Overslaan en naar de inhoud gaan

De GR20, is de moeder van aller GR’s (Grote routepaden).180 kilometer lang, meer dan 11.000 meter stijgen (en uiteraard ook dalen) over een moeilijk en rotsachtig terrein, langs steile paden en in wisselende weersomstandigheden. 

Joker organiseert exclusief en eenmalig een trektocht met twee Vlaamse begeleiders langs het volledige traject van deze mythische GR20, inclusief de beklimming van de hoogste bergtoppen langs het pad. 18 dagen stappen we door ruwe en ruige, maar ook onvoorstelbaar diverse natuurpracht. Een unieke kans voor trekkers in hart en nieren! Tijdens de hele tocht dragen we onze bagage zelf. Meestal koken we ons eigen potje en slapen doen we in tenten die gehuurd worden aan de berghutten.

Na afloop van deze grensverleggende prestatie kunnen we in Algajola ons zweet afspoelen in de Middellandse Zee en uitgebreid relaxen op het strand of het havenstadje L’île-Rousse verkennen vooraleer we de vlucht terug nemen.

Voor deze groepsreis hebben we voorlopig geen afreis ingepland. Bekijk alle Joker-groepsreizen je nu wél kan boeken >>

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Naar de start van de trekking

We vliegen naar Bastia waar een gecharterd busje ons opwacht en naar het bergdorpje Conca brengt, het startpunt van onze trektocht.

2 Dag 2-19
18-daagse trekking op de GR20

Gewapend met stevige stapschoenen en een goedgevulde rugzak vatten we onze expeditie aan: de legendarische GR20 helemaal afstappen, van zuid naar noord. Deze uitdagende trektocht staat garant voor overweldigende en afwisselende natuurpracht!

Joker zou echter Joker niet zijn mocht er zelfs tijdens deze op zich al hoogst pittige trekking geen extra grens verlegd kunnen worden. Die-hards die de volledige GR20 nog niet zwaar genoeg vinden, krijgen de kans om onderweg ook nog enkele toppers van toppen net langs de route mee te pikken: de Monte Renoso (2.352m), de Monte d’Oro (2.389m), de Paglia Orba (2.525m), de Monte Rotondo (2.622m) en de Monte Cinto (2.706m). Daarmee kan je - optioneel! - meteen ook de twee hoogste bergen van het eiland op je palmares schrijven. Een bijkomende inspanning die beloond wordt met duizelingwekkende vergezichten, een extra kroon op de straffe prestatie die de GR20 op zichzelf al is.

Naarmate we het eindpunt van onze trekking naderen, krijgen we de Corsicaanse noordwestkust in het vizier. Uiteindelijk bereiken we in Calenzana opnieuw de bewoonde wereld. Van daaruit zakken we af naar Algajola, waar we na alle inspanningen en zweet een verfrissende duik in de Middellandse Zee kunnen nemen. 's Avonds genieten we van een uitgebreide maaltijd op één van de terrasjes die dit havendorpje rijk is.

