels om geiten en koeien te kopen voor hun levensonderhoud.
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Contact met de lokale bevolking is de rode draad doorheen deze reis. We zoeken de meest afgelegen gebieden in Kenia op waar tot de verbeelding sprekende natuurvolkeren zoals Samburu leven.
We nemen de tijd om met een Samburu familie, op hun ritme, deel uit te maken van hun dagelijkse leven. We moeten er ons van bewust zijn dat we niet arriveren in een levend 'Bokrijk' of met andere woorden in een levende toeristische attractie. Het is een reële hedendaagse gemeenschap waar mensen leven die nog vasthouden aan hun traditionele waarden en normen. Met ons verblijf krijgen we de unieke gelegenheid om ons gedurende enkele dagen onder te dompelen in hun levenswijze. Dat dit bezoek totaal niet-toeristisch is maakt het tot een boeiende ontmoeting, nog zelden te beleven!
Voor Kenia heb je een internationaal paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Kenia. Meer info op diplomatie.belgium.be.
Bezoek je Kenia in combinatie met Oeganda en/of Rwanda en begin je de reis in Kenia, dan kan je best een East African Visum aanvragen. Op dit moment is dit enkel aan de grens of in de ambassade mogelijk, maar hopelijk kan dit ook snel online. Bezoek je enkel Kenia, dan heb je een visum nodig dat je online kan aanvragen via https://evisa.go.ke/evisa.html. Neem ook het uitgeprinte visum mee op reis.
Begin op tijd aan je visum-aanvraag, het kan even duren. De vertrekvergadering wordt zo ingepland dat er na de vergadering nog genoeg tijd is om de visumaanvragen in te dienen.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Kenia heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is. ook moet je voor je naar Kenia vertrekt een elektronische visum-toestemming aanvragen (51 USD) via de volgende website: http://evisa.go.ke/evisa.html.
Hulp bij invullen van het visumformulier voor Kenia: - Ga naar www.ecitizen.go.ke - Klik op 'Create an account' rechts bovenin en selecteer 'eVisa Visitors' - Vul de gegevens in - Je krijgt een e-mail om je account te bevestigen - Als je bent ingelogd selecteer je 'Department of Immigration Services' - Selecteer 'Make Application' - Selecteer 'Kenyan Visa' - Selecteer ‘Apply for a Single Entry Visa’ - Lees de instructies goed door en selecteer ‘Apply now’ - Vul bij tabblad 1 ‘Traveler information’ je persoonlijke gegevens in volgens je paspoort - Vul bij tabblad 2 ‘Nationality and Residence’ je nationaliteit en je adres in - Vul bij ‘place of issue’ de plaats van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘date of issue’ de datum van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘issued by’ de instantie/persoon van afgifte van je paspoort in - Vul bij ‘Reason for Travel' in: 'Tourism' - Vul bij ‘Proposed date of entry’: begindatum reis - Vul bij ‘Proposed date of departure’ : einddatum reis - Vul bij 'Full names and addresses of Hotels...' : deze info krijg je op je vertrekvergadering van je reisbegeleider - Je komt aan op het Jomo Kenyatta Airport in Nairobi - Vul het volgende tabblad 5 ‘Travel History’ naar waarheid in - Uploaden van benodigde documenten: Een scan van je paspoort in kleur Het document ‘Travel Itinerary’ (deze krijg je ook van je reisbegeleider) Een pasfoto (mag niet dezelfde foto zijn als degene die in je paspoort staat, maximaal 500 bij 500 pixels) - Je kan het bedrag betalen met je creditcard - Je krijgt geen bevestiging van de aanvraag, dus log een dag of twee hierna opnieuw in op www.ecitizen.go.ke om te kijken of de aanvraag is goed gekeurd, ook kan je dan je visum downloaden. Print dit uit en neem het mee op reis.
Sommigen zullen geen bevestiging/visum krijgen. Voor hen is het voldoende om een betaalbewijs af te drukken en mee te nemen als bewijs. Dit betaalbewijs kan je afdrukken op de bevestigingspagina van je aanvraag.
Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.
VluchturenReis met vertrek op 06/07/2023
We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We verplaatsen ons gedurende de hele reis met eigen gecharterde 4x4 jeeps (meestal landcruisers) en minibusjes. Uiteraard maken we de plaatselijk uitstappen in Samburugebied zoveel mogelijk te voet.
