Overslaan en naar de inhoud gaan

Omringd door de Middellandse Zee wordt Sicilië al eeuwenlang geprezen voor haar charme, cultuur en architectuur. Bijna elke grote beschaving heeft hier voet aan land gezet en dat zien we in de talrijke historische sites.

We pikken er de meest markante plekken uit, net zoals de Etna, een hyperactieve vulkaan.

De hoogtepunten van deze reis

Dirk Van Hamme

Overblijfselen uit de antieke oudheid.

Eggy Smet

De tocht op de flanken van de Etna.

Dirk Van Hamme

Mozaïeken bewonderen in Piazza Aemerita

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Citytrip Palermo

Na onze vlucht nemen we 2 dagen de tijd om Palermo te verkennen. We bezoeken o.a. de Piazza Duomo, het paleis van de Noormannen en de Catacomben del convento dei Cappuccini en we wandelen door de tuin van Garibaldi.

2 Dag 2-4
Monreale en de noordwestelijke kust

We halen onze huurwagens op en rijden naar het noordwesten. Eerst maken we en stop in Monreale waar we de kathedraal bezoeken die door de Noormannen gebouwd werd. De 2de dag maken we een wandeling langs de stranden van het natuurpark van Zingaro, het oudste van Sicilië.

3 Dag 5
Rit naar de zuidkust

We reizen verder naar de zuidkust van Sicilië. Onze huurwagens komen hier goed tot z'n recht want we kiezen zelf waar en hoe lang we stoppen. Mogelijkheden zijn Trapani, Erice en Segesta, maar ook een korte wandeling door de natuur is mogelijk.

4 Dag 6-8
De tempels van Selinunte en Agrigento

Selinunte is één van dé steden uit de Griekse oudheid op Sicilië. Er zijn maar liefst 4 verschillende sites met overblijfselen. Leer je liever iets bij over de productie van olijfolie? Ook dat kan in deze buurt. Voor we naar Agrigento rijden, nemen we nog een verfrissende duik in de Middellandse Zee ter hoogte van Scala dei Turchi en kopen verse vis in het haventje van Sciacca. Nadat we ons geïnstalleerd hebben in onze overnachtingsplaats, bezoeken we de tempels van Agrigento. Ideaal om dat 's avonds te doen wanneer ze mooi verlicht zijn.

5 Dag 9-10
Via Enna en Piazza Armeria naar Syracuse

Enna was door zijn hogere ligging vaak het toneel van strijd tussen tal van volkeren. Naast Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren hadden ook Noormannen hier een vestiging. In Piazza Armerina wandelen we door het Middeleeuwse stadsdeel en bewonderen we de mozaïeken in Villa Imperiale Del Casale. We kunnen nog een laatste stop maken in de stad van de keramiek, Caltagirona en er de 142 tellende trap naar de Santa Maria de Montekerk beklimmen.

6 Dag 11
Stadsbezoek aan Siracuse

Syracuse kent een rijke geschiedenis en was een tijdlang de belangrijkste stad uit de Griekse Oudheid. Een stad dus met een klinkende naam waarvan we de bezienswaardigheden alle aandacht geven. In de voormiddag bezoeken we de stad en we lunchen op de boot tijdens een tochtje te water. Wie wil gaat daarna souvenirs jagen of lekker relaxen op een terras.

7 Dag 12-13
Wandelen op de flanken van de Etna

Op weg naar de Etna stoppen we in enkele charmante bergdorpjes en op dag 13 brengen we een bezoek aan de Etna. We wandelen op de flanken van de vulkaan. Hoeveel en hoelang, dat is afhankelijk van de wensen van de groep en elkeen, en varieert tussen 2 en 4 uur. We bewonderen de verschillende kraters en komen via de lokale gids alles te weten over vulkanisme. ‘Desolaat’ is hier een gepaste term. Tenslotte schuiven we aan tafel voor een laatste risotto of authentieke pizza

8 Dag 14
Via Catania naar huis

We eindigen ons bezoek aan Sicilië in Catania waar we de vlucht naar huis nemen.

