Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Midden-Oosten begrijpen is niet evident maar omdat we reizen om te leren, is een trip naar Jordanië en een stukje Israël verdiepend én verhelderend. Wat we te zien krijgen, behoort tot het meest memorabele erfgoed ter wereld. Voeg daarnaast een verscheidenheid aan mensen en visies toe, dan weet je dat deze reis onder je vel kruipt.

De hoogtepunten van deze reis

Jordanië Groepsreizen

Petra: de 'roze stad' uitgehouwen in de rotsen slaat je werkelijk met verstomming. Tijdens het ronddwalen in deze verlaten stad valt je mond meermaals open.

Israël groepsreizen

Het bezoek aan de Jeruzalem.  Een stad met een ruim en woelig verleden.

Jordanië groepsreizen

Met de 4x4 rijden we door de Wadi Rum, bestempeld als één van de mooiste woestijnen ter wereld.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Ammam

Aankomst in Ammam. De hoofdstad van Jordanië straalt een multiculturele dynamiek uit en oude tradities en moderne cultuur zijn er met mekaar verweven. Wij bezoeken onder meer de moskee en citadel.

2 Dag 3
Jerash

Niet ver van Ammam ligt Jerash, een uitgebreide site met mooie overblijfselen van een Grieks-Romeinse stad langs de handelsroute van weleer. We bezoeken ook Qala'at Ar-Rabat, een oud Moslimkasteel.

3 Dag 4
Mozaïekkunst in Madaba

Ten zuiden van Amman ligt het relaxte stadje Madaba dat vooral gekend is voor de indrukwekkende vloermozaïek die de kaart van Palestina voorstelt, maar ook het archeologische park herbergt tal van bezienswaardigheden. Tenslotte bezoeken we Umm Ar-Rasas, een opgegraven Romeinse stad.

4 Dag 5
Wandelen in Wadi Mujib en relaxen aan de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee is een speciale ervaring en dus niet te missen. We wandelen ook door één van de talrijke adembenemende wadi's. We overnachten opnieuw in Madaba.

5 Dag 6-7
Mount Nebo en via King's Highway naar Kerak en Dana N.P.

We bezoeken Mount Nebo, daar waar Moses werd begraven en we ver kunnen uitkijken over het Beloofde Land. Dan nemen we de spectaculaire King's Highway die we volgen tot Dana N.P. Onderweg bezoeken we de kruisvaardersburcht van Kerak, die hoog boven de stad uittorent. De volgende dag exploreren we Dana N.P. te voet.

6 Dag 7-8
Petra

Petra is een top site: nergens gaan monumentale kunst en natuurbeleving zo hand in hand. Via een nauwe kloof bereiken we de mysterieuze stad van de Nabateeërs met de in rode zandsteen uitgehouwen graven en tempels. We maken ook vanuit Little Petra een voettocht naar El Deir in Petra, één van de vele hoogtepunten van de site.

7 Dag 10-11
De woestijn Wadi Rum

In Wadi Rum, een woestijn die zich onderscheidt met grillige rotsformaties en mooie kleurschakeringen, trekken we er met jeeps en te voet op uit. We overnachten één nacht in een Bedoeïenenkamp of onder een indrukwekkende sterrenhemel en ontdekken er de stilte en schoonheid van wat als één van de mooiste woestijngebieden van het Midden-Oosten wordt beschouwd. De tweede dag rijden we terug naar Madaba waar we overnachten.

8 Dag 12-13
Tel Aviv, Israël

We steken de grens over met Israël en rijden naar Tel Aviv, het economische hart van het land. Hip, modern, gezellig en mediterraan, het zijn maar enkele passende adjectieven. Leuke wijken, prachtige huizen in Bauhausstijl, authentieke bars en een uitgebreid aanbod aan restaurants kleuren de stad. Ook in de oude havenstad Jaffa is de keuze aan cafeetjes, restaurants en winkels bijzonder groot.

9 Dag 14
Daguitstap naar Jerusalem of naar Haifa en Akko

Jerusalem ligt op amper een uurtje rijden. Indien we de situatie veilig achten, bezoeken we de stad met onder meer de Heilige Grafkerk en de Klaagmuur. Zo niet staan havensteden Haifa en Akko op het programma.

