Overslaan en naar de inhoud gaan

Van alle Indonesische eilanden zijn Java en Bali het bekends. Geen wonder, Java is het politieke en culturele centrum, en het hindoeïstische Bali staat synoniem voor ‘genieten’. Bovendien zou het Joker niet zijn, mochten we, naast de hoogtepunten, ook niet voor een stukje ongekend terrein en authenticiteit gaan! Een reiscombinatie om van te smullen.

De hoogtepunten van deze reis

Bromo

Zonsopgang en de Bromovulkaan gehuld in een rode gloed

Yogya

Het tempelcomplex van Borobodur en Prambanan

Bali Groepsreis

De prachtig groene rijstterrrasen in het binnenland van Bali

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-4
Op ontdekking door Jogjakarta

Via Jakarta komen we aan in het gezellig drukke Yogyakarta, waar we mee op sleeptouw worden genomen door het Via Via Reiscafé van Jogjakarta. We puzzelen er ons programma samen uit het ruime aanbod aan activiteiten. Er is een religietrip of een fietstocht naar de omliggende dorpen, een onderdompeling in de traditionele geneeskunde en massage, een brommertocht voor tempelliefhebbers, de culinaire, literaire of creatieve toer op met tal van workshops zoals batikken, koken en zilver smeden... keuze te over! Uiteraard zijn het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan en het boeddhistische Borobudur vaste waarden tijdens deze reis.

2 dag 5-6
Malang

Met de trein rijden we richting Malang, een stad die na de tropische warmte beslist voor wat verkoeling zal zorgen. Het hart van de stad is de alun-alun die s’avonds tot leven komt met eetkraampjes. We nemen een dag de tijd om deze stad en omgeving te verkennen, we bezoeken de 14de eeuwse Singosari-tempels. We maken een stadswandeling waar een bezoek aan de kleurrijke trendy buurt, kampung Jodipan niet mag ontbreken.

3 dag 7-8
Bromo Vulkaan en Kalibaru

Vulkanen vormen de ruggengraat van Indonesië en ook op Java zijn de mogelijkheden legio om deze indruk- wekkende reuzen te beklimmen. Na de tropische warmte omhelzen we de koelte van het Tenggergebergte. We staan op voor dag en dauw, banen ons een weg door een zandzee en bestijgen de trappen tot aan de Bromokrater. Het uitzicht vanop de kraterrand is ronduit indrukwekkend. Nadien rijden we per minibus naar Kalibaru.

4 Dag 9-10
Ontspannen aan de kust van Bali

We steken per ferry over naar Bali en genieten er voor een eerste keer van de prachtige Balinese stranden. We bevinden ons in de omgeving van Lovina, waar een heerlijke rust heerst op de prachtige stranden. Genieten doen we met de voeten in het zand en een heerlijke (m/c)ocktail in de hand. 

5 dag 11-15
Cultuur in Ubud

In het binnenland van Bali belanden we prompt in de levendige hindoeïstische cultuur. We bezoeken enkele pagodetempels zoals Besakih of Goa Lawah. Tijdens een offerandefeest dragen de vrouwen torenhoge hoofdtooien van fruit, groenten en bloemen naar de tempel. In Ubud en omgeving maken we een uitstap naar de befaamde rijstterrassen of enkele van de vele historische tempelcomplexen die verborgen liggen tussen weelderig groen. We ontdekken het eiland te voet en met de fiets.

6 Dag 16-18
Relaxen op Nusa

Vanuit Bali maken we nog een kleine excursie naar het minder bekende maar paradijselijke Nusa Penida. Dit mooie eiland biedt prachtige landschappen en geweldige snorkelmogelijkheden (facultatief). De kliffen in het zuiden behoren absoluut tot de hoogtepunten van deze reis.

7 dag 19-20
Onderweg naar Brussel

Met de boot keren we terug naar Bali waar we het vliegtuig huiswaarts nemen.