We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:
Binnen de steden logeren we in lokale pensions en kleinere hotels. We slapen in eenvoudige meerpersoonskamers, meestal met een gemeenschappelijke badkamer waar de sanitaire voorzieningen soms beperkt kunnen zijn. Lakens zijn meestal voorzien, vaak zijn er ook handdoeken op de kamers. Bij de Samburu en aan Lake Naivasha slapen we (zo'n ca. 7 nachten) in 2-persoonstenten die we vanuit België meenemen. Een eigen slaapzak en een degelijk slaapmatje zijn geen overbodige luxe. Het sanitair tijdens de trekking is op de meeste kampeerplaatsen zéér basic tot onbestaande met enkel een hurktoilet en op sommige plaatsen is het water schaars. Bij de Samburu familie zijn de verblijfsomstandigheden uiterst primitief (geen enkele vorm van comfort, geen stromend water, licht en elektriciteit). Het is een verblijf in 'the middle of nowhere' reeds voorbij het einde van de wereld. In het Samburu National Reserve overnachten we in een 'tented bush camp' in ruime 2-persoonstenten (die ons ter plaatse worden ter beschikking gesteld) met elementair comfort maar propere sanitaire voorzieningen.
Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 200 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van 65 euro per tent.
Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: In de streek rond Nairobi is de Keniaanse keuken vrij eentonig maar wel vullend. Op lokale marktjes proeven we allerlei soorten fruit (zoals mango, papaja, avocado, bananen, kokosnoten, guave, ananas, sinaasappelen, …). Tijdens het bezoek bij de Samburu en op de safari worden we culinair verwend door de lokale koks die ons vergezellen. Licht verteerbare maar voedzame maaltijden worden geserveerd. Groenten en fruit krijgen we meer dan voldoende.
Traditionele gerechten zijn: samosa (gevulde koekjes met kip, vlees of groenten), mandazi (oliebollen), chapati (pannenkoek), sukuma wiki (soort spinazie), mboga (groenten), kuku (kip), ugali (maïspap - nationale gerecht), nyama choma (geroosterd vlees), … Klaar voor het culinaire avontuur?
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:
- een hervulbare drinkbus
- herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
- indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
- indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
- zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- rugzak
- degelijke dagrugzak
- waterzak met drinkslurf of een drinkbus van 1 of 2 liter
- slaapzak
- goed isolerend slaapmatje (self inflatable)
- wandelschoenen
- licht regenjasje
- een of meerdere warme truien
- sandalen, type Teva
- trekkingbroek(en) met afritsbare pijpen, best géén jeans
- T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen
- muggenmelk (met DEET) , zonnemelk en lippenstift
- natuurlijk afbreekbare zeep en shampoo, 1 rolletje wc-papier
- EHBO-set: met o.a. Compeed, sporttape en persoonlijke medicatie
- sneldrogende handdoek, oordoppen
- voedzame extra’s (granenrepen ed.) kunnen ook nuttig zijn
- zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
- lenzendragers nemen een reservebril mee voor de stoffige tochten
- verrekijker en fototoestel, eventuele powerbank
- zakmes
- zaklamp en reservebatterijen
- zwemkledij
- een stevige zak, om bagage achter te laten
- bestek, gamel, bestek en drinkbus
Opgepast! Het is verboden plastic zakken mee te nemen naar Kenia!
Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Kenia is de officiële munteenheid de Keniaanse Shilling (KES).
Richtkoers (op 24/10/2020): 100 KES = € 0,77
Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/
Neem het grootste deel van je budget mee in cash euro’s. Enkel voor de inkom van de Nationale Parken heb je nog cash USD nodig. Hoe je het budget uitsplitst in USD - euro's wordt op de vertrekvergadering verteld. Kredietkaarten worden alleen in grote steden zoals Nairobi aanvaard (enkel meenemen voor noodgevallen).
Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!
FooienIn veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!
GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.
MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen.
BILHARZIA: De bilharzia-parasiet (schistosomiasis of bilharziose) komt voor in stilstaande zoetwaterplassen, stroompjes, meren en stuwmeren. Vermijd te zwemmen of pootje te baden in dit water.
Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be
Deze reis is geschikt voor personen met een goede fysieke conditie. Het gebrek aan comfort/privacy, de enorme cultuurverschillen, verre afstanden en hoge temperaturen kunnen deze reis fysiek en emotioneel zwaar maken. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid is absoluut nodig. Tijdens het kamperen wordt van iedereen een actieve inbreng verwacht. Tenslotte: zorg ervoor dat je goed uitgerust aan deze reis begint!
Hoewel Kenia aan de evenaar ligt, wordt de temperatuur eerder door de hoogte dan door het seizoen bepaald.
Nairobi is gelegen op een hoogte van 1.820 m en het is er beduidend frisser. De temperatuur in de Rift Valley ligt meestal nog rond de 20°C, maar kan van juni tot augustus dalen tot 10 à 15°C. In de maanden september tot maart kan deze oplopen tot 25°C. De meeste regenval is van maart tot mei, en de droogte is van juni tot oktober/november.
