Overslaan en naar de inhoud gaan

Een eiland in Indonesië, een paradijs voor natuurliefhebbers met actieve vulkanen en iedereen die wild wordt van groen regenwoud en een gevarieerde fauna, maar ook een rijkdom aan oude culturen met hun typische gebruiken en gewoonten. Of dat is hoe je Sumatra zou kunnen omschrijven. In het nationale park Gunung Leuser gaan we op zoek naar de orang-oetan en langoeren, in het noorden leren we meer over de Batak en afsluiten doen we met verhalen uit Bandah Aceh.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-4
Bukit Lawang en orang-oetans

Vanuit Medan rijden we richting Bukit Lawang aan de rand van het grootse nationale park Gunung Leuser. Dat het eiland Sumatra rijk is aan diepgroen regenwoud, een zeer gevarieerde fauna en flora, een massa vulkanen en kleurrijke kratermeren merken we meteen. Natuurliefhebbers komen hier beslist aan hun trekken. In het park stappen we binnen in de natuurlijke habitat van de orang-oetan. We maken een trektocht door de jungle waar deze mensapen zich graag laten bewonderen. Als afsluiter van deze ongetwijfeld buitengewone ervaring laten we ons meedrijven op de stroming van de Bohorokrivier.

2 dag 5-9
De Batakcultuur

Berastagi is dé toegangspoort naar Noord-Sumatra, het land van de Batak. We beklimmen er in 1 dag de slapende Sibayakvulkaan, een plaats waar volgens het oude geloof goede geesten wonen. Achteraf wordt de inspanning ruimschoots beloond met een relaxerend moment in de warmwaterbronnen. Rond het wondermooie Tobameer dompelen we ons onder in de nog steeds erg levendige Batakcultuur. We maken een uitstap naar de omliggende Batakdorpen. Op het eiland Samosir, dat ontstaan is na één van de grootste vulkaanuitbarstingen die de aarde ooit gekend heeft, fietsen we langs de typische graven en huizen van de Batak.

3 dag 10-16
3-daagse trekking in ’s werelds grootste ecosysteem

In het Gunung Leuser Nationaal Park leven nog enkele bedreigde en unieke diersoorten zoals de Sumatraanse tijger, neushoorn en de Siamanggibbon. Moeilijk te spotten maar door de aanwezigheid van deze dieren is het park dé plek om een 3-daagse trekking te maken en de betekenis van dit ecosysteem te leren kennen. Dankzij onze gidsen vinden we heel wat sporen en komen we oog in oog te staan met onder meer de Thomaslangoer en de langstaartmakaak. Slapen doen we onder een groot tentzeil met de levendige natuurklanken op de achtergrond. De bergstad Takengon biedt dan weer een heel ander uitzicht. Het grote Laut Tawarmeer en de koffieplantages domineren het landschap. Tijdens het bezoek aan een koffiebranderij ontdekken we de verschillende smaken van koffie.

4 dag 17-22
Verhalen uit Aceh

Eind 2004 werd het noordelijke Aceh opgeschrikt door een enorme tsunami met desastreuze gevolgen. 13 jaar later is de stad zo goed als volledig heropgebouwd. Toch blijven de littekens zichtbaar, hoewel de bevolking met een enorm positivisme naar de toekomst kijkt. We bezoeken er de plekken die getuigen van deze ramp en staan stil bij de verhalen van de lokale bevolking.  Een verder verleden leeft dan weer voort in de gebouwen uit de koloniale tijd. Op het eiland Weh ontspannen we op één van de mooiste snorkel- en duikplekken ter wereld. Vanuit Banda Aceh keren we terug huiswaarts.

Vertrekdata en prijzen

Je zinnen gezet op een groepsreis in het najaar? Wacht dan niet langer om je nog in te schrijven of een optie te nemen. Ook sneeuwreizen boek je best nu al, zo ben je zeker van je plaats (en een voordelig vliegticket wanneer dit niet inbegrepen is). Vragen? Contacteer onze reisexperts

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Medan en Bandah Aceh-Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, binnenvlucht, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 12 / 09 / 2017
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Op deze reis maken we kennis met de levenswijze van de Bataks. Onze gidsen nemen ons (onder meer op de fiets) mee naar enkele dorpen en vertellen over de levensvisie, de gebruiken en het geloof van de verschillende soorten Bataks.