 

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 09/07/2021
Terug: 28/07/2021
Basisprijs: €3.102
+ 960 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 06/08/2021
Terug: 25/08/2021
Basisprijs: €3.102
+ 960 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020

Inbegrepen in de basisprijs

• Lijnvluchten Brussel - Yogyakarta en Denpasar – Brussel
• Voorafbetaalde luchthaventaksen
• Welkomstdiner in ViaVia Joker Reiscafé Yogyakarta
• Alle overnachtingen + ontbijt
• Organisatiekosten
• De diensten van een plaatselijke Engelstalige reisbegeleider
• KBC-reisbijstandsverzekering 

Inbegrepen in het budget

• Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
• Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. 

Bijkomende info

 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 495 extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 02 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Het beklimmen van vulkanen en deze bij zonsopgang mogen bewonderen op Java.

 • Je laten onderdompelen in de hindoeïstische cultuur door het bezoeken van tempels en heiligdommen.

 • Fietsen, wandelen, varen, achter op een brommer, met bus, auto en jeep.

 • Genieten van zon, zee en strand op Nusa Penida.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Deze reis gebeurt in samenwerking met het Joker ViaVia Reiscafe van Yogyakarta. Ondermeer enkele lokale gidsen met jarenlange ervaring in deze ViaVia begeleiden de reis. Dat wil concreet zeggen dat de groep wordt opgewacht in Yogyakarta en begeleid wordt tot bij het vertrek naar Bali. De voertaal is Engels maar enkelen spreken een aardig mondje Nederlands.

Het directe contact met een lokale begeleider geeft een enorme meerwaarde aan de reis. Zo wordt er tijdens het begin van de reis een gespreksmoment georganiseerd en wordt er met behulp van een dominospel gepraat over culturele verschillen. Dit om de reis en de latere ervaringen beter te leren plaatsen en eveneens om de communicatie tussen de begeleider en de groep te duiden.

ViaVia Yogyakarta draagt duurzaamheid hoog in haar vaandel. Elke tour, elke cursus wordt gewikt en gewogen om een gezonde balans te creëren op zowel sociaal, economisch en ecologisch vlak. Voor elke tour met auto of brommer wordt een boom geplant via het programma Trees4Tours. Waar kan, wordt er gewandeld, gefietst of gereisd met openbaar vervoer.

Bezoeken aan en contacten met lokale bevolking gebeurt met kleine goed geïnformeerde groepjes en communicatie in 2 richtingen is mogelijk net dankzij die lokale begeleider.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Deze reis staat in het teken van contact. Begeleiding door jonge lokale ViaVia gidsen met jarenlange ervaring is een absoluut pluspunt. Tijdens het verblijf in Yogyakarta is er mogelijkheid om kleinere dagtours te maken met studenten en andere lokale freelance gidsen van ViaVia.

Kortom de lokale begeleiders zijn een facilitator (en tolk waar nodig) tussen de lokale bevolking en cultuur en de groep. Ze staan open voor vragen en geven info over meer dan wat er in de reisgidsen staat.

Deze reis is uniek omdat de beleving veel dieper kan gaan net omwille van de uitgebreide mogelijkheden en kansen tot contact met Indonesiërs.

Documenten

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Indonesië heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden na dag van aankomst geldig is en dit in combinatie met een ticket voor uitreis.

Voor een verblijf tot maximaal 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig. Tenminste als je in-en uitreis via een door hun geselecteerde luchthaven is.

Die volledige lijst vind je op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor onze Joker groepsreizen heb je geen visum nodig.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer. We proberen een hele variatie aan transportmiddelen te gebruiken tijdens deze reis. Fiets, te voet, achter op een brommer, vooraan in een fietstaxi, achteraan op een paardenkar, eventueel een raft, taxi, bus en auto. Het zit er allemaal in.

Vanaf Malang gebeurt voornamelijk veel per gecharterd transport omdat er grote afstanden moeten worden afgelegd. Om meer te zien en minder tijd te verliezen, kiezen we voor dit deel voor gecharterd vervoer. Er zijn lange ritten in de minibus die onoverkomelijk zijn.

