Overslaan en naar de inhoud gaan

Zin in een feestje aan de kust van Benin? Samen gaan we op stap tijdens deze unieke en éénmalige 9-daagse trip!

Uniek, ja zeker, want ons ViaVia Joker Reiscafé in Grand-Popo wordt maar één maal officieel geopend en wij zijn uitgenodigd. Verder is ook Benin als bestemming uitzonderlijk uniek: de combinatie van voodoo met geschiedenis en hier en daar wat natuur zorgt voor een ervaring die we nergens anders zo intens kunnen beleven. Dat allemaal met een lokale ViaVia-gids aan ons zijde die ons met veel trots diens eigen land toont. Onze koffer staat al klaar!

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Benin voodoo markt en heilige plek

Een kijk op voodoo door de ogen van onze lokale gids

Groepsreis Benin ViaVia Joker Reiscafé Grand-Popo Centre Nonvignon

De officiële opening van het gloednieuwe ViaVia Joker Reiscafé in Grand-Popo aan de kust van Benin

Benin

Bezoek aan het paaldorp Ganvié, het Venetië van Afrika 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Welkom in Benin

Vandaag vertrekken we samen naar Cotonou, de hoofdstad van Benin.

Aan de luchthaven wacht een enthousiaste medewerker van Eco-Benin ons al op, klaar om ons mee te nemen doorheen dit unieke land. Deze organisatie heeft een nieuw ViaVia Reiscafé in Grand Popo geopend en toont onze eerste groep dan ook graag hun Benin.

Vannacht blijven we nog even bij Cotonou zodat we morgen uitgeslapen kunnen beginnen aan deze korte maar krachtige reis.

2 Dag 2
Ganvié, de stad op het water

We beginnen onze ochtend direct goed, met een bezoek aan één van de grootste markten van West-Afrika, namelijk de markt van Dantokpa. De geuren en kleuren komen ons hier tegemoet!

Daarna gaan we verder naar Ganvié, ook wel het Venetië van Afrika genoemd. Dat kunnen we niet missen! Hier is een hele stad op palen in het water gebouwd. De lokale taxi? Een typisch lokale boot of pirogue. We passeren langs de winkels, scholen, huizen en het gewone leven op het water.

We rijden verder noordwaarts, richting Abomey.

3 Dag 3
De koninklijke paleizen van Abomey

We komen met ons busje toe in Abomey. Deze stad herbergt de ruïnes van enkele koninklijke paleizen en werd erkend als UNESCO Werelderfgoed. Deze paleizen zijn stille getuigen van het machtige koninkrijk van Abomey dat in de 17e eeuw ontstond in dit deel van de wereld.

Als we even buiten de stad rijden, dan vinden we een wel zeer bijzonder stukje geschiedenis terug. De ondergrondse stad van Agongointo-Zoungoudo die werd opgericht door Koning Dakodonou. Deze werd gebruikt door het leger van Abomey.

In het lokale historisch museum krijgen we een zicht op de geschiedenis van deze plekken en de stad.

Verder is ook Abomey één van de epicentra van voodoo in het land. Een unieke religie waarin we een -kleine- inkijk krijgen. Een interessante ontmoeting met een unieke cultuur!

4 Dag 4
Op stap met vissers

We rijden terug zuidwaarts, op weg naar Lac Ahémé. Onderweg maken we een stop in een dorp van pottenbakkers, een lokale specialiteit.

Eenmaal aangekomen in Possotomé gaan we het water van het meer op. Dit meer zorgt voor de broodwinning van vele vissersgezinnen. Een gids toont ons hoe de technieken van de lokale vissers, en de types vis die men hier kan vinden.

Naast de boot gaan we ook met de fiets op stap. Onze gids introduceert ons hier in de lokale vormen van voodoo en legt ons uit welke rituelen en ceremonies belangrijk zijn en de wat de kracht is van heilige plekken.

5 Dag 5-6
Feest in Grand Popo!

We gaan verder richting de kust, en wel naar Grand Popo. Hier bevindt zich het gloednieuwe ViaVia Reiscafé. Het is hier heerlijk verblijven! In de avond worden we uitgenodigd voor een wel heel bijzonder moment: de officiële opening van deze ViaVia. Netjes uitgedost worden we in de watten gelegd en gaan we de nacht al feestend in.