Tijdens de trekking in Gunung Leuser leren we van onze gidsen wat de problemen zijn bij het beschermen van kostbaar regenwoud. Ze zijn erop getraind om ons dicht bij de dieren te brengen, zonder hen te storen.

In Aceh vertellen de gebouwen voldoende over de tragedie die zich in 2004 voordeed. Toch maken we tijd om aan de gidsen en locals te vragen hoe zij de tsunami beleefd hebben en hoe de reconstructie plaatsvond! Het Tsunamimuseum en de massagraven dragen bij tot dit begrip - deze monumenten zijn een plaats voor reflectie.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Rond Berastagi nemen we de lokale bus naar de Batak Karo-dorpen. We laten ons ook niet rijden tot aan de start van de beklimming van de Sibayak, maar we wandelen vanaf het checkpoint en laten ons zo langzaam opnemen door de vulkaan.

Op Samosir nemen we de fiets voor een ritje langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

De trekking wordt gedaan onder leiding van Johan, van Gunung leuser Trek. Hij werkte jaren lang voor diverse ecoprojecten en kent als geen ander de jungle. Hij is de perfecte gids om ons zijn liefde voor dit ecosysteem en zijn bekommernis omtrent de bescherming ervan, over te dragen. We kiezen ervoor om met een lokale partner in zee te gaan en dus niet met een van de vele trekkingorganisaties uit de grote stad.

We kiezen waar mogelijk voor kleinschalige accommodatie, uitgebaat door locals.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
De manier waarop we ons verplaatsen zorgt zonder twijfel al voor het nodige contact met de plaatselijke bevolking. We bezoeken verschillende kleine dorpen met gids waardoor het makkelijker wordt om contact te leggen met deze gemeenschappen.

Documenten
Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt dan hieronder de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2016. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Voor deze reizen zijn de vluchturen nog niet bekend.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
Op deze reis maken we gebruik van diverse soorten transport (bus, fiets, motortaxi's, ferry,...). Naargelang van de beschikbaarheid nemen we de openbare bus. Op sommige trajecten is dit niet mogelijk noch wenselijk door de slechte wegen, die de duur van het transport verhogen, en dan kiezen we voor eigen transport. Ook fietsen en wandelen staan op het programma.

Tijdens deze reis zijn er 3 langere trajecten, die variëren van 250 tot 400 km. Door de slechte staat van de wegen zijn dit dagvullende en slopende tochten, waarin wel wat van je geduld en relativeringsvermogen gevraagd wordt! Hier kiezen we tweemaal voor eigen vervoer zodat we kunnen stoppen waar nodig.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
Op deze reis verblijven we in kleine hostels, met aandacht voor lokaal en familiaal. Aan de rand van de jungle slapen we in lodges (bungalows met beperkte luxe). Tijdens de trekking slapen we in tentjes of spannen we een groot zeil over de slaapplek. Een eigen matje meebrengen kan dan wel soelaas brengen. Slaapzakken worden voorzien door de trekkingsorganisatie.

Speciale overnachtingsplaatsen zijn mogelijk aan lake Toba, waar we eventueel kunnen slapen in een Batakhuis. Op Pulau Weh logeren we aan de rand van de zee, met uitzicht op een spiegelblauwe baai.

De accommodatie is overal basic, maar netjes. In Takengon en in Banda Aceh kiezen we even voor een beter hotel, waar we kunnen relaxen en de was doen!

Er zijn geen nachtelijke busritten!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Gedurende de ganse reis kunnen we genieten van eenvoudige restaurantjes met lekkere rijstgerechten.

