Overslaan en naar de inhoud gaan

Lavastranden, woestijnlandschappen, groene valleien en vulkanen: op deze reis verkennen we 4 Kaapverdische eilanden, elk uniek in zijn soort. We maken stevige wandelingen en genieten tussendoor van paradijselijke stranden. Dit is de Kaapverdische natuur op zijn best!

 

De hoogtepunten van deze reis

Cabo Verde

Tijd voor een stevige beklimming van de vulkaan Fogo, om hem erna vol plezier weer af te dalen!

Kaapverdië

Verkenning van de charmante dorpen, havens en stranden van Kaapverdië

Cabo Verde

Dagtochten langs de verscheidene landschappen van 4 eilanden

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Kaapverdische vibes op Santiago

Op het hoofdeiland Santiago, met de hoofdstad Praia, duiken we meteen onder in de Kaapverdische vibes. We verkennen de hoofdstad waar liedjes in verschillende opzwepende Afrikaanse muziekstijlen zoals funaná, coladeira en morna uit de huizen komen. Een uitstap brengt ons naar de oude hoofdstad Cidade Velha, nu een verlaten dorpje, maar in de 16de en 17de eeuw het belangrijkste centrum van de slavenhandel van West-Afrika.

Het idyllische palmenstrand van Tarrafal nodigt uit tot even stilstaan, en de levensstijl van de gewone bevolking te beschouwen bij een bordje geroosterde vis. Stilstaan doen we echter niet te lang, zeker als wandelingen naar mooie groene plekken lonken!

2 Dag 5-8
Fogo, omzwervingen op en rond de vulkaan

Met een ferry verplaatsen we ons naar Fogo, genoemd naar de hoogste en nog actieve vulkaan van de eilandengroep (2.829 m). We maken er een paar stevige dagtochten in een indrukwekkend landschap, banen ons een weg naar de top van de vulkaan en genieten van de lokale Fogo-wijn of een kopje koffie van Mosteiros. Het is puur genieten op de zwarte lavastranden van Fogo!

3 Dag 9-11
São Vicente, een onherbergzaam eiland

Met een korte, binnenlandse vlucht zetten we koers naar São Vicente, het meest dorre en onherbergzame eiland van onze tocht, maar zeker de moeite wegens de rijke geschiedenis van zijn hoofdstadje en haven, Mindelo. Deze haven wordt door sommige een variant van de Franse Rivièra genoemd. Dit is het geboorte-eiland van Cesária Évora, de bekendste zangeres van Kaapverdië. Een bezoekje aan het museum ter ere van haar is dus een goeie inleiding tot een essentieel deel van de Kaapverdische cultuur! Daarna is het tijd voor verkoeling in de paradijselijke lagune van Baias das Gatas.

4 Dag 12-14
Stevige trektochten door grasgroene ribeira’s op Santo Antão

Opnieuw met een ferry maken we de korte overtocht naar Santo Antão, de meest groene telg van de 9 eilanden van Kaapverdië. We plannen er een paar dagtochten door de diep ingesneden ribeira's (rivieroevers) zoals de afdaling van de Ribeira da Paúl, een stevige tocht langs de woeste en rotsachtige noordkust van Cruzinha da Garça tot Ponta do Sol of een andere wandeling doorheen de Ribeira Grande. Tussen de bananenplantages en kokospalmen proeven we artisanaal gemaakte grogue of rum. Een ideaal afscheid alvorens we de ferry terug naar São Vicente nemen!

5 Dag 15
Terugvlucht vanuit São Vicente

Na een heerlijke en deugddoende reis zetten we weer koers naar België, maar niet voor we nog wat genieten van de Kaapverdische zon tijdens een allerlaatste uitstap. En wie weet, nog een allerlaatste glaasje rum?!

