Overslaan en naar de inhoud gaan

Ethiopië heeft een uniek karakter en kan je onmogelijk vergelijken met enig ander land. En hoe dat beter te ontdekken dan tijdens deze expeditie?!

We wisselen een 9-daagse trekking tussen de grillige rotsformaties van de Simien Mountains af met de zegening van de priesters in de rotskerken van Lalibela en een heerlijke koffieceremonie in Gondar. De kers op de taart? Een driedaagse trekking in de Tigray-regio! De bergen hier herbergen kleine kerkjes waar we als enige toeristen van het uitzicht kunnen genieten!

De hoogtepunten van deze reis

Expeditie groepsreis Ethiopië Simiens

Wakker worden tussen de Simien Mountains met diens diverse fauna en flora

Lalibela groepsreis

Proeven van de unieke Ethiopische cultuur in Lalibela

Expeditie groepsreis Ethiopië Gheralta

De klim naar afgelegen rotskerken tijdens een community trekking in de Tigray-regio

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Aankomst in Ethiopië

Vanuit Brussel nemen we het vliegtuig naar de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. Lang blijven we hier echter niet, want de bergen roepen ons. We reizen al snel door met een binnenvlucht en komen zo aan in Gondar, de toegangspoort tot de Simien Mountains.

2 Dag 3-11
9-daagse trekking in de Simien Mountains

Voor ons liggen de dramatische kliffen van de Simien Mountains! Dit is een uniek bergmassief dat miljoenen jaren werd gevormd door de uitbarsting van een eeuwenoude vulkaan. Om dit gebied volledig in ons op te nemen zullen we hier de komende 9 dagen rond trekken. Het -letterlijk- hoogtepunt van de trekking? Dat is Ras Dashen, de hoogste berg van Ethiopië, met een hoogte van 4550 m!

We bereiken deze top samen op de vijfde dag, na een gevarieerde tocht doorheen het nationale park. Nadien dalen we af naar de meer dan 1000m lager gelegen vallei. Hier passeren we afgelegen dorpen die alleen te voet bereikbaar zijn!

Niet enkel de prachtige uitzichten op de spectaculaire ravijnen en grillige rotsformaties zullen ons tijdens deze trekking doen verstommen, maar ook de fauna en flora moeten niet onder doen. Zo komen we gegarandeerd oog in oog te staan met de gelada bavianen, en hebben we ook de kans om twee bedreigde diersoorten tegen te komen: de Ethiopische wolf en de Waliasteenbok. Enkel te spotten in dit gebergte! De reusachtige ‘giant lobelia’ vormt dan weer de perfecte achtergrond voor deze beestenpracht.

Hoewel we onze eigen bepakking niet moeten dragen, is het vooral de hoogte en hoogteverschillen die zwaar kunnen zijn. Niet te onderschatten! Slapen doen we in tenten onder de wondermooie Ethiopische sterrenhemel.

3 Dag 12-13
Op adem komen in Gondar

Na 9 dagen wandelen verdienen we wat ademruimte. Hiervoor blijven we in de stad Gondar. Genieten van een heerlijk Ethiopisch koffietje of wat kuieren door de straten van deze stad, het kan hier allemaal.

Zeker brengen we ook een bezoek aan Fasil Ghebbi. Deze 17e-eeuwse residentie van de oude Ethiopische keizers staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst!

4 Dag 14-15
Beleving in de heilige stad Lalibela

Onze tocht gaat verder richting Lalibela. In deze heilige stad bezoeken we de befaamde, middeleeuwse rotskerken waar priesters niet zonder trots de kerkeigen, zware, zilveren kruisen tonen. De oudste vorm van het Christendom wordt hier nog op een heel echte en doorleefde manier beleden. Om even stil van te worden.

Verder maken we ook tijd om andere elementen van de Ethiopische cultuur te ontdekken. Op zaterdag komen de mensen van de omgeving samen op de levendige markt in Lalibela om hun groenten, fruit, levende dieren en andere snuisterijen te verkopen. Zo’n schouwspel willen we zeker niet overslaan!

