Overslaan en naar de inhoud gaan

In Jordanië beland je in een verhaal uit een sprookje van duizend-en-één-nacht. We bezoeken de imposante site Jerash en maken een stevige dagtocht in Dana National Park. Het hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan het fabelachtige Petra! In de Wadi Rum woestijn slapen we onder miljoenen sterren en in de Dode Zee is het heerlijk drijven. Eindigen doen we in Israël, in o.a. het hippe Tel Aviv!

De hoogtepunten van deze reis

wadi rum

Wadi Rum: verdwalen in dit unieke landschap, genieten van de kleurschakeringen, klauterpartijen op de rotsen en een prachtige sterrenhemel

Petra

Wereldwonder Petra: deze oude, roze stad uitgehouwen in de rotsen slaat je werkelijk met verstomming. 

tel aviv

Op verkenning in het hippe Tel Aviv 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Amman en Jerash

We starten onze reis in de Jordaanse hoofdstad Amman, een mengelmoes van oude tradities uit het Midden-Oosten en de moderne cultuur van bij ons. We maken er kennis met de multiculturele dynamiek die de stad uitstraalt en bezoeken er de moskee en de citadel. We trekken ook naar Jerash, een oude Grieks-Romeinse stad met een indrukwekkende site.

2 Dag 3-5
Mountainbike en stappen in Wadi Mujib

Vanuit Madaba fietsen we via Mount Nebo naar de Dode Zee, een rit die ons trakteert op spectaculaire uitzichten. In één van de talrijke wadi’s wandelen we een volledige dag langs bergen, steile kliffen en smalle kloven. Na een kort bezoek aan de imposante burcht van Kerak, zetten we vaart naar Dana Nationaal Park. We maken een stevige 2-daagse wandeltocht en slapen in tenten of onder de blote sterrenhemel.

3 Dag 6
Petra

Via de Kings Highway komen we in Petra terecht. Een nauwe kloof brengt ons tot de in rode zandsteen uitgehouwen El-Khazneh Firaum, de schatkamer van de Farao. We dwalen rond tussen de enorme rotsgevels waarbij de zon deze architecturale parels mooi belicht.

4 Dag 7-9
Rondzwerven in de Wadi Rum

Met jeeps en te voet trekken we de rotswoestijn Wadi Rum in. Volgens sommigen één van de knapste woestijnen ter wereld omwille van de diverse kleurencombinaties. Spectaculaire rotsformaties nodigen uit tot een klim, overnachten doen we in de woestijn.

5 Dag 10-14
Tel Aviv en omgeving

Na de grensovergang met Israël rijden we meteen naar Tel Aviv, de moderne mediterrane stad die het economische hart van Israël is. We dompelen ons onder in het stadsleven: trendy boetieks, designer bars, heerlijke wereldkeuken en zonovergoten stranden. Vanuit Tel Aviv maken we in overleg nog uitstappen naar Jeruzalem of Akko.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 02/10/2021
Terug: 15/10/2021
Basisprijs: €1.589
+ 1.175 EUR budget
Nog maar 2 vrije plaatsen (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
232
266, met 3 als optie.
273
Geslacht
mannen4
vrouwen7, met 3 als optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 28/02/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Amman en Tel Aviv - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschot logies en transport t.w.v. €200
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

We stellen ons open voor een andere cultuur, doen zelf onze inkopen op een lokale markt en beleven de natuur door een middenin in te lopen. We leren zowel het stadsleven kennen als het leven in de woestijn.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

Sinds 2016 zijn we genoodzaakt om het hele traject met een Jordaanse gids af te leggen. De Jordaanse overheid verplicht iedereen die met een groep reist om een gelicentieerde gids te boeken en transport te regelen via een lokale agent.

