Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom in de wondere wereld van de voodoo! Benin en Togo zijn één van de oorsprong landen waar deze mysterieuze godsdienst vol geesten- en voorouderverering en geheimzinnige rituelen is ontstaan. Tijdens deze reis gaan we op zoek naar de wortels van de voodoo, verkennen we traditionele Beninse een Togolese dorpjes, leren we in historische kustplaats Oudiah meer over de duistere slavengeschiedenis en eindigen we tenslotte aan de tropische kust.

De hoogtepunten van deze reis

Ganvié

Het Venetië van Benin: het paaldorp Ganvié

benin

Het leven zoals het is, couleur locale ten top

benin

Relaxen aan de kust bij Grand-Popo

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Vlucht naar Cotonou
2 Dag 2
Cotonou en paaldorp Ganvié

We varen het Nokué meer op en zetten koers naar het fotogenieke paaldorp Ganvié (enkel toegankelijk per kano) waar we de ochtendmarkt van de lokale vissers op hun pirogues aanschouwen. Het is een gezellige drukte van kopen en verkopen. We maken een wandeling in het dorp en ontdekken er de drijvende scholen (kinderen zijn daarom verplicht om al vanaf 5 jaar te leren zwemmen). Daarna reizen we door naar Oudiah.

3 Dag 3-5
Voodoo in Ouidah en aan Lac Ahémé

We rijden richting andere bekende kuststad en spirituele hoofdstad van de voodoo, Ouidah. Hier vindt elk jaar op 10 januari het Voodoo Festival plaats, een kleurrijke dag die sinds 1992  -onder impuls van de toenmalige president Nicéphore Soglo- tot Nationale Feestdag is uitgeroepen.

 

Door de vroegere slavenhandel zijn er veel monumenten in Ouidah die hiermee te maken hebben. Zoals de Route des Esclaves (de slavenroute) ofwel een 4 km lange weg van het Ouidah Museum of History naar het strand, die slaven aflegden vooraleer ze naar de schepen werden gebracht. Langs deze weg staan enkele gedenkmonumenten. Een voorbeeld is La Porte du Non retour', een boog die wel 15 miljoen slaven gepasseerd hebben en ondertussen UNESCO-werelderfgoed is.

Ook op het programma staan het oude Portugese Fort en de Fondation Zinsou (een museum met hedendaagse Beninse kunst). De dag erna maken we een boottocht op Lac Ahémé en leren we hoe inwoners voodoo gebruiken om hun dagelijkse visvangst te stimuleren. Ook ontdekken we enkele naburige dorpjes en een lokale ruilmarkt. Voor diegene die liever zelf een plons wagen is dit ook een optie. Je mag hier zwemmen maar opgelet voor Awantiga, het eenzame nijlpaard dat deze wateren onveilig maakt!

Op dag 5 rijden we naar Kpétou waar we een wandeling door het bos maken en de lokale Mona-apen proberen te spotten. 

4 Dag 6-7
Abomey, stad van de Koningen, en ondergrondse bunkers

De volgende dag reizen we door naar Abomey, de koninklijke stad die een rijk verleden uitademt. Daar hoort uiteraard ook een (min of meer) royaal verblijf bij. We bezoeken het Koninklijk Paleis van Koning Gléglé en misschien ook dat van Koning Ghézo. Misschien kunnen we hier ook een audiëntie versieren bij de huidige Koning. Daar zal minstens een fles Pastis voor nodig zijn! In Abomey is ook een levendige kunst scène. Met wat geluk worden we door één van de lokale artiesten meegenomen naar zijn atelier. De lokale markt mag ook niet ontbreken. Op dag 7 rijden we via Agongointo, bekend omwille van zijn ondergrondse archeologische vondsten (huizen) waar vroeger oorlogskrijgers hun toevlucht zochten, naar Dassa. De ondergrondse huizen worden er in de lokale taal ook wel 'Ahouandô' of oorlogsgaten genoemd.

5 Dag 8-10
Wandelen in Dassa en Nationaal Parc de la Pendjari

In Dassa wandelen door het platteland en de naburige dorpjes. Onze lokale gids wijst ons (weeral) op diverse voodoo elementen en misschien kunnen we ook een voodoo orakel raadplegen. We ondernemen ook een staptocht naar de top van één van de 41 heuvels waarmee deze regio bezaaid is. Onderweg stoppen we even aan het belangrijkste etnografische museum van de regio, la Musée Régional de Natitingou, waar we meer uitleg krijgen over het lokale leven, de lokale huizen, juwelen, instrumenten,...In Parc de la Pendjari spotten we antilopen, olifanten, buffels en wie weet ook wel een leeuw en luipaard! We eten hier ’s avonds en overnachten ook in de buurt van het Nationaal Park, luisterend naar de bijzondere nachtelijke geluiden van Afrikaanse dieren.

