Overslaan en naar de inhoud gaan

Dat wat geen ander Afrikaans land kon, lukte Ethiopië lang wel: weerstaan aan de kolonisatiedrang van Westerse mogendheden. Die onafhankelijkheid resulteert vandaag in een land met een eigen karakter. Wij verkennen het orthodoxe noorden, waar kloosters, rotskerken en spectaculaire landschappen met mekaar in concurrentie gaan.  

De hoogtepunten van deze reis

Ethiopia

De dagtochten in de grasgroene Simien Mountains en zijn variatie aan fauna en flora (zoals de Simien vos, Gelada baviaan,...)

ethiopia

Het bezoek aan de rotskerken in Lalibela samen met een lokale gids die superveel interessante zaken over de geschiedenis kon vertellen

ethiopia

De lekkere koffieceremonies en -rituelen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Een brok geschiedenis in Addis Abeba

Onze ontdekkingsreis start in de hoofdstad Addis Abeba waar we een eerste keer het sierlijke, Amhaarse schrift proberen te ontcijferen, ons de aparte tijdskalender eigen maken en het nationale gerecht injera proeven.

2 Dag 3-4
Kloosters aan Lake Tana

Dan rijden we naar Bahir Dar aan de oevers van Lake Tana. We maken er kennis met de Ethiopische kerk en gaan op zoek naar orthodoxe kloosters op de vele eilandjes in het meer. Met lokaal vervoer rijden we naar Gonder.

3 Dag 5-6
Naar Gonder

Voor we naar Gonder rijden, maken we een stop aan de watervallen van de Blauwe Nijl. In Gonder zelf hebben we een dag de tijd om te relaxen en de kasteelruïnes te bezoeken die dateren vanuit de tijd dat deze plek nog de hoofdstad was.

4 dag 7
Naar Debark

We rijden naar Debark, een dorp aan de voet van de Simien Mountains. Hier treffen we de laatste regelingen voor de 2-daagse in de bergen. In het dorp zelf klampen kinderen ons aan om hun Engels te oefenen, jongeren verkopen kauwgom en zakdoekjes.

5 dag 8-9
Simien Mountains

We rijden naar het Simien National Park. We slapen er in een mooie lodge en maken van hieruit twee knappe dagtochten. Het ene moment wanen we ons in Monument Valley, het andere op safari waarbij we diersoorten spotten die enkel in dit gebied voorkomen, zoals de gelada baviaan, de walia ibex en de simien vos.

6 10-11
Mysterie in Axum

Axum is ons volgende doel. Rond deze stad hangt een waas van mysterie. Is het waar dat de Ark des Verbonds, de kist met stenen tafelen van Mozes, zich hier bevindt? En wat is de betekenis van de reusachtige obelisken? We gaan op zoek naar antwoorden maar tegelijkertijd snuiven we de sfeer van deze levendige stad. Na een bezoek aan het paleis van de legendarische koningin van Sheba, vliegen we naar Lalibela.

7 12-14
Lalibela

Even uniek als al het voorgaande is Lalibela. We bezoeken er de befaamde, middeleeuwse rotskerken waar priesters niet zonder trots de kerkeigen, zware, zilveren kruisen tonen. De oudste vorm van het Christendom wordt hier nog op een heel echte en doorleefde manier beleden.

8 Dag 15-18
Addis Abeba

Met een binnenlandse vlucht reizen we naar Addis. De hoofdstad trakteert ons op een laatste brokje cultuur en geschiedenis, voor we terug naar huis vliegen. 

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Addis Abeba en terug
 • Binnenvluchten Axum-Lalibela, Lalibela-Addis Abeba
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, visum, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit 420 euro extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. - Door in de natuur EN in de steden wandelingen te doen. Zien, horen, voelen, ruiken, vragen... - Door met lokale gidsen te werken die goed Engels spreken. Dit geeft ons de kans om veel vragen te stellen, om via de gids te communiceren met de lokale bevolking...

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Tijdens deze reis werken we samen met lokale partners die respect voor mens en natuur hoog in het vaandel dragen. We zien er op toe dat afval steeds wordt meegenomen en we betalen een faire prijs voor de dienstverlening die we krijgen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Niet alleen de wondermooie landschappen grijpen naar de keel, ook de contacten met de mensen zijn intens. Tijdens al onze wandeltochten lopen we mensen 'tegen het lijf'. De trekking rond Lalibela laat ons proeven van het dagelijkse leven op het platteland.