Op Samosir bestaat de mogelijkheid om een visbarbecue te organiseren. Het eten op Sumatra heeft invloeden uit diverse streken van Java en China ondergaan, zodat je uit verschillende heerlijke gerechten kan kiezen. Tijdens de trekking eten we wat de gidsen hebben klaargemaakt.

Het eten in deze regio is niet extreem pikant, maar wie wil, kan steeds een pepertje bij vragen!

Alcohol is -zeker in Aceh- niet steeds beschikbaar. In Takengon proeven we van de lokale koffie.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- lichte kledij (shorts als vakantiekledij mogen, maar zeker ook lange broek en hemd/blouse met lange mouwen - dit laatste zowel voor de koelere avonden en uit respect voor de lokale bevolking)

 • fleece (voor de koelere avonden)

 • petje, bandana,... tegen de zon

 • stevige stapschoenen, lichte sandalen en goede wandelsokken

 • lichte regenkledij

 • trekkingsbroek en trekkingshemd of -shirt

 • zaklamp

 • biologische zeep en waspoeder

 • lakenzak en slaapmatje (eventueel)

 • wasdraad met wasknijpers

 • goede dagrugzak

 • Tip: tijdens de trekking doe je best geen felle kleuren aan. Donkere kleuren en bij voorkeur groen wordt aangeraden. Dit om niet meteen de dieren weg te jagen.

 • Dun matje kan aangenaam zijn tijdens de trekking

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een Islamitisch bent. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt met (korte) mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen(schouders moeten bedekt zijn!). Bij het bezoek van de moskee bedek je als vrouw zelfs best ook je hoofd, je neemt dus ook best een sjaal mee. Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen! Ook hierover meer info op de vertrekvergadering.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 675 euro.

In INDONESIE is de officiële munteenheid de Rupiah (IDR). Richtkoers (op 15/01/2016): 100.000 IDR = € 6,58. Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.

Je brengt het geld cash mee in relatief recente coupures van 20 en 50 euro. Je krijgt de beste koersen met eurobiljetten.

Activiteiten niet inbegrepen in het budget:
- visbarbecue op Samosir (ca 15 euro pp)
- rafting in Bukit Lawang (ca 50 euro pp)

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Indonesië zijn er geen verplichte inentingen.

Medische voorzieningen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen
zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie
voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Er is geen malariarisico in de steden/stedelijke gebieden. Wel is er een wisselend malariarisico tijdens deze reis en bespreek je best met je arts of voor jou malariapreventie noodzakelijk is. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem zeker een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Door het vochtige klimaat, het gebrek aan luxe en 3 lange transportdagen zijn een open geest en relativeringsvermogen belangrijk. De trekking is relatief zwaar door de hitte en de vochtigheid, maar gaat niet over hoge toppen.

Tijdens de 3-daagse trekking stappen we ca. 6 uur door het regenwoud, in een vochtig klimaat. De ondergrond bestaat uit rotsen, paadjes en soms modder. Goede stapschoenen zijn onontbeerlijk. Soms moet er een kleine rivier overgestoken worden. Minstens 2 gidsen begeleiden de groep. De gidsen stoppen voldoende om ons de kans te geven kennis te maken met de geluiden van de natuur. Tijdens de trekking spotten we bijna zeker orang-oetans en gibbons. Vogels die we kunnen zien, zijn o.m. toekans, papegaaien en bijeneters.

In principe zijn er geen gevaarlijke dieren, maar tijdens de trekking moet men toch voorzichtig zijn voor o.m. schorpioenen. Muggen en bloedzuigers kunnen soms wel vervelend zijn. Het is aangeraden om zich hier voldoende tegen te beschermen door kledij en insectenwerende repellent (best biologische producten, wegens het fragiele eco-systeem in Gunung Leuser).

