Overslaan en naar de inhoud gaan

De Eolische eilanden zijn het speelterrein voor iedereen die graag vulkanen beklimt en tegelijk wilt proeven van het Italiaanse ‘dolce far niente’. Ga de uitdaging aan, beklim de altijd actieve Stromboli en nip nadien op een zonnig terras van een heerlijk glas Italiaanse wijn! Doe ondertussen nog wat kennis op over een eeuwenoude beschaving tijdens een bezoek aan Pompeï en de vele archeologische sites.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Brussel – Catania (A)

We vliegen van Brussel via Rome naar Catania op Sicilië. We komen aan rond 16u in Catania. We worden opgepikt aan de luchthaven en rijden meteen naar het havenstadje Milazzo. Hier nemen we de snelle Aliscafo boot naar het Eolische eiland Salina. We gaan naar ons hotel en genieten hier ’s avonds van de Italiaanse keuken.

We overnachten in het comfortabele hotel Mamma Santina

2 dag 2
Eolische Eilanden (O, A)

Na Lipari is Salina met haar 26.8 km² het grootste eiland van deze archipel.
Vandaag doen we het rustig aan, en maken we een wandeling naar het dorpje Lingua, en genieten van een verfrissende granita. Het avondeten is voorzien.

Overnachting in hotel Mamma Santina

3 Dag 3
Kookworkshop Antipasti (O, A)

Vandaag duiken we voor een eerste keer in de Italiaanse keuken. In drie kookworkshops banen we ons een weg door antipasti, primi, secundi en desserten.
De antipasti Caponata, melenzana parmigianata, pesce con salsa di menta hebben na deze voormiddag geen geheimen meer. ’s Middags eten we een deel van onze zelfgemaakte gerechten. Afhankelijk van de tijd die we nog hebben, leren we ook enkele zoetigheden maken zoals tiramisu al limone.

We hebben nog een beetje vrije tijd om te genieten van ons zwembad of verkennen de buurt. ’s Avonds zorgt chef Mario voor een heerlijk avondmaal.

Overnachting in hotel Mamma Santina

4 Dag 4
Eiland Vulcano (O, A)

Na het ontbijt gaan we naar de haven zodat we de ferry kunnen nemen naar het eiland Vulcano. We doen inkopen voor de picknick en beginnen de wandeling naar van deze indrukwekkende vulkaankrater. De beklimming naar de top duurt ongeveer een uurtje.  Deze staptocht is mogelijk voor iedereen met een normale fysieke conditie. Op het einde van onze wandeling ontspannen we in de warme modderbaden. Na een glas frisse wijn, nemen we de ferry terug naar Salina, waar het avondeten op ons wacht.

Overnachting in hotel Mamma Santina

5 Dag 5
Kookworkshop primo piatto – verkenning Salina (O, A)

Tijdens een 2de kookworkshop verkennen we de ‘primi’ gerechten. Dit zijn warme gerechten, meestal zonder vlees en zijn gemaakt van risotto, pasta, gnocchi, lasagna, etc…. Begin alvast te likkebaarden bij penne con crema di peperoni, penne all’arrabiata, pasticcio di zucchini, spaghetti con sugo di pesce, vongole, enz….

Na het lunchen, huren we enkele scooters of kleine autootjes en rijden rond het eiland. Rij je zelf liever niet, dan kan dit ook met een taxi. Een heel leuke manier om de omgeving te verkennen.
’s Avonds zorgt chef Mario terug voor enkele gerechten om vingers en duimen van af te likken.

Overnachting in hotel Mamma Santina

6 dag 6
Kookworkshop Secondo piatto (O, A)

Een laatste workshop brengt ons de geheimen van de ‘secondi’ gerechten. Dit is meestal een gerecht van vis. We kijken toe en leren hoe we een vis moeten fileren, calamari moeten kuisen, enz…Tegen het middaguur is onze kennis van de Italiaanse keuken op punt. We lunchen en namiddag is iedereen vrij. Je kan genieten van een boek aan het zwembad of je kan verder het eiland verkennen. Voor degene die dit wensen kunnen we een boottocht organiseren rond het eiland, onderweg heb je tijd om een verfrissende duik te nemen in het heldere water. In de late namiddag gaan we naar een plaatselijke wijnboer, waar we de typische zoete Malvisia-wijn gaan proeven.
Voor onze laatste avond in Salina tovert chef Mario terug heerlijke gerechten. Als we geluk hebben, krijgen we zelfs spaghetti con 14 herbe voorgeschoteld, een lang bewaard en geheim familierecept.