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 03/10/2020
Terug: 16/10/2020
Basisprijs: €1.980
+ 700 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
al 4 boekingen
Wie gaat mee?
Leeftijd
46-551
+653
Geslacht
mannen3
vrouwen1
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 29/02/2020

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Palermo en Catania - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 12 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (art. 14.2)
 • Brandstof huurwagens
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 365 extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 11 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Voor Italië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Chauffeurs dienen in het bezit te zijn van het Europese rijbewijs.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 03/10/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 03/10/20 - 09:20
MILAN LINATE 03/10/20 - 10:45
MILAN LINATE 03/10/20 - 12:20
PALERMO PUNTA RAISI INT 03/10/20 - 13:55
CATANIA FONTANAROSSA INT 16/10/20 - 13:45
MILAN LINATE 16/10/20 - 15:35
MILAN LINATE 16/10/20 - 17:50
BRUSSELS AIRPORT 16/10/20 - 19:25
Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer. Tijdens deze reis verplaatsen we ons echter voornamelijk met huurwagens. Het gebruik van huurwagens (of minibus) heeft immers als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Hoe het reizen met huurwagens precies werkt, dat lees je hieronder.

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden en kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de reisvoorwaarden (art, 7.2) moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Chauffeurs vergeten best hun rijbewijs niet! Belangrijk is dat je rijbewijs de vermelding 'Model Europese gemeenschappen' heeft. Anders is je rijbewijs niet geldig buiten België. Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

De prijs is berekend op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. Indien gewest is het ook mogelijk om in een single kamer te overnachten. De meerprijs hiervoor bedraagt € 365. Dit moet je bij boeking aanvragen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De Siciliaanse keuken mixt verschillende ingrediënten: tomaten, knoflook, pepers, mozzarella, olijven, tonijn, zwaardvis, sardienen,… Ook de Arabische invloed is merkbaar: couscous is hier niet onbekend. De vruchtbare vulkanische bodem staat garant voor groenten en melkproducten, ook vegetariërs komen hier dus zeker aan hun trekken. Klaar voor het culinaire avontuur?

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - soepele reistas, géén harde koffer - kleine dagrugzak - lichte katoenen kledij in de zomer - warme kleding in voor- en najaar - warme trui voor frissere avonden - windjack/regenjas - zwemkledij - zonnebescherming: pet, bril, crème - goede wandelschoenen

Omdat we met huurwagens reizen vragen we slechts beperkte bagage mee te nemen in een soepele, niet te grote reistas (of rugzak). Koffers of rugzakken mét uitwendig frame zijn uitgesloten.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Het budget voor deze reis bedraagt 700 euro. Het laat ons toe van Malta te genieten in al haar aspecten.

De singletoeslag bedraagt € 365

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen. Aanbevolen is de vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Er komen zeker enkele inspannende elementen in voor, maar de wandelingen zijn niet zwaar.

De beklimming van de Etna is facultatief, maar het is wel één van de hoogtepunten van de reis. Het is een behoorlijk stevige beklimming waarvoor toch een redelijke conditie vereist is.

Reisperiode en klimaat

Sicilië kent een typisch mediterraan klimaat: warme en zonnige zomers (juni tot september), veranderlijk gedurende de rest van het jaar. Overdag brengt een frisse zeebries wat verkoeling in de zomer maar de nachten zijn dan eerder warm. In voor- en najaar is een regenbui steeds mogelijk, het kan tijdens deze periode nog fris zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

De oppervlakte van Italië bedraagt 301.340 km², bijna 10 keer zo groot als België. Binnen het grondgebied Italië liggen 2 andere landen namelijk Vaticaanstad en San Marino.

Meer dan 78% van de oppervlakte van Italië is heuvel-/bergachtig waarvan het grootste deel boven de 700 meter ligt. In het noorden van Italië bevinden zich de uitlopers van de Alpen, en van noord naar zuid lopen de Apennijnen. De Monte Bianco is de hoogste top van Italië met een hoogte van 4.748 m.

Vlaktes komen zeer beperkt voor aan de kust maar vooral rond de monding van de Po. Italië heeft ook 3 actieve vulkanen: de Vesuvius, de Etna en de Stromboli.

Fauna en flora

De fauna van Italië is zeer gevarieerd, maar liefst 30% van alle verschillende vegetaties van Europa komt ook voor in Italië. Bekend zijn vooral de cypressen en de olijfbomen. Macchia is de overheersende vegetatie, een combinatie van altijd groene heesters en dwergstruiken met daartussen laurier, steen- en kurkeiken.

Groot wild komt in Italië nog maar heel weinig voor. Beren, wolven en lynxen zijn met uitsterven bedreigd. Reden hiervoor is de ontbossing en de jacht.