In Bali wordt er weer gezocht naar alternatieve vervoermiddelen zoals fietsen, wandelen, per boot enz. Toch ook hier weer is het onvermijdelijk om grotere verplaatsingen met lokale minibussen te maken.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

We logeren vooral in guesthouses en kleinere hotels in 2-persoonskamers (meestal) met sanitair op de kamer. In 80 procent van de hotelletjes is ook wifi aanwezig. Op het eiland Java trachten we ook regelmatig een hotel met zwembad te boeken.

Op sommige plekken zijn we in het toeristische hoogseizoen beperkt in de keuze van hotel (zoals bij Bromo). Met een positieve en avontuurlijke ingesteldheid blijven deze ervaringen hangen als hoogtepunten van de reis. Verwacht hier niet hetzelfde comfort als op Bali of Nusa Penida.

In Bali zoeken we kleine hotels, bij voorkeur met zwembad.

We houden rekening met het feit dat een goede nachtrust wonderen doet en essentieel is voor het genieten van de dag en kiezen daarom zorgvuldig de guesthouses en hotelletjes uit. Enkel aan Bromo is de keuze beperkt en moeten we het doen met iets eenvoudigere kamers.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: In Yogyakarta is er mogelijkheid zat om de lokale keuken te leren kennen. De lokale begeleider kan je dan ook een goede introductie geven in alle culinaire weetjes. En uiteraard is er ook het ViaVia Joker Reiscafé als je even wil uitblazen en genieten van een verrassende keuken.

In Oost-Java zijn we aangewezen op lokale restaurants. Op enkele plaatsen is er een mogelijkheid om zelf je potje te koken. In Bali zijn de mogelijkheden ruim, maar uiteraard ook meer prijzig.

Lokaal Bintang bier is vrij makkelijk te krijgen. Wijn kan in Yogya en Bali maar is duur. Sterke drank is heel moeilijk te krijgen. Cocktails vind je vooral op Bali. Voor de rest zijn we aangewezen op vooral veel water en de heerlijke verse fruitsappen.

Enkele culinaire specialiteiten:

 • Saté met pindasaus

 • allerlei curries met kip, vis, vlees, groenten

 • tempeh en tofu in alle maten en vormen

 • rijsttafel

 • Bali: eend, seafood

Vegetariërs kunnen makkelijk gezonde maaltijden krijgen. Zowel in de restaurants als in de straattentjes.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - Schoeisel: een goede wandelschoen (liefst al ingelopen) voor de wandelingen en een paar sandalen. Het is moeilijk aan te geven wat voor jou een goede wandelschoen is. Voor de ene is dat een echte bergschoen voor de andere een degelijke sportschoen.

 • enkele T-shirts of enkele losse katoenen bloesjes

 • lange broeken en lange short en/of rokjes tot op of onder de knie

 • geen minimalistische kledij (blote schouders kunnen niet in een overwegend moslim Java). Een open bloesje kan voor Bali en de Nusa eilanden. Korte mouwen van een T-shirt of een hemdje zijn voldoende.

 • Een rok tot op de knie is op Java aanvaardbaar (dat wordt zelfs als deftig bekeken), een lange of driekwart broek evenzeer. Lange shorten kunnen zeker tijdens sportieve momenten, je hoeft je niet in te pakken tot beneden op de enkels.

 • 1 fleece trui

 • Regenkledij is niet echt nodig (warme regen). Indien het onverwacht toch regelmatig regent dan is het altijd mogelijk een lichte goedkope regenmantel of paraplu te kopen. Of breng een lichte K-way mee.

 • er is 1 koud moment tijdens de reis, namelijk op Bromo.

 • ondergoed hoeft niet voor elke dag. Je kan al snel een handwasje doen en voor een ventilator of in de zon laten drogen. In de steden en op de plekken waar je iets langer verblijft is goedkope laundry service aanwezig.

 • Toiletgerief: in de meeste hotels krijg je een handdoek. Toch is het altijd handig om 1 handdoek mee te brengen. Kies voor een dunner exemplaar dat ook snel droog is. Sommige deelnemers klagen wel eens over het feit dat ze maar 1 handdoek meebrachten, maar ook hier is het kwestie van persoonlijke keuze tussen een grote zware tas of een frisse malse handdoek. Toiletgerief van alle merken is te koop in Indonesië en bovendien goedkoop. Neem dus kleine hoeveelheden mee en vul aan, indien nodig.