Ook dan proberen we onze visie en onze manier van reizen zo goed mogelijk te bewaken. Dit doen we door uitgebreid de tijd te nemen om onze agenten haarfijn uit te leggen waar bij Joker-reizen de accenten liggen. Actieve beleving en het contact met de lokale bevolking blijven centraal in onze reizen, net zoals de duurzaamheid en het flexibel kunnen omspringen met de dagindeling.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Je zal snel merken dat de mensen van Jordanië heel open staan tegenover toeristen. Sta je bijvoorbeeld te watertanden voor een vitrine met lekkere baklava, verschiet dan niet dat de bakker des huizes je binnenroept, je een rondleiding geeft en je daarna van al dat lekkers laat proeven. Ongetwijfeld weet hij dan uiteraard ook dat je niet met lege handen buiten loopt! We gebruiken verschillende gidsen waardoor je steeds vanuit een andere invalshoek meer te weten komt over hun cultuur.

Documenten

Je hebt voor Jordanië een geldig internationaal paspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het visum kan bij aankomst op de luchthaven zonder kost verkregen worden.

Neem voor alle veiligheid steeds een tweetal pasfoto's mee.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor Israël heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig moet zijn.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be.

In je paspoort mag geen stempel staan van Syrië, Libanon, Iran of Libië. Na de reis door Israël kan je niet meer met je zelfde paspoort reizen naar bovengenoemde landen aangezien zij geen visum meer toekennen als er een stempel van Israël in je paspoort staat. Aangewezen is dan een nieuw paspoort aan te vragen of bij de douanebeamte ter plaatse een verzoek in te dienen, en wel vóór je documenten worden gestempeld, om een stempel te zetten op een apart papier.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

We verplaatsen ons deze reis met gecharterd vervoer omdat de afgelegen sites vaak niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Ook omdat de lokale wetgeving ons verplicht om een minibus te charteren. In onze minibus is er niet altijd airco en is de beenruimte eerder beperkt. Collectieve taxi’s nemen we voor korte afstanden. Vanzelfsprekend gaan we ook te voet, in de steden maar daarnaast zijn er ook enkele dagwandelingen voorzien. De kwaliteit van het wegennet is behoorlijk, transporttijden zijn soms lang, zeker als je enkele bezienswaardigheden op één dag wil combineren.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Handdoeken en lakens zijn niet altijd beschikbaar en/of niet altijd even proper. Het sanitair is soms gemeenschappelijk op de gang. Tijdens de 2 trektochten wordt het comfort tot een minimum herleid: we slapen in open lucht op onze matjes en in de slaapzak, bij een zeer aangename temperatuur, er is geen sanitair, wel voldoende drinkwater en wat water om je af en toe te verfrissen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

In de steden vind je in de kleine restaurantjes de lekkere en erg uitgebreide Arabische keuken die veel meer met smakencombinaties speelt dan de Westerse keuken. Er zijn veel Turkse en Griekse invloeden: ‘Mezze’ (gevarieerde schotel van allerhande voorgerechten), ‘tabboulé’ (een salade van geplette granen, peterselie en tomaten), ‘hummus’ (puree van gedroogde erwten), ‘shoarma’ (de Turkse kebab), 'Mansaf' (rijst met yoghurt en lamsvlees), 'Mushakan' (schotel gestoofde kip met uien en pijnboompitten). Overheerlijk! Turkse en Arabische koffie en thee wordt veel gedronken. Buiten de steden vind je weinig alcoholische dranken (behalve arak met anijssmaak). Gebruik van alcohol in het openbaar is niet overal toegelaten, ook in sommige pensionnetjes wordt geen alcohol getolereerd, zelfs niet op de kamer. Uiteraard respecteren wij deze gang van zaken.

Israël kent geen officiële keuken omwille van de talrijke verschillende nationaliteiten die hier wonen. Je kan er werkelijk alles eten: van goulash tot pizza, van rode kool tot falafel! Het is telkens de bereidingswijze, voornamelijk met groenten, die vaak anders is dan bij ons die maakt dat je in Israël zeer lekker kan eten. In Jeruzalem vind je ook de lekkere en erg uitgebreide Arabische keuken zoals in Jordanië.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

Bagage dient te worden meegenomen in een makkelijk draagbare tas zoals bv een rugzak. In principe zullen we nooit meer dan een halfuur onze grote rugzak moeten dragen.

