Overslaan en naar de inhoud gaan
Landencocktail op 29/01

Alles weten over deze en andere groepsreizen? Kom naar onze eigen reisbeurs Landencocktail op zondag 29/1 in Mechelen. Woon een reisvoorstelling bij of stel je vragen tijdens een persoonlijk gesprek met een van de 250+ reisbegeleiders en Joker-medewerkers.   

Gerda Elsen stond mee aan de wieg van Joker, intussen zo’n 35 jaar geleden. Het hoeft dus niet meer gezegd dat Gerda als begeleidster een mooi palmares reizen op haar naam heeft en telkens weer gaf ze het plezier van het reizen door aan al haar medereizigers. En hoewel ze geen halsbrekende toeren meer wil uithalen, zo zegt ze zelf, genieten afgelegen plaatsen nog steeds haar voorkeur. Haar interesse gaat uit naar het zuidoosten van Azië, haar grote liefde ligt in Indonesië maar haar hart is ze verloren op het eiland Nias, dichtbij het meer gekende Sumatra. Samen met haar ontelbare, plaatselijke ‘familieleden’ neemt ze ons mee op pad, horen we verhalen over koppensnellers en ontmoeten we de koninklijke familie van Bawomataluo. Bijzonder buitengewoon, als je bedenkt dat de hand schudden van koning Filip hier toch ook niet zomaar lukt.  

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-8
De Batakgemeenschappen in Noord- Sumatra

Na aankomst maken we in Berastagi kennis met onze gastfamilie Pelawi. Zij introduceren ons in de ingewikkelde maatschappijstructuur van de Karo-Batakdemocratie. Samen verkennen we de rijke agrarische omgeving en de typische dorpen. We leren er de plaatselijke gerechten klaarmaken, krijgen een overzicht van de verschillende tropische vruchten en worden ingewijd in de traditionele dansen. Muziek en dans zijn hier geen folklore maar maken deel uit van belangrijke evenementen in het leven, zoals een huwelijk of begrafenis. Wie er zin in heeft kan de Sibayakvulkaan beklimmen, een plaats waar volgens het oude geloof goede geesten wonen. Achteraf wordt de inspanning ruimschoots beloond met een zwempartij in de warmwaterbronnen. We vertrekken, nog steeds in gezelschap van onze familieleden, via Tongging en de Si Piso Pisowatervallen naar het heilige kratermeer van de Toba-Batak. We verblijven op het imposante eiland Samosir dat ontstond na één van de grootste vulkaanuitbarstingen die de aarde ooit gekend heeft. We wandelen langs de belangrijkste Tobadorpen en maken kennis met hun typische architectuur en verhalen.

2 dag 9
Terugkeer naar Medan

We keren terug naar Medan zodat we de volgende dag van hieruit een binnenlandse vlucht naar het eiland Nias kunnen nemen.

4 dag 10-16
Het eiland Nias

Na een uurtje vliegen bereiken we het eiland Nias, bakermat van een heel eigen cultuur. We zijn te gast in het dorp Bawomataluo en verblijven bij de familie van het koningshuis. Samen met hen verkennen we het zuiden van het eiland en de karakteristieke dorpen. Elk dorp is strategisch op een heuvel gebouwd en leeft in een eigen kosmos. De huizen lijken op Portugese galjoenen en het houtsnijwerk is indrukwekkend. Nias heeft een rijk cultureel verleden. Onze gastheer introduceert ons in de maatschappijcultuur en de adat, het gewoonterecht waar iedereen zich moet aan houden. Een boeiend verhaal! We slenteren langs de baai van Lagundri, een surfparadijs, dat tot nu toe toeristenvrij is.

3 dag 17-21
Bukit Lawang

Terug op Sumatra  begeven we ons naar het Gunung Leuser Nationaal Park. Het oerwoud van Noord-Sumatra is één van de oudste ter wereld. We verblijven in Bukit Lawang. Onze gidsen zijn oude vrienden. Zij leren ons als geen betere het oerwoud kennen. Natuurliefhebbers komen hier beslist aan hun trekken. We vertrekken voor een 2-daagse tocht  en ontmoeten onder meer orang-oetans en thomas leaf monkeys. We overnachten in een geïmproviseerde tent. Tussen een zwempartij of een traditionele rafting door, maken we aan de oevers van de Bohorokrivier de balans op van de reis en onze nieuwe ervaringen.

Vertrekdata en prijzen

Boek op tijd en zorg er zo voor dat je reis sneller gegarandeerd is!

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 09/07/2017
Terug: 29/07/2017
Basisprijs: €2.495
+ 800 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
36-451
46-553
56-655
Geslacht
mannen4
vrouwen5
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Volzet

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Medan en terug
 • Binnenvluchten Medan – Binaka en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Promo

Boek je tot en met 06/02/2017, dan krijg je van ons een gratis outdoorrugzak van Vaude én een oplader op zonne-energie, t.w.v. €118! De solar charger laadt je smartphone in zo’n 2u op en je kan hem bovendien 150u als (zak)lamp gebruiken. De WakaWaka Power+ is een superhandig, compact reisgadget, in een design waar je ook nog blij van wordt! En anderen ook, want voor elke verkochte WakaWaka gaat altijd één WakaWaka Light (LED-zaklamp op zonne-energie) naar iemand zonder elektriciteit in een oorlogssituatie of ander rampgebied. Meer over dit Vroegboekvoordeel

Bijkomende info

Voor deze reis nemen we een binnenvlucht met een maatschappij waarvoor een afstandsverklaring moet ondertekend worden. Meer info lees je bij het onderdeel transport, onderaan deze pagina.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!