Overslaan en naar de inhoud gaan

Lavastranden, woestijnlandschappen, groene valleien en vulkanen: op deze reis verkennen we 4 Kaapverdische eilanden, elk uniek in zijn soort. Zet je schrap voor meeslepende Afrikaanse en Portugese vibes zoals funaná, coladeira, morna en sodade waar zangeres Cesária Évora het bekendste exportproduct van is. De Portugese invloed op deze eilanden is overduidelijk, we gaan op zoek naar muziek, maken stevige wandelingen en genieten tussendoor van paradijselijke stranden.

 

De hoogtepunten van deze reis

Cabo verde

Stevige actie: de vulkaanbeklimming en -afdaling op Fogo en dagtochten door de ribeira's van Santo Antaõ

cabo verde

Couleur locale, Portugese en Afrikaanse vibes, dans, muziek,...

cabo verde

Verkenning van charmante dorpen, havens, stranden,...

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. Vanaf eind november 2018 vind je alle reizen voor 2019-2020 online (tot en met paasvakantie 2020). Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we melden je meteen als het zo ver is. Boeken kan vanaf 10 maanden op voorhand.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Santiago en Saõ Vicente - Brussel
 • Binnenlandse vluchten Fogo - Praia en Praia- Saõ Vicente
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten 
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor visum, activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

De reis brengt ons op 4 eilanden. Afhankelijk van de beste ferry- en vluchtcombinatie kan de volgorde wijzigen.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Tijdens de dagtrekkings stappen we gemiddeld 4 tot 8 uur, soms over degelijke, maar steilere paden, soms over moeilijker terrein. Natuurlijk genieten we ook van het mooie weer en de idem dito stranden, maar dit is zeker geen strandvakantie.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
We logeren vooral in lokale eenvoudige familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

Documenten

Je internationaal paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn. Het visum (45 euro) kopen we bij aankomst op de luchthaven aan.
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
We maken zo veel mogelijk gebruik van het lokale openbare vervoer: de gemeenschappelijke aluguers zijn kleine minibusjes die dienst doen als vorm van openbaar vervoer. Tussen de meeste eilanden verplaatsen we ons met korte binnenlandse vluchten met de lokale luchtvaartmaatschappij TACV. Tussen São Vincente en Santo Antaõ is de afstand kleiner en nemen we de veerboot. Uiteraard gaan we te voet! Om ten volle van de prachtige natuur te genieten, worden 5 tot 6 stevige dagtochten ingelast.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We logeren vooral in lokale eenvoudige familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is vaak minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Slapen in 2-, 3-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Vaak, maar niet altijd, hebben we een eigen badkamer.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
De Kaapverdische keuken heeft zowel Afrikaanse als Portugese invloeden. Vlees, vis en zeevruchten zijn overal verkrijgbaar, maar daarom niet steeds in massa. De basis van de traditionele voeding is maïs, bereid op verschillende wijzen, bonen en peulvruchten, kool, en brood. Er bestaat een lokaal bier, maar meer verspreid zijn de Portugese pilsbieren. Ook inzake wijn is Portugal de grote leverancier. De lokale grogue (gedistilleerd uit rietsuiker) daarentegen is een must. Klaar voor het culinaire avontuur?

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
• vlot draagbare en stapelbare reistas is beter dan een rugzak (de bagage moet vaak op busjes en bagagerekken getransporteerd worden, en niet zo vaak worden gedragen)
• een kleiner dagrugzakje voor de dagtrekkings
• lichte sportieve katoenen kledij
• stevige sportieve (stap)schoenen
• een pull of fleece

Geldzaken

Budget ter plaatse

In Kaapverdië is de officiële munteenheid de escudo (CVE).

Richtkoers (op 15/11/16): 100 escudo = 0,9 euro

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Tijdens de meeste Joker-reizen gaan we ook over onbetreden paden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Hou hiermee rekening bij inschrijving. Voorzie steeds zelf je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode en neem zeker een reservevoorraad mee. Informeer steeds de begeleid(st)er hierover zodat, indien nodig, er rekening mee kan gehouden worden

Conditie

Voor deze reis is een goede lichamelijke conditie vereist. De dagtochten zijn stevig, vooral door de hitte en de steilere trajecten; een sportieve ingesteldheid en enige uithouding zijn dus zeker vereist. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht. Tijdens de dagtrekkings stappen we gemiddeld 4 tot 8 uur, soms over degelijke, maar steilere paden, soms over moeilijker terrein. Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint! Joker-reizen zijn per definitie actieve reizen!