 • een dagrugzakje

 • Slaapmatje, slaapzak en eventueel een lakenzak voor een nachtje in de woestijn.

 • Kledij : enkele T-shirts en shorts (tot aan de knieën) voor overdag, trui en/of flies (voor 's avonds) en dunne regenjas (bv. gevoerde K-way), zwemgerief, hoofddeksel mét halsbescherming, goede stapschoenen/botinnen, goede kousen, gewone schoenen en sandalen.

 • Handdoek, want niet altijd beschikbaar in de hotels.

 • Zonnecrème, zonnebril, muggenmelk.

 • Ev. een buidelzakje en/of buidelzakje voor onder kleren.

 • drinkbus

 • zaklamp

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een islamland bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'

Een groot deel van het budget zal je in eur meenemen of ter plaatste met een 'kredietkaart' uit de muur halen. Meer info hierover op je vertrekvergadering.

De Jordaanse munt is de 'Jordaanse Dinar' (JOD). De Israëlische munt is de Israëlische “Shekel” (NIS – New Israelian Shekel of ILS – Israelian Shekel). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart! Een 'credit card' is echter aanbevolen als je geen problemen wil hebben.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Jordanië zijn er geen verplichte inentingen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Een normale/goede conditie is nodig voor deze reis. Er zijn twee 2-daagse trektochten voorzien waarbij er 4 à 8 u gestapt wordt. Wat de mountainbiketocht betreft is evenzeer een normale conditie van toepassing, het merendeel van deze tocht is bergafwaarts.

Reisperiode en klimaat

Het noordwesten van Jordanië en de noordelijke helft van Israël (Jeruzalem incluis) heeft een Middellands zeeklimaat: hete droge zomers, zachte en regenachtige winters. De rest van Jordanië en het zuiden van Israël heeft een woestijnklimaat: kleine hoeveelheid neerslag/jaar, droog en warm overdag en een matig tot grote afkoeling ’s nachts.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Jordanië
Geografie

Jordanië ligt in het hart van het Midden-Oosten, gelegen aan de Dode Zee dat met zijn meer dan -400 m het laagste punt op aarde is. Door het hoge zoutgehalte (meer dan 30%) kan je hier zonder veel moeite drijven op het water. In de Jordaanvallei ligt ook het Meer van Tiberias onder de zeespiegel. Het exact aantal meter onder de zeespiegel is echter moeilijk te zeggen aangezien door de verdamping de waterspiegel langzaam zakt.

In het westen spreekt men meer van een heuvelland met maximale hoogtes tot ongeveer 1.700 m dat afgewisseld wordt met diepe dalen waardoor de typische wadi's ontstaan.

Ongeveer 91% van Jordanië bestaat uit woestijn. Vooral in het oosten vinden we grote woestijnplateaus terug.

De belangrijkste rivier is de Jordaan en een beetje strand vind je aan de Golf van Aqaba.

Fauna en flora

Dat de vegetatie sterk onderhevig is aan het klimaat en landschap spreekt voor zich. In het woestijngebied groeit er - behalve de enkele weken na de regenval - weinig. Het landschap is er dor en slechts enkele struiken overleven de hitte en droogte. Tussen februari en mei kan je echter tal van bloemen en planten zien, als tenminste de winter niet al te warm en droog was. In Jordanië vind je op hogergelegen gebieden nog bosrijke omgevingen met ondermeer eucalyptus-en pijnbomen.