10 Dag 15-16
Laatste dag in Tel Aviv en terugvlucht

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Amman en Tel Aviv - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Transport
 • Pakket Wadi Rum
 • Ingang Wadi Mujib en Dode Zee
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit 600 euro extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

We stellen ons open voor een andere cultuur, doen zelf onze inkopen op een lokale markt en beleven de natuur door er middenin in te lopen. We leren zowel het stadsleven kennen als het leven in de woestijn.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We werken enkel met plaatselijke hotels en met gidsen die niet werken voor grote organisaties. Op die manier blijft het geld dat we binnenbrengen, circuleren in het land. Hoewel de Jordaanse overheid er de voorkeur aan geeft om het hele traject met een lokale gids te organiseren, kiezen we nog steeds voor ons eigen pad. Enkel op die manier kunnen we reizen met de nodige flexibiliteit. Ondanks dat het geen verplichting is, zullen lokale instanties ons hier tijdens het reizen soms op wijzen. Het huren van een lokale gids gebeurt enkel op culturele trekpleisters waar hun kennis gewenst is.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Je zal snel merken dat de mensen van Jordanië heel open staan tegenover toeristen. Sta je bijvoorbeeld te watertanden voor een vitrine met lekkere baklava, schrik dan niet dat de bakker des huizes je binnenroept, je een rondleiding geeft en je daarna van al dat lekkers laat proeven. Ongetwijfeld weet hij dan uiteraard ook dat je niet met lege handen buiten loopt!

Documenten

Je hebt voor Jordanië een geldig internationaal paspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het visum kan bij aankomst op de luchthaven zonder kost verkregen worden.

Neem voor alle veiligheid steeds een tweetal pasfoto's mee.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor Israël heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig moet zijn.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be.

In je paspoort mag geen stempel staan van Syrië, Libanon, Iran of Libië. Na de reis door Israël kan je niet meer met je zelfde paspoort reizen naar bovengenoemde landen aangezien zij geen visum meer toekennen als er een stempel van Israël in je paspoort staat. Aangewezen is dan een nieuw paspoort aan te vragen of bij de douanebeamte ter plaatse een verzoek in te dienen, en wel vóór je documenten worden gestempeld, om een stempel te zetten op een apart papier.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis:

We verplaatsen ons deze reis voor 95% met gecharterd vervoer (privéminibus met chauffeur, de groep meestal opgedeeld in 7 personen per busje) omdat de afgelegen sites vaak niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Enkel het stuk van de Jordaanse-Israëlische grens tot in Jeruzalem gebeurt met openbaar vervoer. In onze minibussen is er niet altijd airco en is de beenruimte vrij beperkt. Collectieve taxi’s nemen we voor korte afstanden. De tochten in de woestijn zullen gedeeltelijk per jeep verlopen. De kwaliteit van het wegennet is behoorlijk, transporttijden zijn vaak lang, zeker als je enkele bezienswaardigheden op één dag wil combineren. Vanzelfsprekend gaan we ook te voet in de steden en regelmatig proberen we wat wandelingen in te bouwen in het programma.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in lokale familiepensions en kleinere hotels, die zéér gezellig zijn en je wordt overal erg gastvrij ontvangen. Daardoor kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. Handdoeken en lakens zijn meestal maar niet altijd beschikbaar, en neem je dus best mee van thuis uit. Bij de overnachting in de woestijn is er weinig tot geen comfort. We slapen op matten, afgeschermd van de wind en met zicht op een mooie sterrenhemel. Ook stromend water is dan beperkt aanwezig. Het beperkte comfort compenseren we de dag erna met een comfortabel verblijf. We streven ernaar om zoveel mogelijk te slapen in 2-persoonskamers met privésanitair.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: In de steden vind je in de kleine restaurantjes de lekkere en erg uitgebreide Arabische keuken die veel meer met smakencombinaties speelt dan de westerse keuken. Er zijn veel Turkse en Griekse invloeden: ‘mezze’ (gevarieerde schotel van allerhande voorgerechten), ‘tabboulé’ (een salade van geplette granen, peterselie en tomaten), ‘hummus’ (puree van gedroogde erwten), ‘shoarma’ (de Turkse kebab), 'mansaf' (rijst met yoghurt en lamsvlees), 'mushakan' (schotel gestoofde kip met uien en pijnboompitten). Overheerlijk! Turkse en Arabische koffie en thee worden veel gedronken. Buiten de steden vind je weinig alcoholische dranken (behalve arak met anijssmaak). Gebruik van alcohol in het openbaar is niet overal toegelaten, ook in sommige pensionnetjes wordt geen alcohol getolereerd, zelfs niet op de kamer. Uiteraard respecteren wij deze gang van zaken.

