Overslaan en naar de inhoud gaan

Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog voor 95% verwoest. Deze korte reis neemt ons mee naar een jonge stad die heropgebouwd werd in een monumentale Stalinistische stijl, afgewisseld met moderne constructies. Op het einde van de trip trekken we nog even de natuur in om aan de drukte van de stad te ontsnappen.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-4
Minsk

We verkennen Minsk te voet en met de fiets. Zo wandelen en fietsen we langs brede lanen, grote parken en houten huisjes aan de kronkelende Svislach-rivier. Een bezoek aan het wereldvermaarde kunstmuseum en het meepikken van een theater- of circusvoorstelling kan niet ontbreken. De stad heeft bovendien tal van speciale en decoratieve standbeelden. Fijne bronzen werken, Leninbeelden, het granieten overwinningsbeeld en herinneringen aan het Joodse getto, we ontdekken ze allemaal en gaan op zoek naar het achterliggende verhaal. We bezoeken Ozertso, een etnografisch openluchtmuseum dat vertelt hoe Wit-Russen vroeger woonden en leefden. Het is een stukje van de puzzel die ons helpt een beter zicht te krijgen op het land van vandaag.

2 dag 5-7
Berezinsky Unesco biosfeerreservaat

We rijden een uurtje met de bus naar Kathyn om er te wandelen in een park opgericht ter herdenking van alle - door de Duitsers - platgebrande dorpen tijdens WOII. Daarna rijden we naar Berezinsky. Dit eeuwenoude oerbos ligt in het merengebied, in het noorden van Wit-Rusland . Het biosfeerreservaat is een uniek complex van verschillende soorten bos, moerassen, grote en kleine rivieren en meren en is een habitat van een aantal bedreigde planten- en diersoorten. Om al dat moois niet te beschadigen, wandelen we met een natuurgids en krijgen onderweg heel wat informatie mee. Daarna kleden we ons extra goed aan. We gaan immers kajakken op het meer en langs de kreken: een unieke ervaring!

We logeren in een hotelletje vlak bij het meer, in het hart van dit oerbos. Er zijn geen dorpen of winkels in de omgeving. We genieten van de stilte, het mooie uitzicht en lekker eten gevolgd door een glaasje wodka.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Minsk en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

 

 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer dan kost je dit 160€.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 13 / 03 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
We richten ons op een te bezoeken plaats en onderweg verkennen we een klein steegje, wandelen langs een kanaaltje of nemen een kijkje waar net iets minder toeristen komen.

Na al het wandelen, begeven we ons in de mooie en snelle metro's, springen we op de fietsen, rusten we even uit in een boot op de kanalen, of laten ons verdwalen met een kleine bus of tram.

We proberen niet altijd alles voor te kauwen maar zelf te analyseren, wat zien we, wat is dat, en vullen die kennis aan met het deskundig advies van lokale gidsen of met onze eigen ervaring en informatie.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Ter plaatse verplaatsen we ons voornamelijk op eigen kracht, of met het openbaar vervoer.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Onze gids in Minsk, via gidsen door locals, geeft ons de kans om meer informatie te krijgen van het land, als gids en als persoon.

Documenten

Voor reizen naar Wit-Rusland is een geldig paspoort (met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden op het ogenblik van de reis) en een geldig visum noodzakelijk voor het betreden van en het verblijven op Belarussische grondgebied.

Joker zorgt voor de aanvraag van het visum.

Bij het betreden van het grondgebied moet een immigratiekaart worden ingevuld. Deze kaart moet zorgvuldig met het paspoort worden bewaard en moet worden teruggegeven aan de douane bij het verlaten van het grondgebied.

Voor een verblijf van meer dan 3 werkdagen zijn reizigers verplicht om zich te registreren bij de plaatselijke politie in de buurt waar zij verblijven. De meeste hotels doen dit automatisch voor hun klanten.
Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis:

Tijdens deze reis maken we overwegend gebruik van het openbaar vervoer.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We logeren in comfortabele 3-sterren hotels met eigen badkamer. De hotels zijn goed gelegen zodat we al wandelend of met een stukje openbaar vervoer onmiddellijk in het centrum van de stad zijn!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Op onze reis is er een keuze te over aan restaurants. Voor ’s middags typische lunchadresjes of een hap aan een stalletje. Voor ’s avonds kiezen we uit de Russische, Armeense, Georgische of Europese keuken. De restaurants hebben een uitgebreid menu en er zijn voldoende mogelijkheden voor keuzes zoals vis, vlees, vegetarische maaltijden.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
ALGEMEEN:

Stevige soepele reistas +/- 15 kg bagage
Dagrugzak als handbagage voor in de stad
Slotjes voor je bagage
‘Onzichtbare’ geldbeugel
Kopie van je internationale reispas + kopie op een USB stick of mail
Twee pasfoto’s
Dunne regenjas
Truien, waarvan een dikke trui - alles type stadskledij
Lange broeken en shorts
T-shirts (korte en lange mouwen)
Ondergoed en kousen
Goede wandelschoenen
Tandenborstel, tandpasta
Pyjama
Zwemgerief
Kleine handdoek
REISAPOTHEEK:

Persoonlijke medicatie
Muggenspray
Zonnecrème, aftersun, lippenbalsem
** Deze reis is een typische citytrip reis, de lokale bevolking is zeer netjes gekleed en waarderen het als wij dat ook zijn, voorzie je op stadskledij, net zoals je bij ons de stad in gaat. Voor de fietstocht, kajak en wandeling in de natuur zijn we sportief gekleed.**

Aangezien we ons vooral met het openbaar vervoer verplaatsen is het aangeraden om je bagage te beperken. Je moet immers zelf met je bagage van het hotel naar het treinstation en omgekeerd.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Het budget wordt regelmatig opgehaald. Het principe is dat je betaalt wat je reserveerde of wat je ter plaatse beslist om mee te doen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen verplicht.

