Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook geen zin om met een bang hartje af te wachten of het dit jaar een goed sneeuwjaar wordt in de Alpen? Niet nodig, dit jaar trekken we onze boots immers aan... in Canada! Pakken verse poedersneeuw, eindeloos lange treeruns en brede pistes met een fenomenaal uitzicht wachten ons op in het hartje van de Rocky Mountains. Hier droomt elke wintersporter toch van?

De hoogtepunten van deze reis

Reuben Krabbe
Reuben Krabbe

Skiën of snowboarden in de Rocky Mountains

Dan Evans
Dan Evans

Door een dikke laag poedersneeuw een eindeloos lange treerun doen. 

Dan Evans
Dan Evans

Wintersport met ongeëvenaarde vergezichten.

Programma

Programma

1 dag 1
Aankomst Banff

Na het transport naar Amsterdam vliegen we rechtstreeks tot in Calgary. Daar stappen we op de bus richting Banff, waar we nog tijd hebben om het overbekende stadje te verkennen. 

2 dag 2 - 9
Snowtime!

Tijd om je ski's of snowboard aan te trekken! Na een korte transfer kunnen we genieten van 3 overbekende gebieden in de Rocky Mountains: Mt. Norquay, Sunshine Village en Lake Louise. Hier kan je proeven van alle facetten van skiën en snowboarden in Canada. Van perfect geprepareerde, brede en toegankelijke pistes tot zéér uitdagende treeruns in metersdiepe poedersneeuw. Toch liever een uitdagend snowpark? Geen probleem, álles is hier mogelijk. Smijt hier dan nog eens het uitzicht op de Rocky Mountains bij en je hebt een skitrip om nooit te vergeten. Optioneel kan je de gebieden verkennen in het zog van een gids die op jouw niveau het beste uit het gebied haalt. Zelfs een dagje sneeuwpret per helikopter kan door de begeleider voor je geregeld worden. 

3 dag 10-11
Naar huis

Na een laatste ontbijt vertrekken we terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Amsterdam - Calgary en terug
 • Transport Antwerpen - Amsterdam en terug
 • Transport Calgary - Banff en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • 6-daagse skipas geldig voor de stations Lake Louise, Sunshine Village en Mt. Norquay
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Joker-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Qua materiaal zijn er volgende mogelijkheden:

 1. Je neemt je eigen materiaal mee. Extra kostprijs van 100 euro.
 2. Je huurt ter plaatse via Joker. Er zijn steeds 3 prijsklasse's Geoefend, Gevorderd & Pro 
  • Enkel snowboard of ski's: Geoefend: 200€ - Gevorderd: 275€ - Pro: 330€
  • Snowboard of ski's + boots: Geoefend: 240€ - Gevorderd:  330€ - Pro: 375€
  • Snowboard of ski's + boots + helm: Geoefend: Geoefend 275€ - Gevorderd: 360€ - Pro: 410€

Opgelet! Kies je voor optie 2 met bijvoorbeeld de optie dat je enkel snowboard of ski's huurt, dan moet al het overige materiaal dat je zelf meeneemt passen in je hoofdbagage. Je hebt maar recht op één stuk bagage. Bij optie één koop je het recht op extra bagage, waardoor alles mee mag op het vliegtuig.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 07 / 11 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie.
Aan actieve beleving is er op deze reis geen gebrek. Drie prachtige skigebieden liggen op een boogscheut van ons hotel op ons te wachten: Mt. Norquay, Sunshine Village en Lake Louise. Hier ervaren we de grootste troef van de Canadese skigebieden: metersdiepe poedersneeuw. Een samenvatting van de gebieden vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=QXqQLpB_4As

Gemiddeld gezien valt er in dit deel van de Rocky Mountains tussen de 6.5 en 7 meter sneeuw per jaar, en dit geleidelijk gespreid over de hele winterperiode. Het sneeuwt er dan ook veel vaker dan bij ons in de Alpen. Om dagen waarop snowboarden of skiën onmogelijk is te overbruggen, zitten er in je skipas van 6 dagen 2 'pauzedagen'. Tijdens die pauzedagen zijn er veel extra activiteiten die de begeleider voor je kan regelen: ice climbing, hondensledetocht of schaatsen op Lake Louise. Alles kan.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Voor deze reis hadden we de keuze tussen vertrek in Brussel met een tussenstop in Amsterdam, of vertrekken vanuit Amsterdam. Aangezien we een extra vlucht liever vermijden hebben we gekozen voor een transfer via openbaar of gecharterd vervoer.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken.