Overnachting in hotel Mamma Santina

7 Dag 7
Stromboli-vulkaan (O)

We nemen de ferry naar het eiland Stromboli. De tocht duurt ongeveer 1 à 2 uren. De gelijknamige vulkaan is onze uitdaging vandaag. We starten onze beklimming waarschijnlijk rond 15u. Het vertrekuur staat steeds in functie van het tijdstip dat de zon zal ondergaan, want dan krijg je het mooiste zicht op de lavastromen. We krijgen een natuurlijk spektakel van licht en geluid te zien. De beklimming duurt ongeveer een 3-tal uren, de afdaling ongeveer 2 uren.  Zie je de beklimming niet zitten, dan is er ook een mogelijkheid om een boottocht te maken, om zo alsnog een mooi zicht te krijgen op de lavastromen van de Stromboli. De beklimming van de Stromboli is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij regen, wind of mist is het niet mogelijk om de vulkaan te beklimmen. 

Overnachting in hotel Miramare

8 Dag 8
Boottocht naar Sicilië

Een ontspannen ontbijt hebben we verdiend na de stevige staptocht van gisteren. Rond het middaguur nemen we de ferry naar Milazzo, Sicilië en banen ons vervolgens een weg naar Catania. We wandelen door het oude stadscentrum en gaan nog een authentieke Siciliaanse pizza eten.

Overnachting in een eenvoudig hotel in Catania, Etnea 316

9 Dag 9
Terugvlucht

We ontbijten, en vertrekken naar de luchthaven. Onze retourvlucht, via Rome,  vertrekt rond het middaguur.

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Je zinnen gezet op een groepsreis in het najaar? Wacht dan niet langer om je nog in te schrijven of een optie te nemen. Ook sneeuwreizen boek je best nu al, zo ben je zeker van je plaats (en een voordelig vliegticket wanneer dit niet inbegrepen is). Vragen? Contacteer onze reisexperts

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 30/09/2017
Terug: 08/10/2017
Basisprijs: €1.350
+ 200 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-351
36-454
46-553
56-652
+651
Geslacht
mannen3
vrouwen9
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Volzet
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 20/05/2017
Terug: 28/05/2017
Basisprijs: €1.350
+ 200 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Catania en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen
 • Maaltijden zoals opgenomen in het programma (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal)
 • Diensten van een Nederlandstalige reisleider
 • Transport op dag 1 van de luchthaven van Catania naar de haven van Milazzo
 • Transport op dag 8 en 9 naar Catania en van Catania naar de luchthaven
 • Ferryverbindingen van Milazzo naar Salina, Salina naar Stromboli en van Stromboli naar Milazzo
 • Transport naar Vulcano, inclusief inkom voor het eiland
 • BTW en bijdrage voor het Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Overige maaltijden
 • Activiteiten op het eiland Vulcano, zoals modderbaden
 • Uitstapjes op Salina, zoals boottocht, huur scooter, taxi op het eiland
 • Bezoek aan de Malvasia wijnboer
 • Beklimming van de Stromboli
 • Bezienswaardigheden in Catania

Bijkomende info

Voor deze reizen is er geen vertrekvergadering voorzien.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 03 / 2017
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Voor Italië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Chauffeurs dienen in het bezit te zijn van het Europese rijbewijs.
Voor Italië is het voldoende om een Belgische identiteitskaart te hebben.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt dan hieronder de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2016. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Voor deze reis vliegen we met Alitalia.

Reis met vertrek op 20 mei

 • Heenreis: vertrek in Brussel om 11u25, via Milaan met aankomst in Catania om 14u05.
 • Terugreis: vertrek in Catania om 14u50, via Milaan met aankomst in Brussel om 19u20.