3 Dag 20-22
Bezoek aan L'île-Rousse en terug naar huis

De twee laatste dagen staan in het teken van welverdiend dolce far niente op het strand van Algajola en een verkenning van de historische binnenstad van L’île-Rousse. Wie ook hier sportief iets 'dieper' wil gaan, kan zich wagen aan een heuse doopduik in azuurblauwe wateren (facultatief; richtprijs € 70). Een fietstocht in de Balagne en een kustwandeling in de Désert des Agriates behoren eveneens tot de mogelijkheden. ’s Avonds laten we ons culinair verwennen en blikken we terug op de grensverleggende prestaties van de voorbije drie weken. De laatste dag charteren we een busje naar de luchthaven van Bastia en wacht ons de terugvlucht naar Charleroi.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Charleroi - Bastia en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Het gebruik van Joker-kampeermateriaal
 • 16 overnachtingen in gehuurde tenten
 • 2 overnachtingen in gîtes
 • Organisatiekosten
 • De diensten van twee Karavaan-reisbegeleiders
 • 2 workshops tijdens de vertrekvergadering
 • KBC-reisbijstandsverzekering 
 • Btw en bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de twee Karavaan-reisbegeleiders via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, overige logies, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Omwille van de specifieke kenmerken van deze reis, kan een boeking enkel bevestigd worden na contact met je Joker-reiskantoor.
 • Voor deze reis plannen we de vertrekvergadering uitzonderlijk drie maanden voor het vertrek. Kom hier zeker naartoe: je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en je twee reisbegeleiders, er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoorden te krijgen op al je vragen. Voor deze bijzondere reis voorzien we tijdens de vertrekvergadering bovendien twee workshops van experten over een optimale lichamelijke voorbereiding en de ideale materiaalkeuze en bepakking voor een lange-afstandstrekking als de GR20.
 • Door de meerdaagse tocht met rugzak (eigen bagage, eten en een deel van het kookmateriaal) en het ruwe terrein vereist deze reis een uitstekende lichamelijke conditie.
 • Deze reis is enkel geschikt voor mensen die ervaring hebben met meerdaagse bergtrekkings, die geen hinder ondervinden van hoogtevrees en die tredzeker zijn in het hooggebergte.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 09 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Gedurende de 18-daagse trekking op de GR20 genieten we samen en volledig te voet van de sterk wisselende en woeste maar bloedmooie berglandschappen in Corsica. De beleving als groep maar ook de ontmoetingen met andere lotgenoten op de moeder aller GR's zijn bijzonder. Na de grensverleggende trekking doen we het heel wat rustiger aan met een verfrissende zwempartij in zee en een verkenning van het havenstadje L'île-Rousse, maar zij die ook hier iets 'dieper' willen gaan kunnen zich wagen aan een heuse doopduik (facultatief). Een fietstocht in de Balagne en een kustwandeling in de Désert des Agriates behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Tijdens deze reis genieten we van indrukwekkende landschappen en vergezichten, maar steeds met respect voor de natuur waar we doorheen trekken. We overnachten op de voorziene bivakplaatsen naast de refuges op de GR20 en we gebruiken enkel biologisch afbreekbare wasproducten (zeep, shampoo, afwasmiddel...). Op die manier houden we onze ecologische voetafdruk klein.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Vooral de ontmoetingen met andere (doorwinterde) hikers die hun grenzen verleggen tijdens de trekking langs de mythische GR20, blijven hangen.

Documenten

Voor Frankrijk volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Voor deze reis vliegen we rechtstreeks naar Bastia met Air Corsica. Deze vluchten vertrekken vanuit de luchthaven van Charleroi.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

specifiek voor deze reis

Van Bastia naar Conca verplaatsen we ons met een gecharterd busje (2u rijden). De volgende 18 dagen gaan we te voet, om optimaal van de natuurpracht te genieten. Vanuit Calenzana nemen we opnieuw een gecharterd busje, deze keer naar Algajola (30min rijden).

De laatste dag brengt datzelfde busje ons van Algajola naar Bastia (1u30 rijden).

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

specifiek voor deze reis

Gedurende de hele reis wordt er gekampeerd: op plaatselijke campings (elementair comfort), aan berghutten (elementair comfort) of onder de blote hemel (geen comfort). Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (koken, afwassen...).

Joker zorgt voor gasvuurtjes en kookpotten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, plastic bestek, slaapzak...) moet je zelf zorgen. De tenten, inclusief slaapmatjes, huren we aan de berghutten. Zo moeten we ze niet meedragen in onze rugzak tijdens de trektocht. In Algajola overnachten we op een camping, in eenvoudige chalets.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Tijdens de trektocht kookt de groep meestal zijn eigen potje. Daarbij wordt deels gebruik gemaakt van droogvriesvoeding. Af en toe genieten we van een avondmaaltijd in een berghut.

In Algajola of L'île-Rousse staat een restaurantje op het programma. De plaatselijke keuken heeft een Franse of Italiaanse smaak. Krachtige soepen, oven- en stoofschotels, pizza’s en pasta’s, gerechten met verse schapenkaas en diverse soorten charcuterie zijn er erg in trek. Al kan je in deze kuststadjes uiteraard ook kiezen voor een heerlijke visschotel.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak (±65L) met inwendig frame
 • warme slaapzak, liefst met kap
 • stevige ingelopen bergschoenen met enkelsteun én degelijk profiel
 • goede wandelsokken (geen katoen, zonder of met platte naden)
 • evt. stapstokken
 • degelijke regenjas en regenbroek (van ‘ademende’ type)
 • waterzak met drinkslurf of een drinkbus van minimum 2 liter
 • bord of gamel, beker en PLASTIC herbruikbaar bestek, licht en onbreekbaar
 • zakmes, aansteker of lucifers
 • een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
 • thermisch ondergoed
 • muts, handschoenen en een sjaal, eventueel in fleece
 • zwemkledij
 • waterbestendige sandalen, type Teva
 • trekkingsbroek(en) met afritsbare pijpen, géén jeans
 • T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen, lippenstift
 • biologisch afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo
 • wc-papier
 • EHBO-set: met o.a. producten voor blaren, sporttape en persoonlijke medicatie
 • trekkershanddoek
 • oordoppen en ooglappen
 • voedzame extra’s (granenrepen ed.)
 • zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
 • zaklamp en reservebatterijen
 • compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek
 • herbruikbare diepvrieszakjes: om kleren te verpakken, dienen ook als waterdichte sok
 • biologisch afbreekbaar handwasmiddel, enkele wasknijpers en een stuk touw
 • Duckttape (platte reisverpakking)
 • een ademende zak voor vuile kledij
 • een herbruikbare vuilniszak