Reisperiode en klimaat

De Kaapverdische eilanden zijn gesitueerd in een zone waar de vochtige winden uit het noordoosten en de droge en vochtige luchtstromen van de moesson elkaar kruisen. Dit mobiel intertropisch front verhindert dat de moesson binnendringt in het land en zorgt ervoor dat het land slechts kan rekenen op een heel onregelmatige neerslag. De archipel behoort klimatologisch tot de Sahelstreek, en wordt regelmatig geconfronteerd met jaren van droogte die herhaaldelijk reeds voor enorme problemen zorgden. Enkel de eilanden die zijn blootgesteld aan de vochtige noordoostenwinden worden minder getroffen door de problemen van droogte. Een voorbeeld hiervan is Santo Antaõ met zijn tweeledig klimaat: onderscheid noord en zuid op het eiland. Onze reis toont ons de twee uitersten: de droogte op Sal en São Vincente en meer vruchtbare streken zoals op Santo Antaõ en Fogo. Het klimaat van Kaapverdië kenmerkt zich door temperaturen die het ganse jaar door variëren tussen 20 en 31°C. Enkel in de bergen van Santo Antaõ en op Fogo kunnen de temperaturen soms aardig dalen als ze in het wolkendek komen te liggen. In die gevallen is een fleece of zelfs soms een lichte poncho welkom. Het droge seizoen loopt van eind oktober tot begin juli: in deze periode is het minder warm, maar heerst er een heel sterke wind, die ervoor zorgt dat verwoede surfers van over de hele wereld samentroepen op het eiland Sal. Het minder droge seizoen (officieel regenseizoen) loopt van augustus tot oktober. In deze periode zou de neerslag moeten vallen (indien die er komt) en wordt het zeker in september en oktober duidelijk warmer. Over de diverse eilanden kunnen de weersomstandigheden soms heel erg verschillen en zijn begrippen als 'droog' seizoen en 'regenseizoen' ook heel anders in te vullen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Kaapverdië
Geografie

De Kaapverdische eilanden liggen vlak voor de Senegalese kust en op het kruispunt van de 3 continenten Europa, Afrika en Amerika. Kaapverdië telt 10 eilanden en 8 kleinere eilanden, elk met zijn unieke karakter, geschiedenis, natuur en inwoners. De grootste en meest bezochte eilanden zijn: Santiago, São Vicente, Santo Antão, Sal, Fogo en Boavista.

Kaapverdië is een paradijs van zon en zee waar je zowel idyllische stranden als woestijnlandschappen en groene valleien kan tegenkomen. Het is er gemiddeld 25 graden en steeds subtropisch droog.

Een overzicht van de 4 eilanden die we bezoeken:

Santiago: dit eiland onderscheidt zich van de andere door zijn uitgesproken Afrikaans karakter. Bergketens, woestijnlandschappen, valleien met maïs-, bananen-, en suikerrietplantages en ribeiras (rivieroevers) wisselen elkaar af. Het is 75 km lang en 35 km breed. Het hoogste punt is de Pico da Antonia op 1.394 m. Santiago telt zo'n 240.00 inwoners.
Santiago is de plaats waar het allemaal begon. Sins de ontdekking van Santiago vestigden de Portugezen zich op dit eiland van waaruit ze de slavenhandel coördineerden. Door zijn functie als aanloophaven op de route naar Brazilië groeide politieke en commerciële rol van het eiland. Heel zijn geschiedenis lang moest Santiago echter vechten tegen hongersnoden, piraten en emigratie. De hoofdstad is Praia, waar 1/5 van de bevolking woont. Het hart van de stad klopt merkbaar op marktjes, pleintjes en in bars waar je bijna altijd wel muziek hoort!

Fogo: de vulkaan Pico do Fogo domineert het eiland door zijn enorme hoogte (2.829 m). Dankzij de vulkaan is dit eiland zeer vruchtbaar en vindt je er katoen- en koffieplantages. Fogo wordt gekenmerkt door lavastromen,wijngaarden en huizen opgetrokken in lavasteen. Het eiland is 24 km lang en 24 km breed. Hoofdstad is São Felipe. In totaal wonen zo'n 40.00 mensen op Fogo.