Vanuit Grand Popo maken we enkele uitstappen. In Kpétou gaan we op zoek naar de monameerkatten die zich schuilhouden in de bomen. In Avlo gaan we met de boot door de mangroves en zien we veel vogels rondvliegen aan de Bouche du Roi. Met zo'n naam kan dat niet anders dan fantastisch zijn.

Eventjes een rustmoment met een kokosnoot in de hand of shoppen voor een lokaal gemaakt kleedje? Het kan hier allemaal!

6 Dag 7-8
Met de boot en fiets naar Ouidah

We varen zo’n 2 uur verder richting het dorp Djondji. Hier krijgen we een stalen ros en volgen we de kustlijn al fietsend tot in Ouidah.

In deze stad worden we geconfronteerd met een wel erg duistere pagina in de geschiedenis. Vanaf deze stad werden ontelbare mensenlevens verwoest toen ze als slaven werden verkocht en op schepen werden gezet. We fietsen tot aan de ‘Porte du Non-Retour’. Onze gids van Eco-Benin kan er alles over vertellen. Om stil van te worden…

Voor we vertrekken uit Benin duiken we nog even in de geschiedenis en levenswijze van het koninkrijk van Xwéda uit de 13e eeuw. Alweer een symbool van de rijke geschiedenis van dit land.

7 Dag 9
Afscheid van Benin

In de hoofdstad Cotonou kopen we nog snel onze laatste souvenirs. Hier nemen we ook, met pijn in het hart, afscheid van onze gids die ons de hele reis heeft meegenomen.

Het vliegtuig op weg naar huis wiegt ons ’s nachts in slaap en laat ons in onze dromen nog nagenieten van onze kennismaking met dit unieke land en diens ViaVia Reiscafé.

Merci, Bénin, et au revoir!

Vertrekdata en prijzen

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 27/10/2023
Terug: 05/11/2023
Basisprijs: €1.939
+ 300 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-352
36-456
46-552
56-651
Geslacht
mannen3
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 06/10/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2023
Volzet

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Cotonou en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschot programma uitgewerkt door ViaVia Joker Reiscafé Grand-Popo
 • Openingsfeest ViaVia Joker Reiscafé Grand-Popo
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, luchthaventaksen ter plaatse, logies, transport, toegangsgelden, fooien en maaltijden.
 • Dranken, visum en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 10 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis: Op onze eerste dag worden we onmiddellijk ondergedompeld in de Beninese couleur local. We bezoeken de grootste markt van West-Afrika. Per bootje bezoeken we niet enkel het “Venetië van Afrika”, we varen ook tussen de mangrovebossen in het reservaat Bouche du Roi. We bezoeken lokale pottenbakkers en vissers en leren zelf onze eerste vistechnieken. We voelen ons zelf ook als een vis in het water als we vanuit het bootje het meer in duiken. Zowel in Possotomé als in Ouidah bezoeken we het dorp/stad per fiets. Een ViaVia kan niet zonder dansfeestje uit de startblokken schieten. We trekken onze dansschoenen aan en maken er een fijn feestje op het strand van!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis:

Benin heeft een unieke cultuur, die niet altijd gemakkelijk te begrijpen is en waarbij er specifieke procedures zijn om te volgen. Tijdens deze hele reis neemt een lokale gids ons mee. Hij toont ons hoe we ons in verschillende situaties respectvol moeten gedragen en hoe we alles kunnen interpreteren.

Het is niet altijd gepast om foto's te nemen. Voor we dit doen, bevragen we of het wel kan.

Onze partner voor deze reis is Eco Benin. Zij openen ook het ViaVia Joker Reiscafé in Grand Popo. Zij zijn al sinds jaar en dag bezig met het duurzaam ontwikkelen van toeristische opportuniteiten in hun land, en houden steeds de ecologische en sociale impact van 'hun' toeristen in het oog. In hun gloednieuw ViaVia Reiscafé bieden zij kansen aan vrouwen en jongeren die het moeilijker hebben.