Reisperiode en klimaat

De maand mei valt in het droog seizoen zodat we weinig regen verwachten. In september kan het regenseizoen al begonnen zijn, waardoor het vervoer wat moeilijker verloopt. In Bukittinggi en in Takengon kan het steeds koel zijn en dan is een fleece zeer welgekomen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Indonesië
Geografie

Indonesië is met meer dan 17.000 eilanden niet alleen de grootste eilandengroep ter wereld maar ook het grootste land in Zuidoost-Azië. Door zijn ligging, langs de 'Ring of fire', een seismologisch actieve regio, kent Indonesië jaarlijks een aantal aardbevingen en blijven vulkanen zo actief dat er af en toe eentje van zich laat horen. Helaas soms met desastreuze gevolgen. Laat je er vooral niet door afschrikken want de kans blijft gering dat je het zelf meemaakt en de bevolking weet hier op een correcte manier mee om te gaan. Bovendien zorgt deze activiteit voor heel wat verrassend natuurspektakel dat je van zeer dichtbij kan bewonderen.

Er zijn zo'n 6.000 eilanden die bewoond zijn. Het belangrijkste eiland - maar niet het grootste - is ongetwijfeld Java, het economische hart van Indonesië. Bali ken je ongetwijfeld van populaire badsteden. Daarnaast zijn bekende eilanden: Sumatra, Sulawesi en Lombok. Alle eilanden waren vroeger verbonden met elkaar maar door aardverschuivingen zijn de eilanden ontstaan. Tijdens een rondreis in Indonesië is er dus zonder twijfel ruimte voor ontspanning op een strand.

Ondanks dat het land bestaat uit een eilandengroep, deelt het toch grenzen met drie andere landen: Maleisië, Timor-Leste en Papua Nieuw Guinea. De eilanden bestaan vooral uit laagland aan de kusten, maar de grotere eilanden beschikken over een meer bergachtig gebied in het binnenland. Het hoogste punt van Indonesië is Puncak Jaya (4.884 m) in de provincie Papua.

Fauna en flora

Indonesië kent - na Brazilië - de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud, tenminste als overheden nauw toezien op de illegale houtkap. Dat deze regenwouden rijk zijn aan oeroude bomen, de grootste bloem ter wereld (rafflesia) en een grote variatie aan bloemen en planten hoeven we eigenlijk niet meer te zeggen. Er zijn verschillende flora van Indonesië bedreigd, waaronder de beroemde Rafflesia Arnoldii. De bloem heeft 2 jaar nodig om uit te komen en kan tot een meter in diameter worden. Op Kalimantan vind je de enige zwarte orchidee ter wereld.

En ook de dierenwereld is enorm en kent wel enkele unieke soorten zoals de Sumatraanse tijger en olifant, de orang-oetan en de gevreesde Komodovaraan. Sommigen van hen helaas met uitsterven bedreigd. Dat je op een eiland bezaaid met regenwouden al eens een ongewenst dier of insect tegenkomt, spreekt voor zich.

Staatsvorm

Indonesië is onafhankelijk verklaard sinds 17 augustus 1945. Sinds 1998 ontwikkelde Indonesië zich als een Democratische Republiek die gebaseerd is op de Pancasila, een staatsfilosofie die gebaseerd is op 5 principes: geloof in 1 God, ga altijd op zoek naar een consensus, wees rechtvaardig, draag nationale eenheid en solidariteit hoog in het vaandel. Het parlement heeft de wetgevende macht en de uitvoerende ligt bij de president. Er zijn om de 5 jaar verkiezingen en de huidige president is Joko Widodo.

Bevolking

Indonesië hoort bij de dichtsbevolkte landen ter wereld met in totaal 220 miljoen inwoners. De meesten mensen wonen op Java en Bali waar dan ook de meeste werkgelegenheid is. Er is een enorme etnische diversiteit, elk met hun eigen tradities, geloof en gewoontes. Tijdens je reis kom je ongetwijfeld met deze verschillen in contact, alsook met verschillende stammen die verspreid leven op de eilanden. Ook de uiterlijke verschillen tussen de talrijke identiteiten is enorm, te verklaren door de vele migratiegolven vanuit -vooral- Azië. Reizen langsheen meerdere eilanden, voelt ook alsof je telkens in een andere cultuur terecht komt. Er leven verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië, waaronder de Javanen die met 40% de grootste bevolkingsgroep is. Verder heb je bijvoorbeeld nog de Soendanezen, de Maleisiërs en de Batak.