Reis met vertrek op 30 september

 • Heenreis: vertrek in Brussel om 09u25, via Milaan met aankomst in Catania om 16u35.
 • Terugreis: vertrek in Catania om 14u50, via Milaan met aankomst in Brussel om 19u20.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.
Eens aangekomen in Italië maken we afwisselend gebruik van privétransporten en openbaar
vervoer. Voor sommige transfers voorzien we een busje/auto met chauffeur. De verplaatsingen
tussen de eilanden doen we steeds met openbare boten. Afhankelijk van de wind / het weer, nemen we snelle overzetboten of grotere, maar langzame ferry’s. Op het eiland Salina huren we een dag een scooter of een klein autootje. Er is hier maar weinig verkeer, dus heel ontspannen om te rijden. Voor degene die niet graag zelf rijden, kunnen we ook een taxi voorzien. Er is ook een mogelijkheid om het eiland rond te rijden met de openbare bus.
We doen ook regelmatig een klein stukje te voet.

Logies

We overnachten in logementen die in handen zijn van plaatselijke mensen en dus niet in internationale ketens. Zo ondersteunen we de lokale economie. We kiezen ook voor aangename kamers met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af.

 • 2-persoonskamers met sanitair op de kamer
 • Ben je alleen ingeschreven dan neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht
 • Single kamer is mogelijk, zolang er beschikbaarheid is. Vraag er naar bij boeking.

Voor koppels voorzien we standaard een kamer met dubbel bed. Reizigers die alleen op
pad zijn delen een 2-persoonskamer met een medereiziger. Voor deze reis is het ook mogelijk om een single kamer te reserveren. Gelieve dit bij reservatie door te geven. De gekozen hotels zijn steeds onder voorbehoud. Indien we omwille van eender welke reden een ander hotel moeten kiezen, zal dit steeds van gelijkaardig comfort zijn.
Op het eiland Salina logeren we in het hotel Mamma Santina. Dit comfortabele 3-sterren
hotel ademt de rust van het eiland uit. Alle kamers zijn voorzien van airco, tv, frigo, een
comfortabele badkamer, enz.. Het hotel is voorzien van een excellent restaurant. De
keuken van het restaurant zullen wij gebruiken voor de kookworkshops. Verder is er een mooi
zwembad en een aangename bar om een fris glas te drinken. Meer info over het hotel op www.
mammasantina.it

Op het eiland Stromboli logeren we in hotel Miramare. Dit is het oudste en één van de meest charmante hotels van het eiland Stromboli. De kamers zijn ruim, eenvoudig en voorzien van tv, frigo en airco. Elke kamer heeft een eigen terras met zicht op de Stromboli of op de zee. Meer info over het hotel op www.miramarestromboli.it

In Catania logeren we in een authentiek Siciliaans hotel. Het ligt in het centrum van de stad. Meer info op http://www.hoteletnea316catania.com

Weet dat de gekozen hotels steeds onder voorbehoud zijn. Indien we genoodzaakt zijn,
om eender welke reden, te kiezen voor een ander hotel, dan zorgen we steeds voor een
gelijkwaardig hotel.

In elk hotel zijn handdoeken en lakens voorzien.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Kookworkshops:
De 3 kookworkshops vinden telkens plaats in de keuken van hotel Mamma Santina. We verdelen de workshops in antipasti, primo piatto, secondo piatto en dolce. De chef van het restaurant toont ons heel wat geheimen van de Italiaanse keuken. Onze reisbegeleider zal zorgen voor de vertaling indien nodig. Hier en daar steken we zelf de handen uit de mouwen om te helpen. Let op, het zelf koken is beperkt aangezien de keuken dit niet toelaat. Maar door te kijken en zelf te proberen leer je aardig veel bij. Een deel van de maaltijden die we bereiden eten we zelf op.

De Italiaanse keuken is ongetwijfeld wereldwijd gekend. Er is echter geen eenvoudige omschrijving van deze keuken, aangezien er veel regionale verschillen zijn, zowel in recepten als gewoonten. Dat neemt niet weg dat er enkele constante factoren zijn zoals het gebruik van olijfolie, basilicum, kazen, enz…. Ook de opbouw van een typische
Italiaanse maaltijd kan je overal terug vinden. Je start met antipasto, voorgerechten in kleine hapjes. Vervolgens krijg je een ‘primo piatto’, meestal bestaand uit pasta, risotto of soep. Dan volgt de ‘secondo piatto’, dit zijn hoofdzakelijk vlees- of visgerechten. Samen met de ‘secondo piatto’ krijg je contorno, een gerecht van groenten of aardappelen. Dit is vaak voor Belgen een beetje verrassend omdat pasta, groenten en vlees niet op hetzelfde moment worden geserveerd.