De dierenwereld van Jordanië is eerder schaars, ook hier speelt het droge hete klimaat natuurlijk een rol. Grote roofdieren vinden amper nog prooien. Paarden, dromedarissen, schapen en ezels vind je overal. In de woestijn kunnen vooral vossen, jakhalzen en kleine knaagdieren overleven. In de wadi's en oases tref je vaak grote groepen trekvogels. De Golf van Aqaba kent een rijke onderwaterwereld met enkele paradijselijke vissen.

Staatsvorm

Jordanië is een parlementaire monarchie. Een koninkrijk waarbij Abdallah II staatshoofd is. Hij volgde in 1999 de populaire koning Hoessein op. De Koning en zijn regering werkten de laatste decennia een goed politiek buitenlands beleid uit waardoor de relaties met het buitenland overwegend positief zijn.

Bevolking

Het overgrote deel van de bevolking van Jordanië is Arabisch. De helft is eigenlijk afkomstig van de door Israël bezette Palestijnse gebieden. In het oosten en de Wadi Rum kan je nog veel bedoeïenen ontmoeten, slechts een klein deel van hen trekt nog van plaats naar plaats. Omdat Jordanië een vrij stabiel land is, vluchtten heel wat Palestijnen, Libanezen, Iraniërs, Turken,... naar deze veilige haven. Deze verschillende culturen leven perfect naast elkaar.

Economie

De Jordaanse economie is er eentje die hoogtes en laagtes kent, sterk afhankelijk van wat zich ook vooral in de buurlanden afspeelt en denk vooral terug aan de Golfcrisis, de tweede Gofloorlog en het handelsembargo tegen Irak. Zonder buitenlandse hulp redden ze het soms niet. Toerisme blijft een belangrijke bron van inkomsten voor Jordanië. Menig Jordaniër durft al eens zeggen: 'Zij hebben olie, wij hebben het prachtige Petra!'. Abdallah heeft wel al voor positieve hervormingen gezorgd, door de connecties voor buitenlandse handel te verbeteren, overheidsbedrijven te privatiseren, enzovoort.

Religie

De islam werd in Jordanië - met de invoering van de grondwet - erkend als staatsgodsdienst in 1952; het merendeel van de bevolking zijn Soennieten. In Jordanië wordt de islam niet zo streng toegepast als bij de buren. In Amman zal je veel moslima's in westerse kledij zien en lopen minder vrouwen gesluierd. Ook de moskeeën zijn niet echt overbevolkt te noemen. Een heel klein deel van de bevolking trekt de christelijke kaart.

Lokale gebruiken en gewoonten

In een land als Jordanië moet je niet raar opkijken als mensen je uitnodigen voor een kop thee of koffie bij hun thuis. Jordaniërs staan gekend voor hun enorme gastvrijheid. Eet nooit met je linkerhand of neem en geef altijd iets met je rechterhand. Een linkerhand is voor hen onrein.

Tijdsverschil

In de winter is het 2 uur later dan in België, in de zomer is dit slechts 1 uur verschil.

Elektriciteit

In Jordanië kan je meestal terecht met dezelfde stekkers als in België, 220V. We raden aan om toch een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Jaarlijks gaan heel wat Belgen op reis naar Jordanië. Doorgaans levert reizen in dit land geen problemen op.

Er is in het algemeen heel weinig criminaliteit en amper ten aanzien van buitenlanders. De veiligheidsdiensten zijn overal in het land aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale veiligheidsdiensten strikt op te volgen.

Ondanks de gespannen politieke situaties in de buurlanden, blijft het dus in Jordanië veilig reizen.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Geografie

Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, de Westelijke Jordaanoever, Egypte en aan de Gazastrook en ligt geklemd tussen de Middellandse Zee en de Arabische woestijnen. Het is een langgerekt land: het zuiden wordt ingenomen door de Negevwoestijn wat meteen ongeveer de helft van het land is. De kustlijn is een vruchtbare vlakte waar onder meer Tel Aviv zich bevindt, richting Sinaï wordt de vlakte steeds droger. De bergen zijn maximaal 1.200m hoog met de hoogste toppen in de Negev, het laagste punt ligt uiteraard aan de Dode Zee; lager dan -400 meter. De enige grote rivier is de Jordaan, deels grensrivier met Jordanië. In de Jordaanvallei vind je naast de Dode Zee ook het meer van Galilea, het laagste zoetwatermeer ter wereld.