Israël kent geen officiële keuken omwille van de talrijke verschillende nationaliteiten die hier wonen. Je kan er werkelijk alles eten: van goulash tot pizza, van rode kool tot falafel! Het is telkens de bereidingswijze, voornamelijk met groenten, die vaak anders is dan bij ons die maakt dat je in Israël zeer lekker kan eten. In Jeruzalem vind je ook de lekkere en erg uitgebreide Arabische keuken zoals in Jordanië.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

Bagage dient te worden meegenomen in een makkelijk draagbare tas: een sportzak, een rugzak, een zachte koffer op wieltjes, ... Het kan al eens gebeuren dat we een 5-tal minuten onze bagage moeten dragen.

Het volgende zeker meenemen :

 • 1 dagrugzakje

 • slaapmatje, slaapzak en eventueel een lakenzak voor de nacht in de woestijn

 • kledij : enkele T-shirts en shorts (tot aan de knieën) voor overdag, trui en/of fleece(voor 's avonds) en dunne regenjas, zwemgerief, hoofddeksel, goede stapschoenen, goede kousen, gewone schoenen en sandalen

 • handdoek, want niet altijd beschikbaar in de hotels

 • zonnecrème, zonnebril, muggenmelk

 • Ev. een buidelzakje en/of buidelzakje voor onder kleren

 • bestek en afdrooghanddoek voor picknick

 • drinkbus

 • zaklamp

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'

Een groot deel van het budget zal je in euro meenemen of ter plaatse met een 'kredietkaart' uit de muur halen. Meer info hierover op je vertrekvergadering.

De Jordaanse munt is de 'Jordaanse Dinar' (JOD).

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Jordanië zijn er geen verplichte inentingen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale tot goede lichamelijke conditie. Er zijn een 3-tal stapdagen voorzien waarbij er 3 à 6 u wordt gestapt. De steden liggen vaak gebouwd op heuvels, zeker in Amman en Jeruzalem is het niet altijd wandelen op vlak terrein. In de wadi wandelen we over rotsachtig terrein en vragen we echt wel een goede stapschoen aan te trekken. De hitte is zeker een factor om rekening mee te houden. Het wandelen in de warmte kan door sommige mensen als zwaar ervaren worden.

Zeer belangrijk zijn een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen en de soms lange verplaatsingen.

Reisperiode en klimaat

Het noordwesten van Jordanië en de noordelijke helft van Israël (Jeruzalem incluis) hebben een Middellands Zeeklimaat: hete droge zomers, zachte en regenachtige winters. De rest van Jordanië en het zuiden van Israël hebben een woestijnklimaat: kleine hoeveelheid neerslag/jaar, droog en warm overdag en een matig tot grote afkoeling ’s nachts.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Jordanië
Geografie

Jordanië ligt in het hart van het Midden-Oosten, gelegen aan de Dode Zee dat met zijn meer dan -400 m het laagste punt op aarde is. Door het hoge zoutgehalte (meer dan 30%) kan je hier zonder veel moeite drijven op het water. In de Jordaanvallei ligt ook het Meer van Tiberias onder de zeespiegel. Het exact aantal meter onder de zeespiegel is echter moeilijk te zeggen aangezien door de verdamping de waterspiegel langzaam zakt.

