Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze kookreis naar de Eolische Eilanden richt zich tot food lovers en hobbykoks die een regio willen ontdekken op een ongedwongen en gezellige manier. Basisingrediënten zijn kookworkshops, wijndegustatie, boottochten, wandelingen, vulkanen, zuiderse terrasjes en ons hotel met zwembad, mooi gelegen op het eiland Salina. De Italiaanse specialiteiten op ons bord passen perfect bij het zicht over de baaien van de Tyrreense Zee.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Brussel – Catania (A)

We vliegen van Brussel via Rome naar Catania op Sicilië. We komen aan rond 16u in Catania. We worden opgepikt aan de luchthaven en rijden meteen naar het havenstadje Milazzo. Hier nemen we de snelle Aliscafo boot naar het Eolische eiland Salina. We gaan naar ons hotel en genieten hier ’s avonds van de Italiaanse keuken.

We overnachten in het comfortabele hotel Mamma Santina

2 dag 2
Eolische Eilanden (O, A)

Na Lipari is Salina met haar 26.8 km² het grootste eiland van deze archipel.
Vandaag doen we het rustig aan, en maken we een wandeling naar het dorpje Lingua, en genieten van een verfrissende granita. Het avondeten is voorzien.

Overnachting in hotel Mamma Santina

3 Dag 3
Kookworkshop Antipasti (O, A)

Vandaag duiken we voor een eerste keer in de Italiaanse keuken. In drie kookworkshops banen we ons een weg door antipasti, primi, secundi en desserten.
De antipasti Caponata, melenzana parmigianata, pesce con salsa di menta hebben na deze voormiddag geen geheimen meer. ’s Middags eten we een deel van onze zelfgemaakte gerechten. Afhankelijk van de tijd die we nog hebben, leren we ook enkele zoetigheden maken zoals tiramisu al limone.

We hebben nog een beetje vrije tijd om te genieten van ons zwembad of verkennen de buurt. ’s Avonds zorgt chef Mario voor een heerlijk avondmaal.

Overnachting in hotel Mamma Santina

4 Dag 4
Eiland Vulcano (O, A)

Na het ontbijt gaan we naar de haven zodat we de ferry kunnen nemen naar het eiland Vulcano. We doen inkopen voor de picknick en beginnen de wandeling naar van deze indrukwekkende vulkaankrater. De beklimming naar de top duurt ongeveer een uurtje.  Deze staptocht is mogelijk voor iedereen met een normale fysieke conditie. Op het einde van onze wandeling ontspannen we in de warme modderbaden. Na een glas frisse wijn, nemen we de ferry terug naar Salina, waar het avondeten op ons wacht.

Overnachting in hotel Mamma Santina

5 Dag 5
Kookworkshop primo piatto – verkenning Salina (O, A)

Tijdens een 2de kookworkshop verkennen we de ‘primi’ gerechten. Dit zijn warme gerechten, meestal zonder vlees en zijn gemaakt van risotto, pasta, gnocchi, lasagna, etc…. Begin alvast te likkebaarden bij penne con crema di peperoni, penne all’arrabiata, pasticcio di zucchini, spaghetti con sugo di pesce, vongole, enz….

Na het lunchen, huren we enkele scooters of kleine autootjes en rijden rond het eiland. Rij je zelf liever niet, dan kan dit ook met een taxi. Een heel leuke manier om de omgeving te verkennen.
’s Avonds zorgt chef Mario terug voor enkele gerechten om vingers en duimen van af te likken.

Overnachting in hotel Mamma Santina

6 dag 6
Kookworkshop Secondo piatto (O, A)

Een laatste workshop brengt ons de geheimen van de ‘secondi’ gerechten. Dit is meestal een gerecht van vis. We kijken toe en leren hoe we een vis moeten fileren, calamari moeten kuisen, enz…Tegen het middaguur is onze kennis van de Italiaanse keuken op punt. We lunchen en namiddag is iedereen vrij. Je kan genieten van een boek aan het zwembad of je kan verder het eiland verkennen. Voor degene die dit wensen kunnen we een boottocht organiseren rond het eiland, onderweg heb je tijd om een verfrissende duik te nemen in het heldere water. In de late namiddag gaan we naar een plaatselijke wijnboer, waar we de typische zoete Malvisia-wijn gaan proeven.
Voor onze laatste avond in Salina tovert chef Mario terug heerlijke gerechten. Als we geluk hebben, krijgen we zelfs spaghetti con 14 herbe voorgeschoteld, een lang bewaard en geheim familierecept.

