Overslaan en naar de inhoud gaan

Tussen droge bergplateaus en scherpe pieken, hoge passen en ijskoude meren tekenen kleine dorpen en boeddhistische kloosters zich scherp af tegen een helderblauwe hemel.  We bezoeken het paleis van Leh, maken een jeeptocht langs ingetogen kloosters, raften en mountainbiken downhill. In deze fascinerende bergwereld ervaren we een eenzaamheid en barheid van bestaan die we delen met marmotten, kiangs (wilde ezels) en lammergieren. Nomaden trekken er rond met hun schapen, pashminageiten en yaks. We trekken over hoge bergpassen om onze inspanningen beloond te zien met panoramische uitzichten over het Tibetaanse plateau en de meren Tso Kar en Tso Moriri. En de hoogtemeter? Die klokt af op 5.400 m!

De hoogtepunten van deze reis

v

Ideale plaatsen voor magnifieke foto's die elkaar in sneltempo opvolgen

Ladakh

Stupa's, dorpen, kloosters die je onderweg passeert in dit desolate landschap

Ladakh

Op expeditie in groep, dat is samen afzien maar ook samen tot rust komen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Leh

Leh, de hoofdstad van het gebied Ladakh, was vroeger een belangrijk knooppunt voor handelskaravanen langs de zijderoute, vandaag is het de uitvalsbasis voor trekkings in de imposante bergketens.

2 Dag 3
De kloosters Alchi en Likir

We nemen de tijd om te acclimatiseren en brengen in de Indusvallei een bezoek aan de boeddhistische kloosters of gompa’s van Alchi en Likir. Hiermee werpen we een blik op de mystieke thangka’s (religieuze rolschilderingen) en rijzige Boeddhabeelden. Wie wil, kan vroeg de veren uit om een gebedsdienst in Thiksey bij te wonen.

3 Dag 4-8
Acclimatiseren met 3-daagse trekking, mountainbiketocht en rafting

Eenmaal gewend aan de hoogte van de Indusvallei gaan we een stapje verder in ons acclimatisatieproces. Actief in de bergen, daar zorgen een rafting en downhill mountainbiketocht voor. Tijdens een 3-daagse trekking maken we voor het eerst kennis met de Ladakhi wandelpaden (en hoe steil een bergpas kan zijn), de bergdorpen en met de mensen die er wonen tijdens de homestay.

4 Dag 9-16
Trekking van Rumtse naar Tso Moriri

Voor we nogmaals de bergen intrekken, snuiven we de geur op van wierookstaafjes in het klooster van Hemis. En dan is het tijd voor het echte werk! Ladakh is immers het ‘land van de hoge passen en dat zullen we aan den lijve ondervinden! We genieten de volgende 7 dagen van een fascinerende bergwereld. We beleven de eenzaamheid en de rust van de bergen intens en laten de eindeloze landschappen van bergtoppen, meren en riviertjes diep doordringen. In deze regio maken we best wat kans om dieren als marmotten, kiangs (wilde ezels) en verschillende soorten vogels te spotten. We trekken passen over van rond de 5.000 m met als hoogste punt 5.400 m en als beloning panoramische uitzichten over het Tibetaans plateau en de meren Tso Kar en Tso Moriri. Onderweg passeren we kampen van nomaden die hier rondtrekken met hun schapen, pashmina geiten en yaks. De ijle lucht doet ons naar adem happen en de koude nacht jaagt ons ‘s avonds de tent in. Lastdieren dragen bagage, proviand en tenten en we worden vergezeld door gidsen, koks en paardenmannen. De weg is soms steil maar met een stevige conditie en het nodige doorzettingsvermogen wordt dit een onvergetelijke tocht.

5 Dag 17-19
Manali

Na de trekking steken we met gecharterd vervoer de eigenlijke Himalayaketen over, richting Manali in Himachal Pradesh. De weg voert ons over hoge passen en adembenemende zichten zijn ons deel. Manali verbaast dan weer met een ander en groener zicht op de Himalaya.