Als dessert is er meestal keuze tussen enkele kazen, een zoet nagerecht of vers fruit. En last but not least, uiteraard een authentieke espresso, al dan niet vergezeld van een glaasje likeur.

Antipasto:
Meestal bestaat een antipasto uit een reeks kleine hapjes, zoals charcuterie (salami, prosciutto crudo), olijven, warme hapjes, enz… De meest gekende zijn groenten opgelegd in olie en kruiden, zoals olijven, paddestoelen, paprika’s en artisjok.
Verder heb je allerlei vleessoorten parmaham, prosciutto, verschillende salami’s, mortadella, pancetta. Ook kaassoorten zoals gran padano, gorgonzola, pecorino komen vaak voor in de antipasto schotels. Bruschetta, in de oven gebakken sneetjes brood, worden belegd met allerhande tapenades.

Primo piatto:
Dit onderdeel van het Italiaanse menu bestaat uit pasta- of rijstgerechten en/of soep.
De standaard pasta krijgt zijn kleur door de toevoeging van eieren. Verder bestaat er groene, zwarte en rode pasta. Respectievelijk krijgen deze pasta’s hun kleur van het sap van spinazie, de inkt van inktvissen en concentraat van tomaten.
De meeste gekende pastasoorten zijn tagliatelle (dunnen reepjes), fusilli (spiraaltjes), farfalle (vlindertjes), lasagna, ravioli (vierkante deegvorm opgevuld met allerlei mengsels), tortellini (gevulde pasta), cannelloni (holle pastapijpjes om op te
vullen), orecchiette (oortjes), macheroni, penne en papardelle.
Naast pasta is rijst (risotto) gekend als voorgerecht. Onze favorieten zijn alvast risotto ai 4 formaggi (emmental, fontina, gorgonzola, parmesan), risotto al nero di seppia (inktvis), risotto ai funghi porcini (paddestoelen) en risotto con vongole (venusschelpen).

Secondo piatto:
In de Italiaanse keuken krijg je in de tweede gang meestal een vis of vleesgerecht. Op de Eolische eilanden is dit bijna uitsluitend vis, aangezien dit dagelijks vers gevangen kan worden. Vleesgerechten zijn hier eerder een uitzondering. Zwaardvis, tonijn, inktvis,…alles komt vers uit de zee.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voorzie ongeveer € 200 budget ter plaatse. Dit is een kostenraming voor activiteiten, overige plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en overige maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Italië. Aanbevolen vaccinaties zijn tegen tetanus, difterie, polio, buiktyfus en hepatitis A & B. Indien je een allergie hebt aan bepaalde ingrediënten, raden we aan om dit voor afreis te melden. Om deel te nemen aan een kookreis is het belangrijk dat je in goede gezondheid bent en geen drager bent van een besmettelijke ziekte. Aangezien we tijdens onze reis werken met voedingsproducten nemen we de nodige hygiënische maatregelen, zoals het regelmatig grondig wassen van handen.

Conditie

Iedereen met een normale lichamelijke conditie kan deelnemen aan deze reis. De wandeling
op het eiland Vulcano is eerst deels plat, vervolgens een deel over lavakorrels dat af en
toe stevig stijgt en uiteindelijk een uitgesleten wandelpad in kleigrond. De beklimming van de Stromboli is stevig. Je heb hiervoor ook goede wandelschoenen nodig. Je moet rekenen op 3 à 4 uren klimmen en vervolgens een 2-tal uren dalen. Het vereist geen voorafgaande fysieke voorbereiding, maar indien je geen enkele wandelervaring hebt, kan dit behoorlijk zwaar zijn. Indien je niet goed kan wandelen, of dit niet graag doet zijn er ondertussen andere mogelijkheden om de dag te vullen.