Overnachting in hotel Mamma Santina

7 Dag 7
Stromboli-vulkaan (O)

We nemen de ferry naar het eiland Stromboli. De tocht duurt ongeveer 1 à 2 uren. De gelijknamige vulkaan is onze uitdaging vandaag. We starten onze beklimming waarschijnlijk rond 15u. Het vertrekuur staat steeds in functie van het tijdstip dat de zon zal ondergaan, want dan krijg je het mooiste zicht op de lavastromen. We krijgen een natuurlijk spektakel van licht en geluid te zien. De beklimming duurt ongeveer een 3-tal uren, de afdaling ongeveer 2 uren.  Zie je de beklimming niet zitten, dan is er ook een mogelijkheid om een boottocht te maken, om zo alsnog een mooi zicht te krijgen op de lavastromen van de Stromboli. De beklimming van de Stromboli is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij regen, wind of mist is het niet mogelijk om de vulkaan te beklimmen. 

Overnachting in hotel Miramare

8 Dag 8
Boottocht naar Sicilië

Een ontspannen ontbijt hebben we verdiend na de stevige staptocht van gisteren. Rond het middaguur nemen we de ferry naar Milazzo, Sicilië en banen ons vervolgens een weg naar Catania. We wandelen door het oude stadscentrum en gaan nog een authentieke Siciliaanse pizza eten.

Overnachting in een eenvoudig hotel in Catania, Etnea 316

9 Dag 9
Terugvlucht

We ontbijten, en vertrekken naar de luchthaven. Onze retourvlucht, via Rome,  vertrekt rond het middaguur.

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 26/09/2020
Terug: 04/10/2020
Basisprijs: €1.910
+ 275 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2020
Vertrek: 10/07/2021
Terug: 18/07/2021
Basisprijs: €2.125
+ 290 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020
Vertrek: 25/09/2021
Terug: 03/10/2021
Basisprijs: €2.101
+ 290 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2021

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Catania en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Maaltijden zoals opgenomen in het programma (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal)
 • Transport op dag 1 van de luchthaven van Catania naar de haven van Milazzo
 • Transport op dag 8 en 9 naar Catania en van Catania naar de luchthaven
 • Ferryverbindingen Milazzo - Salina, Salina - Stromboli en Stromboli - Milazzo
 • Transport naar Vulcano, inclusief inkom voor het eiland
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, overig plaatselijk transport, toegangsgelden en overige maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 320 (2020) -  € 335 extra (2021)

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 18 / 05 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Voor Italië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Italië is het voldoende om een Belgische identiteitskaart te hebben.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 26/09/2020

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 26/09/20 - 09:15
MILAN LINATE 26/09/20 - 10:40
MILAN LINATE 26/09/20 - 12:25
CATANIA FONTANAROSSA INT 26/09/20 - 14:10
CATANIA FONTANAROSSA INT 04/10/20 - 13:45
MILAN LINATE 04/10/20 - 15:35
MILAN LINATE 04/10/20 - 17:55
BRUSSELS AIRPORT 04/10/20 - 19:30
Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer. Eens aangekomen in Italië maken we afwisselend gebruik van privétransport en openbaar vervoer. Voor sommige transfers voorzien we een busje/auto met chauffeur. De verplaatsingen tussen de eilanden doen we steeds met openbare boten. Afhankelijk van de wind / het weer, nemen we snelle overzetboten of grotere, maar langzame ferry’s. Op het eiland Salina huren we een dag een scooter of een klein autootje. Er is hier maar weinig verkeer, het is dus heel ontspannen om er te rijden. Zijn er te weinig kandidaat-chauffeurs, dan kunnen we ook een taxi voorzien. En ook met de openbare bus kunnen we het eiland rond.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Op het eiland Salina logeren we in het hotel Mamma Santina. Dit comfortabele 3-sterren hotel ademt de rust van het eiland uit. Alle kamers zijn voorzien van airco, tv, frigo, een comfortabele badkamer, enz.. Het hotel is voorzien van een excellent restaurant. De keuken van het restaurant zullen wij gebruiken voor de kookworkshops. Verder is er een mooi zwembad en een aangename bar om een fris glas te drinken. Meer info over het hotel op www.mammasantina.it