In het westen spreekt men meer van een heuvelland met maximale hoogtes tot ongeveer 1.700 m dat afgewisseld wordt met diepe dalen waardoor de typische wadi's ontstaan.

Ongeveer 91% van Jordanië bestaat uit woestijn. Vooral in het oosten vinden we grote woestijnplateaus terug.

De belangrijkste rivier is de Jordaan en een beetje strand vind je aan de Golf van Aqaba.

Fauna en flora

Dat de vegetatie sterk onderhevig is aan het klimaat en landschap spreekt voor zich. In het woestijngebied groeit er - behalve de enkele weken na de regenval - weinig. Het landschap is er dor en slechts enkele struiken overleven de hitte en droogte. Tussen februari en mei kan je echter tal van bloemen en planten zien, als tenminste de winter niet al te warm en droog was. In Jordanië vind je op hogergelegen gebieden nog bosrijke omgevingen met ondermeer eucalyptus-en pijnbomen.

De dierenwereld van Jordanië is eerder schaars, ook hier speelt het droge hete klimaat natuurlijk een rol. Grote roofdieren vinden amper nog prooien. Paarden, dromedarissen, schapen en ezels vind je overal. In de woestijn kunnen vooral vossen, jakhalzen en kleine knaagdieren overleven. In de wadi's en oases tref je vaak grote groepen trekvogels. De Golf van Aqaba kent een rijke onderwaterwereld met enkele paradijselijke vissen.

Staatsvorm

Jordanië is een parlementaire monarchie. Een koninkrijk waarbij Abdallah II staatshoofd is. Hij volgde in 1999 de populaire koning Hoessein op. De Koning en zijn regering werkten de laatste decennia een goed politiek buitenlands beleid uit waardoor de relaties met het buitenland overwegend positief zijn.

Bevolking

Het overgrote deel van de bevolking van Jordanië is Arabisch. De helft is eigenlijk afkomstig van de door Israël bezette Palestijnse gebieden. In het oosten en de Wadi Rum kan je nog veel bedoeïenen ontmoeten, slechts een klein deel van hen trekt nog van plaats naar plaats. Omdat Jordanië een vrij stabiel land is, vluchtten heel wat Palestijnen, Libanezen, Iraniërs, Turken,... naar deze veilige haven. Deze verschillende culturen leven perfect naast elkaar.

Economie

De Jordaanse economie is er eentje die hoogtes en laagtes kent, sterk afhankelijk van wat zich ook vooral in de buurlanden afspeelt en denk vooral terug aan de Golfcrisis, de tweede Gofloorlog en het handelsembargo tegen Irak. Zonder buitenlandse hulp redden ze het soms niet. Toerisme blijft een belangrijke bron van inkomsten voor Jordanië. Menig Jordaniër durft al eens zeggen: 'Zij hebben olie, wij hebben het prachtige Petra!'. Abdallah heeft wel al voor positieve hervormingen gezorgd, door de connecties voor buitenlandse handel te verbeteren, overheidsbedrijven te privatiseren, enzovoort.

Religie

De islam werd in Jordanië - met de invoering van de grondwet - erkend als staatsgodsdienst in 1952; het merendeel van de bevolking zijn Soennieten. In Jordanië wordt de islam niet zo streng toegepast als bij de buren. In Amman zal je veel moslima's in westerse kledij zien en lopen minder vrouwen gesluierd. Ook de moskeeën zijn niet echt overbevolkt te noemen. Een heel klein deel van de bevolking trekt de christelijke kaart.

Lokale gebruiken en gewoonten

In een land als Jordanië moet je niet raar opkijken als mensen je uitnodigen voor een kop thee of koffie bij hun thuis. Jordaniërs staan gekend voor hun enorme gastvrijheid. Eet nooit met je linkerhand of neem en geef altijd iets met je rechterhand. Een linkerhand is voor hen onrein.

Tijdsverschil

In de winter is het 2 uur later dan in België, in de zomer is dit slechts 1 uur verschil.

Elektriciteit

In Jordanië kan je meestal terecht met dezelfde stekkers als in België, 220V. We raden aan om toch een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Jaarlijks gaan heel wat Belgen op reis naar Jordanië. Doorgaans levert reizen in dit land geen problemen op.