6 Dag 11-13
Wandelingen in het sprookjeslandschap van Koussokoingou

We zetten koers naar het sprookjeslandschap in de streek rond Koussokoingou, in het Atacora-gebergte. Hier worden we op sleeptouw genomen door een enthousiaste lokale gids en maken we twee dagtochten in deze tropische Ardennen. We leren ook meer over de traditionale 'Tatas' (kleine huisjes). Hier logeren we 3 nachten in een ecolodge waar geen luxe, maar gezelligheid, natuur en rust primeren. Dit zorgt ervoor dat je kan genieten van de ondergaande zon in combinatie met een prachtig uitzicht: zeer fotogeniek dus.

7 Dag 14-17
Togo

We steken de grens met Togo over en reizen naar het noorden van het land, naar de (UNESCO-beschermde) streek rond Tamberma; hier krijgen we een inleiding in de (nog zeer goed beschermde) lokale animistische gebruiken en gewoonten. Verder naar het zuiden in Kpalimé, het artisanaal centrum van Togo, krijgen we les van een local en zullen we ons eigen kunstwerk in hout uitsnijden en kleuren. Ook beklimmen we de Agou berg (938 m) waar de traditionele Ewe-volkeren hun thuis hebben. Ook hoofdstad Lomè mag met zijn voodoo markt niet ontbreken. 

8 Dag 18-20
Genieten aan de kust nabij Grand Popo

In Grand Popo zoeken we de rust van de natuur op tijdens een ontspannende prauwtocht naar rivierdelta Bouche du Roi en gaan we wandelen langs de kust. De volgende dag is een vrije dag en genieten we van het uitzicht aan het strand of is er de kans om enkele wateractiviteiten te ondernemen. Tot slot verwennen we onszelf in één van de zovele uitstekende restaurantjes en klinken op dit vriendelijk, veilig en boeiend landje. Een verborgen pareltje in Afrika! 

9 Dag 20-21
Cotonou

We nemen de avondvlucht terug naar Brussel. Aankomst op dag 21 's ochtends.

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 14/07/2019
Terug: 03/08/2019
Basisprijs: €3.734
+ 350 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: 29/06/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Cotonou en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt + middagmaal
 • Transport
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 445 extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 11 / 04 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Hoogtepunt van de reis is de couleur locale & onderdompeling in de lokale gewoonten en gebruiken, maar ook dorps- en stadswandelingen staan op het programma. We maken ook enkele pittige trekkingen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Onze lokale partner waarmee we reizen, Eco Benin, is een duurzame organisatie die lokale gemeenschappen en projecten zowel in noorden als het zuiden van Benin steunt.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Tijdens deze reis zal het zeer moeilijk zijn om niet met locals in contact te komen! Door de fijne ontvangst bij de mensen (thuis) en dankzij onze lokale gidsen en partner krijgen we inkijk in het dagelijkse leven van de Beninezen.

Documenten

Voor BENIN heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum.

Het visum kan je online aanvragen via www.evisa.gouv.bj of verkrijgen bij de ambassade van Benin. STERREWACHTLAAN 5, 1180 UKKEL, 02.374.31.29 of 02.375.06.74 of 02.374.91.92, E-mail: ambabenin_benelux@yahoo.fr

Je moet hiervoor meenemen:

 • je paspoort (minstens 6 maanden na terugkeer geldig)

 • 1 ingevuld aanvraagformulier

 • 1 kleuren pasfoto

 • Bewijs van inenting gele koorts (het originele bewijs)

 • 70 euro

 • afleveringstermijn: 3 werkdagen
  Voor Togo heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 3 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het visum kan je verkrijgen bij de ambassade van Togo.