Op het eiland Stromboli logeren we in hotel Miramare. Dit is het oudste en één van de meest charmante hotels van het eiland Stromboli. De kamers zijn ruim, eenvoudig en voorzien van tv, frigo en airco. Elke kamer heeft een eigen terras met zicht op de Stromboli of op de zee. Meer info over het hotel op www.miramarestromboli.it

In Catania logeren we in een authentiek Siciliaans hotel: Hotel Villa Romeo. Meer info op www.hotelvillaromeo.it

Weet dat de gekozen hotels steeds onder voorbehoud zijn. Indien we genoodzaakt zijn, om eender welke reden, te kiezen voor een ander hotel, dan zorgen we steeds voor een gelijkwaardig hotel.

In elk hotel zijn handdoeken en lakens voorzien.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Deze reis staat in teken van culinair genieten met kookworkshops en veel proeven natuurlijk. De 3 kookworkshops vinden telkens plaats in de keuken van hotel Mamma Santina. We verdelen de workshops in antipasti, primo piatto, secondo piatto en dolce. De chef van het restaurant toont ons heel wat geheimen van de Italiaanse keuken. Onze reisbegeleider zal zorgen voor de vertaling indien nodig. Hier en daar steken we zelf de handen uit de mouwen om te helpen. Let op, het zelf koken is beperkt aangezien de keuken dit niet toelaat. Maar door te kijken en zelf te proberen leer je aardig veel bij. Een deel van de maaltijden die we bereiden eten we zelf op. Het is dan eten wat de pot schaft.

De Italiaanse keuken is ongetwijfeld wereldwijd gekend. Er is echter geen eenvoudige omschrijving van deze keuken, aangezien er veel regionale verschillen zijn, zowel in recepten als gewoonten. Dat neemt niet weg dat er enkele constante factoren zijn zoals het gebruik van olijfolie, basilicum, kazen, enz…. Ook de opbouw van een typische Italiaanse maaltijd kan je overal terugvinden. Je start met antipasto, voorgerechten in kleine hapjes. Vervolgens krijg je een ‘primo piatto’, meestal bestaand uit pasta, risotto of soep. Dan volgt de ‘secondo piatto’, dit zijn hoofdzakelijk vlees- of visgerechten. Samen met de ‘secondo piatto’ krijg je contorno, een gerecht van groenten of aardappelen. Dit is vaak voor Belgen een beetje verrassend omdat pasta, groenten en vlees niet op hetzelfde moment worden geserveerd.

Als dessert is er meestal keuze tussen enkele kazen, een zoet nagerecht of vers fruit. En last but not least, uiteraard een authentieke espresso, al dan niet vergezeld van een glaasje likeur.

Antipasto: Meestal bestaat een antipasto uit een reeks kleine hapjes, zoals charcuterie (salami, prosciutto crudo), olijven, warme hapjes, enz… De meest gekende zijn groenten opgelegd in olie en kruiden, zoals olijven, paddenstoelen, paprika’s en artisjok. Verder heb je allerlei vleessoorten zoals parmaham, prosciutto, verschillende salami’s, mortadella, pancetta. Ook kaassoorten zoals gran padano, gorgonzola, pecorino komen vaak voor in de antipasto schotels. Bruschetta, in de oven gebakken sneetjes brood, worden belegd met allerhande tapenades.

Primo piatto: Dit onderdeel van het Italiaanse menu bestaat uit pasta- of rijstgerechten en/of soep. De standaard pasta krijgt zijn kleur door de toevoeging van eieren. Verder bestaat er groene, zwarte en rode pasta. Respectievelijk krijgen deze pasta’s hun kleur van het sap van spinazie, de inkt van inktvissen en concentraat van tomaten. De meeste gekende pastasoorten zijn tagliatelle (dunnen reepjes), fusilli (spiraaltjes), farfalle (vlindertjes), lasagna, ravioli (vierkante deegvorm opgevuld met allerlei mengsels), tortellini (gevulde pasta), cannelloni (holle pastapijpjes om op te vullen), orecchiette (oortjes), macheroni, penne en papardelle. Naast pasta is rijst (risotto) gekend als voorgerecht. Onze favorieten zijn alvast risotto ai 4 formaggi (emmental, fontina, gorgonzola, parmesan), risotto al nero di seppia (inktvis), risotto ai funghi porcini (paddenstoelen) en risotto con vongole (venusschelpen).