Reisperiode en klimaat

Eind september en begin oktober is het meestal zeer aangenaam weer. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 25°.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …). Lees hierover meer in ons ‘Charter mensenrechten’.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

De oppervlakte van Italië bedraagt 301.340 km², bijna 10 keer zo groot als België.
Binnen het grondgebied Italië liggen 2 andere landen namelijk Vaticaanstad en San Marino.

Meer dan 78% van de oppervlakte van Italië is heuvel-/bergachtig waarvan het grootste deel boven de 700 meter ligt. In het noorden van Italië bevinden zich de uitlopers van de Alpen, en van noord naar zuid lopen de Apennijnen. De Monte Bianco is de hoogste top van Italië met een hoogte van 4.748 m.

Vlaktes komen zeer beperkt voor aan de kust maar vooral rond de monding van de Po. Italië heeft ook 3 actieve vulkanen: de Vesuvius, de Etna en de Stromboli.

Fauna en flora

De fauna van Italië is zeer gevarieerd, maar liefst 30% van alle verschillende vegetaties van Europa komen ook voor in Italië. Bekend zijn vooral de cypressen en de olijfbomen. Macchia is de overheersende vegetatie, een combinatie van altijd groene heesters en dwergstruiken met daartussen laurier, steen- en kurkeiken.

Groot wild komt in Italië nog maar heel weinig voor. Beren, wolven en lynxen zijn met uitsterven bedreigd. Reden hiervoor is de ontbossing en de jacht.

De wolf is het nationale dier en de lelie is de nationale bloem.

Staatsvorm

Italië ontstond in 1861 toen de regionale staten op het schiereiland zich verenigden in een koninkrijk. De koning werd afgezet in de jaren 20 door Benito Mussolini. Na de Tweede Wereldoorlog werd Italië een republiek.

Sinds 2015 is Sergio Mattarella de president van Italië. Een Italiaanse president wordt door het parlement verkozen voor een periode van 7 jaar. Er is geen beperking op het aantal termijnen van de president. De president benoemt de premier, kan het parlement ontslaan en wetten tegenhouden. De premier is sinds december 2016 Paolo Gentiloni .

Het parlement in Italië bestaat uit 2 kamers, de Senato della Repubblica en de Camera dei Deputati. De senaat telt 315 zetels en de kamer telt 630 zetels. Beide worden voor een termijn van 5 jaar verkozen.

Bevolking

In Italië wonen 62 miljoen mensen. Rome, met meer dan 3,7 miljoen inwoners, en Milaan, met 3 miljoen inwoners, zijn de grootste steden van Italië. Er wonen kleine minderheden Fransen, Duitsers en ex-Joegoslaven in Italië.

Economie

Op economisch gebied kan Italië opgedeeld worden in het noorden en en het zuiden. In het noorden vindt men vooral de industrie en de grote fabrieken. In het zuiden komt de landbouw nadrukkelijker naar voor. Als gevolg hiervan is het noorden ook veel rijker dan het zuiden en is de werkloosheid in het zuiden ook hoger. Hierdoor is er dan weer een migratiestroom van zuid naar noord.

Italië is de 3de grootste economie van Europa, maar dit grotendeels door de gesubsidieerde economie die zorgde voor een groot overheidstekort. In 2012 bedroeg de schuld 126% van het bnp. De exportproducten zijn ijzer en staal, machines en auto's.

In Italië betaalt men met de euro.

Religie

Italië is van oudsher een heel godsdienstig land. Het rooms-katholicisme is de belangrijkste godsdienst en is vooral in het zuiden nog heel belangrijk. Tot 1984 was dit zelfs de staatsgodsdienst.

Er is ook een kleine, maar groeiende groep moslims in Italië.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Italië.

Elektriciteit

In Italië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Italië.

De toeristen die Italië het hele jaar door bezoeken, vormen een grote aantrekking voor gauwdieven en dit vooral in de grote steden en de toeristische plaatsen. Veel diefstallen gebeuren ook op metro en autobussen, in de stations en de luchthavens.

Daarom volgende tips:

 • Zorg er voor slechts een minimum aan baar geld op zak te hebben,
 • Bewaar bank- of kredietkaarten en identiteitsdocumenten apart,
 • Maak een kopie van uw identiteitskaart of reispas en bewaar deze apart,

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".