 • Voor de strandmomenten is een sarong een handig ding. Een grote batik lap die dienst kan doen als strandlaken, handdoek, sjaal, hoofddeksel en rok.

 • Ook waspoeder is niet echt nodig. Een natuurlijk stuk zeep doet het prima. Je kan eventueel ook kleine, afscheurbare pakjes waspoeder van 1 of 2 wasbeurten kopen in elk winkeltje. Op de meeste plaatsen is er ook een was service van het hotel en in Yogya zijn er wasserettes. In de ViaVia verkoopt men natuurvriendelijke waszeep in kleine verpakking.

 • Zonnecrème met een hoge factor is aangeraden.

 • Zaklamp

 • Mes (niet in handbagage steken)

 • Snorkelgerief is niet nodig, je kan het er voor een prikje huren.

 • Zwemgerief. Sommige deelnemers dragen liever een badpak uit respect naar de lokale bevolking.

 • Oordopjes. Indonesië is een land van uitersten. Het kan er heel erg stil zijn maar ook ontzettend lawaaierig.

 • Muggenmelk (ook verkrijgbaar in Indonesië)

 • Pet of hoedje is handig

 • Een klein rugzakje of dagzakje voor je uitstappen

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Activiteiten niet inbegrepen in het budget: - Duiken (ongeveer 80€)

Je kan op heel wat plekken betalen met een visa kaart, maar soms moet je er 2 tot 3 % extra voor betalen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Indonesië zijn er geen verplichte inentingen nodig.

Medische voorzieningen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Malaria: er is vrijwel geen malariarisico op Java en Bali. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem zeker een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die vooral van zonsopgang tot de middag actief zijn. Er bestaat geen andere preventie dan je altijd insmeren voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Meest voorkomende ziekte bij reizigers in Indonesië zijn overigens verkoudheden. Wees voorzichtig met extra koude dranken, ventilatoren en air conditioning.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902 88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar en voor iedereen haalbaar.

Er zitten enkele fikse dagwandelingen bij die vooral door het klimaat wat moeilijker zijn. Maar er is telkens de mogelijkheid om een alternatieve minder lange route te nemen voor zij die hier de voorkeur aan geven.

Bij een bezoek aan de Bromovulkaan maken we een lange wandeling door de krater om te eindigen met een half uurtje zachtjes klimmen tot de kraterrand van de Bromo. De volgende ochtend is er de mogelijkheid om een stevigere wandeling van 2 uren te maken met klimmen en dalen, naar het uitzichtpunt over het gehele gebied.

De reis kan zwaar zijn voornamelijk door nu en dan lange ritten en het warme tropische klimaat.

Op Bali kan je ook enkele fietstochten maken: hierbij is de hitte vooral de bepalende factor.

Reisperiode en klimaat

Indonesië heeft 2 seizoenen, een nat en een droog. Het droge seizoen voor Java en Bali start officieel in mei en eindigt in oktober. Het regenseizoen duurt van oktober tot april. Dat wil niet zeggen dat het tijdens het droge seizoen nooit regent en omgekeerd. Het regenseizoen wordt gekenmerkt door af en toe een hevige regenbui, meestal in de namiddag. Heel af en toe regent het een hele dag of enkele dagen op rij. Maar dat is nooit te voorspellen. Tijdens het droge seizoen zijn de nachten redelijk koel (rond de 23 graden). Sommige jaren (ook afhankelijk van jaren beheerst door de grillen van El Nino of La Nina) kan het tijdens het droge seizoen hevig regenen. Het is altijd warm met temperaturen tussen 26 en 33 graden.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven. De begeleiding van deze reis is in handen van een Engelstalige, lokale reisbegeleider verbonden aan het ViaVia Joker Reiscafé van Yogyakarta.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Indonesië
Geografie