Joker voorziet het gemeenschappelijk materiaal zoals kookpotten en gasbrandertjes. Let er bij het pakken dus op dat je ongeveer 1/3 van je rugzakinhoud reserveert voor dit groepsmateriaal en eten.

Probeer het gewicht zoveel mogelijk te beperken!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Aangezien we onmiddellijk de bergen in trekken, heb je weinig tot geen kans om geld af te halen bij aankomst. Je neemt het budget dus best cash mee.

Banken zijn te vinden in L'île-Rousse. Met Bancontact en Mister Cash kun je ook op de luchthaven van Bastia terecht, tenminste als je kaart een internationaal gecodeerde magneetstrip bezit (verifieer bij je bank). Kredietkaarten worden eveneens vlot aanvaard.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Je inenting tegen TETANUS kan je maar beter in orde hebben.

Om zonnebrand en hitteslag te vermijden zijn een petje of hoofddeksel en zonnebril een must. Goed insmeren met zonnecrème, zeker tijdens de trekking en tijdens de activiteiten in de buurt van water, is sterk aangeraden. Indien men gevoelig is aan hitte moet men veel water drinken en de verloren zouten en mineralen vervangen. ORS of een ander product, op te lossen in het drinkwater, kan soelaas brengen en is verkrijgbaar bij elke apotheker.

Voorzie zeker een klein kitje met wat materiaal om je voeten te verzorgen, in het bijzonder blaren.

Conditie

Dit is een zeer zware trekking die niet onderschat mag worden. Gedurende 18 dagen volgen we in ruw en steil terrein - over stenige paden - de GR20 van zuid naar noord. De lange duur van de trekking, het klauterwerk over rotspartijen, de mogelijke hitte/regen onderweg en de goedgevulde rugzak maken dat die GR20 dan ook een stevige uitdaging vormt. Elke stapdag wandelen we gemiddeld 6u à 7u (pauzes niet inbegrepen). In totaal leggen we 180km te voet af en zullen we 11.000 meters stijgen (en uiteraard ook dalen). Bovendien beklimmen we - facultatief - ook nog eens de hoogste bergtoppen naast het pad. In dat geval wordt onze prestatie nog straffer.

Deze reis is dan ook enkel geschikt voor personen die beantwoorden aan de onderstaande kenmerken. Gebruik dit lijstje als een checklist, om zelf in te schatten of deze bijzondere trekking iets voor jou is:

• je beschikt over een uitstekende lichamelijke conditie • je hebt geen hoogtevrees • je hebt niet snel last van pijnlijke knieën en/of een zwakke enkel of rug • je bent tredzeker/stapzeker in het hooggebergte • je hebt ervaring met meerdaagse bergtrekkings met volledige bepakking • je hebt aandacht voor teamspirit en solidariteit in de groep • je beschouwt deze trektocht niet als een competitie • je hebt de volledige Praktische Infofiche van deze reis grondig gelezen

We koken meestal ons eigen potje en we slapen in tweepersoonstentjes die we huren aan de berghutten. Tijdens de trekking is er dus maar heel weinig comfort, wat een flexibele ingesteldheid vereist. Het kookmateriaal, voeding enz. wordt verdeeld over alle deelnemers en we dragen steeds zelf onze volledige bagage. Inclusief water komen we zo al snel aan een rugzak van 15kg!

Reisperiode en klimaat

In juni zitten we in het begin van het zomerseizoen. Het is in Corsica dan meestal warm (tot ruim 30°C) en droog overdag, maar in de bergen liggen de temperaturen doorgaans wat lager en 's nachts kan het er zelfs flink afkoelen. Af en toe breekt er wel eens een fiks onweer los. Zowel hitte als regen kunnen de reis aanzienlijk verzwaren!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Frankrijk
Geografie

De totale oppervlakte van Frankrijk bedraagt 643.801 km², dit is inclusief de overzeese gebieden Freans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Reunion. Als we deze gebieden niet meerekenen, is de oppervlakte van Frankrijk 551.500 km².

Het Franse vasteland grenst aan België, Luxmburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra.