6 Dag 20-22
Onderweg richting Delhi

Na een traject met de nachtbus van zowat 12 uur komen we aan in Delhi. Handige tuktuk-rijders loodsen ons door de chaos van de kleurrijke grootstad en brengen ons naar de Grote Moskee en diverse sikh-tempels. Nog een laatste keer doen we ons tegoed aan de Indische keuken.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Leh en Delhi - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort, de meerdaagse trektocht(en) met min.6u/dag stappen op grote hoogte en het slapen in tenten.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 16 / 09 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Dat deze reis 'actief' is, dat staat buiten kijf. Van zodra we aan de grote hoogte gewoon zijn, trekken we erop uit om het prachtige Ladakh te voet te ontdekken. De trekking van Rumtse naar Tsomori staat daarbij centraal. Vooraleer die aan te vatten, acclimatiseren we op actieve wijze. Dat doen we met een kleinere trekking van 3 dagen, een mountainbiketocht en een rafting.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Ladakh is een paradijs voor natuurliefhebbers, maar door het groeiend aantal toeristen is haar natuur ook kwetsbaar. Het is dan ook belangrijk om bewuste keuzes te maken tijdens ons verblijf en de trekking. Daarom doen we beroep op een lokale partner die zich bewust is van de problemen en meer nog, een leidende rol speelt in de sensibilisering van de lokale mensen en toeristen. Plastic wordt geweerd, afval meegenomen, het hervullen van waterflessen aangemoedigd, water verspilling tegengegaan enz.... Nog meer ecologisch bewustzijn: we nemen slechts 1 binnenvlucht, nl. die voor de verplaatsing naar Leh. De terugkeer naar Delhi gaat over land en hoge bergpassen. Naast het ecologische aspect hebben we oog voor wat we economisch voor de plaatselijke mensen kunnen betekenen. Onze lokale partner, de gidsen, kok en paardemannen, het guesthouse waar we verblijven: alles en iedereen is puur Ladakhi.

Onze begeleider stimuleert je tijdens de reis om alle afval mee te nemen. Ook het belang van bio-afbreekbare zeep is niet te onderschatten én een must wanneer je op trekking gaat in kwetsbaar natuurgebied.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
De mensen in Ladakh zijn warm en gastvrij. Het belangrijkste contact met de mensen is tijdens de trekking. Dag na dag trekken we immers op met mensen van ter plaatse. Samen een gezelschapsspel spelen, zingen in de kooktent, verhalen uitwisselen, etc. Hoe meer de trekking vordert, hoe beter we mekaar leren kennen, hoe makkelijker het wordt. Tijdens de 1ste, korte trekking slapen we een nacht bij lokale mensen in een landelijk dorp in de bergen. Een kans om meer inzicht te krijgen in het dagelijkse leven van deze mensen. Tijdens de 2de trekking komen we in een ander landschap, een hooggelegen plateau, waar nomaden leven. Met wat geluk slaan we in hun buurt, onze tenten op.

Documenten

Voor INDIA heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum van aankomst in India en een visum.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Enkel indien je met een vlucht aankomt in India kan je gebruik maken van een online visum. Dit dient aangevraagd te worden via de website: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html . Lees bij instructies (Instructions for Applicant en Document Requirement in linkse kolom) zeker wat je allemaal nodig hebt alvorens je start met de aanvraag van je visum.

Je vult alle gevraagde gegevens in en betaalt, afhankelijk van de periode, een kost van 10 USD of 25 USD (bovenop de basisprijs en het budget) met je bankkaart (exclusief bankkosten). Je ontvangt een bevestigingsmail van ontvangst en met dat bevestigingsnummer surf je opnieuw naar dezelfde website om je bevestiging met visumnummer af te printen en die neem je mee naar de luchthaven (check-in). Aangekomen op de luchthaven in India, moet je dit formulier aanbieden bij de luchthavenautoriteiten.

Er zijn wel enkele opmerkingen (details die India echter regelmatig aanpast en dus dubbel gecontroleerd moeten worden):

 • Je kan het visum aanvragen vanaf 120 dagen voor vertrek. Minimum 4 dagen voor vertrek moet je het visum online aangevraagd hebben.

 • Dit visum is maar 60 dagen geldig vanaf de dag dat je aankomt in India.

 • Je kan enkel en alleen double entry aanklikken (ook al gaan we maar één keer India binnen).