De Samburustreek is meestal warm en droog met temperaturen die meestal rond de 30°C schommelen, de nachten zijn er echter fris daar het ganse gebied op grote hoogte ligt. Toch kan het hier (vooral tijdens de regenperiodes) ook vrij fris zijn met temperaturen rond de 15 °C. Regen is er normaal zeldzaam, maar door de recente klimaatsveranderingen is dit zelfs in het 'droge' seizoen onvoorspelbaar geworden.
De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.
De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
Kenia ligt in het oosten van Afrika, pal op de evenaar. In het zuidoosten grenst het land aan de Indische Oceaan, met voor de kust enkele koraaleilanden. Verder heeft Kenia grenzen met Somalië in het oosten, Ethiopië en Soedan in het noorden, Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. Nairobi is de hoofdstad. Het landschap is zeer gevarieerd. De Grote Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt, tekent ook in Kenia het landschap. Deze breuk in de aardkorst bestaat uit woestijn, meren en slapende vulkanen waarvan in Kenia, Mount Kenya met zijn 5.199 m de hoogste is. Lake Victoria is dan weer het 3de grootste meer ter wereld, maar ook Lake Turkana, Lakde Navaisha en Lake Nakuru maken deel uit van dit gebied. Het noorden van Kenia bestaat voornamelijk uit een hete, droge en stoffige (semi)woestijn. De kustlijn is gekenmerkt door mangroven, brede palmstranden, rotsen en kliffen.
Het wildbestand van Kenia is spectaculair. Zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten. Er zijn 49 nationale parken en reservaten, en allen zijn ze een bezoek meer dan waard. Kenia is het perfecte land om op zoek te gaan naar de 'big five', leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Deze 5 diersoorten werden in koloniale tijden door jagers beschouwd als het moeilijkst te schieten. Naast deze 'grote vijf' is het even boeiend om de grote kuddes gnoes en zebra's gade te slaan. Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit Tanzania naar Masai Mara op zoek naar vers gras, met in hun kielzog grote kuddes zebra's en gazellen. Of waarom niet op zoek gaan naar de 'little five' (olifantspitmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelvogel)? Kenia is ook een topbestemming voor vogelaars en vogelliefhebbers, met bijna 1.000 verschillende soorten,waarvan 6 endemisch. Vogels kunnen het hele jaar worden gespot maar tijdens het regenseizoen zijn er ook nog migrerende vogels van en naar Europa te zien.
Ook de flora is heel divers. Kenia heeft meer dan 800 inheemse boomsoorten waarvan een aantal ook bekend staat om hun geneeskrachtige, giftige of stimulerende eigenschappen. Helaas vindt in Kenia ook ontbossing plaats door illegale houtkap. Hardhoutbomen worden veel gebruikt voor houtsnijwerk en om meubels van te maken. De bekendste bomen zijn de acacia, baobab, jacaranda (paarse bloemen), flame tree (rode bloemen) en sausage tree (met worstvormig fruit).
Kenia is een republiek met veel macht voor de president. Elke 5 jaar zijn er presidentsverkiezingen. Na de verkiezingen stelt de president zelf zijn kabinet samen uit de gekozen parlementsleden. Hij wijst tevens de vice-president en de overige parlementsleden aan. In 2010 werd een referendum gehouden over een nieuwe Keniaanse grondwet, die onder meer de macht van de president moet inperken ten gunste van het parlement en de regio's. Kenia is verdeeld in 8 provincies en 82 districten. Die staan echter onder direct gezag van de president waardoor de decentralisatie beperkt blijft. Elk dorp heeft een eigen chief, een vooraanstaand stamlid dat de belangen van de gemeenschap bij de overheid behartigt. Kenia wordt al jaren geplaagd door grootschalige corruptie. Alle lagen van de overheid zijn ermee besmet: van chanterende politieagenten via omkoopbare rechters tot politici die steekpenningen ontvangen.
De verkiezingen in maart 2013 verliepen zonder grote problemen, dit in tegenstelling tot die van 2007 die aanleiding gaven tot een golf van geweld. Al sinds de onafhankelijkheid in 1963 beconcurreren 2 stammen, de Kikuyyu en de Luo, mekaar om de macht. Beide zijn goed vertegenwoordigd in overheidskringen.
Eind oktober 2017 is Uhuru Kenyatta, zoon van Kenia's eerste president, Jomo Kenyatta, herverkozen als president. Hij is een Kikuyyu. Tijdens verkiezingen van augustus 2017 kwam Kenyatta ook als winnaar naar voren, maar dat resultaat werd aangevochten door oppositieleider Raila Odinga, volgens hem werd op grote schaal gefraudeerd tijdens de verkiezingen. Uiteindelijk verklaarde het hooggerechtshof de tweede verkiezingsronde van eind oktober toch geldig.