Langs de kusten (buiten Bretagne) en in het noordoorsten liggen de laaggelegen gebieden, hoe meer men naar het centrum van het land gaat, hoe geaccidenteerder het terrein wordt. De Elzas en de Vogezen, tegen de Duitse grens, kennen toppen tot 1.400 m. Meer naar het zuiden komen we in de uitlopers van de Alpen met de Mont Blanc, 4.807 m, als hoogste top van het land en van Europa. De Pyreneeën vormen in het zuidwesten de grens met Spanje. In deze bergketen bevindt zich de hoogste waterval van Europa, de Grande Cascade de Gavarnie.

Fauna en flora

Wegens de uitgestrektheid van Frankrijk komen er verschillende vegetatiezones voor. In het noorden waren vroeger uitgestrekte wouden waarvan er nog enkele terug te vinden zijn zoals Compiègne bij Parijs en in Normandië. Meer naar het zuiden worden de bossen afgewisseld met heidegebied om verder over te gaan in wijngebieden en olijfgaarden tot citrusgaarden. Helemaal in het zuiden vindt men de maquis en de garrigue. In de berggebieden komen, eens boven de boomgrens, bergweides voor met vooral in de zomer prachtige bloemen. De nationale bloem van Frankrijk is de iris.

De fauna is vrij gelijkaardig met dat van ons. In de Pyreneeën en de Alpen komen nog een aantal wilde bruine beren voor. Typisch voor de Pyreneeën is de lammergier, de grootste Europese gier met een spanwijdte tot 3 meter. In de Elzas vindt men veel ooievaars. Het nationale dier van Frankrijk is de haan.

Staatsvorm

Frankrijk viert zijn nationale feestdag op de quatorze juillet, een herinnering aan de bestorming van de Bastille die het einde van de Franse monarchie inluidde. Sindsdien is Frankrijk voornamelijk een republiek geweest. Op 4 oktober 1958 werd de 5de Franse republiek gesticht.

In 2017 werd Emmanuel Macron verkozen als nieuwe president van Frankrijk. Een Franse president wordt door het volk verkozen voor een termijn van 5 jaar en kan maximaal 1 keer herkozen worden. De president stelt de premier aan en momenteel is dit Jean Castex.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, de Senate met 348 zetels en Assemblee Nationale met 577 zetels. In de senaat zijn er 328 zetels voorzien voor het vaste land en 10 zetels voor de overzeese gebieden. Senatoren worden voor 6 jaar verkozen, maar om de 3 jaar wordt één derde van de senatoren verkozen. In de Assemblee Nationale zijn er 555 zetels voor het vasteland en 22 voor de overzeese gebieden.

Bevolking

In Frankrijk wonen ongeveer 66,8 miljoen mensen waarvan een goede 3 miljoen in de overzeese gebieden. Frankrijk staat op de 2 plaats in Europa qua bevolkingsaantal, maar bijna helemaal onderaan de ladder naar bevolkingsdichtheid.

85% van de Fransen wonen in de steden. In Parijs telt meer dan 10 miljoen inwoners, Lyon is de 2de grootste stad met 1,6 miljoen inwoners op de voet gevolgd door Marseille.

Frankrijk telt een groot aantal inwoners uit de voormalige (Noord)Afrikaanse kolonies.

Economie

Frankrijk is het meest door toeristen bezochte land te wereld. Ieder jaar bezoeken bijna 80 miljoen toeristen Frankrijk.

De belangrijkste economische sector van Frankrijk is de dienstensector, goed voor bijna 80% van het bbp. Ook de industrie is belangrijk met als grootste exportproducten vliegtuigen, auto's, elektrische apparaten en natuurlijk wijn.

In Frankrijk betaalt men met de euro.

Religie

Sinds 1905 is er in Frankrijk een scheiding tussen kerk en staat. Daarvoor was het katholicisme de staatsgodsdienst, tussen 1309 en 1377 verbleven ook pausen in Frankrijk, meer bepaald in Avignon.

Nog steeds is het katholicisme de grootste godsdienst in Frankrijk, ongveer 80% van de inwoners noemt zich katholiek. Ongeveer 10% van de Franse bevolking bestaat uit moslims, vooral soennieten.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Frankrijk en België.

Elektriciteit

In Frankrijk gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen, die kunnen leiden tot verscherpte grenscontroles en een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Maatregelen die het verkeer beperken kunnen worden genomen, ook wat het openbaar vervoer betreft, alsook beperking van parkeerruimte. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, maar opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens, alsook voor diefstallen door motorrijders in wagens die in de file staan te wachten. In de grootsteden en voorsteden kunnen er ten tijde van betogingen spanningen optreden tussen de betogers en de ordediensten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".