Documenten

Voor Canada heb je als Belg vanaf 15 maart 2016 naast je geldig reispaspoort ook een elektronische toestemming nodig om het land binnen te komen. Je kan deze aanvragen via onderstaande website. De kostprijs hiervoor is CAD 7, te betalen met je kredietkaart.

ETA Canada

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Transport

Heen en terug

Na een korte transfer van Antwerpen naar Amsterdam vliegen we rechtstreeks naar Calgary.

heenreis: vertrek in Amsterdam om 12u50 met aankomst in Calgary om 13u50.
terugreis: vertrek in Calgary om 15u40 met aankomst in Amsterdam om 08u35 de dag erna.

Ter plaatse

Vervoer van Calgary naar Banff en terug is inbegrepen in de basisprijs. Ter plaatse nemen we de gratis skibus naar de verschillende skigebieden. Mt. Norquay is 15 minuutjes rijden, Sunshine Village 20, en Lake Louise bereik je op 40 minuten.

Een bespreking van deze skigebieden vind je via deze link:

https://www.youtube.com/watch?v=QXqQLpB_4As

Logies

De overnachtingen zijn op voorhand gereserveerd en inclusief de basisprijs: hier primeren eenvoud en ligging, er wordt altijd gestreefd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

We slapen in tweepersoonskamers met 2 aparte bedden en een eigen badkamer.

Maaltijden

De Canadese keuken leunt sterk aan bij de Amerikaanse junkfoodcultuur. Dit betekent dat je weinig échte specialiteiten mag verwachten. Lekkere salades, heerlijke hamburgers en Mexicaanse invloeden vind je bijna overal op het menu. We proberen in elk geval op diverse manieren kennis te maken met de calorierijke eetgewoontes van de Canadezen.

Ontbijten doen we steevast in het hotel. Dit zit reeds inclusief in de basisprijs. 's Middags organiseert de begeleider, met jouw hulp, een gezellige picknick die je meedraagt in de rugzak. 's Avonds zoeken we naar een plek om gezellig te tafelen. Deze maaltijden worden betaald vanuit het budget.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor luchthaventaksen ter plaatse en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Voor deze reis bedraagt het budget CAD 440.

Een kredietkaart (Visa of MasterCard) is vaak gemakkelijker en wordt overal aanvaard. Zo moet je het budget ook niet volledig cash meenemen.

In de skigebieden is er een groot aanbod van activiteiten mogelijk zoals helikopter excursies, gegidste verkenningen, skitoeren,... Deze activiteiten zijn facultatief en zitten niet inbegrepen in het bovenstaand budget. De begeleider kan deze voor je ter plaatse regelen.

Fooien

Gezondheid

Geen verplichte inentingen voor deze bestemming.

Conditie

Om optimaal te genieten van de Canadese skigebieden heb je best al wat ervaring op het vlak van skiën of snowboarden in diepsneeuw. Het aantal geprepareerde skipistes is naar Europese normen eerder beperkt.

De échte meerwaarde van Canada vind je buiten de geprepareerde pistes. In de omgeving van Banff valt steevast rond de 7 meter sneeuw per jaar. In Europa kan je bij 4 meter spreken over een goed jaar. De poedervelden en treeruns zijn waarom je naar Canada trekt. Deze reis is dan ook niet echt aangeraden voor beginners.

Reisperiode en klimaat

De gekozen reisperiode is ideaal voor een skitrip. Koude en sneeuw zijn uiteraard te verwachten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Canada is het tweede grootste land ter wereld, na Rusland. De oppervlakte bedraagt 9.984.670 km². Canada is bijna even groot als heel Europa (zonder Rusland natuurlijk).

Canada grenst enkel aan de Verenigde Staten. De rest van Canada is omgeven door oceanen; de kustlijn van Canada is langer dan 200.000 km!

In Canada bevindt zich zowel de magnetische als de geografische noordpool. Mount Logan is met zijn 5.959 meter de hoogste berg van Canada. In de Rocky Mountains, in het westen, komen de hoogste bergen voor. Voor de rest bestaat Canada uit grote middelhoge vlaktes en in het zuidoosten laagland.

Fauna en flora

Door het strenge klimaat in het grootste deel van Canada komen er verhoudingsgewijs met de oppervlakte erg weinig verschillende fauna en flora voor.

Het noorden van Canada bestaat voornamelijk uit toendra’s, vaak bedekt met ijs. In het zuiden vind je verschillende naaldbossen en meren. Aan de grens met de Verenigde Staten ligt het Grote Merengebied met o.a. Lake Erie, Lake Ontario en de Niagarawatervallen. Centraal in Canada liggen de prairies die het hart van de landbouw vormen. De esdoorn en bijbehorend blad is de nationale boom van Canada.

