Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsland Denemarken heeft alles om er op sportieve wijze op uit te trekken. Fietsend maar ook al varend en wandelend ontdekken we de wisselende landschappen van Zuid-Jutland en het eiland Fünen. We komen voorbij pittoreske dorpen met de typische kleurrijke huisjes. In Ribe leren we meer over de Vikings, de stoere voorouders van de Denen, en in Odense worden we ondergedompeld in de sprookjes van H.C. Andersen. Een ideale reis voor wie van een stevige fietstocht houdt (zo'n 50 à 80 km).

Deze roadtrip vertrekt vanuit België, met de minibus. Want reizen, da's ook onderweg zijn!

 

De hoogtepunten van deze reis

groepsreis Denemarken

Waddenlopen tussen de Deense waddeneilanden

groepsreis Denemarken

Fietsen op het glooiende Funen

groepsreis Denemarken

Flaneren door mooie dorpen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-5
Fietsen op Fünen

Met de minibus rijden we van België naar Denemarken en ’s avonds nemen we de ferry naar het eiland Fünen voor 2 dagtochten met een stalen ros. We fietsen over landelijke wegen en heuvelruggen naar pittoreske dorpen met kleurrijke vakwerkhuisjes. Op het schiereiland Hindsholm wordt het wel trappen tegen de wind, maar fabuleuze zeepanorama’s zijn onze beloning.

In Odense mag een bezoek aan het geboortehuis van Hans Christian Andersen zeker niet ontbreken. We logeren in comfortabele jeugdherbergen en koken vaak zelf. In de prachtige parktuinen van het kasteel van Egeskov spreiden we ’s middags ons picknicklaken voor een gezellige lunch en ’s avonds kunnen we genieten van heerlijke visgerechten in het schilderachtige havenstadje Faaborg.

2 Dag 6-7
Noord Jutland

Eens terug op het vasteland maken we een rustige kanotocht én wandeling in het beboste merengebied rond de Himmelbjerget, een van de hoogste ‘bergen’ van Noord-Jutland.

3 Dag 8-9
Zuid Jutland

We fietsen door de polders aan de oostkust van Zuid-Jutland en gaan wandelen in het ongerepte natuurschoon van het waddeneiland Mandø. In het sfeervolle stadje Ribe dompelen we ons dan weer onder in een rijk Vikingverleden. Bovendien neemt de nachtwaker ons mee door de oude, kronkelige straatjes van de stad en schept hij met zijn sappige verhalen het beeld van Ribe van anderhalve eeuw geleden toen de stad geteisterd werd door branden en overstromingen. We sluiten onze reis culinair af met typisch Deense gerechten in een 17de-eeuws restaurant. Een weekje Danmark is er echt even tussenuit zijn!

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 17/06/2023
Terug: 25/06/2023
Basisprijs: €885
+ 580 EUR budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/10/2022
Vertrek: 08/07/2023
Terug: 16/07/2023
Basisprijs: €885
+ 580 EUR budget
al 2 boekingen, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Vertrek: 15/07/2023
Terug: 23/07/2023
Basisprijs: €885
+ 580 EUR budget
al 2 boekingen, waarvan 1 optie.
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Vertrek: 22/07/2023
Terug: 30/07/2023
Basisprijs: €885
+ 580 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Vertrek: 05/08/2023
Terug: 13/08/2023
Basisprijs: €885
+ 580 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-353
46-551
56-652
+651
Geslacht
mannen4
vrouwen4
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • 9 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 15)
 • Brandstof minibus
 • Voorschot logementen t.w.v. € 150
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 02 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • We fietsen een 3-tal dagen (op Fünen en in Jutland)
 • We maken een kanovaart in het merengebied van Noord-Jutland
 • En aan het eiland Mando gaan we wadlopen
 • Voor een partijtje frisbeeën op het strand of in de tuin van de jeugdherberg zijn we ook altijd te vinden
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Gedurende de reis gaan we een 3-tal dagen fietsen vanuit enkele centraal gelegen logies, hiermee beperken we ook het gebruik van onze minibus.
 • Tijdens de wandelingen en kanovaart dragen we uiteraard zorg voor de ons omringende natuur en laten de resten van onze picknick niet achter.
 • Onderweg doen we de boodschappen voor onze avondmaaltijden in kleine lokale winkels en als we uit eten gaan, doen we dit in kleine familierestaurants, zo steunen we de lokale economie.
 • We gebruiken geen vlucht om op onze bestemming te raken, maar maken gebruik van onze minibus vanuit België.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