De wolf is het nationale dier en de lelie is de nationale bloem.

Staatsvorm

Italië ontstond in 1861 toen de regionale staten op het schiereiland zich verenigden in een koninkrijk. De koning werd afgezet in de jaren 20 door Benito Mussolini. Na de Tweede Wereldoorlog werd Italië een republiek.

Sinds 2015 is Sergio Mattarella de president van Italië. Een Italiaanse president wordt door het parlement verkozen voor een periode van 7 jaar. Er is geen beperking op het aantal termijnen van de president. De president benoemt de premier, kan het parlement ontslaan en wetten tegenhouden. De premier is sinds december 2018 Giuseppe Conte.

Het parlement in Italië bestaat uit 2 kamers, de Senato della Repubblica en de Camera dei Deputati. De senaat telt 315 zetels en de kamer telt 630 zetels. Beide worden voor een termijn van 5 jaar verkozen.

Bevolking

In Italië wonen 62 miljoen mensen. Rome, met meer dan 3,7 miljoen inwoners, en Milaan, met 3 miljoen inwoners, zijn de grootste steden van Italië. Er wonen ook kleine minderheden Fransen, Duitsers en ex-Joegoslaven.

Economie

Op economisch gebied kan Italië opgedeeld worden in het noorden en het zuiden. In het noorden vindt men vooral de industrie en de grote fabrieken. In het zuiden komt de landbouw nadrukkelijker naar voor. Als gevolg hiervan is het noorden ook veel rijker dan het zuiden en is de werkloosheid in het zuiden ook hoger. Hierdoor is er dan weer een migratiestroom van zuid naar noord.

Italië is de 3de grootste economie van Europa, maar dit is grotendeels het gevolg van een gesubsidieerde economie die zorgde voor een groot overheidstekort. In 2012 bedroeg de schuld 126% van het bnp. De exportproducten zijn ijzer en staal, machines en auto's.

In Italië betaalt men met de euro.

Religie

Italië is van oudsher een heel godsdienstig land. Het rooms-katholicisme is de belangrijkste godsdienst en is vooral in het zuiden nog heel belangrijk. Tot 1984 was dit zelfs de staatsgodsdienst.

Er is ook een kleine, maar groeiende groep moslims in Italië.

Lokale gebruiken en gewoonten

Siësta: Het openbare & economische leven wordt bepaald door de uren van de siësta. De meeste winkels sluiten rond de middag en gaan pas terug open rond 15-16u. 's Avonds blijven ze open tot 20-21u, soms zelfs nog later. Vaak moet je ook niet betalen om te parkeren tijdens de siësta. Tijdens de siësta zie je heel weinig Italianen op straat, maar 's avonds blijven ze tot vrij laat rondhangen, ook met kleine kinderen.

Passeggiata: Een typisch Italiaans fenoneem. Tussen het werk en het avondeten trekken de Italianen hun mooiste kleren aan en gaan 'flaneren' op het centrale plein of een belangrijke straat in het centrum van het dorp of de stad. Zien en gezien worden, daar draait het om. Of een 'lief zoeken', of de laatste nieuwtjes uitwisselen... De oudere mensen zetten zich vaak op een bank om een praatje te maken, de anderen flaneren op en af.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Italië.

Elektriciteit

In Italië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Niet nodig dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Italië.

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!

Daarom volgende tips:

 • Zorg ervoor slechts een minimum aan baar geld op zak te hebben,
 • Bewaar bank- of kredietkaarten en identiteitsdocumenten apart,
 • Maak een kopie van je identiteitskaart of reispas en bewaar deze apart

Het spreekt voor zich dat wie met een voertuig reist er goed aan doet nooit valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS en dergelijke zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Italië Sicilië

Wat andere reizigers vinden

Wij hebben een super reis gehad. Een zeer leuke groep, fijne uitstappen, een super reisbegeleider, lekker gegeten, mooie dingen gezien en interessante dingen gehoord. Grenzen verlegd, veel zaken voor het eerst beleefd. Het totaalbeeld klopte gewoon.

Conny Biesmans

De Joker-reis heeft ons geleerd dat het land veel te bieden heeft en heeft ons onrechtstreeks laten weten dat we zeker nog moeten terug gaan.

Kristiaan Olbrechts

Een mooie culturele reis in aangenaam gezelschap met een erg attente reisbegeleidster.

Jacobs Inge

Reistips