Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie Brazilië zegt, denkt meteen aan Rio de Janeiro, caipirinha, capoeira en carnaval. Klopt, maar Brazilië is nog zoveel meer dan dat! We verblijven in de Pantanal, grootste wetland-jungle ter wereld, verkennen de oorverdovende watervallen van Iguaçu, gaan snorkelen of duiken aan tropische baaien en kuieren door koloniale stadjes. Natuurlijk mogen bekende kleppers zoals Copacabana, Ipanema en de Corcovado niet ontbreken!

De hoogtepunten van deze reis

Rio

Favelatour in Rio de Janeiro

Brazilië

De Pantanal, de grootste wetland-jungle ter wereld, met tal van exotische fauna en flora

Brazilië

Kleurrijke (koloniale) stadjes en tropische baaien aan de Costa Verde

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Rio de Janeiro

We starten in Rio de Janeiro, dé Cidade Maravilhosa, waar we al snel in de Latijnse vibe van samba en lambada komen. Het Christusbeeld, Copacabana, Ipanema en de Suikerbroodberg zijn maar een paar van de toeristische toppers die zeker op het programma staan. Wie een compleet beeld wil krijgen van deze stad vol contrasten, gaat voor een bezoek aan de grootste favela van Zuid-Amerika. Aan het strand van Copacabana genieten we van een caipirinha.

2 Dag 4-6
Foz do Iguaçu – de indrukwekkendste watervallen ter wereld

We nemen een korte vlucht van Rio naar Iguaçu. De watervallen van Foz do Iguaçu – het zijn er honderden - liggen in een jungle-achtige omgeving, verhuld in wolken van mist. Af en toe schildert de zon er een regenboog tussen. Aan de Argentijnse kant maken we wandelingen boven en onder de vele watervallen, terwijl we vanaf Braziliaanse kant genieten van een prachtig totaaloverzicht. De Garganta del Diablo, ’keelgat van de duivel‘, is wellicht het meest indrukwekkende zicht. Het lijkt alsof de rivier diep in de aarde verdwijnt!

3 Dag 7-8
Snorkelen in een levend aquarium in Bonito

Een nachtbus brengt ons naar het dorpje Bonito, ’mooi‘ in het Portugees. Bonito ligt in een decor van watervallen, grotten en rivieren, te vergelijken met een tropisch aquarium maar dan levensgroot en levensecht. Door het kalkgesteente is het water helblauw. Ideaal om te snorkelen of te duiken.

4 Dag 9-12
De natuurlijke rijkdom van de Pantanal, de grootste wetland-jungle ter wereld

De Pantanal, een belangrijk ecosysteem, is door zijn uitgestrekte vlaktes en waterlandschappen de beste plaats om dieren te spotten. We vinden er brulapen, tapirs, reuzenotters, prachtige blauwe ara‘s, groene parkieten, miereneters, kaaimannen en caipivara‘s. Modern comfort laten we ver achter ons en we slaan ons kamp op in de vrije natuur, wat neerkomt op een hangmat tussen 2 bomen en een muskietennet. ’s Morgens gaan we al vroeg op pad om vogels te spotten en wordt onze aandacht getrokken door het gebrul van apen. Overdag maken we wandeltochten, gaan we paardrijden, kanovaren of piranha‘s vissen. Een badkamer hebben we niet maar een zwempartijtje bij zonsondergang zorgt voor verfrissing. Wanneer het donker wordt, lichten de ogen van de kaaimannen op in het schijnsel van onze zaklamp.

5 Dag 13
Binnenlandse vlucht van Campo Grande naar Rio
6 Dag 13-18
Jungletochten en tropische baaien

Van Rio zetten we koers naar de groene kust van Costa Verde. We vinden er een unieke mix van bergen, regenwoud, lagunes, hagelwitte stranden en tropische eilanden. Na een korte tussenstop in Paraty, een koloniaal stadje beschermd door UNESCO, reizen we verder naar het eiland Ilha Grande voor enkele tochten door regenwoud. Tussendoor verpozen we op één van de vele strandjes.

7 Dag 19-23
Rio de Janeiro

Nog een laatste stop In Rio voor de laatste souvenirtjes en couleur locale do Brasil. Daarna vliegen we vanuit Rio terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Rio de Janeiro en terug
 • Lijnvluchten Rio de Janeiro – Iguazú en Campo Grande – Rio de Janeiro
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Deze reis biedt een mooie combinatie van dagtochten, stadsverkenningen, junglewandelingen, zwempartijen, paardrijritjes, fiets- en kanotochtjes, snorkelexcursies,...

We ontdekken de verschillende delen en bevolkingsgroepen van Brazilië, elk met hun geschiedenis. En we ontdekken ook dat Rio niet enkel strand, carnaval en feesten is door de grootste favela's van Zuid-Amerika te bezoeken.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We nemen zo vaak we kunnen het openbaar vervoer en logeren in accommodaties uitgebaat door lokale mensen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
We logeren vooral in gezellige, lokale familiepensions of ‘pousadas’ en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

Documenten

Je hebt voor Brazilië een internationale reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkeer.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.
Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, goedkoop en goed georganiseerd. De bussen zijn zeer modern en comfortabel, meestal met airco en gemakkelijke stoelen. De wegen zijn er ook in heel goede staat. Doordat Brazilië zo onmetelijk groot is moet je rekening houden met héél lange busritten. De langste busrit die we doen is ongeveer 9 uur, maar door die enorme afstanden zien we heel verschillende dingen.

We nemen een binnenlandse vlucht tussen Sao Paulo en Campo Grande en tussen Foz do Iguaçu en Río de Janeiro. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé-vervoer een alternatief zijn. Uiteraard gaan we te voet: we proberen regelmatig wandelingen in te bouwen. Voor onze tocht in de Pantanal maken we gebruik van een minibus of ander voertuig. We maken er ook enkele wandeltochten telkens met dagrugzakje. Ook in de steden zullen we heel wat kilometers te voet afleggen.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We logeren vooral in gezellige, lokale familiepensionsof ‘pousadas’ en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Hotelletjes zijn over het algemeen eenvoudig en proper.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

In de Pantanal slapen we in onze hangmat in de savanna. We hebben er geen comfort en geen sanitair.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
In Rio de Janeiro zijn de churrascarias een soort vlees barbequebuffet) heel populair. Maar je vindt hier ook internationale (vooral Portugese) restaurants. Zeer populair zijn de restaurantjes per kilo; in buffetstijl dus je schept je bord vol en dit wordt gewogen en je betaalt de prijs per kilo. In de meeste Braziliaanse restaurantjes worden de gerechten voor 2 personen aangeboden. Tijdens deze reis zullen we vooral kunnen genieten van de Bahiaanse keuken, die het meest verspreid is in Brazilië.

Feijoada: nationaal gerecht met zwarte bonen en gedroogd varkensvlees met een aantal bijgerechten zoals soort
groene kool, appelsien, witte rijst , farofa (= gebakken maniokmeel met kruiden – wordt over elke gerecht gestrooid
– ziet eruit als chapelure), salsa picante (= tomaten, ajuin, look, koriander, pepertjes – wordt ook bij elk gerecht
opgediend) – oorspronkelijk afkomstig uit de slavenkeuken

Moqueca: typisch gerecht uit Salvador - met vis of schaaldieren – gekookt in kokosmelk met palmolie, ajuin, look,
tomaten, pepers; met bijgerechten zoals witte rijst, bonen, farofa, salsa picante

Ensopada: is hetzelfde als moqueca, maar dan zonder palmolie

Tutu a Mineira: beroemde stoofschotel met varkensvlees en zwarte bonen

Caipirinha: Het is de nationale drank (wordt gedronken bij Feijoada) van cachaça (=witte rum van suikerriet),
suikerrietsiroop, limoensap. Zeer lekker