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 10/07/2021
Terug: 24/07/2021
Basisprijs: €1.548
+ 950 EUR budget
al 4 boekingen, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 19/12/2021
Terug: 02/01/2022
Basisprijs: €1.647
+ 998 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 30/04/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Santiago en São Vicente - Brussel
 • Binnenlandse vluchten Fogo - Praia en Praia- São Vicente
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten 
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

De reis brengt ons op 4 eilanden. Afhankelijk van de beste ferry- en vluchtcombinatie kan de volgorde wijzigen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 07 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Tijdens de dagtrekkings stappen we gemiddeld 4 tot 8 uur, soms over degelijke, maar steilere paden, soms over moeilijker terrein. Natuurlijk genieten we ook van het mooie weer en de idem dito stranden, maar dit is zeker geen strandvakantie.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. We logeren vooral in lokale eenvoudige familiepensions en kleinere hotels, uitgebaat door locals. Onze gidsen zijn ook locals die ons maar al te graag onderdompelen in de Kaapverdische muziek en manier van leven.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. We logeren vooral in lokale eenvoudige familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

Documenten

Voor Kaapverdië heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden geldig is na terugreis.

Sinds 1 januari 2019 hebben de onderdanen van de Europese Unie geen visum meer nodig om Cabo Verde binnen te mogen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Daar staat tegenover dat ze nu wel hun aankomst moeten registreren en een luchthavenveiligheidstaks betalen van 3.400 Escudos (ca. 30,84 Euro). Dit kan via de website www.ease.gov.cv en dit uiterlijk 5 dagen voor vertrek.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken zo veel mogelijk gebruik van het lokale openbare vervoer: de gemeenschappelijke aluguers zijn kleine minibusjes die dienst doen als vorm van openbaar vervoer. Tussen de meeste eilanden verplaatsen we ons met korte binnenlandse vluchten met de lokale luchtvaartmaatschappij TACV. Tussen São Vincente en Santo Antaõ is de afstand kleiner en nemen we de veerboot. Uiteraard gaan we te voet! Om ten volle van de prachtige natuur te genieten, worden 5 tot 6 stevige dagtochten ingelast.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale eenvoudige familiepensions en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is vaak minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding. Slapen in 2-, 3-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Vaak, maar niet altijd, hebben we een eigen badkamer.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De Kaapverdische keuken heeft zowel Afrikaanse als Portugese invloeden. Vlees, vis en zeevruchten zijn overal verkrijgbaar, maar daarom niet steeds in massa. De basis van de traditionele voeding is maïs, bereid op verschillende wijzen, bonen en peulvruchten, kool, en brood. Er bestaat een lokaal bier, maar meer verspreid zijn de Portugese pilsbieren. Ook inzake wijn is Portugal de grote leverancier. De lokale grogue (gedistilleerd uit rietsuiker) daarentegen is een must. Klaar voor het culinaire avontuur?

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. • vlot draagbare en stapelbare reistas is beter dan een rugzak (de bagage moet vaak op busjes en bagagerekken getransporteerd worden, en niet zo vaak worden gedragen) • een kleiner dagrugzakje voor de dagtrekkings • lichte sportieve katoenen kledij • stevige sportieve (stap)schoenen • een pull of fleece

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voorzie 900 euro voor uitgaven ter plaatse.

In Kaapverdië is de officiële munteenheid de escudo (CVE).

Richtkoers (op 29/08/2019): 100 escudo = 0,9 euro

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Tijdens de meeste Joker-reizen gaan we ook over onbetreden paden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Hou hiermee rekening bij inschrijving. Voorzie steeds zelf je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode en neem zeker een reservevoorraad mee. Informeer steeds de begeleid(st)er hierover zodat, indien nodig, er rekening mee kan gehouden worden

Conditie

Voor deze reis is een goede lichamelijke conditie vereist. De dagtochten zijn stevig, vooral door de hitte en de steilere trajecten; een sportieve ingesteldheid en enige uithouding zijn dus zeker vereist. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht. Tijdens de dagtrekkings (enkel met dagrugzak) stappen we gemiddeld 4 tot 8 uur, soms over degelijke, maar steilere paden, soms over moeilijker terrein.

Reisperiode en klimaat

De Kaapverdische eilanden zijn gesitueerd in een zone waar de vochtige winden uit het noordoosten en de droge en vochtige luchtstromen van de moesson elkaar kruisen. Dit mobiel intertropisch front verhindert dat de moesson binnendringt in het land en zorgt ervoor dat het land slechts kan rekenen op een heel onregelmatige neerslag. De archipel behoort klimatologisch tot de Sahelstreek, en wordt regelmatig geconfronteerd met jaren van droogte die herhaaldelijk reeds voor enorme problemen zorgden. Enkel de eilanden die zijn blootgesteld aan de vochtige noordoostenwinden worden minder getroffen door de problemen van droogte. Een voorbeeld hiervan is Santo Antaõ met zijn tweeledig klimaat: onderscheid noord en zuid op het eiland. Onze reis toont ons de twee uitersten: de droogte op Sal en São Vincente en meer vruchtbare streken zoals op Santo Antaõ en Fogo. Het klimaat van Kaapverdië kenmerkt zich door temperaturen die het ganse jaar door variëren tussen 20 en 31°C. Enkel in de bergen van Santo Antaõ en op Fogo kunnen de temperaturen soms aardig dalen als ze in het wolkendek komen te liggen. In die gevallen is een fleece of zelfs soms een lichte poncho welkom. Het droge seizoen loopt van eind oktober tot begin juli: in deze periode is het minder warm, maar heerst er een heel sterke wind, die ervoor zorgt dat verwoede surfers van over de hele wereld samentroepen op het eiland Sal. Het minder droge seizoen (officieel regenseizoen) loopt van augustus tot oktober. In deze periode zou de neerslag moeten vallen (indien die er komt) en wordt het zeker in september en oktober duidelijk warmer. Over de diverse eilanden kunnen de weersomstandigheden soms heel erg verschillen en zijn begrippen als 'droog' seizoen en 'regenseizoen' ook heel anders in te vullen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Kaapverdië
Geografie

De Kaapverdische eilanden liggen vlak voor de Senegalese kust en op het kruispunt van de 3 continenten Europa, Afrika en Amerika. Kaapverdië telt 10 eilanden en 8 kleinere eilanden, elk met zijn unieke karakter, geschiedenis, natuur en inwoners. De grootste en meest bezochte eilanden zijn: Santiago, São Vicente, Santo Antão, Sal, Fogo en Boavista.

Kaapverdië is een paradijs van zon en zee waar je zowel idyllische stranden als woestijnlandschappen en groene valleien kan tegenkomen. Het is er gemiddeld 25 graden en steeds subtropisch droog.

Een overzicht van de 4 eilanden die we bezoeken:

Santiago: dit eiland onderscheidt zich van de andere door zijn uitgesproken Afrikaans karakter. Bergketens, woestijnlandschappen, valleien met maïs-, bananen-, en suikerrietplantages en ribeiras (rivieroevers) wisselen elkaar af. Het is 75 km lang en 35 km breed. Het hoogste punt is de Pico da Antonia op 1.394 m. Santiago telt zo'n 240.00 inwoners. Santiago is de plaats waar het allemaal begon. Sins de ontdekking van Santiago vestigden de Portugezen zich op dit eiland van waaruit ze de slavenhandel coördineerden. Door zijn functie als aanloophaven op de route naar Brazilië groeide politieke en commerciële rol van het eiland. Heel zijn geschiedenis lang moest Santiago echter vechten tegen hongersnoden, piraten en emigratie. De hoofdstad is Praia, waar 1/5 van de bevolking woont. Het hart van de stad klopt merkbaar op marktjes, pleintjes en in bars waar je bijna altijd wel muziek hoort!

Fogo: de vulkaan Pico do Fogo domineert het eiland door zijn enorme hoogte (2.829 m). Dankzij de vulkaan is dit eiland zeer vruchtbaar en vindt je er katoen- en koffieplantages. Fogo wordt gekenmerkt door lavastromen,wijngaarden en huizen opgetrokken in lavasteen. Het eiland is 24 km lang en 24 km breed. Hoofdstad is São Felipe. In totaal wonen zo'n 40.00 mensen op Fogo.

São Vicente: wordt in de eerste plaats getypeerd door havenstad Mindelo, aan de voet van 2 uitgedoofde vulkanen. De Engelsen legden in Mindelo de basis voor de uitbreiding van de haven. In het gouden tijdperk meerden vele trans-Atlantische stoomboten er aan om hun voorraden opnieuw aan te vullen. Het eiland kende een overvloed aan voedsel en werkgelegenheid. Mindelo was een wereldse stad en oefende veel aantrekkingskracht uit op andere eilandbewoners en Europa, wat een belangrijke rassen- en cultuurvermenging betekende. De komst van nieuwe technologieën betekende jammer genoeg het begin van het verval van de stad. Het eiland meet 16 km in de lengte en 24 km in de breedte, telt 74.000 inwoners en het hoogste punt is de Monte Verde (774 m). In Mindelo heerst er een aangenaam drukke sfeer en het eiland telt veel cafés, restaurants en handelszaken. 's Avonds komen de inwoners samen op de pleintjes om een babbel te slaan. Het nachtleven bereikt zijn hoogtepunt in de vele bars, op de tonen van de typische mornas, en eindigt vaak pas in de vroege uurtjes, meestal met een lokaal gerecht of catchupa(bonenschotel).

