Overslaan en naar de inhoud gaan

Centraal-India is de thuis van heel wat tempelcomplexen, ruïnes en UNESCO-sites. Vanuit toegangspoort Mumbai verkennen we de streek en verdiepen we ons in de diverse cultuur, architectuur en natuur. In Matheran vullen we onze longen met zuivere lucht tijdens enkele wandelingen. We bezoeken Elora en Ajanta, vergapen ons aan de prachtige bouwwerken en slaan een babbel met de locals. In Goa bekomen we van onze reis op één van de oogverblindende stranden en genieten van de zon. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-3
Mumbai, de ’poort van India‘

Mumbai is ons vertrekpunt voor een cultureel verscheiden reis langs UNESCO werelderfgoed, grottentempels en moslimsteden. De stad nodigt uit tot een wandeling langs wijken of een tocht met een autorickshaw, een gemotoriseerde riksja. Ambiance verzekerd! We maken een boottocht naar Elephanta Island waar we de vele hindoetempels bezoeken die uitgehouwen zijn in de rotsen.

2 dag 4-5
Matheran

De warmte van de vlakte ontvluchten we even in het hill station Matheran. Het dorp in de bergen hult zich in groene natuur en trakteert op mooie verzichten met imposante kliffen van de Sahyadri Mountains. We maken er een wandeling om al het moois in ons op te nemen en sporen de omgeving rond.

3 dag 6-7
Elora en Ajanta

In Elora maakten mensen van verschillende religieuze strekking 5 eeuwen lang tempels in grotten en dat resulteert vandaag in 12 boeddhistische, 17 hindoeïstische en 5 jaïntempels. Ajanta is dan weer wereldvermaard voor haar boeddhistische muurschilderijen. We slenteren er over kleurrijke en geurige markten, een waar festijn voor de zintuigen.

4 dag 8-10
Een tocht langs oude hoofdsteden

Prachtig gelegen aan de voet van rode, zandstenen heuvels ligt het plaatsje Badami waar we wandelen langs kleurrijke huizen, de lokale markt en de Bhutanathatempel. In Aihole springt de Durgatempel in het oog. Toerisme staat hier nog in zijn kinderschoenen, en dus staan we al gauw in het middelpunt van de nieuwsgierige belangstelling. Vooral vrouwen en kinderen zijn er uit op een babbel.

5 dag 11-13
Vergane glorie in Hampi

Hampi is de verlaten hoofdstad van één van de grootste hindoerijken in India. De tempelruïnes liggen verspreid, ideaal om met de fiets van tempel naar tempel te rijden.

6 dag 14-16
Goa

We sluiten de reis af in Goa waar we heerlijke vis eten op prachtige stranden, slapen in hutten en de oude koloniale stad bezoeken.

Vertrekdata en prijzen

Je zinnen gezet op een groepsreis in het najaar? Wacht dan niet langer om je nog in te schrijven of een optie te nemen. Ook sneeuwreizen boek je best nu al, zo ben je zeker van je plaats (en een voordelig vliegticket wanneer dit niet inbegrepen is). Vragen? Contacteer onze reisexperts

Vertrek: 21/10/2017
Terug: 05/11/2017
Basisprijs: €1.185
+ 575 EUR budget
Nog maar 1 vrije plaats (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-252
26-351
36-452
46-555
+652
Geslacht
mannen6
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 23/09/2017

Inbegrepen in de basisprijs

• Lijnvluchten Brussel - Mumbai en Goa - Brussel
• Voorafbetaalde luchthaventaksen
• Organisatiekosten
• De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
• KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

• Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
• Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.)

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 12 / 09 / 2017
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
De reis door Centraal-Indië is er vooral eentje met een zeer hoog cultuurgehalte. We bezoeken verschillende tempels waarbij je er met de groep voor kiest om een plaatselijke gids te nemen die meer duidelijkheid schept over het boeddhisme. De tempels bezoeken we meestal te voet, terwijl we in steden af en toe de fiets nemen om leuke plaatsen te ontdekken. Dé manier om je echter snel en makkelijk voor te bewegen in een stad is de ricksaw. Op de boot, trein en bus zien we het kleurrijke leven aan ons voorbij gaan. De Indische geuren en kleuren krijg je er gratis bij!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We proberen zo minimaal mogelijk gebruik te maken van gecharterd vervoer. Grote afstanden overbruggen we met de (nacht)trein waar we ons mengen tussen de lokale bevolking. Bij het betreden van de tempels respecteren we altijd de lokale tradities en waar mogelijk laten we ons rondleiden door de priester des huizes.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
We reizen in een minder bekend deel van Indië waardoor je als snel het middelpunt van de belangstelling wordt. Vooral in de dorpen ontstaan spontaan contacten met kinderen, maar je zal ook merken dat vrouwen nooit vies zijn van een gesprek.