Caprioska: is hetzelfde als caipirinha, maar dan op basis van wodka

Pils: is heel populair in Brazilië en wordt meestal geserveerd in flessen van 75cl in een soort van isomothermosom het bier goed koel te houden en een aantal glazen – men verdeelt de fles over het aantal personen – en als de fles leeg is wordt die onder de tafel gezet en nadien geteld – men bestelt eigenlijk zelden individueel een biertje

Chopp: betekent ook pils – bv Brahma pils of Brahma chopp

Guaraná: nationale frisdrank op basis van de guaraná-vrucht

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- rugzak, géén koffers
- dagrugzakje
- lakenzak
- zomerkledij: shorts, bermuda’s, T-shirts, lichte pull
- warme kledij voor als het 's avonds afkoelt
- warme slaapzak voor in de Pantanal
- fleece
- katoenen stadskledij
- lichte regenjas
- goede sandalen en/of flipflops
- stevige schoenen voor de staptochten
- zwemgerief

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voorzie een budget van USD 2.025 voor uitgaven ter plaatse.

In Brazilië is de officiële munteenheid de Real (BRL)

Richtkoers (op 15/11/17): 1 Brazilian Real = € 0,25 en USD 0,30

Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Neem tijdens de dagen op Ilha Grande genoeg cash zakgeld mee want op het eiland zijn er geen bankautomaten.

Facultatieve activiteiten die niet inbegrepen zijn:

 • hanggliden in Rio, richtprijs: 120 dollar

 • candomblésessie, richtprijs: 40 reais

 • voetbalwedstrijd, richtprijs: 50 reais

 • sambafuif, richtprijs 10 reais

 • capoeira workshop, richtprijs 50 reais

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Malariarisico is mogelijk in de beboste gebieden beneden de 900 meter van de 9 staten van de “Legal Amazonia Region”: Acre, Amapá, Amazonas, Maranhão (alleen in het westen), Mato Grosso (alleen in het noorden, dus niet in Mato Grosso do Sul), Pará (behalve in de stad Belém), Rondônia, Roraima en in Tocantins (in het westelijk deel, ten noorden van Goias).
Het Pantanal National Parc ligt in laag risicogebied in het zuiden van Mato Grosso, en hier is geen inname van malariatabletten nodig.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B en GELE KOORTS aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar. De wandelingen zijn steeds met dagrugzakje. Het grootste gedeelte van de bagage laten we steeds achter in onze hostel. Een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ zorgen voor een betere vertering van de hitte, de lange transporttijden (tot 20 uur!), de andere voedingsgewoonten, het grote cultuurverschil en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

De meeste delen kennen een tropisch klimaat. Omdat het grootste deel van Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan onze seizoenen. Al bij al blijven temperaturen ook in de winter (onze zomer) redelijk zacht.

Het klimaat varieert volgens streek en hoogte. De gemiddelde temperatuur bedraagt 32°C in het noorden van Brazilië en 23°C in het zuiden. Van juni tot oktober is het klimaat in Río zeer aangenaam, regen is evenwel altijd mogelijk. In het zuiden kan het tijdens deze periode wel fris zijn met mogelijk regen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Brazilië
Geografie

Brazilië is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land in Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld. Brazilië grenst aan alle Zuid-Amerikaanse landen met uitzondering van Chili en Ecuador. In het noorden grenst het land aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana en Venezuela, in het westen aan Colombia en Peru, in het zuidwesten aan Bolivia, Paraguay en Argentinië, en in het uiterste zuiden aan Uruguay. De kustlijn is ongeveer 8000 kilometer lang.

Brazilië bestaat vooral uit hoogvlaktes en laagvlaktes. Het is heel divers: je vindt er zowel jungle (Manaus, Amazone), bergen, woestijn, regenwoud (Amazone), watervallen (Iguaçu) pampa's als kust (Rio).

Een pareltje is Paraty, beroemd om zijn historisch centrum en koloniale gebouwen. Eén keer per jaar verwelkomt deze goed, geconserveerde stad het literaire festival FLIP, bezocht door nationale en internationale schrijvers.