De taalbarrière maakt het niet altijd gemakkelijk om met de mensen te communiceren. Toch proberen we het via de lokale gidsen. Aan hen kunnen we ook alles vragen. Eveneens zijn er mensen die een woordje Engels spreken en die dat graag willen oefenen. Zij spreken ons graag aan.

Documenten

Voor Ethiopië moet je internationaal paspoort tenminste nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Ethiopië. Het visum kopen we ter plaatse op de luchthaven aan (behalve voor de reis 'Van Entebbe naar Addis' omdat we Ethiopië overland binnenkomen). Dit visum is 1 maand geldig en kost 50 USD. Neem voor alle zekerheid ook steeds 1 (of 2) recente pasfoto(’s) mee! Je kan het visum ook online aanvragen via https://www.evisa.gov.et/. Het visum kost dan 52 USD.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Ethiopië: heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het vereiste visum kopen we bij aankomst op de luchthaven in Addis Abeba (50 USD). Neem voor alle zekerheid ook steeds een tweetal pasfoto’s mee!

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer. We maken gebruik van gecharterd vervoer. Taxi’s nemen we voor korte verplaatsingen in en rond Addis Abeba of we bezoeken alles te voet. Voor lange afstanden zijn we genoodzaakt het vliegtuig te nemen daar de wegen in te slechte staat of onbestaand zijn. We gaan ook vaak te voet: zowel in de Simien Mountains als rond Lalibela. De paden zijn telkens goed begaanbaar.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We kiezen voor kleinschalige hotels. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De 'injera', en die eet je niet alleen. Je deelt met je gezelschap één groot bord waar een soort van reuzenpannenkoek, de 'injera' dus, op ligt. Hij is gemaakt van teff-meel, dit is een meelsoort van Ethiopische oorsprong. Vervolgens kies je een aantal gerechten die je op je pannenkoek wilt. Je hebt de keuze uit vis-, vlees-, groenten-, kip- of kaasgerechten. De bediening legt dit voor jou op je injera. Vervolgens scheur je de pannenkoek in stukjes en gebruik je die stukjes om het eten van de pannenkoek af te halen en op te eten. In het begin wat onwennig, maar na een paar pogingen wordt dit kinderspel en leer je het Ethiopische eten echt appreciëren. Daarnaast is Ethiopië een echt koffieland en er is ook overal pasta te krijgen. Tijdens de trekking wordt het eten klaargemaakt door een kok. Grote hotel-restaurants en internationale fastfoodketens zijn er niet te vinden.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - rugzak of soepele reistas - kleine dagrugzak - wandelschoenen l goede sandalen - lichte losse broeken en T-shirts voor overdag - warmere kledij voor ‘s avonds - geen shorts en mouwloze T-shirts in de bewoonde wereld of bij contact met lokale bewoners (noch voor mannen, noch voor vrouwen); een broek met afritsbare pijpen is praktisch - regenkledij (vooral september en oktober) - hoofddeksel, goede zonnebril - verrekijker (Ethiopië is een vogelland bij uitstek)

Belangrijk! Hou er rekening mee dat Ethiopië deels conservatief christelijk en deels islamitisch is en dat in de nabijheid van de autochtone bevolking aangepaste kleding wordt vereist uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Ethiopië is de officiële munteenheid de Ethiopische birr. Richtkoers (op 24/10/2020): 10 Ethiopische birr = € 0,22 Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Neem je budget cash in euro's mee. Geld uit de muur halen is in Ethiopië weinig of niet bekend. Euro’s kan je wisselen op de luchthaven en in elke stad.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Ethiopië zijn volgende inentingen vereist:

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een antimuggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Malaria is in Ethiopië wijdverspreid. Boven 1.800 m is het risico zeer klein, maar voor de tocht door het zuiden is het noodzakelijk om je voorzorgen te nemen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. We stappen geregeld en de wandelingen in de Simien Mountains zijn pittig: stappen over oneffen terrein en de hoogte … Een sportieve ingesteldheid zijn zeker vereist. Daarnaast is ook een goede mentale ingesteldheid belangrijk. Zo verteer je beter het grillige weer, de andere cultuur, de andere voedingsgewoonten, de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Tijdens de dagtochten draag je enkel je dagrugzak.