We eten in lokale restaurantjes, slapen in lokale hotels of guesthouses en gaan winkelen bij lokale handelaars zodat onze uitgaven rechtstreeks naar de lokale bevolking gaan.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis: Via onze lokale gids, die een hele reis met ons meegaat, komen we in contact met de lokale bevolking. Deze gids kan ons ook helpen met het begrijpen van de voodoo cultuur en zorgen dat we ons zeker gepast gedragen.

Ook bij een bezoek aan een markt of als we passeren in een dorp op het platteland kunnen we mensen ontmoeten. Daarnaast leren vissers aan Lac Ahémé ons hun vistechnieken.

Documenten

Voor BENIN heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat geldig is bij inreis en nog geldig blijft tijdens het verblijf in Benin. We raden echter aan om te zorgen dat het paspoort nog enkele maanden langer geldig is, aangezien dit voor problemen kan zorgen bij de douane en bij problemen.

Het visum kan je online aanvragen via www.evisa.gouv.bj. Een single entry visum van 30 dagen kost 50 EUR. De betaling gebeurt met Visa of Mastercard. Het duurt 1 tot 96 uur tot goedkeuring hiervan, maar je rekent best meer tijd in. Als je verkiest om dit via de ambassade aan te vragen, dan betaal je meer.

Onze vertrekvergadering wordt zo ingepland dat je zeker genoeg tijd hebt om erna jouw visum aan te vragen. Je krijgt van de reisbegeleider alle nodige documenten en info.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 27/10/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 27/10/23 - 11:45
COTONOU - CADJEHOUN INT. 27/10/23 - 17:30
COTONOU - CADJEHOUN INT. 04/11/23 - 22:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 05/11/23 - 05:15
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: We gebruiken diverse manieren om ons te verplaatsen. Gedurende de ganse reis hebben we een busje met lokale gids en chauffeur ter beschikking. Die laten we geregeld staan om te voet, per boot of per fiets een dorp of omgeving te verkennen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis: We slapen in basic maar comfortabele accommodatie met geacclimatiseerde kamers. Prijs is berekend op twee- of meerpersoonskamers.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Het hoofdvoedsel van de mensen in het zuiden is maïs. Er wordt vooral kip, vis, geitenvlees en rundvlees gegeten en qua fruit sinaasappels, ananas, bananen en mango's. Typische gerechten zijn amiwo, een pap gemaakt van maïzena en tomatenpuree geserveerd met gebakken kip, of ablo, een soort maïsmeelpudding met gestoofde kip of spinazie. De meer avontuurlijke foodies kunnen steeds een brochette de gesier of gespiesde kippenmaagjes van de barbecue proeven. Als bijgerecht kan je vaak frieten of een puree van yam of cassave bestellen. De markten en restaurants hebben een groot aanbod vruchtensappen. Ook vind je er lokale frisdranken zoals Fizzi. Castel, La Beninoise en Flag zijn een aantal lokale bieren. Iets typisch West-Afrikaans is bissap, gedroogde hibiscusbloemetjes die als een soort thee worden getrokken om er dan een verfrissend drankje te maken.

Als lunch eten we regelmatig een picknick onderweg, inclusief lokaal vers fruit. In restaurants en aan stalletjes langs de weg kan je lokaal eten, maaltijden die vaak in grote hoeveelheden worden geserveerd. We zullen dus zeker niet met honger naar huis gaan!

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), - doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers) Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Lichte kleding, maar vermijd korte broeken of nauwsluitende kleding
 • Zonnepet, zonnebrillen, zonnecrème
 • Regenkleding
 • Kleding met lange mouwen, lange broek om muggenbeten in de avond te voorkomen
 • Schoenen: slippers en sandalen zijn essentieel, evenals een paar dichte schoenen zoals sportschoenen of wandelschoenen
 • Dagrugzak
 • Malaria-preventie (te bespreken met uw arts)
 • Uw eigen reisapotheek
Geldzaken
Budget ter plaatse

In Benin betaalt men met de West-Afrikaanse CFA-frank.