Secondo piatto: In de Italiaanse keuken krijg je in de tweede gang meestal een vis of vleesgerecht. Op de Eolische eilanden is dit bijna uitsluitend vis, aangezien dit dagelijks vers gevangen kan worden. Vleesgerechten zijn hier eerder een uitzondering. Zwaardvis, tonijn, inktvis,…alles komt vers uit de zee.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - Reiskoffer - Dagrugzak - Lichte kledij zoals T-shirts, shorts, hemdjes, enz. - Trui of fleece voor frisse avonden, lange broek - Lichte regenjas, sjaal - Zwemgerief en een strandlaken - Wil je de Stromboli beklimmen dan zijn hoge stapschoenen nodig. - Een zaklamp - Kookschort - Een haardroger is aanwezig in alle hotels - EHBO en persoonlijke medicatie - Op Salina en Stromboli kan je geld afhalen met je bankkaart of kredietkaart.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'

Dit is een kostenraming voor activiteiten, overige plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en overige maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Italië. Indien je een allergie hebt aan bepaalde ingrediënten, raden we aan om dit voor afreis te melden. Aangezien we tijdens onze reis werken met voedingsproducten nemen we de nodige hygiënische maatregelen, zoals het regelmatig grondig wassen van handen.

Conditie

Iedereen met een normale lichamelijke conditie kan deelnemen aan deze reis. De wandeling op het eiland Vulcano is eerst deels plat, gaat vervolgens over lavakorrels en via een pad dat af en toe stevig stijgt om uiteindelijk een wandelpad te volgen uitgesleten in kleigrond. De beklimming van de Stromboli is stevig. Je heb hiervoor ook goede wandelschoenen nodig. Je moet rekenen op 3 à 4 uren klimmen en vervolgens een 2-tal uren dalen. Het vereist geen voorafgaande fysieke voorbereiding, maar indien je geen enkele wandelervaring hebt, kan dit behoorlijk zwaar zijn. Indien je niet goed kan wandelen, of dit niet graag doet zijn er andere mogelijkheden om de dag te vullen. Zo is er een lichtere wandeling van 45 minuten mogelijk op de Stromboli of een uitstap met een bootje. Op de vertrekvergadering zal je voorkeur gevraagd worden.

Reisperiode en klimaat

Eind september en begin oktober is het meestal zeer aangenaam weer. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 25°.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je e-mailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

De oppervlakte van Italië bedraagt 301.340 km², bijna 10 keer zo groot als België. Binnen het grondgebied Italië liggen 2 andere landen namelijk Vaticaanstad en San Marino.

Meer dan 78% van de oppervlakte van Italië is heuvel-/bergachtig waarvan het grootste deel boven de 700 meter ligt. In het noorden van Italië bevinden zich de uitlopers van de Alpen, en van noord naar zuid lopen de Apennijnen. De Monte Bianco is de hoogste top van Italië met een hoogte van 4.748 m.

Vlaktes komen zeer beperkt voor aan de kust maar vooral rond de monding van de Po. Italië heeft ook 3 actieve vulkanen: de Vesuvius, de Etna en de Stromboli.

Fauna en flora

De fauna van Italië is zeer gevarieerd, maar liefst 30% van alle verschillende vegetaties van Europa komt ook voor in Italië. Bekend zijn vooral de cypressen en de olijfbomen. Macchia is de overheersende vegetatie, een combinatie van altijd groene heesters en dwergstruiken met daartussen laurier, steen- en kurkeiken.

Groot wild komt in Italië nog maar heel weinig voor. Beren, wolven en lynxen zijn met uitsterven bedreigd. Reden hiervoor is de ontbossing en de jacht.