Documenten

INDIA heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum van aankomst in India en een visum.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Enkel indien je met een vlucht aankomt in India kan je gebruik maken van een online visum. Dit dient aangevraagd te worden via de website: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html . Lees bij instructies zeker wat je allemaal nodig hebt alvorens je start met de aanvraag van je visum.

Je vult alle gevraagde gegevens in en betaalt een kost van 60 USD met je bankkaart (exclusief bankkosten). Je ontvangt een bevestigingsmail van ontvangst en met dat bevestigingsnummer surf je opnieuw naar dezelfde website om je bevestiging met visumnummer af te printen en die neem je mee naar de luchthaven (check-in). Aangekomen op de luchthaven in India, ontvang je pas je visum in je paspoort.

Er zijn wel enkele opmerkingen:

 • Je kan het visum maar aanvragen vanaf 30 dagen voor vertrek. Minimum 4 dagen voor vertrek moet je het visum online aangevraagd hebben.

 • Dit visum is maar 30 dagen geldig vanaf de dag dat je aankomt in India.

 • Je kan enkel en alleen double entry aanklikken (ook al gaan we maar één keer India binnen).

Bij het invullen van het online aanvraagformulier moet je ook een referentie adres in India geven:

Welcome Hotel

257 Shahid Bhagat Singh Road

Mumbai 400001, India

Tel.: 91-22-6631 4488

Fax : 91-22-6631 4489

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt dan hieronder de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2016. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Voor deze reis zijn de vluchturen nog niet bekend.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, het is voordelig en relatief goed geregeld. Bus- en treinplaatsen zijn minder ruim dan bij ons en vaak laten ze meer mensen toe dan mogelijk. Het wegennet is minder goed en het verkeer kan nogal hels in onze oren klinken. Er wordt vrij veel met de trein gereisd. Treinen zijn een stuk comfortabeler dan de bussen.

Transporttijden: hou rekening met enkele zeer lange en minder comfortabele trajecten. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé-vervoer een alternatief zijn. Natuurlijk gaan we ook te voet: veel stadswandelingen of bezoek aan historische sites, af en toe natuurwandeling maar die zijn nooit echt zwaar. We maken ook enkele fietstochten door fietsveilige streken. Af en toe nemen we ook de boot.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
Vaak logeren we in eenvoudige logies, niet altijd met douche en toilet op de kamer. Neem ook best zelf een handdoek en lakenzak mee. Een sarong kan ook heel handig zijn (te gebruiken als laken, bij douchen buiten de kamer ...).

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
India is een paradijs voor vegetariërs, onuitputbaar zijn de variaties in curries. Het middagmaal of thali is een samenstelling van verschillende gerechten en smaken (vegetarisch en niet vegetarisch), die soms nog op de originele wijze (bananenblad) geserveerd worden. In de grotere steden zijn ook de internationaal gekende Indische gerechten zoals tandoori-kip, kashmir-lam, naan, chappati’s enz. verkrijgbaar. Voor liefhebbers van kruiden en specerijen is deze reis een culinaire verwennerij. Alcohol is verkrijgbaar, maar kan enkel gebruikt worden in de daartoe bestemde plaatsen.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- rugzak en kleine dagrugzak

 • lakenzak

 • katoenen kledij

 • T-shirts met lange mouwen tegen de muggen

 • T-shirts met korte mouwen, zeker geen topjes (schouders zijn best altijd bedekt)

 • lange broeken die snel drogen en/of beschermen tegen muggen of shorten die tot op de knie vallen

 • comfortabele, lichte schoenen en/of sandalen

 • lichte regenjas of goede paraplu

 • warme pull of sweater voor 's avonds

 • handdoek

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een hindoeïstisch land bent, en dat het toerisme in centraal Indië nog niet zo ingeburgerd is. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt met mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een bedrag van 575 eur.