In Canada zijn verschillende natuurparken en natuurgebieden te vinden. Het landschap is er dan ook erg divers: toendra, grote grasvlakten, meren, rivieren, uitgestrekte bossen etc. Veel voorkomende boomsoorten zijn o.a. de berk, de beukenboom, de spar en de esdoorn. De dieren die in Canada voorkomen zijn o.a. de wolf, de grizzlybeer, de lynx, de bever en de sneeuwuil. De bever is het nationale dier van Canada.

Staatsvorm

In 1867 verklaarde Canada zich onafhankelijk van het Britse Rijk, maar beide landen behielden wel een stevige band. Zo is koningin Elizabeth II nog steeds het officiële staatshoofd van Canada.

Canada heeft als staatsvorm een constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel. Koningin Elizabeth II laat zich vertegenwoordigen door een gouverneur-generaal. Sinds 2 oktober 2017 is dit Julie Payette. De koningin stelt de gouverneur-generaal aan op aanbeveling van de premier voor een termijn van 5 jaar.

Het Canadese parlement bestaat uit 2 kamers, de Senate met 105 zetels en de House of Commons met 308 zetels. Senatoren worden aangesteld door de gouverneur-generaal en blijven in principe aangesteld tot ze 75 jaar worden. Parlementairen uit het Lagerhuis worden door de bevolking gekozen voor een periode van 4 jaar.

De regeringsleider is Justin Pierre James Trudeau.

De hoofdstad van Canada is Ottawa.

Bevolking

In Canada wonen ongeveer 35 miljoen mensen. De oorspronkelijke bevolking van Canada, de indianen en de Inuit, vormt vandaag nog slechts een klein deel van de totale bevolking.

Het grootste deel van de bevolking woont in steden zoals Toronto (6 miljoen), Montreal (4 miljoen) en Vancouver (1,4 miljoen).

Het overgrote deel is immigrant of stamt af van immigranten, meestal afkomstig uit Europa (vooral de Britse Eilanden (28%) en Frankrijk (23%)). De bevolkingsspreiding in Canada is zeer ongelijk, het overgrote deel van het land is dunbevolkt.

Economie

Canada behoort tot de welvarendste landen ter wereld. Het is een grote industriële natie dankzij de productie van o.a. nikkel, zink en zilver. In de centrale provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba zijn de belangrijkste agrarische gebieden te vinden. Tarwe is het belangrijkste exportproduct dat hiervan afkomstig is. Daarnaast haalt men ook veel inkomsten uit de bosbouw en de visserij.

De munteenheid is de Canadese Dollar (CAD). 1 CAD = 0.67 EUR (wisselkoers op 8 november 2018)

Religie

Het grootste deel van de Canadese bevolking is aanhanger van het christendom. Hiervan is 42,6% rooms-katholiek, 23,3% is protestant. Ongeveer 16% van de bevolking heeft geen religie.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In restaurants en cafés is het gebruikelijk een fooi van 10 à 15% te geven.
 • Het is ongebruikelijk om onverwacht ergens op bezoek te gaan. Te laat komen is erg ongepast.
 • Voordringen is taboe, ook bij de bushalte zal je vaak een wachtrij zien.
Tijdsverschil

Canada kent verschillende tijdszones, het kan er 4,5 tot 9 uur vroeger zijn dan in België.

 • in Saint John's is het 4,5 uur vroeger dan in België
 • in Montreal is het 6 uur vroeger dan in België
 • in Calgary is het 8 uur vroeger dan in België
 • in Vancouver is het 9 uur vroeger dan in België
 • in Whitehorse is het 9 uur vroeger dan in België
Elektriciteit

De netspanning in Canada bedraagt 120 volt. De stopcontacten zijn van het type A en B. Je neemt dus best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Canada. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is iedereen zich evenwel bewust geworden van het wereldwijd verhoogde risico op terreurdaden.

Vermits op luchthavens en bij grensovergangen specifieke veiligheidsmaatregelen gelden, is het ten zeerste aangeraden ruimschoots vóór uw vertrek op de luchthaven te zijn en de controles te respecteren. Meer informatie vindt u op www.cbsa.gc.ca en www.publicsafety.gc.ca.

Samengevat wordt aan reizigers naar Canada gevraagd de gebruikelijke voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en de raadgevingen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen.

Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:
- Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog, vooral in de luchthavens, op het openbaar vervoer en op druk bezochte toeristische plaatsen;
- Grote steden zoals Montreal, Toronto en Vancouver kunnen het werkterrein zijn van kleine straatcriminelen;
- Draag geen dure sieraden en/of loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
- Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
- Alleen-reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam niet te liften en enkel te overnachten in betrouwbaar logies waar men niet alleen verblijft.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips