Overslaan en naar de inhoud gaan

Het spectaculaire en ruige landschap van IJsland ontdekken tijdens een meerdaagse staptocht in de lavavelden van de Eyjafjallajökull. Ontspannen bij de hotsprings van Landmannaluager. Het noordelijk avontuur brengt je dichter bij de IJslandse natuur en genieten doen we in Blaa Lonid, het kuuroord van IJsland.

De hoogtepunten van deze reis

Guy Verbruggen

6-daagse trekking door het ruige binnenland

Guy Verbruggen

Kamperen op de mooiste plekken zoals in de uitgedoofde vulkaan op Vestmannaeyjar.

Koen Van Elsacker

IJsklimmen op een gletsjer

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Reykjavik

Na de eerste nacht op de camping van Reykjavik start ons noordelijk avontuur.

2 Dag 2-4
De Golden Circle

Met de bus rijden we richting Pingvellir, een natuurgebied met een indrukwekkend lavalandschap. Historisch gezien is dit een belangrijke plaats, want hier werd het IJslandse parlement opgericht. Maar ook geografen zijn gefascineerd door de Midden-Atlantische breuklijn die door deze plaats loopt. Nadat we enkele uren in Thingvellir hebben rondgewandeld, bewonderen we ook Geysir en Gulfoss, een prachtige waterval in terrasvorm.

3 Dag 5-11
Trektocht van Landmannalaugar naar Skogar

Nadat we onze batterijen hebben opgeladen in de hotsprings van Landmannalaugar trekken we met volledige bepakking op trektocht. De tocht is stevig: gedurende zes dagen stappen we gemiddeld zes uren per dag en ook de zware rugzak laat zich voelen. Lavavelden, warmwaterbronnen en kolkende rivieren wisselen elkaar af. We koken ons eigen potje en overnachten in tenten. Halfweg de trekking houden we een dagje halt in Þórsmörk, de vallei van de Goden, om er proviand in te slaan voor het laatste stuk. We stappen verder, onder meer over de recente lavavelden van de Eyjafjallajökull. Moe maar tevreden bereiken we Skogar.

4 Dag 12-13
Kust en rivier

Vanuit Vik nemen we de bus langs de kust. De 120 m hoge kaap Dyrholaey is een vogelparadijs: de talrijke papegaaiduikers bieden een kleurrijk schouwspel. Hopen maar dat we ook de indrukwekkende ‘grote jagers’ in ons vizier krijgen. We rijgen de belevenissen aan elkaar: een tochtje op het typische IJslandse paard op de boerderij Skalakot of wandelen op hett prachtige, zwarte strand van Reynisdrangur met de imposante basaltzuilen. Dit is natuurexploratie op zijn best! Misschien heb je wel zin in een dag raften of rivierkajakken in Skogar? (facultatief, ongeveer € 70).

5 Dag 14-17
Skaftafell N.P. en Vestmannaeyjar

We bereiken Skaftafell, een nationaal park ten zuiden van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Skaftafell is een zanderige, zwarte vlakte omringd door vulkanische, groene bergen en witte gletsjerkappen. We maken een pittige dagtocht doorheen dit stuk ongerepte natuur. We hebben de kans om een gletsjertocht te maken onder leiding van IJslandse gidsen (facultatief € 100) of om te gaan ijsklimmen (facultatief € 100).

In Jökulsarlon bewonderen we de drijvende ijsblokken in de baai. Witte, massieve blokken gaan een strijd aan met eb en vloed. Even wanen we ons aan de Noordpool. Per boot bereiken we Vestmannaeyjar waar we papegaaiduikers kunnen spotten en kunnen relaxen in het lokale zwembad.