5 Dag 16-18
3-daagse trekking in de Tigray regio

En weg zijn we weer! Deze keer doorkruisen we de Tigray regio in 3 dagen. Een eigen rugzak dienen we niet te dragen, enkel een dagrugzak. De zwaarte van deze trekking kunnen we ter plaatse nog kiezen, zodat iedereen zeker mee kan.

Het dorre landschap herbergt hier vele geheimen. Zo komen we op deze trekking meer dan één kerk tegen die werd uitgehouwen uit steen. Een heerlijke ontdekking nadat je op de meest afgelegen heuvels bent geklauterd! In de kleine dorpjes die we passeren onthalen de mensen ons en kunnen we slapen in hun kleinschalige guesthouses. Veel lokaler kan niet!

6 Dag 19-22
Terug naar Addis Abeba

We keren terug naar waar het allemaal begon, Addis Abeba.

In deze levendige hoofdstad kopen we nog onze laatste souvenirs en genieten we na terwijl we onze laatste injera, een typisch Ethiopische maaltijd, verorberen. Jammer genoeg is dit het einde van deze heerlijke expeditie!

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Addis Abeba en terug
 • Binnenvluchten Addis Abeba - Gondar en Mekele - Addis Abeba
 • 3-daagse trekking in de Tigray-regio
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, visum, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort, de meerdaagse trektocht(en) met min.6u/dag stappen op grote hoogte en het slapen in tenten.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 19 / 01 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. We trekken er zoveel mogelijk te voet op uit. In de Simien Mountains trekken we 9 dagen door de bergen en in de Tigray-regio wacht ons een 3-daagse voettocht langs rotsen en uitgehouwen rotskerken.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. Tijdens deze reis werken we samen met lokale partners die respect voor mens en natuur hoog in het vaandel dragen. We zien er op toe dat afval steeds wordt meegenomen en we betalen een faire prijs voor de dienstverlening die we krijgen. Tijdens onze trekking in de Tigray-regio doen we een community trekking waarbij we in kleine guesthouses en bij mensen thuis slapen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Niet alleen de wondermooie landschappen grijpen naar de keel, ook de contacten met de mensen zijn intens. Tijdens al onze wandeltochten lopen we mensen 'tegen het lijf'. De trekking in de Tigray-regio laat ons proeven van het dagelijkse leven in de kleine dorpjes die we tegenkomen.

Documenten

Voor Ethiopië moet je internationaal paspoort tenminste nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Ethiopië. Het visum kopen we ter plaatse op de luchthaven aan (behalve voor de reis 'Van Entebbe naar Addis' omdat we Ethiopië overland binnenkomen). Dit visum is 1 maand geldig en kost 50 USD. Neem voor alle zekerheid ook steeds 1 (of 2) recente pasfoto(’s) mee! Je kan het visum ook online aanvragen via https://www.evisa.gov.et/. Het visum kost dan 52 USD.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Ethiopië heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het vereiste visum kopen we bij aankomst op de luchthaven in Addis Abeba (50 USD). Neem voor alle zekerheid ook steeds een tweetal pasfoto’s mee!

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We maken gebruik van het openbaar vervoer waar mogelijk. De lokale bussen zitten meestal goed vol. Taxi’s nemen we voor korte verplaatsingen in en rond Addis Abeba of we bezoeken alles te voet. Voor lange afstanden zijn we genoodzaakt het vliegtuig te nemen daar de wegen in te slechte staat of onbestaand zijn. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren charteren we een minibusje. En uiteraard - want deze reis is een Expeditie - gaan we ook vaak te voet.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Tijdens de trekking in de Tigray-regio overnachten we in kleinschalige guesthouses uitgebaat door de lokale bevolking. Tijdens de trekking in de Simien Mountains slapen we dan weer in tenten. Een eigen slaapzak en matje is noodzakelijk. ’s Nachts kan het behoorlijk koud worden, hou hiermee rekening bij de keuze van je slaapzak.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De injera, en die eet je niet alleen. Je deelt met je gezelschap één groot bord waar een soort van reuzenpannenkoek, de 'injera' dus, op ligt. Hij is gemaakt uit teff-meel, dit is een meelsoort van Ethiopische oorsprong. Vervolgens kies je een aantal gerechten die je op je pannenkoek wilt. Je hebt de keuze uit vis-, vlees-, groenten-, kip- of kaasgerechten. De bediening legt dit voor jou op je injera. Vervolgens scheur je de pannenkoek in stukjes en gebruik je die stukjes om het eten van de pannenkoek af te halen en op te eten. In het begin wat onwennig, maar na een paar pogingen wordt dit kinderspel en leer je het Ethiopische eten echt appreciëren. Daarnaast is Ethiopië een echt koffieland en er is ook overal pasta te krijgen. Tijdens de trekking wordt het eten klaargemaakt door een kok. Grote hotel-restaurants en internationale fastfoodketens zijn er niet te vinden.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - rugzak - kleine dagrugzak - waterzak met drinkslurf of drinkbus van 2 liter - slaapzak (hou rekening met temperaturen rond 0°C) - slaapmatje - wandelschoenen, type B - goede sandalen - lichte losse broek en T-shirts voor overdag - warme kledij voor ‘s avonds! Zelfs thermisch ondergoed komt goed van pas. - geen shorts en mouwloze T-shirts in de bewoonde wereld of bij contact met lokale bewoners (noch voor mannen, noch voor vrouwen); een broek met afritsbare pijpen is praktisch - regenkledij (vooral september en oktober) - hoofddeksel, goede zonnebril - drinkzak of veldfles, zakmes, bestek, zaklamp

Belangrijk! Hou er rekening mee dat Ethiopië deels conservatief christelijk en deels islamitisch is en dat in de nabijheid van de autochtone bevolking een aangepaste kleding wordt vereist uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Ethiopië is de officiële munteenheid de Ethiopische Birr. Richtkoers (op 24/10/2020): 10 Ethiopische Birr = € 0,22

Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Het max. bedrag dat je uit de muur kan halen is meestal beperkt tot 4000 Birr (zo'n 120€). Euro’s kan je wisselen op de luchthaven en in elke stad.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Joker-reis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Voor Ethiopië zijn volgende inentingen vereist:

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

MALARIA is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Malaria is in Ethiopië wijdverspreid. Boven 1.800 m is het risico zeer klein, maar voor de tocht door het zuiden is het noodzakelijk om je voorzorgen te nemen.

Raadpleeg je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. We stappen vaak en de wandelingen in de Simien Mountains zijn redelijk zwaar. Door het oneffen terrein en de hoogte is een sportieve ingesteldheid vereist. Het terrein is vaak rotsachtig en met keien bezaaid. Af en toe maken we een gemakkelijke klimpartij. Het hoogste punt is Ras Dashen op 4.550 m. Ter plaatse kunnen we voor de meerdaagse tocht in de Tigray-regio de moeilijkheidsgraad nog kiezen. Zo kan iedereen zeker mee. Tijdens de dagtochten en de meerdaagse tochten dragen we enkel onze dagrugzak. De rest van de bagage wordt vervoerd.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter het grillige weer, de andere cultuur, de andere voedingsgewoonten, het gebrek aan comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Een schets hoe de dagen in de Simien Mountains er normaal uitzien: Dag 1: Rit Gonder – Debark en wandeling naar Sankaber (3250m)

We vertrekken vanuit Gonder voor een rit naar Debark, waar we het Simien National Park binnenrijden. De wandelafstand vandaag is afhankelijk van het startpunt van onze wandeltocht, maar overnachten doen we zeker in Sankaber. Hier ontmoeten we de rest van ons reisgezelschap.

Dag 2: Sankaber – Gich (3780m): 13km, 6 uur

‘s Ochtends voor het vertrek naar Gich ontmoeten we- begeleiders en hun muilezels die tijdens onze tocht de extra uitrusting gaan dragen. Na een paar uur worden we verwend met een prachtig uitzicht op de spectaculaire Jinbar-waterval. Vanaf hier stijgen we langsheen terrasvormige landbouwgronden tot we bij het dorp Gich aankomen (3.600m), waar we onze tenten opslaan.