Er is in het algemeen heel weinig criminaliteit en amper ten aanzien van buitenlanders. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale veiligheidsdiensten strikt op te volgen.

Ondanks de gespannen politieke situaties in de buurlanden, blijft het dus in Jordanië veilig reizen.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Geografie

Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, de Westelijke Jordaanoever, Egypte en aan de Gazastrook en ligt geklemd tussen de Middellandse Zee en de Arabische woestijnen. Het is een langgerekt land: het zuiden wordt ingenomen door de Negevwoestijn wat meteen ongeveer de helft van het land is. De kustlijn is een vruchtbare vlakte waar onder meer Tel Aviv zich bevindt, richting Sinaï wordt de vlakte steeds droger. De bergen zijn maximaal 1.200m hoog met de hoogste toppen in de Negev, het laagste punt ligt uiteraard aan de Dode Zee; lager dan -400 meter. De enige grote rivier is de Jordaan, deels grensrivier met Jordanië. In de Jordaanvallei vind je naast de Dode Zee ook het meer van Galilea, het laagste zoetwatermeer ter wereld.

Wie aan Israël denkt, denkt ongetwijfeld ook aan de bezette gebieden en het getouwtrek over wie Jeruzalem toebehoort. Jeruzalem kan je indelen in Oost en West. Oost-Jeruzalem vormt al tientallen jaren een heet hangijzer binnen het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zowel voor het jodendom, het christendom, als de islam wordt Jeruzalem als heilig aanschouwd.

Uitweiden over deze boeiende materie zou ons te ver brengen. In Jeruzalem wordt echter uitgebreid stilgestaan bij het conflict en werken we zowel met Palestijnse als Israëlische gidsen.

Fauna en flora

Het westen van Israël kent nog een mediterrane plantengroei met een groene regio als gevolg. In de bergen langs de kust groeit de Aleppo-den en eiken. Meer landinwaarts heerst het struikgewas. Aan de oever van de Jordaan vindt men amper vegetatie. En in de woestijn valt zo weinig regen in de zomer dat alles dor lijkt, in de winter ziet dit echter groen en in het voorjaar durven tal van wilde bloemen in bloei staan. Er zijn ook een aantal natuurreservaten die talrijke plantensoorten herbergen waarvan er zelfs een aantal enkel in Israël voorkomt.

Een diverse dierenwereld vind je in Israël niet. We tellen zo een 200 zoogdieren: de panter en bruine beer komen nog amper voor. Je hebt wel meer kans om egels, dassen en muizen te zien. In de lucht tref je raven, uilen, meeuwen, gieren en zelfs pelikanen.

Staatsvorm

Israël is een parlementaire democratie wat het in zijn regio meteen uniek maakt aangezien rondom alleen maar sterk autoritair bestuurde landen liggen. Israël is ook het enige land ter wereld met een Joodse bevolkingsmeerderheid.

Het staatshoofd is de president Reuven Rivlin maar die heeft bijna geen macht. De premier Benjamin Netanyahu vormde de regering en heeft de uitvoerende macht. De wetgevende macht (het parlement) ligt bij de Knesset.

Israël is een land zonder geschreven grondwet.

Bevolking

Israël telt iets minder dan 8 miljoen inwoners. Leuk detail: vrouwen zijn er in de meerderheid en de bevolking is met een gemiddelde van 28 jaar bijzonder jong. Meer dan 90% woont in steden. Slechts 2% woont nog in een kibboets.

De jaarlijks bevolkingsgroei is mede te wijten aan de positieve immigratiebalans. Heel veel joden komen zich permanent in Israël settelen.

Voornaamste bevolkingsgroepen zijn Joden en Arabieren.

Afkomst van de joden die in Israël wonen: Europees, Amerikaans (met meer dan een 4de een grote meerderheid (de helft is van Israëlische origine)), Afrikaans en Aziatisch (bedragen ongeveer 10%).

Deze immigratiestromen zorgen er voor dat je vooral in Tel Aviv verschillende keukens vindt waar je van kan proeven.