Er is voldoende tijd om je visum nog aan te vragen na de vertrekvergadering en zo de laatste info van je begeleider te ontvangen. Mocht je om de één of andere reden niet kunnen wachten, geven we het adres van onze guesthouse in Jaipur mee dat je bij het invullen van een online visumaanvraagformulier als referentieadres in India moet opgeven.

Bij het invullen van het online aanvraagformulier moet je ook een referentie adres in India geven. Dit contact krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen, maar weet dat we zonder je gegevens vast zitten met de organisatie en dat dit gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Om de nodige boekingen en reservaties te maken heeft Joker ten laatste 3 maanden voor vertrek een scan van jouw paspoort nodig.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Voor INDIA heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum van aankomst in India en een visum.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Enkel indien je met een vlucht aankomt in India kan je gebruik maken van een online visum. Dit dient aangevraagd te worden via de website: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html . Lees bij instructies (Instructions for Applicant en Document Requirement in linkse kolom) zeker wat je allemaal nodig hebt alvorens je start met de aanvraag van je visum.

Je vult alle gevraagde gegevens in en betaalt een kost van 83 USD (bovenop de basisprijs en het budget) met je bankkaart (exclusief bankkosten). Je ontvangt een bevestigingsmail van ontvangst en met dat bevestigingsnummer surf je opnieuw naar dezelfde website om je bevestiging met visumnummer af te printen en die neem je mee naar de luchthaven (check-in). Aangekomen op de luchthaven in India, moet je dit formulier aanbieden bij de luchthavenauthoriteiten.

Er zijn wel enkele opmerkingen:

 • Je kan het visum maar aanvragen vanaf 30 dagen voor vertrek. Minimum 4 dagen voor vertrek moet je het visum online aangevraagd hebben.

 • Dit visum is maar 30 dagen geldig vanaf de dag dat je aankomt in India.

 • Je kan enkel en alleen double entry aanklikken (ook al gaan we maar één keer India binnen).

Er is voldoende tijd om je visum nog aan te vragen na de vertrekvergadering en zo de laatste info van je begeleider te ontvangen. Mocht je om de één of andere reden niet kunnen wachten, geven we het adres van onze guesthouse in Leh mee dat je bij het invullen van een online visumaanvraagformulier als referentieadres in India moet opgeven.

Eco Residency

Sangkar, Leh

Ladakh

TEL: 01982/255002

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vertrek 01/09/2019:

Vertrek in Brussel - via Abu Dhabi en Delhi, aankomst in Leh de volgende dag.
Retour de voorlaatste dag in Delhi - via Abu Dhabi - aankomst in Brussel de volgende dag.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:
Om in Ladakh te geraken nemen we een vlucht van Delhi naar Leh. Dat is de beste optie, omdat de weg over de hoge Himalaya leidt. Nefast voor wie nog niet aan de hoogte gewend is. Voor het traject Tso Moriri - Delhi kiezen we voor transport over land. Het traject Tso Moriri - Manali overbruggen we in 2 dagen. Kiezen we voor dat stuk voor gecharterd vervoer, het verdere traject, Manali - Delhi, doen we met een comfortabele nachtbus. Eenmaal in Delhi zijn er dan weer voldoende bussen, tuktuk's en riksja's om ons te rijden naar waar we willen zijn.
Naast het beschreven transport, zijn we tijdens deze reis vooral te voet op weg. Onze bagage wordt dan door lastdieren gedragen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:
We logeren zowel in Delhi als in Leh in eenvoudige guesthouses. In Delhi kiezen we voor een centraal gelegen logement, in Leh heeft sfeer de prioriteit.

Tijdens de trekking slapen we in 2-persoonstenten. We krijgen hulp bij het opstellen van de tenten, meer nog, meestal staan ze al opgesteld wanneer we de kampplaats bereiken. De kwaliteit van deze tenten is prima. Een gemengde indeling is soms onvermijdelijk en zo zou het kunnen dat je soms de tent deelt met een deelnemer van het andere geslacht. We kamperen op eenvoudige kampeerterreinen, vaak op grote hoogte tot 5.000 m. We wassen ons met een kom water of als het kan in de rivier (met biologisch afbreekbare zeep natuurlijk). Er is ook een kook- en eettent waar we de avond doorbrengen. Een warme slaapzak is een must. Het sanitair overdag is een plekje achter een rots, waar we nadien het toiletpapier verbranden. Op de kampeerterreinen is een eenvoudig maar proper hurktoilet aanwezig of er wordt speciaal eentje voor ons gemaakt (put met tent er rond).

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Tijdens deze reis laten we ons in de watten leggen hoofdzakelijk door de kookkunsten van de kok en zijn team. Voedzame, gezonde en smakelijke maaltijden, alles om voldoende energie op te doen om de trekking tot een goed einde te brengen. De koks verbazen ons met hun veelzijdigheid en toveren met een minimum aan middelen een heerlijke maaltijd. Reken tijdens de trekking echter niet op vlees en een biertje. In Leh en Delhi daarentegen maken we volop kennis met de heerlijk gekruide Indische keuken. In de lokale restaurantjes proeven we de vele curries, dhal- en tandoori-gerechten, vaak gekruid met saffraan, pepers, gember, enz. De Indische keuken is gevarieerd en vegetariërs komen volop aan hun trekken.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
Algemeen

 • Een groot deel van de tijd verblijven we in ecologisch zeer kwetsbaar gebied, milieuvriendelijke producten zijn ten sterkste aan te bevelen.
 • Reizen door India vraagt discretie qua kledij: bedek daarom schouders en benen tot aan de knieën.
 • Neem niet te veel mee. Hoe lichter je reist, hoe prettiger. Alles in doorschijnende plastic zakjes steken kan handig zijn: je vindt alles sneller terug, en bij regen blijven je spullen droog.
 • Voorzie je op grote temperatuurverschillen: heel warm op het einde van de reis, zeer koud op grote hoogte ’s nachts. Neem spullen mee waarop je niet snel vuil ziet en die makkelijk te wassen zijn. Kleed je in laagjes tegen de koude.

Handbagage

 • Dagrugzak
 • Fleece (op het vliegtuig kan het frisjes zijn)
 • Meest noodzakelijke spullen in handbagage.
 • Zakmes en andere scherpe voorwerpen niet in handbagage.
 • Vloeistoffen in flesjes van max. 100 ml., verpakt in een doorschijnende plastic zak.
 • Doe je bergschoenen aan!!!

Hoofdbagage

 • Rugzak
 • Warme slaapzak (vriestemperaturen ’s nachts) + eventueel lakenzak
 • Ingelopen wandelschoenen: waterdicht, steun aan de enkels, goed profiel van de zolen, ingelopen.
 • Waterbestendige sandalen voor de oversteek van rivieren
 • Eventueel andere schoenen
 • Warme stapkousen
 • Regenjas: water- en winddicht
 • 1 of 2 fleeces
 • Ondergoed en thermisch ondergoed
 • Broeken, lang en kort of afritsbaar, geen jeans tijdens de trekking, geen korte shorts
 • T-shirts of hemdjes, korte en lange mouw, geen blote schouders
 • Pet, hoedje of sjaal, zonnebril, lippenbalsem, zonnecrème, muts en handschoenen
 • Zwemgerief
 • Toiletgerief dat bio afbreekbaar is
 • Handdoek
 • Zaklamp
 • Zakmes, drinkbeker
 • Oordopjes
 • Enkele extraatjes voor tijdens de trekking (chocolade, powerbars, …)
 • Drinkbus of drinkzak, of zelfs beide (minstens 2 liter)
 • Eventueel telescopische wandelstokken
 • Reisapotheek
Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een bedrag van 1000 EUR.

In INDIA is de officiële munteenheid de Rupee (INR).

Neem bij voorkeur het volledige bedrag cash in euro mee. Meer hierover op je vertrekvergadering.

Met krediet- en bankkaarten kan je enkel in de grote steden terecht. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor India zijn er geen verplichte inentingen.
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Gele koorts is niet verplicht tenzij je afreist vanuit een land waar gele koorts voorkomt.

Malariapreventie is niet nodig in het hooggebergte. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

In India komt zika voor, je beschermen met een muggenwerend middel is aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:
- telefonisch reisadvies: 0902 88 0 88 (24 uur op 24 uur)
- website: www.itg.be

Conditie

Van zodra we aan de hoogte aangepast zijn (Leh ligt op 3.500 m), zijn we actief bezig. We nemen alle tijd om op actieve wijze (raften, mountainbiken) aan de hoogte gewoon te geraken. Dan volgt een eerste, korte trekking waarbij we al meteen een hoge pas oversteken en serieus naar adem moeten happen.

De tweede trekking duurt 7 dagen en leidt van Rumtse naar Tsomoriri en is één van de mooiste uit de regio! Hieronder vind je een overzicht van wat je kan verwachten (de hoogte-aanduidingen zijn gebaseerd op eigen waarnemingen met een hoogtemeter). Hoogte en koude zijn dé uitdagingen!

Dag 1: Rumtse - Kyamar: 3 tot 4 uur stappen. Mogelijkheid om vanuit de kampplaats nog een berg op te trekken. Slapen op 4.500 m.

Dag 2: Kyamar - Tisalung via 2 bergpassen van elke 5.100 m: 5 tot 6 uur stappen. Slapen op 5.000 m.

Dag 3: Tisalung - Pangunagu (Tso Kar) via 1 bergpas van 5.250 m: 5 tot 6 uur stappen. Slapen op 4.600 m.

Dag 4: Pangunagu - Nurucha. Tocht langs Tso Kar in een droog onaards landschap. 4 tot 5 uur stappen. Slapen op 4.600 m.

Dag 5: Nurucha - Rachungkaru via 1 bergpas van 4.900 m: 3 tot 4 uur stappen. Slapen op bijna 5.000 m.

Dag 6: Rachungkaru - Gyamalhoma via 2 bergpassen van elk 5.200 m: 6 tot 7 uur stappen. Slapen op 5.050 m.

Dag 7: Gyamalhoma - Korzok, via 1 bergpas van 5.400 m (hoogste punt). Afdaling naar Tso Moriri: 5 tot 6 uur stappen.

De Ladakh is het 'land van de hoge passen' en dat zullen we geweten hebben. De beklimming van zo'n pas neemt algauw 2 uur in beslag. Het is vooral de hoogte en de ijle lucht die het zwaar kunnen maken. Ook de weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar. Maar wat wel zeker is: de beloning voor de inspanning is fenomenaal!

De bagage wordt gedragen door lastdieren, wij dragen enkel een kleinere rugzak met de benodigdheden voor de dag.

Reisperiode en klimaat

De beste periode om Ladakh te bezoeken is tijdens de zomerperiode, tussen mei en oktober. Hoewel de weersomstandigheden steeds minder te voorspellen zijn, zijn de hoge passen van Ladakh tijdens deze periode meestal open en goed toegankelijk. Vanaf eind september loopt Ladakh door sneeuwval risico afgesloten te worden van de rest van India. Ook de kleine luchthaven van Leh kan in dit geval langere tijd ontoegankelijk zijn.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

India is een immens land, het 6de grootste ter wereld: het langste stuk meet 3.214 km en in de breedte is dat 2.993 km. India is een schiereiland dat omringd is door de Indische Oceaan in het zuiden, de Arabische Zee in het westen, de Golf van Bengalen in het oosten. Het land heeft dan ook een kustlijn van zo'n 7.000 km. Buurlanden in het noorden zijn: Pakistan, China, Bhutan, Nepal, Myanmar, Bangladesh. Bij India horen ook enkele eilandengroepen.

De geografie van India is erg gevarieerd. De Himalaya in het noorden levert het hoogste punt van het land: de Kanchenjunga(8.598 m), in de deelstaat Sikkim, op de grens met Nepal. Achter de westelijke Himalaya ligt Ladakh, een ruw en desolaat woestijngebied van hooggebergte en eeuwige sneeuw. In de bergen ontspringen rivieren die uitgroeien tot indrukwekkende stromen: de Ganges, de Brahmaputra en de Indus. Van die laatste is de naam India afgeleid. De Brahmaputra loopt door het oosten van India naar Bangladesh en de Indus naar Pakistan.
Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, een vruchtbaar landbouwgebied en in het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Tharwoestijn. Het verdere schiereiland bestaat uit het droge Deccanplateau omzoomd door bergen en doorsneden door rivieren die in de droge tijd meestal geen of weinig water bevatten.

De hoofdstad is New Delhi die in het noorden van het land ligt.

Fauna en flora

India Samenhangend met de gevarieerde geografie zijn ook de fauna en flora erg verscheiden. Helaas zijn de uitgestrekte wouden door houtkap voor een groot stuk verdwenen waardoor een kwart van het totale landoppervlak bedekt is met hoofdzakelijk struikgewas. In het noordoosten zijn nog vele bamboebossen te vinden en in Centraal- en Zuid-India gedijen verschillende palmsoorten en regenwoud. Een groot deel van Rajasthan bestaat uit boomloze woestijn. In deze hete woestijngebieden overleven alleen sterke, droogtebestendige struiken en kleinere planten. Alpenvegetatie komt voor in de Himalaya.

Verschillende nationale parken beschermen planten en dieren. Het meest tot de verbeelding sprekend is de Bengaalse tijger, die onder de hoogste bescherming staat. Want veel zijn er niet meer! Enkel in nationale parken kan je nog met veel geluk dit met uitsterven bedreigde dier spotten. Andere dieren die de parken bevolken zijn: luipaarden, panters, krokodillen, herten, antilopen, pythons, buffels, bizons, apen en jakhalzen... Het schichtige sneeuwluipaard heeft zijn thuis in de hoge Himalaya en in Ladakh kan je wilde ezels en blauwschapen tegen het lijf lopen.

India staat bekend als het land van de heilige dieren. Overal in India liggen de koeien midden op de weg. Maar ook andere dieren kunnen aanspraak maken op een vorm van heiligheid omdat ze bijvoorbeeld geassocieerd worden met een hindoegod (apen, rat ...).

Staatsvorm

India wordt beschouwd als de grootste democratie met aan het hoofd een ceremoniële president die om de 5 jaar wordt gekozen. Een minister-president leidt de raad van ministers. Die minister-president wordt voorgedragen door de regerende politieke partij of door de coalitie.

Het parlement van India kent 2 kamers, het Hogerhuis en het Lagerhuis. Er is algemeen stemrecht vanaf de leeftijd van 18 jaar. India heeft een federale structuur met een onderverdeling in deelstaten. Die deelstaten hebben een eigen regering met een chief minister aan het hoofd.

Het land is onafhankelijk sinds 15 augustus 1947.

Bevolking

Op één na is India het land met de meeste inwoners en kent naar schatting 1,3 miljard inwoners. Het is ook een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Grote delen van het land zijn overbevolkt, maar de verschillen tussen de deelstaten zijn groot. 69% van de bevolking woont op het platteland, 31% in steden, waarvan New Delhi met bijna 26 miljoen inwoners de grootste stad is. In Mumbai wonen ongeveer 21 miljoen mensen, in Kolkata (het vroegere Calcutta) 10 miljoen. 1 op 6 stadsbewoners woont in een sloppenwijk. Het in de hand houden van de bevolkingsomvang is voor de Indiase overheid dan ook een prangend probleem.

In India is 46% van de mensen jonger dan 25 jaar, 13% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 68,1 jaar. India kent een mannenoverschot want meisjes zijn minder gewenst dan jongens. Ook het kastensysteem speelt een belangrijke rol bij iemands positie in de maatschappij.

India kent een groot aantal etnische groepen. 72% van de bevolking zijn de lichter gekleurde Indo-Ariërs die in Noord- en Centraal-India wonen, 25% zijn de donkerkleurige Dravidiërs van Zuid-India. Mongoolse types wonen in de bergen in het noorden, en nog vele andere kleine groepen laten zich niet indelen in de hoofdgroepen.

Engels is de officiële taal maar Hindi is de moedertaal van 41% van de mensen. Daarnaast zijn er nog 14 andere officiële talen.

Economie

India is één van de BRIC-landen die beschouwd worden als de snelst groeiende economieën in de wereld. Andere leden van de groep zijn Brazilië, Rusland en China. De economische groei situeert zich voornamelijk in de dienstensector. Dankzij de goed opgeleide Engelssprekende bevolking werd India een belangrijke exporteur van informaticadiensten en softwarewerkzaamheden. Helaas zorgde de economische boom voor weinig tot geen betere levensstandaard voor een groot deel van de bevolking.