Salvador verbindt heden en verleden, kleuren en geuren, culturen, geloven en allerlei etnische groepen. De rijke, exotische keuken is het resultaat van de samensmelting van haar wortels. Het historische centrum - een werelderfgoed- bestaat uit rijke, oude architectonische schatten.

Fauna en flora

Het Braziliaanse regenwoud is het grootste en belangrijkste van de wereld en dit dankzij de Amazonerivier, een bron van oogverblindende fauna en flora. Karakteristiek is de açai-palm. Açai is een anti-oxidant en rijk aan vitaminen, in Brazilië verkopen ze ook verschillende drankjes met açai.

De Pantanal, een vochtige savanne, ligt ten zuiden van het Amazonebekken en is een paradijs voor dier- en vogelfanaten. Je kan vele diersoorten van heel dichtbij bewonderen. Zo is de kolibrie de kleinste vogel van het land, hij is amper 6,5 cm lang en weegt 1,5 tot 2,8 g.

Tussen de Amazone en de Pantanal heb je een brede strook overgangsgebied, de Cerrado, waar je bos en gransland vindt. Hagedissen, slangen, herten en zelfs jaguars leven hier.

Aan de kustreek rond Fortaleza ligt de halfwoestijn Caatinga, een droge streek die bestaat uit tropisch bos en doornstruiken. Vele cactussen groeien hier.

Onder deze streek vind je het Atlantisch regenwoud dat helaas door industrie en bebouwing elk jaar in oppervlakte slinkt.
Als laatste deel heb je de pampa, waar je vooral veeteelt tegenkomt, en dat lijkt op Midden-Europese weilanden.

De watervallen van Iguaçu (3 km breed en 82 m 'lang'), in het N.P. Iguaçu, staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Staatsvorm

Brazilië is sinds 1889 een federale presidentiële republiek en bestaat uit 26 deelstaten plus een federaal district rond de hoofdstad Brasilia. President is Michel Temer (Democratische Partij). Een president wordt voor vier jaar gekozen en kan eenmaal worden herkozen. Het parlement bestaat uit twee kamers, één met 513 afgevaardigden en een senaat met 81 leden, drie uit elk van de 26 staten en uit het federale district Brasilia. Iedereen tussen de 18 en 70 jaar is verplicht te stemmen.

Bevolking

Brazilië telt 196,5 miljoen inwoners. 80% leeft in de steden Sao Paulo en Rio de Janeiro, waardoor er een hoge bevolkingsdichtheid is. 53% is blank, 41% van gemengde afkomst, 5% zwart en de overige 1% is van Aziatische of indiaanse afkomst. De oorsponkelijke inwoners waren indianen en momenteel leven er in Brazilië nog zo'n 200.000 Indianen (vooral in het Amazonewoud), verdeeld over 238 stammen. De officiële taal is Portugees.

Brazilië kent vele immigranten die afkomstig zijn van Duitsland, Nederland, Italië, Japan,... Sommige Brazilianen spreken ook Spaans, Engels of Duits. Het wordt beschouwd als een jong land, met percentueel meer jongeren (tot 19 jaar) dan ouderen.

Economie

Brazilië kent momenteel één van de snelst groeiende economieën in de wereld. Het doet het vooral goed op industrieel en agrarisch gebied. Het is 's werelds grootste producent en uitvoerder van koffie, vlees, tabak, soja, suiker en sinaasappelsap. Steeds meer westerse bedrijven investeren in Brazilië en openen er filialen. Zo maakte Mercedes Benz onlangs nog bekend een nieuwe fabriek in Brazilië te gaan bouwen. Brazilië heeft een onderling handelsakkoord (Mercosur) met buurlanden Argentinië, Uruguay, Paraguay en Chili. Afspraak is dat zo'n 90% van de onderlinge handelstransmissies vrij zijn van invoerrechten. Zo wordt de handel tussen hen gestimuleerd.

Belangrijke buitenlandse investeerders komen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Zwitserland en Groot-Brittannië. Helaas is er toch nog een grote kloof tussen rijk en arm. De meeste mensen moeten rondkomen met een klein inkomen. Er is wel een lage werkloosheid in Brazilië.