Dag 3: Gich – Chenek (4070m): 17km, 7 uur

We beginnen de dag met een pittige klim naar de top van Imet Gogo (3.926m), een van de mooiste uitkijkpunten van het park. Het uitzicht is adembenemend. Daarna stappen we verder langs hellingen met reusachtige lobelia’s tot de top van Inatye (4.070m). Hierna dalen we af naar onze eindbestemming voor deze dag : de kampplaats van Chenek (3.650m).

Dag 4: Chenek – Ambiko (4200m): 17km, 8 uur

Langsheen de Bwahit Pass (4.200m) dalen we af naar het dorp Chiro Leba en bereiken we de Mesesha Wenz rivier. Na nog een uur bergopwaarts, komen we aan bij ons basiskamp in Ambiko (3.250 m).

Dag 5: Ambiko – Top Ras Dashen – Ambiko (4550m): 15km, 9 uur

We verlaten het kamp voor dag en dauw voor het langste en meest inspannende deel van de tocht. Door de toenemende hoogte vergen de laatste hoogtemeters een hele inspanning. Uiteindelijk bereiken we de top van Ras Dashen (4.550m) met als beloning een prachtig uitzicht op het hele Simien-gebergte. Moe maar voldaan gaat het nadien omlaag richting basiskamp in Ambiko.

Dag 6: Ambiko – Sona (3500m): 15km, 7 uur

Vandaag is een minder inspannende dag waarbij we volop kunnen genieten van een unieke tocht langsheen kleine dorpjes en waarbij er misschien gelegenheid is voor een babbel met de lokale bevolking die op de velden werkt of ons langs de weg passeert. In de namiddag bereiken we ons kamp in Sona (3.500m).

Dag 7: Sona - Mekarebya (3100m): 13km, 5 uur

Vandaag gaan we over de rand van het plateau en dalen steil af naar de Ansiya Wenz. Weinig wandelaars dalen af naar het laagland, wat ons een unieke kans geeft om een weinig bekende regio te verkennen. We eindigen de dag in het dorp Mekarebya.

Dag 8: Mekarebya – Mulit (2000m): 10km, 4 uur

Vandaag dalen we verder af naar de Ansiya rivier waarna we terug stijgen naar Hawaza, een schilderachtig dorp waar we stoppen voor een koffie- en theepauze. Van daaruit sluiten we onze dag af met een tocht naar onze laatste camping in Mulit (2.000m).

Dag 9: Mulit – rit naar Gonder (2100m): 6km, 2 uur

Van onze kampeerplek wandelen we nog een laatste eind tot aan de weg, waar we worden opgepikt voor een rit naar ons startpunt in Gonder.

Reisperiode en klimaat

In het centrale en noordelijke deel van het land duurt het regenseizoen van midden juni tot begin oktober. In het zuiden van het land begint het regenseizoen meestal een paar weken later en stopt het ook wat vroeger. In de Tigrayregio gebeurt het dat er gedurende het hele jaar geen druppel regen valt, met alle gevolgen vandien. De temperatuur is meestal zeer aangenaam overdag ( 20 -25 °C ). Afhankelijk van de hoogte durft het ’s nachts serieus afkoelen tot onder 0°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Ethiopië
Geografie

Ethiopië maakt deel uit van de Hoorn van Afrika, het uiterste oostpunt van het vasteland van Afrika. Grenslanden Eritrea, Djibouti en Somalië maken eveneens deel uit van dit gebied. Daarnaast grenst Ethiopië in het westen aan Soedan en in het zuiden aan Kenia. Hoofdstad is Addis Abeba.

Ethiopië kent enkele opmerkelijke natuurfenomenen. Zo is er de Grote Afrikaanse Slenk die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt en ook Ethiopië in 2 verdeelt. De slenk varieert in breedte van 30 tot 100 km en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meter, een enorme vallei dus, die ontstaat doordat 2 tektonische platen uit elkaar bewegen. Daarnaast vindt de fameuze Nijl één van haar bronnen in Ethiopië. In het Ethiopisch Hoogland ontspringt in het Tanameer de Blauwe Nijl. Samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekezerivier vormen zij vanaf het Soedanese Khartoem de Nijl.