Reisperiode en klimaat

In het centrale en noordelijke deel van het land duurt het regenseizoen van midden juni tot begin oktober. In het zuiden van het land begint het regenseizoen meestal een paar weken later en stopt het ook wat vroeger. In de Tigrayregio gebeurt het wel dat er gedurende het hele jaar geen druppel regen valt, met alle gevolgen vandien. De temperatuur is meestal zeer aangenaam overdag (20 -25 °C). Afhankelijk van de hoogte durft het ’s nachts serieus afkoelen tot onder 0°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Ethiopië
Geografie

Ethiopië maakt deel uit van de Hoorn van Afrika, het uiterste oostpunt van het vasteland van Afrika. Grenslanden Eritrea, Djibouti en Somalië maken eveneens deel uit van dit gebied. Daarnaast grenst Ethiopië in het westen aan Soedan en in het zuiden aan Kenia. Hoofdstad is Addis Abeba.

Ethiopië kent enkele opmerkelijke natuurfenomenen. Zo is er de Grote Afrikaanse Slenk die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt en ook Ethiopië in 2 verdeelt. De slenk varieert in breedte van 30 tot 100 km en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meter, een enorme vallei dus, die ontstaat doordat 2 tektonische platen uit elkaar bewegen. Daarnaast vindt de fameuze Nijl één van haar bronnen in Ethiopië. In het Ethiopisch Hoogland ontspringt in het Tanameer de Blauwe Nijl. Samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekezerivier vormen zij vanaf het Soedanese Khartoem de Nijl.

Landschappelijk gezien is Ethiopië heel gevarieerd. Het Hoogland bepaalt voor het grootste deel het landschap. Dit aaneengesloten gebied van hoogvlakte en bergen ligt boven de 1.500 m en de bergtoppen bereiken hoogten van 4.000 tot 4.600 m. Het Simiengebergte bevindt zich in het noordwestelijke deel ervan. Het Balegebergte in het zuidoostelijke deel is bijna zo hoog als het Simiengebergte, en heeft bergtoppen van over de 4.000 m. Naast bergen kent Ethopië hete, droge woestijnen, savannes, vlaktes en een groener, meerrijk gebied in zuiden.

Fauna en flora

In Ethiopië zijn de meest opmerkelijke dieren de inheemse soorten die in de nationale parken te spotten vallen zoals ondermeer de gelada baviaan, de walia ibex, de simien vos en de Ethiopische wolf. Verder komen er in het land ook nijlpaarden, zebra's, koedoes, spiesbokken en andere wilde dieren voor. Ook zijn er vele vogels, waaronder ook een groot aantal inheemse soorten.

De flora in Ethiopië is op haar best tijdens of net na het regenseizoen (juli en augustus). Alles oogt groen en in september/oktober bloeien in het hoogland talloze wilde bloemen. In de riftvallei ten zuiden van Addis Abeba tekenen acaciabomen en steppe het landschap.

Staatsvorm

Ethiopië is een Federale Democratische Republiek op basis van etnische scheidingslijnen. Zo heeft iedere etnische bevolkingsgroep het recht om zijn eigen identiteit te verzekeren. Het staatshoofd is een rechtstreeks verkozen president die enkel een ceremoniële functie heeft. De eigenlijke macht is in handen van zowel een premier, die wordt aangeduid door de grootste partij, als de deelstaten die een autonoom bestuur kennen.

Ethiopië is heel lang een keizerrijk geweest, geregeerd door zogenaamde afstammelingen van koning Salomon uit Juda. Keizer Haile Selassi was de laatste. Hij werd in 1974 door een groep militairen afgezet. Een bevrijdingsbeweging bracht in 1991 Meles Zena­wi aan het roer die tot zijn overlijden in 2012 eerst president en dan premier was. Er was echter sprake van schendingen van mensenrechten. Zo zouden 20.000 politieke gevangenen vastgehouden worden in strafkampen. Na de verkiezingen van mei 2005 kreeg Meles kritiek vanwege zijn harde optreden tegen demonstranten die tegen zijn herverkiezing hadden geprotesteerd. Hailemariam Desalegn (premier) volgde hem na zijn dood in 2012 op. De huidige president van Ethiopië (sinds 2018) is Sahle-Work Zewde.

Vandaag kampt het land met een onopgelost grensconflict met Eritrea en met binnenlandse opstanden (o.a. van de Oromo, die zich bij de Tigrayers achtergesteld voelen).