In INDIA is de officiële munteenheid de Rupee (INR). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.

Neem bij voorkeur cash Euro’s mee, Dollars zijn niet nodig. Met kredietkaarten kan je enkel in de grote steden terecht, soms is dit een moeilijkheid omdat er dan steevast een bank moet gezocht worden waar men deze wissels wilt doen.

Het is aan te raden grotere coupures mee te nemen, want hiervoor krijg je een betere wisselkoers. In de steden kan je ook heel makkelijk met een internationaal gecodeerde bankkaart (Maestro) terecht. Met kredietkaarten kan je enkel in de grote steden terecht.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Neem je deel aan een Jokerreis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter,apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode.
Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. De medische infrastructuur en verzorging zijn van relatieve kwaliteit. De privé-klinieken geven een verzorging die de kwaliteit van Europa benadert.

Inentingen en vaccins

Voor India zijn er geen verplichte inentingen.
Vaccin tegen hepatitis A is wel sterk aangeraden, alsook een update van de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Je bewijs van gele koorts moet je kunnen voorleggen als je uit een land reist waar gele koorts voorkomt.

In India komt er wel malaria voor hoewel moeilijk te zeggen waar en wanneer het risico het grootst is.
Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: telefonisch
reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be .

Helaas zijn onze westerse magen niet altijd bestand tegen de hygiënische toestanden in de lokale resto’s, dus komen
darmstoornissen regelmatig voor. Diarree is een veel voorkomende klacht bij reizigers in deze landen. Specifieke medicijnen en
een antibiotica zijn noodzakelijk op deze reis. Gevoelige reizigers nemen best preventief medicatie.Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar. Een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ zorgen voor een betere vertering van het veranderlijke klimaat, de andere voedingsgewoonten, het grote cultuurverschil en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. De uitdaging van deze reis zit hem niet in het fysieke. Veel mensen ervaren een eerste reis naar India als een echte cultuurschock omwille van de mensenmassa, de confrontatie met de armoede, levensstijl en de hitte.

Reisperiode en klimaat

India kent verschillende klimaatsoorten. In het centrum van het land heerst een steppeklimaat wat betekent dat het hier veel droger is dan de kust. Deze hoogvlakte is immers minder onderhevig aan de moesson. Tijdens de droge periode van november tot maart heerst een hogedrukgebied met een noordelijke wind dat voor afkoeling zorgt. In april variëren de temperaturen tussen 30°C en 40°C graden terwijl de temperatuur in juli gemiddeld 30° bedraagt. In december blijft het eerder 'koel' met een gemiddelde temperatuur van 25°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

India is een immens land, het 6de grootste ter wereld: het langste stuk meet 3.214 km en in de breedte is dat 2.993 km. India is een schiereiland dat omringd is door de Indische Oceaan in het zuiden, de Arabische Zee in het westen, de Golf van Bengalen in het oosten. Het land heeft dan ook een kustlijn van zo'n 7.000 kilometer. Buurlanden in het noorden zijn: Pakistan, China, Bhutan, Nepal, Myanmar, Bangladesh. Bij India horen ook enkele eilandengroepen.

De geografie van India is erg gevarieerd. De Himalaya in het noorden levert het hoogste punt van het land: de Kanchenjunga(8.598 m), in de deelstaat Sikkim, op de grens met Nepal. Achter de westelijke Himalaya ligt Ladakh, een ruw en desolaat woestijngebied van hooggebergte en eeuwige sneeuw. In de bergen ontspringen rivieren die uitgroeien tot indrukwekkende stromen: de Ganges, de Brahmaputra en de Indus. Van die laatste is de naam India afgeleid. De Brahmaputra loopt door het oosten van India naar Bangladesh en de Indus naar Pakistan.
Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, een vruchtbaar landbouwgebied en in het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Tharwoestijn. Het verdere schiereiland bestaat uit het droge Deccanplateau omzoomd door bergen en doorsneden door rivieren die in de droge tijd meestal geen of weinig water bevatten.

De hoofdstad is New Delhi die in het noorden van het land ligt.