Landschappelijk gezien is Ethiopië heel gevarieerd. Het Hoogland bepaalt voor het grootste deel het landschap. Dit aaneengesloten gebied van hoogvlakte en bergen ligt boven de 1.500 m en de bergtoppen bereiken hoogten van 4.000 tot 4.600 m. Het Simiengebergte bevindt zich in het noordwestelijke deel ervan. Het Balegebergte in het zuidoostelijke deel is bijna zo hoog als het Simiengebergte, en heeft bergtoppen van over de 4.000 m. Naast bergen kent Ethopië hete, droge woestijnen, savannes, vlaktes en een groener, meerrijk gebied in zuiden.

Fauna en flora

In Ethiopië zijn de meest opmerkelijke dieren de inheemse soorten die in de nationale parken te spotten vallen zoals ondermeer de gelada baviaan, de walia ibex, de simien vos en de Ethiopische wolf. Verder komen er in het land ook nijlpaarden, zebra's, koedoes, spiesbokken en andere wilde dieren voor. Ook zijn er vele vogels, waaronder ook een groot aantal inheemse soorten.

De flora in Ethiopië is op haar best tijdens of net na het regenseizoen (juli en augustus). Alles oogt groen en in september/oktober bloeien in het hoogland talloze wilde bloemen. In de riftvallei ten zuiden van Addis Abeba tekenen acaciabomen en steppe het landschap.

Staatsvorm

Ethiopië is een Federale Democratische Republiek op basis van etnische scheidingslijnen. Zo heeft iedere etnische bevolkingsgroep het recht om zijn eigen identiteit te verzekeren. Het staatshoofd is een rechtstreeks verkozen president die enkel een ceremoniële functie heeft. De eigenlijke macht is in handen van zowel een premier, die wordt aangeduid door de grootste partij, als de deelstaten die een autonoom bestuur kennen.

Ethiopië is heel lang een keizerrijk geweest, geregeerd door zogenaamde afstammelingen van koning Salomon uit Juda. Keizer Haile Selassi was de laatste. Hij werd in 1974 door een groep militairen afgezet. Een bevrijdingsbeweging bracht in 1991 Meles Zena­wi aan het roer die tot zijn overlijden in 2012 eerst president en dan premier was. Er was echter sprake van schendingen van mensenrechten. Zo zouden 20.000 politieke gevangenen vastgehouden worden in strafkampen. Na de verkiezingen van mei 2005 kreeg Meles kritiek vanwege zijn harde optreden tegen demonstranten die tegen zijn herverkiezing hadden geprotesteerd. Hailemariam Desalegn (premier) volgde hem na zijn dood in 2012 op. De huidige president van Ethiopië (sinds 2018) is Sahle-Work Zewde.

Vandaag kampt het land met een onopgelost grensconflict met Eritrea en met binnenlandse opstanden (o.a. van de Oromo, die zich bij de Tigrayers achtergesteld voelen).

Bevolking

In Ethiopië wonen 102,4 miljoen mensen waarvan 3.2 miljoen in hoofdstad Addis Abeba. De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 2,9%. De levensverwachting is 62 jaar (mannen 60 en vrouwen 65 jaar). De bevolking is bijzonder jong met 64% jonger dan 25 jaar en slechts 7% van de bevolking ouder dan 55 jaar.
Er zijn veel verschillende bevolkingsgroepen in Ethiopië met onder meer de Oromo 34%, Amhara 27%, Tigre 6%, Sidamo 4% en vele anderen. Langs de benedenloop van de Omorivier in Zuidwest-Ethiopië leven 8 verschillende stammen met een gezamenlijke bevolking van ongeveer 200.000 mensen. Zij leven nog op traditionele wijze met elk hun eigen uiterlijke kenmerken, gewoonten en tradities. Zij zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de Omorivier. De jaarlijkse overstroming van de Omo en het vruchtbare slib zijn van groot belang voor de landbouw die ze bedrijven. Ook runderen, geiten en schapen, die hen voorzien van bloed, melk en huiden, zijn van vitaal belang.