Indonesië is met meer dan 17.000 eilanden niet alleen de grootste eilandengroep ter wereld maar ook het grootste land in Zuidoost-Azië. Door zijn ligging, langs de 'Ring of fire', een seismologisch actieve regio, kent Indonesië jaarlijks een aantal aardbevingen en blijven vulkanen zo actief dat er af en toe eentje van zich laat horen. Helaas soms met desastreuze gevolgen. Laat je er vooral niet door afschrikken want de kans blijft gering dat je het zelf meemaakt en de bevolking weet hier op een correcte manier mee om te gaan. Bovendien zorgt deze activiteit voor heel wat verrassend natuurspektakel dat je van zeer dichtbij kan bewonderen.

Er zijn zo'n 6.000 eilanden die bewoond zijn. Het belangrijkste eiland - maar niet het grootste - is ongetwijfeld Java, het economische hart van Indonesië. Bali ken je ongetwijfeld van populaire badsteden. Daarnaast zijn bekende eilanden: Sumatra, Sulawesi en Lombok. Alle eilanden waren vroeger verbonden met elkaar maar door aardverschuivingen zijn de eilanden ontstaan. Tijdens een rondreis in Indonesië is er dus zonder twijfel ruimte voor ontspanning op een strand.

Ondanks dat het land bestaat uit een eilandengroep, deelt het toch grenzen met drie andere landen: Maleisië, Timor-Leste en Papua Nieuw Guinea. De eilanden bestaan vooral uit laagland aan de kusten, maar de grotere eilanden beschikken over een meer bergachtig gebied in het binnenland. Het hoogste punt van Indonesië is Puncak Jaya (4.884 m) in de provincie Papua.

Fauna en flora

Indonesië kent - na Brazilië - de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud, tenminste als overheden nauw toezien op de illegale houtkap. Dat deze regenwouden rijk zijn aan oeroude bomen, de grootste bloem ter wereld (rafflesia) en een grote variatie aan bloemen en planten hoeven we eigenlijk niet meer te zeggen. Er zijn verschillende flora van Indonesië bedreigd, waaronder de beroemde Rafflesia Arnoldii. De bloem heeft 2 jaar nodig om uit te komen en kan tot een meter in diameter worden. Op Kalimantan vind je de enige zwarte orchidee ter wereld.

En ook de dierenwereld is enorm en kent wel enkele unieke soorten zoals de Sumatraanse tijger en olifant, de orang-oetan en de gevreesde Komodovaraan. Sommigen van hen helaas met uitsterven bedreigd. Dat je op een eiland bezaaid met regenwouden al eens een ongewenst dier of insect tegenkomt, spreekt voor zich.

Staatsvorm

Indonesië is onafhankelijk verklaard sinds 17 augustus 1945. Sinds 1998 ontwikkelde Indonesië zich als een Democratische Republiek die gebaseerd is op de Pancasila, een staatsfilosofie die gebaseerd is op 5 principes: geloof in 1 God, ga altijd op zoek naar een consensus, wees rechtvaardig, draag nationale eenheid en solidariteit hoog in het vaandel. Het parlement heeft de wetgevende macht en de uitvoerende ligt bij de president. Er zijn om de 5 jaar verkiezingen en de huidige president is Joko Widodo.

Bevolking

Indonesië hoort bij de dichtsbevolkte landen ter wereld met in totaal 220 miljoen inwoners. De meesten mensen wonen op Java en Bali waar dan ook de meeste werkgelegenheid is. Er is een enorme etnische diversiteit, elk met hun eigen tradities, geloof en gewoontes. Tijdens je reis kom je ongetwijfeld met deze verschillen in contact, alsook met verschillende stammen die verspreid leven op de eilanden. Ook de uiterlijke verschillen tussen de talrijke identiteiten is enorm, te verklaren door de vele migratiegolven vanuit -vooral- Azië. Reizen langsheen meerdere eilanden, voelt ook alsof je telkens in een andere cultuur terecht komt. Er leven verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië, waaronder de Javanen die met 40% de grootste bevolkingsgroep is. Verder heb je bijvoorbeeld nog de Soendanezen, de Maleisiërs en de Batak.