Voor een recente wisselkoers, zie de converter van Oanda.

De begeleider zal je op vertrekvergadering meedelen welke betaalmiddelen er voor deze reis specifiek dienen te worden gebruikt.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. We trekken soms naar afgelegen gebieden, soms op een behoorlijke afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Vaccinaties:

 • GELE KOORTS: inenting is verplicht aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Deze mag niet later dan 10 dagen voor afreis gezet zijn. Neem zeker het certificaat van inenting mee! Reizigers die over een oud vaccinatiebewijs beschikken (“gele boekje“), hoeven geen nieuw boekje aan te vragen en het certificaat dient ook niet te worden aangepast, tenzij in uitzonderlijke gevallen, check daarom zeker: http://www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/gele-koorts-vaccinatie. In sommige periodes zijn de wachtlijsten voor een vaccin tegen gele koorts erg lang. Maak dus tijdig een afspraak.

 • MALARIA: er is hoog malariarisico gedurende de hele reis. Malariapreventie is dus een must. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenproduct op basis van minimum 50% DEET (dyethyltoluamide) te gebruiken.

Andere aanbevolen vaccinaties:

 • TETANUS (klem)
 • DIFTERIE en KINKHOEST
 • POLIO
 • BUIKTYFUS
 • MAZELEN-BOF-RUBELLA
 • HEPATITIS A en in veel gevallen is HEPATITIS B ook aangeraden.
 • COVID-19

Je beschermen tegen insecten is ook belangrijk overdag. Ziektes zoals dengue, chikungunya en slaapziekte kunnen worden overgezet van insect op mens. Er is ook risico op besmetting met schistosomiase bij zwemmen en baden in rivieren en meren.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: www.wanda.be

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale basisconditie, zowel fysiek als mentaal. Wat even belangrijk is, is een open ingesteldheid. Dit helpt om het warme weer beter te kunnen verteren en om open te staan naar de lokale cultuur die soms wel wat bevreemdend kan overkomen. In Possotomé en Ouidah bezoeken we het dorp met de fiets. Verwacht je zeker niet aan e-bikes of fietsen van hoogstaande kwaliteit. De weg is echter plat en dus zeker doenbaar.

Reisperiode en klimaat

In het zuiden van Benin is het klimaat subequatoriaal met in het algemeen vrij hoge temperaturen en met twee regenseizoenen: - Lang droog seizoen van november tot maart met temperaturen die in januari kunnen oplopen tot 34°C. - Groot regenseizoen van maart tot half juli. Hoewel juli de 'koudste maand' is in Benin, kan je je toch nog verwachten aan 23-28°C. - Klein droog seizoen tot midden september. - Klein regenseizoen dat eindigt begin november.

In het centrum van het land is het in het algemeen droger.

Wij kiezen ervoor aan het einde van het regenseizoen en begin van het droge seizoen te reizen. Zo kunnen we genieten van een iets groenere omgeving.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

n het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Benin ligt tussen Burkina Faso, Niger, Nigeria en Togo. In het zuiden vind je een mooie zandkust met daarachter lagunen en moerassen. De grootste rivier van Benin is de Ouémé. Het noorden is meer bergachtig en wordt getypeerd door de bergrug van de Atakora.

Fauna en flora

Bomen à volonté in het zuiden van Benin. De meest voorkomende zijn acacia, acajou, apenbroodboom, kapokboom, mangoboom, palm en teak. Het zuiden van het land bestond oorspronkelijk uit tropisch regenwoud. Langs de rivieren en in het uiterste zuidoosten is er nog tropisch regenwoud. Verder naar het noorden wordt het landschap kaler.

In Benin vind je onder andere olifanten, leeuwen, apen, slangen, krokodillen, buffels, giraffes, jachtluipaarden, nijlpaarden en panters en vele vogelsoorten in het nationale park Pendjari (aan de grens met Burkina Faso) en andere nationale parken, die de wilde diersoorten beschermen.