Wie aan Israël denkt, denkt ongetwijfeld ook aan de bezette gebieden en het getouwtrek over wie Jeruzalem toebehoort. Jeruzalem kan je indelen in Oost en West. Oost-Jeruzalem vormt al tientallen jaren een heet hangijzer binnen het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zowel voor het jodendom, het christendom, als de islam wordt Jeruzalem als heilig aanschouwd.

Uitweiden over deze boeiende materie zou ons te ver brengen. In Jeruzalem wordt echter uitgebreid stilgestaan bij het conflict en werken we zowel met Palestijnse als Israëlische gidsen.

Fauna en flora

Het westen van Israël kent nog een mediterrane plantengroei met een groene regio als gevolg. In de bergen langs de kust groeit de Aleppo-den en eiken. Meer landinwaarts heerst het struikgewas. Aan de oever van de Jordaan vindt men amper vegetatie. En in de woestijn valt zo weinig regen in de zomer dat alles dor lijkt, in de winter ziet dit echter groen en in het voorjaar durven tal van wilde bloemen in bloei staan. Er zijn ook een aantal natuurreservaten die talrijke plantensoorten herbergen waarvan er zelfs een aantal enkel in Israël voorkomt.

Een diverse dierenwereld vind je in Israël niet. We tellen zo een 200 zoogdieren: de panter en bruine beer komen nog amper voor. Je hebt wel meer kans om egels, dassen en muizen te zien. In de lucht tref je raven, uilen, meeuwen, gieren en zelfs pelikanen.

Staatsvorm

Israël is een parlementaire democratie wat het in zijn regio meteen uniek maakt aangezien rondom alleen maar sterk autoritair bestuurde landen liggen. Israël is ook het enige land ter wereld met een Joodse bevolkingsmeerderheid.

Het staatshoofd is de president Reuven Rivlin maar die heeft bijna geen macht. De premier Benjamin Netanyahu vormde de regering en heeft de uitvoerende macht. De wetgevende macht (het parlement) ligt bij de Knesset.

Israël is een land zonder geschreven grondwet.

Bevolking

Israël telt iets minder dan 8 miljoen inwoners. Leuk detail: vrouwen zijn er in de meerderheid en de bevolking is met een gemiddelde van 28 jaar bijzonder jong. Meer dan 90% woont in steden. Slechts 2% woont nog in een kibboets.

De jaarlijks bevolkingsgroei is mede te wijten aan de positieve immigratiebalans. Heel veel joden komen zich permanent in Israël settelen.

Voornaamste bevolkingsgroepen zijn Joden en Arabieren.

Afkomst van de joden die in Israël wonen: Europees, Amerikaans (met meer dan een 4de een grote meerderheid (de helft is van Israëlische origine)), Afrikaans en Aziatisch (bedragen ongeveer 10%).

Deze immigratiestromen zorgen er voor dat je vooral in Tel Aviv verschillende keukens vindt waar je van kan proeven.

Economie

Israël is afhankelijk van de import van ruwe olie en grondstoffen, granen en water. Belangrijkste exportproduct is de diamant.

Israël kampt met omvangrijke begrotingstekorten en overheidsschulden ten opzichte van de Verenigde Staten.

Tot 1995 was de handel van Israël met de omliggende Arabische wereld vrijwel nihil, als gevolg van de boycot van de Arabische Liga. Sinds 1945 weigerden Arabische landen niet alleen om rechtstreekse handel met Israël te hebben, maar ook om zaken te doen met bedrijven met vestigingen in Israël en zelfs met bedrijven die zaken deden met Israël. De internationale gemeenschap vraagt echter om dit beleid op te heffen, wat reeds deels gebeurde.