Bevolking

In Ethiopië wonen 102,4 miljoen mensen waarvan 3.2 miljoen in hoofdstad Addis Abeba. De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 2,9%. De levensverwachting is 62 jaar (mannen 60 en vrouwen 65 jaar). De bevolking is bijzonder jong met 64% jonger dan 25 jaar en slechts 7% van de bevolking ouder dan 55 jaar.
Er zijn veel verschillende bevolkingsgroepen in Ethiopië met onder meer de Oromo 34%, Amhara 27%, Tigre 6%, Sidamo 4% en vele anderen. Langs de benedenloop van de Omorivier in Zuidwest-Ethiopië leven 8 verschillende stammen met een gezamenlijke bevolking van ongeveer 200.000 mensen. Zij leven nog op traditionele wijze met elk hun eigen uiterlijke kenmerken, gewoonten en tradities. Zij zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de Omorivier. De jaarlijkse overstroming van de Omo en het vruchtbare slib zijn van groot belang voor de landbouw die ze bedrijven. Ook runderen, geiten en schapen, die hen voorzien van bloed, melk en huiden, zijn van vitaal belang.

Economie

De economie van Ethiopië is gebaseerd op landbouw, goed voor 46% van het bnp en 85% van de werkgelegenheid. Graan is het basisvoedsel waar injera, de zurige pannenkoek, van wordt gemaakt. Koffie is een belangrijk exportproduct, net zoals qat, een licht verdovend middel. De landbouwsector heeft in het verleden geregeld te maken gekregen met grote droogte en de opbrengst ligt laag. Bovendien is alle land ook eigendom van de staat. 29% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De laatste jaren zijn er echter buitenlandse investeerders gevonden voor de ontwikkeling van commerciële landbouw en er wordt een begin gemaakt met het industrieel exploiteren van grondstoffen als zout, ijzer en goud. De groeicijfers liggen dan ook rond de 8%. In 2013 is Ethiopië gestart met de controversiële bouw van een megadam op de Blauwe Nijl die het land moet voorzien in zijn groeiende energiebehoefte maar waarover de stroomafwaarts gelegen landen, Egypte en Soedan, zich zorgen maken, nl. over de mogelijk negatieve effecten op hun watertoevoer.

Religie

43.5% behoort in Ethiopië tot de orthodoxe Ethiopische kerk, 34% is moslim, 18% protestant, 2,6% hangt traditionele godsdiensten aan. Tot 1974 was de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk staatsgodsdienst maar de communistische regering wou een religieus neutraal land, en dus zijn sindsdien kerk en staat gescheiden. In het noorden is bijna iedereen aangesloten bij de Ethiopische kerk. Elk orthodox kerkgebouw heeft een tabot, een kopie van de Ark van het Verbond en die wordt op speciale feestdagen in processie rond de kerk gedragen. De originele Ark zou zich in de Maria-van-Zion kerk in Axum bevinden. De Ethiopische Kerk kent talrijke vastendagen en feestdagen en een zeer sterke verering van Maria en de heiligen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Eén van de vele dingen die Ethiopië zo bijzonder maken is de unieke wijze van tijdsaanduiding. De Ethiopische klok begint te tellen na het aanbreken van de dag met 1 uur (7.00 am Engelse tijd) en eindigt wanneer het donker begint te worden, met 12 uur (6 pm Engelse tijd). In plaats van de dag of nacht aan te duiden met am en pm gebruiken Ethiopiërs 'in de ochtend', 'in de avond' en 'in de nacht'. De Ethiopische kalender is gebaseerd op het systeem van 'Julian'. Dit betekent dat het grofweg 7 ½ jaar achter ligt op (onze)westerse Gregoriaanse kalender. Wanneer je wil afspreken met iemand in Ethiopië is het handig wanneer je een tijd afspreekt er bij te vermelden of dit westerse tijd of Ethiopische tijd is.

Tijdsverschil

In Ethiopië bedraagt het tijdsverschil met België is 2 uur in de winter en 1 uur in de zomer. Het is dan respectievelijk 2 tot 1 uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Ethiopië is 220 volt. Zekerheid van stroom is er echter niet: soms zijn er storingen en op plaatsen in de Omovallei is er zelfs helemaal geen elektriciteit. Er worden verschillende ronde en vierkante stopcontacten gebruikt. Best dus een wereldstekker en zaklamp meenemen.

Veiligheid

Criminaliteit is in Ethiopië geen bijzonder zorgwekkend probleem. Wees steeds op je hoede voor zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder in drukke handelscentra en op markten. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Ethiopië

Wat andere reizigers vinden

“Voor mij was het een aaneenschakeling van topmomenten. Ethiopië biedt een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, landschappen (veel bloemen), natuur en cultuur.”

Sylvia Van Hoydonck

"Echt een onbeschrijflijk land, uniek in alle opzichten."

Manu Buyle

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.