 • Op Fünen huren onze fietsen bij een kleine zelfstandige, die door een zwaar letsel lang arbeidsongeschikt is geweest, en daarna als mindervalide een fietsenverhuurbedrijfje uit de grond heeft gestampt. Joker steunt graag deze man zijn passie en broodwinning, door hier fietsen te huren.
 • In Noord-Jutland, waar we in het merengebied gaan kanovaren, maken we gebruik van kano's, verhuurd door een kleine zelfstandige, die een uitstekende service verleent. Op al onze vragen staat hij ons met plezier te woord.
 • De contacten met het personeel van de jeugdherbergen verlopen altijd op een vlotte manier, hier staat men ook elke dag klaar om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.
Documenten

Voor Denemarken volstaat je Belgische identiteitskaart.

Voor de (co)-chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs in bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Voor deze reis verplaatsen we ons vanuit België - en voor de terugreis vanuit Denemarken uiteraard ook - met een minibus (8 deelnemers + begeleider).

Het uur en de plaats(en) van vertrek hangen af van de woonplaatsen van de deelnemers. We spreken concreet af op de vertrekvergadering.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Sommige dagen laten we onze minibus achter, en gaan we fietsen: we huren ter plaatse fietsen, je eigen fiets meenemen kan jammer genoeg niet. Er zijn een 3-tal fietstochten voorzien. We gaan ook een dag wadlopen: op die manier verminderen we mee de CO²- uitstoot... ook belangrijk! Het huren van elektrische fietsen is niet mogelijk.

Facultatief varen we ook één dag met een kano: ervaring is hiervoor niet nodig.

Het gebruik van een minibus heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Naast de begeleider fungeert ook een deelnemer als co-chauffeur, vooral op de langere ritten. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 15 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet!

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

specifiek voor deze reis

We logeren in Danhostels (de plaatselijke jeugdherbergen). Meestal is dit in een historisch gebouw, dus 'beschermd erfgoed', soms is dit ook nieuwbouw. Maar altijd zijn de kamers kraaknet (vaak met eigen badkamer op de kamer, maar dus niet altijd), is er een uitstekende dienstverlening door het personeel, en zijn de ontbijten heel verzorgd en uitgebreid. Geregeld maken we ook ons eigen ontbijt in de reizigerskeuken om het budget in evenwicht te houden.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: onze eigen kookkunsten. We koken meestal zelf in de jeugdherbergen; dit is altijd een leuk gebeuren, waarbij iedereen een handje toesteekt. Op die manier wordt het immers een aangename klus! Soms heb je in de reizigerskeuken ook een leuk contact met andere gasten die door Denemarken reizen.

Soms maken we het onszelf eens gemakkelijk en kiezen we voor het avondmaal een budgetvriendelijk restaurant... of laten we ons tijdens de laatste avond in Ribe 'eens gaan' en eten we in het oudste restaurant van Denemarken, waar ze typisch Deense gerechten serveren.

Weet dat uit eten gaan nooit echt goedkoop is in Denemarken! Het budget is berekend op zelf koken en zelf voor ontbijt/picknick zorgen (de aankopen hiervoor gebeuren in groep), enkele keren uit eten gaan 's avonds en af en toe eens genieten van een heerlijk ontbijtbuffet in een Danhostel.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • soepele reistas (om makkelijk te kunnen stapelen in de bagageruimte van de minibus)
 • dagrugzak
 • stevige wandelschoenen (met diep geribd zoolprofiel)
 • nog een tweede paar schoenen voor de avonden
 • misschien ook een paar oude schoenen voor tijdens het wadlopen
 • een regenjasje dat elke dag in de dagrugzak wordt meegenomen; een herbruikbare regenponcho waar de dagrugzak onder kan, is ook een mogelijkheid.
 • fleece of pull-over.
 • kleren: ademende kledij; fiets- en wandelkledij (t-shirts, korte broek, iets warmers voor ’s avonds…)
 • (afritsbare) ‘vlugdrogende‘ lange broek.
 • iets winddicht voor op de fiets is altijd handig!
 • fietshelm
 • eventueel fietsbroek, fietstas, fietspomp, reparatieset voor lekke banden, extra fietsslot
 • voldoende goede wandelsokken
 • handdoeken (we logeren in jeugdherbergen waar GEEN handdoeken voorzien zijn)
 • lakenzak + kussensloop/of hoeslaken-sloop-dekbedovertrek (een lakenpakket is telkens een meerkost in de Danhostels); slaapzakken zijn in de Deense hostels niet toegelaten
 • zaklamp
 • voor onze picknicks: brooddoos, bestek, bord en drinkbus. Een busje ontsmettingsgel is altijd handig.
 • 2 vaathanddoeken (voor de afwas in de Danhostels)
 • zakmes
 • toiletpapier
 • een leesboek; een gezelschapsspel (af te spreken op de vertrekvergadering)
 • muziek voor tijdens de lange ritten.

Om de kofferruimte van de minibus optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen valiezen of rugzakken met metalen frame!).

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Neem slechts een klein deel van het budget cash mee, ter plaatse kan immers het meeste met de bankkaart of kredietkaart betaald worden.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Geen verplichte inentingen.

Absoluut vereist is je Europese Ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje). Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis. Niet te vergeten!

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen die houdt van fietsen, en die thuis ook af en toe wat kilometers fietst. Je moet geen doorwinterde wielertoerist zijn om mee te kunnen, maar reken toch op sportieve tochten van 50 tot 80 km per dag!

Sommige trajecten zijn pittig en eisen wel behoorlijk wat inspanning. Bergop, bergaf, 'vals plat', wind mee en wind tegen: alles komen we tegen! We starten steeds vanuit een centrale verblijfplaats voor een dagtocht.

Het huren van elektrische fietsen is niet mogelijk.

Reisperiode en klimaat

Denemarken heeft net als wij een zeeklimaat: meestal zachte winters en warme, maar zelden hete zomers. Zomeravonden kunnen nogal eens koel zijn. De beste reismaanden zijn juni tot september, de gemiddelde temperatuur bedraagt tussen 18°C en 25°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Denemarken
Geografie

Denemarken ligt tussen de Noordzee en de Oostzee en bestaat uit 2 duidelijke delen. Het ene deel – het schiereiland Jylland (Jutland) – hoort bij het Europese vasteland en grenst in het zuiden aan Duitsland. Het andere deel bestaat uit een archipel van meer dan 500 eilanden, waaronder de 3 grote: Funen, Seeland, en Lolland. Kopenhagen is met het Zweedse Malmö verbonden met de Sontbrug en -tunnel.

Het grootste gedeelte van Denemarken bestaat uit vruchtbare landbouwgrond en heuvels bedekt met beukenbossen en heide. In het land is geen enkele berg te vinden, de hoogste heuvel is de Yding Skovhoj in het Jutlandse merendistrict en is 173 meter hoog.

Met een oppervlakte van ruim 43.000 km² is Denemarken iets groter dan België. Bij Denemarken horen ook de Faeröer Eilanden (ten noorden van Schotland) en Groenland. Deze 2 gebieden hebben wel volledig zelfbestuur.

Fauna en flora

In Denemarken neemt landbouw een belangrijke plaats in. Een groot deel van de grond is gewonnen op de zee of op moerasgrond. Hierdoor is het landschap erg veranderd zodat er maar heel weinig oorspronkelijke begroeiing voorkomt. Ongeveer 12% van Denemarken bestaat uit bomen. De bosgebieden bestaan grotendeels uit beuken- en eikenbomen.

Qua wild is het rode hert het grootst. Het dier kan mee dan 200 kg wegen. Daarnaast zijn er ook andere hertsoorten, wilde hazen, vossen, eekhoorns, egels en dassen. Het land telt bijna 400 vogelsoorten. De meest voorkomende zijn eksters, duiven, ganzen en eenden. De nationale vogel is de zwaan. Langs de kusten kan je zeehonden spotten.

In rivieren en beken kan je vissen naar forel, sneep, baars, kabeljauw, geep, zeeforel, koolvis, griet en haring.

Er zijn ook 68 soorten inheemse vlinders te zien.