Conditie

Je kan aan deze reis deelnemen als je een hele dag kan rondwandelen in een stadsomgeving. Alle verkenningen in en buiten de stad zijn te voet en gedeeltelijk met openbaar vervoer, reken op een 15 km rondwandelen per dag. Op de fietstochten fietsen we een stukje, stoppen en kijken, we willen vooral verkennen! We nemen ruim de tijd, alles is vlak, en we rijden op goed begaanbare wegen.

Reisperiode en klimaat

Minsk heeft een gematigd klimaat, hierdoor is de kans op regen bestaande.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Wit-Rusland
Geografie

Wit-Rusland heeft een oppervlakte van 207.600 km², en is daarmee 7 keer zo groot als België. Het land grenst aan Letland, Lithouwen, Polen, Rusland en Oekraïne.

Wit-Rusland is overwegend vlak, en wordt gekenmerkt door zijn vele moerassen. Het hoogste punt van het land is slechts 346 meter hoog.

Fauna en flora

De bizon is één van de bekendste grote zoogdieren van Wit-Rusland. Rond 1930 doodden stropers de laatste wilde bizons. Op dat moment waren er wereldwijd nog amper 50 -en dan nog allemaal in gevangenschap- over. Daarom besliste de overheid een kweekprogramma op te starten. Twaalf dieren werden gekozen en een 5-tal jaren later werd het eerste kalf geboren. Momenteel leven er in het Białowieża-woud, een oerbos op de grens van Polen met Wit-Rusland, ongeveer 800 Bizons.

Staatsvorm

Wit-Rusland heeft, naar aanleiding van het uiteenvallen van de USSR, op 25 augustus 1991 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Sindsdien is het land een presidentiële republiek. Sinds 1994 is Alexander Lukashenko de president. Door het aanpassen van de grondwet is hij er in geslaagd om tot op de dag van vandaag zijn machtspositie in handen te houden. Wit-Rusland scoort van alle Europese landen het slechts op vlak van menselijke vrijheden, aangezien Lukashenko er een zeer autoritaire stijl op nahoudt.

Bevolking

In Wit-Rusland wonen ongeveer 9.5 miljoen mensen, waarvan 84% van Wit-Russische, 8.3% van Russische, 3.1% van Poolse en 1.7% van Oekraïense afkomst zijn.

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland, hier wonen 1.9 miljoen mensen, ongeveer een vijfde van de bevolking dus.

Economie

Tijdens de periode dat Wit-Rusland nog een deel was van de USSR is er een goed uitgeruste industriële basis uitgebouwd. Deze is ondertussen echter verouderd aan het geraken. Landbouw is ook belangrijk in de economie van Wit-Rusland, al is ook in deze sector de infrastructuur verouderd, inefficient en afhankelijk van overheidssteun.

De economische output, die jaren achteruit ging na het ineenstorten van de USSR, kende een herleving rond 2005 na het spectaculair stijgen van de olie prijzen. Wit-Rusland heeft slechts beperkte natuurlijke voorraden ruwe olie, maar kan dit met gigantische korting kopen van Rusland. Na deze olie te raffineren verkoopt men dit dan met grote winsten door. Ondertussen zijn de olieprijzen echter weer significant gedaald, en dit heeft een negatieve invloed op de Wit-Russische economie.

Religie

48.3% volgt de Orthodoxe kerk, 7.1% zijn Katholieken en 41.1% beweert niet gelovig te zijn.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

In de winter is het in Wit-Rusland 4 uur later dan bij ons, in de zomer is dit 3 uur.

Elektriciteit

In Wit-Rusland gebruikt men dezelfde stekkers als bij ons, een wereldstekker is dan ook niet nodig.

Veiligheid

Belarus stelt zich vrij neutraal op in de crisis tussen buurlanden Rusland en Oekraïne. Er zullen voor de gewone reiziger dan ook allicht weinig of geen gevolgen hiervan merkbaar zijn, op een eventuele verhoogde militaire aanwezigheid in de grensgebieden na. De bewaking van de grens met Rusland is verscherpt, doch dit enkel met aandacht voor Oekraïense staatsburgers.

Uiteraard dient de situatie in heel deze regio voorlopig wel op de voet opgevolgd te worden.

Belarus wordt als een veilig land beschouwd. Buiten de grote centra bieden georganiseerde reizen echter meer veiligheidsgaranties dan individuele reizen. Zoals in de meeste landen is het af te raden om openlijk waardevolle voorwerpen of cash geld te tonen.

Net zoals in andere landen in Europa kan het risico op terroristische aanslagen in Belarus niet worden uitgesloten. Net zoals elders ter wereld worden reizigers dan ook aangeraden om waakzaam te zijn op drukke openbare plaatsen en toeristische sites.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.