São Vicente: wordt in de eerste plaats getypeerd door havenstad Mindelo, aan de voet van 2 uitgedoofde vulkanen. De Engelsen legden in Mindelo de basis voor de uitbreiding van de haven. In het gouden tijdperk meerden vele trans-Atlantische stoomboten er aan om hun voorraden opnieuw aan te vullen. Het eiland kende een overvloed aan voedsel en werkgelegenheid. Mindelo was een wereldse stad en oefende veel aantrekkingskracht uit op andere eilandbewoners en Europa, wat een belangrijke rassen- en cultuurvermenging betekende. De komst van nieuwe technologieën betekende jammer genoeg het begin van het verval van de stad. Het eiland meet 16 km in de lengte en 24 km in de breedte, telt 74.000 inwoners en het hoogste punt is de Monte Verde (774 m).
In Mindelo heerst er een aangenaam drukke sfeer en het eiland telt veel cafés, restaurants en handelszaken. 's Avonds komen de inwoners samen op de pleintjes om een babbel te slaan. Het nachtleven bereikt zijn hoogtepunt in de vele bars, op de tonen van de typische mornas, en eindigt vaak pas in de vroege uurtjes, meestal met een lokaal gerecht of catchupa(bonenschotel).

Santo Antão: wordt doorkruist door een bergketen die het eiland in 2 totaal verschillende helften opdeelt. In het zuiden is het landschap ruw en rotsachtig. In het noorden kan je spreken over een microklimaat dat voor een prachtige flora zorgt. In de dalen van imposante bergen vind je groene valleien met palmen, suikerrietvelden en bananenbomen. Hier wordt ook grogue gemaakt, de nationale drank en trots van het eiland. Verderop klimmen kronkelige paadjes van ezeldrijvers langs steile hellingen die naar kleurrijke bergdorpjes leiden. Naarmate je hoger klimt, maken tropische planten plaats voor eucalyptus- en dennenbossen. Dit eiland is een must-see voor fanaten van trekking, bergbeklimming en mountainbiken. Santo Antão is 43 km breed, 23 km lang en heeft 47.000 inwoners. Hoogste berg is de Tope de Coroa (1.979 m).

Fauna en flora
Staatsvorm

In de 15 de eeuw werden deze eilanden door de Portugezen ontdekt. Al gauw groeide de archipel uit tot de draaischijf van de slavenhandel. De samensmelting van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven resulteerde in het Creoolse volk. Kaapverdië werd onafhankelijk in 1975 en kent vandaag een grote politieke stabiliteit. Mede door het aangename klimaat en zijn prachtige, unieke natuur is het voor reizigers een zeer aantrekkelijke bestemming. De huidige president is Democraat Jorge Carlos Fonseca.

Bevolking

De Kaapverdiër is gepassioneerd door muziek, dans, familie en het leven. Het zijn gastvrije en optimistische mensen. De cultuur is een smeltkroes van Afrikaanse en Portugese invloeden.
Er leven op de Kaapverdische eilanden 538.535 mensen. De bevolking bestaat voor ongeveer 71% uit mulatten (halfbloed blank-zwart), voor 28% uit zwarten en 1% is blank. De blanken wonen voornamelijk in Praia en Mindelo. Uit de droge kuststreken is er een sterke emigratie naar de steden. Vanwege de geringe werkgelegenheid vertrokken veel Kaapverdianen naar het buitenland, zoals de Verenigde Staten, Portugal, Angola en Senegal. Er leven op dit moment meer Kaapverdianen (ongeveer 800.000) in het buitenland dan op de eilanden zelf.

Economie

De Kaapverdische escudo is de munteenheid van Kaapverdië. De Kaapverdische escudo is aan de euro gekoppeld (1 euro = zo'n 110,265 escudo).

Kaapverdië behoort tot de armste landen ter wereld. De werkloosheid onder de beroepsbevolking bedraagt ca. 25%. Door de grote droogte gingen vele oogsten verloren. Portugal is zowel voor de import (voedingsmiddelen en transportmateriaal) als voor de export (vis en visconserven) veruit de belangrijkste handelspartner. Er zijn sinds 2011 door de overheid inspanningen gedaan naar investeringen in toerisme, zee- en luchttransport omdat de archipel zo voordelig ligt tussen Europa, Afrika en Latijns-Amerika.

Religie

De meeste Kaapverdiërs zijn rooms-katholiek (93 %). Er wonen ook protestanten (3 %), zoals Zevendedagsadventisten of mormonen.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Op Kaapverdië is het 3 uur vroeger dan in België.

Elektriciteit

220V en gewone stopcontacten zoals in België.

Veiligheid

Kaapverdië is een veilige plek om te reizen. Let op drukke plaatsen op voor zakkenrollers.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Kaapverdië Cabo Verde

Wat andere reizigers vinden

"De reis was een schot in de roos met de pittige vulkaanbeklimming en -afdaling op Fogo en de diverse uitzichten op de 4 eilanden."

Conny Simons

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.