Staatsvorm

Denemarken kent een democratische monarchie. De monarch is sinds 14 januari 1972 koningin Margaretha II, zij heeft louter een symbolische functie.

Het parlement, ook Folketing genoemd, telt 179 verkozen leden en sinds 2019 is Mette Frederiksen premier van Denemarken.

Om de 4 jaar zijn er verkiezingen. Van de parlementsleden worden er 135 in districten gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging. De overige 40 leden worden naar evenredigheid verdeeld via de landelijke verkiezingsuitslag.

Denemarken kent referenda. In 2000 werd bijvoorbeeld de invoering van de euro in een referendum afgewezen.

Bevolking

Denemarken heeft iets meer dan 5,5 miljoen inwoners. De hoofdstad Kopenhagen is goed voor 10% van de bevolking van Denemarken. Naast de Deense meerderheid (afstammelingen van de Vikingen) zijn er Groenlandse, Faeröerse en Duitse minderheden. De levensverwachting van de Denen is 79 jaar.

Economie

Denemarken behoort tot de 10 rijkste en economisch hoogst ontwikkelde landen van de wereld.

De belangrijkste exportproducten van Denemarken zijn Carlsberg en Lego. Het haalt zijn inkomsten uit wortelgewassen (bieten, koolraap en aardappels), graangewassen (gerst, haver en tarwe), veeteelt (varkens, rund- en pluimvee), visindustrie. chemische producten, machines, metaalproducten, elektronische en vervoersapparatuur, textiel en houten producten. Het toerisme is ook een belangrijke industrie.

Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone. Je betaalt er met Deense kroon, 10 DKK komt overeen met 1,34 EUR (wisselkoers 22 november 2019). Het land is ook lid van onder andere de VN, de NAVO, de OESO en de WTO.

Religie

Zowat 80% van de Denen volgen de lutherse religie. De tweede grootste godsdienst in Denemarken is de islam.

Er zijn nog maar weinig Denen die naar de kerk gaan. Dit gebeurt wel met Kerstmis, bij huwelijken, begrafenissen,... Op 14 jaar wordt elke jongere geconformeerd, wat je kan vergelijken met de katholieke plechtige communie. Voor de jongeren is het vooral om de cadeautjes en de feestjes te doen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je van plan bent om in Denemarken naar een klasserestaurant te gaan, neem je als man best een das en een jas mee want dit is vaak verplicht na 18u.

Het Roskilde rockfestival in juni-juli, het Werchter van Denemarken, is één van de meest bekende festivals van Europa en lokt jaarlijks duizenden muziekliefhebbers.

De sprookjes van Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen zoals De Kleine Zeemeermin en Het Lelijke Eendje zijn wereldwijd bekend.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Denemarken.

Elektriciteit

In Denemarken gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Denemarken (met inbegrip van de Faeroêr eilanden en Groenland). Wel worden reizigers aangeraden om voorzichtig te zijn, in de drukke, autovrije winkelwandelstraat Strøget in Kopenhagen, op de luchthaven en op alle plaatsen waar toeristen samenkomen. Vooral tijdens de zomermaanden en vakantiedagen zijn daar zakkenrollers actief.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Denemarken

Wat andere reizigers vinden

Het was leuk om op verschillende plaatsen te overnachten. Ik heb genoten van de omgeving, de cultuur, de vriendelijkheid, het eten,... De activiteiten waren goed verdeeld zodat we genoeg afwisseling hadden.

Laura Houthoofd

De afwisseling van natuur beleven: fietsen wadlopen, naast wandelen in kleine stadjes was wat mij beviel. Een kleine groep waarmee ik aangemoedigd werd om telkens met andere kamergenoten op te trekken. Ik voel mij aangenaam uitgerust en toch heb ik genoeg fysieke inspanning gehad. Waar ik vooral naar snakte was zuivere lucht minder autos in de buurt en minder grote drommen volk. Dat is volledig ingelost.

Vera Snykers

Het was een hele leuke reis met een mooie afwisseling tussen verschillende activiteiten. Een mooie mix van fietsen, wandelen en cultuur opsnuiven. Het was een heel rustige groep, wat 7 deelnemers en de begeleider totaal niet stoorde. Op deze manier was het ook een ontspannende reis om na een druk werkjaar tot rust te komen.

Charlotte Arickx

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".