Economie

De economie van Ethiopië is gebaseerd op landbouw, goed voor 46% van het bnp en 85% van de werkgelegenheid. Graan is het basisvoedsel waar injera, de zurige pannenkoek, van wordt gemaakt. Koffie is een belangrijk exportproduct, net zoals qat, een licht verdovend middel. De landbouwsector heeft in het verleden geregeld te maken gekregen met grote droogte en de opbrengst ligt laag. Bovendien is alle land ook eigendom van de staat. 29% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De laatste jaren zijn er echter buitenlandse investeerders gevonden voor de ontwikkeling van commerciële landbouw en er wordt een begin gemaakt met het industrieel exploiteren van grondstoffen als zout, ijzer en goud. De groeicijfers liggen dan ook rond de 8%. In 2013 is Ethiopië gestart met de controversiële bouw van een megadam op de Blauwe Nijl die het land moet voorzien in zijn groeiende energiebehoefte maar waarover de stroomafwaarts gelegen landen, Egypte en Soedan, zich zorgen maken, nl. over de mogelijk negatieve effecten op hun watertoevoer.

Religie

43.5% behoort in Ethiopië tot de orthodoxe Ethiopische kerk, 34% is moslim, 18% protestant, 2,6% hangt traditionele godsdiensten aan. Tot 1974 was de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk staatsgodsdienst maar de communistische regering wou een religieus neutraal land, en dus zijn sindsdien kerk en staat gescheiden. In het noorden is bijna iedereen aangesloten bij de Ethiopische kerk. Elk orthodox kerkgebouw heeft een tabot, een kopie van de Ark van het Verbond en die wordt op speciale feestdagen in processie rond de kerk gedragen. De originele Ark zou zich in de Maria-van-Zion kerk in Axum bevinden. De Ethiopische Kerk kent talrijke vastendagen en feestdagen en een zeer sterke verering van Maria en de heiligen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Eén van de vele dingen die Ethiopië zo bijzonder maken is de unieke wijze van tijdsaanduiding. De Ethiopische klok begint te tellen na het aanbreken van de dag met 1 uur (7.00 am Engelse tijd) en eindigt wanneer het donker begint te worden, met 12 uur (6 pm Engelse tijd). In plaats van de dag of nacht aan te duiden met am en pm gebruiken Ethiopiërs 'in de ochtend', 'in de avond' en 'in de nacht'. De Ethiopische kalender is gebaseerd op het systeem van 'Julian'. Dit betekent dat het grofweg 7 ½ jaar achter ligt op (onze)westerse Gregoriaanse kalender. Wanneer je wil afspreken met iemand in Ethiopië is het handig wanneer je een tijd afspreekt er bij te vermelden of dit westerse tijd of Ethiopische tijd is.

Tijdsverschil

In Ethiopië bedraagt het tijdsverschil met België is 2 uur in de winter en 1 uur in de zomer. Het is dan respectievelijk 2 tot 1 uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Ethiopië is 220 volt. Zekerheid van stroom is er echter niet: soms zijn er storingen en op plaatsen in de Omovallei is er zelfs helemaal geen elektriciteit. Er worden verschillende ronde en vierkante stopcontacten gebruikt. Best dus een wereldstekker en zaklamp meenemen.

Veiligheid

Criminaliteit is in Ethiopië geen bijzonder zorgwekkend probleem. Wees steeds op je hoede voor zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder in drukke handelscentra en op markten. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Ethiopië expeditie

Wat andere reizigers vinden

Ethiopië heeft veel meer te bieden dan de meeste mensen denken. Natuur is heel gevarieerd en de mensen zijn super vriendelijk maar niet opdringerig.

Karin Van Regenmorten

Ik heb het gevoel dat Ethiopië geen typisch Afrikaans land is. En dat vond ik wel heel interessant!

Lore Devlamynck

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.