Fauna en flora

Samenhangend met de gevarieerde geografie zijn ook de fauna en flora erg verscheiden. Helaas zijn de uitgestrekte wouden door houtkap voor een groot stuk verdwenen waardoor een kwart van het totale landoppervlak bedekt is met hoofdzakelijk struikgewas. In het noordoosten zijn nog vele bamboebossen te vinden en in Centraal- en Zuid-India gedijen verschillende palmsoorten en regenwoud. Een groot deel van Rajasthan bestaat uit boomloze woestijn. In deze hete woestijngebieden overleven alleen sterke, droogtebestendige struiken en kleinere planten. Alpenvegetatie komt voor in de Himalaya.

Verschillende nationale parken beschermen planten en dieren. Het meest tot de verbeelding sprekend is de Bengaalse tijger, die onder de hoogste bescherming staat. Want veel zijn er niet meer! Enkel in nationale parken kan je nog met veel geluk dit met uitsterven bedreigde dier spotten. Andere dieren die de parken bevolken zijn: luipaarden, panters, krokodillen, herten, antilopen, pythons, buffels, bizons, apen en jakhalzen... Het schichtige sneeuwluipaard heeft zijn thuis in de hoge Himalaya en in Ladakh kan je wilde ezels en blauwschapen tegen het lijf lopen.

India staat bekend als het land van de heilige dieren. Overal in India liggen de koeien midden op de weg. Maar ook andere dieren kunnen aanspraak maken op een vorm van heiligheid omdat ze bijvoorbeeld geassocieerd worden met een hindoegod (apen, rat ...).

Staatsvorm

India wordt beschouwd als de grootste democratie met aan het hoofd een ceremoniële president die om de 5 jaar wordt gekozen. Een minister-president (momenteel Pranab Muhkerjee) leidt de raad van ministers en werd verkozen in 2014. Die minister-president wordt voorgedragen door de regerende politieke partij of door de coalitie.

Het parlement van India kent 2 kamers, het Hogerhuis en het Lagerhuis. Er is algemeen stemrecht vanaf de leeftijd van 18 jaar. India heeft een federale structuur met een onderverdeling in deelstaten. Die deelstaten hebben een eigen regering met een chief minister aan het hoofd.

Het land is onafhankelijk sinds 15 augustus 1947.

Bevolking

Op één na is India het land met de meeste inwoners en kent naar schatting 1,2 miljard inwoners. Het is ook een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Grote delen van het land zijn overbevolkt, maar de verschillen tussen de deelstaten zijn groot. 69% van de bevolking woont op het platteland, 31% in steden, waarvan New Delhi met bijna 26 miljoen inwoners de grootste stad is. In Mumbai wonen ongeveer 21 miljoen mensen, in Kolkata (het vroegere Calcutta) 10 miljoen. 1 op 6 stadsbewoners woont in een sloppenwijk. Het in de hand houden van de bevolkingsomvang is voor de Indiase overheid dan ook een prangend probleem.

In India is 46% van de mensen jonger dan 25 jaar, 13% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 68,1 jaar. India kent een mannenoverschot want meisjes zijn minder gewenst dan jongens. Ook het kastensysteem speelt een belangrijke rol bij iemands positie in de maatschappij.

India kent een groot aantal etnische groepen. 72% van de bevolking zijn de lichter gekleurde Indo-Ariërs die in Noord- en Centraal-India wonen, 25% zijn de donkerkleurige Dravidiërs van Zuid-India. Mongoolse types wonen in de bergen in het noorden, en nog vele andere kleine groepen laten zich niet indelen in de hoofdgroepen.

Engels is de officiële taal maar Hindi is de moedertaal van 41% van de mensen. Daarnaast zijn er nog 14 andere officiële talen.

Economie

India is één van de BRIC-landen die beschouwd worden als de snelstgroeiende economieën in de wereld. Andere leden van de groep zijn Brazilië, Rusland en China. Sinds 2010 neemt de economische groei jaarlijks af om in 2013 een waar dieptepunt van 3% te bereiken. De economische groei situeert zich voornamelijk in de dienstensector. Dankzij de goed opgeleide Engelssprekende bevolking werd India een belangrijke exporteur van informaticadiensten en softwarewerkzaamheden. Helaas zorgde de economische boom voor weinig tot geen betere levensstandaard voor een groot deel van de bevolking.