Economie

Israël is afhankelijk van de import van ruwe olie en grondstoffen, granen en water. Belangrijkste exportproduct is de diamant.

Israël kampt met omvangrijke begrotingstekorten en overheidsschulden ten opzichte van de Verenigde Staten.

Tot 1995 was de handel van Israël met de omliggende Arabische wereld vrijwel nihil, als gevolg van de boycot van de Arabische Liga. Sinds 1945 weigerden Arabische landen niet alleen om rechtstreekse handel met Israël te hebben, maar ook om zaken te doen met bedrijven met vestigingen in Israël en zelfs met bedrijven die zaken deden met Israël. De internationale gemeenschap vraagt echter om dit beleid op te heffen, wat reeds deels gebeurde.

Religie

De grote meerderheid in Israël houdt het joodse geloof aan, een klein aantal volgt de islam en het christendom.

De joodse godsdienst is gebaseerd op het geloof in één God. Alle aspecten van het jodendom vinden hun oorsprong in de Thora die de inspiratiebron van het gedachtegoed en de gebruiken van alle joodse gemeenschappen vormt.

De talmoed is een verzameling van gedrags,- gebods,- en verbodsregels. Het hele maatschappelijke leven wordt gedomineerd door dit geloof, zelfs de sabbat op zaterdag werd opgenomen in de wet.

Het jodendom kent ook tal van feestdagen waarvan hun Nieuwjaar, Yom Kippoer, ongetwijfeld de bekendste is.

Binnen de islam is de meerderheid aanhanger van het soennisme.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Israël met uitzondering van trendy Tel Aviv is het absoluut noodzakelijk dat je gepaste kledij draagt, zeker bij een bezoek aan een tempel, moskee of een godsdienstige plaats (wat in Jeruzalem veel gebeurt). Draag nooit een korte broek of rok, of iets met korte mouwen (zorg dat je schouders bedekt zijn).

 • Roken doe je niet op straat, elkaars handen vasthouden ook niet.

 • Best raak je nooit standbeelden van een god aan. In een moskee zal gevraagd worden je hoofd te bedekken. Iemand aanraken aan het hoofd is not done! Iemand aanwijzen met de voet evenmin.

 • Fotograferen is misschien iets minder evident in Israël en vooral Jeruzalem. Vrouwen zien het vaak als een bedreiging. In Jeruzalem is het leger sterk aanwezig, ook van hen neem je geen foto's.

 • Eet alleen met je rechterhand.

 • Het kan voorkomen dat je in Jeruzalem soms het gevoel krijgt dat je niet welkom bent. Dit kan bijvoorbeeld in een situatie waar een Palestijnse gids je rondleidt in stadsdelen waar veel joden wonen. Of wanneer een militair vraagt je te identificiëren.

Tijdsverschil

Het tijdverschil bedraagt 1 uur in de winter.

Elektriciteit

De netspanning in Israël bedraagt 230 Volt. Soms zijn de stopcontacten dezelfde als in België maar er zijn ook 3-punt aansluitingen. Neem dus best een verloopstekker mee.

Veiligheid

De veiligheidstoestand in Israël is relatief goed, hoewel men altijd wel waakzaam moet zijn zeker op openbare plaatsen. Men dient een zekere waakzaamheid aan de dag te leggen in de grensgebieden (Gaza, Egypte, Libanon en Syrië).

In Jeruzalem wordt aangeraden om demonstraties en samenscholingen te vermijden. Op vrijdag is het altijd wat meer uitkijken, maar ook dan is er een grotere aanwezigheid van het leger.

De gidsen waar we in Jeruzalem mee samenwerken kennen de buurten waar we beter niet vertoeven en we houden, samen met onze begeleider, de situatie in het oog.

De veiligheidssituatie wordt voor elke reis door Joker in het oog gehouden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Jordanië groepsreizen

Wat andere reizigers vinden

Eén van de prachtigste reizen ooit door ons gemaakt: het avontuurlijke, het culturele, de afwisseling, de vriendelijke bevolking in Jordanië

Anoniem

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.