Tervurenlaan 264 – 1150 Sint-Pieters Woluwé,
Tel: 02/770.17.91 - fax: 02/ 771.50.75,
E-mail: ambassadetogo@ambassadetogo.be,
Website: http://ambatogobruxelles.be/

Je moet hiervoor meenemen:

 • je internationaal reispaspoort (minstens 3 maanden geldig)

 • het ingevulde aanvraagformulier (digitaal in te vullen via de website, in hoofdletters)

 • 3 identieke kleuren pasfoto’s (voor- en achternaam op achterkant noteren)

 • bevestiging van de reis met vermelding van de vluchten (krijg je via je reiskantoor)

 • bevestiging van hotelreservatie (krijg je op de vertrekvergadering)

 • 50 €

 • afleveringstermijn: 3 werkdagen
  Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

We vliegen met Brussels Airlines en het vluchtschema is het volgende (onder voorbehoud):

14/07 Brussel-Cotonou 11.05-19.25
2/08 Cotonou-Brussel 20.35-06.40 (aankomst 3/08)

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.
We hebben ons eigen gecharterd vervoer ter onzer beschikking tijdens de hele reis.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We kiezen voor kleinschalige, propere, eenvoudige hotels (met hier en daar een zwembad) met een aangename/handige ligging. Aangezien het toerisme in deze West-Afrikaanse landen nog in zijn kinderschoenen staat, beschikken NIET alle hotels over tweepersoonskamers met 2 aparte bedden (twins), maar wel over tweepersoonskamers met een 'double' bed (1 groot bed, matrimonial).

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Het hoofdvoedsel van de mensen in het zuiden is maïs. Er wordt vooral kip, vis, konijnenvlees, geitenvlees en rundvlees gegeten en qua fruit sinaasappels, ananas, bananen en mango's. De markten en restaurants hebben een groot aanbod vruchtensappen. Ook vind je er lokale frisdranken zoals Fizzi. Castel, La Beninoise en Flag zijn een aantal lokale bieren. Iets typisch West-Afrikaans is bissap, gedroogde hibiscusbloemetjes die als een soort thee worden getrokken om er dan een verfrissend drankje te maken.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- rugzak of soepele reistas

 • dagrugzak

 • lichte, katoenen kleding

 • warme trui of fleece

 • goede wandelschoenen

 • een regenjas

 • zwemspullen

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voorzie 350 euro voor uitgaven ter plaatse.

In Benin en Togo is de officiële munteenheid de CFA Frank (Communauté Financière Africaine). Richtkoers (op 22/10/2018): 100 CFA = € 0,15
Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart! Voorzie 450 euro voor uitgaven ter plaatse.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

GELE KOORTS: inenting (tegenwoordig is het vaccin levenslang geldig) is strikt aanbevolen aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie.

Ook is er een belangrijk malaria risico. Zorg dat je voorzien bent op de veel voorkomende kwaaltjes in deze regio: darmklachten, zonnebrand en zonneslag.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn technisch niet zwaar. De hitte kan de wandelingen lastig maken. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, de vermoeidheid van het reizen.

Reisperiode en klimaat

Benin kent een tropisch klimaat, reken op temperaturen tussen 28 en 32 °C in het zuiden, in het noorden kan het tot meer dan 40 °C worden. Vanaf november tot en met februari is het droge seizoen in Benin. Vanaf maart tot en met september/oktober is het regenseizoen, met een tijdelijke drogere periode vanaf half juni tot de eerste heft van september.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Benin ligt tussen Burkina Faso, Niger, Nigeria en Togo. In het zuiden vind je een mooie zandkust met daarachter lagunen en moerassen. De grootste rivier van Benin is de Ouémé. Het noorden is meer bergachtig en wordt getypeerd door de bergrug van de Atakora.

Fauna en flora

Bomen à volonté in het zuiden van Benin. De meest voorkomende zijn acacia, acajou, apenbroodboom, kapokboom, mangoboom, palm en teak. Het zuiden van het land bestond oorspronkelijk uit tropisch regenwoud. Langs de rivieren en in het uiterste zuidoosten is er nog tropisch regenwoud. Verder naar het noorden wordt het landschap kaler.

In Benin vind je onder andere olifanten, leeuwen, apen, slangen, krokodillen, buffels, giraffes, jachtluipaarden, nijlpaarden en panters en vele vogelsoorten in het nationale park Pendjari (aan de grens met Burkina Faso) en andere nationale parken, die de wilde diersoorten beschermen.