6 Dag 18-19
Reykjavik

We reizen terug naar Reykjavik en verkennen de oude Vikingstad te voet of met de fiets. Wie liever wat uitrust, kan genieten van een terras of maakt een uitstap naar Blaa Lonid, hét kuuroord van IJsland.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 07/07/2020
Terug: 26/07/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 04/08/2020
Terug: 23/08/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 09/07/2019
Terug: 27/07/2019
Basisprijs: €1.220
+ 176.500 ISK budget
Vertrekvergadering op: 16/06/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 30/07/2019
Terug: 17/08/2019
Basisprijs: €1.220
+ 176.500 ISK budget
Vertrekvergadering op: 05/07/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 06/08/2019
Terug: 24/08/2019
Basisprijs: €1.220
+ 176.500 ISK budget
Vertrekvergadering op: 12/07/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Reykjavik en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Door de stevige meerdaagse tochten met rugzak (eigen bagage, tenten en eten), het ruwe terrein en het gebrek aan comfort vereist deze reis een uitstekende lichamelijke conditie

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 08 / 01 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
De 6-daagse trekking, gletsjeractiviteiten, openbaar vervoer, liften, voorzien in eigen eten, rivierdoorsteken, raften, fietsen zijn enkele activiteiten die we tijdens deze onvergetelijke reis doen en dit in de ongelooflijk ruwe natuur van het "The land of fire and ice"

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Tijdens de reis gaan we voor een groot stuk te voet. Verder maken we gebruik van het openbaar vervoer of gaan we op zoek naar een lift.

Tijdens het kamperen gebruiken we natuurlijk de daarvoor voorziene plaatsen en 's morgens ruimen we alles weer netjes op.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Aangezien dit vooral een natuur en trekking reis is, komen we weinig in contact met de lokale bevolking. De laatste dagen verblijven we in Reykjavik waar we het lokale uitgangsleven kunnen testen.

Documenten

Voor IJsland volstaat de normale Belgische identiteitskaart.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we rechtstreeks met Icelandair.

 • Vertrek in Brussel om 14u met aankomst in Reykjavik om 15u15.
 • Retour in Reykjavik om 11u10 met aankomst in Brussel om 16u15.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
Specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis gaan we te voet! Op de meerdaagse trekking met stevig stijgen en dalen, halen we gemiddeld zes uur stappen per dag waarbij we onze bagage zelf dragen, inclusief tenten en mondvoorraad. We verplaatsen ons met openbare bussen om sommige afstanden te overbruggen, bussen zijn comfortabel, de wegen iets minder...

Let wel! Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wegentoestand is het steeds mogelijk dat het geplande traject aangepast moet worden

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
Specifiek voor deze reis

Gedurende de ganse reis wordt er gekampeerd; op plaatselijk campings (elementair comfort) of onder de blote hemel (geen comfort). Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen, ... ). Joker zorgt voor degelijk kampeermateriaal. Bij slechte weersomstandigheden zoeken we de warmte van een hut op. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het budget.
Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde ‘tenten’-indeling soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Elk jaar, bij het begin van het reisseizoen, koopt Joker nieuwe tenten aan. Het zijn degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer € 200. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - genieten van de degelijkheid ervan! Joker wil graag - in het kader van duurzaam reizen - het hergebruik van de tenten stimuleren. Daarom kan je de Joker-tentjes na de reis aankopen voor een democratische prijs van € 50 per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak, ...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Tijdens deze kampeerreis koken we meestal ons eigen potje. Kookpot, vuurtje en proviand dragen we tijdens de trekking met de rugzak mee. Bij het koken helpt iedereen mee. Een beetje creativiteit is wel nodig om met de beperkte middelen toch een rijkelijke maaltijd te maken. Immers, op IJsland zijn er weinig verse groenten en fruit te verkrijgen. Op de campings kunnen we wel eens een barbecue organiseren.