Staatsvorm

Benin, een voormalige Franse kolonie Benin (tot 1976 Dahomey genaamd), werd onafhankelijk op 1/8/1960. Het verleden van Benin is gekenmerkt door verschillende staatsgrepen en dictators. In 1972 grijpt zo Generaal Mathieu Kérékou de macht, zijn eerste regeerperiode (met een voornamelijk marxistisch-leninistisch karakter) duurt tot eind 1990 en staat bekend voor corruptie allerhande. De economie wordt te gronde gericht door de collectivisering van de landbouw, grondonteigening, nationalisatie van banken, verzekeringsmaatschappijen, het water- en energiebedrijf, de brouwerij, de textielindustrie. De Revolutionaire Volkspartij van Benin (PRPB) is de enige toegelaten partij. Van vrijheid van meningsuiting is geen sprake. Dissidenten worden opgepakt en mensenrechten worden geschonden.

Wanneer in 1988 en 1989 de ene staking na de andere het land plat legt en bovendien de muur van Berlijn gevallen is, beseft Kérékou dat hij een meer democratische tour moet opgaan. Hij zweert het marxisme-leninisme af en bekeert zich tot vroom christen. Zes jaar later wordt hij op democratische wijze herkozen als president van Benin.

Eind 1990 komt er een nieuwe grondwet aangenomen, met volledige vrijheid van meningsuiting, een veelheid van politieke partijen, kranten en radiostations. Politieke gevangenen worden vrijgelaten en verbannen dissidenten keren terug.

Sinds 2016 is Patrice Talon president.

Bevolking

In Benin wonen ongeveer 10,87 miljoen mensen, in totaal zo'n 40 etnische groepen. Ongeveer 40% van de bevolking behoort tot de Fon in het zuiden. Andere bevolkingsgroepen zijn de Joruba, die in Oost- en Midden-Benin wonen, de Adja, de Bariba, Dendi, de Somba en de Fulani. Ook wonen er nog Fransen.

Economie

Benin krijgt economische steun van de Wereldbank, IMF en de EU. Het land kent een redelijke economische groei. Toch valt het marxistisch verleden moeilijk af te schudden. Het land gaat gebukt onder corruptie, een log en ineffectief ambtelijk apparaat, een inefficiënte, corrupte en zwaar gecentraliseerde overheid en nepotisme. Er is sprake van een belangrijke kapitaalvlucht en een braindrain. Er is een groot aantal analfabeten.

De grootste economische sector en grootste bron van primaire tewerkstelling in Benin is landbouw.

Religie

De helft van de inwoners gelooft in het animisme en voodoo. Ongeveer 30% is christen en 20% is moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Voodoo is een officiële godsdienst in Benin. Sinds 1992 is 10 januari een nationale feestdag, destijds afgekondigd door de voormalige president Nicéphore Soglo. In de periode daarvoor werd het geloof onderdrukt door de heersers. De gekozen president beoogde het herstel van de voodoo cultus, een traditionele religie voor de meerderheid van de Beninese bevolking. Deze dag nemen we deel aan het dansen en de rituelen op het strand bij Ouidah. Voodoo heeft in Benin niets te maken met zogezegd zwarte magie, zoals een speld in een popje steken. De religie wordt gebruikt om de problemen van alle dag op te lossen. Belangrijke ingrediënten tijdens het praktiseren van voodoo zijn dans, muziek en de meest uiteenlopende rituelen zoals kaarsen, voedsel, geld, afbeeldingen van Katholieke heiligen...

Tijdsverschil

Benin kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Benin even laat en in onze zomer 1 uur vroeger.

Elektriciteit

Je kan in Benin een Belgische stekker gebruiken.

Veiligheid

Mits inachtneming van volgende nodige voorzorgsmaatregelen, kan in Benin doorgaans veilig gereisd worden:

 • 's nachts bepaalde wijken in Cotonou vermijden (haven, spoorwegen in het stadscentrum, stranden)
 • best niet veel cash geld op zak te hebben. Een geldbuideltje voor onder je kledij is hiervoor een handig item
 • tijdens deze reis vermijden we het noorden van Benin, aangezien daar negatief reisadvies geldt
 • je 's nachts nooit alleen op straat of buiten te begeven.

Meer info hier.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".