Staatsvorm

Benin, een voormalige Franse kolonie Benin (tot 1976 Dahomey genaamd), werd onafhankelijk op 1/8/1960. Het verleden van Benin is gekenmerkt door verschillende staatsgrepen en dictators. In 1972 grijpt zo Generaal Mathieu Kérékou de macht, zijn eerste regeerperiode (met een voornamelijk marxistisch-leninistisch karakter) duurt tot eind 1990 en staat bekend voor corruptie allerhande. De economie wordt te gronde gericht door de collectivisering van de landbouw, grondonteigening, nationalisatie van banken, verzekeringsmaatschappijen, het water- en energiebedrijf, de brouwerij, de textielindustrie. De Revolutionaire Volkspartij van Benin (PRPB) is de enige toegelaten partij. Van vrijheid van meningsuiting is geen sprake. Dissidenten worden opgepakt en mensenrechten worden geschonden.

Wanneer in 1988 en 1989 de ene staking na de andere het land plat legt en bovendien de muur van Berlijn gevallen is, beseft Kérékou dat hij een meer democratische tour moet opgaan. Hij zweert het marxisme-leninisme af en bekeert zich tot vroom christen. Zes jaar later wordt hij op democratische wijze herkozen als president van Benin.

Eind 1990 komt er een nieuwe grondwet aangenomen, met volledige vrijheid van meningsuiting, een veelheid van politieke partijen, kranten en radiostations. Politieke gevangenen worden vrijgelaten en verbannen dissidenten keren terug.

Sinds 2016 is Patrice Talon president.

Bevolking

In Benin wonen ongeveer 10,87 miljoen mensen, in totaal zo'n 40 etnische groepen. Ongeveer 40% van de bevolking behoort tot de Fon in het zuiden. Andere bevolkingsgroepen zijn de Joruba, die in Oost- en Midden-Benin wonen, de Adja, de Bariba, Dendi, de Somba en de Fulani. Ook wonen er nog Fransen.

Economie

Benin krijgt economische steun van de Wereldbank, IMF en de EU. Het land kent een redelijke economische groei. Toch valt het marxistisch verleden moeilijk af te schudden. Het land gaat gebukt onder corruptie, een log en ineffectief ambtelijk apparaat, een inefficiënte, corrupte en zwaar gecentraliseerde overheid en nepotisme. Er is sprake van een belangrijke kapitaalvlucht en een braindrain. Er is een groot aantal analfabeten.

Religie

De helft van de inwoners gelooft in het animisme en voodoo. Ongeveer 30% is christen en 20% is moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Voodoo is een officiële godsdienst in Benin. Sinds 1992 is 10 januari een nationale feestdag, destijds afgekondigd door de voormalige president Nicéphore Soglo. In de periode daarvoor werd het geloof onderdrukt door de heersers. De gekozen president beoogde het herstel van de voodoo cultus, een traditionele religie voor de meerderheid van de Beninese bevolking. Deze dag nemen we deel aan het dansen en de rituelen op het strand bij Ouidah.
Voodoo heeft in Benin niets te maken met zogezegd zwarte magie, zoals een speld in een popje steken. De religie wordt gebruikt om de problemen van alle dag op te lossen. Belangrijke ingrediënten tijdens het praktiseren van voodoo zijn dans, muziek en de meest uiteenlopende rituelen zoals kaarsen, voedsel, geld, afbeeldingen van Katholieke heiligen...

Tijdsverschil

Benin kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Benin even laat en in onze zomer 1 uur vroeger.

Elektriciteit

Je kan in Benin een Belgische stekker gebruiken.

Veiligheid

Mits inachtneming van volgende nodige voorzorgsmaatregelen, kan in Benin doorgaans veilig gereisd worden:

 • 's nachts bepaalde wijken in Cotonou vermijden (haven, spoorwegen in het stadscentrum, stranden)
 • best niet veel cash geld op zak te hebben. Een geldbuideltje voor onder je kledij is hiervoor een handig item.

Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie
Fauna en flora
Staatsvorm
Bevolking
Economie
Religie
Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil
Elektriciteit
Veiligheid

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe culinair is een avontuur met Joker Comfort Editions?

Afhankelijk van de bestemming, gaan we ’s middags picknicken of we eten iets kleins in een lokaal restaurant. ’s Avonds mag het uitgebreider, met voor ieder wat wils. Geen standaardmenu, je kiest zelf waar je zin in hebt. Bovendien betaal je met het budgetsysteem enkel wat je zelf gegeten of gedronken hebt. Je geniet van lokale specialiteiten en misschien wel een kookworkshop: het culinaire avontuur is nooit veraf!

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.