In de steden kunnen we uit eten gaan en de lokale specialiteiten uitproberen, maar dat is zeker geen evidentie door het enorme hoge prijskaartje dat eraan vast hangt.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- rugzak (±70L) met inwendig frame (zelf te dragen tijdens de trekking)
- dagrugzak
- warme slaapzak, liefst met kap (s’nachts temperaturen tot vriespunt)
- evt. extra zijden lakenzak voor meer warmte
- goed isolerend slaapmatje
- stevige ingelopen bergschoenen met enkelsteun én degelijk profiel
- evt. leervet of ander product
- goede wandelsokken, geen katoen, zonder of met platte naden
- evt. stapstokken en getten
- degelijke regenjas en regenbroek zijn een must (van ‘ademende’ type)
- waterzak met drinkslurf of een drinkbus van 1 of 2 liter
- bord of gamel, beker en bestek, licht en onbreekbaar
- zakmes
- aansteker of lucifers, kompas
- thermisch ondergoed
- een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
- muts en handschoenen, eventueel een sjaal, eventueel in fleece
- zwemkledij
- waterbestendige sandalen, type Teva
- trekkingbroek(en) met afritsbare pijpen, sneldrogend, dus géén jeans
- T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen
- muggenmelk, zonnemelk en lippenstift
- natuurlijk afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo
- wc-papier
- EHBO-set: met oa Compeed (of iets dergelijks), sporttape en persoonlijke medicatie
- trekkershanddoek
- oordoppen en ooglappen (als je niet goed slaapt ‘s nachts)
- voedzame extra’s (granenrepen ed.)
- verrekijker
- zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
- zaklamp en reservebatterijen
- compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek
- een stevige vuilzak, om bagage in te steken die je niet meeneemt op trekking
- diepvrieszakjes: om kleren te verpakken, dienen ook in nood als waterdichte sok

Laat nog voldoende ruimte over in je rugzak voor de tent en de etenswaren die al in België aangekocht worden.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Het budget voor deze reis bedraagt 176.500 ISK wat overeenkomt met 1.300 euro volgens de wisselkoers van 08/01/2019.

De IJslandse Kronen worden best ter plekke aangekocht. Een kredietkaart is overal bruikbaar, zelfs om een brood te betalen. Drank op IJsland is duur. Water daarentegen vinden we gratis en lekker ‘vers’ in de natuur. Ook op restaurant wordt vaak gratis water aangeboden.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen speciale inentingen vereist. Een gewone reisapotheek volstaat.

Toch is vaccinatie tegen tetanus (klem) aanbevolen. Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

De meerdaagse trekking van de reis is zwaar: het zelf dragen van je bagage, inclusief tenten, kookmateriaal en mondvoorraad, het grillige klimaat, het ruwe terrein, het sterke stijgen en dalen, het aantal stapuren (6-7 uur per dag)… Een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de grote temperatuurschommelingen, het gebrek aan comfort, het zelf koken en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht.

Reisperiode en klimaat

Onder invloed van de nabije klimatologische depressies en de warme Golfstroom kent IJsland een zeer veranderlijk klimaat gedurende het ganse jaar. Tijdens de zomer is het meestal koel: overdag aan de kuststreek gemiddeld 10°C en in het binnenland nog wat frisser. Meestal is het bewolkt: er zijn gemiddeld 15 tot 20 regendagen per maand met een zeldzame sneeuwbui. Maar er zitten ook een pak zonnige dagen tussen. Bovenop de vier seizoenen kent IJsland een periode van continu daglicht in de zomer (en minder belangrijk voor ons continu donker in de winter). ’s Avonds gaat het in juli schemeren, maar donker worden doet het niet! In augustus wordt het wel donker ’s nachts.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

IJsland grenst aan de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. De oppervlakte van IJsland bedraagt 103.000 km², wat ongeveer overeenkomt met 3 keer de grootte van België.

IJsland is vooral bekend om z'n ruige binnenland met vulkanen -waarvan de Eyjafjallajökull één van de bekendste is- geisers, gletsjers, natuurlijke warmwaterbronnen, fjorden en baaien.