De wolf is het nationale dier en de lelie is de nationale bloem.

Staatsvorm

Italië ontstond in 1861 toen de regionale staten op het schiereiland zich verenigden in een koninkrijk. De koning werd afgezet in de jaren 20 door Benito Mussolini. Na de Tweede Wereldoorlog werd Italië een republiek.

Sinds 2015 is Sergio Mattarella de president van Italië. Een Italiaanse president wordt door het parlement verkozen voor een periode van 7 jaar. Er is geen beperking op het aantal termijnen van de president. De president benoemt de premier, kan het parlement ontslaan en wetten tegenhouden. De premier is sinds december 2018 Giuseppe Conte.

Het parlement in Italië bestaat uit 2 kamers, de Senato della Repubblica en de Camera dei Deputati. De senaat telt 315 zetels en de kamer telt 630 zetels. Beide worden voor een termijn van 5 jaar verkozen.

Bevolking

In Italië wonen 62 miljoen mensen. Rome, met meer dan 3,7 miljoen inwoners, en Milaan, met 3 miljoen inwoners, zijn de grootste steden van Italië. Er wonen ook kleine minderheden Fransen, Duitsers en ex-Joegoslaven.

Economie

Op economisch gebied kan Italië opgedeeld worden in het noorden en het zuiden. In het noorden vindt men vooral de industrie en de grote fabrieken. In het zuiden komt de landbouw nadrukkelijker naar voor. Als gevolg hiervan is het noorden ook veel rijker dan het zuiden en is de werkloosheid in het zuiden ook hoger. Hierdoor is er dan weer een migratiestroom van zuid naar noord.

Italië is de 3de grootste economie van Europa, maar dit is grotendeels het gevolg van een gesubsidieerde economie die zorgde voor een groot overheidstekort. In 2012 bedroeg de schuld 126% van het bnp. De exportproducten zijn ijzer en staal, machines en auto's.

In Italië betaalt men met de euro.

Religie

Italië is van oudsher een heel godsdienstig land. Het rooms-katholicisme is de belangrijkste godsdienst en is vooral in het zuiden nog heel belangrijk. Tot 1984 was dit zelfs de staatsgodsdienst.

Er is ook een kleine, maar groeiende groep moslims in Italië.

Lokale gebruiken en gewoonten

Siësta: Het openbare & economische leven wordt bepaald door de uren van de siësta. De meeste winkels sluiten rond de middag en gaan pas terug open rond 15-16u. 's Avonds blijven ze open tot 20-21u, soms zelfs nog later. Vaak moet je ook niet betalen om te parkeren tijdens de siësta. Tijdens de siësta zie je heel weinig Italianen op straat, maar 's avonds blijven ze tot vrij laat rondhangen, ook met kleine kinderen.

Passeggiata: Een typisch Italiaans fenoneem. Tussen het werk en het avondeten trekken de Italianen hun mooiste kleren aan en gaan 'flaneren' op het centrale plein of een belangrijke straat in het centrum van het dorp of de stad. Zien en gezien worden, daar draait het om. Of een 'lief zoeken', of de laatste nieuwtjes uitwisselen... De oudere mensen zetten zich vaak op een bank om een praatje te maken, de anderen flaneren op en af.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Italië.

Elektriciteit

In Italië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Niet nodig dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Italië.

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!

Daarom volgende tips:

 • Zorg ervoor slechts een minimum aan baar geld op zak te hebben,
 • Bewaar bank- of kredietkaarten en identiteitsdocumenten apart,
 • Maak een kopie van je identiteitskaart of reispas en bewaar deze apart

Het spreekt voor zich dat wie met een voertuig reist er goed aan doet nooit valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS en dergelijke zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
kookreis Italië

Wat andere reizigers vinden

Salina maakt de Italiaanse mythe waar: super lekker eten in een prachtige omgeving. Authentiek maar toch een beetje mondain. En een heerlijke zon op een azuurblauwe zee zorgde in het najaar toch voor vitaminen.

Petra Vervoort

Het was een perfecte mix van inspanning en ontspanning. Het programma zat mooi vol maar zonder stress. Er was heel veel afwisseling waardoor het aanvoelt alsof we langer weg waren.

Lutgard Coessens

Reistips