Religie

India is een land met vrijheid van godsdienst en er bestaat een scheiding tussen kerk en staat. De 5 grote wereldgodsdiensten zijn er vertegenwoordigd: hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom. De meerderheid van de bevolking is hindoe, maar moslims en sikhs vormen een belangrijke minderheid. Samen met Indonesië en Pakistan behoort India immers tot de top 3 van landen met het grootste aantal moslims. Verder kent India nog het sikhisme en het jaïnisme, 2 godsdiensten die alleen in dit land voorkomen. Het geloof neemt een belangrijke plaats in het dagelijkse leven: het tempelbezoek, de vele festivals met bonte optochten en processies, rituele reinigingen, religieuze feesten, gebruiken en voorschriften maken er allemaal deel van uit.

Lokale gebruiken en gewoonten

India

 • Indiërs zijn vriendelijk, beleefd en zeer geïnteresseerd in buitenlanders. Ze maken graag een praatje en staan graag met je op de foto. Het concept privacy kennen ze echter niet en dus kan je je aan ongegeneerde, nieuwsgierige blikken verwachten.

 • Een bevestigend hoofdgebaar ziet er in India uit als een twijfelende 'neen'.

 • Niet-gelovig zijn of geen godsdienst aanhangen is in India geen optie. Het ganse Indische sociale leven is immers rond een religieuze context opgebouwd. Als je niet wilt beschouwd worden als een zielenpoot, zeg je beter wel dat je opgegroeid bent volgens een bepaalde religieuze traditie.

 • Rond een boeddhistisch bouwwerk loop je in de richting van de klok.

 • Weiger geen eten of drinken zonder een goede reden, dit is voor een Indiër beledigend.

 • Kledij: ook op het vlak van kledij is India een land van tegenstellingen. Modern en traditioneel gaan hand in hand. Indiase vrouwen lopen in kleurige sari’s, die schouders en knieën bedekken maar buik vaak bloot laten. Als reizigster bedek je dus ook best knieën en schouders met niet al te strakzittende kledij. Ook voor mannen geldt een lange broek en T-shirt of hemd met mouwen!

 • 'Rochelen' in India is een reinigingsritueel, bekijk het ook zo.

 • In India gooit iedereen afval op straat. Dat wordt geregeld opgeruimd en verbrand.

 • Toiletten kunnen wc-papier niet verwerken en dus gooi je het in het mandje naast de toilet.

 • Indiërs beschouwen de linkerhand als onrein, zorg er daarom voor dat je niks doorgeeft met je linkerhand en mensen niet aanraakt met die hand.

Tijdsverschil

De tijd in Indië vs. Belgische tijd: + 4u30 (winter) en + 3u30 (zomer).

Elektriciteit

In India is een universele reisstekker niet nodig. Belgische stekkers passen op Indiase stopcontacten. Voltage is 220 volt.

Veiligheid

Het reisadvies voor India kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl. Vandaag kan er veilig gereisd worden naar de regio's waar Joker reizen organiseert.

Wel vragen we om volgende zaken te respecteren:

 • in India kan je gemakkelijk reizen, op voorwaarde dat specifieke veiligheidsmaatregelen en raadgevingen worden nageleefd. Zo is er waakzaamheid geboden in steden en toeristische centra, vooral op drukke momenten of plaatsen waar veel mensen samenkomen (markten, stations, openbare gebouwen, bezienswaardigheden, evenementen)

 • vrouwen, vooral wanneer zij alleen reizen, kunnen kwetsbaar zijn. Rekening houdend met de culturele verschillen tussen onze beide landen, is het belangrijk bij aankomst in India, vooral voor vrouwen, de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • kledij: draag bij voorkeur lange kleren en bedek de schouders

  • gedrag: gedraag je terughoudend tegenover Indische onderdanen met wie je in contact komt tijdens de reis of het dagelijkse leven (gids, chauffeur, hotel- of huisbediende…)

  • verplaatsingen: het is sterk afgeraden aan vrouwen om na het vallen van de avond te wandelen in weinig gefrequenteerde zones

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.