Religie

Met 75% katholieken is Brazilië het grootste rooms-katholieke land ter wereld. De rest van de bevolking zijn protestanten, orthodoxen, joden en boedhhisten. Ook zijn indiaanse tradities nog steeds belangrijk bij deze mensen. Het (ver)eren van hun voorouders is vitaal voor de indianen. De sjamaan is de religieuze leider en medicijnman. Hij voert rites uit die ziektes genezen of duivels uitdrijven. Hij gebruikt hiervoor vaak medicinale kruiden uit het oerwoud. Ook de indiaanse religies staan net als de indiaanse talen sterk onder druk en zijn met uitsterven bedreigd.

In het noordoosten van Brazilië is candomblé, een godsdienst uit Afrika overgebrachte slaven, populair. Afrikaanse goden, orixas, worden aanbeden. Aanhangers van candomblé geloven in een andere, parallelle wereld van geesten en maken contact met hen via zang, dans, muziek en offerandes. Het lichaam van de mens wordt gezien als een voertuig voor geesten.

Lokale gebruiken en gewoonten

Een topattractie in Brazilië is het carnaval in Rio dat jaarlijks duizenden mensen lokt. Brazilianen leven er een jaar naar toe om te kunnen pronken met hun oog verbluffende kostuums en idem dito sambapasjes. Ook capoeira, een Afrikaanse gevechtsdans, is er heel populair en zie je vaak op het strand door groepjes jongeren beoefend worden.

De Brazilianen besteden veel aandacht aan hun uiterlijk, en dan niet alleen aan hun kleding. Je bent wat je lijkt te zijn, dus iedereen doet zijn best er zo aantrekkelijk, jong en fit mogelijk uit te zien. Het is geen toeval dat enkele van de beste plastische chirurgen ter wereld hun praktijk in Brazilië hebben.

Brazilianen zijn ook dol op voetbal. Overal vind je voetballende kinderen. Ex-voetballer Pelé is dan ook een volksheld.

Voor Brazilianen is hun familie heilig. Grootouders helpen met de kleinkinderen, ouders zorgen voor kinderen die het huis al uit zijn, en als dat nodig is voorzien zonen en dochters hun ouders van een inkomen. De familie komt op de eerste plaats en er zijn veel familiebedrijven. Ook familierituelen, zoals de traditionele lunch op zondag, zijn belangrijk.

Tijdsverschil

Brazilië kent 3 tijdzones. Het tijdsverschil met Brazilië bedraagt 5 uur in de zomer en 4 uur in de winter (in Brazilië is het steeds zomertijd).

Elektriciteit

Meestal heeft Brazilië het systeem van 110 Volt, alhoewel je in sommige accommodaties stopcontacten met 220 Volt terugvindt. Neem best een adaptor of wereldstekker mee.

Veiligheid

In Brazilië komt vooral in Rio de Janeiro straatcriminaliteit voor. Vermijd in mate van het mogelijke transfers vanuit de internationale luchthaven laat tijdens de nacht of zeer vroeg in de ochtend via wegen die weinig gebruikt worden op deze momenten.

Tijdens de periode van de eindejaarsfeesten, nieuwjaar en carnaval ben je best extra voorzichtig.
Vermijd om tijdens een taxirit ramen of deuren te openen, zelfs voor een onschuldig lijkende vraag van een omstaander en bij druk verkeer.

Sinds 2012 is er opnieuw spanning ontstaan tussen criminele bendes en de politie, waarbij ook burgerslachtoffers vielen. De vuurgevechten tussen politie en misdaadbendes beperken zich tot op heden tot de favelas en industriedomeinen in de randstad.

Vermijd het toonbaar dragen van waardevolle juwelen, kledij of voorwerpen en neem enkel het hoogst noodzakelijke mee op straat en vooral op het strand. Bewaar kostbare bezittingen (paspoort!) in een kluis van je logies en neem fotokopieën van deze documenten mee. Aanvaard geen drankjes van vreemden en laat je glas niet onbewaakt achter.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".