Santo Antão: wordt doorkruist door een bergketen die het eiland in 2 totaal verschillende helften opdeelt. In het zuiden is het landschap ruw en rotsachtig. In het noorden kan je spreken over een microklimaat dat voor een prachtige flora zorgt. In de dalen van imposante bergen vind je groene valleien met palmen, suikerrietvelden en bananenbomen. Hier wordt ook grogue gemaakt, de nationale drank en trots van het eiland. Verderop klimmen kronkelige paadjes van ezeldrijvers langs steile hellingen die naar kleurrijke bergdorpjes leiden. Naarmate je hoger klimt, maken tropische planten plaats voor eucalyptus- en dennenbossen. Dit eiland is een must-see voor fanaten van trekking, bergbeklimming en mountainbiken. Santo Antão is 43 km breed, 23 km lang en heeft 47.000 inwoners. Hoogste berg is de Tope de Coroa (1.979 m).

Fauna en flora
Staatsvorm

In de 15 de eeuw werden deze eilanden door de Portugezen ontdekt. Al gauw groeide de archipel uit tot de draaischijf van de slavenhandel. De samensmelting van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven resulteerde in het Creoolse volk. Kaapverdië werd onafhankelijk in 1975 en kent vandaag een grote politieke stabiliteit. Mede door het aangename klimaat en zijn prachtige, unieke natuur is het voor reizigers een zeer aantrekkelijke bestemming. De huidige president is Democraat Jorge Carlos Fonseca.

Bevolking

De Kaapverdiër is gepassioneerd door muziek, dans, familie en het leven. Het zijn gastvrije en optimistische mensen. De cultuur is een smeltkroes van Afrikaanse en Portugese invloeden. Er leven op de Kaapverdische eilanden 538.535 mensen. De bevolking bestaat voor ongeveer 71% uit mulatten (halfbloed blank-zwart), voor 28% uit zwarten en 1% is blank. De blanken wonen voornamelijk in Praia en Mindelo. Uit de droge kuststreken is er een sterke emigratie naar de steden. Vanwege de geringe werkgelegenheid vertrokken veel Kaapverdianen naar het buitenland, zoals de Verenigde Staten, Portugal, Angola en Senegal. Er leven op dit moment meer Kaapverdianen (ongeveer 800.000) in het buitenland dan op de eilanden zelf.

Economie

De Kaapverdische escudo is de munteenheid van Kaapverdië. De Kaapverdische escudo is aan de euro gekoppeld (1 euro = zo'n 110,265 escudo).

Kaapverdië behoort tot de armste landen ter wereld. De werkloosheid onder de beroepsbevolking bedraagt ca. 25%. Door de grote droogte gingen vele oogsten verloren. Portugal is zowel voor de import (voedingsmiddelen en transportmateriaal) als voor de export (vis en visconserven) veruit de belangrijkste handelspartner. Er zijn sinds 2011 door de overheid inspanningen gedaan naar investeringen in toerisme, zee- en luchttransport omdat de archipel zo voordelig ligt tussen Europa, Afrika en Latijns-Amerika.

Religie

De meeste Kaapverdiërs zijn rooms-katholiek (93 %). Er wonen ook protestanten (3 %), zoals Zevendedagsadventisten of mormonen.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Op Kaapverdië is het 3 uur vroeger dan in België.

Elektriciteit

220V en gewone stopcontacten zoals in België.

Veiligheid

Kaapverdië is een veilige plek om te reizen. Let op drukke plaatsen op voor zakkenrollers.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Kaapverdië Cabo Verde

Wat andere reizigers vinden

"De reis was een schot in de roos met de pittige vulkaanbeklimming en -afdaling op Fogo en de diverse uitzichten op de 4 eilanden."

Conny Simons

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.