De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 29.6 jaar. De levensverwachting is momenteel 72 jaar.

Economie

Vooral Java is op economisch vlak zeer belangrijk. In het algemeen kan je stellen dat hoe oostelijker je gaat, hoe minder economisch ontwikkeld de eilanden zijn. De verschillen in inkomsten zijn hierdoor enorm, ook werkloosheidscijfers liegen hier niet om.

De meeste mensen zijn werkzaam in de landbouw waar de belangrijkste voedingsgewassen rijst, maïs, cassave en suiker zijn. Rubber, palmolie, tabak, thee en koffie zijn bekende handelsgewassen. Er is 1 industrie die een sterke groei kent en dat zijn de krètèk-sigaretten, gemaakt van tabak, vermengd met grof gemalen kruidnagel.

Religie

Godsdienst is zeer belangrijk. Eerder vermelden we al dat het geloof in een almachtige God één van de vijf principes van hun ideologie is. De wet zegt dat je vrij bent in het kiezen van een godsdienst hoewel er wel beperkingen zijn. Met 220 miljoen inwoners en verschillende achtergronden bestaat er geen ander land ter wereld waar zoveel godsdiensten geaccepteerd worden. Ongeveer 87% van de bevolking hangt vast aan de islam wat meteen betekent dat Indonesië de grootste islamitische gemeenschap ter wereld heeft. Doch leven alle godsdiensten vredig samen.

Op elk eiland overheerst een bepaalde godsdienst dat meteen hun manier van leven bepaalt. Op Java komt men in aanraking met de tradities van de islam, Bali wordt dan weer overheerst door het hindoeïsme (de 2de grootste godsdienst van Indonesië), Flores en Sulawesi is meer het catholicisme toegewijd. Sumatra zijn toegewijde aanhangers van de islam. Boeddhisme is een godsdienst die weinig voorkomt.

Daarnaast zijn er nog heel wat traditionele godsdiensten waar het animisme als gemeenschappelijk element naar voor komt.

Lokale gebruiken en gewoonten

De cultuur, waarden en normen van de plaatselijke bevolking zijn anders dan wat we hier gewoon zijn. Probeer hier dus altijd rekening mee te houden, ga er bewust mee om en respecteer ten allen tijde hun tradities.

Pas je kledij zeker aan, afhankelijk van de regio waar je naartoe trekt. Uitdagende, opvallende kledij is in hun straatbeeld echt niet aanwezig. Je zal merken dat je sneller contact legt wanneer je op een voor hen aanvaardbare manier gekleed bent.

Als buitenlander denken kinderen snel dat je Engels spreekt. Ze komen maar al te graag een praatje slaan om hun Engels te oefenen. Vaak is dit ook een schoolopdracht: met de klas trekken ze naar een toeristische trekpleister en moeten ze via vragen hun Engels oefenen met buitenlanders. Bovendien zijn ze altijd geïnteresseerd in wie je bent.

Geef nooit dingen aan iemand met je linkerhand, dit toont van weinig respect.

In Indonesië gaat men discussies of ruzies uit de weg, daarom is het vinden van een consensus tussen beide partijen voor hen enorm belangrijk.

Tijdsverschil

Indonesië heeft 3 tijdzones. Zo kent het eiland Java een tijdverschil van 7 uur in de winter en 6 uur in de zomer met ons land. Sumatra slechts 6 uur later dan bij ons in de winter.

Elektriciteit

Een wereldstekker is niet nodig. Belgische stekkers passen op Indonesische stopcontacten. Voltage is 230.

Veiligheid

Het reisadvies voor Indonesië kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

We onthouden alvast dat in Indonesië algemeen veilig kan gereisd worden. Toch kampt het land, net zoals België, met terreurdreiging. Omdat de veiligheid van onze deelnemers voorop staat volgen wij de situatie nauw op. Mocht door verdere ontwikkelingen de veiligheid in het gedrang komen, zullen wij in dat geval de gepaste maatregelen nemen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.