Kenia telt ongeveer 47 miljoen inwoners waarvan de meeste in het zuiden, het zuidwesten en de kuststrook langs de Indische Oceaan wonen. 24% woont in een stad. Nairobi is de grootste stad met 3,4 miljoen inwoners. De bevolking is erg jong met 61% jonger dan 25 jaar en slechts 6% ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 63 jaar, 65 jaar voor vrouwen, 62 jaar voor mannen. Aids is een belangrijk probleem.
Kenia is een land met een grote etnoculturele diversiteit. De ca. 47 miljoen mensen die in Kenia wonen behoren tot ongeveer 40 verschillende etnische groepen. De belangrijkste zijn: Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, andere Afrikanen 15%, niet-Afrikanen (Aziaten, Europeanen en Arabieren) 1%. De Masaï is de beroemdste stam (ca. 1,5%). Voor dit herdersvolk is het aantal stuks vee dat ze bezitten het allerbelangrijkste. De Samburu zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Masaï. Zij wonen nog steeds zoals vroeger en ook hun levensstijl is nauwelijks veranderd. De Turkana (ca. 1,3%) wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkanameer en de Rift Valley. Tot de Turkana behoort ook de El Molo. Qua aantal is het het kleinste volk van Kenia.
De Keniaanse overheid staat voor grote uitdagingen zoals het bestrijden van de corruptie, de hoge werkloosheid en het chronische begrotingstekort. Toch zijn er belangrijke ontwikkelingen: in maart 2012 stootte een Brits bedrijf op olie in het noorden van Kenia en in 2013 werd een enorm ondergronds waterbassin gevonden in het noordwesten, het gebied van de Turkana. Deze nieuwe waterbron zou het land de komende 70 jaar van water kunnen voorzien. (Volgens Unesco hebben 17 miljoen Kenianen vandaag geen toegang tot schoon drinkwater). Grootschalige distributie vereist echter het boren van gaten en het installeren van pompen in de regio. En dat vraagt geld, apparatuur en onderhoud. Ook om de olie commercieel te kunnen exploiteren zijn pijplijnen en een grote haven nodig.
De meerderheid van de beroepsbevolking werkt nog steeds in de landbouw. Kenia voorziet zichzelf volledig van voedsel uitgezonderd graan en kan nog veel uitvoeren naar het buitenland. Kenia’s belangrijkste landbouwproducten zijn: sisal, pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel), tarwe, suiker, ananas, katoen, koffie,thee en bloemen. Enkele Nederlandse bedrijven hebben geïnvesteerd in de teelt van bloemen.
Ook toerisme is van enorm belang voor Kenia. Het is dan ook de snelst groeiende sector.
82% van de Keniaanse bevolking belijdt een of andere vorm van christendom en is dan ook lid van een van de vele kerkgenootschappen. 57% is protestant, 23% rooms-katholiek en verder zijn er nog presbyterianen, anglicanen, baptisten, methodisten, quakers en zeer veel afgeleiden, elk met een eigen kerk. 11% van de Keniaanse bevolking is moslim. De moslimpopulatie neemt snel toe en is in de laatste decennia verdubbeld. In het noordoosten bij de grens met Somalië en aan de kust wonen de meeste moslims. De inheemse religies verschillen per etnische groep. Tovenarij en voorouderverering komen overal voor. Naast een god die alles geschapen heeft kent men nog vele goede en kwade geesten en demonen. Animisme, met bomen en bergen als heilige plaatsen, is ook nog steeds belangrijk.
Tijdens onze zomer is het in Kenia 1 uur later, tijdens onze winter 2 uur.
In Kenia bedraagt de spanning 220-240 volt. De stopcontacten zijn naar Engels model, een wereldstekker is dus nodig.
Reizen in Kenia vraagt specifieke veiligheidsmaatregelen. Meer info vind je hier.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren

Wat andere reizigers vinden
"Vanaf dag 1 zat er een ‘hakuna matata’-dynamiek in de groep en de begeleider leidde ons mooi doorheen de verschillende ervaringen."
"Een reis voor wie open staat voor ontmoetingen, unieke dieren wil spotten, interesse heeft in lokaal-sociale projecten en de Keniaanse bevolking met de glimlach aanspreekt!"
"Samburu-Kenia was amazing. Een cheeta hunt, baboons die je eten stelen, dansen-eten-leven met de Samburu ... It's a dream come true!"
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?
Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.
Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?
We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?
Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.
Wat betekent avontuur bij Joker?
Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!
Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?
Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.
Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar.
- Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
- Man 47% / Vrouw 53%
- Single 92% / Koppel 8%
Duurzaam reizen, hoe doe je dat?
Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen).
Wat betaal je voor je reis?
Prijs + budget
Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.
Prijs
De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.
Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.
Budget
Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!
Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.
Wat is niet inbegrepen?
Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.
Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.
Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?
Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.
Zijn er verborgen kosten?
Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".