Religie

De grote meerderheid in Israël houdt het joodse geloof aan, een klein aantal volgt de islam en het christendom.

De joodse godsdienst is gebaseerd op het geloof in één God. Alle aspecten van het jodendom vinden hun oorsprong in de Thora die de inspiratiebron van het gedachtegoed en de gebruiken van alle joodse gemeenschappen vormt.

De talmoed is een verzameling van gedrags,- gebods,- en verbodsregels. Het hele maatschappelijke leven wordt gedomineerd door dit geloof, zelfs de sabbat op zaterdag werd opgenomen in de wet.

Het jodendom kent ook tal van feestdagen waarvan hun Nieuwjaar, Yom Kippoer, ongetwijfeld de bekendste is.

Binnen de islam is de meerderheid aanhanger van het soennisme.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Israël met uitzondering van trendy Tel Aviv is het absoluut noodzakelijk dat je gepaste kledij draagt, zeker bij een bezoek aan een tempel, moskee of een godsdienstige plaats (wat in Jeruzalem veel gebeurt). Draag nooit een korte broek of rok, of iets met korte mouwen (zorg dat je schouders bedekt zijn).

 • Roken doe je niet op straat, elkaars handen vasthouden ook niet.

 • Best raak je nooit standbeelden van een god aan. In een moskee zal gevraagd worden je hoofd te bedekken. Iemand aanraken aan het hoofd is not done! Iemand aanwijzen met de voet evenmin.

 • Fotograferen is misschien iets minder evident in Israël en vooral Jeruzalem. Vrouwen zien het vaak als een bedreiging. In Jeruzalem is het leger sterk aanwezig, ook van hen neem je geen foto's.

 • Eet alleen met je rechterhand.

 • Het kan voorkomen dat je in Jeruzalem soms het gevoel krijgt dat je niet welkom bent. Dit kan bijvoorbeeld in een situatie waar een Palestijnse gids je rondleidt in stadsdelen waar veel joden wonen. Of wanneer een militair vraagt je te identificiëren.

Tijdsverschil

Het tijdverschil bedraagt 1 uur in de winter.

Elektriciteit

De netspanning in Israël bedraagt 230 Volt. Soms zijn de stopcontacten dezelfde als in België maar er zijn ook 3-punt aansluitingen. Neem dus best een verloopstekker mee.

Veiligheid

De veiligheidstoestand in Israël is relatief goed, hoewel men altijd wel waakzaam moet zijn zeker op openbare plaatsen. Men dient een zekere waakzaamheid aan de dag te leggen in de grensgebieden (Gaza, Egypte, Libanon en Syrië).

In Jeruzalem wordt aangeraden om demonstraties en samenscholingen te vermijden. Op vrijdag is het altijd wat meer uitkijken, maar ook dan is er een grotere aanwezigheid van het leger.

De gidsen waar we in Jeruzalem mee samenwerken kennen de buurten waar we beter niet vertoeven en we houden, samen met onze begeleider, de situatie in het oog.

De veiligheidssituatie wordt voor elke reis door Joker in het oog gehouden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Jordanië Groepsreizen

Wat andere reizigers vinden

Een reis van kippenvelmomenten in Jordanië door de prachtige natuur naar een kleine cultuurshock in Jeruzalem tot het hippe Tel Aviv, een dikke
aanrader!

Febe Putteman

Het was een geweldige reiservaring. Ten eerste was het een topbestemming! Jordanië is een prachtig land! Vooral de Wadi Rum heeft mijn hart
gestolen. Israël was ook een heel rijke ervaring, en vooral Jeruzalem was toch wel een beetje een cultuurshock. Ook de groep was leuk.

Liese Boghe

Alles was tot in de puntjes geregeld en ik kon zonder zorgen genieten van mijn reis in goed gezelschap.
Het plaatje klopte helemaal.

Christophe Cresens

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.