Fauna en flora

De meeste dieren zijn terug te vinden in de lucht (sneeuwuil) of in de zee (zeekoet, wipneusdolfijnen, zeehonden, kabeljauw,..). IJsland heeft veel verschillende vogelsoorten en voor de kust leven er wel 17 verschillende walvissoorten. Het enige landzoogdier dat IJsland wist te bereiken was de poolvos. Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. De giervalk is het nationale dier van IJsland.

IJsland heeft geen echte bossen, maar hier en daar op hoogte wel enkele bomen.

Staatsvorm

IJsland is een republiek waar de president vooral een ceremoniële functie heeft. De president is sinds 2016 President Gudni Thorlacius Johanneson. De president wordt door het volk verkozen voor een periode van 4 jaar.

De eerste minister, Katrin Jakobsdottir, bekleedt de belangrijkste politieke functie.

IJsland werd onafhankelijk op 17 juni 1944. Het werd vroeger gekoloniseerd door de Denen en de Noren.

Bevolking

Er wonen ongeveer 335.000 personen in IJsland. De overgrote meerderheid van de mensen woont in de steden. De hoofdstad Reykjavik is goed voor bijna de helft van het totaal aantal inwoners.

De IJslanders zijn afstammelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen.

Geslachtsnamen worden op IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders bedienen zich van patroniemen, zoals 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' ('zoon van Grímur'). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Economie

De visvangst zorgt voor 40% van de economische omzet in IJsland. Voor de rest is ook de dienstensector belangrijk. Tot 2008 zorgden ook de vele internetbanken van IJsland voor grote winsten. Helaas is de bankensector uit elkaar gespat.

In IJsland wordt er met de IJslandse Kroon (ISK) betaald. 100 ISK komt overeen met 0.73 euro. (richtprijs 8 november 2018)

Het land is onder andere lid van de NAVO, EU, de EVA, de EER en het is toegetreden tot de Schengenzone. Het heeft geen eigen krijgsmacht.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de Lutherse Kerk. Er is nog een kleine minderheid die ásatrú, de oude traditionele Noorse religie volgt. Zo'n 3% is rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je ergens binnengaat, is het de gewoonte om je schoenen uit te doen.

Baby’s worden dagelijks enige uren in de buitenlucht gelegd. In de winter worden ze uiteraard dik aangekleed, het is onderdeel van het IJslands 'hard worden’.

In een bar drinken de mensen (dure!) alcoholische dranken via een rietje. De alcohol werkt dan veel sneller.

Geduld is geen overbodige luxe op het eiland. Buiten Reykjavík kent men vrijwel geen stress, want morgen is er weer een dag.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is er 2 uur tijdsverschil met IJsland. Als het in Brussel 12u is, dan is het in IJsland 10u.

IJsland kent geen winter- en zomertijd.

Elektriciteit

In IJsland gebruiken ze dezelfde stekkers als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

IJsland is een erg veilig land.

Tijdens een eerdere reis verloor de begeleider zijn camera. Een IJslander vond het toestel en spoorde via de foto's het adres van Joker op. De camera werd weer aan de rechtmatige eigenaar bezorgd!

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis IJsland

Wat andere reizigers vinden

Eén van de mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb, de natuur in IJsland was voor mij ongezien indrukwekkend. De eerste paar dagen is het steeds wat wennen aan zowel de personen als de manier van reizen, maar snel nadien was ik volledig op mijn gemak en heb er een super tijd beleefd.

Marie Van Isacker

Super goeie reis! Ik heb genoten van de zeer mooie natuur in ijsland!! Ik heb genoten van de trekking, ook omdat we dan weg waren van de "echte toeristen". De groepssfeer en begeleiding was uitstekend! Het feit dat het een actieve reis was, was voor mij ook zeer belangrijk. Ondanks dat ik niet altijd even goed geslapen heb, vond ik ook het kamperen zeer leuk. De reis in zijn geheel was meer dan geslaagd!

Dorien De Vlieger

Het is een wondermooi land met natuurlijke verrassingen! De avond dat we plots het noorderlicht zagen, maakte de vakantie helemaal compleet.

Sofie

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.