De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 29.6 jaar. De levensverwachting is momenteel 72 jaar.

Economie

Vooral Java is op economisch vlak zeer belangrijk. In het algemeen kan je stellen dat hoe oostelijker je gaat, hoe minder economisch ontwikkeld de eilanden zijn. De verschillen in inkomsten zijn hierdoor enorm, ook werkloosheidscijfers liegen hier niet om.

De meeste mensen zijn werkzaam in de landbouw waar de belangrijkste voedingsgewassen rijst, maïs, cassave en suiker zijn. Rubber, palmolie, tabak, thee en koffie zijn bekende handelsgewassen. Er is 1 industrie die een sterke groei kent en dat zijn de krètèk-sigaretten, gemaakt van tabak, vermengd met grof gemalen kruidnagel.

Religie

Godsdienst is zeer belangrijk. Eerder vermelden we al dat het geloof in een almachtige God één van de vijf principes van hun ideologie is. De wet zegt dat je vrij bent in het kiezen van een godsdienst hoewel er wel beperkingen zijn. Met 220 miljoen inwoners en verschillende achtergronden bestaat er geen ander land ter wereld waar zoveel godsdiensten geaccepteerd worden. Ongeveer 87% van de bevolking hangt vast aan de islam wat meteen betekent dat Indonesië de grootste islamitische gemeenschap ter wereld heeft. Doch leven alle godsdiensten vredig samen.

Op elk eiland overheerst een bepaalde godsdienst dat meteen hun manier van leven bepaalt. Op Java komt men in aanraking met de tradities van de islam, Bali wordt dan weer overheerst door het hindoeïsme (de 2de grootste godsdienst van Indonesië), Flores en Sulawesi is meer het catholicisme toegewijd. Sumatra zijn toegewijde aanhangers van de islam. Boeddhisme is een godsdienst die weinig voorkomt.

Daarnaast zijn er nog heel wat traditionele godsdiensten waar het animisme als gemeenschappelijk element naar voor komt.

Lokale gebruiken en gewoonten

De cultuur, waarden en normen van de plaatselijke bevolking zijn anders dan wat we hier gewoon zijn. Probeer hier dus altijd rekening mee te houden, ga er bewust mee om en respecteer ten allen tijde hun tradities.

Pas je kledij zeker aan, afhankelijk van de regio waar je naartoe trekt. Uitdagende, opvallende kledij is in hun straatbeeld echt niet aanwezig. Je zal merken dat je sneller contact legt wanneer je op een voor hen aanvaardbare manier gekleed bent.

Als buitenlander denken kinderen snel dat je Engels spreekt. Ze komen maar al te graag een praatje slaan om hun Engels te oefenen. Vaak is dit ook een schoolopdracht: met de klas trekken ze naar een toeristische trekpleister en moeten ze via vragen hun Engels oefenen met buitenlanders. Bovendien zijn ze altijd geïnteresseerd in wie je bent.

Geef nooit dingen aan iemand met je linkerhand, dit toont van weinig respect.

In Indonesië gaat men discussies of ruzies uit de weg, daarom is het vinden van een consensus tussen beide partijen voor hen enorm belangrijk.

Tijdsverschil

De tijd in Indonesië: + 7 uur GMT.

Elektriciteit

Een wereldstekker is niet nodig. Belgische stekkers passen op Indonesische stopcontacten. Voltage is 230.

Veiligheid

Het reisadvies voor Indonesië kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

We onthouden alvast dat in Indonesië algemeen veilig kan gereisd worden. Toch kampt het land, net zoals België, met terreurdreiging. Omdat de veiligheid van onze deelnemers voorop staat volgen wij de situatie nauw op. Mocht door verdere ontwikkelingen de veiligheid in het gedrang komen, zullen wij in dat geval de gepaste maatregelen nemen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".