Religie

India is een land met vrijheid van godsdienst en er bestaat een scheiding tussen kerk en staat. De 5 grote wereldgodsdiensten zijn er vertegenwoordigd: hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom. De meerderheid van de bevolking is hindoe, maar moslims en sikhs vormen een belangrijke minderheid. Samen met Indonesië en Pakistan behoort India immers tot de top 3 van landen met het grootste aantal moslims. Verder kent India nog het sikhisme en het jaïnisme, 2 godsdiensten die alleen in dit land voorkomen. Het geloof neemt een belangrijke plaats in in het dagelijkse leven: het tempelbezoek, de vele festivals met bonte optochten en processies, rituele reinigingen, religieuze feesten, gebruiken en voorschriften maken er allemaal deel van uit.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Indiërs zijn vriendelijk, beleefd en zeer geïnteresseerd in buitenlanders. Ze maken graag een praatje en staan graag met je op de foto. Het concept privacy kennen ze echter niet en dus kan je je aan ongegeneerde, nieuwsgierige blikken verwachten.

 • Een bevestigend hoofdgebaar ziet er in India uit als een twijfelende 'neen'.

 • Niet-gelovig zijn of geen godsdienst aanhangen is in India geen optie. Het ganse Indische sociale leven is immers rond een religieuze context opgebouwd. Als je niet wilt beschouwd worden als een zielenpoot, zeg je bijvoorbeeld beter dat je opgegroeid bent in de christelijke traditie.

 • Rond een boeddhistisch bouwwerk loop je in de richting van de klok.

 • Weiger geen eten of drinken zonder een goede reden, dit is voor een Indiër beledigend.

 • Kledij: ook op het vlak van kledij is India een land van tegenstellingen. Modern en traditioneel gaan hand in hand. Indiase vrouwen lopen in kleurige sari’s, die schouders en knieën bedekken maar buik vaak bloot laten. Als reizigster bedek je dus ook best knieën en schouders met niet al te strakzittende kledij. Ook voor mannen geldt: een lange broek en T-shirt of hemd met mouwen!

 • 'Rochelen' in India is een reinigingsritueel, bekijk het ook zo.

 • In India gooit iedereen afval op straat. Dat wordt geregeld opgeruimd en verbrand.

 • Toiletten kunnen wc-papier niet verwerken en dus gooi je het in het mandje naast de wc.

 • Indiërs beschouwen de linkerhand als onrein, zorg er daarom voor dat je niks doorgeeft met je linkerhand en mensen niet aanraakt met die hand.

Tijdsverschil

De tijd in Indië vs. Belgische tijd: + 4u30 (winter) en + 3u30 (zomer).

Elektriciteit

Een wereldstekker is niet nodig. Belgische stekkers passen op Indiase stopcontacten. Voltage is 220 volt.

Veiligheid

Het reisadvies voor India kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl. Momenteel kan er veilig gereisd worden hoewel men vraagt toch waakzaam te zijn.

We onthouden voor India-reizen met Joker ondermeer:

 • in India kan je gemakkelijk reizen, op voorwaarde dat specifieke veiligheidsmaatregelen en raadgevingen worden nageleefd. Zo is er waakzaamheid geboden in steden en toeristische centra, vooral op drukke momenten of plaatsen waar veel mensen samenkomen (markten, stations, openbare gebouwen, bezienswaardigheden, evenementen) en dit als gevolg van terreurdreiging en criminaliteit

 • vrouwen, vooral wanneer zij alleen reizen, kunnen kwetsbaar zijn. Rekening houdend met de culturele verschillen tussen onze beide landen, is het belangrijk bij aankomst in India, vooral voor vrouwen, de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Kledij: draag bij voorkeur lange kleren en bedek de schouders

  • Gedrag: gedraag je terughoudend tegenover Indische onderdanen met wie je in contact komt
   tijdens de reis of het dagelijkse leven (gids, chauffeur, hotel- of huisbediende…)

  • Verplaatsingen: het is sterk afgeraden aan vrouwen om na het vallen van de avond te wandelen in weinig gefrequenteerde zones

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".